Club Brugge na de titel: wie blijft, wie komt & wie vertrekt?

Club Brugge na de titel: wie blijft, wie komt & wie vertrekt?

De virtuele viering liet er geen twijfel over bestaan: Club Brugge koestert de coronatitel net zo zeer als haar 15 andere JPL-trofeeën in de prijzenkast. Wie weet krijgt het verdomde virus straks zelfs nog een gouden randje in Jan Breydel, want door de bijhorende financiële crisis lijkt de kans net iets groter dat de voornaamste sterkhouders gewoon op post zullen blijven. Toch gonst het nu al van de geruchten over potentiële vertrekkers én aanwinsten. Wij maken een eerste balans op.


DOELMAN
De deur terug naar Engeland blijft altijd op een kier, maar wie dit weekend luisterde naar Simon Mignolet weet dat de steunpilaar onder de lat normaal gezien nergens naartoe gaat. Een nieuwe keeperskwestie zit er dus niet meteen aan te komen, al heeft Vincent Mannaert tussen de palen toch enkele knopen door te hakken. Huidige nummer twee Ethan Horvath is bijvoorbeeld de enige speler in de selectie wiens contract medio 2021 afloopt. Als Club haar investering in de 24-jarige Amerikaan nog wil recupereren, dient zich nu dus stilaan de laatste beurt aan. Hoewel zijn marktwaarde momenteel uiteraard niet bijster hoog ligt.



Hetzelfde geldt voor de twee jaar jongere Karlo Letica. Zijn optie zal door SPAL allicht niet worden gelicht, maar voor een verkoop lijkt het evenmin het ideale moment. Een jonge Kroaat als doublure voor Mignolet heeft echter ook weinig nut, en dus dringt een tweede uitleenbeurt zich op. Net zoals vers bloed om op de bank te zitten, bij voorkeur een Belg – al werd tot dusver enkel de Nederlander Joël Drommel genoemd. Guillaume Hubert boezemde op huur bij Cercle alvast weinig vertrouwen in, dus op een nieuwe kans hoeft hij niet te rekenen. De onervaren Nick Shinton krijgt tijd om zich verder te ontwikkelen op het achterplan.

VERDEDIGING
Achterin zijn alle ogen vooral op Clinton Mata gericht, ook die van de Europese (sub)top. Als de 27-jarige brok graniet de stap ooit wil wagen, is de tijd na zijn grootse campagne nu alleszins aangebroken. Club zal wel alleen oren hebben naar een absoluut topaanbod, zowel voor de rechtsachter als Blauw-Zwart zelf, want liefst wil het de onvervangbare pion natuurlijk gewoon aan boord houden. Al heeft Odilon Kossounou misschien wel het potentieel om op termijn een waardige opvolger te worden. Verder liep ook Simon Deli stevig in de kijker, maar ondanks zijn eveneens al wat oudere leeftijd lijkt het voor een transfer te vroeg.



Brandon Mechele tekende dan weer zopas bij en koestert zelfs geen vertrekwens, waardoor de ijzersterke verdediging mogelijk volledig intact kan blijven. Met Kossounou en Federico Ricca op de zijkanten en Matej Mitrovic centraal zit het bovendien ook met de wisselopties best snor. Vermits die laatste wel nogal vaak met blessures kampt, mag er hier desondanks toch nog wat bij. Wie weet kan de jonge Erhan Masovic, dit seizoen verhuurt aan AC Horsens in Noorwegen, Philippe Clement wel overtuigen. Luan Peres, eerder een doublure voor Deli, deed het tot slot goed in Brazilië maar lijkt geen toekomst meer te hebben in Brugge.

FLANKEN
De verhuis van Ricca naar het defensieve trio had uiteraard alles te maken met Eduard Sobol. De huurling maakte indruk en mag wellicht rekenen op een verlengd verblijf, alleen probeert Club zijn optie van vier miljoen naar verluidt nog te drukken. Hoe dan ook staat met Maxim De Cuyper tevens nog een jonkie te trappelen in de wachtkamer, dus de geruchten over Michal Karbownik mogen waarschijnlijk de vuilnisbak in. Zeker indien Ahmed Touba, die niet onaardig presteerde in Bulgarije, zich nog eens mag tonen in de voorbereiding. Qua polyvalentie en fysieke mogelijkheden blijft diens profiel tenslotte razend interessant.



Aan de overkant is het uitkijken naar Krépin Diatta. Bart Verhaeghe liet doorschemeren dat een vertrek niet onbespreekbaar is, terwijl Mannaert vond dat de Senegalees best nog een jaar kon blijven. Zijn contract loopt alleszins door tot in 2023, dus enkel bij een niet te weigeren aanbod – lees: een recordbedrag – zit Club rond de tafel. Mocht dat zo zijn, wordt een winger – Matías Cavalleri? – wel plots dé prioriteit. Cyril Ngonge en Amadou Sagna wegen na hun uitleenbeurten, de ene al wat succesvoller dan de ander, namelijk nog te licht om de rol over te nemen. Net als Thibault Vlietinck, voor wie een verhuur toch ook eens wenkt.

