Defour en KV Mechelen: waarom het wél nu of nooit is

Defour en KV Mechelen: waarom het wél nu of nooit is

Volgend seizoen geen Steven Defour meer bij Antwerp FC: de 32-jarige middenvelder houdt het na één jaar voor bekeken op de Bosuil. Volgens de officiële communicatie van The Great Old konden beide partijen geen akkoord vinden omtrent een nieuwe contract. Defour houdt momenteel alle pistes open waaronder vooral een terugkeer naar KV Mechelen tot de verbeelding spreekt. In de late herfst van zijn carrière lijkt het écht wel nu of nooit te zijn om Defour nog eens te bewonderen in het geel-rode shirt van KV Mechelen.


Zowel Antwerp FC als Steven Defour hadden meer verwacht over het voorbije seizoen van de middenvelder. In september arriveerde de voormalige Rode Duivel met een enorm gebrek aan wedstrijdritme waardoor hij al snel geblesseerd raakte. Eens terug fit toonde Defour wél zijn grote meerwaarde in het team van Laszlo Bölöni. Het zag er zelfs naar uit dat Defour zijn beste vorm zou kunnen etaleren in play-off 1. Maar helaas zorgde het coronavirus voor een vervroegd einde van de Jupiler Pro League en vertrekt Defour aldus met een wrang gevoel uit Deurne-Noord.



LIEFDE VOOR MALINWA

Dinsdag was Defour nog te gast bij de podcast MIDMID, vooraleer Antwerp 's avonds zijn vertrek officieel bekendmaakte. Spijt over zijn rentree naar België heeft hij niet, maar Defour beseft dat hij zich te weinig kon manifesteren. “Op het moment dat ik tekende, was Antwerp de juiste keuze. En ik heb er me ook wel goed geamuseerd, maar door één stomme blessure heb ik niet kunnen tonen wat ik écht kon tonen. Naar de play-offs toe begon ik naar mijn beste vorm toe te groeien, maar dat is dan ten einde gekomen”, liet hij vallen. 

Defour moet dus genoodzaakt op zoek naar een nieuwe werkgever voor volgend seizoen. En dan is KV Mechelen nooit ver weg, de club waar Defour zeven jaar lang zijn jeugdopleiding genoot. “Als ik ooit naar België terugkeer, dan liefst naar KV Mechelen. Gaat Mechelen in 2003 niet failliet, dan speelde ik er nog jaren,” dixit Steven Defour in een interview met Sport/Voetbalmagazine in 2011, toen hij zijn eerste maanden beleefde bij zijn toenmalige werkgever FC Porto.



Op 32-jarige leeftijd en een status als eindecontractspeler lijkt het nu of nooit te zijn voor Defour en KV Mechelen, maar de speler zelf houdt alsnog de boot af in MIDMID. “Het is niét nu of nooit voor een transfer naar Mechelen, er kan altijd wel een moment zijn maar dat moet dan juist zitten. Zowel voor de club als mezelf. De transferperiode is nog zeer lang, andere competities zijn nog bezig. Ik maak me totaal geen zorgen.” Eén van de competities waar er nog wordt gevoetbald is de Turkse Süper Lig, waar Defour naar verluidt ook één of meerdere opties heeft.

DE LAATSTE KANS

Op 32-jarige leeftijd – en ook door veelvuldige blessures – haalt Defour op sportief gebied al enkele jaren niet meer zijn oorspronkelijke topniveau. Desondanks sleepte hij bij Burnley en Antwerp nog lucratieve contracten uit de brand. Door zijn grote reputatie en bewezen voetbalkwaliteiten is dat uiteraard meer dan terecht. Maar de voorbije jaren was Defour meer geblesseerd dan wedstrijdfit, en dat rechtvaardigt zo'n monstercontracten niet meer. 



Indien Defour kiest voor een nieuw winstgevend avontuur in Turkije, laat ons zeggen 'een laatste financiële slag slaan', dan wordt de kan wel steeds kleiner dat de fans van KV Mechelen hem ooit nog zien spelen in hun clubkleuren. Defour heeft in een buitenlands scenario weer minimum één jaartje extra op de teller en zijn fysieke capaciteiten zullen in verhouding afnemen. En dat is dan bijvoorbeeld erg nefast voor zijn blessuregevoeligheid.

