Records sneuvelen: AA Gent haalt beste linksachter uit JPL

Foto: Records sneuvelen: AA Gent haalt beste linksachter uit JPL

Ivan De Witte beloofde veel transferactiviteit bij AA Gent en de voorzitter komt duidelijk zijn woord na. Na Jordan Botaka en Davy Roef komt straks ook Nurio Fortuna de Oost-Vlaamse gelederen versterken. De Angolese linksachter komt met een stevig prijskaartje van om en bij de zes miljoen euro waarmee onder meer het transferrecord van de Buffalo's wordt gesneuveld. Een flinke investering van Michel Louwagie en De Witte maar in ruil haalt AA Gent wél de beste linksachter van België binnen.

MEHDI EN MOGI

In de zomer van 2017 trok Sporting Charleroi de toen onbekende Nurio Fortuna aan bij het Portugese SC Braga, waar de linkspoot destijds in de B-kern vertoefde. De Carolo's betaalden toen een half miljoen euro voor Nurio, en dat was toch flink wat geld voor een speler met zijn toenmalige overbodige status in het Estádio Municipal de Braga. Maar over de recente drie seizoenen werd de Angolese international steeds belangrijker werd in het Zwarte Land. Vooral tijdens de voorbije jaargang wierp de Angolese international zich op tot een smaakmaker op Mambourg als in de Jupiler Pro League. De aankoop van Nurio bleek dus een berekend risico te zijn van Charleroi-manager Mehdi Bayat.Onder het bewind van de jongste Bayat zetten de Zebra's grote stappen vooruit, zowel op sportief als financieel vlak. Bij de uitgaande transfer van Nurio wordt bijvoorbeeld 5,5 miljoen euro winst geboekt, en daarmee mag Mehdi Bayat de pluimen op zijn hoed steken. Bij de inkomende transfers op Mambourg is de rol van broer en invloedrijke makelaar Mogi Bayat eerder beperkt, maar het is geen geheim dat Machtige Mogi wel zijn hand heeft bij de uitgaande transfers. Het is geen toeval dat de naam van Nurio eerder al viel bij Watford, waar Mogi een goede band heeft met eigenaar Gino Pozzo. Hetzelfde geldt bij AA Gent met Louwagie en De Witte: alle puzzelstukjes vallen daarmee op hun plaats.

BELHOCINE VS. THORUP

De nauwe banden tussen AA Gent en Sporting Charleroi bood dus een groot voordeel bij de transfer van Nurio, want ook Club Brugge lag namelijk op de loer. In de Ghelamco Arena zal veel verwacht worden van de Angolese revelatie want de ambities in de Arteveldestad liggen duidelijk nog enkele niveautjes hoger dan in de Henegouwse industriestad. Ook qua voetbal is het verschil tussen beide clubs erg groot. Charleroi-coach Karim Belhocine zette vorig seizoen een stevig geheel neer, gestoeld op compactheid, organisatie en een dodelijke omschakeling. De rol van Nurio in het tactisch strijdplan van Belhocine was erg aanzienlijk, zowel op defensief als offensief vlak.Bij AA Gent vraagt coach Jess Thorup echter net hetzelfde van zijn flankverdedigers, maar is de strategie totaal omgekeerd. De Buffalo's leggen namelijk steevast offensief en aantrekkelijk voetbal op de mat. Op papier is deze stijl Nurio volledig op het lijf geschreven maar tussen theorie en praktijk kan er altijd wel een kloof gapen. Daarnaast loopt er met Milad Mohammadi nog een andere seizoensrevelatie van de Jupiler Pro League rond in Oost-Vlaanderen. Met de Iraniër heeft Nurio dus een serieuze concurrent te vrezen voor de stek als linksachter, en vice versa. Het spreekt wel in het voordeel van de Angolees dat hij ook als linkermiddenvelder uit de voeten kan.

