Club Brugge na de titel: wie blijft, wie komt & wie vertrekt?

Foto: Club Brugge na de titel: wie blijft, wie komt & wie vertrekt?

De virtuele viering liet er geen twijfel over bestaan: Club Brugge koestert de coronatitel net zo zeer als haar 15 andere JPL-trofeeën in de prijzenkast. Wie weet krijgt het verdomde virus straks zelfs nog een gouden randje in Jan Breydel, want door de bijhorende financiële crisis lijkt de kans net iets groter dat de voornaamste sterkhouders gewoon op post zullen blijven. Toch gonst het nu al van de geruchten over potentiële vertrekkers én aanwinsten. Wij maken een eerste balans op.

DOELMAN

De deur terug naar Engeland blijft altijd op een kier, maar wie dit weekend luisterde naar Simon Mignolet weet dat de steunpilaar onder de lat normaal gezien nergens naartoe gaat. Een nieuwe keeperskwestie zit er dus niet meteen aan te komen, al heeft Vincent Mannaert tussen de palen toch enkele knopen door te hakken. Huidige nummer twee Ethan Horvath is bijvoorbeeld de enige speler in de selectie wiens contract medio 2021 afloopt. Als Club haar investering in de 24-jarige Amerikaan nog wil recupereren, dient zich nu dus stilaan de laatste beurt aan. Hoewel zijn marktwaarde momenteel uiteraard niet bijster hoog ligt.Hetzelfde geldt voor de twee jaar jongere Karlo Letica. Zijn optie zal door SPAL allicht niet worden gelicht, maar voor een verkoop lijkt het evenmin het ideale moment. Een jonge Kroaat als doublure voor Mignolet heeft echter ook weinig nut, en dus dringt een tweede uitleenbeurt zich op. Net zoals vers bloed om op de bank te zitten, bij voorkeur een Belg – al werd tot dusver enkel de Nederlander Joël Drommel genoemd. Guillaume Hubert boezemde op huur bij Cercle alvast weinig vertrouwen in, dus op een nieuwe kans hoeft hij niet te rekenen. De onervaren Nick Shinton krijgt tijd om zich verder te ontwikkelen op het achterplan.

VERDEDIGING

Achterin zijn alle ogen vooral op Clinton Mata gericht, ook die van de Europese (sub)top. Als de 27-jarige brok graniet de stap ooit wil wagen, is de tijd na zijn grootse campagne nu alleszins aangebroken. Club zal wel alleen oren hebben naar een absoluut topaanbod, zowel voor de rechtsachter als Blauw-Zwart zelf, want liefst wil het de onvervangbare pion natuurlijk gewoon aan boord houden. Al heeft Odilon Kossounou misschien wel het potentieel om op termijn een waardige opvolger te worden. Verder liep ook Simon Deli stevig in de kijker, maar ondanks zijn eveneens al wat oudere leeftijd lijkt het voor een transfer te vroeg.Brandon Mechele tekende dan weer zopas bij en koestert zelfs geen vertrekwens, waardoor de ijzersterke verdediging mogelijk volledig intact kan blijven. Met Kossounou en Federico Ricca op de zijkanten en Matej Mitrovic centraal zit het bovendien ook met de wisselopties best snor. Vermits die laatste wel nogal vaak met blessures kampt, mag er hier desondanks toch nog wat bij. Wie weet kan de jonge Erhan Masovic, dit seizoen verhuurt aan AC Horsens in Noorwegen, Philippe Clement wel overtuigen. Luan Peres, eerder een doublure voor Deli, deed het tot slot goed in Brazilië maar lijkt geen toekomst meer te hebben in Brugge.

