Dromen van Dessers: gegronde gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dromen van Dessers: gegronde gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dan toch. Ondanks de wintertransfer van Ally Samatta had Dimitri de Condé deze zomer aanvankelijk geen nieuwe spits op zijn verlanglijstje staan, maar nu maakt Genk alsnog werk van een opvolger voor de vertrokken topschutter. Ver gaan de Limburgers het deze keer wel niet zoeken, want in plaats van op een volgende ruwe diamant zijn de pijlen naar verluidt op Cyriel Dessers gericht. Op zich lang geen slecht idee, want de Belg van Nigeriaanse komaf schiet nu al enkele seizoenen met scherp in Nederland. Toch zijn er ook de nodige risico's en nadelen verbonden aan deze eventuele topaanwinst.


Toen de Eredivisie een maand geleden als eerste Europese competitie definitief werd stopgezet, barste allicht een klein feestje los ten huize Dessers. Met 15 doelpunten in 26 wedstrijden kroonde het 25-jarige speerpunt van Heracles Almelo zich zo immers prompt tot – gedeeld – topscorer bij onze noorderburen. Een knappe prestatie van de laatbloeier, die zich op jonge leeftijd nochtans niet helemaal kon doorzetten bij OH Leuven en Lokeren. In zijn eerste jaar op Daknam mocht Dessers wel drie keer invallen in de Europa League én tekende hij voor vier treffers in PO II, maar samen met twee assists zou dat uiteindelijk zijn enige wapenfeit in 35 Jupiler Pro League-optredens blijven. Medio 2016 trok hij immers al richting NAC Breda in de Nederlandse tweede klasse.

UPS & DOWNS
Een juiste keuze, want met 29 goals – waaronder een hattrick in de promotiefinale – en 13 assists in 40 matchen loodste hij het elftal van Stijn Vreven meteen terug naar het hoogste niveau. Zelf maakte Dessers direct een nog wat grotere stap door naar subtopper Utrecht te verhuizen, waar twee iets wisselvalligere campagnes volgden. Ondanks die ups en downs klokte onze landgenoot daar echter toch maar mooi af op 19 doelpunten en zeven assists in 56 duels, al bij al lang geen verkeerde balans. Én liet hij wederom zien er vooral te staan op de grote momenten. Op handen werd de spits er evenwel niet gedragen, integendeel.



De Utrechtse fans namen Dessers meer dan eens op de korrel, wat volgens hemzelf in de eerste plaats te wijten viel aan de te hoge verwachtingen. In de Luminus Arena zijn ze dus alvast gewaarschuwd, al gaf de potentiële topaankoop wel tevens aan dat hij sterker werd van de kritiek. Hoe het ook zij, wellicht speelde die matige populariteit een rol bij de ruil die de ploeg van John van den Brom vorige zomer op poten zette. Dessers werd toen richting Almelo gestuurd, Adrian Dalmau maakte dan weer de omgekeerde beweging. Een deal die Heracles won, ook omdat de Spanjaard het seizoen grotendeels in de ziekenboeg doorbracht.

BETER DAN SAMATTA
Het neemt niet weg dat Dessers terug mag blikken op vier succesvolle jaren in Nederland. Ook in Utrecht, waar hij gemiddeld eens om de 144 minuten tot scoren kwam – en dus zowaar nauwelijks onderdeed voor zijn totaal in Almelo (143). Bij NAC liet hij met één goal om de 117 minuten zelfs nóg straffere dingen zien, zij het wel in de tweede afdeling. Hoe dan ook zijn het cijfers waar de huidige Genkse spitsen lang niet aan kunnen tippen. Paul Onuachu trapte in de competitie het afgelopen seizoen eens om de 171 minuten raak, Stephen Odey kwam in 202 stuks zelfs nooit tot scoren – maar lukte wél een doelpunt tegen Liverpool.



Zelfs de vergelijking met Samatta, die even lang in België vertoefde als Dessers nu in Nederland, doorstaat hij met verve. De Tanzaniaan tekende voor 76 treffers in 191 matchen voor Genk, aan een gemiddelde van één goal om de 180 minuten. Dessers zit bij onze noorderburen momenteel aan 66 stuks in 125 duels, waarbij hij eens om de 132 minuten een bal tegen de touwen werkte – én acht assists meer afleverde. Toegegeven, de Keuken Kampioen Divisie valt moeilijk af te wegen tegen de Champions League, maar het wil toch wat zeggen. En is vooral een bewijs van zijn ietwat onderschatte consequentie door de jaren heen.

VLEMINCKX & CO
Uiteraard bieden zulke adelbrieven in de Eredivisie nog geen garantie op succes in de JPL. Zelfs niet voor een topschutter van Belgische makelij, zo bleek toen Björn Vleminckx na zijn boerenjaar bij NEC compleet flopte bij Club Brugge. Spontaan halen we ons ook nog andere illustere figuren als Sanharib Malki en Alfred Finnbogason voor de geest, dus slechte voorbeelden zijn er alleszins genoeg. Hoewel hij er aan het eind van de campagne nog doorkwam, voldeed dit jaar ook Michel Vlap trouwens niet aan de verwachtingen van Anderlecht. Investeren in zogenaamde toppers uit Nederland houdt dus toch nog altijd enig risico in.



