De vraag van 2,5 miljoen: wie wordt de kompaan van Kompany?

Foto: De vraag van 2,5 miljoen: wie wordt de kompaan van Kompany?

Extra scorend vermogen, meer power op het middenveld en vooral een fikse injectie creativiteit: Peter Verbeke heeft nog heel wat werk voor de boeg indien Anderlecht volgend seizoen werkelijk alweer mee wil doen om de prijzen. Hoog op het verlanglijstje prijkt echter ongetwijfeld ook defensieve versterking, want centraal achterin oogt de spoeling momenteel flinterdun. Nochtans heeft Paars-Wit op papier net een overschot aan verdedigers onder contract staan. De hamvraag luidt dan ook: wie van hen wordt de kompaan van Vincent Kompany?

29 tegendoelpunten, goed voor het op twee na beste rapport in de Jupiler Pro League. Anderlecht kende in de voorbije campagne een pak mankementen, maar in de achterhoede oogt de totale balans verre van verkeerd. Voor een groot deel de verdienste van doelman Hendrik Van Crombrugge uiteraard, al had de aanwezigheid van Kompany daar vast ook wel wat mee te maken. Sinds nieuwjaar zitten de Brusselaars met Michael Murillo op rechts eveneens gebeiteld, terwijl diens maatje Kemar Lawrence aan de overkant straks eindelijk de hoge verwachtingen mag proberen inlossen. Ondanks zijn grootspraak bij aankomst durft Anderlecht daar evenwel toch niet blind op vertrouwen, want met Bogdan Mykhaylichenko is er al een alternatief in aantocht. Rest dus alleen nog de kwestie wie voor het vierde plekje mag strijden.

HUIDIGE KANDIDATEN

Beginnen doen we vanzelfsprekend bij de opties in de huidige kern, waar Elias Cobbaut duidelijk niet meer hoeft te rekenen op een carrière als linksachter. Op zich geen probleem voor de eenmalige Rode Duivel, want een centralere positie – liefst nog in een driemansdefensie, wat echter uitgesloten lijkt in het Lotto Park – gaat hem eigenlijk beter af. Hoewel hij niet bij alle supporters in de bovenste schuif ligt, en zijn gebreken af en toe aanleiding geven tot frustratie, kan de linkspoot zo een geschikte partner voor Kompany vormen. Bovendien is Cobbaut nog altijd pas 22 jaar en beschikt hij dus nog over tonnen progressiemarge. Toch lijkt Anderlecht hier eerder geneigd om actief op zoek te gaan naar een goed bod dat de kassa kan spijzen.Per slot van rekening moet het geld ergens vandaan komen, want de eigen jonkies blijven bij voorkeur nog op post. Zo mochten Marco Kana en Killian Sardella, dit seizoen op 17-jarige leeftijd allebei al goed voor meer dan 15 optredens bij de hoofdmacht, recent hun kribbel zetten onder een nieuw contract. Die eerste wordt nu reeds aangeduid als de troonopvolger van Kompany, maar om alle eieren in zijn mand te leggen is het wellicht net iets te vroeg. Tenslotte moest Kana na de komst van Murillo al plaats ruimen, waardoor hij tijdens de sterke eindspurt dus vooral op de bank zat. Vermits Sardella even groen achter de oren ziet en eerder op de backs moet depanneren, is een meer ervaren kracht dan ook zeker geen overbodige luxe.

HUURLINGEN OP POST?

