Anderlecht en de titel: de verbeelding van Van Eetvelt

Foto: Anderlecht en de titel: de verbeelding van Van Eetvelt

Het financieel plan van de nieuwe directie om Anderlecht er weer bovenop te helpen reikt zelfs tot in 2025, maar met de uitgestelde sportieve ambities in de beruchte Open Brief van hun voorgangers willen ze blijkbaar niets te maken hebben. Hoewel het daarin eind december nog klonk dat Paars-Wit pas in 2022 terug mee wil doen om de knikkers, spreekt Karel Van Eetvelt nu immers alweer veel forsere taal. De recordkampioen is het aan haar stand verplicht om op de titel te mikken, zo vindt de CEO. Al lijkt hij dan toch net iets te hard van stapel te lopen.

Even terug naar die twaalfde december, toen de Brusselaars na 18 speeldagen en een dieptepunt als elfde in de stand de teleurgestelde aanhang een woordje uitleg wouden verschaffen. Hoewel er heel wat aan te merken viel op de veelal vage redeneringen in de omslachtige tekst, werd daarbij toch minstens één keer de spijker op de kop geslagen. Als doelstelling voor het komende seizoen schoof Anderlecht namelijk "meedoen voor een plek in de top vier en minimaal Europees voetbal halen" naar voren, een bescheidenheid waar we aanvankelijk nog eerder kritisch op reageerden. Tot nadien die vervloekte rode boekhouding bekend raakte én tot overmaat van ramp vervolgens het coronavirus toesloeg. Het gevolg is dat Peter Verbeke met een beperkt budget op zoek moet naar de broodnodige versterkingen.

KAREL DE ZINNIGE

Ondanks de opmars in de laatste weken voor de abrupte stop, zijn er dus weinig redenen om overmatig positief te zijn of de lat nu alweer buitensporig hoog te leggen. Iets wat Van Eetvelt in zijn uitgebreid interview met Knack desalniettemin dus toch niet kon laten. Nochtans had de CEO voor de rest ook heel wat zinnigs te vertellen. Zo heeft hij overschot van gelijk dat Anderlecht meer moet inzetten op de binding met de stad Brussel, waar op commercieel vlak nog veel verbetering mogelijk is. De opname van burgemeester Philippe Close in het bestuur is wat dat betreft alvast een uitstekende zet, de kemel met het achterhaalde stadslogo achterop de nieuwe truitjes maakt dan weer net iets minder indruk.Verder klopt het dat het fiere instituut reeds langer in verval was, zelfs toen onder René Weiler in 2017 nog het laatste succes werd geboekt. Dat de fouten uit het verleden nu moeten worden rechtgezet, ook al betekent dat in sommige gevallen wel een fikse kapitaalsvernietiging, is eveneens een terechte opmerking. Paars-Wit moet tenslotte dringend af van zware contracten zoals Adrien Trebel en de vele andere overbodige flops die nog in het Lotto Park op de loonlijst staan, blunders die in de toekomst uiteraard moeten worden vermeden. Onder meer door ethischer te werk te gaan op de transfermarkt, met vooral een pak minder invloed van makelaars. Een instelling die alleen maar toe te juichen valt.

KAREL DE HANDIGE

Net zoals het feit dat Anderlecht blijft inzetten op Neerpede, of de investering in de nieuwe grasmat die meer dan welkom was – en waar Van Eetvelt maar wat graag mee pronkt, al gaf hij eerder toe dat Vincent Kompany hier vooral op aandrong. Net zoals ex-manager Michael Verschueren destijds hangt de CEO zijn kar soms misschien net iets te gretig aan de speler-inspirator, wiens mening hij op zowat alle vlakken – ook in het dossier Anthony Vanden Borre bijvoorbeeld – lijkt te delen. Op zich niets mis mee, integendeel, al hopen we dat Wouter Vandenhaute inderdaad toch hier en daar voor het nodige tegengas zorgt. Frank Vercauteren toonde reeds aan dat Kompany niet alleen behoefte heeft aan jaknikkers.De officiële T1 zijn taak werd overigens nogal ongelukkig geminimaliseerd door Van Eetvelt, die hem slechts een ondersteunende rol toedichtte. Liever onderstreept hij de romantische visie van Kompany, omschreven als een "overrompelend offensief voetbal dat technisch heel verzorgd wordt gespeeld". Een huisstijl die ook na het duo hun uiteindelijke vertrek in stand moet worden gehouden, zo luidt het, want de Brusselaars zullen zich niet meer aanpassen aan trainers of spelers. Integendeel: zij moeten zich schikken naar het intussen befaamde Anderlecht-DNA. Samen met een nieuwe verwijzing naar de grasmat, dribbelt Van Eetvelt zich zo alvast handig rond de vraag hóé hij dat DNA precies wil herstellen.

