Dromen van Dessers: gegronde gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Foto: Dromen van Dessers: gegronde gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dan toch. Ondanks de wintertransfer van Ally Samatta had Dimitri de Condé deze zomer aanvankelijk geen nieuwe spits op zijn verlanglijstje staan, maar nu maakt Genk alsnog werk van een opvolger voor de vertrokken topschutter. Ver gaan de Limburgers het deze keer wel niet zoeken, want in plaats van op een volgende ruwe diamant zijn de pijlen naar verluidt op Cyriel Dessers gericht. Op zich lang geen slecht idee, want de Belg van Nigeriaanse komaf schiet nu al enkele seizoenen met scherp in Nederland. Toch zijn er ook de nodige risico's en nadelen verbonden aan deze eventuele topaanwinst.

Toen de Eredivisie een maand geleden als eerste Europese competitie definitief werd stopgezet, barste allicht een klein feestje los ten huize Dessers. Met 15 doelpunten in 26 wedstrijden kroonde het 25-jarige speerpunt van Heracles Almelo zich zo immers prompt tot – gedeeld – topscorer bij onze noorderburen. Een knappe prestatie van de laatbloeier, die zich op jonge leeftijd nochtans niet helemaal kon doorzetten bij OH Leuven en Lokeren. In zijn eerste jaar op Daknam mocht Dessers wel drie keer invallen in de Europa League én tekende hij voor vier treffers in PO II, maar samen met twee assists zou dat uiteindelijk zijn enige wapenfeit in 35 Jupiler Pro League-optredens blijven. Medio 2016 trok hij immers al richting NAC Breda in de Nederlandse tweede klasse.

UPS & DOWNS

Een juiste keuze, want met 29 goals – waaronder een hattrick in de promotiefinale – en 13 assists in 40 matchen loodste hij het elftal van Stijn Vreven meteen terug naar het hoogste niveau. Zelf maakte Dessers direct een nog wat grotere stap door naar subtopper Utrecht te verhuizen, waar twee iets wisselvalligere campagnes volgden. Ondanks die ups en downs klokte onze landgenoot daar echter toch maar mooi af op 19 doelpunten en zeven assists in 56 duels, al bij al lang geen verkeerde balans. Én liet hij wederom zien er vooral te staan op de grote momenten. Op handen werd de spits er evenwel niet gedragen, integendeel.De Utrechtse fans namen Dessers meer dan eens op de korrel, wat volgens hemzelf in de eerste plaats te wijten viel aan de te hoge verwachtingen. In de Luminus Arena zijn ze dus alvast gewaarschuwd, al gaf de potentiële topaankoop wel tevens aan dat hij sterker werd van de kritiek. Hoe het ook zij, wellicht speelde die matige populariteit een rol bij de ruil die de ploeg van John van den Brom vorige zomer op poten zette. Dessers werd toen richting Almelo gestuurd, Adrian Dalmau maakte dan weer de omgekeerde beweging. Een deal die Heracles won, ook omdat de Spanjaard het seizoen grotendeels in de ziekenboeg doorbracht.

BETER DAN SAMATTA

Het neemt niet weg dat Dessers terug mag blikken op vier succesvolle jaren in Nederland. Ook in Utrecht, waar hij gemiddeld eens om de 144 minuten tot scoren kwam – en dus zowaar nauwelijks onderdeed voor zijn totaal in Almelo (143). Bij NAC liet hij met één goal om de 117 minuten zelfs nóg straffere dingen zien, zij het wel in de tweede afdeling. Hoe dan ook zijn het cijfers waar de huidige Genkse spitsen lang niet aan kunnen tippen. Paul Onuachu trapte in de competitie het afgelopen seizoen eens om de 171 minuten raak, Stephen Odey kwam in 202 stuks zelfs nooit tot scoren – maar lukte wél een doelpunt tegen Liverpool.Zelfs de vergelijking met Samatta, die even lang in België vertoefde als Dessers nu in Nederland, doorstaat hij met verve. De Tanzaniaan tekende voor 76 treffers in 191 matchen voor Genk, aan een gemiddelde van één goal om de 180 minuten. Dessers zit bij onze noorderburen momenteel aan 66 stuks in 125 duels, waarbij hij eens om de 132 minuten een bal tegen de touwen werkte – én acht assists meer afleverde. Toegegeven, de Keuken Kampioen Divisie valt moeilijk af te wegen tegen de Champions League, maar het wil toch wat zeggen. En is vooral een bewijs van zijn ietwat onderschatte consequentie door de jaren heen.

