Dromen van Dessers: gegronde gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Foto: Dromen van Dessers: gegronde gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dan toch. Ondanks de wintertransfer van Ally Samatta had Dimitri de Condé deze zomer aanvankelijk geen nieuwe spits op zijn verlanglijstje staan, maar nu maakt Genk alsnog werk van een opvolger voor de vertrokken topschutter. Ver gaan de Limburgers het deze keer wel niet zoeken, want in plaats van op een volgende ruwe diamant zijn de pijlen naar verluidt op Cyriel Dessers gericht. Op zich lang geen slecht idee, want de Belg van Nigeriaanse komaf schiet nu al enkele seizoenen met scherp in Nederland. Toch zijn er ook de nodige risico's en nadelen verbonden aan deze eventuele topaanwinst.

Toen de Eredivisie een maand geleden als eerste Europese competitie definitief werd stopgezet, barste allicht een klein feestje los ten huize Dessers. Met 15 doelpunten in 26 wedstrijden kroonde het 25-jarige speerpunt van Heracles Almelo zich zo immers prompt tot – gedeeld – topscorer bij onze noorderburen. Een knappe prestatie van de laatbloeier, die zich op jonge leeftijd nochtans niet helemaal kon doorzetten bij OH Leuven en Lokeren. In zijn eerste jaar op Daknam mocht Dessers wel drie keer invallen in de Europa League én tekende hij voor vier treffers in PO II, maar samen met twee assists zou dat uiteindelijk zijn enige wapenfeit in 35 Jupiler Pro League-optredens blijven. Medio 2016 trok hij immers al richting NAC Breda in de Nederlandse tweede klasse.

UPS & DOWNS

Een juiste keuze, want met 29 goals – waaronder een hattrick in de promotiefinale – en 13 assists in 40 matchen loodste hij het elftal van Stijn Vreven meteen terug naar het hoogste niveau. Zelf maakte Dessers direct een nog wat grotere stap door naar subtopper Utrecht te verhuizen, waar twee iets wisselvalligere campagnes volgden. Ondanks die ups en downs klokte onze landgenoot daar echter toch maar mooi af op 19 doelpunten en zeven assists in 56 duels, al bij al lang geen verkeerde balans. Én liet hij wederom zien er vooral te staan op de grote momenten. Op handen werd de spits er evenwel niet gedragen, integendeel.De Utrechtse fans namen Dessers meer dan eens op de korrel, wat volgens hemzelf in de eerste plaats te wijten viel aan de te hoge verwachtingen. In de Luminus Arena zijn ze dus alvast gewaarschuwd, al gaf de potentiële topaankoop wel tevens aan dat hij sterker werd van de kritiek. Hoe het ook zij, wellicht speelde die matige populariteit een rol bij de ruil die de ploeg van John van den Brom vorige zomer op poten zette. Dessers werd toen richting Almelo gestuurd, Adrian Dalmau maakte dan weer de omgekeerde beweging. Een deal die Heracles won, ook omdat de Spanjaard het seizoen grotendeels in de ziekenboeg doorbracht.

BETER DAN SAMATTA

Het neemt niet weg dat Dessers terug mag blikken op vier succesvolle jaren in Nederland. Ook in Utrecht, waar hij gemiddeld eens om de 144 minuten tot scoren kwam – en dus zowaar nauwelijks onderdeed voor zijn totaal in Almelo (143). Bij NAC liet hij met één goal om de 117 minuten zelfs nóg straffere dingen zien, zij het wel in de tweede afdeling. Hoe dan ook zijn het cijfers waar de huidige Genkse spitsen lang niet aan kunnen tippen. Paul Onuachu trapte in de competitie het afgelopen seizoen eens om de 171 minuten raak, Stephen Odey kwam in 202 stuks zelfs nooit tot scoren – maar lukte wél een doelpunt tegen Liverpool.Zelfs de vergelijking met Samatta, die even lang in België vertoefde als Dessers nu in Nederland, doorstaat hij met verve. De Tanzaniaan tekende voor 76 treffers in 191 matchen voor Genk, aan een gemiddelde van één goal om de 180 minuten. Dessers zit bij onze noorderburen momenteel aan 66 stuks in 125 duels, waarbij hij eens om de 132 minuten een bal tegen de touwen werkte – én acht assists meer afleverde. Toegegeven, de Keuken Kampioen Divisie valt moeilijk af te wegen tegen de Champions League, maar het wil toch wat zeggen. En is vooral een bewijs van zijn ietwat onderschatte consequentie door de jaren heen.

