De stijl van het Anderlecht-huis: Sandler of Tuta?

De stijl van het Anderlecht-huis: Sandler of Tuta?

Wat als? RSC Anderlecht won zijn laatste drie competitiewedstrijden én scoorde daarin maar liefst 16 doelpunten. Play-off 1 was daarom geen ijdele hoop meer voor Sporting, maar zelfs een realistische doelstelling. De puzzelstukjes vielen stilaan op hun plaats, maar het coronavirus zorgde voor een vroegtijdige stopzetting van de competitie. Volgend seizoen wordt het opnieuw heropbouwen voor Anderlecht want een aantal huurspelers zal wellicht niet meer terugkeren naar het Lotto Park. Manchester City-huurling Philippe Sandler bevindt zich in die situatie, en ondertussen wordt Lucas Silva Melo 'Tuta' van KV Kortrijk als mogelijke opvolger genoemd. Twee spelers met een andere stijl en dito kwaliteiten, maar wie is nu de beste optie voor Anderlecht?


TWEE ANDERE PROFIELEN

Het is lang terugdraaien om de laatste wedstrijd van Sandler bij Anderlecht voor de geest te halen. Door een knieblessure kwam de Nederlander sinds 4 oktober 2019 niet meer in actie voor Sporting, en bleef zijn aantal competitiewedstrijden steken op 9 stuks. Maar toch liet Sandler een érg goede indruk na, vooral dankzij zijn groot voetballend vermogen. Daarnaast kon de 23-jarige ook defensief meer dan zijn mannetje staan. Sandler is een sierlijke verdediger die een aantrekkelijke stijl van voetballen hanteert: volledig volgens de stijl van het Paars-Witte huis dus.



Bij Tuta liep het verhaal anders. De huurling van Eintracht Frankfurt maakte bij KV Kortrijk dertien wedstrijden lang geen enkele speelminuut. Maar na de vele flaters in de Kortrijkse verdediging gaf coach Yves Vanderhaeghe de Braziliaan eindelijk zijn kans. Daarna miste Tuta zowaar geen enkele minuut meer, en groeide hij uit tot een revelatie in het Guldensporenstadion. De 20-jarige blonk veeleer uit door zijn fysieke power dan zijn voetballende kwaliteiten, maar zijn algehele potentieel als verdediger staat wel buiten kijf. Dat is ook de scouts van Frankfurt niet ontgaan, die zijn prestaties in België wekelijks opvolgden. 

SPORTIEVE MEERWAARDE

Door zijn sterke prestaties wil Anderlecht Sandler graag huren voor nog een extra seizoen. Sporting bedong vorig seizoen interessante voorwaarden af voor een uitleenbeurt, maar Manchester City wil nu graag boter bij de vis. Bovendien is het nog helemaal niet zeker wat the Citizens van plan zijn met hun verdediger. Volgens La Dernière Heure-journalist Christophe Francken zou Anderlecht daarom gepolst hebben bij Frankfurt, om te zien wat de mogelijkheden zijn rond Tuta. Ook in het geval van de Braziliaan lijkt het in eerste instantie te doen zijn om een huurbeurt, want Tuta is nog maar één jaar eigendom van de club uit de Duitse deelstaat Hessen.



In beide gevallen lijkt er een financiële toenadering te moeten komen van Anderlecht, want zowel Tuta als Sandler hebben een langdurig contract tot en met 2022 bij hun clubs. Bovendien is het duo jong én bezitten ze een ruime progressiemarge. Ook het geloof bij Manchester City en Eintracht Frankfurt is groot bij de capaciteiten van Sandler en Tuta. Het ondersteunt de keuze van Anderlecht dat sportieve waarde laat primeren op bevriende makelaars of het dromen van snel geldgewin door korte termijn-transfers. En dat was vroeger was wel eens anders. Op Neerpede wordt er nu gekozen om de hiaten binnen het elftal op te vullen een kwalitatieve manier. En als dat nu opnieuw een huurbeurt – zonder aankoopoptie betreft – so be it. Anderlecht hunkert naar sterke prestaties op het veld.

DE HUISSTIJL

Vincent Kompany haalde Sandler tijdens de vorige zomer naar Anderlecht met een weloverwogen doel. De voetballende opbouw van achteruit primeerde, en het profiel van de Nederlander paste daar uitvoerig in. Met 91,5% geslaagde passes behoort Sandler zelfs  tot de beste centrale verdedigers van de Jupiler Pro League. Enkel Igor Plastun (AA Gent, 92,3%) en Steeven Willems (Sporting Charleroi, 91,9%) overtroffen die cijfers, maar Sandler passte wel dubbel zoveel als dat duo. Dit in verhouding genomen, mag toch zeker gesteld worden dat Sandler de beste passer is onder alle centrale verdedigers van de Belgische competitie. En die passing lijkt toch minder de sterkte te zijn van Tuta, die een eerder matige 79,9% haalt. 



