De stijl van het Anderlecht-huis: Sandler of Tuta?

Foto: De stijl van het Anderlecht-huis: Sandler of Tuta?

Wat als? RSC Anderlecht won zijn laatste drie competitiewedstrijden én scoorde daarin maar liefst 16 doelpunten. Play-off 1 was daarom geen ijdele hoop meer voor Sporting, maar zelfs een realistische doelstelling. De puzzelstukjes vielen stilaan op hun plaats, maar het coronavirus zorgde voor een vroegtijdige stopzetting van de competitie. Volgend seizoen wordt het opnieuw heropbouwen voor Anderlecht want een aantal huurspelers zal wellicht niet meer terugkeren naar het Lotto Park. Manchester City-huurling Philippe Sandler bevindt zich in die situatie, en ondertussen wordt Lucas Silva Melo 'Tuta' van KV Kortrijk als mogelijke opvolger genoemd. Twee spelers met een andere stijl en dito kwaliteiten, maar wie is nu de beste optie voor Anderlecht?

TWEE ANDERE PROFIELEN

Het is lang terugdraaien om de laatste wedstrijd van Sandler bij Anderlecht voor de geest te halen. Door een knieblessure kwam de Nederlander sinds 4 oktober 2019 niet meer in actie voor Sporting, en bleef zijn aantal competitiewedstrijden steken op 9 stuks. Maar toch liet Sandler een érg goede indruk na, vooral dankzij zijn groot voetballend vermogen. Daarnaast kon de 23-jarige ook defensief meer dan zijn mannetje staan. Sandler is een sierlijke verdediger die een aantrekkelijke stijl van voetballen hanteert: volledig volgens de stijl van het Paars-Witte huis dus.Bij Tuta liep het verhaal anders. De huurling van Eintracht Frankfurt maakte bij KV Kortrijk dertien wedstrijden lang geen enkele speelminuut. Maar na de vele flaters in de Kortrijkse verdediging gaf coach Yves Vanderhaeghe de Braziliaan eindelijk zijn kans. Daarna miste Tuta zowaar geen enkele minuut meer, en groeide hij uit tot een revelatie in het Guldensporenstadion. De 20-jarige blonk veeleer uit door zijn fysieke power dan zijn voetballende kwaliteiten, maar zijn algehele potentieel als verdediger staat wel buiten kijf. Dat is ook de scouts van Frankfurt niet ontgaan, die zijn prestaties in België wekelijks opvolgden. 

SPORTIEVE MEERWAARDE

Door zijn sterke prestaties wil Anderlecht Sandler graag huren voor nog een extra seizoen. Sporting bedong vorig seizoen interessante voorwaarden af voor een uitleenbeurt, maar Manchester City wil nu graag boter bij de vis. Bovendien is het nog helemaal niet zeker wat the Citizens van plan zijn met hun verdediger. Volgens La Dernière Heure-journalist Christophe Francken zou Anderlecht daarom gepolst hebben bij Frankfurt, om te zien wat de mogelijkheden zijn rond Tuta. Ook in het geval van de Braziliaan lijkt het in eerste instantie te doen zijn om een huurbeurt, want Tuta is nog maar één jaar eigendom van de club uit de Duitse deelstaat Hessen.In beide gevallen lijkt er een financiële toenadering te moeten komen van Anderlecht, want zowel Tuta als Sandler hebben een langdurig contract tot en met 2022 bij hun clubs. Bovendien is het duo jong én bezitten ze een ruime progressiemarge. Ook het geloof bij Manchester City en Eintracht Frankfurt is groot bij de capaciteiten van Sandler en Tuta. Het ondersteunt de keuze van Anderlecht dat sportieve waarde laat primeren op bevriende makelaars of het dromen van snel geldgewin door korte termijn-transfers. En dat was vroeger was wel eens anders. Op Neerpede wordt er nu gekozen om de hiaten binnen het elftal op te vullen een kwalitatieve manier. En als dat nu opnieuw een huurbeurt – zonder aankoopoptie betreft – so be it. Anderlecht hunkert naar sterke prestaties op het veld.