In de laatste weken van de voorbije jaargang werd die rol met verve ingevuld door Derrick Luckassen, die na enkele mindere optredens tegen de zijlijn zo alsnog zijn draai vond. De huurling van PSV vormde zelfs een uitstekende tandem met Kompany, maar helaas bleek zijn aankoopoptie van vijf miljoen veel te duur. Hoewel hij net als Cobbaut niet door iedereen in het Lotto Park naar waarde wordt geschat, hoeft het dus evenwel niet te verbazen dat Paars-Wit toch nog alle zeilen bijzet om de 24-jarige Nederlander minstens een jaar langer aan boord te houden. Desnoods met een nieuwe huurconstructie, al kan de prijs misschien net voldoende worden gedrukt voor een definitieve transfer die binnen het budget van 2,5 miljoen past.Dat zit er voor zijn twee jaar jongere landgenoot Philippe Sandler al zeker niet in, integendeel: allicht kan Anderlecht zich zelfs een verlenging van de leendeal met Manchester City niet permitteren. Ondanks zijn goede contacten in het Etihad Stadium hoeft Kompany er dus niet op een korting te rekenen, al zet de op til zijnde kaap van toptalent Roméo Lavia de Engelse grootmacht wie weet alsnog aan tot een kleine geste richting het clubicoon. Op basis van wat hij in zijn beperkte optredens al liet zien zou Sandler alvast een serieuze versterking zijn, op voorwaarde natuurlijk dat hij fit blijft. Knieproblemen beperkten de pupil van Kompany dit seizoen tot amper negen duels, dus de vraag blijft hoe dan ook of hij de investering waard is.

HOOP OP TWEEDE KANS?

Anderlecht moet spaarzaam omspringen met de centen, en dus is het logisch dat nog eens met een kritisch oog naar de terugkerende huurlingen wordt gekeken. Vreemd genoeg hoeft Hannes Delcroix desondanks al zeker niet op een nieuwe kans te rekenen. Nochtans heeft hij een goed jaar bij RKC achter de rug, past hij binnen het In Youth We Trust-credo én beschikt hij als linkspoot over een interessant profiel – zeker als Cobbaut vertrekt. Dat laatste geldt ook voor James Lawrence, die net als Josué Sa nog maar één jaar onder contract ligt. Vermits beiden bovendien tot de categorie van ongewenste middelmaat behoren én op een leeftijd zitten waar weinig beterschap in het verschiet ligt, mogen zij eveneens al uitkijken naar wat anders.Hetzelfde lot is Antonio Milic, samen met Knowledge Musona de belichaming van de rampzalige mercato na de overname door Marc Coucke – maar wél nog twee jaar vorstelijk betaald–, beschoren. Dat de Kroaat op 1 juli alweer aansluit is wellicht dan ook vooral een poging om huurclub Rayo Vallecano onder druk te zetten, want eerherstel lijkt met zijn zware salaris toch uitgesloten. De plannen met Ognjen Vranjes, die AEK Athene zelfs al verliet, zijn dan weer iets vager. Op het eerste zicht oogt het onwaarschijnlijk dat het 30-jarige heethoofd nog een kans krijgt, maar wie weet denkt Kompany wel dat hij de Bosniër in toom kan houden. Met Mykhaylichenko bewijst Anderlecht alvast niet terug te deinzen voor notoire kaartenpakkers.

SCHOON SCHIP

Wat extra gebetenheid, zij het wel in gecontroleerde vorm, en fysieke kracht kan de jeugdige kern alleszins best gebruiken. In die zin zou een terugkeer van Vranjes dus nog enigszins steek houden, al raden wij het de recordkampioen toch niet aan. Dan nog liever hopen dat Bubacarr Sanneh zijn status als hopeloos geval van zich afschudt en alsnog tot ontplooiing komt, hoe klein we die kans vandaag ook achten. Per slot van rekening vertegenwoordigt de 25-jarige Gambiaan van acht miljoen, nog zo een lastige erfenis uit 2018, momenteel het grootste kapitaalverlies van allemaal in het Lotto Park. Voetballend past hij in principe niet in de filosofie van Kompany, maar misschien heeft die wel begrepen dat het af en toe toch wat ruwer mag.Hoewel zijn transferwaarde op dit moment quasi nihil is, en het geen sinecure zal zijn om een overnemer te vinden voor zijn duur driejarig contract, lijkt Anderlecht echter eerder van plan om volledig schoon schip te maken met Sanneh en co. Ondanks de geruchten ziet het er dan ook niet naar uit dat een van de bovenstaande namen, die met uitzondering van Delcroix overigens stuk voor stuk in 2018 neerstreken in het Lotto Park, daar werkelijk ooit nog aan bod komt. Nochtans zal Paars-Wit nu nauwelijks wat vangen voor het vijftal aan geflopte verdedigers, maar hun lonen eindelijk definitief van de boeken vegen is allicht motivatie genoeg. Zelfs al staat daar qua inkomsten, zeker in verhouding tot de uitgaven destijds, bitter weinig tegenover.

