Records sneuvelen: AA Gent haalt beste linksachter uit JPL

Foto: Records sneuvelen: AA Gent haalt beste linksachter uit JPL

Ivan De Witte beloofde veel transferactiviteit bij AA Gent en de voorzitter komt duidelijk zijn woord na. Na Jordan Botaka en Davy Roef komt straks ook Nurio Fortuna de Oost-Vlaamse gelederen versterken. De Angolese linksachter komt met een stevig prijskaartje van om en bij de zes miljoen euro waarmee onder meer het transferrecord van de Buffalo's wordt gesneuveld. Een flinke investering van Michel Louwagie en De Witte maar in ruil haalt AA Gent wél de beste linksachter van België binnen.

MEHDI EN MOGI

In de zomer van 2017 trok Sporting Charleroi de toen onbekende Nurio Fortuna aan bij het Portugese SC Braga, waar de linkspoot destijds in de B-kern vertoefde. De Carolo's betaalden toen een half miljoen euro voor Nurio, en dat was toch flink wat geld voor een speler met zijn toenmalige overbodige status in het Estádio Municipal de Braga. Maar over de recente drie seizoenen werd de Angolese international steeds belangrijker werd in het Zwarte Land. Vooral tijdens de voorbije jaargang wierp de Angolese international zich op tot een smaakmaker op Mambourg als in de Jupiler Pro League. De aankoop van Nurio bleek dus een berekend risico te zijn van Charleroi-manager Mehdi Bayat.Onder het bewind van de jongste Bayat zetten de Zebra's grote stappen vooruit, zowel op sportief als financieel vlak. Bij de uitgaande transfer van Nurio wordt bijvoorbeeld 5,5 miljoen euro winst geboekt, en daarmee mag Mehdi Bayat de pluimen op zijn hoed steken. Bij de inkomende transfers op Mambourg is de rol van broer en invloedrijke makelaar Mogi Bayat eerder beperkt, maar het is geen geheim dat Machtige Mogi wel zijn hand heeft bij de uitgaande transfers. Het is geen toeval dat de naam van Nurio eerder al viel bij Watford, waar Mogi een goede band heeft met eigenaar Gino Pozzo. Hetzelfde geldt bij AA Gent met Louwagie en De Witte: alle puzzelstukjes vallen daarmee op hun plaats.

BELHOCINE VS. THORUP

De nauwe banden tussen AA Gent en Sporting Charleroi bood dus een groot voordeel bij de transfer van Nurio, want ook Club Brugge lag namelijk op de loer. In de Ghelamco Arena zal veel verwacht worden van de Angolese revelatie want de ambities in de Arteveldestad liggen duidelijk nog enkele niveautjes hoger dan in de Henegouwse industriestad. Ook qua voetbal is het verschil tussen beide clubs erg groot. Charleroi-coach Karim Belhocine zette vorig seizoen een stevig geheel neer, gestoeld op compactheid, organisatie en een dodelijke omschakeling. De rol van Nurio in het tactisch strijdplan van Belhocine was erg aanzienlijk, zowel op defensief als offensief vlak.Bij AA Gent vraagt coach Jess Thorup echter net hetzelfde van zijn flankverdedigers, maar is de strategie totaal omgekeerd. De Buffalo's leggen namelijk steevast offensief en aantrekkelijk voetbal op de mat. Op papier is deze stijl Nurio volledig op het lijf geschreven maar tussen theorie en praktijk kan er altijd wel een kloof gapen. Daarnaast loopt er met Milad Mohammadi nog een andere seizoensrevelatie van de Jupiler Pro League rond in Oost-Vlaanderen. Met de Iraniër heeft Nurio dus een serieuze concurrent te vrezen voor de stek als linksachter, en vice versa. Het spreekt wel in het voordeel van de Angolees dat hij ook als linkermiddenvelder uit de voeten kan.