VLEMINCKX & CO

Uiteraard bieden zulke adelbrieven in de Eredivisie nog geen garantie op succes in de JPL. Zelfs niet voor een topschutter van Belgische makelij, zo bleek toen Björn Vleminckx na zijn boerenjaar bij NEC compleet flopte bij Club Brugge. Spontaan halen we ons ook nog andere illustere figuren als Sanharib Malki en Alfred Finnbogason voor de geest, dus slechte voorbeelden zijn er alleszins genoeg. Hoewel hij er aan het eind van de campagne nog doorkwam, voldeed dit jaar ook Michel Vlap trouwens niet aan de verwachtingen van Anderlecht. Investeren in zogenaamde toppers uit Nederland houdt dus toch nog altijd enig risico in.Hoewel Genk de afgelopen jaren stevig heeft gecasht, blijft de vraagprijs van zes miljoen bovendien een flinke slok op de borrel. Zeker in het post-coronatijdperk. Het kostplaatje komt zo al akelig dicht in de buurt van het clubrecord én stemt overeen met wat de Limburgers vorig jaar nog voor Onuachu neertelden. De Condé hoopt dat bedrag wel nog te drukken, en volgens Transfermarkt wordt Dessers zijn waarde slechts op iets meer dan de helft van die som geschat. Met een contract dat nog doorloopt tot 2022, is het echter nog maar de vraag in welke mate Heracles mee wil werken aan een transfer van hun geliefde topschutter.

ODEY EN/OF ONUACHU?

Daartegenover staat dus ook hoe diep Genk zelf wil gaan voor de opvolger van Samatta, want in principe was het de bedoeling dat die vorige zomer al arriveerde. Naast Onuachu kwam toen namelijk ook Stephen Odey voor 3,5 miljoen de rangen versterken. Compatibel met Dessers lijkt geen van beiden te zijn, want die fungeert het best als speerpunt in een 4-3-3 – en liet al weten zich elders niet in zijn sas te voelen. Zijn rol bij Heracles valt wel nagenoeg perfect te dupliceren in Genk, waar Hannes Wolf ongeveer hetzelfde systeem als zijn landgenoot Frank Wormuth hanteert. Ook aan de Duitse aanpak is Dessers dus al gewend.Met tevens nog jonkies als Benjamin Nygren in de wachtkamer, lijkt drie spitsen van dat kaliber wel wat van het goede te veel. In dat geval hebben de Limburgers twee opties: Odey uitlenen, óf Onuachu alweer van de hand doen. De boomlange targetman maakte immers indruk tegen Liverpool en wekte zo reeds de interesse van Galatasaray op. De Condé maakte toen duidelijk dat hij onder geen beding mocht vertrekken, maar nu trekt die dus toch een andere kaart. Wie weet valt er voor Onuachu, die gemaakt lijkt voor de Premier League en zich al liet zien in Engeland, dan ook wel wat te rapen. Of minstens nog te recupereren.

DUIVELS OF EAGLES?

