De eerste data-transfer van Anderlecht: “Cijfers spreken voor zich”

De eerste data-transfer van Anderlecht: “Cijfers spreken voor zich”

Na een erbarmelijke eerste seizoenshelft moest RSC Anderlecht ingrijpen tijdens de wintermercato in januari. Met Kemar Lawrence, Dejan Joveljic, Marko Pjaca en Michael Murillo werden niet meteen grote namen aangetrokken, maar die vooral die laatste lijkt alvast een schot in de roos te zijn. Murillo werd omschreven als één van de beste backs in de Amerikaanse MLS, en het ziet ernaar uit dat de Panamees die goede lijn doortrekt in de Jupiler Pro League.


Begin er maar eens aan. Met een beperkt budget de transfermarkt op trekken, zoekend naar kwalitatieve versterking op zeer korte termijn. Met het aanwerven van Michael Amir Murillo lijkt het sportieve departement van Anderlecht daar wonderwel in geslaagd te zijn. 680 duizend euro kostte de Panamese rechtsachter, ondertussen bedraagt zijn marktwaarde reeds 2,8 miljoen euro. Maar nog belangrijker: Murillo toonde zich in amper acht competitiematchen een grote versterking bij Paars-Wit.



LEE MOONEY

Michael Verschueren, toen nog de sportief verantwoordelijke voor de inkomende transfers, omschreef de kwaliteiten van Murillo als volgt. “Hij is behoorlijk snel, wendbaar, sterk en atletisch gebouwd. Hij is ook een speler die meestal voor de voetballende oplossing kiest, als de situatie het toelaat. Bovendien koppelt Murillo die defensieve kwaliteiten aan goeie infiltraties en een prima mentaliteit.” Veel vage eigenschappen dus, maar achterliggend kende het scoutingsdepartement van Anderlecht zowat alle attributen van de speler-Murillo. 

Door de precaire financiële toestand wil de Belgische recordkampioen de risico's op floptransfers tot een minimum beperken. Daarom zette Anderlecht sinds november vol in op een data-gedreven aanpak, met Lee Mooney als specialist ter zake. De transfer van Murillo was een rechtstreeks gevolg van die nieuwe en rationele aanpak. Hier en daar viel zelfs te horen dat Anderlecht de verdediger nooit zou gaan halen zijn, was het niet zonder die data-gedreven politiek. 

MLS ALL STAR

Uiteraard was Murillo in de MLS één van de betere verdedigers, maar een stap naar een Europese competitie werd hem niet meteen toegedicht. En net daar zit de grote winst van een data-gedreven transferpolitiek: spelers oppikken die net onder de radar vallen van meer gerenommeerde (top)clubs. Dat Anderlecht de juiste beslissing nam, blijkt alvast uit Murillo's gestegen marktwaarde van ruim 2 miljoen euro én zijn bewezen prestaties op het veld.



Murillo maakte in 2018 voor het eerst naam in de MLS. Toen had de offensieve flankverdediger er een uitstekend seizoen opzitten. Die sterke prestaties bij New York Red Bulls werden zelfs beloond met een plaatsje in het MLS All Star Team, als eerste Panamees ooit nota bene. Daarna kon Murillo bevestigen op het Amerikaanse grondgebied en was hij een van de grote blikvangers in New York.

DE SCHADUWKANT VAN DATA 

In 2019 was Murillo in de MLS zelfs de primus in het aantal geslaagde luchtduels én intercepties. Daarnaast schaarde de Panamees zich ook – onder alle MLS-flankverdedigers – in de top tien qua succesvolle defensieve én offensieve acties. Het is duidelijk dat deze statistieken ook het oog van Lee Mooney niet ontgaan waren. Maar een statistische benadering moet uiteraard ook getoetst worden aan de impressies op het veld. En daar waren zijn prestaties toch iets minder in het oog springend.



