De kalenderklucht: hoe Pro League zichzelf voor schut blijft zetten

De kalenderklucht: hoe Pro League zichzelf voor schut blijft zetten

Nils Van Brantegem heeft een hondenjob. Én allicht stilaan een stevige afkeer van het BAS. Die deed niet alleen naar goede gewoonte veel van zijn harde werk als licentiemanager teniet, maar brengt nu ook nog eens zijn recentste prestaties als kalendermaker in het gevaar. Door de uitspraak om Waasland-Beveren gelijk te geven in haar klacht tegen de Pro League, komt de beoogde startdatum van het nieuwe seizoen binnen een kleine maand namelijk in het gedrang. Al hebben de clubs dat toch nog maar eens voor een flink deel aan zichzelf te danken.


En zijn taak was al lastiger dan anders. Door het perspectief van matchen zonder of met een beperkt aantal toeschouwers in augustus, moest Van Brantegem voor de eerste vier speeldagen immers rekening houden met een wenslijstje dat elk team mocht doorgeven. Daarop werden drie tegenstanders aangeduid die liefst nog niet op bezoek kwamen in de eerste weken, maar door de alomtegenwoordigheid van Club Brugge en Anderlecht kon sowieso niet iedereen tevreden worden gestemd. De pechvogels heten KV Mechelen, STVV (Club), Moeskroen en AA Gent (Sporting), al zijn de Buffalo's en Malinwa wellicht al opgelucht dat hun kaarten niet omgekeerd liggen. Daarnaast hebben Eupen (Standard), Cercle Brugge (Antwerp) en Genk (Standard, maar tevens Antwerp) het meeste recht tot klagen. Wat hier en daar dan ook reeds voorzichtig werd gedaan.

KORTZICHTIG & ARROGANT
Minder bedachtzaam waren de reacties vanuit het amateurvoetbal op de spreiding van de aanvangsuren. De nieuwe aftrapmomenten op zaterdag en vooral zondagmiddag brengen tenslotte hun bestaan verder in gevaar, zo luidt het niet geheel onterecht, al verviel het verzet vervolgens helaas al snel in een vraag om financiële compensatie. Of wat had je gedacht in een Belgische voetbalwereld waarin haast alles kan – of moet, in het geval van de Brugse landstitel – afgekocht worden? Ook een aanpassing van de speeluren, zo blijkt, want die kwam er nadrukkelijk op verzoek van kersvers rechtenhouder Eleven Sports. Dat veel fans evenmin opgezet zijn met die keuze, mocht het bondsgebouw in Brussel reeds aan den lijve ondervinden.



Eleven zou zich wel flexibel opstellen mocht het tot een uitgestelde competitiestart komen, een optie die nu helaas plots erg dichtbij komt. Per slot van rekening moet in allerijl een nieuwe Algemene Vergadering worden bijeengeroepen, wat in theorie twee weken duurt. Vreemd dus dat de Pro League naar verluidt op haar tenen getrapt is door de timing van het BAS, die uitgerekend op de dag van de kalendervoorstelling haar bom dropte. Een manier om de clubs in hun hemd te zetten, zo klinkt het, want er was nog tijd tot 17 juli om te oordelen. Bij eenzelfde uitspraak was het hek dan nochtans helemaal van de dam geweest. Het illustreert de kortzichtigheid die overheerst, of zelfs de arrogantie dat het toch wel nooit zover zou komen.

WIND UIT DE ZEILEN
Veel zal het echter niet schelen. Hoewel een precieze datum nog niet bekend is, wordt nu pas 27 juli naar voren geschoven als meest optimistische scenario voor die cruciale meeting. Niet bepaald een vooruitzicht om vrolijk van te worden, zeker niet als je weet dat de Raad van Bestuur van plan is om halsstarrig vast te houden aan haar eerdere beslissing. Akkoord: een betere argumentering kan net zoals in Nederland haar vruchten afwerpen, en wie weet worden op basis van de bevindingen van de BMA en het BAS zelfs enkele kinken uit de kabel gewerkt. Maar of het verstandig is om nu nog eens in te druisen tegen het advies van die laatste? Hoe dan ook zou het onvermijdelijk voor een nieuw juridisch steekspel vanop de Freethiel zorgen.



