De corona-hoax: het gelijk van Mannaert

De corona-hoax: het gelijk van Mannaert

Een tweetal maanden terug gaf Vincent Mannaert een interview aan de New York Times. De algemeen manager van Club Brugge ging er in tegen de algemene opinie door te stellen dat de transfermarkt níét als een kaartenhuis in elkaar zou vallen in het post-coronatijdperk. Nu de mercato zich stilaan weer op gang trekt, lijkt hij zijn gelijk al te krijgen. Ook deze zomer zal het geld immers weer vlotjes vloeien.


Arthur Melo, Miralem Pjanic, Alvaro Morata, Timo Werner, Mauro Icardi, Leroy Sané, Hakim Ziyech en Achraf Hakimi. Toegegeven: die eerste twee maakten deel uit van een speciale constructie, bij Morata en Icardi gaat het om huurlingen wiens optie werd gelicht en de deal van Ziyech lag al langer vast. Maar toch. We schrijven nog maar pas begin juli en nu al werd voor acht spelers minstens 40 miljoen neergelegd. In eigen land verbrak AA Gent dan weer zijn eigen clubrecord voor de komst van Nurio Fortuna en dan moet het offensief van Club Brugge nog beginnen. Wie dacht dat grote investeringen na de crisis uit zouden blijven, komt vandaag dus reeds bedrogen uit. En dan moet de actie allicht nog goed en wel beginnen.

(GEEN) STILTE VOOR DE STORM
Vorige zomer, toen er nog geen sprake was van het coronavirus en de markt op volle toeren draaide, werd uiteindelijk afgetikt op 23 stuks. Nu zitten we dus al ongeveer aan één derde van dat totaal, met de bedenking dat heel wat van die transfers – waaronder de overgang van Romelu Lukaku naar Inter – toen pas later werden afgesloten. Dit keer is er nog wat minder haast. Niet alleen vatten de grote competities in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Italië pas eind augustus of zelfs september het nieuwe seizoen weer aan, met uitzondering van die eerste twee is de huidige campagne daar nu nog volop aan de gang.



Hoewel er wel degelijk al wat activiteit te bespeuren valt, zo getuigen enkelen van de namen die we eerder vermeldden, moet de échte storm aan de top van de keten dus nog losbarsten. Zeker omdat de deadline door de omstandigheden ook een pak later valt. Teams krijgen straks namelijk de mogelijkheid om zich tot begin oktober te versterken, een maand langer dan gewoonlijk het geval is. Officieel blijft de markt overal net zoals anders 12 weken open, maar in de komende drie maanden is er dus nog tijd genoeg om dure deals te sluiten. Ook wanneer de handtekeningen op papier nog eventjes op zich moeten laten wachten.

NIEUWE NORMAAL BLIJFT NORM
Betekent dat dan dat de coronacrisis volledig geen impact zal hebben? Uiteraard niet. Vorig jaar wisselden acht spelers voor meer geld van ploeg dan de duurste vogel – Arthur voor 72 miljoen van Barcelona naar Juventus – tot nu toe, waarbij Joao Félix, Antoine Griezmann en onze eigen Eden Hazard de kaap van 100 miljoen overschreden. Of sommen van die orde deze zomer even gretig op tafel zullen worden gezwierd, valt voorlopig nog af te wachten. Al zullen Kalidou Koulibaly en Kai Havertz wel aardig in de buurt komen mochten ze werkelijk richting Premier League trekken, en lijkt het voor Jadon Sancho zelfs het minimum.



Aan echt buitenzinnige bedragen voor de Kylian Mbappé's en Neymar's van deze wereld, die een paar jaar geleden nog voor een historische piek zorgden, hoeven we ons echter niet te verwachten. Hun peperdure dossiers worden wellicht nog even in de koelkast gestoken, net de zoals eventuele risicotransfers waaraan in het verleden zonder veel omkijken kwistig geld werd uitgegeven. Voor quasi zekerheden als Koulibaly en absolute toptalenten zoals Havertz en Sancho, blijft het nieuwe normaal evenwel enigszins de norm. En zal er ondanks de grote verliezen die alom werden geleden ook nu vast geen gebrek aan interesse zijn.