FLANKEN

De verhuis van Ricca naar het defensieve trio had uiteraard alles te maken met Eduard Sobol. De huurling maakte indruk en mag wellicht rekenen op een verlengd verblijf, alleen probeert Club zijn optie van vier miljoen naar verluidt nog te drukken. Hoe dan ook staat met Maxim De Cuyper tevens nog een jonkie te trappelen in de wachtkamer, dus de geruchten over Michal Karbownik mogen waarschijnlijk de vuilnisbak in. Zeker indien Ahmed Touba, die niet onaardig presteerde in Bulgarije, zich nog eens mag tonen in de voorbereiding. Qua polyvalentie en fysieke mogelijkheden blijft diens profiel tenslotte razend interessant.Aan de overkant is het uitkijken naar Krépin Diatta. Bart Verhaeghe liet doorschemeren dat een vertrek niet onbespreekbaar is, terwijl Mannaert vond dat de Senegalees best nog een jaar kon blijven. Zijn contract loopt alleszins door tot in 2023, dus enkel bij een niet te weigeren aanbod – lees: een recordbedrag – zit Club rond de tafel. Mocht dat zo zijn, wordt een winger – Matías Cavalleri? – wel plots dé prioriteit. Cyril Ngonge en Amadou Sagna wegen na hun uitleenbeurten, de ene al wat succesvoller dan de ander, namelijk nog te licht om de rol over te nemen. Net als Thibault Vlietinck, voor wie een verhuur toch ook eens wenkt.

MIDDENVELD

In de as van het veld blijft de hamvraag dan weer dezelfde: wat doet Hans Vanaken? Zelf stak de Gouden Schoen alvast het intussen vertrouwde liedje op. De spelmaker staat open voor wat eventueel op zijn weg komt, maar is net zo tevreden om gewoon weer in Brugge te blijven. Op zich moet Club zich dus niet al te veel zorgen maken, want er zijn weinig redenen om te denken dat een transfer deze zomer aannemelijker is dan een jaar geleden. Alleen voor Ajax blijft het opletten, al zitten de Amsterdammers misschien nog met een wrange nasmaak van Razvan Marin – die ze in Jan Breydel maar wat graag zouden verwelkomen.Met ook Matthew Longstaff als kandidaat lijkt Mannaert dus stilaan op zoek naar een opvolger/doublure voor Ruud Vormer, die wel een prima seizoen achter de rug heeft en volgend jaar opnieuw het schip zal sturen. Ook Mats Rits gaat na zijn contractverlenging allicht nergens heen, hoewel Éder Balanta in principe de concurrentiestrijd won. Bij een uitstekend bod op een van beiden kan Club dus mogelijk toch overstag te gaan, zeker indien Jordi Vanlerberghe zijn verhoopte kans krijgt om zich te bewijzen. Hoe dan ook blijft de spoeling hier vrij dunnetjes, en zou wat extra versterking in de breedte lang geen overbodige luxe zijn.

AANVAL

De vervanger van Vanaken vertoeft vandaag dan weer een rijtje hoger. Charles De Ketelaere ontpopte zich als schaduwspits immers tot dé revelatie van de campagne. Op die positie blijft wellicht ook Percy Tau een optie, want naar verluidt wil Club de huurling langer aan zich binden. Slecht nieuws voor Siebe Schrijvers, die ondanks enkele sterke periodes wederom niet in Clement zijn bovenste schuif ligt. Wie weet stuurt hij straks dus aan op een transfer, net zoals Loïs Openda dat al deed. Toch moet de snelle spits misschien nog even zijn kans afwachten. Behalve Mbaye Diagne lijkt ook Emmanuel Dennis namelijk zeker te vertrekken.De wispelturige Nigeriaan ligt nog vast tot 2022, maar zit aan het eind van zijn cyclus bij Blauw-Zwart. Op basis van de klanken die we opvangen, zijn beide partijen dan ook klaar om afscheid van elkaar te nemen. Tegen de correcte prijs uiteraard, wat gezien de grote interesse geen probleem mag zijn. Een échte killer lijkt dan de prioriteit, waarvoor al heel wat namen de revue passeerden – met de peperdure Adolfo Gaich nog steeds als toptarget. Het geloof in Kaveh Rezaei blijft alleszins beperkt, maar David Okereke en Michael Krmencik verdienen misschien toch nog wat respijt. En wat mogen we verwachten van Youssouph Badji?

