Genk 2.0: hoe zet Wolf straks zijn troepen neer?

Foto: Genk 2.0: hoe zet Wolf straks zijn troepen neer?

Ze zal in Genk voor altijd gekoesterd worden, maar het kampioenenelftal van twee jaar geleden is niet meer. Na de inspanningen van vorige zomer én winter om de vele vertrekkers op te vangen, is Dimitri de Condé nu dan ook wederom druk in de weer om de kern opnieuw te wapenen. Zo haalde de sportief directeur al rechtsachter Daniel Muñoz binnen, werden huurlingen Eboue Kouassi en Junya Ito definitief vastgelegd en is er ook met goalgetter Cyriel Dessers eindelijk een akkoord in de maak. Hoewel het huiswerk in de Luminus Arena daarmee wellicht nog niet helemaal af is, kunnen we ons dus stilaan de volgende vraag stellen: hoe zet Hannes Wolf straks zijn troepen neer?

De Duitser nam eind november de teugels over van Felice Mazzu en heeft zo al 17 wedstrijden als coach van de Limburgers achter de kiezen. Daarin opteerde Wolf nagenoeg steevast voor een 4-2-3-1 formatie, vergelijkbaar met de 4-1-4-1 opstelling die hij voordien doorgaans bij Hamburg hanteerde. Tijdens zijn passage in Stuttgart opteerde de tactisch flexibele trainer dan weer voor een soort van 3-4-2-1 systeem, dus van een bepaalde voorkeursstrategie kunnen we moeilijk spreken. Door de winterse veranderingen in zijn kern en ingekorte competitie kon hij zijn hand bovendien nog niet volledig doen gelden, wat na de zomermercato wél het geval moet zijn. Aangezien Wolf daarbij de nodige inspraak heeft, geven de transacties van Genk op de transfermarkt ons misschien dus wel een hint van wat te komen staat.

DOELMAN

Onder de lat is de situatie alvast duidelijk. Ondanks zijn puike prestaties na nieuwjaar werd Thomas Didillon terug naar Anderlecht gestuurd, terwijl Gaëtan Coucke mag beschikken. Genk zet zo vol in op het herstel van Danny Vukovic én de ontwikkeling van toptalent Maarten Vandevoordt, die maar liefst 17 jaar jonger is dan zijn voornaamste concurrent. Wie het pleit zal winnen valt lastig te voorspellen, al lijkt het er toch op dat de ervaren Australiër aanvankelijk zijn plaats tussen de palen weer zal innemen. Lang zal het dan echter niet duren vooraleer Vandevoordt, toch de gedoodverfde nieuwe nummer één, hem het vuur aan de schenen legt. Zonder ongelukken is er van een keeperskwestie hoe dan ook geen sprake meer.VERDEDIGING

Achterin blijft het vertrouwde viertal van Joakim Maehle, Sébastien Dewaest, Jhon Lucumi en Jere Uronen voorlopig overeind, waarbij met de komst van Muñoz dus wel al geanticipeerd werd op een afscheid van die eerste. Zo niet gaat de Colombiaan de strijd aan met de gegeerde rechtsback, net zoals zijn landgenoot Carlos Cuesta in het centrum Dewaest op de hielen moet zitten. Diens vaste partner Lucumi mag ondanks de toenemende interesse dan weer absoluut niet vertrekken, al valt nooit uit te sluiten dat Genk bij een hoger bod alsnog overstag gaat. Een nieuwe linkspoot die in het hart van de verdediging uit de voeten kan, wordt in dat geval wel een prioriteit. Op dit moment is Lucumi tenslotte al de enige die in dat plaatje past.Een gegeven dat zelfs nóg belangrijker wordt mocht Wolf een defensie met drie voor ogen hebben. Indien Cuesta dan Dewaest aftroeft krijgen we wie weet zelfs een Colombiaans trio, want Muñoz trekt zich naar verluidt ook centraal achterin uit de slag. Hoewel we de nieuwkomer uiteraard lastig kunnen beoordelen, lijkt hij dus eventueel geschikt om een soortgelijke rol te vervullen als Clinton Mata bij Club Brugge. In een klassiekere achterhoede met vier mag er aan de overkant tot slot misschien nog wel een alternatief voor de blessuregevoelige Uronen bij. Neto Borges weegt namelijk toch te licht, terwijl ook Casper De Norre tot dusver niet echt kon overtuigen en allicht vooral een handige doublure voor de beide backposities vormt.

