De wens van De Witte: wie wordt de nieuwe spits van AA Gent?

De wens van De Witte: wie wordt de nieuwe spits van AA Gent?

De zomermercato zal nog lang duren, wellicht zelfs tot begin oktober, maar de prijs voor meest ijverige student gaat onder voorbehoud nu al naar AA Gent. De Buffalo's willen de kloof met Club Brugge koste wat het kost dichten en haalden daarvoor reeds vier versterkingen in huis, met een vijfde – Alexandre De Bruyn – op komst. Toch is het huiswerk in de Ghelamco Arena nog lang niet af. De volgende prioriteit: een nieuwe spits.


Niet om te anticiperen op een eventueel vertrek van Jonathan David, want het type waar Michel Louwagie naar verluidt naar op zoek gaat beantwoordt niet bepaald aan de zeldzame blauwdruk van het Canadese goudhaantje. Integendeel: het gewenste profiel van de offensieve kracht doet eerder denken aan enkele andere speerpunten die vandaag al in Gent vertoeven. Een harde werker die minstens één meter 90 meet: het lijkt wel een exacte omschrijving van Laurent Depoitre en Roman Yaremchuk – en in iets mindere mate Giorgi Kvilitaia. Voorzitter Ivan De Witte zou dan ook een boontje hebben voor zulke rijzige goalgetters.

YAREMCHUK & DEPOITRE
Scoren deed het geprezen aanvalsduo dit seizoen alvast bij de vleet. Over alle competities heen tekende Depoitre voor 15 treffers in 35 optredens, Yaremchuk was met 17 stuks in 30 duels zelfs nog dodelijker. Met elk nog eens vier assists achter hun naam stelde het spitsenpaar zich doorgaans bovendien altruïstisch op, of toch als we de onvergetelijke misser van de comeback kid tegen STVV en het sporadisch egoïsme van de Oekraïner terzijde laten. Verder verrichten ze allebei immens veel loopwerk, en heeft Jess Thorup in zijn huidige selectie met behalve Kvilitaia tevens Anderson Niangbo – die wel een flinke kop kleiner meet – achter de hand al twee alternatieven ter beschikking.



Dubbele bezetting tot daar aan toe, maar dat de Gentenaren diep in de buidel willen tasten voor een extra optie voorin is dus toch opvallend. Per slot van rekening geef je geen zes miljoen, het bedrag dat circuleert en meteen een evenaring zou zijn van het zopas gevestigde clubrecord voor Nurio, uit aan iemand om de bank warm te houden. Vreest de vicekampioen dan toch voor de fysieke gesteldheid van de kwetsbare Depoitre, het voorbije jaar weer geregeld op de sukkel? Of is het net de geopereerde Yaremchuk die hen ietwat zorgen baart? Al valt natuurlijk evenmin uit te sluiten dat de gegeerde revelatie, in januari nog volop aan een vertrek gelinkt, alsnog een toptransfer versiert.

DE AFVALLERS
Eerst kopen en dan pas verkopen is alleszins het devies, zo wist Louwagie reeds te vertellen, wat verklaart waarom de Gentse manager op inkomend vlak zo snel te werk gaat. Ook met dit dossier is hij dus al een tijdje aan de slag. Zo zouden de Buffalo's even gedacht hebben aan voormalig huurling Alexander Sorloth, die intussen onbetaalbaar is geworden, en werd berucht Club Brugge-doelwit Adolfo Gaich eveneens te duur bevonden. In welke mate Dieumerci Mbokani ooit een reële optie was is dan weer de vraag, al liet Gent vorige zomer onder andere met de terugkeer van Depoitre en Sven Kums al duidelijk zien dat leeftijd op dit moment ondergeschikt is aan de forse ambities.



Naar verluidt werd tot slot nog een Duitse piste onderzocht. Diverse namen passen er in het profiel, maar een nieuwe dertiger lijkt alvast niet het plan. Toch was ook Michael Ngadeu al 28 jaar bij aankomst, dus leeftijdsgenoten als Karim Onisiwo (Mainz) of Sebastian Andersson (Union Berlin) kunnen misschien net door de beugel. Behalve eventueel nog Kenan Karaman (Düsseldorf) en Niclas Füllkrug (Werder Bremen) bevinden de voornaamste targets zich verder echter niet in de Bundesliga, maar wel in de tweede klasse. Tim Kleindienst (Heidenheim), Janni Serra (Kiel), dubbele meter Sasa Kalajdzic (Stuttgart) of Hannover-tandem Marvin Ducksch en Hendrik Weydandt bijvoorbeeld.