KAREL DE OVERMOEDIGE

Ook bij andere gevoelige thema's, zoals onder meer de precieze rol van Vandenhaute en de toekomst van Adrien Trebel, haalt de CEO zijn beste Jérémy Doku-impressie boven. Desalniettemin klinkt het allemaal wel heel erg ambitieus, allicht zelfs een beetje té. Zeker wanneer Van Eetvelt vervolgens zelfs over de titel begint, waarmee onze vrees dat Paars-Wit haar lesje niet heeft geleerd nu al uitkomt. Anderlecht moet toch altijd op het allerhoogste mikken, is dan het cliché, al weet Alexis Saelemaekers nu dat die houding soms niet op zijn plaats is. Zo kort na de historische rampcampagne, met een naoorlogs dieptepunt als achtste in het eindklassement als resultaat, lijkt zulke grootspraak dus evenmin gepast.Niet in het minst omdat de kern vandaag niet versterkt, maar net verzwakt is. Én, zoals reeds gezegd, Verbeke weinig centen ter beschikking heeft om daar wat aan te doen. Naar de misgelopen Europese inkomsten hoeft Van Eetvelt op dat vlak trouwens niet te veel te verwijzen. Akkoord, Anderlecht kon haar kansen niet verdedigen, maar soms lijkt het haast alsof het ticket recht uit het Lotto Park gestolen werd. Hoe dan ook is het vreemd dat nu alweer zulk een hoge verwachtingen worden geschept, zeker vermits Van Eetvelt blijkbaar zelf inziet dat hij zal worden afgerekend op de resultaten. Graag geen klachten over de bijhorende kritiek, noch smoesjes rond lange termijn projecten als de start straks terug tegenvalt dus.

KAREL DE WAAKZAME

Een realistischere doelstelling is er opnieuw bij zijn in PO I, vooral ook omdat die komend seizoen maar met vier in plaats van zes ploegen wordt gespeeld. Zelfs zonder AA Gent en in mindere mate Standard, clubs die Van Eetvelt nog vergat te vermelden als concurrenten, moet Anderlecht daarvoor dus al Club Brugge, Antwerp, Charleroi óf Genk – en uiteraard KV Mechelen – achter zich laten. De kans om straks in één klap over ál die teams te wippen, is simpelweg zo goed als onbestaande. Per slot van rekening zitten ze daar evenmin stil, allesbehalve zelfs. Als de Brusselaars niet opletten, wordt de kloof met een paar van die uitdagers op die manier wie weet zelfs wel nog wat groter in plaats van gedicht.Van Eetvelt hoedt alleszins waakzaam over het budget en moest naar eigen zeggen zelfs al eens iemand terugfluiten. Kompany misschien, die een verlengd verblijf voor Nacer Chadli wou opdringen? Ondanks zijn sportieve meerwaarde past de Rode Duivel om diverse redenen immers niet meer in de plannen. Niet alleen is hij te duur, zowel qua eventuele aankoopsom als salaris, maar op de koop toe helaas ook veel te blessuregevoelig. Net zoals een overvloed aan huurlingen een steen waar Paars-Wit zich niet meer aan wil stoten, zowel door slimmer te werk te gaan bij de rekrutering van spelers áls door hen beter te begeleiden. In dat opzicht moet Damian Roden zijn reputatie als wonderdokter waarmaken.

