Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Foto: Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen voor Adrien Trebel, nu mag de overbodige grootverdiener naar verluidt zelfs gratis beschikken. Hoe kwam het toch zover voor de Fransman die medio 2018, anderhalf jaar na zijn gevoelige overstap van Standard, nog de best betaalde speler in het Lotto Park werd? Een reconstructie van een gevallen ster, die mogelijk een precedent vormt voor enkele Paars-Witte lotgenoten.

Terug naar 29 augustus 2018. Marc Coucke is net vijf maanden en één dag officieel voorzitter van Anderlecht wanneer hij voor een heuse stunt zorgt. Niet met een zoveelste transfer die zomer, een koopwoede waar we later nog op terugkomen, maar wel door Trebel aan boord te houden. "Adrien is erg belangrijk voor ons. Hij is de motor van het middenveld en de ideale mentor voor onze jonge spelers. Het spreekt vanzelf dat we erg tevreden zijn met zijn beslissing om voor ons te kiezen", pronkt toenmalig sportief directeur Luc Devroe op de clubwebsite. Trebel zelf dankt de Brusselaars voor het vertrouwen en respect.

PATRON VAN HET PARK

Dat laatste is geen onbelangrijk detail. Hoewel we het hem vandaag niet zouden nageven, is Trebel op dat moment namelijk de absolute sterkhouder van de recordkampioen. In 2018 vergaart hij van alle RSCA'ers bijvoorbeeld het meeste punten op de gala's van zowel de Gouden Schoen als Profvoetballer v/h Jaar, zij het telkens wel zonder veel glorie, én wordt hij op de koop toe intern verkozen tot Speler v/h Seizoen. Trebel is dan ook een van de weinigen die zich overeind weet te houden in het aftakelend elftal van de titelverdediger en ontpopt zich zo zonder twijfel tot dé nieuwe patron in de hoofdstad.Hier en daar wordt de roodharige middenvelder reeds als beste speler in onze competitie bestempeld, en in mei zegt Jan Mulder tegen Sport/Voetbalmagazine zelfs het volgende: "Zijn transfer is een echte voltreffer. Hij speelt altijd goed en kan mee bij elke club ter wereld. Zelfs Liverpool, waar hij het zeker even goed zou doen als Wijnaldum. Ik zou hem proberen te houden met een verbeterd contract. Hij is een steunpilaar", aldus de Anderlecht-coryfee. Het zijn adelbrieven die soms over het hoofd worden gezien wanneer het over zijn – achteraf bekeken uiteraard wel degelijk buitensporige – salaris gaat.

BOTER BIJ DE VIS

Toen leek dat forse loon – ergens tussen de twee à drie miljoen per jaar, afhankelijk van de bron – echter niet zó zeer van de pot gerukt. Natuurlijk ging het wel om een toenmalig recordbedrag, maar dat was nu eenmaal de kost om zijn broodnodige handtekening te bemachtigen. Coucke zat immers nog met twee lastige erfenissen van het vorige bestuur opgezadeld, te beginnen met de afkoopclausule van zes miljoen in Trebel zijn contract. Die moest zo snel mogelijk de wereld uit worden geholpen, want de draaischijf dreigde zo onder zijn waarde – op dat moment minstens acht miljoen – te verkassen.Een hernieuwde verbintenis drong zich dus op, maar makelaars Nicolas Onissé en Mogi Bayat maakten al snel duidelijk het hard te willen spelen door te schermen met buitenlandse interesse. Én de belofte van Herman Van Holsbeeck en Roger Vanden Stock vanonder het stof te halen. Boter bij de vis was dus de niet mis te verstane boodschap, zeker nadat een eerste voorstel voor vijf jaar zonder verpinken afgewezen werd. In al zijn vastberadenheid om zijn slechte start in Brussel uit te wissen, ijdele hoop zo weten we nu, bezweek Coucke onder de druk en plooide hij voor de eisen van Trebel en zijn gevolg.

