Miljoenendeal verklapt visie: Genk moet kleur bekennen

Foto: Miljoenendeal verklapt visie: Genk moet kleur bekennen

KRC Genk wil het afgelopen teleurstellend voetbalseizoen zo snel mogelijk vergeten. Een zevende plaats in de Jupiler Pro League en een dramatische campagne in de Champions League waren niet volgens de verwachtingen van de ambitieuze Limburgers. Daarom werd in de wintermercato al stevig aangekocht, en kwam ondertussen ook verdediger Daniel Munoz de gelederen versterken. Maar het belangrijkste doelwit voor Genk blijft een spits. Cyriel Dessers passeerde al de revue, maar ook op Juan Brunetta staat het vizier gericht. De Argentijn heeft een totaal ander profiel dan Dessers, maar mogelijk des te interessanter. Dessers of Brunetta: het zal een keuze worden tussen twee totaal verschillende voetbalbenaderingen.

DURE VOGELS

Het lijkt eerder onrealistisch dat KRC Genk zowel Cyriel Dessers als Juan Brunetta zal binnenhalen tijdens de komende zomermercato. Aan beide spitsen hangt een stevig prijskaartje en ondanks de gunstige financiële situatie van de Limburgers moeten er toch niet al te gekke zaken worden verwacht op transfervlak. Daarom lijkt het in beide dossiers eerder een 'of-of-verhaal' te worden dan een 'en-en-verhaal'. Bovendien beschikken Dessers en Brunetta over een totaal ander profiel, waardoor de gehanteerde spelvisie van coach Hannes Wolf van doorslaggevend belang kan zijn. Heracles Almelo, de huidige werkgever van Dessers, zou naar verluidt om en bij de 5 miljoen euro eisen voor de topschutter in de Eredivisie. De Genkenaren vinden dat echter nog een te hoge vraagprijs en zagen ondertussen al twee aanbiedingen afgewezen. Ook bij Godoy Cruz, waar Brunetta onder contract staat, wachten er nog moeilijke onderhandelingen. Genk zou een openingsbod verstuurd hebben van 3,6 miljoen euro, maar de Argentijnen vragen momenteel maar liefst 9 miljoen euro. Ook Club Brugge wordt genoemd als geïnteresseerde in Brunetta, maar Belgische media bevestigen dat (vooralsnog) niet.

VEEL VERSCHILLEN, ENKELE OVEREENKOMSTEN

Toch is het eerder vreemd dat Genk aanstalten maakt om Brunetta en Dessers binnen te halen voor de positie als centrale spits. Waar Dessers eerder een man van in de box is, opereert de technisch vaardige Brunetta meer als valse nummer negen. De Argentijn maakt vooral het verschil met zijn inzicht en creativiteit, terwijl Dessers meer een rasechte spits is die leeft van doelpunten. Eén voetbalaspect hebben beide heren wel gemeen, en dat is een grote inzet en werkijver. En dat zien ze wel graag in de tribunes van de Luminus Arena.Daarnaast hebben Dessers en Brunetta elk op hun geheel eigen manier een veelbelovend profiel. In de Nederlandse Eredivisie en Argentijnse Superliga worden beide aanvallers geroemd om hun specifieke kwaliteiten, en gezien hun jonge leeftijd hebben Dessers en Brunetta nog niet hun top bereikt als voetballer. Dessers is al wat rijper met 25 jaar, en ook opgegroeid in het gedisciplineerde Europese voetbal. Brunetta is iets jonger met 23 lentes, maar tevens niet verwant met de Westerse voetbalcultuur. Die Zuid-Amerikaanse flair en onvoorspelbaarheid kan anderzijds wel een groot voordeel betekenen.

DOELPUNTEN MAKEN

Brunetta en Dessers vullen een andere rol in bij hun respectievelijke clubs, maar als aanvallers worden ze hoofdzakelijk afgerekend op hun statistieken qua doelpunten en assists. Bij Dessers ziet dat er enorm rooskleurig uit met 0,55 doelpunt en 0,18 assist per wedstrijd. Brunetta beschikt minder over dat killersinstinct, getuige zijn 0,27 doelpunt en 0,13 assist per wedstrijd. Dessers scoort dus meer dan het dubbele dan Brunetta, maar opvallend genoeg is het verschil qua pure efficiëntie niet zo groot. We onderzochten bijvoorbeeld eerder al dat Dessers eerder veel kansen nodig heeft om tot zijn groot aantal gescoorde doelpunten te geraken, Zo zet de Belg 18,5% van zijn gegenereerde doelkansen effectief om in een doelpunt. Bij Brunetta ligt die ratio nog wat lager op 13,6%, maar dat is wel een significant kleiner verschil dan met het contrast van hun aantal gescoorde doelpunten.  Bovendien onderneemt Dessers per wedstrijd vaker een doelpoging dan zijn Argentijnse collega. Algemeen gesteld is Dessers dus effectiever als afwerker dan Brunetta, maar qua efficiëntie liggen beide aanvallers meer in elkaars vaarwater.