DE FAVORIET?
Mocht een dertiger geen probleem zijn, zou nog in Duitsland ook Bas Dost alleszins een garantie op goals vormen. Al is de Nederlander allicht sowieso iets te hoog gegrepen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor zijn landgenoot Sam Lammers, die straks op een echte kans bij PSV hoopt. Verder kunnen we uiteraard nog namen uit alle uithoeken van de wereld opperen, maar een gerichte selectie van potentiële pistes maken lijkt zo kort na de coronacrisis onbegonnen werk. Toch schuiven we graag nog één naam uit het buitenland naar voren, en dan vooral omdat hij recent pas in verband werd gebracht met een mogelijke verhuis naar de Ghelamco Arena: Partizan Belgrado-spits Umar Sadiq.



De 23-jarige Nigeriaan, daar afkomstig van dezelfde academie als Club Brugge-aanvaller Emmanuel Dennis, vinkt alvast alle vakjes af én legt met 17 treffers en evenveel assists dit seizoen voortreffelijke cijfers voor. Zijn geschatte marktwaarde van zes miljoen past bovendien perfect in het plaatje, al vraagt Partizan een pak meer voor de doelpuntenmachine die nog maar pas in januari voor 1,75 miljoen definitief overkwam van AS Roma. Dat legde vier jaar geleden nog een miljoen extra neer om hem los te plukken bij Spezia, de ex-club van David Okereke. Voor Anderlecht, ook genoemd als gegadigde, valt Sadiq dus sowieso te duur uit. Wie weet kan Gent de prijs evenwel voldoende drukken.

OPTIES IN JPL
Tot dusver shopt Louwagie deze zomer echter exclusief in eigen land. De eerste naam die ons dan meteen te binnen schiet, is vanzelfsprekend die van Terem Moffi. De 21-jarige sensatie van KV Kortrijk – toevallig of niet óók al een Nigeriaan – schiet op papier net twee centimeter te kort om op De Witte zijn attractie te mogen, maar compenseert dat ruimschoots met zijn power en snelheid – waarmee hij zelfs Simon Deli tot toeschouwer degradeerde. Tel daarbij nog eens een aangeboren killerinstinct, en de Kerels hebben overschot van gelijk om de jackpot te eisen. Zes miljoen is wellicht wat veel, maar het clubrecord van drie miljoen voor Youcef Atal moet er hoe dan ook aan geloven.



Van alle nieuwkomers in onze land is Moffi namelijk niet voor niks het op twee na efficiëntst, na verbannen Club-huurling Mbaye Diagne en Eupen-leenspits Smail Prevljak. De Bosniër is in theorie trouwens eveneens net te klein, maar dus wel dodelijk voor doel én eigendom van RB Salzburg – met wie Gent recent nog zaken deed voor Niangbo. Ook het vers contact met Charleroi kan gebruikt worden om pakweg Shamar Nicholson, die over nog heel wat onbenut potentieel beschikt en wat doet denken aan Yaremchuk, in het spoor van Nurio te doen volgen. Tot slot verdient in de categorie interessante JPL-huurlingen Cyle Larin, die niet bij Zulte Waregem blijft, uiteraard nog een vermelding.

GRENZEN VERLEGGEN
Al deze spelers vormen wel iets goedkopere opties dan het budget waarover gewag wordt gemaakt. Net zoals het merendeel van de transfers die reeds in kannen en kruiken zijn, zouden zij dan ook vooral voor een bredere en beter uitgebalanceerde kern zorgen. Dat lijkt evenwel niet waar Louwagie nu naar op zoek gaat. Gent mikt alleen nog op het allerhoogste en is niet alleen bereid, maar zelfs gebeten om daarbij haar eigen grenzen te verleggen. Een nieuwe prestigetransfer voorin, en dan liefst nog eentje waar ze in Jan Breydel jaloers op zijn, lijkt daarom een absolute prioriteit. Eén vooralsnog onbekende naam zou alvast in polepositie liggen om dat etiket straks opgeplakt te krijgen. Benieuwd of hij er dan beter mee omgaat dan Okereke en Michael Krmencik tijdens hun eerste maanden in Brugge.

POLL: Wie is volgens u de beste optie voor AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

213
213
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

57
57
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

500
500
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

149
149
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

155
155
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

555
555
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

218
218
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

88
88
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

85
85
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

569
569
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

460
460
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

142
142
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1669
1669
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1042
1042
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

278
278