De wens van De Witte: wie wordt de nieuwe spits van AA Gent?

Foto: De wens van De Witte: wie wordt de nieuwe spits van AA Gent?

De zomermercato zal nog lang duren, wellicht zelfs tot begin oktober, maar de prijs voor meest ijverige student gaat onder voorbehoud nu al naar AA Gent. De Buffalo's willen de kloof met Club Brugge koste wat het kost dichten en haalden daarvoor reeds vier versterkingen in huis, met een vijfde – Alexandre De Bruyn – op komst. Toch is het huiswerk in de Ghelamco Arena nog lang niet af. De volgende prioriteit: een nieuwe spits.

Niet om te anticiperen op een eventueel vertrek van Jonathan David, want het type waar Michel Louwagie naar verluidt naar op zoek gaat beantwoordt niet bepaald aan de zeldzame blauwdruk van het Canadese goudhaantje. Integendeel: het gewenste profiel van de offensieve kracht doet eerder denken aan enkele andere speerpunten die vandaag al in Gent vertoeven. Een harde werker die minstens één meter 90 meet: het lijkt wel een exacte omschrijving van Laurent Depoitre en Roman Yaremchuk – en in iets mindere mate Giorgi Kvilitaia. Voorzitter Ivan De Witte zou dan ook een boontje hebben voor zulke rijzige goalgetters.

YAREMCHUK & DEPOITRE

Scoren deed het geprezen aanvalsduo dit seizoen alvast bij de vleet. Over alle competities heen tekende Depoitre voor 15 treffers in 35 optredens, Yaremchuk was met 17 stuks in 30 duels zelfs nog dodelijker. Met elk nog eens vier assists achter hun naam stelde het spitsenpaar zich doorgaans bovendien altruïstisch op, of toch als we de onvergetelijke misser van de comeback kid tegen STVV en het sporadisch egoïsme van de Oekraïner terzijde laten. Verder verrichten ze allebei immens veel loopwerk, en heeft Jess Thorup in zijn huidige selectie met behalve Kvilitaia tevens Anderson Niangbo – die wel een flinke kop kleiner meet – achter de hand al twee alternatieven ter beschikking.Dubbele bezetting tot daar aan toe, maar dat de Gentenaren diep in de buidel willen tasten voor een extra optie voorin is dus toch opvallend. Per slot van rekening geef je geen zes miljoen, het bedrag dat circuleert en meteen een evenaring zou zijn van het zopas gevestigde clubrecord voor Nurio, uit aan iemand om de bank warm te houden. Vreest de vicekampioen dan toch voor de fysieke gesteldheid van de kwetsbare Depoitre, het voorbije jaar weer geregeld op de sukkel? Of is het net de geopereerde Yaremchuk die hen ietwat zorgen baart? Al valt natuurlijk evenmin uit te sluiten dat de gegeerde revelatie, in januari nog volop aan een vertrek gelinkt, alsnog een toptransfer versiert.

DE AFVALLERS

Eerst kopen en dan pas verkopen is alleszins het devies, zo wist Louwagie reeds te vertellen, wat verklaart waarom de Gentse manager op inkomend vlak zo snel te werk gaat. Ook met dit dossier is hij dus al een tijdje aan de slag. Zo zouden de Buffalo's even gedacht hebben aan voormalig huurling Alexander Sorloth, die intussen onbetaalbaar is geworden, en werd berucht Club Brugge-doelwit Adolfo Gaich eveneens te duur bevonden. In welke mate Dieumerci Mbokani ooit een reële optie was is dan weer de vraag, al liet Gent vorige zomer onder andere met de terugkeer van Depoitre en Sven Kums al duidelijk zien dat leeftijd op dit moment ondergeschikt is aan de forse ambities.Naar verluidt werd tot slot nog een Duitse piste onderzocht. Diverse namen passen er in het profiel, maar een nieuwe dertiger lijkt alvast niet het plan. Toch was ook Michael Ngadeu al 28 jaar bij aankomst, dus leeftijdsgenoten als Karim Onisiwo (Mainz) of Sebastian Andersson (Union Berlin) kunnen misschien net door de beugel. Behalve eventueel nog Kenan Karaman (Düsseldorf) en Niclas Füllkrug (Werder Bremen) bevinden de voornaamste targets zich verder echter niet in de Bundesliga, maar wel in de tweede klasse. Tim Kleindienst (Heidenheim), Janni Serra (Kiel), dubbele meter Sasa Kalajdzic (Stuttgart) of Hannover-tandem Marvin Ducksch en Hendrik Weydandt bijvoorbeeld.