Toegegeven, bij zowat alle andere alternatieven zal er eveneens wel door iemand worden geprocedeerd. Al lijkt een 1A met 18 ploegen nog steeds veruit de veiligste oplossing. Waasland-Beveren, OH Leuven én Beerschot content, alleen vanop 't Kuipje kan dan eventueel nog roet in het eten worden gegooid. Daar hebben ze overigens enkel enigszins recht van spreken dankzij een nota op de Algemene Vergadering van 15 mei, die stelde dat Westerlo mocht overgaan mits de promotiefinale niet plaatsvond. De wind valt er dus veel gemakkelijker uit de zeilen te halen dan bij de Waaslanders, wie weet – en indien mogelijk – zelfs simpelweg door dat vandaag vrij overbodige drukkingsmiddel voor Beerschot en OH Leuven te schrappen.

EZELS EN STENEN
Toch blijft het zelfs dan gevaarlijk om voor onze beurt te spreken, zo leerde Peter Croonen op een pijnlijke manier zopas zijn lesje. Of we op 8 augustus aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen, is momenteel dan ook nog maar de vraag. En een aanzienlijk probleem. Zelfs met 36 in plaats van 40 speeldagen, zorgden de sowieso al late start en deadline voor het EK van volgende zomer immers reeds voor weinig speelruimte. Twee weken uitstel moet naar verluidt nog doenbaar zijn, al worden de marges dan wel érg klein. Tenzij snel een consensus wordt gevonden, dreigt ook de volgende campagne dus (deels) in het water te vallen. Ironisch, want laat dat nu net éxact een van de voornaamste redenen voor de stopzetting destijds zijn.



Hoe je het ook draait of keert, de Pro League draagt nog altijd de gevolgen van dat voorbarige besluit. Én vervolgens de vergissing om niet voor een format met 18 teams te kiezen. Helaas lijken deze ezels zich wél twee keer aan dezelfde stenen te stoten, want na de flop met het speelschema dreigt ook de voorgedragen competitieformule dus nog steeds ongewijzigd te zullen blijven. Uit liefde voor de play-offs – voor het plan van Cercle met 18 en mini-PO's is het straks tenslotte allicht te laat – of toch vooral uit angst voor de impact van twee extra clubs op de verdeelsleutel van de tv-gelden? Schrik voor gezichtsverlies zou alleszins niet het juiste antwoord mogen zijn, want dat het daarvoor al lang te laat is beseffen ze hopelijk zelf wel.

PRO LEAGUE VOOR SCHUT
Meer dan vier maanden geleden ging de bal in België het laatst aan het rollen. Tenminste, in een officiële wedstrijd. Het is maar om u nog eens een beeld te schetsen van hoe lang deze klucht nu al precies aan de gang is. Dat er nu plots op korte termijn tóch een oplossing uit de bus zou komen vallen, lijkt dan ook ijdele hoop. Zeker wanneer we akte nemen van het standpunt dat de Raad van Bestuur nog altijd koppig wenst te verdedigen, zelfs nu overal alle alarmbellen afgaan. Blijkbaar vinden de bobo's echter dat ze zichzelf nog niet belachelijk genoeg hebben gemaakt. Of hoe de Pro League zich maar blijft voor schut zetten.

POLL: Denkt u dat het seizoen gewoon zoals voorzien op 8 augustus zal beginnen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

200
200
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

51
51
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

478
478
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

145
145
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

151
151
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

542
542
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

215
215
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

86
86
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

81
81
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

563
563
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

457
457
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

140
140
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1657
1657
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1031
1031
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

277
277