DE BESTE LINKSACHTER VAN BELGIË

Vorig seizoen bleek de defensie van Charleroi en bijna onmogelijk te ontwrichten compartiment, amper 23 tegendoelpunten moesten Belhocine en de zijnen incasseren. Deze straffe stoot wordt enkel overtroefd door landskampioen Club Brugge dat nog 9 stuks minder binnen kreeg. De centrale verdedigende as met Nicolas Penneteau, Dorian Dessoleil en Steeven Willems bleek daar vooral primordiaal in maar tevens de straffe prestaties van Nurio. Als we verschillende parameters in achting nemen, dan is de Angolees zowat de beste linksachter in het voorbije seizoen van de Jupiler Pro League.Zo kon Nurio bijna 16 geslaagde defensieve acties per wedstrijd laten noteren. Daarmee is de nieuwste aanwinst van AA Gent de primus onder alle linksachters competitie, maar ook onder alle spelers van de Jupiler Pro League. En dat is toch best wel een straffe stoot van Nurio. Zeker gezien de kwaliteitsvolle linksachters die vorig seizoen rondliepen op de Belgische velden zoals Gideon Mensah (Zulte Waregem), Nicolas Gavory (Standard), Ritchie De Laet (Antwerp), Jere Uronen (Genk), Eduard Sobol (Club Brugge), Kristof D'Haene (KV Kortrijk), Jonathan Panzo (Cercle Brugge),...

Het spel van Charleroi mocht dan nog eerder defensief gestoeld zijn, waardoor de verdediging vaak onder druk kwam te staan, het hoge aantal geslaagde defensieve acties van Nurio verraden zijn grote verdedigende kwaliteiten. In de positie als linksachter moeten deze capaciteiten toch het meest uitgesproken zijn. Dat blijkt ook uit het gemiddelde aantal intercepties dat Nurio per wedstrijd uitvoert. Met meer dan 7 geslaagde tussenkomsten troeft hij alle linksachters af, én behoort hij zelfs tot de top vier van de Jupiler Pro League. Enkel Bruno Godeau (Moeskroen/AA Gent), Wout Faes (KV Oostende) en Aleksander Vukotic (Waasland-Beveren) doen nog beter.

EEN COMPLETE AANWINST

Nurio staat te boek als een betrouwbare en goede verdediger, maar hij wordt vooral geroemd door zijn offensieve kwaliteiten. Dankzij een onverlaten inzet en fysieke capaciteiten draaft de Angolees moeiteloos zijn linkerflank af. Daarbij vergeet hij zelden zijn defensieve opdrachten én zorgen zijn aanvallende impulsen voor extra mogelijkheden vooraan. Die offensieve ingesteldheid van Nurio wordt bewezen door de bijna 8 offensieve duels per wedstrijd die hij aangaat. Daarbij gaapt er een klein verschil tussen Sobol en Mensah, respectievelijk de nummers twee en één in de ranglijst onder de linksachters van de Jupiler Pro League.In die optiek is de dribbelvaardigheid van Nurio één van zijn belangrijkste wapens, en dat zal ook een vereiste zijn in het tactisch plannetje van Thorup bij AA Gent. Ook in dat onderdeel schaart Nurio zich onder de top drie van de linksachters, waarbij opnieuw Mensah en Sobol nog beter presteerden – zowel in aantal als accuraatheid. Nurio verschijnt per wedstrijd ook gemiddeld bijna één keer in de box van de tegenstander, wat tevens een belangrijke indicatie is van zijn offensieve ingesteldheid. Daarmee komt hij evenwel niet in de buurt van toekomstig ploegmakker Milad Mohammadi, die de onbetwiste leider is in dat klassement. 