DE KOST VAN COUCKE

Nochtans was met Yevhen Makarenko dan reeds een vervanger in huis gehaald, die hopelijk een meer complementair duo met Sven Kums zou vormen. Ook van buitenaf was de druk om Trebel te houden echter immens. Niet alleen waren er de zwakke resultaten, met Leander Dendoncker en Uros Spajic hadden net al twee van de laatste overblijvers van René Weiler zijn titelploeg hun koffers gepakt. Net zoals de dan al verguisde Lukasz Teodorczyk. Samen met de haast om zijn stempel te drukken en snel weer een competitief elftal op de been te brengen, verklaart het de koopwoede van Coucke die zomer.Het is een verkeerde inschatting waar Anderlecht vandaag nog altijd de gevolgen van draagt. Ondanks een handvol geslaagde aanwinsten, weegt het merendeel van die nieuwkomers nu namelijk alleen nog maar op de loonlast. Een flink pak werd het voorbije seizoen dan ook uitgeleend en past niet meer in de plannen van Vincent Kompany en co. Onder andere de namen van Knowledge Musona, Bubacarr Sanneh, Ognjen Vranjes, Antonio Milic, Kenny Saief, James Lawrence, Kristal Abazaj en Aristote Nkaka worden duchtig naar voren geschoven. Hun opgetelde marktwaarde bedraagt net geen zes miljoen.

ONVERMIJDELIJK VERLIES

In theorie althans, want zeker in het post-coronatijdperk is het nog maar ten zeerste de vraag of iemand ook effectief met die centen over de brug wil komen. Vooral de jongens met een peperduur contract zoals Musona, Milic, Sanneh en Vranjes – op papier samen goed voor ongeveer twee derde van de bovenvermelde som – zijn deze zomer dus wellicht hetzelfde lot beschoren als Trebel. Wie weet kan Paars-Wit hier en daar nog wel een graantje meepikken, maar hoe dan ook vertegenwoordigen deze spelers stuk voor stuk een onvermijdelijk kapitaalverlies wanneer ze straks de deur uitwandelen.Hoewel de opbrengst quasi nihil zal zijn, heeft Anderlecht weinig keuze. Zoals de makelaar van Musona reeds aangaf, zijn deze vet betaalde pseudovedetten niet van plan om in te leveren op hun langdurige contracten. De kost voor een potentiële overnemer valt op die manier sowieso al hoog uit, dus daarbij nog hopen op een mooie som – zoals dat vorige zomer te lang het geval was – is dan ook te veel van het goede. Michael Verschueren beriep zich toen dan maar op uitleenbeurten, maar dit keer is het tijd om werk te maken van definitieve transfers. Zónder daarbij nog het onderste uit de kan te willen halen.

DE WIL VAN KOMPANY

Zoveel lieten de nieuwe beleidsmakers in het Lotto Park toch al verstaan, net zoals het duidelijk is dat de mislukte transacties uit 2018 er geen toekomst meer hebben. Een nieuwe kans om hun waarde nog wat op te schroeven, zit er dus niet echt in. Ook niet voor Trebel, die toen tot 2023 tekende en Anderlecht de komende jaren zonder oplossing nog een pak zou kosten. Nochtans had Peter Verbeke het naar verluidt liever anders gezien, maar in dit dossier blijkt Kompany zijn wil toch wet. En terecht, want als hij niet meer in diens – en Frank Vercauterens – plannen past heeft het weinig zin om Trebel te houden.Een kans op eerherstel zit er dan namelijk niet meer in, zelfs niet mocht Peter Zulj vertrekken. Hoewel Trebel met zijn toch ontegensprekelijke capaciteiten nog een ideale partner voor Sambi Lokonga zou kunnen vormen, is de prijs-kwaliteitverhouding bovendien sowieso niet langer in evenwicht – noch financieel leefbaar. Met het geld dat vrijkomt door hem te lozen, kan Paars-Wit dus beter op zoek gaan naar een capabele vervanger die wél binnen het huidige budget past. En op termijn misschien meer kan opbrengen dan de 29-jarige Fransman, wiens beste periode nu toch al een tijdje achter zich ligt.