VLEMINCKX & CO

Uiteraard bieden zulke adelbrieven in de Eredivisie nog geen garantie op succes in de JPL. Zelfs niet voor een topschutter van Belgische makelij, zo bleek toen Björn Vleminckx na zijn boerenjaar bij NEC compleet flopte bij Club Brugge. Spontaan halen we ons ook nog andere illustere figuren als Sanharib Malki en Alfred Finnbogason voor de geest, dus slechte voorbeelden zijn er alleszins genoeg. Hoewel hij er aan het eind van de campagne nog doorkwam, voldeed dit jaar ook Michel Vlap trouwens niet aan de verwachtingen van Anderlecht. Investeren in zogenaamde toppers uit Nederland houdt dus toch nog altijd enig risico in.Hoewel Genk de afgelopen jaren stevig heeft gecasht, blijft de vraagprijs van zes miljoen bovendien een flinke slok op de borrel. Zeker in het post-coronatijdperk. Het kostplaatje komt zo al akelig dicht in de buurt van het clubrecord én stemt overeen met wat de Limburgers vorig jaar nog voor Onuachu neertelden. De Condé hoopt dat bedrag wel nog te drukken, en volgens Transfermarkt wordt Dessers zijn waarde slechts op iets meer dan de helft van die som geschat. Met een contract dat nog doorloopt tot 2022, is het echter nog maar de vraag in welke mate Heracles mee wil werken aan een transfer van hun geliefde topschutter.

ODEY EN/OF ONUACHU?

Daartegenover staat dus ook hoe diep Genk zelf wil gaan voor de opvolger van Samatta, want in principe was het de bedoeling dat die vorige zomer al arriveerde. Naast Onuachu kwam toen namelijk ook Stephen Odey voor 3,5 miljoen de rangen versterken. Compatibel met Dessers lijkt geen van beiden te zijn, want die fungeert het best als speerpunt in een 4-3-3 – en liet al weten zich elders niet in zijn sas te voelen. Zijn rol bij Heracles valt wel nagenoeg perfect te dupliceren in Genk, waar Hannes Wolf ongeveer hetzelfde systeem als zijn landgenoot Frank Wormuth hanteert. Ook aan de Duitse aanpak is Dessers dus al gewend.Met tevens nog jonkies als Benjamin Nygren in de wachtkamer, lijkt drie spitsen van dat kaliber wel wat van het goede te veel. In dat geval hebben de Limburgers twee opties: Odey uitlenen, óf Onuachu alweer van de hand doen. De boomlange targetman maakte immers indruk tegen Liverpool en wekte zo reeds de interesse van Galatasaray op. De Condé maakte toen duidelijk dat hij onder geen beding mocht vertrekken, maar nu trekt die dus toch een andere kaart. Wie weet valt er voor Onuachu, die gemaakt lijkt voor de Premier League en zich al liet zien in Engeland, dan ook wel wat te rapen. Of minstens nog te recupereren.

DUIVELS OF EAGLES?

Hoewel het zonde zou zijn om nu al afscheid te nemen van diens intrigerende profiel, heeft Dessers misschien net iets meer te bieden in de Luminus Arena. Niet alleen met zijn kwaliteiten op het veld, gecombineerd met allicht een enorme drang om zijn progressie te etaleren aan de top in ons land, maar tevens omwille van zijn nationaliteit op zich. Ondanks alle producten van eigen kweek zit Genk tenslotte niet dik in de Belgen. Een extra aanvulling van dat niveau is dus meer dan welkom, zeker als het dan ook nog eens om een Limburger gaat die in zijn jonge jaren zelf nog fan was van Wesley Sonck en Moumouni Dagano.Dat de interesse van Genk voor Dessers zélf een uitgelezen kans biedt om een stap vooruit te zetten in zijn carrière, is dus eveneens duidelijk. Wie weet vormen zelfs de Rode Duivels dan nog een optie, want door het coronavirus werd zijn debuut voor Nigeria uitgesteld. Zelf gaf de goalgetter wel al aan geen contact te hebben met Roberto Martinez, maar stel dat hij straks een vliegende start neemt in de Luminus Arena kan de bondscoach hem toch moeilijk negeren. Mogelijk zijn de kaarten tegen de volgende interlandbreak dus al helemaal anders geschud, zo niet heeft Genk straks ineens drie potentiële Super Eagles in de selectie.