KAREL DE SPRAAKZAME

Tussen de lijnen vormen (deels) onvoorspelbare zaken als blessures inderdaad een belangrijke factor, maar in de bestuurskamer zit het volgens Van Eetvelt nu wel snor. Bedrijfsmatig gezien beschikken ze in het Lotto Park alvast over een sterke core, elk met hun eigen contacten die commercieel interessant kunnen zijn. De waarheid ligt echter toch vooral óp het veld, waar een teveel aan stemmen die mee beslissen ook negatief kan uitdraaien. Hoe de precieze rolverdeling tussen Van Eetvelt, Vandenhaute, Kompany, Vercauteren, Marc Coucke – die door zijn CEO knap uit de wind werd gezet, zij het niet zonder zijn businessperspectief nog eens te benadrukken – en Verbeke nu werkelijk zit, blijft ietwat onduidelijk.Hoewel de zoveelste cocktail aan de top dit keer gerust wél kan werken, is enige voorzichtigheid dus wel geboden. En kan Anderlecht forse uitspraken over titelambities, ondanks de gewoontes bij de recordkampioen, nu missen als kiespijn. Hoewel een verloren oefenduel uiteraard op zich niets betekent, gaf Charleroi zopas bijvoorbeeld reeds te kennen niet zomaar te zullen wijken. Toch focussen de Brusselaars zich als "club in transformatie", dixit Van Eetvelt, terecht liever op hun eigen ontwikkeling. De "chaosfase met trial en error" is volgens de CEO alvast bijna voorbij, een hoopvol signaal dat er wel degelijk beterschap zit aan te komen. Al zijn het stuk voor stuk termen die we doorgaans niet meteen associëren met een titelkandidaat. Misschien moet de spraakzame Van Eetvelt zijn woorden voortaan dus toch net iets beter wegen.

POLL: Heeft Anderlecht volgens u gelijk om titelambities te uiten?

"Ik zat helemaal fout, Lukaku is een echte kampioen"

'Kwelduivel Coutinho kan Barça nog eens 5 miljoen kosten'

De 11 namen: Wolf voert één wissel door bij Genk

Vandaag 15 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Net zoals Club Brugge en RSC Anderlecht kampt ook Standard de Liège met een wederkerend probleem: ...

737
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

48
{insert image alt}

De 11 namen: Wolf voert één wissel door bij Genk

KRC Genk is één van de weinige topclubs die de openingsspeeldag konden afsluiten met een ...

64
{insert image alt}

Laifis duidelijk over vertrek bij Standard

Standard is goed aan het nieuwe seizoen begonnen en hield op de openingsspeeldag de drie punten ...

38
{insert image alt}

"Ik zat helemaal fout, Lukaku is een echte kampioen"

Zondagavond werken Manchester United en Sevilla FC de eerste halve finale van de Europa League af, ...

150
{insert image alt}

'Kwelduivel Coutinho kan Barça nog eens 5 miljoen kosten'

FC Barcelona werd vrijdag keihard afgestraft door Bayern München en die vernedering kan nog een ...

115
{insert image alt}

Thorup duidt twee titeloutsiders voor Club en Gent aan

AA Gent krijgt dit weekend het bezoek van KV Kortrijk en staat dan meteen onder behoorlijk wat druk. ...

169
{insert image alt}

'CL-kwartfinalist aast op transferdeal met Club Brugge'

We zijn inmiddels al half augustus, maar de zomermercato moet bij Club Brugge nog goed en wel van ...

571
{insert image alt}

'Pirlo hamert bij Juventus op knaltransfer'

Andrea Pirlo heeft de loodzware taak toegewezen gekregen om Juventus weer te laten swingen. Om die ...

135
{insert image alt}

KVM maakt komst nieuwe winger bekend

KV Mechelen is goed aan het nieuwe seizoen begonnen. Na het gelijke spel op de openingsspeeldag ...

136
{insert image alt}

Tweet Coutinho gaat viraal na afstraffing Barça

Een tweet van Phillipe Coutinho uit 2011 gaat viraal nadat hij op vrijdag deels verantwoordelijk was ...

532
{insert image alt}

Dury ziet voordeel voor Beerschot: "Wordt moeilijke match"

Zulte Waregem is met een tegenvaller aan het nieuwe seizoen begonnen en verloor op de ...