VEELZIJDIGE BRUNETTA

Dessers is bovendien een centrale spits die het liefst als diepste man wordt uitgespeeld. Door zijn fysieke kwaliteiten en présence in de box houdt hij van rechtstreekse duels, en is hij vaak afhankelijk van de aanvoer vanop de flanken. Brunetta bevindt zich meestal lager op het speelveld, waar hij met zijn voetballend vermogen het verschil probeert te maken. De Argentijn verschijnt per wedstrijd bijvoorbeeld 1,56 keer in de box, terwijl Dessers daar 5,72 keer opduikt. Ook dit is een belangrijke indicator bij het groot aantal verschil in doelpunten tussen beide aanvallers.Daarom is Brunetta veel belangrijker in de opbouw en het algemene spelbeeld dan Dessers, die eerder op de loer ligt om te dreigen voor doel. De voetballende kwaliteiten van de Argentijn liggen dan ook een pak hoger dan die van Dessers. Brunetta past namelijk met een accuraatheid van 78,9%, tegenover de matige 71,9% van Dessers. Met die goede passing bevindt Brunetta zich ook in de top tien van de Argentijnse Superliga - bij de spelers op zijn positie. Als we daarbij enkel de voorwaartse passing in beschouwing nemen, dan eindigt hij met 72,6% als tweede, en is het verschil met Dessers opnieuw een grote 6%. In dat laatste onderdeel zou Brunetta ook in de huidige top tien prijken van de Jupiler Pro League.

KIEZEN IS VERLIEZEN

Cyriel Dessers als targetman en pure afwerker in de box. Juan Brunetta als creatieve nummer negen met een groot voetballend vermogen. Beide spitsen passen in de voetbalfilosofie van Genk-coach Hannes Wolf. Dessers kan een alternatief betekenen als centrale spits voor Paul Onuachu, waarbij de wingers Junya Ito en Theo Bongonda hem op zijn wenken kunnen bedienen in de zestien. Maar ook Brunetta kan een meer dan degelijke aanvulling zijn in het Genkse elftal. Als valse nummer negen kan hij de aansluiting verzorgen om zo de snelle Ito en Bongonda in stelling te brengen, naar het voorbeeld van Roberto Firmino bij Liverpool. Bovendien kan de Argentijn ook als offensieve middenvelder uit de voeten, in de steun spelend van Onuachu. Of Dessers?Op papier zouden de profielen van Dessers én Brunetta bijzonder welkome figuren betekenen, zoals hierboven vermeld kan Wolf daarmee verschillende offensieve varianten uitdokteren. Op die manier kan Genk volgend seizoen hun sterkste elftal op de been brengen, inspelend op de zwakke plekken van de wekelijkse tegenstander. Bovendien krijgt de Genkse equipe daarmee een creatieve én scorende injectie toegebracht. Maar gezien de hoge gehanteerde vraagprijs voor Dessers (5 miljoen euro) en Brunetta (9 miljoen euro) lijkt dat echter een onhaalbaar doel. Of Dimitri de Condé zou nog eens al zijn koopmanskunsten uit de kast moeten halen?

POLL: Welke spits moet Genk nemen?

Club blijft in contact met aanvaller, concurrentie ligt op de loer

'OHL deelt opnieuw contract uit met oog op promotiefinale'

'Moeskroen vist naast het net: Gillet naar andere eersteklasser'

Vandaag 06 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht en de titel: de verbeelding van Van Eetvelt

Het financieel plan van de nieuwe directie om Anderlecht er weer bovenop te helpen reikt zelfs tot ...

1192
{insert image alt}

Missie Edmilson: ideale fit of mismatch voor Club Brugge?

Waar rook is, is vuur. Zelf ontkent Club Brugge naar verluidt alles, maar zowat alle Belgische media ...

1222
{insert image alt}

'OHL deelt opnieuw contract uit met oog op promotiefinale'

Bij OH Leuven en Beerschot VA draait de voorbereiding op de promotiefinale inmiddels op volle ...