ROMANTIEK OF FINANCIËN

Daarom lijkt het echt wel écht nu of nooit te zijn voor Defour en KV Mechelen. Het binnenhalen van Defour – gezien zijn lange blessurehistoriek – is vandaag al een (berekend) risico, maar nog een extra jaartje – of meerdere – langer wachten is voor Malinwa zowaar een nog groter waagstuk. Bovendien kijkt het clubbestuur ook nog uit naar een centrale middenvelder. Met Joachim Van Damme en Rob Schoofs is die positie eerder dun bezaaid, aangezien goudhaantje Aster Vranckx beter tot zijn recht komt in een meer offensieve rol. 



Een prestatiegericht contract voor Defour lijkt daarom weleens een érg interessante optie want KV Mechelen kan onmogelijk hetzelfde salaris ophoesten dat hij bij Antwerp opstreek. Maar of Defour zich kan vinden in zo'n dergelijke constructie is voorlopig de grote vraag. En zeker als men vanuit Turkije met een dik betaald contract komt zwaaien. Romantiek of financiën, vooral Defour zelf lijkt op dit moment aan zet te zijn.

NOG STEEDS GROTE MEERWAARDE IN 1A

Indien KV Mechelen toenadering zou zoeken met Defour zal dat uiteraard niet alleen door nostalgische redenen zijn, of door zijn grote naam en reputatie. Een fitte Defour is voor elke ploeg in 1A namelijk nog steeds een absolute meerwaarde. Dit seizoen streed Malinwa tot op de laatste speeldag mee voor play-off 1 en Achter de Kazerne wordt gewerkt aan een ambitieus project. Een draaischijf met internationale ervaring en klasse zou daarom een welgekomen profiel zijn in de ploeg van Wouter Vrancken. Defour mag dan al 32 lentes tellen, indien fit toonde hij steeds zijn meerwaarde in het afgelopen seizoen.



Op offensief vlak bewees Defour bij Antwerp van groot belang te zijn. Hij eindigde qua accuraatheid bijvoorbeeld in de top tien-middenvelders van de Jupiler Pro League op het gebied van passes in voorwaartse richting en progressieve passes. Defour kan als schakel tussen verdediging en middenveld KV Mechelen dus zeker nog grote diensten bewijzen. Bovendien is Defour nog steeds één van de grootste stofzuigers van de Jupiler Pro League, met gemiddeld 5,5 geslaagde intercepties per wedstrijd. Een gelijkaardig profiel vinden is een aartsmoeilijke opdracht voor KV Mechelen, zeker in combinatie met een contractvrije situatie én nauwe band met de club.

ANNOUNCE DEFOUR

Het is wél nu of nooit. Ook al claimt Steven Defour het tegendeel, op dit ogenblik is hét moment aangebroken om zijn langverwachte rentree naar KV Mechelen te maken. De middenvelder is einde contract bij Antwerp en zijn stijgende prestaties doen alleen maar het beste verhopen over zijn actuele voetballende gesteldheid. Zijn fysieke toestand zal altijd wel een risico-factor zijn, maar binnen één of twee jaar – met alle respect voor zijn knappe carrière - zal Defour op dat vlak wellicht niet meer voldoen aan de eisen voor een basisplaats bij een Belgische subtopper.



Daarom voelt de timing nu perfect aan. “Het moet juist zitten”, zoals hijzelf verwoordde bij de podcast MIDMID. KV Mechelen is razend ambitieus, financieel gezond en er wordt een goed beleid gevoerd. Bovendien zou Defour eindelijk zijn terugkeer Achter de Kazerne kunnen vieren, de club waar hij grotendeels gevormd werd tot profvoetballer. Voor Defour zou het een unieke gelegenheid betekenen om nog een laatste keer indruk te maken op de Belgische voetbalvelden. Een laatste kunststukje om zijn ware talenten te etaleren. Nu of nooit.

POLL: Moet Defour voor KV Mechelen kiezen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

14
14
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames

Het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift, maar er zijn nog héél veel werkpunten. ...

4
4
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

51
51
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

151
151
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

68
68
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

133
133
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

181
181
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

335
335
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

418
418
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

191
191
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

76
76
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

315
315
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

184
184
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

285
285
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

115
115