De kalenderklucht: hoe Pro League zichzelf voor schut blijft zetten

Foto: De kalenderklucht: hoe Pro League zichzelf voor schut blijft zetten

Nils Van Brantegem heeft een hondenjob. Én allicht stilaan een stevige afkeer van het BAS. Die deed niet alleen naar goede gewoonte veel van zijn harde werk als licentiemanager teniet, maar brengt nu ook nog eens zijn recentste prestaties als kalendermaker in het gevaar. Door de uitspraak om Waasland-Beveren gelijk te geven in haar klacht tegen de Pro League, komt de beoogde startdatum van het nieuwe seizoen binnen een kleine maand namelijk in het gedrang. Al hebben de clubs dat toch nog maar eens voor een flink deel aan zichzelf te danken.

En zijn taak was al lastiger dan anders. Door het perspectief van matchen zonder of met een beperkt aantal toeschouwers in augustus, moest Van Brantegem voor de eerste vier speeldagen immers rekening houden met een wenslijstje dat elk team mocht doorgeven. Daarop werden drie tegenstanders aangeduid die liefst nog niet op bezoek kwamen in de eerste weken, maar door de alomtegenwoordigheid van Club Brugge en Anderlecht kon sowieso niet iedereen tevreden worden gestemd. De pechvogels heten KV Mechelen, STVV (Club), Moeskroen en AA Gent (Sporting), al zijn de Buffalo's en Malinwa wellicht al opgelucht dat hun kaarten niet omgekeerd liggen. Daarnaast hebben Eupen (Standard), Cercle Brugge (Antwerp) en Genk (Standard, maar tevens Antwerp) het meeste recht tot klagen. Wat hier en daar dan ook reeds voorzichtig werd gedaan.

KORTZICHTIG & ARROGANT

Minder bedachtzaam waren de reacties vanuit het amateurvoetbal op de spreiding van de aanvangsuren. De nieuwe aftrapmomenten op zaterdag en vooral zondagmiddag brengen tenslotte hun bestaan verder in gevaar, zo luidt het niet geheel onterecht, al verviel het verzet vervolgens helaas al snel in een vraag om financiële compensatie. Of wat had je gedacht in een Belgische voetbalwereld waarin haast alles kan – of moet, in het geval van de Brugse landstitel – afgekocht worden? Ook een aanpassing van de speeluren, zo blijkt, want die kwam er nadrukkelijk op verzoek van kersvers rechtenhouder Eleven Sports. Dat veel fans evenmin opgezet zijn met die keuze, mocht het bondsgebouw in Brussel reeds aan den lijve ondervinden.Eleven zou zich wel flexibel opstellen mocht het tot een uitgestelde competitiestart komen, een optie die nu helaas plots erg dichtbij komt. Per slot van rekening moet in allerijl een nieuwe Algemene Vergadering worden bijeengeroepen, wat in theorie twee weken duurt. Vreemd dus dat de Pro League naar verluidt op haar tenen getrapt is door de timing van het BAS, die uitgerekend op de dag van de kalendervoorstelling haar bom dropte. Een manier om de clubs in hun hemd te zetten, zo klinkt het, want er was nog tijd tot 17 juli om te oordelen. Bij eenzelfde uitspraak was het hek dan nochtans helemaal van de dam geweest. Het illustreert de kortzichtigheid die overheerst, of zelfs de arrogantie dat het toch wel nooit zover zou komen.

WIND UIT DE ZEILEN

Veel zal het echter niet schelen. Hoewel een precieze datum nog niet bekend is, wordt nu pas 27 juli naar voren geschoven als meest optimistische scenario voor die cruciale meeting. Niet bepaald een vooruitzicht om vrolijk van te worden, zeker niet als je weet dat de Raad van Bestuur van plan is om halsstarrig vast te houden aan haar eerdere beslissing. Akkoord: een betere argumentering kan net zoals in Nederland haar vruchten afwerpen, en wie weet worden op basis van de bevindingen van de BMA en het BAS zelfs enkele kinken uit de kabel gewerkt. Maar of het verstandig is om nu nog eens in te druisen tegen het advies van die laatste? Hoe dan ook zou het onvermijdelijk voor een nieuw juridisch steekspel vanop de Freethiel zorgen.Toegegeven, bij zowat alle andere alternatieven zal er eveneens wel door iemand worden geprocedeerd. Al lijkt een 1A met 18 ploegen nog steeds veruit de veiligste oplossing. Waasland-Beveren, OH Leuven én Beerschot content, alleen vanop 't Kuipje kan dan eventueel nog roet in het eten worden gegooid. Daar hebben ze overigens enkel enigszins recht van spreken dankzij een nota op de Algemene Vergadering van 15 mei, die stelde dat Westerlo mocht overgaan mits de promotiefinale niet plaatsvond. De wind valt er dus veel gemakkelijker uit de zeilen te halen dan bij de Waaslanders, wie weet – en indien mogelijk – zelfs simpelweg door dat vandaag vrij overbodige drukkingsmiddel voor Beerschot en OH Leuven te schrappen.

