Club Brugge na de titel: wie blijft, wie komt & wie vertrekt?

Foto: Club Brugge na de titel: wie blijft, wie komt & wie vertrekt?

De virtuele viering liet er geen twijfel over bestaan: Club Brugge koestert de coronatitel net zo zeer als haar 15 andere JPL-trofeeën in de prijzenkast. Wie weet krijgt het verdomde virus straks zelfs nog een gouden randje in Jan Breydel, want door de bijhorende financiële crisis lijkt de kans net iets groter dat de voornaamste sterkhouders gewoon op post zullen blijven. Toch gonst het nu al van de geruchten over potentiële vertrekkers én aanwinsten. Wij maken een eerste balans op.

DOELMAN

De deur terug naar Engeland blijft altijd op een kier, maar wie dit weekend luisterde naar Simon Mignolet weet dat de steunpilaar onder de lat normaal gezien nergens naartoe gaat. Een nieuwe keeperskwestie zit er dus niet meteen aan te komen, al heeft Vincent Mannaert tussen de palen toch enkele knopen door te hakken. Huidige nummer twee Ethan Horvath is bijvoorbeeld de enige speler in de selectie wiens contract medio 2021 afloopt. Als Club haar investering in de 24-jarige Amerikaan nog wil recupereren, dient zich nu dus stilaan de laatste beurt aan. Hoewel zijn marktwaarde momenteel uiteraard niet bijster hoog ligt.Hetzelfde geldt voor de twee jaar jongere Karlo Letica. Zijn optie zal door SPAL allicht niet worden gelicht, maar voor een verkoop lijkt het evenmin het ideale moment. Een jonge Kroaat als doublure voor Mignolet heeft echter ook weinig nut, en dus dringt een tweede uitleenbeurt zich op. Net zoals vers bloed om op de bank te zitten, bij voorkeur een Belg – al werd tot dusver enkel de Nederlander Joël Drommel genoemd. Guillaume Hubert boezemde op huur bij Cercle alvast weinig vertrouwen in, dus op een nieuwe kans hoeft hij niet te rekenen. De onervaren Nick Shinton krijgt tijd om zich verder te ontwikkelen op het achterplan.

VERDEDIGING

Achterin zijn alle ogen vooral op Clinton Mata gericht, ook die van de Europese (sub)top. Als de 27-jarige brok graniet de stap ooit wil wagen, is de tijd na zijn grootse campagne nu alleszins aangebroken. Club zal wel alleen oren hebben naar een absoluut topaanbod, zowel voor de rechtsachter als Blauw-Zwart zelf, want liefst wil het de onvervangbare pion natuurlijk gewoon aan boord houden. Al heeft Odilon Kossounou misschien wel het potentieel om op termijn een waardige opvolger te worden. Verder liep ook Simon Deli stevig in de kijker, maar ondanks zijn eveneens al wat oudere leeftijd lijkt het voor een transfer te vroeg.Brandon Mechele tekende dan weer zopas bij en koestert zelfs geen vertrekwens, waardoor de ijzersterke verdediging mogelijk volledig intact kan blijven. Met Kossounou en Federico Ricca op de zijkanten en Matej Mitrovic centraal zit het bovendien ook met de wisselopties best snor. Vermits die laatste wel nogal vaak met blessures kampt, mag er hier desondanks toch nog wat bij. Wie weet kan de jonge Erhan Masovic, dit seizoen verhuurt aan AC Horsens in Noorwegen, Philippe Clement wel overtuigen. Luan Peres, eerder een doublure voor Deli, deed het tot slot goed in Brazilië maar lijkt geen toekomst meer te hebben in Brugge.

