De remontada van Losada: de steile opmars van Beerschot

Foto: De remontada van Losada: de steile opmars van Beerschot

Hernan Losada verwezenlijkte dit seizoen een huzarenstukje bij Beerschot VA. Na 9 speeldagen nam de Argentijn het roer over van de ontslagen hoofdtrainer Stijn Vreven, en sindsdien beleeft men op het Kiel een sportieve hoogconjunctuur. Op papier heeft Losada bij Beerschot als assistent-coach en lid van de technische commissie nog een contract tot en met 2023. Maar als waarnemend hoofdcoach is zijn mandaat voorlopig nog ad-interim. Dat wordt bij de Mannekes straks wellicht omgezet in een officiële en definitieve functie als hoofdtrainer. En dat heeft Losada allerminst gestolen.

HET WONDER VAN LOSADA

6 oktober 2019. Na een teleurstellend gelijkspel op Union is het geduld bij het Beerschot-bestuur op. Voorafgaand aan het seizoen werd de promotie naar 1A geprolongeerd, maar na 9 speeldagen bezet de club een vijfde plaats,én telt het ondertussen al 8 punten achterstand op competitieleider OH Leuven. T1 Stijn Vreven werd na het nieuwe puntenverlies op Union daarom bedankt voor bewezen diensten, ook al leverde hij vorig seizoen enorm goed werk door tot op het laatst mee te strijden voor de promotie naar 1A. Maar tijdens deze jaargang sloeg de Antwerpse motor echter nooit aan in de eerste 9 wedstrijden.Vreven kon de uitstekende lijn van vorig seizoen dus niet doortrekken en het Beerschot-voetbal werd getypeerd door steriel voetbal, zonder veel grinta en weinig vertrouwen. Daarmee leek de houdbaarheidsdatum van Vreven op het Kiel bereikt, iets wat ook kon vastgesteld worden bij zijn vorige clubs. Losada bracht terug vuur in de ploeg, rakelde enkele afgeschreven spelers terug op en leidde Beerschot alsnog naar winst in de tweede periodetitel. Ook de heenwedstrijd van de promotiefinale voor 1A werd reeds gewonnen met 1-0. Erg knap werk van Losada, en dat bovendien op een héél korte termijn.

HET KANTELMOMENT IN VIRTON

Nochtans heersten er oorspronkelijk veel twijfels over de aanstelling van Losada. Die terughoudendheid bleek eerder terecht na de eerste 14 wedstrijden onder leiding van de Argentijn. Het vertrouwen kwam terug, ook dankzij het goede werk van belangrijke kracht en assistent-coach Will Still, maar de resultaten waren niet top. Losada behaalde medio januari 19 op 42, wat aanzienlijk beter was dan Vreven maar het was ook geen rapport van een échte promotiekandidaat. Maar in de laatste rechte lijn pakte Beerschot uit met hun beste reeks van het seizoen: met 13 op 15 werd alsnog de tweede periodetitel behaald. Die uitstekende serie vond zijn oorsprong na de wedstrijd op het veld van RE Virton op 25 januari. De thuisploeg scoorde toen een ongeldig doelpunt en dat luidde meteen de nederlaag in voor Beerschot. Losada gebruikte die onrechtvaardigheid om een 'wij-tegen-zij'-blok te vormen, iets waar ook KV Mechelen vorig seizoen met succes in slaagde.

Losada wilde met die instelling zijn spelers danig inspireren, wetende dat zijn ploeg voor een belangrijke laatste vijf wedstrijden stond. De cohesie in de kleedkamer werd bijgevolg fel verbeterd, en de mentale sterkte bereikte stilaan een hoogtepunt. Dat resulteerde dan ook in die befaamde 13 op 15, waardoor Beerschot zich kwalificeerde voor die belangrijke promotiefinale tegen OH Leuven. 