CONCLUSIE

Ondanks de vele geruchten moet straks slechts één speler sowieso de kassa spijzen. Dennis zou daar normaal gezien ook in moeten slagen, want de coronacrisis ten spijt trokken zijn goals tegen Real Madrid en Manchester United de aandacht van heel Europa. En dan vooral vanuit Engeland, altijd een goed teken in de jacht op de jackpot. Mogelijk moet Club het wel met een paar miljoentjes minder stellen, maar mede dankzij die heldendaden lijkt een goede deal toch wel ergens te rapen. Iets waar de Bruggelingen volgens alle geluiden ook gerust aan willen meewerken.Voor de rest verwachten we van de landskampioen zelf weinig initiatief. Pas wanneer waanzinnige bedragen worden geboden voor een van de andere sterkhouders, zullen de oren immers worden gespitst. We denken dan vooral aan Diatta, al kan Deli of Balanta wel eens zomaar in de voetsporen van Arnaut Danjuma treden door na één jaar al een fikse winst op te leveren. Tot slot kruisen Mannaert en Verhaeghe vooral hun vingers dat er geen bod voor Mata of Vanaken binnenstroomt dat niet te weigeren valt. Hoe dan ook zal in elk van deze dossier alleen het onderste uit de kan volstaan om Club te verleiden, en mogen zelfs jongens als pakweg Openda of Schrijvers zeker niet voor een habbekrats de deur uitwandelen.

Welke posities nood hebben aan versterking zal dan dus vooral van de vertrekkers afhangen, maar vandaag zien we wel al enkele opties om de kern te finetunen in de breedte. Voor een aantal overbodige pionnen moet Club op zoek naar een – liefst definitieve – oplossing, terwijl de spoeling achterin, op rechts en op het middenveld na de vaste titularissen toch onooglijk dun blijft. Voorin is er dan natuurlijk nog de roep om een echte killer, al kan Mannaert de miljoenen daar ook gewoon op zak houden en hopen dat zijn eerdere investeringen alsnog renderen. De huidige selectie zoveel mogelijk bijeen houden en verder speuren naar lucratieve opportuniteiten, blijft zeker in deze tijden tenslotte de voornaamste boodschap.

POLL: Wie van deze sterkhouders ziet u deze zomer zéker vertrekken bij Club?

'Quid MPH: ex-speler Man United genoemd als opvolger bij Standard'

'Chadli vertrekt definitief, Anderlecht wil revelatie Jupiler Pro League'

'Nieuwe stap richting toptransfer: bekende makelaar meldt zich bij Club'

Vandaag 02 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De gouden Icardi-deal: Europa's nummer één

Een basisbedrag van 50 miljoen euro, dat met bonussen kan verhoogd worden naar 58 miljoen. Paris ...

319
{insert image alt}

Most Wanted: de XI meest gegeerde spelers in Europa

Het startschot is gegeven. PSG neemt Mauro Icardi voor 50 miljoen over van Inter en bewijst zo dat ...

643
{insert image alt}

'United wil transferoorlog aangaan met stadsrivaal City'

Manchester United wil er alles aan doen om Jadon Sancho komende mercato naar Old Trafford te halen, ...

8
{insert image alt}

'Nieuwe stap richting toptransfer: bekende makelaar meldt zich bij Club'

Club Brugge vond zaterdag een akkoord met Shakhtar Donetsk over Eduard Sobol, zijn huurbeurt wordt ...

83
{insert image alt}

'Barcelona in de wolken na beslissing Messi'

Lionel Messi heeft geen gebruik gemaakt van de optie om FC Barcelona deze zomer transfervrij te ...