FLANKEN

De verhuis van Ricca naar het defensieve trio had uiteraard alles te maken met Eduard Sobol. De huurling maakte indruk en mag wellicht rekenen op een verlengd verblijf, alleen probeert Club zijn optie van vier miljoen naar verluidt nog te drukken. Hoe dan ook staat met Maxim De Cuyper tevens nog een jonkie te trappelen in de wachtkamer, dus de geruchten over Michal Karbownik mogen waarschijnlijk de vuilnisbak in. Zeker indien Ahmed Touba, die niet onaardig presteerde in Bulgarije, zich nog eens mag tonen in de voorbereiding. Qua polyvalentie en fysieke mogelijkheden blijft diens profiel tenslotte razend interessant.Aan de overkant is het uitkijken naar Krépin Diatta. Bart Verhaeghe liet doorschemeren dat een vertrek niet onbespreekbaar is, terwijl Mannaert vond dat de Senegalees best nog een jaar kon blijven. Zijn contract loopt alleszins door tot in 2023, dus enkel bij een niet te weigeren aanbod – lees: een recordbedrag – zit Club rond de tafel. Mocht dat zo zijn, wordt een winger – Matías Cavalleri? – wel plots dé prioriteit. Cyril Ngonge en Amadou Sagna wegen na hun uitleenbeurten, de ene al wat succesvoller dan de ander, namelijk nog te licht om de rol over te nemen. Net als Thibault Vlietinck, voor wie een verhuur toch ook eens wenkt.

MIDDENVELD

In de as van het veld blijft de hamvraag dan weer dezelfde: wat doet Hans Vanaken? Zelf stak de Gouden Schoen alvast het intussen vertrouwde liedje op. De spelmaker staat open voor wat eventueel op zijn weg komt, maar is net zo tevreden om gewoon weer in Brugge te blijven. Op zich moet Club zich dus niet al te veel zorgen maken, want er zijn weinig redenen om te denken dat een transfer deze zomer aannemelijker is dan een jaar geleden. Alleen voor Ajax blijft het opletten, al zitten de Amsterdammers misschien nog met een wrange nasmaak van Razvan Marin – die ze in Jan Breydel maar wat graag zouden verwelkomen.Met ook Matthew Longstaff als kandidaat lijkt Mannaert dus stilaan op zoek naar een opvolger/doublure voor Ruud Vormer, die wel een prima seizoen achter de rug heeft en volgend jaar opnieuw het schip zal sturen. Ook Mats Rits gaat na zijn contractverlenging allicht nergens heen, hoewel Éder Balanta in principe de concurrentiestrijd won. Bij een uitstekend bod op een van beiden kan Club dus mogelijk toch overstag te gaan, zeker indien Jordi Vanlerberghe zijn verhoopte kans krijgt om zich te bewijzen. Hoe dan ook blijft de spoeling hier vrij dunnetjes, en zou wat extra versterking in de breedte lang geen overbodige luxe zijn.

AANVAL

De vervanger van Vanaken vertoeft vandaag dan weer een rijtje hoger. Charles De Ketelaere ontpopte zich als schaduwspits immers tot dé revelatie van de campagne. Op die positie blijft wellicht ook Percy Tau een optie, want naar verluidt wil Club de huurling langer aan zich binden. Slecht nieuws voor Siebe Schrijvers, die ondanks enkele sterke periodes wederom niet in Clement zijn bovenste schuif ligt. Wie weet stuurt hij straks dus aan op een transfer, net zoals Loïs Openda dat al deed. Toch moet de snelle spits misschien nog even zijn kans afwachten. Behalve Mbaye Diagne lijkt ook Emmanuel Dennis namelijk zeker te vertrekken.De wispelturige Nigeriaan ligt nog vast tot 2022, maar zit aan het eind van zijn cyclus bij Blauw-Zwart. Op basis van de klanken die we opvangen, zijn beide partijen dan ook klaar om afscheid van elkaar te nemen. Tegen de correcte prijs uiteraard, wat gezien de grote interesse geen probleem mag zijn. Een échte killer lijkt dan de prioriteit, waarvoor al heel wat namen de revue passeerden – met de peperdure Adolfo Gaich nog steeds als toptarget. Het geloof in Kaveh Rezaei blijft alleszins beperkt, maar David Okereke en Michael Krmencik verdienen misschien toch nog wat respijt. En wat mogen we verwachten van Youssouph Badji?