De gerenommeerde Panamese journalist Alvaro Martinez volgt de carrière van zijn landgenoot op de voet, maar ook hij was verrast over de transfer naar Anderlecht. “Ik had wel mijn twijfels”, aldus de periodista van El Siglo. “Ik had niet gedacht dat hij het zou halen in België. Vooral op defensief vlak bij de nationale ploeg en bij New York Red Bulls was het eerder matig. Maar ik hield mijn mond, en ik ben uiteraard blij dat Murillo het nu zo goed doet in België.”

IMPACT OP ANDERLECHT

Murillo had erg weinig tijd nodig om zich aan te passen aan de Belgische competitie. Zijn prestaties in het Lotto Park waren zelfs nog beter dan in de MLS, en de Panamees kon zelfs al meermaals zijn stempel drukken op het Paars-Witte spel. Eén doelpunt en twee assists op acht competitiematch zijn sowieso knappe statistieken voor een rechtsachter, maar daarnaast voegt Murillo daar wel nog veel extra's aan toe. 

Murillo bewijst bijvoorbeeld duidelijk zijn offensieve aanvalsdrang in het team van Anderlecht, want geen enkele Paars-Witte defensief ingestelde speler kan namelijk meer succesvolle aanvallende acties voorleggen dan hem. Op het vlak van geslaagde voorzetten is Murillo zelfs de onbetwiste leider onder alle Anderlecht-spelers. Bij het aantal acceleraties moet de Panamees dan enkel de duimen leggen voor Jérémy Doku en Francis Amuzu, de offensieve wervelwinden van Anderlecht. Logisch.

HOFLEVERANCIER BIJ ANDERLECHT

Als offensieve rechtsachter draagt Murillo dus duidelijk zijn steentje bij op het aanvallende spelbeeld van Anderlecht. Maar op het verdedigende gebied, zoals Alvaro Martinez reeds aanhaalde, heeft hij wel nog wat werk aan de winkel. Zijn aantal intercepties en gewonnen defensieve acties nagenoeg gelijkaardig als in de MLS, waardoor wat verbetering op dat vlak welkom is. Op één verdedigend facet evolueerde Murillo wél al positief. Per wedstrijd verliest hij al twee keer minder de bal als bij New York Red Bulls. 



Bovendien waren in België zijn aantal én geslaagde passes frequenter, en dribbelde Murillo opmerkelijk beter dan in de MLS. Zijn meest opvallende statistiek blijft wel zijn aantal assists. Gemiddeld levert de Panamees 0,24 assists aan per 90 minuten. Daarmee is hij de beste leverancier bij Anderlecht, én is Murillo zowaar de 18de in de ranglijst onder alle spelers van de Jupiler Pro League. Ook bij de kansencreatie – zonder assist – presteert hij bovenmatig in de Belgische competitie.

KENNERS AAN HET WOORD

Alvaro Martinez vindt dat het matcht tussen Anderlecht en Murillo. Beide partijen kunnen zich optrekken aan elkaar om tot betere prestaties en resultaten te komen. “Sinds de wintervoorbereiding bij Anderlecht is zijn niveau sterk gestegen. Ik hoop dat hij verder gaat op deze goede weg en zelfs nog meer kan laten zien. Murillo past volgens mij heel goed bij de speelstijl van Anderlecht”, aldus de journalist van El Siglo. 



Ook collega Martin Canaves volgt de prestaties van Murillo op de voet, en ook hij laat zich erg lovend uit over Murillo. De journalist van Balon Latino neemt de prestaties waar van zowat alle Zuid-Amerikaanse spelers actief op het Europese grondgebied. “Deze cijfers spreken voor zich. De waarheid is dat Murillo's prestaties verrassend waren omdat het een groot niveauverschil is tussen de MLS en Anderlecht. Hij wist zich snel aan te passen bij zijn nieuwe ploeg. De combinatie van dit alles maakt dat Murillo één van de grootste namen is in het Panamese voetbal van vandaag”, sloot Canaves af.

POLL: Is de transfer van Murillo een schot in de roos?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

59
59
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

235
235
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

70
70
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

146
146
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

512
512
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

700
700
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

577
577
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

175
175
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1125
1125
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

257
257
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

262
262
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

866
866
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

298
298
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

124
124
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

107
107