12
{insert image alt}

Club blijft in contact met aanvaller, concurrentie ligt op de loer

Club Brugge nam voorlopig een afwachtende houding aan op de transfermarkt, maar dat de landskampioen ...

62
{insert image alt}

Mourinho voorspelt nu al: "Ik ga corona-regels overtreden"

In de Premier League wordt maandagavond opnieuw gevoetbald, met Tottenham-Everton staat dan een ...

31
{insert image alt}

'Moeskroen vist naast het net: Gillet naar andere eersteklasser'

Moeskroen zag al een aantal smaakmakers de club verlaten en Les Hurlus hebben dus nood aan ...

77
{insert image alt}

'Club Brugge transfermarkt op met duidelijke prioriteit'

Club Brugge is goed aan zijn oefencampagne begonnen. De titelverdediger kende zaterdag geen ...

147
{insert image alt}

Onhoudbare Messi verbreekt eigen record met glansprestatie

FC Barcelona bewees zondagavond dat de titelstrijd in de Spaanse Primera Division dan toch nog niet ...

62
{insert image alt}

'Honger bij Anderlecht: vijf versterkingen op komst'

RSC Anderlecht wil zich in de komende jaargang herpakken na twee teleurstellende seizoenen, maar ...

260

Gisteren 05 Juli 2020

{insert image alt}

FC Barcelona boekt overtuigende zege met heerlijke doelpunten

De afgelopen weken was het zeer woelig bij FC Barcelona en vanavond hebben ze zich nog eens op het ...

113
{insert image alt}

Napoli pakt belangrijke driepunter tegen AS Roma

Napoli en AS Roma werkten vanavond een topper af in de Serie A. De twee topclubs, die een matig ...

37
{insert image alt}

'Feyenoord haalt vermeend Genk-target binnen'

Feyenoord lijkt Bryan Linssen, die onterecht aan KRC Genk werd gelinkt, binnen te halen als derde ...

89
{insert image alt}

'Ex-speler van Zulte Waregem en Beerschot trekt naar Marokko'

Verrassend nieuws uit Marokko. De Marokkaans Belg Karim Essikal verlaat FC Eindhoven. Hij gaat zo ...

78
{insert image alt}

‘Promovendus Benevento wil uitpakken met drie straffe transfers’

De Italiaanse tweedeklasser Benevento is zeker van promotie naar de Serie A. De club wil volgend ...

149
{insert image alt}

Thereau spreekt zich uit over terugkeer naar België

Cyril Thereau is al jaren actief in de Serie A en de 37-jarige aanvaller deed het er best goed. Hij ...

116
{insert image alt}

'Orlando City strikt ex-speler van Club Brugge en KV Mechelen'

Club Brugge haalde in de zomer van 2017 German Mera naar België, maar dat werd een flop. De ...

224
{insert image alt}

Belgisch talent: "Uiteraard wil ik voor Turkije uitkomen"

In België zijn er heel wat talenten met een dubbele nationaliteit en zij kunnen dan ook kiezen uit ...

345
{insert image alt}

Invaller De Bruyne kan nederlaag Man City niet vermijden

Na de eerdere knappe 6 op 6 tegen Newcastle en landskampioen Liverpool kon Manchester hun fraaie ...

274
{insert image alt}

'Anderlecht wil nog vier transfers realiseren'

Met een frisse wind door de bestuurskamer en de spelersselectie wil RSC Anderlecht komend seizoen ...

748
{insert image alt}

Leko kijkt naar de jeugd: "Krijgen de kans om zich te tonen"

De zomerstage van Royal Antwerp FC werd zaterdagmiddag beëindigd met laatste oefenmatch op Duitse ...

327
{insert image alt}

Standard ontdekt verrassende blikvanger: dribbelen én scoren

De kop is eraf voor Standard. Op de velden van de Académie wonnen de Rouches woensdag hun eerste ...

426
{insert image alt}

Setién maakt statement met basisploeg Barcelona

Nadat Real Madrid eerder op de dag de volle buit pakte, kan FC Barcelona zich zondag geen ...

243
{insert image alt}

Beerschot doet goede zaak: "Hij kan publiekslieveling worden"

Beerschot VA zit momenteel in een lastige situatie. De Antwerpse club weet immers niet in welke ...

294
{insert image alt}

Man City op achterstand na erg verre pegel (🎥)

In de Premier League wou Manchester City zondagavond bevestigen na de ruime zege van donderdag tegen ...

129