De added value van Vranjes: een noodzakelijk smeerlapje

Foto: De added value van Vranjes: een noodzakelijk smeerlapje

Ognjen Vranjes is terug bij RSC Anderlecht. De veelbesproken Bosnische verdediger kwam de voorbije maanden en jaren vaker in de voetbalactualiteit door zijn bedenkelijk gedrag op en naast het veld maar bij Sporting krijgt Vranjes een nieuwe kans. In de oefenpartij tegen Sporting Charleroi kwam hij nog niet in actie, maar in tegenstelling tot de overbodige spelers mag Vranjes wél meetrainen met de A-kern. Anderlecht zou de beenharde verdediger goed kunnen gebruiken in het komende seizoen. Op voorwaarde dat hij zichzelf in toom kan houden, uiteraard.

VRANJES, DE KAARTENPAKKER

Ognjen Vranjes is nooit een onbesproken blad geweest maar hij bewees op het veld telkens over een verdedigende meerwaarde te beschikken. De keiharde Bosniër gaat steeds tot het uiterste waarbij soms weleens de grens van het toelaatbare wordt overschreden. Dat geldt ook voor zijn gedrag naast het veld, maar in deze beschouwing focussen we vooral op zijn sportieve significantie. En die heeft hij wel. Zelfs bij Anderlecht.De centrale verdediger staat vooral te boek als een notoire kaartenpakker, en dat bewees hij eerder al in zijn debuutseizoen bij Anderlecht in 2018-2019. Toen pakte Vranjes per wedstrijd gemiddeld 0,29 gele kaart, en dat is inderdaad niet weinig. Maar dat valt eigenlijk allemaal nog wel mee in vergelijking met de andere centrale verdedigers in de Jupiler Pro League dat bewuste seizoen. 

VRANJES, DE OVERTREDER

Vranjes prijkte toen op de 22ste plaats, waarbij onder andere Zinho Vanheusden (Standard), Benoît Poulain (Club Brugge) en Christian Luyindama (Standard) nog regelmatiger een gele plak incasseerden. Ook bij de begane overtredingen was Vranjes heus niet de grootste slokop van de competitie. Met gemiddeld 1,54 tussenkomsten van de ref per match behoorde Vranjes zeker niet tot de grootste overtreders in 2018-2019.Maar vooral de intensiteit waarmee Vranjes uitpakt met een charge of tackle uitvoert, zorgde voor bedenkingen. Neem daarbij zijn vele uitspattingen naast het veld, en de reden is bekend waarom de Bosniër in de terugronde en play-offs 2019 geen enkele minuut meer in actie kwam. Nochtans bleek Vranjes enorm nuttig voor de ploeg met gemiddeld 13 succesvolle defensieve acties per wedstrijd, waarmee hij de derde beste centrale verdediger was in de Belgische competitie nota bene.

TOP IN SUPER LEAGUE

Ook tijdens zijn uitleenbeurt aan AEK Athene herviel Vranjes in zijn oude gewoontes. Op het veld pakte hij gemiddeld meer gele kaarten per wedstrijd (0,37 om precies te zijn) dan bij Anderlecht, en haalde hij opnieuw de kranten door bedenkelijke acties naast het veld. Maar op het vlak van begane overtredingen onthield de Bosniër zich opnieuw, en werd hij zelfs minder vaak afgefloten dan bij Anderlecht. Los van zijn hoog gemiddelde van gele kaarten bevestigde Vranjes in de Griekse Super League zijn status van waardevolle verdediger. Op het vlak van luchtduels was hij bijvoorbeeld de absolute primus. Ook bij het aantal positioneel verrichte intercepties en ook bij het aantal succesvolle defensieve acties prijkt Vranjes in de top tien van de centrale verdedigers. 

