Wat als ... speeldag 30 doorgaat: CL voor Antwerp, gouden David & KVO naar 1B?

Foto: Wat als ... speeldag 30 doorgaat: CL voor Antwerp, gouden David & KVO naar 1B?

Op het veld boezemden ze hun tegenstanders dit seizoen zelden angst in, maar nu zit de schrik voor Waasland-Beveren er blijkbaar toch goed in. Naar aanleiding van het felle verzet op de Freethiel tegen de opgelegde degradatie, overweegt de Pro League naar verluidt immers zelfs om de definitieve stop – die een kleine maand geleden officieel werd gemaakt – weer te herzien. Wie weet wordt de slotspeeldag van de reguliere competitie straks dus alsnog afgewerkt. Een plottwist die voor een aantal clubs uiterst ingrijpende gevolgen kan hebben.

Dan moet het middels een akkoord op de eerstvolgende Algemene Vergadering wel eerst nog zover komen natuurlijk. Dat is alvast geen sinecure, zo leerde het gekibbel over de oplossing die nu alweer ter discussie staat ons reeds. Nóg meer dan voor een wijziging van het format naar 18 teams, ijverden wij daarom dan ook van meet af aan om de deur zo lang mogelijk op een kier te houden voor een afronding van speelronde 30. Uiteindelijk deed de overheid – onder druk van enkele onwelwillende ploegen – die helaas toch op slot, al staat het licht sinds kort nu toch weer op groen om in juli nog te voetballen. Vermits in de tussentijd al onze angsten uitkwamen, en er stilaan al bijna geen staart meer vast te knopen valt aan het vele juridisch getouwtrek, moet die optie nu misschien toch maar weer op tafel worden gelegd.Toegegeven, de slaagkansen zijn beperkt. Vooreerst zijn er de onvermijdelijke eigenbelangen. Niet alleen hebben sommige clubs te veel te verliezen om zich achter het idee te scharen, voor heel wat anderen staat er dan weer net niets meer op het spel. Club Brugge zal een galamatch wel zien zitten, maar in welke mate KV Kortrijk, Eupen en andere STVV's zin hebben in een veredelde oefenpot is nog maar de vraag. Om dan nog te zwijgen van de praktische bezwaren die ermee gepaard gaan. Nieuwe aanwinsten mogen namelijk niet worden opgesteld, wat betekent dat aflopende contracten tijdelijk verlengd moeten worden – waar weinig draagvlak voor is. Toch levert de piste ons op sportief vlak een leuke denkoefening op. De titel mag tenslotte dan wel sowieso in Jan Breydel blijven, voor de rest kan er nog héél wat veranderen.

DEGRADATIESTRIJD

Uiteraard richten we onze aandacht dan in de eerste plaats op de bodem van het klassement, waar rode lantaarn Waasland-Beveren zich weigert neer te leggen bij de degradatie. Indien de slotspeeldag nog kan plaatsvinden, heeft de hekkensluiter echter geen poot meer om op te staan. Wie op dat moment de laatste plek bezet, zakt per slot van rekening ook in elk ander jaar naar 1B. Wel kunnen de Waaslanders de zwarte piet nog doorschuiven naar KV Oostende, of toch in theorie. In praktijk beloofde het hoe dan ook een erg lastige opdracht te worden, al zat een nederlaag van de Kustboys op bezoek bij Cercle Brugge er wel in.Zelf moest Waasland-Beveren evenwel de drie punten thuishouden tegen AA Gent, een waterkansje waar het desalniettemin nu dus haar recht op claimt. Mocht Nicky Hayen die missie direct tot een goed einde brengen, verhuist het dossier tegen de Pro League allicht wel gewoon van de Freethiel naar de kust – waar ze zoals gezegd dan weliswaar minder sterk in hun schoenen zouden staan. KV Oostende zal zich dus alvast tegen dit voorstel kanten, want de enige reddingsboei wordt in dat geval een nieuwe aanval op de licentie van Moeskroen. Benieuwd trouwens of ook het offensief op Anderlecht dan toch maar weer wordt geopend.

EUROPESE TICKETS

Op één staat Club Brugge en het nummer vijf is voor Standard, maar tussenin kan alles nog overhoop worden gehaald. In het strafste scenario gaat Gent onderuit in Beveren en verliest Charleroi punten tegen KV Kortrijk, terwijl Antwerp wint van Moeskroen. De Great Old schuift dan op van plaats vier naar twee en is als vicekampioen dus prompt gekwalificeerd voor de voorronde van de Champions League, wat een binnenkomer van jewelste voor Ivan Leko zou zijn. De Buffalo's moeten het dan weer ineens stellen met de Europa League, waar Charleroi haar zeker zitje zelfs zonder Antwerpse bekerzege uit handen zou geven.Hoewel ook alle andere combinaties mogelijk zijn, en de Zebra's dus zelf eveneens nog aanspraak maken op het kampioenenbal, valt het dus te begrijpen waarom Mehdi Bayat en Michel Louwagie er als de pinken bij waren om de stekker uit het seizoen te trekken. Vooral voor de Gentse manager houdt het vooruitzicht van een eventuele herstart immers alleen maar potentiële horrorscenario's in. Misschien hadden ze zich in de Ghelamco Arena dus toch net iets minder hevig tegen de formule met 18 clubs op het hoogste niveau moeten verzetten. Het felbegeerde CL-ticket was dan tenslotte allang veilig en wel in hun bezit geweest.