IN YOUTH WE TRUST

Desalniettemin lijkt het een terechte keuze, want los van alle economische beslommeringen hebben geen van die spelers het niveau om Anderlecht uit het slop te trekken. Vermits ze geen aanspraak maken op een basisplaats, en hen herhaaldelijk uitlenen evenmin een oplossing biedt, lijkt het dan ook beter om straks te rapen wat er te rapen valt. Op die manier wordt de portefeuille tenminste nog wat aangedikt om Luckassen over te nemen, waarmee Kompany zijn partner alvast reeds beet zou hebben. Cobbaut mag in dat geval bij een goed bod vertrekken, wat Anderlecht opnieuw van wat ademruimte zou voorzien – en Verbeke weer fondsen geeft om de kern kwalitatief op te waarderen. Mogelijk kan Sandler dan een jaar langer worden gehuurd, al zouden wij toch overwegen om de selectie verder uit te dunnen en zijn plaats simpelweg in te vullen met een nieuw potentieel goudhaantje of iemand als Delcroix. In Youth We Trust, is het niet?

POLL: Wie moet volgens u volgend jaar de partner van Kompany worden?

'Zulte-Waregem haalt bekende naam: transfer eerstdaags afgerond'

Antwerp gaat AA Gent achterna met heuse oefenklepper

'KVM dichtbij gewenste transfer: speler gespot in Mechelen'

Vandaag 14 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Het middenveld van KAA Gent presteerde vorig seizoen erg indrukwekkend. In de gehanteerde ruit van ...

610
{insert image alt}

Govea & censuur: Anderlecht al wankelend richting goede weg

Arm Anderlecht. Terwijl aartsrivaal Club Brugge haar middenveld naar verluidt hoopt te versterken ...

1151
{insert image alt}

Antwerp gaat AA Gent achterna met heuse oefenklepper

Door de zaak omtrent Waasland-Beveren is het absoluut nog geen zekerheid dat de competitie zal ...

69
{insert image alt}

'Zulte-Waregem haalt bekende naam: transfer eerstdaags afgerond'

Door de coronacrisis draait de zomermercato nog niet op volle toeren. De clubs hebben minder ...

104
{insert image alt}

'KVM dichtbij gewenste transfer: speler gespot in Mechelen'

Het wordt een heus karwei voor KV Mechelen om het kunststukje van afgelopen seizoen nog eens te ...

176
{insert image alt}

Anderlecht maakt transfer van Luckassen bekend

RSC Anderlecht werkt aanstaande zaterdag zijn tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding af, STVV ...

197
{insert image alt}

Pro League onbewogen, Waasland-Beveren verklaart de oorlog

De raad van bestuur van De Pro League stemde maandagavond over het vervolg van ...

586
{insert image alt}

Vrouw Vormer over lucratieve transfer: "Ik ga niet mee"

Ruud Vormer behoort intussen al enkele jaren tot de absolute sterkhouder van Club Brugge, en het ...

412
{insert image alt}

Engelse cultspeler zorgt voor hílarisch interview na promotie (🎥)

Wycombe Wanderers kende afgelopen maandagavond de meest memorabele avond uit zijn geschiedenis. De ...

106
{insert image alt}

Kompany herkent zichzelf in RSCA-jonkie met 'bovengemiddelde intelligentie'

RSC Anderlecht stond zaterdagmiddag voor zijn tweede oefenopdracht van de campagne en nam het op ...

251
{insert image alt}

Bryan Ruíz (ex-AA Gent) is er helemaal klaar mee en verscheurt contract

Bryan Ruíz ondertekende twee jaar geleden een contract bij het Braziliaanse Santos, maar dat heeft ...

263
{insert image alt}

"OHL en/of Beerschot kan ook nog naar BAS trekken"

De Raad van Bestuur van de Pro League bindt de strijd aan tegen het BAS. Dat is de conclusie nadat ...

430
{insert image alt}

'Cercle wil transfer afronden bij Club Brugge'

Het vernieuwde Cercle Brugge begint langzaam maar zeker vorm te krijgen. Paul Mitchell werd ...