VOETJES OP DE GROND

Gehinderd door blessures wist Trebel zijn loon tenslotte reeds van meet af aan niet te rechtvaardigen, evenmin geholpen door te hoge verwachtingen. Ondanks alle lof was de middenvelder immers altijd al meer strijder dan artiest, een veredelde waterdrager die eerder op een fiks verbeterde versie van Sacha Kljestan of Guillaume Gillet dan een opvolger voor Dennis Praet of Youri Tielemans leek. Een verkeerde profilering die ook Sven Kums overigens duur te staan kwam, en zelfs Lucas Biglia af en toe kritiek opleverde. De titel van Prins van het Park is niet voor iedereen weggelegd, ongeacht het salaris.Hoe het ook zij, en de sporadische optredens dit seizoen ten spijt, was het al langer duidelijk dat zijn tijd in Anderlecht erop zat. Dat de Brusselaars bijna een jaar geleden nog op tien miljoen hoopten, was dan ook altijd een illusie. Door een knieblessure kwam het in de winter niet tot een nieuwe poging, maar we kunnen ons moeilijk voorstellen dat dan plots wél iemand nog diep in de buidel had getast. De bittere pil slikken en, in lijn met de eerdere aankondigingen, niet meer dwars liggen lijkt helaas dus de enige juiste beslissing. Nu de voetjes weer op de grond staan, wordt het alvast niet de laatste lastige knoop om door te hakken.

POLL: Hoeveel denkt u dat Anderlecht nog kan vangen voor Trebel?

Club maakt meteen indruk: "Beste ploeg van België"

Ronaldo heeft pijnlijke reactie op advies Sarri (🎥)

Berahino geeft supporters Zulte Waregem goede hoop

Vandaag 05 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht en de titel: de verbeelding van Van Eetvelt

Het financieel plan van de nieuwe directie om Anderlecht er weer bovenop te helpen reikt zelfs tot ...

910
{insert image alt}

Missie Edmilson: ideale fit of mismatch voor Club Brugge?

Waar rook is, is vuur. Zelf ontkent Club Brugge naar verluidt alles, maar zowat alle Belgische media ...

1100
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 1.300 euro met 10 euro inzet op topvoetbal!

Op actie in de Jupiler Pro League is het nog een maandje wachten, terwijl de Bundesliga intussen ...

40
{insert image alt}

Club maakt meteen indruk: "Beste ploeg van België"

Club Brugge heeft zijn oefencampagne ingezet met een vlotte overwinning. Blauw-Zwart haalde het ...

33
{insert image alt}

Ronaldo heeft pijnlijke reactie op advies Sarri (🎥)

Cristiano Ronaldo vindt de laatste wedstrijden opnieuw vlot de weg naar doel, ook zaterdag in de ...

23
{insert image alt}

Berahino geeft supporters Zulte Waregem goede hoop

Zulte Waregem wil in de komende jaargang een terugval zoals in het voorbije seizoen vermijden en ...

44
{insert image alt}

IJskoude douche Barça: Xavi verlengt contract

Het zit goed verkeerd bij FC Barcelona. De spelersgroep heeft het vertrouwen verloren in trainer ...

135
{insert image alt}

'Offensief ingezet: Club wil tweede smaakmaker naar JPL terughalen'

In tegenstelling tot verschillende concurrenten haalde Club Brugge nog geen rechtstreekse ...

575
{insert image alt}

'Barça werkt aan drastische verjongingsstrategie'

Het bestuur van FC Barcelona zal flink aan de bak moeten om de Catalaanse grootmacht weer op orde te ...

119
{insert image alt}

Guardiola: "Ik denk dat we Champions League mogen spelen"

Wegens financiële onregelmatigheden hangt Manchester City een zware straf boven het hoofd: twee ...

93
{insert image alt}

'Belgische clubs lonken naar Zuid-Afrikaans talent'

De Belgische ploegen hebben goede contacten in Zuid-Afrika en dat kan mogelijk tot een nieuwe ...

82
{insert image alt}

OHL ziet één groot struikelblok voor ingaande transfers

Oud-Heverlee Leuven ging met 4-1 de boot in tegen Club Brugge, maar oefenmatchen zijn niet altijd ...

126
{insert image alt}

'Vergeten Belg' lokt interesse van Everton en Sporting CP

Iedereen kent de bekende Belgische spelers, maar er zijn nog heel wat Belgen die furore maken in ...