PLEK IN PO I

Het moest dé blikvanger van de laatste speeldag worden, maar de race om plaats zes behoort nu eigenlijk tot de resem aan overbodige duels. Aangezien de play-offs sowieso niet meer aan beurt zullen komen, maakt het in principe namelijk weinig uit wie zich al dan niet tot de virtuele deelnemers mag rekenen. De ultieme confrontatie tussen KRC Genk en KV Mechelen verliest dan ook veel van haar aantrekkingskracht, al zullen vooral de bezoekers hun huid ongetwijfeld nog steeds duur verkopen. Een jaar na de bekerwinst en promotie meteen voor het eerst een plek in PO I: het staat toch maar mooi in de geschiedenisboeken.Ook van Anderlecht mogen we in Sint-Truiden nog een zekere aandacht voor de annalen verwachten, al hebben de Brusselaars hun lot natuurlijk niet in eigen handen. Sinds de invoering van de play-offs ontbrak Paars-Wit echter nog nooit op het hoogste toneel, dus zelfs zonder een effectieve eindstrijd zullen ze die status in het Lotto Park toch graag intact willen houden. Een volledige redding van het seizoen durven we het niet bepaald noemen, maar op die manier kan toch enigszins een blamage alsnog worden vermeden. Voor de fiere recordkampioen, goed op dreef voor de coronacrisis, zou het motivatie genoeg moeten zijn.

GOUDEN STIER

Tot slot richten we ons nog even op de individuele klassementen, waar Simon Mignolet zijn titel als koning van de clean sheets al binnen heeft. Behoudens een wonder zijn de meeste assists dan weer voor Ruud Vormer, maar de Gouden Stier kan wél nog van rug wisselen. Op basis van zijn doelpunten op verplaatsing mag Dieumerci Mbokani zich vandaag topschutter noemen, maar de spits van Antwerp moet qua aantal wel Jonathan David naast zich dulden. Bovendien zou Dieu door zijn contractsituatie wie weet niet eens in actie komen indien de slotspeeldag nog plaatsvindt, terwijl een transfer voor het goudhaantje van AA Gent nog niet voor meteen lijkt. Als David zijn totaal van 18 stuks nog kan aandikken, gaat hij dus misschien alsnog met de eer lopen.

POLL: Zou u speeldag 30 liefst nog afgewerkt zien worden?

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Vandaag 14 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden Dessers: de utopie van KRC Genk

KRC Genk en scorende spitsen, het bleek meermaals een succesverhaal te zijn in Limburg. Bij het ...

317
{insert image alt}

Werk voor Verbeke: hoe Anderlecht nog ruim 15 miljoen kan verdienen

De schoonmaak is eindelijk begonnen. Vorige zomer moest Michael Verschueren al met de grove borstel ...

938
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

237

Gisteren 13 Augustus 2020

{insert image alt}

Stunttransfer stoot Mignolet van zijn troon

KAS Eupen wist woensdag uit te pakken met een ware stunttransfer. Adriano Correia, voornamelijk ...

107
{insert image alt}

'Uitverkoop levert Anderlecht miljoenenbedrag op'

Het aantal overtollige spelers is zo hoog dat Anderlecht aan een grote schoonmaak bezig is. Deze ...

142
{insert image alt}

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Jan Vertonghen gaat zijn carrière voortzetten in Lissabon. De 33-jarige Belg heeft de medische ...

131
{insert image alt}

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

RB Leipzig heeft voor een ware stunt gezorgd in de Champions League. Het wist namelijk het Atletico ...

153
{insert image alt}

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

Woensdag kregen we in de Champions League de eerste kwartfinale voorgeschoteld. Daarin boekte Paris ...

226
{insert image alt}

'Club wou ex-Anderlecht goudhaantje naar Brugge halen'

Standard en co mogen het dossier van Belgische goudhaantje en ex-Anderlecht goudhaantje Francesco ...

354
{insert image alt}

'FIFA 21 grijpt drastisch in bij Cristiano Ronaldo'

Cristiano Ronaldo rijgt de doelpunten aan elkaar en aarzelt ook niet om deze op een expressieve ...

448
{insert image alt}

AA Gent tekent voor beschamende statistiek in JPL

AA Gent verloor afgelopen weekend zijn openingswedstrijd van het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen ...

134
{insert image alt}

Eerste Club-aanwinsten op komst: "Werken er hard aan"

We zijn inmiddels half augustus en het nieuwe seizoen is weer van start gegaan, toch is het bij ...

398
{insert image alt}

Vertonghen-mania slaat toe: officiële presentatie gepland

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

328
{insert image alt}

Wie wordt opvolger David? Depoitre duidelijk

AA Gent sloot deze week een financiële topdeal met de recordverkoop van Jonathan David aan Lille ...

220
{insert image alt}

'United klopt op Camp Nou aan voor plan-B'

Manchester United houdt er sterk rekening ermee dat Jadon Sancho deze zomer onhaalbaar is. Daarom ...

189
{insert image alt}

Pech voor Standard en co: transfer Antonucci helemaal rond

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

70
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op twee 'makkelijke' transfers'

Peter Verbeke heeft tot dusver al een behoorlijke drukke transferperiode achter de rug als sportief ...

725
{insert image alt}

Waarschuwing voor beloften Club: "Ze gaan nog schrikken"

Volgende week trekt de eerste klasse B zich op gang met een primeur in het Belgisch voetbal. Voor ...

475