MIDDENVELD

Een driemansverdediging zou dan weer betekenen dat de flanken enkel bezet zijn, met op rechts Maehle of Muñoz en op links Uronen als meest logische opties. Bij zijn vorige clubs koos Wolf in die formatie per slot van rekening steevast voor zulk een 'defensievere' profielen om het vele loopwerk langs de zijlijn te verrichten, iets waar we de huidige offensieve wingers in de selectie als Théo Bongonda, Junya Ito en zelfs Joseph Paintsil minder toe in staat achten. In het titeljaar onder Philippe Clement lieten Maehle en Uronen daarentegen reeds zien dat ze meer dan capabel zijn om voor aanvallende impulsen te zorgen, waarbij ze de facto vaak al als een soort eenzame fullbacks fungeerden. Wat dat betreft hoeft Wolf dus niks te vrezen.Zeker niet als de balans op het middenveld goed zit. Ongeacht de manier waarop hij zijn pionnen neerzet, kiest de Duitser daar altijd voor minstens één echte breker. Kouassi mag dus sowieso op flink wat minuten rekenen, al komt ook Cuesta voor die rol in aanmerking. Aan zijn zijde moet dan een type als Bryan Heynen, Kristian Thorstvedt – allebei nog in de lappenmand – of Patrik Hrosovsky mee het evenwicht bewaren. Én, als het kan, tevens in het offensieve compartiment wat bijdragen. Alle drie kunnen ze trouwens eveneens een rij hoger als spelmaker worden uitgespeeld, waar Mats Moller Daehli wel de nieuwe nummer 10 moet worden. Die diverse varianten kregen we aan het eind van vorig seizoen overigens af en toe reeds te zien.

AANVAL

Toen was dat uiteraard nog in een 4-2-3-1 opstelling, al kan die as ook in een systeem met drie achterin ongewijzigd blijven. Wolf zou dan wel moeten teruggrijpen naar de 3-5-2 formatie die hij in Hamburg slechts sporadisch gebruikte, want bij Stuttgart had zijn spelwijze meer weg van die van de Rode Duivels. Zonder driehoek in het midden dus, maar met amper twee middenvelders – waarvoor in Genk keuze te overschot zou zijn – en daarvoor twee offensieve pionnen die naar de flank kunnen uitwijken. Een rol die op het lijf geschreven is van Ito en Bongonda, die vandaag als klassieke wingers veel meer tegen de zijlijn zitten geplakt. En waarin wie weet ook het beloofde toptalent Benjamin Nygren eindelijk kan uitblinken.Hoe dan ook moeten zij wellicht de toevoer naar één enkel speerpunt verzorgen. Of we het koningskoppel Dessers-Paul Onuachu vaak aan het werk zullen zien, is dus nog maar de vraag – en slecht nieuws voor Stephen Odey, die dan verder zakt in de pikorde. Wolf kiest doorgaans immers slechts één spits, zo getuige het feit dat Onuachu en Ally Samatta onder zijn regie maar drie keer samen aan de aftrap stonden. Een van de gekende varianten op de traditionele 4-3-3, of een kleine aanpassing naar de 3-4-2-1 waar hij maar al te vertrouwd mee is, lijkt dan ook meer voor de hand liggend dan een ommezwaai naar een 3-5-2 waarin Onuachu en Dessers een tandem kunnen vormen – maar Ito en Bongonda uit de boot vallen. Materie genoeg voor Wolf om zijn tanden in te zetten dus.

POLL: Hoe denkt u dat Genk het best zou kunnen spelen?

Wervelende versie van Wasyl: de nieuwe linksback van Anderlecht

Antwerp gaat AA Gent achterna met heuse oefenklepper

'Geen twijfel bij Real: Mbappé komt naar Madrid'

Vandaag 14 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Het middenveld van KAA Gent presteerde vorig seizoen erg indrukwekkend. In de gehanteerde ruit van ...

631
{insert image alt}

Govea & censuur: Anderlecht al wankelend richting goede weg

Arm Anderlecht. Terwijl aartsrivaal Club Brugge haar middenveld naar verluidt hoopt te versterken ...

1167
{insert image alt}

Wervelende versie van Wasyl: de nieuwe linksback van Anderlecht

Zoals wel vaker bij Oekraïners heerst er nog wat onenigheid over de exacte schrijfwijze, maar laten ...

5
{insert image alt}

Feyenoord presenteert spiksplinternieuw thuistenue (📷)

Feyenoord heeft op dinsdagochtend zijn nieuwe thuistenue voor het volgende Eredivisie-seizoen ...

6
{insert image alt}

'Geen twijfel bij Real: Mbappé komt naar Madrid'

Deze transferperiode komt hij vermoedelijk niet naar Real Madrid, maar in de toekomst zou Kylian ...

79
{insert image alt}

Anderlecht moet niet vrezen voor vertrek: "Niet klaar voor buitenland"

Anderlecht kende dan wel een gitzwart seizoen, er loopt heel wat talent rond bij Paars-Wit. Één ...

108
{insert image alt}

Antwerp gaat AA Gent achterna met heuse oefenklepper

Door de zaak omtrent Waasland-Beveren is het absoluut nog geen zekerheid dat de competitie zal ...

213
{insert image alt}

'Zulte-Waregem haalt bekende naam: transfer eerstdaags afgerond'

Door de coronacrisis draait de zomermercato nog niet op volle toeren. De clubs hebben minder ...

247
{insert image alt}

'KVM dichtbij gewenste transfer: speler gespot in Mechelen'

Het wordt een heus karwei voor KV Mechelen om het kunststukje van afgelopen seizoen nog eens te ...