DE HUISSTIJL

Vincent Kompany haalde Sandler tijdens de vorige zomer naar Anderlecht met een weloverwogen doel. De voetballende opbouw van achteruit primeerde, en het profiel van de Nederlander paste daar uitvoerig in. Met 91,5% geslaagde passes behoort Sandler zelfs  tot de beste centrale verdedigers van de Jupiler Pro League. Enkel Igor Plastun (AA Gent, 92,3%) en Steeven Willems (Sporting Charleroi, 91,9%) overtroffen die cijfers, maar Sandler passte wel dubbel zoveel als dat duo. Dit in verhouding genomen, mag toch zeker gesteld worden dat Sandler de beste passer is onder alle centrale verdedigers van de Belgische competitie. En die passing lijkt toch minder de sterkte te zijn van Tuta, die een eerder matige 79,9% haalt. Het aantal geslaagde passes kan gemakkelijk worden opgekrikt door een laterale passing, zonder weinig risico's dus, maar dat geld niet voor Sandler. De 23-jarige is zelfs de primus onder de centrale verdedigers bij de voorwaartse passing, waarbij hij een indrukwekkende 84,2% haalt. Opvallend genoeg staat Marco Kana op de tweede plaats in dat onderdeel, iets wat de youngster volgend seizoen zal moeten herhalen. Van Tuta is daar echter geen spoor, hij leverde amper 68,6% geslaagde passes in voorwaartse richting – en dat ondanks de helft van het verrichte passes van Sandler in dat facet.

Sandler bevestigde zijn uitstekende voetballende kwaliteiten in amper 9 competitiewedstrijden, waarin hij een belangrijke rol had in de spelopbouw. Maar zijn passes leverden ook onrechtstreeks het nodig gevaar voor doel op. Want net zoals bij de geslaagde passes vooruit was Sandler ook erg efficiënt bij de passes naar de final third van de tegenstander. Geen enkele centrale verdediger verstuurde meer geslaagde passes naar de zone van de waarheid, en onder alle spelers van de Jupiler Pro League haalt hij zelfs de top twintig. En dat voor Hans Vanaken, Mats Rits, Gojko Cimirot, Aleix Garcia of Nacer Chadli. En ook in dit onderdeel onderscheidde Tuta zich niet.

FYSIEKE KRACHTMETING

Op voetballend vlak kende Sandler dit seizoen geen gelijke. Maar op fysiek gebied was de huurling van Man City nog geen afgewerkt product. Die fysieke sterkte wordt voornamelijk wél geroemd bij Tuta, maar op pure defensieve prestaties liggen beide verdedigers nagenoeg in balans. De Braziliaan blonk wel uit door zijn aantal geslaagde defensieve acties per wedstrijd, waar hij als 8ste finishte onder alle centrale verdedigers in België. Bij KV Kortrijk was defensieve stabiliteit dit seizoen een groot probleem, en die lacune vulde Tuta dus met groot succes in. Op het vlak van aantal geslaagde intercepties kon Tuta zich ook nog onderscheiden van Sandler, maar in alle andere defensieve facetten waren de prestaties van beide spelers erg gelijkaardig. Dat neemt evenwel niet weg dat Tuta een groot aandeel had in de remonte van KV Kortrijk, dat erg tegenvallend startte aan het seizoen. Met de Braziliaan in het hart van de Kortrijkse verdediging oogde die meer regelmatig en evenwichtig. Bovendien was de speelstijl van Veekaa volledig anders als die van Anderlecht, waardoor het vooralsnog moeilijk lijkt in te schatten hoe zijn eventuele waarde op het veld bij Anderlecht zal zijn. 