MIDDENVELD
In de as van het veld blijft de hamvraag dan weer dezelfde: wat doet Hans Vanaken? Zelf stak de Gouden Schoen alvast het intussen vertrouwde liedje op. De spelmaker staat open voor wat eventueel op zijn weg komt, maar is net zo tevreden om gewoon weer in Brugge te blijven. Op zich moet Club zich dus niet al te veel zorgen maken, want er zijn weinig redenen om te denken dat een transfer deze zomer aannemelijker is dan een jaar geleden. Alleen voor Ajax blijft het opletten, al zitten de Amsterdammers misschien nog met een wrange nasmaak van Razvan Marin – die ze in Jan Breydel maar wat graag zouden verwelkomen.



Met ook Matthew Longstaff als kandidaat lijkt Mannaert dus stilaan op zoek naar een opvolger/doublure voor Ruud Vormer, die wel een prima seizoen achter de rug heeft en volgend jaar opnieuw het schip zal sturen. Ook Mats Rits gaat na zijn contractverlenging allicht nergens heen, hoewel Éder Balanta in principe de concurrentiestrijd won. Bij een uitstekend bod op een van beiden kan Club dus mogelijk toch overstag te gaan, zeker indien Jordi Vanlerberghe zijn verhoopte kans krijgt om zich te bewijzen. Hoe dan ook blijft de spoeling hier vrij dunnetjes, en zou wat extra versterking in de breedte lang geen overbodige luxe zijn.

AANVAL
De vervanger van Vanaken vertoeft vandaag dan weer een rijtje hoger. Charles De Ketelaere ontpopte zich als schaduwspits immers tot dé revelatie van de campagne. Op die positie blijft wellicht ook Percy Tau een optie, want naar verluidt wil Club de huurling langer aan zich binden. Slecht nieuws voor Siebe Schrijvers, die ondanks enkele sterke periodes wederom niet in Clement zijn bovenste schuif ligt. Wie weet stuurt hij straks dus aan op een transfer, net zoals Loïs Openda dat al deed. Toch moet de snelle spits misschien nog even zijn kans afwachten. Behalve Mbaye Diagne lijkt ook Emmanuel Dennis namelijk zeker te vertrekken.



De wispelturige Nigeriaan ligt nog vast tot 2022, maar zit aan het eind van zijn cyclus bij Blauw-Zwart. Op basis van de klanken die we opvangen, zijn beide partijen dan ook klaar om afscheid van elkaar te nemen. Tegen de correcte prijs uiteraard, wat gezien de grote interesse geen probleem mag zijn. Een échte killer lijkt dan de prioriteit, waarvoor al heel wat namen de revue passeerden – met de peperdure Adolfo Gaich nog steeds als toptarget. Het geloof in Kaveh Rezaei blijft alleszins beperkt, maar David Okereke en Michael Krmencik verdienen misschien toch nog wat respijt. En wat mogen we verwachten van Youssouph Badji?

CONCLUSIE
Ondanks de vele geruchten moet straks slechts één speler sowieso de kassa spijzen. Dennis zou daar normaal gezien ook in moeten slagen, want de coronacrisis ten spijt trokken zijn goals tegen Real Madrid en Manchester United de aandacht van heel Europa. En dan vooral vanuit Engeland, altijd een goed teken in de jacht op de jackpot. Mogelijk moet Club het wel met een paar miljoentjes minder stellen, maar mede dankzij die heldendaden lijkt een goede deal toch wel ergens te rapen. Iets waar de Bruggelingen volgens alle geluiden ook gerust aan willen meewerken.



Voor de rest verwachten we van de landskampioen zelf weinig initiatief. Pas wanneer waanzinnige bedragen worden geboden voor een van de andere sterkhouders, zullen de oren immers worden gespitst. We denken dan vooral aan Diatta, al kan Deli of Balanta wel eens zomaar in de voetsporen van Arnaut Danjuma treden door na één jaar al een fikse winst op te leveren. Tot slot kruisen Mannaert en Verhaeghe vooral hun vingers dat er geen bod voor Mata of Vanaken binnenstroomt dat niet te weigeren valt. Hoe dan ook zal in elk van deze dossier alleen het onderste uit de kan volstaan om Club te verleiden, en mogen zelfs jongens als pakweg Openda of Schrijvers zeker niet voor een habbekrats de deur uitwandelen.

Welke posities nood hebben aan versterking zal dan dus vooral van de vertrekkers afhangen, maar vandaag zien we wel al enkele opties om de kern te finetunen in de breedte. Voor een aantal overbodige pionnen moet Club op zoek naar een – liefst definitieve – oplossing, terwijl de spoeling achterin, op rechts en op het middenveld na de vaste titularissen toch onooglijk dun blijft. Voorin is er dan natuurlijk nog de roep om een echte killer, al kan Mannaert de miljoenen daar ook gewoon op zak houden en hopen dat zijn eerdere investeringen alsnog renderen. De huidige selectie zoveel mogelijk bijeen houden en verder speuren naar lucratieve opportuniteiten, blijft zeker in deze tijden tenslotte de voornaamste boodschap.

POLL: Wie van deze sterkhouders ziet u deze zomer zéker vertrekken bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

8
8
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

151
151
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

306
306
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

99
99
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

183
183
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

628
628
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

761
761
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

618
618
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

189
189
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1197
1197
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

280
280
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

271
271
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

896
896
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

301
301
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

130
130