26
{insert image alt}

'Quid MPH: ex-speler Man United genoemd als opvolger bij Standard'

Officieel werd er nog niets gecommuniceerd, maar in de Waalse media twijfelt men niet meer: Michel ...

84
{insert image alt}

'Chadli vertrekt definitief, Anderlecht wil revelatie Jupiler Pro League'

Bij RSC Anderlecht staat dinsdag een belangrijke Raad van Bestuur op het programma, zo wordt er ...

246

Gisteren 01 Juni 2020

{insert image alt}

'Uitstekend nieuws voor Club en Antwerp met het oog op Chadli'

Enkele weken geleden raakte bekend dat Nacer Chadli op de radar van RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC ...

909
{insert image alt}

Bundesliga: RB Leipzig behoudt waterkans op titel na winst

In de Bundesliga trok RB Leipzig vanavond naar het FC Köln van Sebastiaan Bornauw. Een geschorste ...

53
{insert image alt}

LDH: Preud'homme stopt als trainer van Standard

Een verrassing kunnen we het echter niet meer noemen, maar Michel Preud'homme stopt wel degelijk als ...

443
{insert image alt}

RSCA-, Club- én Standard-fans willen Mbokani: "Garantie op doelpunten"

Dieumerci Mbokani kroonde zich vandaag als winnaar van de Ebbenhouten Schoen. De Congolese spits ...

417
{insert image alt}

"Cavani-Lukaku zou de sterkste tandem van de Serie A kunnen worden"

Internazionale neemt naar alle waarschijnlijkheid snel afscheid van Lautaro Martinez. De Argentijnse ...

107
{insert image alt}

FIFA beloont Pozuelo voor ijzersterke prestaties

Voor de fans van FIFA20 is het stilaan uitkijken geblazen naar de volgende editie van het populaire ...

179
{insert image alt}

Ajax volgt Brugs voorbeeld en staat enorm bedrag af aan solidariteitsfonds

Het solidariteitsfonds van de Jupiler Pro League heeft de voorbije weken voor heel wat commotie ...

110
{insert image alt}

Bundesliga sluit sancties niet uit na Floyd-steunbetuigingen

De Verenigde Staten staan momenteel in rep en roer na de gewelddadige moord op George Floyd. Heel ...

145
{insert image alt}

'Slecht nieuws voor Club Brugge in strijd om Gaich'

Club Brugge slaagde er in januari niet in om de felbegeerde Adolfo Gaich richting het Jan ...

1113
{insert image alt}

'Italiaanse traditieclub bijzonder concreet voor Vertonghen'

De kans dat Jan Vertonghen volgend seizoen nog te bewonderen is bij Tottenham is bijzonder klein. De ...

164
{insert image alt}

"Als de Champions League doorgaat, is Bayern de topfavoriet"

De kans op een hervatting van de Champions League dit seizoen is bijzonder klein. Verschillende ...

101
{insert image alt}

Kompany: "Het nieuwe RSCA wil winnen en mooi voetbal spelen, zo simpel is het"

Wouter Vandenhaute werd de voorbije week aangesteld als nieuwe voorzitter van RSC Anderlecht. Samen ...

650
{insert image alt}

'Real Madrid wacht nog één jaar om Haaland richting Bernabéu te halen'

Dit seizoen is Erling Haaland uitgegroeid tot één van de grootste voetbaltalenten ter wereld. De ...

155
{insert image alt}

Ex-talent van Anderlecht breidt vervolg aan Pools avontuur

RSC Anderlecht zag de voorbije jaren heel wat jeugdspelers doorbreken bij het eerste elftal. Naast ...

107
{insert image alt}

Mbokani dropt bom: "RSCA, Standard, Club: ik sta open voor alles"

Blijft hij op de Bosuil, of zoekt hij toch andere oorden op? Ook vlak nadat hij de Ebbenhouten ...

1510