AA Gent jaagt binnen JPL: terug naar het titelrecept van 2015?

Foto: AA Gent jaagt binnen JPL: terug naar het titelrecept van 2015?

De schade van de coronacrisis valt voorlopig nog niet te overzien, maar met conflicterende kalenders en getroffen financiën alom wenkt hoe dan ook een wankele transferzomer. Zeker in de Jupiler Pro League, waar sommige topclubs hun pijlen daarom op het binnenland richten. Zo speurt niet alleen Antwerp de Belgische markt af, maar gaat ook AA Gent het niet al te ver zoeken. De ambitieuze Buffalo's lijken zo terug te keren naar de strategie die hen in 2015 succes opleverde, een kunstje dat ze maar wat graag nog eens zouden overdoen.

Over de doelstelling in de Ghelamco Arena hoeven we tenslotte geen doekjes te winden. De vicekampioen, die mits het afwerken van de laatste speeldag die status wel nog uit handen kan geven, wil volgend seizoen een plaats opschuiven naar het bovenste schavot. En dat mag blijkbaar wel wat kosten, want naar verluidt is Michel Louwagie van plan om diep in de buidel voor Nurio Fortuna. De linksachter van Charleroi, een rechtstreekse concurrent in de race naar de top, zou na polyvalente rechtsback Jordan Botaka (STVV) en reservedoelman Davy Roef (Anderlecht) reeds de derde aanwinst uit eigen land worden. Om dan nog te zwijgen van het dossier van Frank Boya dat nog steeds in de pijplijn zit.

DE EEN ZIJN DOOD ...

De controleur van Moeskroen komt wellicht op transfervrije basis over, wat ook al het geval was voor Roef. Botaka werd dan weer voor slechts iets meer dan een half miljoen in huis gehaald, waarmee Gent twee goedkope alternatieven vond voor Colin Coosemans en Mikael Lustig. Die eerste is al een tijdje verguisd in de Arteveldestad, terwijl de ervaren Zweed weinig indruk wist te maken en de concurrentiestrijd verloor van Alessio Castro-Montes. Botaka moet de jonkie nu beter het vuur aan de schenen leggen én Jess Thorup ook elders op het veld van extra opties voorzien. Roef mag hetzelfde proberen doen met Thomas Kaminski.Boya zou dan weer voor vers bloed op het middenveld zorgen, waar de spoeling achter de vaste titularissen dun is – maar een basisplaats afdwingen geen sinecure zal zijn. Gezien zijn prijskaartje moet dat Nurio, die Milad Mohammadi weer tot bankzitter zou degraderen, minder problemen opleveren. Ondanks zijn grote verdiensten, met een rol als sterkhouder in de titelcampagne als hoogtepunt, lijkt het voor Nana Asare zo stilaan einde verhaal in de Ghelamco Arena. Samengevat zouden de ex-aanvoerder, Coosemans en Lustig immers plaats ruimen voor Nurio, Roef en Botaka, met Boya als bijkomende aanvulling op de huidige kern.

GENTS PRECEDENT

Hoewel we hier stuk voor stuk gerust mogen spreken over upgrades, lijkt het daar voor het merendeel van die aanwinsten wel bij te blijven. Een opwaardering van de selectie die ervoor zorgt dat de Gentenaars in de breedte beter gewapend zijn, dat zeker, maar op het eerste zicht geen toevoegingen die de kloof met Club Brugge meteen helpen dichten. Of toch? In de zomer van 2014 telde Louwagie amper anderhalf miljoen neer om Sven Kums weg te plukken bij Zulte Waregem, terwijl Laurent Depoitre gratis werd opgehaald bij KV Oostende en Rami Gherson voor nog geen half miljoen de overstap maakte van Waasland-Beveren.Zes maanden eerder wrikte hij Danijel Milicevic en Matz Sels voor een prikje los bij Eupen en Lierse, nog eens een halfjaar daarvoor kwam Brecht Dejaegere voor ruim een miljoen over van KV Kortrijk. Niet dat al die spelers zonder verwachtingen arriveerden, maar dat ze allen direct een sleutelrol zouden spelen in de eerste landstitel durfde niemand voorspellen. Met de terugkeer van Kums en Depoitre, de ontdekking van Ngadeu en Owusu en het offensief geweld van Roman Yaremchuk en – voorlopig – Jonathan David beschikt Gent nu opnieuw over een sterk geraamte. Enkele gerichte aankopen kunnen wie weet dus toch volstaan.