Het aantal geslaagde passes kan gemakkelijk worden opgekrikt door een laterale passing, zonder weinig risico's dus, maar dat geld niet voor Sandler. De 23-jarige is zelfs de primus onder de centrale verdedigers bij de voorwaartse passing, waarbij hij een indrukwekkende 84,2% haalt. Opvallend genoeg staat Marco Kana op de tweede plaats in dat onderdeel, iets wat de youngster volgend seizoen zal moeten herhalen. Van Tuta is daar echter geen spoor, hij leverde amper 68,6% geslaagde passes in voorwaartse richting – en dat ondanks de helft van het verrichte passes van Sandler in dat facet.

Sandler bevestigde zijn uitstekende voetballende kwaliteiten in amper 9 competitiewedstrijden, waarin hij een belangrijke rol had in de spelopbouw. Maar zijn passes leverden ook onrechtstreeks het nodig gevaar voor doel op. Want net zoals bij de geslaagde passes vooruit was Sandler ook erg efficiënt bij de passes naar de final third van de tegenstander. Geen enkele centrale verdediger verstuurde meer geslaagde passes naar de zone van de waarheid, en onder alle spelers van de Jupiler Pro League haalt hij zelfs de top twintig. En dat voor Hans Vanaken, Mats Rits, Gojko Cimirot, Aleix Garcia of Nacer Chadli. En ook in dit onderdeel onderscheidde Tuta zich niet.

FYSIEKE KRACHTMETING

Op voetballend vlak kende Sandler dit seizoen geen gelijke. Maar op fysiek gebied was de huurling van Man City nog geen afgewerkt product. Die fysieke sterkte wordt voornamelijk wél geroemd bij Tuta, maar op pure defensieve prestaties liggen beide verdedigers nagenoeg in balans. De Braziliaan blonk wel uit door zijn aantal geslaagde defensieve acties per wedstrijd, waar hij als 8ste finishte onder alle centrale verdedigers in België. Bij KV Kortrijk was defensieve stabiliteit dit seizoen een groot probleem, en die lacune vulde Tuta dus met groot succes in. 



Op het vlak van aantal geslaagde intercepties kon Tuta zich ook nog onderscheiden van Sandler, maar in alle andere defensieve facetten waren de prestaties van beide spelers erg gelijkaardig. Dat neemt evenwel niet weg dat Tuta een groot aandeel had in de remonte van KV Kortrijk, dat erg tegenvallend startte aan het seizoen. Met de Braziliaan in het hart van de Kortrijkse verdediging oogde die meer regelmatig en evenwichtig. Bovendien was de speelstijl van Veekaa volledig anders als die van Anderlecht, waardoor het vooralsnog moeilijk lijkt in te schatten hoe zijn eventuele waarde op het veld bij Anderlecht zal zijn. 

CONCLUSIE

Om volledig in lijn te zijn met de filosofie bij Anderlecht, lijkt de keuze voor Sandler de meest logische te zijn. De 23-jarige kent het paars-witte huis ondertussen erg goed, en bovendien is Sandler een belangrijk onderdeel in het beoogde spelbeeld van Sporting. Een alternatief halen voor zijn gelijkaardige kwaliteiten lijkt daarom als een mission impossible. Bovendien onderhoudt Anderlecht goede banden met Manchester City, en was dat misschien wel dé belangrijkste reden waarom Kompany hem kon halen naar Brussel. 



Tuta is bovendien nog drie jaar jonger dan Sandler, en de Braziliaan heeft  – op 14 competitiematchen na – amper ervaring in het Europese voetbal. Die onzekerheid rond Tuta, gecombineerd met de bewezen waarde van Sandler, zouden Anderlecht wellicht toch moeten doen kiezen voor de Nederlander. En bovenal: het voetballend vermogen van Sandler is toch van een totaal andere grootorde dan dat van Tuta.

POLL: Wie is de beste centrale verdediger voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

286
286
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

77
77
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

593
593
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

169
169
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

173
173
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

606
606
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

238
238
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

585
585
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

474
474
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

146
146
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1715
1715
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1066
1066
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284