310
{insert image alt}

Anderlecht maakt transfer van Luckassen bekend

RSC Anderlecht werkt aanstaande zaterdag zijn tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding af, STVV ...

258
{insert image alt}

Pro League onbewogen, Waasland-Beveren verklaart de oorlog

De raad van bestuur van De Pro League stemde maandagavond over het vervolg van ...

828
{insert image alt}

Vrouw Vormer over lucratieve transfer: "Ik ga niet mee"

Ruud Vormer behoort intussen al enkele jaren tot de absolute sterkhouder van Club Brugge, en het ...

540
{insert image alt}

Engelse cultspeler zorgt voor hílarisch interview na promotie (🎥)

Wycombe Wanderers kende afgelopen maandagavond de meest memorabele avond uit zijn geschiedenis. De ...

127
{insert image alt}

Kompany herkent zichzelf in RSCA-jonkie met 'bovengemiddelde intelligentie'

RSC Anderlecht stond zaterdagmiddag voor zijn tweede oefenopdracht van de campagne en nam het op ...

298
{insert image alt}

Bryan Ruíz (ex-AA Gent) is er helemaal klaar mee en verscheurt contract

Bryan Ruíz ondertekende twee jaar geleden een contract bij het Braziliaanse Santos, maar dat heeft ...

326
{insert image alt}

"OHL en/of Beerschot kan ook nog naar BAS trekken"

De Raad van Bestuur van de Pro League bindt de strijd aan tegen het BAS. Dat is de conclusie nadat ...

488
{insert image alt}

'Cercle wil transfer afronden bij Club Brugge'

Het vernieuwde Cercle Brugge begint langzaam maar zeker vorm te krijgen. Paul Mitchell werd ...

467

Gisteren 13 Juli 2020

{insert image alt}

Real Madrid maakt zich op voor titelfeest na winst tegen Granada

Real Madrid stond vanavond voor een lastig duel met het oog op de Spaanse titelrace. De Koninklijke ...

532
{insert image alt}

Inter heeft Lukaku niet nodig om zich van tweede plaats te verzekeren

Internazionale stond vanavond voor een belangrijk duel met het oog op de tweede plaats in de Serie ...

80
{insert image alt}

'Barça en Inter maken afspraak over Martinez'

Lautaro Martinez lijkt aan zijn laatste seizoen bij Internazionale bezig te zijn. De Argentijnse ...

178
{insert image alt}

Felle kritiek op Meunier na tweet: "Hypocriet!"

Manchester City kreeg vandaag te horen dat het volgend seizoen dan toch in Europa mag aantreden. De ...

502
{insert image alt}

Manchester United laat steek vallen met het oog op CL-voetbal

Manchester United deed het de voorbije weken uitstekend. Sinds de hervatting van de Premier League ...

101
{insert image alt}

'Oostende haalt nieuwe aanwinst met CL-ervaring weg bij Celtic'

Het belooft een drukke transferperiode te worden voor KV Oostende. De Kustploeg versterkte zich al ...

213
{insert image alt}

Terugkeer Biglia nabij? "Hij heeft een voorstel van Anderlecht op zak"

Lucas Biglia is na dit seizoen bij AC Milan een vrije speler. De Argentijn leek voor een terugkeer ...

2197
{insert image alt}

Opstellingen: Geblesseerde Lukaku mist wedstrijd, Hazard opnieuw op de bank

Real Madrid neemt het vanavond op tegen Granada in een levensbelangrijk duel met het oog op de ...

41
{insert image alt}

'Flopaankoop Barça weigert onderhandelingen met Engelse topclub'

FC Barçelona dreigt dit seizoen naast de Spaanse titel te grijpen. De Catalanen maken in theorie ...

389
{insert image alt}

'Hasi staat voor terugkeer naar Europa langs grote poort'

Besnik Hasi zal voor altijd in het geheugen gegrift staan van de Belgische voetballiefhebber. De ...

284
{insert image alt}

'Gaich wijst Russisch aanbod af, ook Club wordt moeilijk'

lub Brugge lijkt met Youssouph Badji een nieuw goudhaantje beet te hebben, maar de 18-jarige ...

1263
{insert image alt}

Gent zal logo niet veranderen: "Onze indiaan is geen karikatuur"

De American Football-club, de Washington Redskins, heeft net zoals KAA Gent een indiaan in zijn ...

516
{insert image alt}

Croonen stelt gerust: "Competitiestart komt niet in gedrang"

De Raad van Bestuur van de Pro League hakte vanavond twee belangrijke knopen door. (LEES HIER) Zo ...

314
{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Anderlecht met het oog op Poolse winger'

Enkele weken geleden stuurde RSC Anderlecht een scout richting Polen om de prestaties van Kamil ...

435
{insert image alt}

'Italiaanse clubs nemen beslissing: dit seizoen nog wedstrijden mét publiek'

In de Italiaanse Serie A lijkt er dit seizoen (opnieuw) geen maat te staan op Juventus. De Oude Dame ...

72