DE FAVORIET?

Mocht een dertiger geen probleem zijn, zou nog in Duitsland ook Bas Dost alleszins een garantie op goals vormen. Al is de Nederlander allicht sowieso iets te hoog gegrepen. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor zijn landgenoot Sam Lammers, die straks op een echte kans bij PSV hoopt. Verder kunnen we uiteraard nog namen uit alle uithoeken van de wereld opperen, maar een gerichte selectie van potentiële pistes maken lijkt zo kort na de coronacrisis onbegonnen werk. Toch schuiven we graag nog één naam uit het buitenland naar voren, en dan vooral omdat hij recent pas in verband werd gebracht met een mogelijke verhuis naar de Ghelamco Arena: Partizan Belgrado-spits Umar Sadiq.De 23-jarige Nigeriaan, daar afkomstig van dezelfde academie als Club Brugge-aanvaller Emmanuel Dennis, vinkt alvast alle vakjes af én legt met 17 treffers en evenveel assists dit seizoen voortreffelijke cijfers voor. Zijn geschatte marktwaarde van zes miljoen past bovendien perfect in het plaatje, al vraagt Partizan een pak meer voor de doelpuntenmachine die nog maar pas in januari voor 1,75 miljoen definitief overkwam van AS Roma. Dat legde vier jaar geleden nog een miljoen extra neer om hem los te plukken bij Spezia, de ex-club van David Okereke. Voor Anderlecht, ook genoemd als gegadigde, valt Sadiq dus sowieso te duur uit. Wie weet kan Gent de prijs evenwel voldoende drukken.

OPTIES IN JPL

Tot dusver shopt Louwagie deze zomer echter exclusief in eigen land. De eerste naam die ons dan meteen te binnen schiet, is vanzelfsprekend die van Terem Moffi. De 21-jarige sensatie van KV Kortrijk – toevallig of niet óók al een Nigeriaan – schiet op papier net twee centimeter te kort om op De Witte zijn attractie te mogen, maar compenseert dat ruimschoots met zijn power en snelheid – waarmee hij zelfs Simon Deli tot toeschouwer degradeerde. Tel daarbij nog eens een aangeboren killerinstinct, en de Kerels hebben overschot van gelijk om de jackpot te eisen. Zes miljoen is wellicht wat veel, maar het clubrecord van drie miljoen voor Youcef Atal moet er hoe dan ook aan geloven.Van alle nieuwkomers in onze land is Moffi namelijk niet voor niks het op twee na efficiëntst, na verbannen Club-huurling Mbaye Diagne en Eupen-leenspits Smail Prevljak. De Bosniër is in theorie trouwens eveneens net te klein, maar dus wel dodelijk voor doel én eigendom van RB Salzburg – met wie Gent recent nog zaken deed voor Niangbo. Ook het vers contact met Charleroi kan gebruikt worden om pakweg Shamar Nicholson, die over nog heel wat onbenut potentieel beschikt en wat doet denken aan Yaremchuk, in het spoor van Nurio te doen volgen. Tot slot verdient in de categorie interessante JPL-huurlingen Cyle Larin, die niet bij Zulte Waregem blijft, uiteraard nog een vermelding.

GRENZEN VERLEGGEN

Al deze spelers vormen wel iets goedkopere opties dan het budget waarover gewag wordt gemaakt. Net zoals het merendeel van de transfers die reeds in kannen en kruiken zijn, zouden zij dan ook vooral voor een bredere en beter uitgebalanceerde kern zorgen. Dat lijkt evenwel niet waar Louwagie nu naar op zoek gaat. Gent mikt alleen nog op het allerhoogste en is niet alleen bereid, maar zelfs gebeten om daarbij haar eigen grenzen te verleggen. Een nieuwe prestigetransfer voorin, en dan liefst nog eentje waar ze in Jan Breydel jaloers op zijn, lijkt daarom een absolute prioriteit. Eén vooralsnog onbekende naam zou alvast in polepositie liggen om dat etiket straks opgeplakt te krijgen. Benieuwd of hij er dan beter mee omgaat dan Okereke en Michael Krmencik tijdens hun eerste maanden in Brugge.