HET MANTRA VAN MANNAERT
Precies in lijn met Mannaert zijn verwachtingen. Die voorspelde dat er weliswaar tijdelijk minder transfers zullen plaatsvinden, een daling die zich volgens hem wel snel zal herstellen, maar dat kwaliteitsspelers ook in deze mercato sterk in trek zullen blijven. Mét daarbij een duidelijke focus op jonge talenten die nog over een groeimarge beschikken, toevallig een van zijn stokpaardjes. In dat rijtje passen ook nog onder andere Wolverhampton-krachtpatser Adama Traoré en ex-Charleroi aanvaller Victor Osimhen, die hun club straks elk 80 miljoen – of 70 in het geval van Lille, want tien miljoen vloeit naar de Karolo's – zullen opbrengen.



Dankzij de Nigeriaan stroomt er binnenkort mogelijk zelfs nog wat meer geld naar de Jupiler Pro League, want zijn huidige werkgever zou een portie van die winst willen uitgeven aan Jonathan David. De ploeg uit Rijsel bood naar verluidt zelfs reeds 25 miljoen voor het goudhaantje van AA Gent, dat echter aast op een nieuw Belgisch record van minstens 30 miljoen. David geldt zo als het ultieme voorbeeld dat ook voor de toppers in ons land nog steeds flinke sommen te rapen vallen, dus Club Brugge zal evenmin fikse kortingen moeten geven op Emmanuel Dennis en/of Krépin Diatta. Een klein beetje water bij de wijn kan al volstaan.

ZOEKTOCHT IN ZWEDEN
Iets mindere goden die sowieso al op weg waren naar de uitgang van de hand doen, zoals pakweg de talloze flops van Anderlecht, belooft dan weer wél een lastigere opdracht te worden. Aan inkomende zijde biedt de huidige toestand daarentegen ook perspectieven, zeker voor teams die de afgelopen jaren goed werk hebben geleverd zoals Club, Gent en KRC Genk. Ervaren maar prijzige spelers als Nacer Chadli zullen over minder opties beschikken en dus goedkoper op de markt komen, zeker met het EK in het vooruitzicht. En ook bij kleinere clubs in slechte papieren in het buitenland vallen deze zomer lucratieve zaakjes te doen.



Zo is het vizier van verschillende Belgische topclubs blijkbaar onder meer op Zweden gericht, waar diverse spelers bij ploegen in nood reeds in verband werden gebracht met een overstap naar ons land. Doorgaans gaat het dan om die jonge talenten waar Mannaert het over had, dus de volgende David of Wesley Moraes – net zoals onder andere Diatta, Dennis en veel van de Genkse kampioenenmakers ooit voor een spotprijs in huis gehaald – kan straks zomaar wel eens weer voor een prikje in aantocht zijn. Aan Mannaert en zijn collega's om gebruik te maken van die unieke buitenkans en enkele ruwe diamanten op de kop te tikken.

GEEN CRASH NA CRISIS
Ondanks de immense verliezen als gevolg van het coronavirus, naar verluidt een viertal miljard aan gemiste inkomsten doorheen heel Europa, lijkt het er zo op dat de transferketen die de Brugse CEO bij de NY Times omschreef intact zal blijven. Met misschien iets meer voorzichtigheid wisselt het geld aan de top van de piramide tenslotte nog altijd even vlot van hand, centen die duidelijk ook opnieuw hun weg naar de JPL – nu toch al een tijdje een van de hofleveranciers voor de topcompetities – zullen vinden. Om vervolgens dan weer besteed te worden in de zoektocht naar de volgende speler die een meerwaarde kan opleveren.



Dat mag ook vandaag nog af en toe zelfs wat kosten, zo getuigden vooral de activiteiten in Genk en Gent tot dusver. Van de gevreesde, of in sommige gevallen allicht verhoopte, crash na de crisis is voorlopig dus maar weinig sprake. Integendeel: zowel in het binnen –als buitenland davert het op miljoenen gebaseerde businessmodel van het voetbal quasi onverstoord verder. Of hoe de alom verwachte ineenstorting van de transfermarkt, net zoals Mannaert had voorspeld, simpelweg een hoax is gebleken.

POLL: Zullen volgens u deze zomer transfersommen hoger dan 100 miljoen worden uitgegeven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

78
78
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

277
277
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

409
409
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

123
123
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

814
814
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

198
198
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

216
216
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

719
719
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

267
267
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

109
109
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

97
97
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

607
607
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

499
499
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

152
152
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1814
1814