DE BESTE LINKSACHTER VAN BELGIË

Vorig seizoen bleek de defensie van Charleroi en bijna onmogelijk te ontwrichten compartiment, amper 23 tegendoelpunten moesten Belhocine en de zijnen incasseren. Deze straffe stoot wordt enkel overtroefd door landskampioen Club Brugge dat nog 9 stuks minder binnen kreeg. De centrale verdedigende as met Nicolas Penneteau, Dorian Dessoleil en Steeven Willems bleek daar vooral primordiaal in maar tevens de straffe prestaties van Nurio. Als we verschillende parameters in achting nemen, dan is de Angolees zowat de beste linksachter in het voorbije seizoen van de Jupiler Pro League.Zo kon Nurio bijna 16 geslaagde defensieve acties per wedstrijd laten noteren. Daarmee is de nieuwste aanwinst van AA Gent de primus onder alle linksachters competitie, maar ook onder alle spelers van de Jupiler Pro League. En dat is toch best wel een straffe stoot van Nurio. Zeker gezien de kwaliteitsvolle linksachters die vorig seizoen rondliepen op de Belgische velden zoals Gideon Mensah (Zulte Waregem), Nicolas Gavory (Standard), Ritchie De Laet (Antwerp), Jere Uronen (Genk), Eduard Sobol (Club Brugge), Kristof D'Haene (KV Kortrijk), Jonathan Panzo (Cercle Brugge),...

Het spel van Charleroi mocht dan nog eerder defensief gestoeld zijn, waardoor de verdediging vaak onder druk kwam te staan, het hoge aantal geslaagde defensieve acties van Nurio verraden zijn grote verdedigende kwaliteiten. In de positie als linksachter moeten deze capaciteiten toch het meest uitgesproken zijn. Dat blijkt ook uit het gemiddelde aantal intercepties dat Nurio per wedstrijd uitvoert. Met meer dan 7 geslaagde tussenkomsten troeft hij alle linksachters af, én behoort hij zelfs tot de top vier van de Jupiler Pro League. Enkel Bruno Godeau (Moeskroen/AA Gent), Wout Faes (KV Oostende) en Aleksander Vukotic (Waasland-Beveren) doen nog beter.

EEN COMPLETE AANWINST

Nurio staat te boek als een betrouwbare en goede verdediger, maar hij wordt vooral geroemd door zijn offensieve kwaliteiten. Dankzij een onverlaten inzet en fysieke capaciteiten draaft de Angolees moeiteloos zijn linkerflank af. Daarbij vergeet hij zelden zijn defensieve opdrachten én zorgen zijn aanvallende impulsen voor extra mogelijkheden vooraan. Die offensieve ingesteldheid van Nurio wordt bewezen door de bijna 8 offensieve duels per wedstrijd die hij aangaat. Daarbij gaapt er een klein verschil tussen Sobol en Mensah, respectievelijk de nummers twee en één in de ranglijst onder de linksachters van de Jupiler Pro League.In die optiek is de dribbelvaardigheid van Nurio één van zijn belangrijkste wapens, en dat zal ook een vereiste zijn in het tactisch plannetje van Thorup bij AA Gent. Ook in dat onderdeel schaart Nurio zich onder de top drie van de linksachters, waarbij opnieuw Mensah en Sobol nog beter presteerden – zowel in aantal als accuraatheid. Nurio verschijnt per wedstrijd ook gemiddeld bijna één keer in de box van de tegenstander, wat tevens een belangrijke indicatie is van zijn offensieve ingesteldheid. Daarmee komt hij evenwel niet in de buurt van toekomstig ploegmakker Milad Mohammadi, die de onbetwiste leider is in dat klassement. 