SMEERLAPJES

Oké, Vranjes heeft er een goed sportief seizoen opzitten bij AEK Athene. Maar is dat wel voldoende om opnieuw een volwaardige kans te krijgen bij Anderlecht? Qua voetballende kwaliteiten haalt de 30-jarige niet het niveau van Vincent Kompany, Philippe Sandler, Marco Kana of zelfs Derrick Luckassen. Maar de Bosniër kan een welgekomen aanvulling brengen op het gebied van grinta, onverzettelijkheid en het 'smeerlap-gehalte'. Anderlecht voerde een nieuwe filosofie door waarbij een aantrekkelijk spelbeeld gekoppeld moet worden aan goede resultaten. Met elf prima donna's op het veld wordt deze opdracht aartsmoeilijk om te behalen, hier en daar moet er 'een smeerlapje' eens aan de alarmbel trekken om de manschappen wakker te schudden. Dergelijke situaties waren vorig seizoen amper te zien bij Sporting.

BRAAF ANDERLECHT

Anderlecht bleek vorig seizoen op enkele vlakken te kort te schieten, maar de jongens van coach Franky Vercauteren waren vaak ook gewoon te braaf. Paars-Wit beging per wedstrijd gemiddeld 12 overtredingen waarbij Sporting acht ploegen voor zich moet laten, en daarbij ook niet de minste zoals Club Brugge, Charleroi en Antwerp. Bij het aantal gele kaarten scoort Anderlecht nog 'slechter' met een elfde stek, waarbij andere play-off 1-kandidaten zoals KV Mechelen, AA Gent, en Antwerp iets stouter bleken.Uiteraard zijn vele overtredingen en gele kaarten geen maatstaven voor een goede ploeg, maar een tekort aan grinta en volharing is zeker geen goede zaak voor elk team. Ook bij Manchester City – hét ideaalbeeld voor Vincent Kompany – grijpen centrale verdedigers zoals Fernandinho en Nicolas Otamendi regelmatig in met meerdere overtredingen. Die kwaliteit bezit Vranjes dus ook, en daarom kan de Bosniër straks een rol van betekenis spelen in het Lotto Park.

DE MEERWAARDE VAN VRANJES

Los van zijn hardnekkige speelstijl heeft Vranjes nog veel meer te bieden voor Anderlecht. Op het vlak van luchtduels bijvoorbeeld. In dat onderdeel presteerde Sporting dramatisch met amper 43% geslaagde duels, waarbij de ploeg als voorlaatste eindigde in die rangschikking. In de Griekse Super League heerst Vranjes in de lucht, en troeft hij zelfs alle verdedigers af van Anderlecht.Wat extra kwaliteit in de luchtduels is dus broodnodig in het Lotto Park en op dat gebied zou Vranjes een grote meerwaarde betekenen. De Bosniër bewees in het seizoen 2018-2019 ook al dat hij puur verdedigend razend efficiënt is, en datzelfde hoge niveau haalde hij tevens bij AEK Athene. Op voetballend vlak is Vranjes niet de beste, maar dat compenseert hij wel door andere kwaliteiten.

JAREN VAN WIJSHEID

“Vranjes kan nog een waarde hebben bij Anderlecht of bij een andere club. Daarom traint hij gewoon mee met de eerste ploeg”, verklaarde Karel Van Eetvelt bij Sporza over de situatie van Ognjen Vranjes. De uitspraak van de CEO van RSC Anderlecht werd op enige verbazing onthaald, maar Van Eetvelt beseft dus ook dat Vranjes nog een bepaalde meerwaarde kan bieden aan de ploeg.Indien de Bosniër naast het veld zijn incidenten kan inperken, en op het veld geen grenzen overschrijdt, dan kan Anderlecht eindelijk de vruchten plukken van haar investering in Vranjes. De verdediger telt 31 lentes in oktober en misschien bereikt hij stilaan de jaren van wijsheid. Op financieel vlak zal Anderlecht nooit meer de transfersom van 3,2 miljoen euro kunnen recupereren, maar enkel goede prestaties van Vranjes kan dat nog compenseren. 

POLL: Moet Vranjes een nieuwe kans krijgen bij Anderlecht?