260
{insert image alt}

Mertens: "Daarom besloot ik bij Napoli te blijven"

Lang leek het erop dat Dries Mertens zijn aflopende contract bij Napoli niet zou verlengen en dat ...

238
{insert image alt}

'Anderlecht mag dromen van lucratieve deal voor Thelin'

Isaac Kiese Thelin speelt sinds januari op huurbasis voor de Zweedse club Malmö. Die uitleenbeurt ...

530
{insert image alt}

'KRC Genk gaat voor volgende toptransfer en plant miljoenenbod'

KRC Genk haalde met Edouard Kouassi (Celtic), Cyriel Dessers (Heracles) en Daniel Munoz (Atletico ...

566
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: Stevig bod op Lucumi, uitverkoop bij Real Madrid

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

374
{insert image alt}

'Club hoopt goalgetter pur sang binnen te lokken'

Club Brugge ondervond vorig seizoen één pijnpunt en dat was de scherpte voor het doel, maar ...

1189

Gisteren 04 Juli 2020

{insert image alt}

Flick lanceert smeekbede naar twee Bayern-sterren: "Wil hen absoluut houden"

Bayern München organiseerde zaterdagavond een zoveelste feestje. Nadat het al de Duitse titel ...

258
{insert image alt}

Dodelijk AC Milan lijkt Lazio uit titelstrijd te slaan

Het lijkt er stilaan op dat Juventus vrije baan heeft naar de titel. Ook Lazio lijkt nu te moeten ...

248
{insert image alt}

Mignolet strooit meteen met lof naar Brugse jonkies

Club Brugge lijkt in de voorbereiding op de bekerfinale en het volgende seizoen vrolijk verder te ...

793
{insert image alt}

'AA Gent opent de onderhandelingen over vertrek David'

Het lijkt erop dat Lille weldra de zeer lucratieve verkoop van Victor Osimhen zal afronden. De ...

816
{insert image alt}

Chelsea rekent voor rust al af met Watford

Chelsea heeft zijn vierde plaats snel heroverd. Manchester United had die eerder op de dag ...

53
{insert image alt}

'Getreuzel Barça in transferdossier jaagt Messi verder op de kast'

Enkele dagen geleden kwam de Spaanse radiozender Cadena SER met het zeer opmerkelijke bericht dat ...

400
{insert image alt}

'Anderlecht zeer dicht bij aanwinst, die al op Neerpede was'

Anderlecht is niet met een positieve noot kunnen beginnen aan de voorbereiding op volgend seizoen, ...

772
{insert image alt}

'Club Brugge lijkt echt te mogen hopen op vertrek overbodige speler'

Club Brugge hield het tot dusver bijzonder rustig op de transfermarkt, maar daar komt ongetwijfeld ...

642
{insert image alt}

Bayern viert de dubbel na vlotte zege tegen Leverkusen in bekerfinale

Bayern München heeft nog maar eens gedemonstreerd dat het in Duitsland oppermachtig is. Het mag ...

180
{insert image alt}

'KV Kortrijk stelt weldra aanwinst na maanden wachten voor'

KV Kortrijk was er als één van de eerste ploegen uit de Jupiler Pro League om zich te versterken ...

264
{insert image alt}

Anderlecht deelt beelden van eerste oefenmatch (🎥)

Anderlecht trapte zaterdagmiddag zijn voorbereiding op het komende seizoen helemaal op gang met een ...

542
{insert image alt}

Leko in zijn nopjes na stageweek: "Hopelijk gaan we zo door"

Antwerp vertoefde de voorbije week in Duitsland, waat het zich in Harsewinkel verder klaarstoomde ...

291
{insert image alt}

Saelemaekers viert transfer met eerste basisplaats bij AC Milan

AC Milan kondigde deze week aan dat het inderdaad de aankoopoptie op Alexis Saelemaekers gelicht ...

241
{insert image alt}

Club Brugge heeft geen moeite met OHL in eerste oefenmatch

Club Brugge is goed aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen gewonnen. Het rekende in zijn ...

917
{insert image alt}

Arsenal smeert Wolves dure nederlaag aan in strijd om CL-ticket

Wolverhampton heeft dure punten laten liggen in de strijd om een ticket voor de Champions League. De ...

89