EZELS EN STENEN

Toch blijft het zelfs dan gevaarlijk om voor onze beurt te spreken, zo leerde Peter Croonen op een pijnlijke manier zopas zijn lesje. Of we op 8 augustus aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen, is momenteel dan ook nog maar de vraag. En een aanzienlijk probleem. Zelfs met 36 in plaats van 40 speeldagen, zorgden de sowieso al late start en deadline voor het EK van volgende zomer immers reeds voor weinig speelruimte. Twee weken uitstel moet naar verluidt nog doenbaar zijn, al worden de marges dan wel érg klein. Tenzij snel een consensus wordt gevonden, dreigt ook de volgende campagne dus (deels) in het water te vallen. Ironisch, want laat dat nu net éxact een van de voornaamste redenen voor de stopzetting destijds zijn.Hoe je het ook draait of keert, de Pro League draagt nog altijd de gevolgen van dat voorbarige besluit. Én vervolgens de vergissing om niet voor een format met 18 teams te kiezen. Helaas lijken deze ezels zich wél twee keer aan dezelfde stenen te stoten, want na de flop met het speelschema dreigt ook de voorgedragen competitieformule dus nog steeds ongewijzigd te zullen blijven. Uit liefde voor de play-offs – voor het plan van Cercle met 18 en mini-PO's is het straks tenslotte allicht te laat – of toch vooral uit angst voor de impact van twee extra clubs op de verdeelsleutel van de tv-gelden? Schrik voor gezichtsverlies zou alleszins niet het juiste antwoord mogen zijn, want dat het daarvoor al lang te laat is beseffen ze hopelijk zelf wel.

PRO LEAGUE VOOR SCHUT

Meer dan vier maanden geleden ging de bal in België het laatst aan het rollen. Tenminste, in een officiële wedstrijd. Het is maar om u nog eens een beeld te schetsen van hoe lang deze klucht nu al precies aan de gang is. Dat er nu plots op korte termijn tóch een oplossing uit de bus zou komen vallen, lijkt dan ook ijdele hoop. Zeker wanneer we akte nemen van het standpunt dat de Raad van Bestuur nog altijd koppig wenst te verdedigen, zelfs nu overal alle alarmbellen afgaan. Blijkbaar vinden de bobo's echter dat ze zichzelf nog niet belachelijk genoeg hebben gemaakt. Of hoe de Pro League zich maar blijft voor schut zetten.

POLL: Denkt u dat het seizoen gewoon zoals voorzien op 8 augustus zal beginnen?

Sensatie in CL: PSG zorgt voor ongelooflijke ommekeer

Neymar toont grote klasse na CL-triomf PSG

PSG meteen topfavoriet: "Ze krijgen ons er onmogelijk uit"

Vandaag 13 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De taak van Thorup: 7 opties om David te vervangen

De buit is binnen. AA Gent wou Jonathan David alleen laten gaan voor een regelrecht recordbedrag en ...

351
{insert image alt}

SOS Diatta: vormdip met dramatische evolutie

Crisis is het niet op Jan Breydel, daarvoor hebben voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent ...

483
{insert image alt}

Dank aan David: hoe Club Brugge & co profiteren van Gents record

Een smaakmaker armer, maar een record – dat allicht een tijdje zal standhouden – rijker. Dat is ...

883
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

155

Gisteren 12 Augustus 2020

{insert image alt}

PSG meteen topfavoriet: "Ze krijgen ons er onmogelijk uit"

In de Champions League is de eerste halve finalist bekend. Paris Saint-Germain haalde het ...

90
{insert image alt}

Neymar toont grote klasse na CL-triomf PSG

Paris Saint-Germain heeft zich woensdagavond als eerste ploeg geplaatst voor de halve finales van de ...

122
{insert image alt}

Casillas plant gesprekken over grote comeback

Iker Casillas hoopt binnenkort terug te keren bij Real Madrid. De 39-jarige oud-doelman zette vorige ...

113
{insert image alt}

Geen nieuwe stunt Atalanta: "Grote geld wint van goede ploeg"

In de Champions League heeft Paris Saint-Germain zich zoals verwacht geplaatst voor de halve ...

76
{insert image alt}

Sensatie in CL: PSG zorgt voor ongelooflijke ommekeer

De kwartfinales van de Champions League zijn woensdagavond van start gegaan met een sensationeel ...

556
{insert image alt}

Kortrijk komt met slecht nieuws over situatie D'Haene

Voor KV Kortrijk is het nieuwe seizoen op teleurstellende wijze van start gegaan. De Kerels gingen ...

125
{insert image alt}

'Koulibaly dicht bij megatransfer naar Premier League'

Manchester City is na het binnenhalen van Ferran Torres en Nathan Aké nog lang niet klaar op de ...

277
{insert image alt}

'Witte rook in zicht: Eleven en Telenet vinden toch akkoord'

Goed nieuws voor abonnees van Play Sports en de Belgische voetballiefhebber in het algemeen. ...

1056
{insert image alt}

Neymar opent Final 8 met wáánzinnige misser (🎥)

Atalanta en Paris Saint-Germain hebben woensdagavond de Final 8 in de Champions League op gang ...

196
{insert image alt}

Geen Atalanta-PSG op de buis: "Wat is dit voor beleid?"

Woensdagavond trok de Final 8 van de Champions League zich op gang. Het mini-tornooi in Lissabon ...

807
{insert image alt}

'Pirlo wil Serie A meteen doen daveren met straffe transfer'

Met Andrea Pirlo als verrassende hoofdtrainer heeft Juventus een nieuwe weg ingeslagen. De ...

310
{insert image alt}

Toch geen Gentse topdeal? "Prijs David aan de lage kant"

Volgens de bestuurders van AA Gent, Ivan De Witte en Michel Louwagie, is de hoge transfersom  ...

673
{insert image alt}

Anderlecht-fans treuren om transfer: "Hij is onze beste afwerker"

Anderlecht is alweer een overbodige speler armer. Pieter Gerkens verlaat Brussel namelijk voor ...

880
{insert image alt}

KAS Eupen pakt uit met ex-topper van FC Barcelona

Het lijkt erop dat KAS Eupen voor een sterk seizoen staat. Het liet zich deze transferzomer al danig ...

298
{insert image alt}

KMSK Deinze haalt ex-kleppers van Club en AA Gent in huis

KMSK Deinze heeft torenhoge ambities. Zoveel was al duidelijk nadat ze hun plaats boekten voor 1B ...

459