WIE WIL LOUWAGIE?

Waar beter om die nieuwe rekruten te vinden dan in de eigen competitie, zeker nu clubs in deze instabiele tijden graag weten welk vlees ze in de kuip hebben? De strategie van Louwagie valt dus best te verdedigen, én biedt stof tot nadenken. Wat mag er namelijk nog bij in de Ghelamco Arena, en wie komt dan in beeld? Om te beginnen lijkt een centrale verdediger, bij voorkeur een linkspoot, geen overbodige luxe. Gent vulde die lacune al enigszins door Bruno Godeau op te pikken bij Moeskroen, wéér een binnenlandse transfer, maar de opties blijven beperkt. Pol Garcia (STVV) of Aleksandar Vukotic (W-Beveren) zijn potentiële pistes.Op de backs heeft Thorup straks dus al voldoende alternatieven voorhanden, maar op het middenveld kan er zelfs na de komst van Boya nog wat bij. Vermits Belgen altijd welkom zijn, maar het trio Owusu-Kums-Odjidja in principe onaantastbaar is, denken we dan aan jongens als Joachim Van Damme (KV Mechelen) en Stef Peeters (Cercle Brugge). Of waarom zelfs geen comeback voor Hannes Van der Bruggen, die het prima doet bij KV Kortrijk? Nu de Buffalo's toch al aan het onderhandelen zijn met Charleroi, en indien het hen écht menens is met hun forse ambities, zouden ze trouwens ook eens kunnen polsen naar Ryota Morioka.

TACTIEK VAN THORUP

Over naar het aanvallend compartiment, waar in de formatie van Thorup geen plek is voor wingers. Mocht hij eens tactisch willen schakelen, beschikt de Deen echter toch over bitter weinig opties. In aanvulling op de jonge Dylan Mbayo, overgenomen van het failliete Lokeren, en eventueel Giorgi Chakvetadze is er dus gerust ruimte voor nog een versterking in de breedte. Liefst eentje die op meerdere posities inzetbaar is, zeker als er in het hogere segment wordt gezocht. Dan hebben we het over pakweg Nacer Chadli, voor wie allicht wel een plekje in de basis zou worden vrijgemaakt, of zelfs een op eerherstel beluste Kevin Mirallas.Verder komt ook Fashion Sakala dan in ons vizier. De spurtbom van KV Oostende is per slot van rekening in principe eerder een spits, waar Gent ondanks de aanwezigheid van Depoitre, Yaremchuk, Giorgi Kvilitaia en Anderson Niangbo naar verluidt nog op jacht is naar vers bloed. Blijkbaar is het zelfs de intentie om daar een paar miljoenen voor vrij te maken. Tenzij de pijlen op iemand als Terem Moffi (KV Kortrijk), Cyle Larin (Zulte Waregem), William Togui (KV Mechelen) of bij de concurrentie zelfs Dieumerci Mbokani of Kaveh Rezaei gericht zijn, moeten we dat speerpunt allicht dus toch buiten de landsgrenzen gaan zoeken.

GELD IN GHELAMCO?

