Anciens aan zet: waar belanden Chadli & Mbokani?

Foto: Anciens aan zet: waar belanden Chadli & Mbokani?

De Jupiler Pro League staat in het algemeen gekend als een opleidingscompetitie, waar jonge talenten worden klaargestoomd voor het grotere werk. Dat zien we ook terug in de transferstrategie van de meeste clubs, die telkens weer op zoek gaan naar het volgende goudhaantje. Toch is de binnenlandse geruchtenmolen de laatste tijd vooral in de ban van twee ervaren rotten: Nacer Chadli en Dieumerci Mbokani. Wij namen de voornaamste opties voor beide dertigers onder de loep.

CHADLI: ANTWERP BOVEN CLUB?

Het liefst van al had Anderlecht een verlengstuk gebreid aan het verblijf van de AS Monaco-huurling, maar het Lotto Park zal Chadli volgend jaar allicht maximaal twee keer terugzien. Hoewel de Monegasken naar verluidt bereid zijn om hun vraagprijs flink te doen zakken én de 59-voudige Rode Duivel zelf ook in wil leveren op zijn royale loon, lijkt hij zelfs na de kapitaalsverhoging immers een te dure vogel voor Paars-Wit. Om zijn EK-kansen gaaf te houden blijft de polyvalente winger wel bij voorkeur in België, waar twee kandidaten naar voren worden geschoven om hem definitief in te lijven: Antwerp en Club Brugge. Omwille van het sportieve aspect heeft Blauw-Zwart volgens de laatste berichten momenteel een streepje voor, al is het toch nog maar de vraag of Chadli daar wel helemaal zou passen.De kersverse landskampioen bewees met Simon Mignolet gerust af te willen wijken van het gebruikelijke stramien, maar de steunpilaar onder de lat is wel iemand waar Philippe Clement wekelijks op kan rekenen. Veel meer dan zijn 30-jarige leeftijd, lijkt vooral Chadli zijn gebrekkige fysieke paraatheid dan ook een mogelijk struikelblok voor Vincent Mannaert en co. Zeker gezien de verhoogde intensiteit en opeenvolging van matchen op Jan Breydel, om nog maar te zwijgen van de ongetwijfeld gemixte reacties van de fans. Die staan niet allemaal te popelen om een overloper van de aartsrivaal in de armen te sluiten, al zouden anderen dan weer pronken dat Club na de kaap van Mbaye Diagne wederom de bovenhand neemt op de Brusselse concurrent – hoewel die stunt geen goede afloop kende.

Dankzij de ruimere kern kan Club wel meer inzetten op blessurepreventie dan Anderlecht. Mocht hij fit blijven, vormt Chadli met zijn veelzijdig profiel – én scorend vermogen – dan uiteraard wél een potentiële meerwaarde. Zeker in de 3-5-2-formatie die Clement dit seizoen hanteerde, waarin de duizendpoot zowel als een opvolger voor eventuele vertrekkers Krépin Diatta en Emmanuel Dennis áls alternatief voor Eduard Sobol kan dienen. Een opstelling die de Brugse coach trouwens erfde van voorganger Ivan Leko, sinds kort aan de slag als trainer van ... Antwerp. Geen wonder dus dat Chadli tevens op de Bosuil wordt genoemd, waar versterking op de enkel bezette flanken een must is om de Kroaat zijn systeem te laten renderen. Een taak die Chadli bij de Rode Duivels al meermaals op zich nam.Bovenal zou zijn komst een zoveelste krachttoer betekenen voor Paul Gheysens, die geen kans onbenut laat om de spierballen te doen rollen. De Great Old lijkt hier dan ook vastberaden om een nieuw statement te maken, ondanks de tegenvallers die Steven Defour en vooral Kevin Mirallas bleken te zijn. Een langdurig contract voor Chadli zou bovendien ingaan tegen de roep om verjonging én de onwil om Mbokani voor twee seizoenen vast te leggen, al dient gezegd dat die laatste toch vier jaar ouder is. Allicht zou Antwerp dus langer kunnen genieten – en wie weet ooit zelfs nog een waterkans hebben om iets te recupereren – van deze investering, die in totaal wel duurder uitvalt door de transfersom die er nog steeds mee gemoeid is. Zelfs in het post-coronatijdperk lijkt geld echter niet de grootste zorg.