DE DROMEN VAN DE WITTE EN LOUWAGIE

AA Gent brak haar eigen clubrecord door om en bij 6 miljoen euro neer te tellen voor Nurio, waarmee de Angolees in de Jupiler Pro League de duurste linksachter wordt én de duurste uitgaande transfer van Charleroi naar een andere Belgische club. Dat is sowieso een flinke som voor een linksachter, tevens omdat de Buffalo's met Milad Mohammadi nochtans een erg goede speler voorhanden hebben op die positie. Deze topdeal zet de steile ambities in de Ghelamco Arena alleen maar kracht bij. Club Brugge inhalen wordt zowat onmogelijk, maar het moment is wél aangebroken om terrein te winnen op RSC Anderlecht, Standard en KRC Genk.Met Nurio haalt AA Gent zowat de beste linksachter binnen die er te vinden is in de Jupiler Pro League. Op puur sportief vlak werkten de Buffalo's daarmee een heuse topdeal af maar Michel Louwagie en Ivan De Witte kijken ook verder dan dat. Met 25 lentes komen de beste jaren van Nurio er namelijk nog aan en binnen 2 à 3 jaar zou hij zijn sportieve hoogtepunt moeten bereiken. Als de omstandigheden gunstig zijn, dan is het helemaal niet uitgesloten dat AA Gent hun investering volledig kan recupereren, en mogelijks nog een dikke winst kan opstrijken ...

POLL: Is Nurio volgens u de beste linksachter in de JPL?

"AA Gent heeft niks te zoeken in de CL"

'De Bruyne misloopt monstersom voor Gouden Bal-podium'

Lukaku klaar om te knallen: "Ik verlang naar succes"

Vandaag 24 September 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Trainers op de wip: meer ontslagen op komst

Frank Vercauteren, Jess Thorup, Laszlo Bölöni en Hannes Wolf. Het nieuwe seizoen is slechts zes ...

1444
{insert image alt}

Het 'drama' Krmencik: 'De nieuwe Jan Koller'

Ei zo na was hij al bijna afgeschreven op Jan Breydel, maar Michael Krmencik lijkt dan toch aan te ...

1313
{insert image alt}

Triomf v/d targetman: JPL-clubs zoeken hun Lukaku

De targetman. Een paar jaar geleden leek het concept nog dood en begraven, nadat Spanje met Cesc ...

493
{insert image alt}

"AA Gent heeft niks te zoeken in de CL"

AA Gent speelde woensdag de heenwedstrijd in de play-offs voor de Champions League. Het werd een ...

16
{insert image alt}

'De Bruyne misloopt monstersom voor Gouden Bal-podium'

Kevin De Bruyne werd woensdag door de UEFA genomineerd voor de prestigieuze trofee van ‘UEFA ...

73
{insert image alt}

'Anderlecht bespaart met dubbelfunctie'

Bij Anderlecht werd er de voorbije jaren al heel wat geschoven met managers, directeurs en andere ...

44
{insert image alt}

Mbokani komt met duidelijke transferboodschap voor Antwerp

Antwerp begon nog aan het seizoen op een wolk nadat het in de bekerfinale Club Brugge wist te ...

117
{insert image alt}

'Volgende uitgaande transfer al in de maak bij Barça'

De afslankingsoperatie bij FC Barcelona gaat de jongste dagen hard. De voorbije dagen rondde de club ...

58
{insert image alt}

Opvallend: Hollywood-acteurs willen investeren in Engelse vijfdeklasser

Het Engelse voetbal krijgt er mogelijk een opvallende clubeigenaar bij. Wrexham, een club die ...

52
{insert image alt}

'Moeskroen-speler vindt onderdak bij club Duchâtelet'

Moeskroen kent een behoorlijk rampzalige competitiestart. Na zes speeldagen is het de enige club in ...

27
{insert image alt}

Lukaku klaar om te knallen: "Ik verlang naar succes"

Romelu Lukaku drukte in zijn eerste seizoen meteen zijn stempel bij Internazionale. Hij was goed ...

66
{insert image alt}

'Teodorczyk moet in België carrière weer lanceren'

De transfermarkt is nog zo'n tien dagen open en dus zullen heel wat clubs stilaan beginnen uitkijken ...

580
{insert image alt}

'Samatta heeft nieuwe club al beet'

Het einde van de transferperiode nadert met rasse schreden en een aantal ploegen zullen in de ...

269
{insert image alt}

'Manchester United hoopt versterking te vinden bij FC Barcelona'

Manchester United doet er deze transferperiode alles aan om een nieuwe buitenspeler aan te trekken, ...