De vraag om een offensieve kracht kan tevens betekenen dat Gent al rekening houdt met een vertrek van David, voor wie met Chakvetadze en Roman Bezus wel reeds twee vervangers klaarstaan. Indien het Canadese goudhaantje straks de kassa spijst, wijzigt trouwens niet alleen het profiel van de gewenste aanwinst maar ook de prijscategorie waar Louwagie in mag gaan shoppen. Zowel voor zijn directe opvolger áls op de andere posities waar Thorup extra vuurkracht kan gebruiken. Hoewel uiteraard lang niet alle binnenlandse transfers een succes bleken – we denken dan onder meer aan Mamadou Sylla, Damien Marcq, Nicklas Pedersen, David Pollet en Rob Schoofs, al wijzen we met Birger Verstraete en Samuel Gigot graag ook nog even op twee absolute voltreffers – zoeken ze in de Ghelamco Arena dan wie weet tóch nog altijd hun heil in de eigen JPL. Tenslotte legde die strategie hen in het verleden geen windeieren.

POLL: Wie zal/zou volgens u de beste versterking zijn voor AA Gent?

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Vandaag 14 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden Dessers: de utopie van KRC Genk

KRC Genk en scorende spitsen, het bleek meermaals een succesverhaal te zijn in Limburg. Bij het ...

319
{insert image alt}

Werk voor Verbeke: hoe Anderlecht nog ruim 15 miljoen kan verdienen

De schoonmaak is eindelijk begonnen. Vorige zomer moest Michael Verschueren al met de grove borstel ...

942
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

237

Gisteren 13 Augustus 2020

{insert image alt}

Stunttransfer stoot Mignolet van zijn troon

KAS Eupen wist woensdag uit te pakken met een ware stunttransfer. Adriano Correia, voornamelijk ...

114
{insert image alt}

'Uitverkoop levert Anderlecht miljoenenbedrag op'

Het aantal overtollige spelers is zo hoog dat Anderlecht aan een grote schoonmaak bezig is. Deze ...

148
{insert image alt}

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Jan Vertonghen gaat zijn carrière voortzetten in Lissabon. De 33-jarige Belg heeft de medische ...

141
{insert image alt}

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

RB Leipzig heeft voor een ware stunt gezorgd in de Champions League. Het wist namelijk het Atletico ...

159
{insert image alt}

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

Woensdag kregen we in de Champions League de eerste kwartfinale voorgeschoteld. Daarin boekte Paris ...

229
{insert image alt}

'Club wou ex-Anderlecht goudhaantje naar Brugge halen'

Standard en co mogen het dossier van Belgische goudhaantje en ex-Anderlecht goudhaantje Francesco ...

357
{insert image alt}

'FIFA 21 grijpt drastisch in bij Cristiano Ronaldo'

Cristiano Ronaldo rijgt de doelpunten aan elkaar en aarzelt ook niet om deze op een expressieve ...

457
{insert image alt}

AA Gent tekent voor beschamende statistiek in JPL

AA Gent verloor afgelopen weekend zijn openingswedstrijd van het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen ...

135
{insert image alt}

Eerste Club-aanwinsten op komst: "Werken er hard aan"

We zijn inmiddels half augustus en het nieuwe seizoen is weer van start gegaan, toch is het bij ...

402
{insert image alt}

Vertonghen-mania slaat toe: officiële presentatie gepland

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

328
{insert image alt}

Wie wordt opvolger David? Depoitre duidelijk

AA Gent sloot deze week een financiële topdeal met de recordverkoop van Jonathan David aan Lille ...

220
{insert image alt}

'United klopt op Camp Nou aan voor plan-B'

Manchester United houdt er sterk rekening ermee dat Jadon Sancho deze zomer onhaalbaar is. Daarom ...

191
{insert image alt}

Pech voor Standard en co: transfer Antonucci helemaal rond

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

71
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op twee 'makkelijke' transfers'

Peter Verbeke heeft tot dusver al een behoorlijke drukke transferperiode achter de rug als sportief ...

728
{insert image alt}

Waarschuwing voor beloften Club: "Ze gaan nog schrikken"

Volgende week trekt de eerste klasse B zich op gang met een primeur in het Belgisch voetbal. Voor ...

478