DE HEILIGE 3-5-2

Beerschot startte het seizoen onder Vreven met een rigide 4-2-3-1 opstelling, waarbij veel kansen werden gecreëerd maar weinig doelpunten vielen. Bovendien incasseerde Beerschot tijdens die eerste 9 competitiewedstrijden opvallend veel doelpunten. Die vaststellingen nemen we verder in dit artikel grondig onder de loep. Het was dus duidelijk dat de formatie van Vreven totaal niet aansloeg, maar de toenmalige coach weigerde zijn spelopvatting aan te passen. Het gevolg: slechte resultaten en een logisch ontslag voor Vreven.Losada startte zijn bewind ook met vier verdedigers, maar hij liet zijn tactiek stelselmatig evolueren naar een 3-5-2 of een 5-3-2 – naargelang de offensieve en defensieve nuances. De Argentijn liet zich ook wel op onorthodoxe wissels betrappen, maar de balans van zijn tactische ingrepen was eerder positief. Het is dan ook geen toeval dat Beerschot in deze 3-5-2 de laatste vijf competitiewedstrijden ongeslagen bleef én de heenwedstrijd van de promotiefinale won tegen OH Leuven.

EFFICIËNTER VOOR DOEL 

Onder de leiding van Vreven bleek het scorend vermogen een heel groot probleem te zijn. Het gebrek aan vertrouwen kan verklaren waarom zijn ploeg amper 0,7 doelpunt per wedstrijd kon scoren. Met dat pover gemiddelde deed slechts één ploeg in 1B slechter dan Beerschot trouwens. Nochtans liet de ploeg van Vreven het meeste aantal doelpogingen per match noteren, maar uit gemiddeld 17 kansen per wedstrijd kon Beerschot dus slechts 0,7 keer scoren. En dat was toch een schrikwekkende vaststelling voor zo'n ambitieuze club.Onder leiding van Losada werd een ommekeer ingezet bij het aantal gescoorde doelpunten. Met 1,25 goal per wedstrijd nam het scorend vermogen gevoelig toe, maar was Beerschot op dat vlak nog steeds niet bij de vlotst scorende teams uit 1B. Bovendien daalde het aantal schoten op doel naar 13 stuks per wedstrijd, maar belandden die pogingen wel 9% meer tussen de palen. Minder kansen maar méér doelpunten. Onder Losada zette Beerschot dus grote stappen voorwaarts bij de efficiëntie voor doel.

DE BURCHT VAN LOSADA

De spitsen van Beerschot vonden dit seizoen niet blindelings de weg naar het doel, maar onder Losada was er op offensief vlak dus wel een flinke vooruitgang te constateren. Maar de grootste progressie was vooral te zien op het verdedigend gebied. Onder Vreven incasseerde Beerschot 1,3 tegendoelpunten per wedstrijd, terwijl dat onder Losada daalde naar 0,8 tegengoal. Onder het bewind van Vreven slikten amper twee ploegen uit 1B méér tegendoelpunten, maar Losada maakte van Beerschot de tweede beste beste verdediging. Het team van Losada legde duidelijk ook meer inzet en grinta voor de dag, iets wat een groot mankement was onder leiding van Vreven. Het aantal balrecuperaties en intercepties namen toe, maar vooral de aangegane defensieve duels namen een positieve vlucht. Onder de Argentijnse coach ad-interim bikkelde Beerschot 13 defensieve duels meer, én ook de efficiëntie daarvan steeg. Geen enkele ploeg uit 1B ging zelfs meer defensieve duels aan, en qua efficiëntie was het Beerschot van Losada het tweede beste team uit de reeks. 

Losada maakte ook komaf met het eindeloze gebrei van onnodig balbezit. Want als Beerschot onder Vreven in één zaak de leider was in 1B, dan was dat het balbezit. Met 58% deed geen enkele ploeg beter, maar Losada zag daar de noodzaak niet van in. De Argentijn liet het balaandeel dalen naar 49%, én hij hanteerde een meer directe aanpak. De passing-stijl van Beerschot evolueerde op die manier richting voorwaarts, terwijl de passes onder Vreven vaak lateraal of zelfs achteruit gingen. Die recht-toe-recht-aan-aanpak van Losada was dus duidelijk succesvol, iets wat blijkt uit de toename van het aantal doelpunten. De focus lag daarbij vooral op de tegenaanval, een tactiek die veel meer loonde dan de positionele aanvallen onder Vreven.  1A OF 1B?