DE DROMEN VAN DE WITTE EN LOUWAGIE

AA Gent brak haar eigen clubrecord door om en bij 6 miljoen euro neer te tellen voor Nurio, waarmee de Angolees in de Jupiler Pro League de duurste linksachter wordt én de duurste uitgaande transfer van Charleroi naar een andere Belgische club. Dat is sowieso een flinke som voor een linksachter, tevens omdat de Buffalo's met Milad Mohammadi nochtans een erg goede speler voorhanden hebben op die positie. Deze topdeal zet de steile ambities in de Ghelamco Arena alleen maar kracht bij. Club Brugge inhalen wordt zowat onmogelijk, maar het moment is wél aangebroken om terrein te winnen op RSC Anderlecht, Standard en KRC Genk.Met Nurio haalt AA Gent zowat de beste linksachter binnen die er te vinden is in de Jupiler Pro League. Op puur sportief vlak werkten de Buffalo's daarmee een heuse topdeal af maar Michel Louwagie en Ivan De Witte kijken ook verder dan dat. Met 25 lentes komen de beste jaren van Nurio er namelijk nog aan en binnen 2 à 3 jaar zou hij zijn sportieve hoogtepunt moeten bereiken. Als de omstandigheden gunstig zijn, dan is het helemaal niet uitgesloten dat AA Gent hun investering volledig kan recupereren, en mogelijks nog een dikke winst kan opstrijken ...

POLL: Is Nurio volgens u de beste linksachter in de JPL?

Wervelende versie van Wasyl: de nieuwe linksback van Anderlecht

Verbeke voorziet duidelijke rol voor Luckassen

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht slaat stevig toe, Real wil uitpakken'

Vandaag 14 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Het middenveld van KAA Gent presteerde vorig seizoen erg indrukwekkend. In de gehanteerde ruit van ...

673
{insert image alt}

Govea & censuur: Anderlecht al wankelend richting goede weg

Arm Anderlecht. Terwijl aartsrivaal Club Brugge haar middenveld naar verluidt hoopt te versterken ...

1194
{insert image alt}

Verbeke voorziet duidelijke rol voor Luckassen

RSC Anderlecht heeft na Timon Wellenreuther en Ilias Takidine zijn derde inkomende transfer van de ...

14
{insert image alt}

La Liga-baas dropt bommetje na vrijspraak City

Manchester City hoeft dan toch geen Europese schorsing te vrezen, de Engelse grootmacht werd maandag ...

129
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht slaat stevig toe, Real wil uitpakken'

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

262
{insert image alt}

Wervelende versie van Wasyl: de nieuwe linksback van Anderlecht

Zoals wel vaker bij Oekraïners heerst er nog wat onenigheid over de exacte schrijfwijze, maar laten ...

269
{insert image alt}

Feyenoord presenteert spiksplinternieuw thuistenue (📷)

Feyenoord heeft op dinsdagochtend zijn nieuwe thuistenue voor het volgende Eredivisie-seizoen ...

69
{insert image alt}

'Geen twijfel bij Real: Mbappé komt naar Madrid'

Deze transferperiode komt hij vermoedelijk niet naar Real Madrid, maar in de toekomst zou Kylian ...

252
{insert image alt}

Anderlecht moet niet vrezen voor vertrek: "Niet klaar voor buitenland"

Anderlecht kende dan wel een gitzwart seizoen, er loopt heel wat talent rond bij Paars-Wit. Één ...

219
{insert image alt}

Antwerp gaat AA Gent achterna met heuse oefenklepper

Door de zaak omtrent Waasland-Beveren is het absoluut nog geen zekerheid dat de competitie zal ...

323
{insert image alt}

'Zulte-Waregem haalt bekende naam: transfer eerstdaags afgerond'

Door de coronacrisis draait de zomermercato nog niet op volle toeren. De clubs hebben minder ...

380
{insert image alt}

'KVM dichtbij gewenste transfer: speler gespot in Mechelen'

Het wordt een heus karwei voor KV Mechelen om het kunststukje van afgelopen seizoen nog eens te ...

467
{insert image alt}

Anderlecht maakt transfer van Luckassen bekend

RSC Anderlecht werkt aanstaande zaterdag zijn tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding af, STVV ...

297
{insert image alt}

Pro League onbewogen, Waasland-Beveren verklaart de oorlog

De raad van bestuur van De Pro League stemde maandagavond over het vervolg van ...