De absolute topprioriteit op de Bosuil is namelijk om de fans op de vernieuwde tribunes straks een échte topclub voor te schotelen. Chadli moet die forse ambities kracht bijzetten, zeker als Mbokani wegvalt en het stamnummer één dus op zoek moet naar een nieuwe kapstok om de ploeg aan op te hangen. Waar hij in Brugge veeleer een handig meegenomen doch prijzig luxeproduct zou zijn, kunnen we de ancien voor Antwerp in dat geval dan ook haast als een noodzaak bestempelen. Omwille van al die redenen zien we Luciano D'Onofrio en co bijgevolg net ietsjes harder doordrukken, zowel bij Monaco als de speler zelf, en uiteindelijk aan het langste eind trekken. Tenzij Chadli zijn zinnen vol op de Champions League heeft gezet, lijkt het project in Antwerpen tenslotte minstens even aanlokkelijk.

MBOKANI: CLUB BOVEN ANTWERP?

Quizvraag: wie is de enige speler die voor Club Brugge, Anderlecht én Standard uitkwam? Het antwoord is vooralsnog Mémé Tchité, maar wie weet krijgt de aanvaller met de vele paspoorten straks wel goddelijk gezelschap. Bij het uitblijven van een tweejarige aanbieding namens Antwerp liet Mbokani immers niet simpelweg weten voor alles open te staan, Dieu noemde daarbij die drie clubs specifiek bij naam. Vermits KRC Genk en AA Gent dus blijkbaar niet bovenaan zijn verlanglijstje staan als mogelijke bestemmingen en voormalige werkgevers Anderlecht en Standard – vooral uit respect wél vermeld – dan weer niet over de benodigde middelen beschikken om hem in huis te halen, blijft echter slechts één suggestie over: Club Brugge, dat voor alle duidelijkheid nog niet gelinkt werd aan de Gouden Stier.Compleet onlogisch klinkt het evenwel niet. Blauw-Zwart pakte dan wel op dominante wijze de landstitel, voorin schortte het al te vaak aan efficiëntie voor doel. Aangezien Michael Krmencik voorlopig evenmin het antwoord bleek, blijft Mannaert dus naarstig op zoek naar een goalgetter. Die mag gerust wat kosten, zo getuigen de vele namen die de revue reeds passeerden, en desnoods een ervaren type zijn – zie de eerdere interesse in Christian Benteke. Hoewel Club doorgaans mikt op jonge talenten die op termijn met een fikse meerwaarde kunnen worden doorverkocht, liet het zoals gezegd met Mignolet dan ook eerder al zien er niet voor terug te schrikken om een sleutelpositie anders in te vullen. Zeker wanneer daarmee het hoofd wordt geboden aan een van de weinige pijnpunten in de selectie.

Omwille van het gebrek aan een killer is zulk een gevestigde waarde in de punt alvast geen overbodige luxe, al heeft Clement met behalve Krmencik ook nog David Okereke – en eventueel Loïs Openda – wel enkele alternatieven voorhanden. Veel minder dan in Antwerpen, waar hij dit seizoen zelfs vaker dan wie ook op het veld stond, zou Mbokani in Jan Breydel dus het volledige gewicht van de aanval moeten dragen. Meer zelfs: de ervaren rot zou af en toe kunnen roteren en van die rust gebruik maken om zich op te laden voor de grote matchen, waar hij per slot van rekening voor leeft. Het zal nodig zijn ook, want in Brugge zou Dieu uiteraard net iets minder god zijn dan op de Bosuil. En dus gevraagd worden om meer loopwerk te verrichten, al valt dat in een dominant elftal al bij al wel nog mee.De Brugse fans houden wel niet van sloffende spitsen, wat hem samen met zijn verleden bij de rivalen snel in het oog van de storm kan plaatsen. Toch ziet het er niet naar uit dat Mbokani van meet af aan uitgekotst zou worden, zeker niet indien hij snel begint te scoren. Wie weet zelfs in de bekerfinale tégen Antwerp, in ons hypothetisch scenario al dan niet met Chadli aan de overkant – tenzij Beerschot haar slag thuis haalt en nieuwe aanwinsten alsnog moeten toekijken van aan de zijlijn. Door werk te maken van dit dossier kan Club zich dus niet alleen versterken, maar in één klap de tegenstander fel verzwakken en zo een flinke stap richting de felbegeerde dubbel zetten. Alleen al daarom lijkt de investering, die meevalt in vergelijking met pakweg Adolfo Gaich of Michy Batshuayi, het overwegen waard.