393
{insert image alt}

Bale blijft Real Madrid provoceren vanaf de bank

In het beste geval kan Real Madrid aanstaande donderdag zijn al landstitel vieren, maar of ook ...

400
{insert image alt}

'Liverpool laat eerste pion uit kampioenenselectie gaan'

Liverpool FC heeft een uitstekend seizoen achter de rug en pakte met overwacht de Engelse titel, ...

187
{insert image alt}

Anderlecht mag bekend gezicht verwelkomen op training

RSC Anderlecht werkt aanstaande zaterdag zijn tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding af, STVV ...

326
{insert image alt}

'Nieuwe wending rond Gaich: Club Brugge weer aan zet'

Club Brugge hengelde in januari lange tijd achter de diensten van de Argentijnse spits Adolfo Gaich ...

805

Gisteren 13 Juli 2020

{insert image alt}

Real Madrid maakt zich op voor titelfeest na winst tegen Granada

Real Madrid stond vanavond voor een lastig duel met het oog op de Spaanse titelrace. De Koninklijke ...

521
{insert image alt}

Inter heeft Lukaku niet nodig om zich van tweede plaats te verzekeren

Internazionale stond vanavond voor een belangrijk duel met het oog op de tweede plaats in de Serie ...

77
{insert image alt}

'Barça en Inter maken afspraak over Martinez'

Lautaro Martinez lijkt aan zijn laatste seizoen bij Internazionale bezig te zijn. De Argentijnse ...

175
{insert image alt}

Felle kritiek op Meunier na tweet: "Hypocriet!"

Manchester City kreeg vandaag te horen dat het volgend seizoen dan toch in Europa mag aantreden. De ...

480
{insert image alt}

Manchester United laat steek vallen met het oog op CL-voetbal

Manchester United deed het de voorbije weken uitstekend. Sinds de hervatting van de Premier League ...

99
{insert image alt}

'Oostende haalt nieuwe aanwinst met CL-ervaring weg bij Celtic'

Het belooft een drukke transferperiode te worden voor KV Oostende. De Kustploeg versterkte zich al ...

208
{insert image alt}

Terugkeer Biglia nabij? "Hij heeft een voorstel van Anderlecht op zak"

Lucas Biglia is na dit seizoen bij AC Milan een vrije speler. De Argentijn leek voor een terugkeer ...

2161
{insert image alt}

Opstellingen: Geblesseerde Lukaku mist wedstrijd, Hazard opnieuw op de bank

Real Madrid neemt het vanavond op tegen Granada in een levensbelangrijk duel met het oog op de ...

41
{insert image alt}

'Flopaankoop Barça weigert onderhandelingen met Engelse topclub'

FC Barçelona dreigt dit seizoen naast de Spaanse titel te grijpen. De Catalanen maken in theorie ...

380
{insert image alt}

'Hasi staat voor terugkeer naar Europa langs grote poort'

Besnik Hasi zal voor altijd in het geheugen gegrift staan van de Belgische voetballiefhebber. De ...

273
{insert image alt}

'Gaich wijst Russisch aanbod af, ook Club wordt moeilijk'

lub Brugge lijkt met Youssouph Badji een nieuw goudhaantje beet te hebben, maar de 18-jarige ...

1230
{insert image alt}

Gent zal logo niet veranderen: "Onze indiaan is geen karikatuur"

De American Football-club, de Washington Redskins, heeft net zoals KAA Gent een indiaan in zijn ...

500
{insert image alt}

Croonen stelt gerust: "Competitiestart komt niet in gedrang"

De Raad van Bestuur van de Pro League hakte vanavond twee belangrijke knopen door. (LEES HIER) Zo ...

310
{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Anderlecht met het oog op Poolse winger'

Enkele weken geleden stuurde RSC Anderlecht een scout richting Polen om de prestaties van Kamil ...

426
{insert image alt}

'Italiaanse clubs nemen beslissing: dit seizoen nog wedstrijden mét publiek'

In de Italiaanse Serie A lijkt er dit seizoen (opnieuw) geen maat te staan op Juventus. De Oude Dame ...

72