1047
{insert image alt}

Vrouw Vormer over lucratieve transfer: "Ik ga niet mee"

Ruud Vormer behoort intussen al enkele jaren tot de absolute sterkhouder van Club Brugge, en het ...

679
{insert image alt}

Engelse cultspeler zorgt voor hílarisch interview na promotie (🎥)

Wycombe Wanderers kende afgelopen maandagavond de meest memorabele avond uit zijn geschiedenis. De ...

161
{insert image alt}

Kompany herkent zichzelf in RSCA-jonkie met 'bovengemiddelde intelligentie'

RSC Anderlecht stond zaterdagmiddag voor zijn tweede oefenopdracht van de campagne en nam het op ...

354

Gisteren 13 Juli 2020

{insert image alt}

Real Madrid maakt zich op voor titelfeest na winst tegen Granada

Real Madrid stond vanavond voor een lastig duel met het oog op de Spaanse titelrace. De Koninklijke ...

546
{insert image alt}

Inter heeft Lukaku niet nodig om zich van tweede plaats te verzekeren

Internazionale stond vanavond voor een belangrijk duel met het oog op de tweede plaats in de Serie ...

84
{insert image alt}

'Barça en Inter maken afspraak over Martinez'

Lautaro Martinez lijkt aan zijn laatste seizoen bij Internazionale bezig te zijn. De Argentijnse ...

184
{insert image alt}

Felle kritiek op Meunier na tweet: "Hypocriet!"

Manchester City kreeg vandaag te horen dat het volgend seizoen dan toch in Europa mag aantreden. De ...

521
{insert image alt}

Manchester United laat steek vallen met het oog op CL-voetbal

Manchester United deed het de voorbije weken uitstekend. Sinds de hervatting van de Premier League ...

103
{insert image alt}

'Oostende haalt nieuwe aanwinst met CL-ervaring weg bij Celtic'

Het belooft een drukke transferperiode te worden voor KV Oostende. De Kustploeg versterkte zich al ...

219
{insert image alt}

Terugkeer Biglia nabij? "Hij heeft een voorstel van Anderlecht op zak"

Lucas Biglia is na dit seizoen bij AC Milan een vrije speler. De Argentijn leek voor een terugkeer ...

2241
{insert image alt}

Opstellingen: Geblesseerde Lukaku mist wedstrijd, Hazard opnieuw op de bank

Real Madrid neemt het vanavond op tegen Granada in een levensbelangrijk duel met het oog op de ...

42
{insert image alt}

'Flopaankoop Barça weigert onderhandelingen met Engelse topclub'

FC Barçelona dreigt dit seizoen naast de Spaanse titel te grijpen. De Catalanen maken in theorie ...

406
{insert image alt}

'Hasi staat voor terugkeer naar Europa langs grote poort'

Besnik Hasi zal voor altijd in het geheugen gegrift staan van de Belgische voetballiefhebber. De ...

297
{insert image alt}

'Gaich wijst Russisch aanbod af, ook Club wordt moeilijk'

lub Brugge lijkt met Youssouph Badji een nieuw goudhaantje beet te hebben, maar de 18-jarige ...

1293
{insert image alt}

Gent zal logo niet veranderen: "Onze indiaan is geen karikatuur"

De American Football-club, de Washington Redskins, heeft net zoals KAA Gent een indiaan in zijn ...

534
{insert image alt}

Croonen stelt gerust: "Competitiestart komt niet in gedrang"

De Raad van Bestuur van de Pro League hakte vanavond twee belangrijke knopen door. (LEES HIER) Zo ...

318
{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Anderlecht met het oog op Poolse winger'

Enkele weken geleden stuurde RSC Anderlecht een scout richting Polen om de prestaties van Kamil ...

438
{insert image alt}

'Italiaanse clubs nemen beslissing: dit seizoen nog wedstrijden mét publiek'

In de Italiaanse Serie A lijkt er dit seizoen (opnieuw) geen maat te staan op Juventus. De Oude Dame ...

75