POLL: Wie is volgens u de beste optie voor AA Gent?

Bayern moet tot uiterste gaan voor Europese Supercup

Origi helpt Liverpool aan monsterzege, City moet zwoegen

Corona even vergeten: Charleroi-fans uit hun dak

Vandaag 25 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Mbokani baart zorgen: 'Antwerp is het spoor kwijt'

Eén schamel doelpuntje in zes competitiewedstrijden. Dieumerci Mbokani legt voorlopig povere ...

398
{insert image alt}

De competitiehoax: minder clubs, meer kwaliteit?

In de nasleep van de coronacrisis laaide een aloude discussie weer op binnen de Pro League: wat is ...

432
{insert image alt}

Trainers op de wip: meer ontslagen op komst

Frank Vercauteren, Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Hannes Wolf. Het nieuwe seizoen is slechts zes ...

2089

Gisteren 24 September 2020

{insert image alt}

Sprookje Charleroi duurt voort: "Zijn nog maar halfweg"

Het sprookje van Charleroi blijft maar duren dit seizoen. De Carolo's lieten in eigen land nog geen ...

95
{insert image alt}

Bayern moet tot uiterste gaan voor Europese Supercup

Bayern München heeft donderdagavond zoals verwacht de Europese Supercup gewonnen, al heeft het daar ...

170
{insert image alt}

'Ultieme poging om Sancho: bod van 90 miljoen'

Manchester United zou dan toch een ultieme poging wagen om Borussia Dortmund van haar sterspeler te ...

110
{insert image alt}

Corona even vergeten: Charleroi-fans uit hun dak

Charleroi is bezig aan een weergaloos seizoen tot dusver. De Carolo's wisten voorlopig al hun ...

142
{insert image alt}

Thorup gewaarschuwd: "Hebben geen schrik van Genk"

Jess Thorup werd donderdag aangesteld als nieuwe hoofdtrainer van KRC Genk, aanstaande maandag maakt ...

158
{insert image alt}

Origi helpt Liverpool aan monsterzege, City moet zwoegen

Liverpool FC heeft zich donderdagavond op indrukwekkende wijze geplaatst voor de volgende ronde van ...

115
{insert image alt}

Ook Standard knokt zich naar laatste voorronde EL

Het is een succesvolle avond geworden voor het Belgische voetbal: zowel Charleroi als Standard ...

296
{insert image alt}

Müller zorgt voor heerlijk moment in Europese Supercup (🎥)

Alsof de kalender nog niet voldoende gevuld is, stond donderdagavond ook de Europese Supercup tussen ...

125
{insert image alt}

"Gent blijft een topploeg, we moeten respect hebben"

AA Gent kreeg woensdagavond het deksel op de neus in de laatste voorronde van de Champions ...

93
{insert image alt}

Rezaei held van Charleroi met héérlijke vrije trap (🎥)

Charleroi blijft dit seizoen ongenaakbaar, donderdagavond wonnen de Carolo's ook van Partizan ...

147
{insert image alt}

Charleroi stoot door in Europa League na verlengingen

Sporting Charleroi is voorlopig ongenaakbaar in eigen land en trekt die lijn nu ook door in Europa. ...

170
{insert image alt}

'Atletico weigert monsterbod van 85 miljoen'

Manchester City heeft deze transferperiode geprobeerd om José Maria Giménéz los te weken van ...

233
{insert image alt}

Hongerig Leeds pakt opnieuw uit met straffe aanwinst

Leeds United blijft zich flink profileren op de transfermarkt. De promovendus wil dit seizoen tonen ...

147
{insert image alt}

Leko moet puzzelen: Antwerp mist sterkhouder tegen KVK

Hoewel het seizoen nog geen twee maanden ver is, hebben ze bij Antwerp alweer de nodige problemen ...

155
{insert image alt}

Club moet bang afwachten bij loting Champions League

Volgende week donderdag is het zover, dan komt Club Brugge zijn tegenstanders te weten in de ...

653