Anciens aan zet: waar belanden Chadli & Mbokani?

Anciens aan zet: waar belanden Chadli & Mbokani?

De Jupiler Pro League staat in het algemeen gekend als een opleidingscompetitie, waar jonge talenten worden klaargestoomd voor het grotere werk. Dat zien we ook terug in de transferstrategie van de meeste clubs, die telkens weer op zoek gaan naar het volgende goudhaantje. Toch is de binnenlandse geruchtenmolen de laatste tijd vooral in de ban van twee ervaren rotten: Nacer Chadli en Dieumerci Mbokani. Wij namen de voornaamste opties voor beide dertigers onder de loep.


CHADLI: ANTWERP BOVEN CLUB?
Het liefst van al had Anderlecht een verlengstuk gebreid aan het verblijf van de AS Monaco-huurling, maar het Lotto Park zal Chadli volgend jaar allicht maximaal twee keer terugzien. Hoewel de Monegasken naar verluidt bereid zijn om hun vraagprijs flink te doen zakken én de 59-voudige Rode Duivel zelf ook in wil leveren op zijn royale loon, lijkt hij zelfs na de kapitaalsverhoging immers een te dure vogel voor Paars-Wit. Om zijn EK-kansen gaaf te houden blijft de polyvalente winger wel bij voorkeur in België, waar twee kandidaten naar voren worden geschoven om hem definitief in te lijven: Antwerp en Club Brugge. Omwille van het sportieve aspect heeft Blauw-Zwart volgens de laatste berichten momenteel een streepje voor, al is het toch nog maar de vraag of Chadli daar wel helemaal zou passen.



De kersverse landskampioen bewees met Simon Mignolet gerust af te willen wijken van het gebruikelijke stramien, maar de steunpilaar onder de lat is wel iemand waar Philippe Clement wekelijks op kan rekenen. Veel meer dan zijn 30-jarige leeftijd, lijkt vooral Chadli zijn gebrekkige fysieke paraatheid dan ook een mogelijk struikelblok voor Vincent Mannaert en co. Zeker gezien de verhoogde intensiteit en opeenvolging van matchen op Jan Breydel, om nog maar te zwijgen van de ongetwijfeld gemixte reacties van de fans. Die staan niet allemaal te popelen om een overloper van de aartsrivaal in de armen te sluiten, al zouden anderen dan weer pronken dat Club na de kaap van Mbaye Diagne wederom de bovenhand neemt op de Brusselse concurrent – hoewel die stunt geen goede afloop kende.

Dankzij de ruimere kern kan Club wel meer inzetten op blessurepreventie dan Anderlecht. Mocht hij fit blijven, vormt Chadli met zijn veelzijdig profiel – én scorend vermogen – dan uiteraard wél een potentiële meerwaarde. Zeker in de 3-5-2-formatie die Clement dit seizoen hanteerde, waarin de duizendpoot zowel als een opvolger voor eventuele vertrekkers Krépin Diatta en Emmanuel Dennis áls alternatief voor Eduard Sobol kan dienen. Een opstelling die de Brugse coach trouwens erfde van voorganger Ivan Leko, sinds kort aan de slag als trainer van ... Antwerp. Geen wonder dus dat Chadli tevens op de Bosuil wordt genoemd, waar versterking op de enkel bezette flanken een must is om de Kroaat zijn systeem te laten renderen. Een taak die Chadli bij de Rode Duivels al meermaals op zich nam.



Bovenal zou zijn komst een zoveelste krachttoer betekenen voor Paul Gheysens, die geen kans onbenut laat om de spierballen te doen rollen. De Great Old lijkt hier dan ook vastberaden om een nieuw statement te maken, ondanks de tegenvallers die Steven Defour en vooral Kevin Mirallas bleken te zijn. Een langdurig contract voor Chadli zou bovendien ingaan tegen de roep om verjonging én de onwil om Mbokani voor twee seizoenen vast te leggen, al dient gezegd dat die laatste toch vier jaar ouder is. Allicht zou Antwerp dus langer kunnen genieten – en wie weet ooit zelfs nog een waterkans hebben om iets te recupereren – van deze investering, die in totaal wel duurder uitvalt door de transfersom die er nog steeds mee gemoeid is. Zelfs in het post-coronatijdperk lijkt geld echter niet de grootste zorg.

De absolute topprioriteit op de Bosuil is namelijk om de fans op de vernieuwde tribunes straks een échte topclub voor te schotelen. Chadli moet die forse ambities kracht bijzetten, zeker als Mbokani wegvalt en het stamnummer één dus op zoek moet naar een nieuwe kapstok om de ploeg aan op te hangen. Waar hij in Brugge veeleer een handig meegenomen doch prijzig luxeproduct zou zijn, kunnen we de ancien voor Antwerp in dat geval dan ook haast als een noodzaak bestempelen. Omwille van al die redenen zien we Luciano D'Onofrio en co bijgevolg net ietsjes harder doordrukken, zowel bij Monaco als de speler zelf, en uiteindelijk aan het langste eind trekken. Tenzij Chadli zijn zinnen vol op de Champions League heeft gezet, lijkt het project in Antwerpen tenslotte minstens even aanlokkelijk.