Hoewel Genk de afgelopen jaren stevig heeft gecasht, blijft de vraagprijs van zes miljoen bovendien een flinke slok op de borrel. Zeker in het post-coronatijdperk. Het kostplaatje komt zo al akelig dicht in de buurt van het clubrecord én stemt overeen met wat de Limburgers vorig jaar nog voor Onuachu neertelden. De Condé hoopt dat bedrag wel nog te drukken, en volgens Transfermarkt wordt Dessers zijn waarde slechts op iets meer dan de helft van die som geschat. Met een contract dat nog doorloopt tot 2022, is het echter nog maar de vraag in welke mate Heracles mee wil werken aan een transfer van hun geliefde topschutter.

ODEY EN/OF ONUACHU?
Daartegenover staat dus ook hoe diep Genk zelf wil gaan voor de opvolger van Samatta, want in principe was het de bedoeling dat die vorige zomer al arriveerde. Naast Onuachu kwam toen namelijk ook Stephen Odey voor 3,5 miljoen de rangen versterken. Compatibel met Dessers lijkt geen van beiden te zijn, want die fungeert het best als speerpunt in een 4-3-3 – en liet al weten zich elders niet in zijn sas te voelen. Zijn rol bij Heracles valt wel nagenoeg perfect te dupliceren in Genk, waar Hannes Wolf ongeveer hetzelfde systeem als zijn landgenoot Frank Wormuth hanteert. Ook aan de Duitse aanpak is Dessers dus al gewend.



Met tevens nog jonkies als Benjamin Nygren in de wachtkamer, lijkt drie spitsen van dat kaliber wel wat van het goede te veel. In dat geval hebben de Limburgers twee opties: Odey uitlenen, óf Onuachu alweer van de hand doen. De boomlange targetman maakte immers indruk tegen Liverpool en wekte zo reeds de interesse van Galatasaray op. De Condé maakte toen duidelijk dat hij onder geen beding mocht vertrekken, maar nu trekt die dus toch een andere kaart. Wie weet valt er voor Onuachu, die gemaakt lijkt voor de Premier League en zich al liet zien in Engeland, dan ook wel wat te rapen. Of minstens nog te recupereren.

DUIVELS OF EAGLES?
Hoewel het zonde zou zijn om nu al afscheid te nemen van diens intrigerende profiel, heeft Dessers misschien net iets meer te bieden in de Luminus Arena. Niet alleen met zijn kwaliteiten op het veld, gecombineerd met allicht een enorme drang om zijn progressie te etaleren aan de top in ons land, maar tevens omwille van zijn nationaliteit op zich. Ondanks alle producten van eigen kweek zit Genk tenslotte niet dik in de Belgen. Een extra aanvulling van dat niveau is dus meer dan welkom, zeker als het dan ook nog eens om een Limburger gaat die in zijn jonge jaren zelf nog fan was van Wesley Sonck en Moumouni Dagano.



Dat de interesse van Genk voor Dessers zélf een uitgelezen kans biedt om een stap vooruit te zetten in zijn carrière, is dus eveneens duidelijk. Wie weet vormen zelfs de Rode Duivels dan nog een optie, want door het coronavirus werd zijn debuut voor Nigeria uitgesteld. Zelf gaf de goalgetter wel al aan geen contact te hebben met Roberto Martinez, maar stel dat hij straks een vliegende start neemt in de Luminus Arena kan de bondscoach hem toch moeilijk negeren. Mogelijk zijn de kaarten tegen de volgende interlandbreak dus al helemaal anders geschud, zo niet heeft Genk straks ineens drie potentiële Super Eagles in de selectie.

GOK VAN DE CONDÉ
Tenzij er dus ergens een knoop wordt doorgehakt, óf de transfer van Dessers alsnog afspringt. Broodnodig lijkt zijn komst per slot van rekening nu ook weer niet, want de Limburgers kunnen tevens vol inzetten op Onuachu en Odey. Bovendien blijft hij een vrij dure vogel, en zijn er geen garanties dat zijn vorm vanuit Nederland zich ook vertaalt naar de Belgische velden. Desalniettemin past Dessers perfect in het profiel dat Genk voor ogen heeft, bewijst hij zich nu al enkele jaren bij diverse clubs én lijkt hij op het ideale moment in zijn loopbaan te zitten om de stap te zetten – en ooit nog een eventuele meerwaarde op te leveren. Nu alleen nog afwachten of Genk de gemikte gok durft wagen en het ook daadwerkelijk tot een deal komt. Of het al dan niet een nodeloos risico was, zal dan vooral achteraf moeten blijken.

POLL: Wie is volgens u de beste spits voor Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

288
288
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

77
77
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

595
595
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

169
169
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

173
173
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

606
606
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

238
238
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

585
585
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

475
475
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

146
146
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1715
1715
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1066
1066
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284