Garantie op doelpunten: Antwerp fantaseert van nieuw droomduo

Garantie op doelpunten: Antwerp fantaseert van nieuw droomduo

Laszlo Bölöni, Kevin Mirallas en Sinan Bolat zullen volgend seizoen alvast niet meer te bewonderen zijn op de Bosuil. Daarnaast moet Antwerp FC nog grote knopen doorhakken bij een aantal eindecontractspelers. Daaronder stelt zich ook het dossier van topschutter en absolute steunpilaar Dieumerci Mbokani. De Congolees wil twee extra jaar op de Bosuil, maar The Great Old gunt hun prijsschutter (voorlopig) een contractverlenging van één seizoen. Ondertussen richt Antwerp het vizier op William Togui van KV Mechelen, als vervanger of back-up voor Dieu. En dat zou weleens een schot in de roos kunnen worden als we de kwaliteiten van Togui onder de loep nemen.

ONDERBELICHTE SPITS 

Vorig jaar liet William Togui voor het eerst van zich spreken nadat hij in het Mechelse kampioenenjaar 4 doelpunten lukte tijdens 19 1B-wedstrijden. Dat zijn niet meteen indrukwekkende statistieken op het eerste zicht, maar de Ivoriaan had daar wel amper 19 kansen voor nodig. Met die verhouding in acht genomen, was Togui de op één na efficiëntste aanvaller uit 1B. Dit seizoen bevestigde de 23-jarige zijn reputatie en ontpopte hij zich ook tot een heuse smaakmaker bij Malinwa – ook al werden zijn kwaliteiten en prestaties bitter weinig opgevoerd in de media. 



Togui had dit jaar eveneens een groot aandeel in het nieuwe succesvolle seizoen Achter de Kazerne. De promovendus sloot de recente jaargang af op de zesde plaats, en zonder het corona-virus was de kwalificatie voor play-off 1 een meer dan realistische bestemming. De Ivoriaan lukte in zijn 1A-debuutseizoen 9 doelpunten, en dat is dus meer dan het dubbele dan vorig jaar. Clubtopschutter van KV Mechelen zou Togui daar niet mee worden, maar de meest efficiënte spits van de Jupiler Pro League wél.

TOGUI KENT GEEN GELIJKE  

De 37-jarige Igor De Camargo won dit jaar de symbolische titel als clubtopschutter van KV Mechelen, met één stuk meer dan zijn veertien jaar jongere collega-aanvaller. Maar Togui toonde zich wel een pak efficiënter voor doel dan de geroutineerde De Camargo. De Ivoriaan had amper 25 doelpogingen nodig om tot 9 doelpunten te komen, omgerekend is dat een omzetratio van 36%. Die verhouding van De Camargo ligt iets lager – maar daarom zeker niet minder knap – op 25%.



Togui liet qua pure efficiëntie voor doel zelfs élke spits van de Jupiler Pro League achter zich. Zélfs topschutter Dieumerci Mbokani kwam niet in de buurt van Togui met 26,27%. De 36% omzetratio van Togui is ronduit indrukwekkend te noemen, zeker als we er de cijfers bijnemen van de vijf grootste Europese voetbalcompetities. Daar overtreft Togui qua pure efficiëntie zelfs grote kleppers zoals Jamie Vardy, Mauro Icardi, Ciro Immobile en Sergio Aguero. Enkel Lars Stindl (Borussia Mönchengladbach) doet anderhalve procent beter dan Togui...

MATERIAAL VOOR TOP ZES

Bij Antwerp hebben ze dit dus ook al geruime tijd in de gaten. Volgens Sacha Tavolieri, journalist bij RMC Sport, zou The Great Old bereid zijn om zo'n half miljoen euro te betalen aan KV Mechelen. Een peulschil voor een garantie op doelpunten, want ook vorig seizoen was Togui de tweede efficiëntste spits uit 1B. Ongeacht of Mbokani nu The Great Old verlaat of niet, het profiel van Togui is uitermate interessant voor zowat elke club uit de top zes van de Jupiler Pro League. 



Op de Bosuil keert huurling Zinho Gano alvast terug naar KRC Genk, waardoor er sowieso minimum één vacante positie is in het offensieve compartiment bij Antwerp FC. Als aanvalsleider of als back-up, voor een uitermate efficiënte spits zoals Togui lijkt er sowieso wel een boeiende rol weggelegd in Deurne-Noord. Bovendien scoort de Ivoriaan ook heel regelmatig met 0,66 doelpunt per 90 minuten. Enkel David Okereke (Club Brugge) scoorde dit seizoen nog frequenter tijdens zijn vergaarde speelminuten. 

TOGUI OVERTREFT DE VERWACHTINGEN

Togui behoort aldus tot de absolute Belgische top op het vlak van doelpuntenefficiëntie en scorende regelmaat. Maar de spits van KV Mechelen presteerde ook nog eens boven de verwachtingen bij zijn aantal doelpunten. Een belangrijke waardemeter daarvoor zijn de expected goals. Dat algoritme weegt de kwaliteit van de verworven doelkansen af tegen de effectieve afwerking ervan. Op basis van dat bekend model zou Togui maar 5,79 doelpunten moeten gescoord hebben. In de realiteit deed hij dus bijna dubbel zo goed. 



In de Jupiler Pro League overtroffen op dat vlak enkel Kaveh Rezaei (Sporting Charleroi) en Jonathan David (AA Gent) nog meer de verwachtingen dan Togui. Andere spitsen presteerden ondermaats, of nagenoeg in lijn met deze voorspelling. Bij Mbokani is dat verschil bijvoorbeeld erg miniem met 18 effectief gescoorde doelpunten en 17,92 expected goals, maar de Congolees scoorde dus volledig volgens de verwachtingen. En eigenlijk is dat al een grote prestatie op zich.

DROOMDUO IN DE MAAK

Het is duidelijk. In alle facetten van het doelpunten maken bevindt Togui zich in de absolute top van de Jupiler Pro League. Op het gebied van regelmaat, efficiëntie en moeilijkheidsgraad overtreft de Ivoriaan zelfs telkens de nationale topschutter Mbokani. Dit seizoen was de Congolees was bij Antwerp FC van levensbelang door zijn doelpunten, maar ook op andere vlakken bleek hij onmisbaar. Door zijn duelkracht, opbouwende kwaliteiten en sterke in de lucht bewees Mbokani een erg complete aanvaller te zijn. Dat is Togui vooralsnog niet, maar de potentie is er wel. 



Daarom is het zeker niet verrassend te noemen dat Antwerp zich profileert als een geïnteresseerde kandidaat om Togui binnen te halen. Zolang Togui zijn efficiëntie voor doel én scorende regelmaat kan behouden, kan hij een grote meerwaarde betekenen op de Bosuil. Als enige aanvalsleider is het wellicht nog te vroeg. Maar als spitsbroeder van Mbokani kan het tweetal zeker brokken maken volgend seizoen. Nieuwbakken coach Ivan Leko kan misschien al beginnen fantaseren van een droomduo Togui-Mbokani. Het zou alvast een garantie op doelpunten zijn.

POLL: Kan een duo Mbokani-Togui vonken geven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

39
39
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

143
143
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

269
269
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

77
77
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

483
483
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

569
569
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

216
216
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

353
353
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

917
917
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

973
973
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

739
739
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

223
223
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1451
1451
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

338
338
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

294
294