Sensatie in CL: PSG zorgt voor ongelooflijke ommekeer

Neymar toont grote klasse na CL-triomf PSG

PSG meteen topfavoriet: "Ze krijgen ons er onmogelijk uit"

Vandaag 13 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De taak van Thorup: 7 opties om David te vervangen

De buit is binnen. AA Gent wou Jonathan David alleen laten gaan voor een regelrecht recordbedrag en ...

349
{insert image alt}

SOS Diatta: vormdip met dramatische evolutie

Crisis is het niet op Jan Breydel, daarvoor hebben voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent ...

480
{insert image alt}

Dank aan David: hoe Club Brugge & co profiteren van Gents record

Een smaakmaker armer, maar een record – dat allicht een tijdje zal standhouden – rijker. Dat is ...

883
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

155

Gisteren 12 Augustus 2020

{insert image alt}

PSG meteen topfavoriet: "Ze krijgen ons er onmogelijk uit"

In de Champions League is de eerste halve finalist bekend. Paris Saint-Germain haalde het ...

86
{insert image alt}

Neymar toont grote klasse na CL-triomf PSG

Paris Saint-Germain heeft zich woensdagavond als eerste ploeg geplaatst voor de halve finales van de ...

119
{insert image alt}

Casillas plant gesprekken over grote comeback

Iker Casillas hoopt binnenkort terug te keren bij Real Madrid. De 39-jarige oud-doelman zette vorige ...

107
{insert image alt}

Geen nieuwe stunt Atalanta: "Grote geld wint van goede ploeg"

In de Champions League heeft Paris Saint-Germain zich zoals verwacht geplaatst voor de halve ...

74
{insert image alt}

Sensatie in CL: PSG zorgt voor ongelooflijke ommekeer

De kwartfinales van de Champions League zijn woensdagavond van start gegaan met een sensationeel ...

547
{insert image alt}

Kortrijk komt met slecht nieuws over situatie D'Haene

Voor KV Kortrijk is het nieuwe seizoen op teleurstellende wijze van start gegaan. De Kerels gingen ...

122
{insert image alt}

'Koulibaly dicht bij megatransfer naar Premier League'

Manchester City is na het binnenhalen van Ferran Torres en Nathan Aké nog lang niet klaar op de ...

271
{insert image alt}

'Witte rook in zicht: Eleven en Telenet vinden toch akkoord'

Goed nieuws voor abonnees van Play Sports en de Belgische voetballiefhebber in het algemeen. ...

1043
{insert image alt}

Neymar opent Final 8 met wáánzinnige misser (🎥)

Atalanta en Paris Saint-Germain hebben woensdagavond de Final 8 in de Champions League op gang ...

194
{insert image alt}

Geen Atalanta-PSG op de buis: "Wat is dit voor beleid?"

Woensdagavond trok de Final 8 van de Champions League zich op gang. Het mini-tornooi in Lissabon ...

802
{insert image alt}

'Pirlo wil Serie A meteen doen daveren met straffe transfer'

Met Andrea Pirlo als verrassende hoofdtrainer heeft Juventus een nieuwe weg ingeslagen. De ...

304
{insert image alt}

Toch geen Gentse topdeal? "Prijs David aan de lage kant"

Volgens de bestuurders van AA Gent, Ivan De Witte en Michel Louwagie, is de hoge transfersom  ...

663
{insert image alt}

Anderlecht-fans treuren om transfer: "Hij is onze beste afwerker"

Anderlecht is alweer een overbodige speler armer. Pieter Gerkens verlaat Brussel namelijk voor ...

871
{insert image alt}

KAS Eupen pakt uit met ex-topper van FC Barcelona

Het lijkt erop dat KAS Eupen voor een sterk seizoen staat. Het liet zich deze transferzomer al danig ...

296
{insert image alt}

KMSK Deinze haalt ex-kleppers van Club en AA Gent in huis

KMSK Deinze heeft torenhoge ambities. Zoveel was al duidelijk nadat ze hun plaats boekten voor 1B ...

458