Op heel korte tijd vormde Losada zijn Beerschot om van een doelloze ploeg naar een potentiële 1A-kandidaat. De Argentijn pakte de vele werkpunten aan, en hij perfectioneerde zijn 3-5-2-systeem naar het eind van het seizoen toe. Het is nog maar de vraag of de tactische capaciteiten van Losada ook toereikend kunnen zijn op het niveau van 1A. Rond het Kiel wordt vaak geopperd hij het maximale haalde uit de huidige spelersgroep, en dus zal een kwaliteitsinjectie tijdens de zomermercato geen overbodige luxe zijn. Wordt het straks alsnog een extra seizoen in 1B, dan lijken ook tal van sterkhouders de club te verlaten. Hoe dan ook, in beide scenario's zal Losada opnieuw moeten bevestigen. En laat dat nu één van de moeilijkste zaken zijn in het professionele voetbal. Als speler én als coach.

POLL: Is Losada een toptrainer in spe?

'Genk stuurt Anderlecht wandelen'

'Club Brugge krijgt opsteker voor clash met Anderlecht'

'Oude bekende komt opnieuw aankloppen bij Dimata'

Vandaag 01 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Dimata out, Dauda in: het slinkse plan van Anderlecht

Eerst was er sprake van Dijon, vervolgens Fulham of AS Roma en nu weer Trabzonspor. Voorlopig blijft ...

952
{insert image alt}

Club Brugge wil toeslaan: 'Twee pure goalgetters'

Tot 5 oktober hebben de Belgische voetbalclubs de tijd om hun inkomende en uitgaande transfers te ...

1940
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Standard en Charleroi in

Donderdag staat weer een belangrijke avond voor het Belgisch voetbal op het programma. Standard en ...

174
{insert image alt}

KV Kortrijk rondt recordtransfer Moffi eindelijk af

De kassa rinkelt zoals nooit tevoren bij KV Kortrijk. De West-Vlamingen hebben nu immers ook echt de ...

5
{insert image alt}

Keert Weiler terug in de Jupiler Pro League?

René Weiler was één van de meest besproken trainers van Anderlecht de voorbije jaren. De Zwitser ...

42
{insert image alt}

'Club Brugge krijgt opsteker voor clash met Anderlecht'

Ook Club Brugge werd de voorbije weken getroffen door het coronavirus, want er werden besmettingen ...

104
{insert image alt}

Neymar komt met de schrik vrij in racismeschandaal

De Braziliaanse steraanvaller Neymar van Paris Saint-Germain komt in 2020 mogelijk niet meer in ...

36
{insert image alt}

'Oude bekende komt opnieuw aankloppen bij Dimata'

RSC Anderlecht lijkt Landry Dimata nog ten gelde te gaan maken. De Belgische aanvaller kan de ...

114
{insert image alt}

Haaland baalt als een stekker: "Dit is een schijtgevoel"

Bayern München ging woensdagavond met de Duitse Super Cup aan de haal door Borussia Dortmund met ...

75
{insert image alt}

'Genk stuurt Anderlecht wandelen'

RSC Anderlecht wil dolgraag Sebastien Dewaest aantrekken, maar de verdediger lijkt niet naar Brussel ...

476
{insert image alt}

'Genk neemt beslissing over toekomst De Norre'

Na de ingaande transfers van KRC Genk leek het duidelijk dat Casper De Norre het zeer moeilijk zou ...

213
{insert image alt}

'Mallorca klopt aan bij Anderlecht'

Sportief directeur Peter Verbeke moet zich stilaan gaan haasten, want hij moet tegen maandag nog ...

270
{insert image alt}

Koeman reageert op Messi-interview: "Ga ik het niet rustig van krijgen"

Onlangs sprak Lionel Messi uit dat hij de chaotische zomer nu achter zich wil gaan laten, vooruit ...

151
{insert image alt}

'Antwerp wil na Benavente nog een oude bekende weer naar België halen'

Royal Antwerp FC kijkt vooral naar oude bekenden uit de Jupiler Pro League om deze dagen aan te ...