Een duur tweejarig contract zonder transfersom is tenslotte peanuts tegenover de kosten die met zulke topaankopen gepaard gaan, zelfs al is de doorverkoopwaarde nihil. Club deinst er bovendien niet voor terug om af en toe eens all-in te gaan op de ambities in het heden, zo getuigen de verbintenissen voor onder andere Mignolet, Brandon Mechele en Hans Vanaken. Ook Mbokani kan, zonder de ontwikkeling van Okereke en co integraal te blokkeren, tijdelijk zulk een centrale rol invullen en op die manier Mannaert meteen meer tijd geven om op zoek te gaan naar de volgende Wesley Moraes. Met de jonge Youssouph Badji zit die mogelijk zelfs nu al in de wachtkamer, dus de ancien zou in dat geval de ideale transitie vormen – en in de tussentijd een relatief goedkope garantie op goals bieden.Samengevat is het risico voor Club al bij al vrij beperkt, in tegenstelling tot de gok die ze op de Bosuil wagen door te talmen met het inlossen van Dieu zijn wensen. Diens vertrek zou namelijk vanzelfsprekend een gigantisch verlies betekenen voor de Antwerpenaren, zeker indien hij straks bij de concurrentie opduikt. Toch maar opletten dat de Bruggelingen niet korter op de bal spelen dus, want een kribbel kan snel gezet zijn eens aan de voorwaarden wordt voldaan. Ook mevrouw Mbokani, die eerder aangaf dat haar man wat haar betreft gerust mag bijtekenen om een nieuwe verhuis te vermijden, zal in dat geval overigens geen strobreed in de weg leggen. Van Schepdaal naar Brugge is het per slot van rekening ongeveer even ver rijden als naar Antwerpen.

POLL: Wie zou u het liefst in uw team hebben?

Veelbelovend Anderlecht: "Was indrukwekkend om te zien"

'Club legt eerste contacten voor nieuwe middenvelder'

'Gent niet te stoppen: nog twee grote aanwinsten op komst'

Vandaag 13 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Badji of Gaich: heeft Club Brugge nog een spits nodig?

Club Brugge heeft een nieuwe ruwe diamant in huis, en dan hebben we het niet over een kersverse ...

925
{insert image alt}

'Antwerp aast op onvoorspelbare spits met scorend vermogen'

Royal Antwerp FC versterkte zich al gevoelig met het oog op het komende voetbalseizoen. Jean Butez, ...

1510
{insert image alt}

'Gent niet te stoppen: nog twee grote aanwinsten op komst'

Door de positieve corona-test van Paul Onuachu zag AA Gent afgelopen weekend zijn oefenpot tegen KRC ...

32
{insert image alt}

Veelbelovend Anderlecht: "Was indrukwekkend om te zien"

RSC Anderlecht heeft de rug gerecht na de oefennederlaag tegen Charleroi. In twee wedstrijdjes van ...

194
{insert image alt}

'Club legt eerste contacten voor nieuwe middenvelder'

Club Brugge lijkt goed op schema voor de bekerfinale op 1 augustus, zaterdag werd de oefenwedstrijd ...

113
{insert image alt}

'Barça meldt zich in Londen voor transfer-dubbelslag'

FC Barcelona overweegt deze zomer aan te kloppen bij Tottenham Hotspur. De Catalaanse grootmacht zou ...

45
{insert image alt}

'Beerschot wil fraaie transfer afronden bij AA Gent'

Beerschot VA zit momenteel in een moeilijke positie op de transfermarkt. De Antwerpenaren weten ...