CONCLUSIE

Ondanks de vele geruchten moet straks slechts één speler sowieso de kassa spijzen. Dennis zou daar normaal gezien ook in moeten slagen, want de coronacrisis ten spijt trokken zijn goals tegen Real Madrid en Manchester United de aandacht van heel Europa. En dan vooral vanuit Engeland, altijd een goed teken in de jacht op de jackpot. Mogelijk moet Club het wel met een paar miljoentjes minder stellen, maar mede dankzij die heldendaden lijkt een goede deal toch wel ergens te rapen. Iets waar de Bruggelingen volgens alle geluiden ook gerust aan willen meewerken.Voor de rest verwachten we van de landskampioen zelf weinig initiatief. Pas wanneer waanzinnige bedragen worden geboden voor een van de andere sterkhouders, zullen de oren immers worden gespitst. We denken dan vooral aan Diatta, al kan Deli of Balanta wel eens zomaar in de voetsporen van Arnaut Danjuma treden door na één jaar al een fikse winst op te leveren. Tot slot kruisen Mannaert en Verhaeghe vooral hun vingers dat er geen bod voor Mata of Vanaken binnenstroomt dat niet te weigeren valt. Hoe dan ook zal in elk van deze dossier alleen het onderste uit de kan volstaan om Club te verleiden, en mogen zelfs jongens als pakweg Openda of Schrijvers zeker niet voor een habbekrats de deur uitwandelen.

Welke posities nood hebben aan versterking zal dan dus vooral van de vertrekkers afhangen, maar vandaag zien we wel al enkele opties om de kern te finetunen in de breedte. Voor een aantal overbodige pionnen moet Club op zoek naar een – liefst definitieve – oplossing, terwijl de spoeling achterin, op rechts en op het middenveld na de vaste titularissen toch onooglijk dun blijft. Voorin is er dan natuurlijk nog de roep om een echte killer, al kan Mannaert de miljoenen daar ook gewoon op zak houden en hopen dat zijn eerdere investeringen alsnog renderen. De huidige selectie zoveel mogelijk bijeen houden en verder speuren naar lucratieve opportuniteiten, blijft zeker in deze tijden tenslotte de voornaamste boodschap.

POLL: Wie van deze sterkhouders ziet u deze zomer zéker vertrekken bij Club?

'Genk stuurt Anderlecht wandelen'

'Club Brugge krijgt opsteker voor clash met Anderlecht'

'Oude bekende komt opnieuw aankloppen bij Dimata'

Vandaag 01 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Dimata out, Dauda in: het slinkse plan van Anderlecht

Eerst was er sprake van Dijon, vervolgens Fulham of AS Roma en nu weer Trabzonspor. Voorlopig blijft ...

947
{insert image alt}

Club Brugge wil toeslaan: 'Twee pure goalgetters'

Tot 5 oktober hebben de Belgische voetbalclubs de tijd om hun inkomende en uitgaande transfers te ...

1932
{insert image alt}

Bookmaker schat Europese kansen Standard en Charleroi in

Donderdag staat weer een belangrijke avond voor het Belgisch voetbal op het programma. Standard en ...

174
{insert image alt}

KV Kortrijk rondt recordtransfer Moffi eindelijk af

De kassa rinkelt zoals nooit tevoren bij KV Kortrijk. De West-Vlamingen hebben nu immers ook echt de ...

0
{insert image alt}

Keert Weiler terug in de Jupiler Pro League?

René Weiler was één van de meest besproken trainers van Anderlecht de voorbije jaren. De Zwitser ...

25
{insert image alt}

'Club Brugge krijgt opsteker voor clash met Anderlecht'

Ook Club Brugge werd de voorbije weken getroffen door het coronavirus, want er werden besmettingen ...

84
{insert image alt}

Neymar komt met de schrik vrij in racismeschandaal

De Braziliaanse steraanvaller Neymar van Paris Saint-Germain komt in 2020 mogelijk niet meer in ...

28
{insert image alt}

'Oude bekende komt opnieuw aankloppen bij Dimata'

RSC Anderlecht lijkt Landry Dimata nog ten gelde te gaan maken. De Belgische aanvaller kan de ...

101
{insert image alt}

Haaland baalt als een stekker: "Dit is een schijtgevoel"

Bayern München ging woensdagavond met de Duitse Super Cup aan de haal door Borussia Dortmund met ...

68
{insert image alt}

'Genk stuurt Anderlecht wandelen'

RSC Anderlecht wil dolgraag Sebastien Dewaest aantrekken, maar de verdediger lijkt niet naar Brussel ...

452
{insert image alt}

'Genk neemt beslissing over toekomst De Norre'

Na de ingaande transfers van KRC Genk leek het duidelijk dat Casper De Norre het zeer moeilijk zou ...

200
{insert image alt}

'Mallorca klopt aan bij Anderlecht'

Sportief directeur Peter Verbeke moet zich stilaan gaan haasten, want hij moet tegen maandag nog ...