GOK VAN DE CONDÉ

Tenzij er dus ergens een knoop wordt doorgehakt, óf de transfer van Dessers alsnog afspringt. Broodnodig lijkt zijn komst per slot van rekening nu ook weer niet, want de Limburgers kunnen tevens vol inzetten op Onuachu en Odey. Bovendien blijft hij een vrij dure vogel, en zijn er geen garanties dat zijn vorm vanuit Nederland zich ook vertaalt naar de Belgische velden. Desalniettemin past Dessers perfect in het profiel dat Genk voor ogen heeft, bewijst hij zich nu al enkele jaren bij diverse clubs én lijkt hij op het ideale moment in zijn loopbaan te zitten om de stap te zetten – en ooit nog een eventuele meerwaarde op te leveren. Nu alleen nog afwachten of Genk de gemikte gok durft wagen en het ook daadwerkelijk tot een deal komt. Of het al dan niet een nodeloos risico was, zal dan vooral achteraf moeten blijken.

POLL: Wie is volgens u de beste spits voor Genk?

Club maakt meteen indruk: "Beste ploeg van België"

Ronaldo heeft pijnlijke reactie op advies Sarri (🎥)

Berahino geeft supporters Zulte Waregem goede hoop

Vandaag 05 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht en de titel: de verbeelding van Van Eetvelt

Het financieel plan van de nieuwe directie om Anderlecht er weer bovenop te helpen reikt zelfs tot ...

909
{insert image alt}

Missie Edmilson: ideale fit of mismatch voor Club Brugge?

Waar rook is, is vuur. Zelf ontkent Club Brugge naar verluidt alles, maar zowat alle Belgische media ...

1100
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 1.300 euro met 10 euro inzet op topvoetbal!

Op actie in de Jupiler Pro League is het nog een maandje wachten, terwijl de Bundesliga intussen ...

40
{insert image alt}

Club maakt meteen indruk: "Beste ploeg van België"

Club Brugge heeft zijn oefencampagne ingezet met een vlotte overwinning. Blauw-Zwart haalde het ...

0
{insert image alt}

Ronaldo heeft pijnlijke reactie op advies Sarri (🎥)

Cristiano Ronaldo vindt de laatste wedstrijden opnieuw vlot de weg naar doel, ook zaterdag in de ...

18
{insert image alt}

Berahino geeft supporters Zulte Waregem goede hoop

Zulte Waregem wil in de komende jaargang een terugval zoals in het voorbije seizoen vermijden en ...

38
{insert image alt}

IJskoude douche Barça: Xavi verlengt contract

Het zit goed verkeerd bij FC Barcelona. De spelersgroep heeft het vertrouwen verloren in trainer ...

134
{insert image alt}

'Offensief ingezet: Club wil tweede smaakmaker naar JPL terughalen'

In tegenstelling tot verschillende concurrenten haalde Club Brugge nog geen rechtstreekse ...

567
{insert image alt}

'Barça werkt aan drastische verjongingsstrategie'

Het bestuur van FC Barcelona zal flink aan de bak moeten om de Catalaanse grootmacht weer op orde te ...

115
{insert image alt}

Guardiola: "Ik denk dat we Champions League mogen spelen"

Wegens financiële onregelmatigheden hangt Manchester City een zware straf boven het hoofd: twee ...

93
{insert image alt}

'Belgische clubs lonken naar Zuid-Afrikaans talent'

De Belgische ploegen hebben goede contacten in Zuid-Afrika en dat kan mogelijk tot een nieuwe ...

82
{insert image alt}

OHL ziet één groot struikelblok voor ingaande transfers

Oud-Heverlee Leuven ging met 4-1 de boot in tegen Club Brugge, maar oefenmatchen zijn niet altijd ...

125
{insert image alt}

'Vergeten Belg' lokt interesse van Everton en Sporting CP

Iedereen kent de bekende Belgische spelers, maar er zijn nog heel wat Belgen die furore maken in ...