Hoewel het zonde zou zijn om nu al afscheid te nemen van diens intrigerende profiel, heeft Dessers misschien net iets meer te bieden in de Luminus Arena. Niet alleen met zijn kwaliteiten op het veld, gecombineerd met allicht een enorme drang om zijn progressie te etaleren aan de top in ons land, maar tevens omwille van zijn nationaliteit op zich. Ondanks alle producten van eigen kweek zit Genk tenslotte niet dik in de Belgen. Een extra aanvulling van dat niveau is dus meer dan welkom, zeker als het dan ook nog eens om een Limburger gaat die in zijn jonge jaren zelf nog fan was van Wesley Sonck en Moumouni Dagano.Dat de interesse van Genk voor Dessers zélf een uitgelezen kans biedt om een stap vooruit te zetten in zijn carrière, is dus eveneens duidelijk. Wie weet vormen zelfs de Rode Duivels dan nog een optie, want door het coronavirus werd zijn debuut voor Nigeria uitgesteld. Zelf gaf de goalgetter wel al aan geen contact te hebben met Roberto Martinez, maar stel dat hij straks een vliegende start neemt in de Luminus Arena kan de bondscoach hem toch moeilijk negeren. Mogelijk zijn de kaarten tegen de volgende interlandbreak dus al helemaal anders geschud, zo niet heeft Genk straks ineens drie potentiële Super Eagles in de selectie.

GOK VAN DE CONDÉ

Tenzij er dus ergens een knoop wordt doorgehakt, óf de transfer van Dessers alsnog afspringt. Broodnodig lijkt zijn komst per slot van rekening nu ook weer niet, want de Limburgers kunnen tevens vol inzetten op Onuachu en Odey. Bovendien blijft hij een vrij dure vogel, en zijn er geen garanties dat zijn vorm vanuit Nederland zich ook vertaalt naar de Belgische velden. Desalniettemin past Dessers perfect in het profiel dat Genk voor ogen heeft, bewijst hij zich nu al enkele jaren bij diverse clubs én lijkt hij op het ideale moment in zijn loopbaan te zitten om de stap te zetten – en ooit nog een eventuele meerwaarde op te leveren. Nu alleen nog afwachten of Genk de gemikte gok durft wagen en het ook daadwerkelijk tot een deal komt. Of het al dan niet een nodeloos risico was, zal dan vooral achteraf moeten blijken.

POLL: Wie is volgens u de beste spits voor Genk?

Veelbelovend Anderlecht: "Was indrukwekkend om te zien"

'Beerschot wil fraaie transfer afronden bij AA Gent'

'Club legt eerste contacten voor nieuwe middenvelder'

Vandaag 13 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Badji of Gaich: heeft Club Brugge nog een spits nodig?

Club Brugge heeft een nieuwe ruwe diamant in huis, en dan hebben we het niet over een kersverse ...

914
{insert image alt}

'Antwerp aast op onvoorspelbare spits met scorend vermogen'

Royal Antwerp FC versterkte zich al gevoelig met het oog op het komende voetbalseizoen. Jean Butez, ...

1503
{insert image alt}

Veelbelovend Anderlecht: "Was indrukwekkend om te zien"

RSC Anderlecht heeft de rug gerecht na de oefennederlaag tegen Charleroi. In twee wedstrijdjes van ...

84
{insert image alt}

'Club legt eerste contacten voor nieuwe middenvelder'

Club Brugge lijkt goed op schema voor de bekerfinale op 1 augustus, zaterdag werd de oefenwedstrijd ...

82
{insert image alt}

'Barça meldt zich in Londen voor transfer-dubbelslag'

FC Barcelona overweegt deze zomer aan te kloppen bij Tottenham Hotspur. De Catalaanse grootmacht zou ...

37
{insert image alt}

'Beerschot wil fraaie transfer afronden bij AA Gent'

Beerschot VA zit momenteel in een moeilijke positie op de transfermarkt. De Antwerpenaren weten ...

119
{insert image alt}

Mertens blijft indruk maken: "Beste transfer óóit bij Napoli"

In de Italiaanse Serie A hebben AC Milan en SSC Napoli zondagavond 2-2-gelijkgespeeld na een ...