149
{insert image alt}

Mertens blijft indruk maken: "Beste transfer óóit bij Napoli"

In de Italiaanse Serie A hebben AC Milan en SSC Napoli zondagavond 2-2-gelijkgespeeld na een ...

96
{insert image alt}

'Club staat voor cruciale dag in transfersoap Gaich'

Vermits nieuwkomers toch niet mogen ingezet worden in de bekerfinale en de mercato nog geopend is ...

347
{insert image alt}

'Anderlecht wil Gerkens inzetten voor smaakmaker JPL'

RSC Anderlecht heeft zijn eerste zege van de oefencampagne beet en haalde het zaterdag in totaal met ...

351

Gisteren 12 Juli 2020

{insert image alt}

Rode Saelemaekers heeft negatieve bijrol in aangename topper

Na een zeer aangename topper hebben Napoli en Ac Milan de punten verdeeld onder elkaar. De Milanezen ...

208
{insert image alt}

Rode Duivel blinkt uit: "Als hij aan de bal is, sluit ik mijn ogen"

In een boeiende topper staat het momenteel gelijk tussen Napoli en Milan. Het was eens te meer Dries ...

216
{insert image alt}

Lukaku out voor de rest van het seizoen? "Hij heeft een probleempje"

Zit het seizoen erop voor Romelu Lukaku? De bonkige spits van de Rode Duivels kampt met een ...

184
{insert image alt}

Mertens maakt opnieuw indruk met knap doelpunt(🎥)

Dries Mertens is momenteel aan de slag in de Italiaanse topper tussen Napoli en AC Milan. Nadat de ...

176
{insert image alt}

Turkse grootmacht lijdt beschamende nederlaag bij hekkensluiter

In de Turkse competitie zitten we ondertussen ook in de slotfase van de competitie. Eén van de ...

100
{insert image alt}

PSG geeft stevige waarschuwing aan Waasland-Beveren met monsterzege

Waasland Beveren is gewaarschuwd: PSG lijkt meer dan klaar om nog een rol van betekenis te spelen ...

973
{insert image alt}

Degradatiekandidaat Leganés fnuikt Europese ambities Valencia

In de Primera Division naderen we de eindfase van de competitie. Bovenin strijdt Valencia nog voor ...

44
{insert image alt}

Matchwinnaar Alderweireld: "Mensen weten niet hoe hard wij elke dag werken"

Toby Alderweireld was vandaag de held van Tottenham, in de slotfase kopte hij The Spurs voorbij ...

112
{insert image alt}

Bournemouth geeft Tielemans een Praet een gigantische dreun bovenin

Door het verlies van Chelsea konden Tielemans en co vanavond een uitstekende zaak doen in de strijd ...

180
{insert image alt}

Nainggolan beleeft pijnlijke avond met Cagliari

Radja Nainggolan nam het vanavond met Cagliari thuis op tegen Lecce. Cagliari had zelf nog weinig te ...

60
{insert image alt}

Hazard maakt grote sier op oefencomplex Real Madrid met juweeltje

Op het veld slaagde Eden Hazard er voorlopig nog onvoldoende in om te schitteren bij Real Madrid, ...

600
{insert image alt}

Doldwaze fase in Roemeense competitie: drie penaltymissers op een rij (🎥)

Aan de Roemeense competitie spenderen we hier doorgaans niet zoveel aandacht, daar brengen we ...

76
{insert image alt}

'Marseille wil grote naam kwijt en laat hem gratis gaan'

Binnen de Oranje-selectie staat Kevin Strootman er nog altijd goed op, maar in het buitenland is dat ...

280
{insert image alt}

Nederlandse club trots: "Goede band opgebouwd met Club Brugge"

Club Brugge liet Mathias De Wolf naar NEC vertrekken. Vorig jaar deed Club ook al zaken met de ...

601
{insert image alt}

Ibrahimovic herinnert zich Anderlecht nog heel goed

Alexis Saelemaekers speelt bij AC Milan samen met Zlatan Ibrahimovic. Jaren geleden speelde hij bij ...

473