MBOKANI: CLUB BOVEN ANTWERP?
Quizvraag: wie is de enige speler die voor Club Brugge, Anderlecht én Standard uitkwam? Het antwoord is vooralsnog Mémé Tchité, maar wie weet krijgt de aanvaller met de vele paspoorten straks wel goddelijk gezelschap. Bij het uitblijven van een tweejarige aanbieding namens Antwerp liet Mbokani immers niet simpelweg weten voor alles open te staan, Dieu noemde daarbij die drie clubs specifiek bij naam. Vermits KRC Genk en AA Gent dus blijkbaar niet bovenaan zijn verlanglijstje staan als mogelijke bestemmingen en voormalige werkgevers Anderlecht en Standard – vooral uit respect wél vermeld – dan weer niet over de benodigde middelen beschikken om hem in huis te halen, blijft echter slechts één suggestie over: Club Brugge, dat voor alle duidelijkheid nog niet gelinkt werd aan de Gouden Stier.



Compleet onlogisch klinkt het evenwel niet. Blauw-Zwart pakte dan wel op dominante wijze de landstitel, voorin schortte het al te vaak aan efficiëntie voor doel. Aangezien Michael Krmencik voorlopig evenmin het antwoord bleek, blijft Mannaert dus naarstig op zoek naar een goalgetter. Die mag gerust wat kosten, zo getuigen de vele namen die de revue reeds passeerden, en desnoods een ervaren type zijn – zie de eerdere interesse in Christian Benteke. Hoewel Club doorgaans mikt op jonge talenten die op termijn met een fikse meerwaarde kunnen worden doorverkocht, liet het zoals gezegd met Mignolet dan ook eerder al zien er niet voor terug te schrikken om een sleutelpositie anders in te vullen. Zeker wanneer daarmee het hoofd wordt geboden aan een van de weinige pijnpunten in de selectie.

Omwille van het gebrek aan een killer is zulk een gevestigde waarde in de punt alvast geen overbodige luxe, al heeft Clement met behalve Krmencik ook nog David Okereke – en eventueel Loïs Openda – wel enkele alternatieven voorhanden. Veel minder dan in Antwerpen, waar hij dit seizoen zelfs vaker dan wie ook op het veld stond, zou Mbokani in Jan Breydel dus het volledige gewicht van de aanval moeten dragen. Meer zelfs: de ervaren rot zou af en toe kunnen roteren en van die rust gebruik maken om zich op te laden voor de grote matchen, waar hij per slot van rekening voor leeft. Het zal nodig zijn ook, want in Brugge zou Dieu uiteraard net iets minder god zijn dan op de Bosuil. En dus gevraagd worden om meer loopwerk te verrichten, al valt dat in een dominant elftal al bij al wel nog mee.



De Brugse fans houden wel niet van sloffende spitsen, wat hem samen met zijn verleden bij de rivalen snel in het oog van de storm kan plaatsen. Toch ziet het er niet naar uit dat Mbokani van meet af aan uitgekotst zou worden, zeker niet indien hij snel begint te scoren. Wie weet zelfs in de bekerfinale tégen Antwerp, in ons hypothetisch scenario al dan niet met Chadli aan de overkant – tenzij Beerschot haar slag thuis haalt en nieuwe aanwinsten alsnog moeten toekijken van aan de zijlijn. Door werk te maken van dit dossier kan Club zich dus niet alleen versterken, maar in één klap de tegenstander fel verzwakken en zo een flinke stap richting de felbegeerde dubbel zetten. Alleen al daarom lijkt de investering, die meevalt in vergelijking met pakweg Adolfo Gaich of Michy Batshuayi, het overwegen waard.

Een duur tweejarig contract zonder transfersom is tenslotte peanuts tegenover de kosten die met zulke topaankopen gepaard gaan, zelfs al is de doorverkoopwaarde nihil. Club deinst er bovendien niet voor terug om af en toe eens all-in te gaan op de ambities in het heden, zo getuigen de verbintenissen voor onder andere Mignolet, Brandon Mechele en Hans Vanaken. Ook Mbokani kan, zonder de ontwikkeling van Okereke en co integraal te blokkeren, tijdelijk zulk een centrale rol invullen en op die manier Mannaert meteen meer tijd geven om op zoek te gaan naar de volgende Wesley Moraes. Met de jonge Youssouph Badji zit die mogelijk zelfs nu al in de wachtkamer, dus de ancien zou in dat geval de ideale transitie vormen – en in de tussentijd een relatief goedkope garantie op goals bieden.



Samengevat is het risico voor Club al bij al vrij beperkt, in tegenstelling tot de gok die ze op de Bosuil wagen door te talmen met het inlossen van Dieu zijn wensen. Diens vertrek zou namelijk vanzelfsprekend een gigantisch verlies betekenen voor de Antwerpenaren, zeker indien hij straks bij de concurrentie opduikt. Toch maar opletten dat de Bruggelingen niet korter op de bal spelen dus, want een kribbel kan snel gezet zijn eens aan de voorwaarden wordt voldaan. Ook mevrouw Mbokani, die eerder aangaf dat haar man wat haar betreft gerust mag bijtekenen om een nieuwe verhuis te vermijden, zal in dat geval overigens geen strobreed in de weg leggen. Van Schepdaal naar Brugge is het per slot van rekening ongeveer even ver rijden als naar Antwerpen.

POLL: Wie zou u het liefst in uw team hebben?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

3
3
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

172
172
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

390
390
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

111
111
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

777
777
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

188
188
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

208
208
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

688
688
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

262
262
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

105
105
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

94
94
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

602
602
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

493
493
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

149
149
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1793
1793