235
{insert image alt}

'Grote kuis Real: Zidane heeft laatste woord'

Real Madrid gaat de komende weken een grote schoonmaak houden binnen de selectie. Alles wordt in het ...

314
{insert image alt}

Brys vreest voor drietal bij 'favoriet' Genk

OH Leuven slaagde er niet in om te winnen tijdens zijn comeback in de Jupiler Pro League en bleef ...

330
{insert image alt}

'Anderlecht wil nieuwe spits: gesprekken met City geopend'

RSC Anderlecht beleefde tot dusver al een redelijk drukke mercato en rondde zowel inkomend als ...

742
{insert image alt}

'Messi neemt drastische beslissing na blamage Barcelona'

Lionel Messi zat er vrijdag nog tijdens de Champions League-afgang van FC Barcelona tegen Bayern ...

945
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club wil spectaculaire transfer, aardschok bij Barça'

De Jupiler Pro League is klaar om van start te gaan, maar de transfermarkt is nog geopend tot begin ...

1141

Gisteren 14 Augustus 2020

{insert image alt}

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

De Spaanse sportkrant Marca verwacht dat FC Barcelona hard ingrijpt na de afgang van vrijdagavond. ...

469
{insert image alt}

Trainersontslag hangt in de lucht: Bartomeu kondigt actie aan

Voor FC Barcelona is het seizoen geworden om zo snel mogelijk te vergeten. Voor het eerst sinds 2008 ...

254
{insert image alt}

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

In de kwartfinale van de Champions League werd FC Barcelona vrijdagavond volledig voor schut gezet. ...

2088
{insert image alt}

De historische cijfers: Messi lijdt zwaarste nederlaag ooit

We hebben er lang op moeten wachten, maar de kwartfinales van de Champions League hebben tot dusver ...

242
{insert image alt}

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

In de Champions League heeft Bayern München vrijdagavond voor een onvergetelijke overwinning ...

594
{insert image alt}

Fans duiden grote schuldige aan na afgang Barça

Bayern München toonde vrijdagavond nog maar eens waarom het bestempeld wordt als dé topfavoriet ...

1963
{insert image alt}

Davies vernedert Barcelona-defensie met héérlijke actie (🎥)

In de Champions League veegde Bayern München vrijdagavond de vloer aan met FC Barcelona. In de ...

268
{insert image alt}

Moeskroen woedend: "Ref doet de match kantelen"

KV Mechelen heeft de tweede speeldag van de Jupiler Pro League op gang getrapt met een overwinning. ...

521
{insert image alt}

"Bod van 10 miljoen op Moffi kunnen we niet weigeren"

KV Kortrijk gaat komend weekend op bezoek bij AA Gent en heeft dan meteen één en ander recht te ...

754
{insert image alt}

Bayern vreet Barça volledig op: "Dat worden dubbele cijfers"

Bayern München werd op voorhand getipt als favoriet in de Champions League-kraker tegen FC ...

293
{insert image alt}

'Ronaldo weet bij welke club hij volgend seizoen speelt'

Cristiano Ronaldo werd de voorbij dagen nadrukkelijk aan een vetrek bij Juventus gelinkt. Zo kwam ...

960
{insert image alt}

Spektakel: twee goals in zeven minuten bij Barça-Bayern (🎥)

Er werd vrijdagavond spektakel verwacht in de Champions League-clash tussen FC Barcelona en Bayern ...

103
{insert image alt}

Straffe Koffi weerhoudt KVM niet van zege bij Moeskroen

Met een kleine zege bij een zwak Moeskroen heeft KV Mechelen wederom zijn start niet gemist in de ...

265
{insert image alt}

'Club heeft drie grote troeven in dossier-Edmilson'

Club Brugge is nog steeds in afwachting van de eerste zomerse aanwinsten, maar het bestuur is achter ...

1112
{insert image alt}

Cercle Brugge verrast vriend en vijand met nieuwe TD

Cercle Brugge onderging een pak veranderingen in het tussenseizoen, één cruciale positie was bij ...

480