CONCLUSIE

Om volledig in lijn te zijn met de filosofie bij Anderlecht, lijkt de keuze voor Sandler de meest logische te zijn. De 23-jarige kent het paars-witte huis ondertussen erg goed, en bovendien is Sandler een belangrijk onderdeel in het beoogde spelbeeld van Sporting. Een alternatief halen voor zijn gelijkaardige kwaliteiten lijkt daarom als een mission impossible. Bovendien onderhoudt Anderlecht goede banden met Manchester City, en was dat misschien wel dé belangrijkste reden waarom Kompany hem kon halen naar Brussel. Tuta is bovendien nog drie jaar jonger dan Sandler, en de Braziliaan heeft  – op 14 competitiematchen na – amper ervaring in het Europese voetbal. Die onzekerheid rond Tuta, gecombineerd met de bewezen waarde van Sandler, zouden Anderlecht wellicht toch moeten doen kiezen voor de Nederlander. En bovenal: het voetballend vermogen van Sandler is toch van een totaal andere grootorde dan dat van Tuta.

POLL: Wie is de beste centrale verdediger voor Anderlecht?

'Offensief ingezet: Club wil tweede smaakmaker naar JPL terughalen'

IJskoude douche Barça: Xavi verlengt contract

'Barça werkt aan drastische verjongingsstrategie'

Vandaag 05 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht en de titel: de verbeelding van Van Eetvelt

Het financieel plan van de nieuwe directie om Anderlecht er weer bovenop te helpen reikt zelfs tot ...

882
{insert image alt}

Missie Edmilson: ideale fit of mismatch voor Club Brugge?

Waar rook is, is vuur. Zelf ontkent Club Brugge naar verluidt alles, maar zowat alle Belgische media ...

1091
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 1.300 euro met 10 euro inzet op topvoetbal!

Op actie in de Jupiler Pro League is het nog een maandje wachten, terwijl de Bundesliga intussen ...

40
{insert image alt}

IJskoude douche Barça: Xavi verlengt contract

Het zit goed verkeerd bij FC Barcelona. De spelersgroep heeft het vertrouwen verloren in trainer ...

70
{insert image alt}

'Offensief ingezet: Club wil tweede smaakmaker naar JPL terughalen'

In tegenstelling tot verschillende concurrenten haalde Club Brugge nog geen rechtstreekse ...

330
{insert image alt}

'Barça werkt aan drastische verjongingsstrategie'

Het bestuur van FC Barcelona zal flink aan de bak moeten om de Catalaanse grootmacht weer op orde te ...

90
{insert image alt}

Guardiola: "Ik denk dat we Champions League mogen spelen"

Wegens financiële onregelmatigheden hangt Manchester City een zware straf boven het hoofd: twee ...

78
{insert image alt}

'Belgische clubs lonken naar Zuid-Afrikaans talent'

De Belgische ploegen hebben goede contacten in Zuid-Afrika en dat kan mogelijk tot een nieuwe ...

69
{insert image alt}

OHL ziet één groot struikelblok voor ingaande transfers

Oud-Heverlee Leuven ging met 4-1 de boot in tegen Club Brugge, maar oefenmatchen zijn niet altijd ...

108
{insert image alt}

'Vergeten Belg' lokt interesse van Everton en Sporting CP

Iedereen kent de bekende Belgische spelers, maar er zijn nog heel wat Belgen die furore maken in ...

236
{insert image alt}

Mertens: "Daarom besloot ik bij Napoli te blijven"

Lang leek het erop dat Dries Mertens zijn aflopende contract bij Napoli niet zou verlengen en dat ...

203
{insert image alt}

'Anderlecht mag dromen van lucratieve deal voor Thelin'

Isaac Kiese Thelin speelt sinds januari op huurbasis voor de Zweedse club Malmö. Die uitleenbeurt ...

491
{insert image alt}

'KRC Genk gaat voor volgende toptransfer en plant miljoenenbod'

KRC Genk haalde met Edouard Kouassi (Celtic), Cyriel Dessers (Heracles) en Daniel Munoz (Atletico ...

520
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: Stevig bod op Lucumi, uitverkoop bij Real Madrid

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

352
{insert image alt}

'Club hoopt goalgetter pur sang binnen te lokken'

Club Brugge ondervond vorig seizoen één pijnpunt en dat was de scherpte voor het doel, maar ...