105
{insert image alt}

Belgische clubs shopten bij Vojvodina en Partizan: van Nastic tot Mitrovic

Vojvodina en Partizan Belgrado zijn vanavond de Europese tegenstanders van Standard en Sporting ...

69
{insert image alt}

"AA Gent had Thorup nooit mogen ontslaan"

AA Gent heeft zichzelf in de nesten gewerkt. Het bestuur achtte het nodig om een volledig elftal aan ...

647
{insert image alt}

"Bayat vroeg het meermaals, maar er gebeurde niks bij Anderlecht"

Bij RSC Anderlecht konden ze deze zomer ex-spelers Guillaume Gillet, Dieumerci Mbokani en Lucas ...

447
{insert image alt}

Aanwinst AA Gent: "Tijd nodig om aan te passen"

Bij AA Gent komt Niklas Dorsch er stilaan door en Tim Kleindienst wist tegen Dynamo Kiev ook te ...

133

Gisteren 23 September 2020

{insert image alt}

De Decker streng voor basisspeler Gent: "Kan echt niet"

Wim De Decker heeft zijn eerste nederlaag beet als hoofdtrainer van AA Gent. In de voorronde van de ...

519
{insert image alt}

Spuwende Di Maria heeft zware sanctie aan de broek

Paris Saint-Germain kan in de komende wedstrijden niet beschikken over Angel Di María. De ...

212
{insert image alt}

Gent geeft CL niet op: "We maken nog kans"

AA Gent had gehoopt om zich via de voorrondes te plaatsen voor de groepsfase van de Champions ...

118
{insert image alt}

League Cup: Leicester sneuvelt, hattrick-held Havertz heerst

In Engeland stond werd woensdagavond opnieuw gevoetbald in de derde ronde van de Carabao Cup, beter ...

180
{insert image alt}

Champions League-droom lijkt voorbij na koude douche Gent

Voor AA Gent lijkt de campagne in de Champions League te stranden in de laatste voorronde. De ...

448
{insert image alt}

Grote zondebok bij Gent: "Niets te zoeken in CL"

Voor AA Gent lijkt de groepsfase van de Champions League onhaalbaar te zijn geworden. Om hun kansen ...

519
{insert image alt}

Montanier duidelijk over situatie Bastien en Oulare

Standard neemt donderdagavond zijn tweede horde op weg naar de groepsfase van de Europa League. ...

184
{insert image alt}

'Koeman lonkt naar Londen voor defensieve versterking'

Nu er stilaan meer spelers van de hand worden gedaan, kan FC Barcelona ook zelf werd gaan maken van ...

160
{insert image alt}

FIFA 21 beloont Club Brugge: vier spelers in JPL-top zes

Nog een tweetal weekjes wachten en dan is het eindelijk zover. Op 9 oktober brengt gamesproducent EA ...

992
{insert image alt}

Kijkers Gent-Dynamo ergeren zich: "Wat een commentator weer"

AA Gent kon in zijn voorbije wedstrijden wat vertrouwen tanken met twee nipte zeges, maar woensdag ...

624
{insert image alt}

'Uitverkoop Barça: Coutinho kan naar Premier League'

FC Barcelona blijft maar spelers verkopen om zelf versterkingen te kunnen aantrekken. Nelson Semedo ...

285
{insert image alt}

'Anderlecht wil Hoffenheim aftroeven voor laatste zomeraanwinst'

RSC Anderlecht kende tot dusver een geslaagde zomermercato. De Brusselaars deden een pak overbodige ...

667
{insert image alt}

Opvallende naam verschijnt op training Anderlecht

Bij Anderlecht zitten ze toch stilaan met de handen in het haar. Zo werden er vandaag opnieuw twee ...

604
{insert image alt}

'Leko neemt definitieve beslissing over Lamkel Zé'

Hoewel het seizoen nog geen twee maanden ver is, hebben ze bij Antwerp alweer de nodige problemen ...

564
{insert image alt}

Barça hengelt wereldtalent bij A-kern: clausule van 400 miljoen

Ronald Koeman heeft besloten dat Ansu Fati definitief aansluit bij het eerste elftal van Barcelona. ...

342