259
{insert image alt}

Mertens: "Daarom besloot ik bij Napoli te blijven"

Lang leek het erop dat Dries Mertens zijn aflopende contract bij Napoli niet zou verlengen en dat ...

238
{insert image alt}

'Anderlecht mag dromen van lucratieve deal voor Thelin'

Isaac Kiese Thelin speelt sinds januari op huurbasis voor de Zweedse club Malmö. Die uitleenbeurt ...

528
{insert image alt}

'KRC Genk gaat voor volgende toptransfer en plant miljoenenbod'

KRC Genk haalde met Edouard Kouassi (Celtic), Cyriel Dessers (Heracles) en Daniel Munoz (Atletico ...

564
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: Stevig bod op Lucumi, uitverkoop bij Real Madrid

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

370
{insert image alt}

'Club hoopt goalgetter pur sang binnen te lokken'

Club Brugge ondervond vorig seizoen één pijnpunt en dat was de scherpte voor het doel, maar ...

1185

Gisteren 04 Juli 2020

{insert image alt}

Flick lanceert smeekbede naar twee Bayern-sterren: "Wil hen absoluut houden"

Bayern München organiseerde zaterdagavond een zoveelste feestje. Nadat het al de Duitse titel ...

258
{insert image alt}

Dodelijk AC Milan lijkt Lazio uit titelstrijd te slaan

Het lijkt er stilaan op dat Juventus vrije baan heeft naar de titel. Ook Lazio lijkt nu te moeten ...

248
{insert image alt}

Mignolet strooit meteen met lof naar Brugse jonkies

Club Brugge lijkt in de voorbereiding op de bekerfinale en het volgende seizoen vrolijk verder te ...

793
{insert image alt}

'AA Gent opent de onderhandelingen over vertrek David'

Het lijkt erop dat Lille weldra de zeer lucratieve verkoop van Victor Osimhen zal afronden. De ...

814
{insert image alt}

Chelsea rekent voor rust al af met Watford

Chelsea heeft zijn vierde plaats snel heroverd. Manchester United had die eerder op de dag ...

53
{insert image alt}

'Getreuzel Barça in transferdossier jaagt Messi verder op de kast'

Enkele dagen geleden kwam de Spaanse radiozender Cadena SER met het zeer opmerkelijke bericht dat ...

399
{insert image alt}

'Anderlecht zeer dicht bij aanwinst, die al op Neerpede was'

Anderlecht is niet met een positieve noot kunnen beginnen aan de voorbereiding op volgend seizoen, ...

772
{insert image alt}

'Club Brugge lijkt echt te mogen hopen op vertrek overbodige speler'

Club Brugge hield het tot dusver bijzonder rustig op de transfermarkt, maar daar komt ongetwijfeld ...

640
{insert image alt}

Bayern viert de dubbel na vlotte zege tegen Leverkusen in bekerfinale

Bayern München heeft nog maar eens gedemonstreerd dat het in Duitsland oppermachtig is. Het mag ...

180
{insert image alt}

'KV Kortrijk stelt weldra aanwinst na maanden wachten voor'

KV Kortrijk was er als één van de eerste ploegen uit de Jupiler Pro League om zich te versterken ...

264
{insert image alt}

Anderlecht deelt beelden van eerste oefenmatch (🎥)

Anderlecht trapte zaterdagmiddag zijn voorbereiding op het komende seizoen helemaal op gang met een ...

541
{insert image alt}

Leko in zijn nopjes na stageweek: "Hopelijk gaan we zo door"

Antwerp vertoefde de voorbije week in Duitsland, waat het zich in Harsewinkel verder klaarstoomde ...

291
{insert image alt}

Saelemaekers viert transfer met eerste basisplaats bij AC Milan

AC Milan kondigde deze week aan dat het inderdaad de aankoopoptie op Alexis Saelemaekers gelicht ...

241
{insert image alt}

Club Brugge heeft geen moeite met OHL in eerste oefenmatch

Club Brugge is goed aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen gewonnen. Het rekende in zijn ...

916
{insert image alt}

Arsenal smeert Wolves dure nederlaag aan in strijd om CL-ticket

Wolverhampton heeft dure punten laten liggen in de strijd om een ticket voor de Champions League. De ...

89