85
{insert image alt}

'Club staat voor cruciale dag in transfersoap Gaich'

Vermits nieuwkomers toch niet mogen ingezet worden in de bekerfinale en de mercato nog geopend is ...

291
{insert image alt}

'Anderlecht wil Gerkens inzetten voor smaakmaker JPL'

RSC Anderlecht heeft zijn eerste zege van de oefencampagne beet en haalde het zaterdag in totaal met ...

317

Gisteren 12 Juli 2020

{insert image alt}

Rode Saelemaekers heeft negatieve bijrol in aangename topper

Na een zeer aangename topper hebben Napoli en Ac Milan de punten verdeeld onder elkaar. De Milanezen ...

205
{insert image alt}

Rode Duivel blinkt uit: "Als hij aan de bal is, sluit ik mijn ogen"

In een boeiende topper staat het momenteel gelijk tussen Napoli en Milan. Het was eens te meer Dries ...

211
{insert image alt}

Lukaku out voor de rest van het seizoen? "Hij heeft een probleempje"

Zit het seizoen erop voor Romelu Lukaku? De bonkige spits van de Rode Duivels kampt met een ...

180
{insert image alt}

Mertens maakt opnieuw indruk met knap doelpunt(🎥)

Dries Mertens is momenteel aan de slag in de Italiaanse topper tussen Napoli en AC Milan. Nadat de ...

172
{insert image alt}

Turkse grootmacht lijdt beschamende nederlaag bij hekkensluiter

In de Turkse competitie zitten we ondertussen ook in de slotfase van de competitie. Eén van de ...

95
{insert image alt}

PSG geeft stevige waarschuwing aan Waasland-Beveren met monsterzege

Waasland Beveren is gewaarschuwd: PSG lijkt meer dan klaar om nog een rol van betekenis te spelen ...

958
{insert image alt}

Degradatiekandidaat Leganés fnuikt Europese ambities Valencia

In de Primera Division naderen we de eindfase van de competitie. Bovenin strijdt Valencia nog voor ...

44
{insert image alt}

Matchwinnaar Alderweireld: "Mensen weten niet hoe hard wij elke dag werken"

Toby Alderweireld was vandaag de held van Tottenham, in de slotfase kopte hij The Spurs voorbij ...

108
{insert image alt}

Bournemouth geeft Tielemans een Praet een gigantische dreun bovenin

Door het verlies van Chelsea konden Tielemans en co vanavond een uitstekende zaak doen in de strijd ...

179
{insert image alt}

Nainggolan beleeft pijnlijke avond met Cagliari

Radja Nainggolan nam het vanavond met Cagliari thuis op tegen Lecce. Cagliari had zelf nog weinig te ...

59
{insert image alt}

Hazard maakt grote sier op oefencomplex Real Madrid met juweeltje

Op het veld slaagde Eden Hazard er voorlopig nog onvoldoende in om te schitteren bij Real Madrid, ...

594
{insert image alt}

Doldwaze fase in Roemeense competitie: drie penaltymissers op een rij (🎥)

Aan de Roemeense competitie spenderen we hier doorgaans niet zoveel aandacht, daar brengen we ...

74
{insert image alt}

'Marseille wil grote naam kwijt en laat hem gratis gaan'

Binnen de Oranje-selectie staat Kevin Strootman er nog altijd goed op, maar in het buitenland is dat ...

277
{insert image alt}

Nederlandse club trots: "Goede band opgebouwd met Club Brugge"

Club Brugge liet Mathias De Wolf naar NEC vertrekken. Vorig jaar deed Club ook al zaken met de ...

588
{insert image alt}

Ibrahimovic herinnert zich Anderlecht nog heel goed

Alexis Saelemaekers speelt bij AC Milan samen met Zlatan Ibrahimovic. Jaren geleden speelde hij bij ...

470