1102
{insert image alt}

Saelemaekers dient criticasters bij AC Milan van antwoord

Toen Alexis Saelemaekers in januari naar AC Milan trok, werd hem niet meteen een basisplaats ...

368
{insert image alt}

Vrancken verheugd: "Zijn profiel past bij DNA van de club"

KV Mechelen-coach Wouter Vrancken kan allerminst klagen over de gerealiseerde transfers bij zijn ...

245
{insert image alt}

'Anderlecht en Rangers werken alsnog aan deal voor Roofe'

Een onuitwisbare indruk liet Kemar Roofe voorlopig niet na bij RSC Anderlecht, maar toch was de ...

794

Gisteren 04 Juli 2020

{insert image alt}

Flick lanceert smeekbede naar twee Bayern-sterren: "Wil hen absoluut houden"

Bayern München organiseerde zaterdagavond een zoveelste feestje. Nadat het al de Duitse titel ...

258
{insert image alt}

Dodelijk AC Milan lijkt Lazio uit titelstrijd te slaan

Het lijkt er stilaan op dat Juventus vrije baan heeft naar de titel. Ook Lazio lijkt nu te moeten ...

245
{insert image alt}

Mignolet strooit meteen met lof naar Brugse jonkies

Club Brugge lijkt in de voorbereiding op de bekerfinale en het volgende seizoen vrolijk verder te ...

787
{insert image alt}

'AA Gent opent de onderhandelingen over vertrek David'

Het lijkt erop dat Lille weldra de zeer lucratieve verkoop van Victor Osimhen zal afronden. De ...

801
{insert image alt}

Chelsea rekent voor rust al af met Watford

Chelsea heeft zijn vierde plaats snel heroverd. Manchester United had die eerder op de dag ...

53
{insert image alt}

'Getreuzel Barça in transferdossier jaagt Messi verder op de kast'

Enkele dagen geleden kwam de Spaanse radiozender Cadena SER met het zeer opmerkelijke bericht dat ...

392
{insert image alt}

'Anderlecht zeer dicht bij aanwinst, die al op Neerpede was'

Anderlecht is niet met een positieve noot kunnen beginnen aan de voorbereiding op volgend seizoen, ...

762
{insert image alt}

'Club Brugge lijkt echt te mogen hopen op vertrek overbodige speler'

Club Brugge hield het tot dusver bijzonder rustig op de transfermarkt, maar daar komt ongetwijfeld ...

638
{insert image alt}

Bayern viert de dubbel na vlotte zege tegen Leverkusen in bekerfinale

Bayern München heeft nog maar eens gedemonstreerd dat het in Duitsland oppermachtig is. Het mag ...

180
{insert image alt}

'KV Kortrijk stelt weldra aanwinst na maanden wachten voor'

KV Kortrijk was er als één van de eerste ploegen uit de Jupiler Pro League om zich te versterken ...

264
{insert image alt}

Anderlecht deelt beelden van eerste oefenmatch (🎥)

Anderlecht trapte zaterdagmiddag zijn voorbereiding op het komende seizoen helemaal op gang met een ...

538
{insert image alt}

Leko in zijn nopjes na stageweek: "Hopelijk gaan we zo door"

Antwerp vertoefde de voorbije week in Duitsland, waat het zich in Harsewinkel verder klaarstoomde ...

285
{insert image alt}

Saelemaekers viert transfer met eerste basisplaats bij AC Milan

AC Milan kondigde deze week aan dat het inderdaad de aankoopoptie op Alexis Saelemaekers gelicht ...

241
{insert image alt}

Club Brugge heeft geen moeite met OHL in eerste oefenmatch

Club Brugge is goed aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen gewonnen. Het rekende in zijn ...

915
{insert image alt}

Arsenal smeert Wolves dure nederlaag aan in strijd om CL-ticket

Wolverhampton heeft dure punten laten liggen in de strijd om een ticket voor de Champions League. De ...

89