534
{insert image alt}

'Belgische en Nederlandse topclub gelinkt aan Larin'

Cyle Larin genoot deze transferperiode al interesse van Zulte Waregem, STVV, Royal Antwerp FC en RSC ...

158
{insert image alt}

'Dimata stuurt ook tweede club wandelen'

RSC Anderlecht lijkt Landry Dimata nog ten gelde te gaan maken. De Belgische aanvaller kan de ...

176
{insert image alt}

'PSV gaat voor stunt en aast op aanvaller Paris Saint-Germain'

PSV haalde met Eran Zahavi al een 33-jarige goalgetter in huis, maar ondertussen kijkt directeur ...

89
{insert image alt}

'Club Brugge weigert miljoenenbod op Vanaken'

Een aantal dagen geleden werd West Ham United gelinkt aan Hans Vanaken en de Engelse club drukt ...

1410

Gisteren 30 September 2020

{insert image alt}

Mulder en Degryse geven ideale CL-poule voor Club

Donderdagnamiddag om 17u is het zover: dan komt Club Brugge zijn tegenstanders te weten in de ...

657
{insert image alt}

Atalanta geeft krachtig signaal af in Italiaanse topper

De Italiaanse competitie is pas net begonnen of Atalanta Bergamo heeft alweer een krachtig signaal ...

108
{insert image alt}

'Man van de Match' Courtois helpt Real aan nipte zege

Real Madrid boekte woensdagavond zijn eerste thuiszege van het nieuwe seizoen. De Koninklijke haalde ...

337
{insert image alt}

Courtois redt Real Madrid met sublieme reflex (🎥)

Thibaut Courtois was woensdagavond opnieuw van goudwaarde voor Real Madrid. Zijn ploeg won thuis met ...

336
{insert image alt}

Voorrondes voorbij: alle mogelijke CL-tegenstanders Club bekend

Donderdagnamiddag wordt in Nyon geloot voor de groepsfase van de Champions League, inmiddels zijn ...

327
{insert image alt}

De Bruyne en co bekeren voort, ook United stoot door

In Engeland werd woensdagavond opnieuw gevoetbald in de League Cup. De twee ploegen uit Manchester ...

53
{insert image alt}

'Dimata kan smak geld verdienen met transfer'

RSC Anderlecht lijkt Landry Dimata in het slot van de mercato alsnog te gelde te gaan maken. De ...

430
{insert image alt}

Bayern pakt vijfde trofee in 2020 na bizar doelpunt

Bayern München blijft zijn prijzenkast maar verder opvullen in 2020. Woensdagavond legde Der ...

195
{insert image alt}

Meunier tekent voor gigantische misser in Supercup (🎥)

In Duitsland stond woensdagavond de Supercup tussen Bayern München en Borussia Dortmund op het ...

196
{insert image alt}

Atlético verliest meteen punten bij bleek basisdebuut Suarez

Atlético Madrid heeft tijdens zijn tweede wedstrijd van het seizoen meteen punten laten liggen in ...

109
{insert image alt}

De Bruyne en De Koster breken nu ook definitief

Kevin De Bruyne beleeft momenteel een erg drukke start van het seizoen. Nadat hij zondag de ...

361
{insert image alt}

Standard-fans niet te spreken: bondscoaches 'vergeten' uitblinker

Bondscoach Roberto Martinez maakte woensdagmiddag zijn uitgebreide selectie bekend voor het komende ...

222
{insert image alt}

Doelpuntenmachine Lukaku troeft hele Premier League én La Liga af

Internazionale is op indrukwekkende wijze aan het nieuwe seizoen in de Serie A begonnen. In hun ...

293
{insert image alt}

Club Brugge staat voor loodzware CL-loting

AA Gent wist zich zoals verwacht niet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Echter ...

557
{insert image alt}

Anderlecht-trio legt opnieuw positieve coronatest af

Adrien Trebel geraakt mogelijk speelkaar voor de topper tegen Club Brugge. Twee andere spelers zijn ...

469