261
{insert image alt}

Koeman reageert op Messi-interview: "Ga ik het niet rustig van krijgen"

Onlangs sprak Lionel Messi uit dat hij de chaotische zomer nu achter zich wil gaan laten, vooruit ...

144
{insert image alt}

'Antwerp wil na Benavente nog een oude bekende weer naar België halen'

Royal Antwerp FC kijkt vooral naar oude bekenden uit de Jupiler Pro League om deze dagen aan te ...

512
{insert image alt}

'Belgische en Nederlandse topclub gelinkt aan Larin'

Cyle Larin genoot deze transferperiode al interesse van Zulte Waregem, STVV, Royal Antwerp FC en RSC ...

151
{insert image alt}

'Dimata stuurt ook tweede club wandelen'

RSC Anderlecht lijkt Landry Dimata nog ten gelde te gaan maken. De Belgische aanvaller kan de ...

175
{insert image alt}

'PSV gaat voor stunt en aast op aanvaller Paris Saint-Germain'

PSV haalde met Eran Zahavi al een 33-jarige goalgetter in huis, maar ondertussen kijkt directeur ...

86
{insert image alt}

'Club Brugge weigert miljoenenbod op Vanaken'

Een aantal dagen geleden werd West Ham United gelinkt aan Hans Vanaken en de Engelse club drukt ...

1380

Gisteren 30 September 2020

{insert image alt}

Mulder en Degryse geven ideale CL-poule voor Club

Donderdagnamiddag om 17u is het zover: dan komt Club Brugge zijn tegenstanders te weten in de ...

650
{insert image alt}

Atalanta geeft krachtig signaal af in Italiaanse topper

De Italiaanse competitie is pas net begonnen of Atalanta Bergamo heeft alweer een krachtig signaal ...

107
{insert image alt}

'Man van de Match' Courtois helpt Real aan nipte zege

Real Madrid boekte woensdagavond zijn eerste thuiszege van het nieuwe seizoen. De Koninklijke haalde ...

335
{insert image alt}

Courtois redt Real Madrid met sublieme reflex (🎥)

Thibaut Courtois was woensdagavond opnieuw van goudwaarde voor Real Madrid. Zijn ploeg won thuis met ...

326
{insert image alt}

Voorrondes voorbij: alle mogelijke CL-tegenstanders Club bekend

Donderdagnamiddag wordt in Nyon geloot voor de groepsfase van de Champions League, inmiddels zijn ...

323
{insert image alt}

De Bruyne en co bekeren voort, ook United stoot door

In Engeland werd woensdagavond opnieuw gevoetbald in de League Cup. De twee ploegen uit Manchester ...

53
{insert image alt}

'Dimata kan smak geld verdienen met transfer'

RSC Anderlecht lijkt Landry Dimata in het slot van de mercato alsnog te gelde te gaan maken. De ...

428
{insert image alt}

Bayern pakt vijfde trofee in 2020 na bizar doelpunt

Bayern München blijft zijn prijzenkast maar verder opvullen in 2020. Woensdagavond legde Der ...

195
{insert image alt}

Meunier tekent voor gigantische misser in Supercup (🎥)

In Duitsland stond woensdagavond de Supercup tussen Bayern München en Borussia Dortmund op het ...

194
{insert image alt}

Atlético verliest meteen punten bij bleek basisdebuut Suarez

Atlético Madrid heeft tijdens zijn tweede wedstrijd van het seizoen meteen punten laten liggen in ...

107
{insert image alt}

De Bruyne en De Koster breken nu ook definitief

Kevin De Bruyne beleeft momenteel een erg drukke start van het seizoen. Nadat hij zondag de ...

354
{insert image alt}

Standard-fans niet te spreken: bondscoaches 'vergeten' uitblinker

Bondscoach Roberto Martinez maakte woensdagmiddag zijn uitgebreide selectie bekend voor het komende ...

222
{insert image alt}

Doelpuntenmachine Lukaku troeft hele Premier League én La Liga af

Internazionale is op indrukwekkende wijze aan het nieuwe seizoen in de Serie A begonnen. In hun ...

292
{insert image alt}

Club Brugge staat voor loodzware CL-loting

AA Gent wist zich zoals verwacht niet te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Echter ...

555
{insert image alt}

Anderlecht-trio legt opnieuw positieve coronatest af

Adrien Trebel geraakt mogelijk speelkaar voor de topper tegen Club Brugge. Twee andere spelers zijn ...

469