Bornauw blinkt uit in Bundesliga: "Top 5 verdediger"

Bornauw blinkt uit in Bundesliga:

Het merendeel van de Bundesliga-Belgen kwam zaterdag al in actie, maar ook vandaag loopt met Sebastiaan Bornauw al minstens één landgenoot tussen de lijnen. De 21-jarige verdediger ruilde vorige zomer Anderlecht in voor FC Köln, dat volgens onze informatie ruim acht miljoen voor hem neertelde met 25% op een doorverkoop. Een bod dat Paars-Wit graag aanvaarde, want daar werd sinds de komst van Vincent Kompany niet echt meer op hem gerekend. Intussen groeide Bornauw echter uit tot een revelatie in Duitsland, waar hij zelfs al wordt getipt als een toekomstige topper. Wij legden ons oor er eens te luisteren.


GOALGETTER BORNAUW

Nochtans schoot de jeugdinternational, die zijn transfer naar Keulen vooral te danken heeft aan een prima EK U21 vorige zomer, eerder traag uit de startblokken. In zijn eerste wedstrijd voor Köln moest hij tegen Borussia Dortmund bijvoorbeeld meteen optornen tegen Paco Alcacer en Jadon Sancho. Daarna volgden nog zware nederlagen (4-0 en 0-4) tegen respectievelijk Bayern München en Hertha BSC. “In zijn eerste matchen ondervond Bornauw enkele problemen”, verklaart Thomas Reinscheid, redacteur bij Köln-fanzine Effzeh. “Vooral door het hogere tempo en de kwaliteit aan de overkant. Maar na zijn aanpassingsperiode verdedigt hij erg solide én blijkt hij zelfs een groot gevaar te zijn in de zestien van de tegenstanders.”



De jonge defensieleider scoorde zelfs al vijf doelpunten, en dat uit een beperkt aantal kansen. Maar liefst 41 procent van zijn pogingen vliegen immers de netten, een indrukwekkende statistiek waarmee Bornauw zich zelfs helemaal bovenaan de Bundesliga nestelt. “Vooral dát heeft mij erg verrast. Voor een verdediger oogt hij erg gevaarlijk voor doel”, pikt Lars Werner, clubwatcher voor de krant Kölner Stadt-Anzeiger, in. Met zijn scorend vermogen zorgt Bornauw dus voor een serieuze surplus in het offensieve compartiment, maar zijn hoofdtaak bevindt zich uiteraard nog altijd vooral in de achterhoede. En ook daar stelt de jonge Belg niet teleur, waarbij hij duidelijk al stappen zette ten opzichte van zijn prestatie in het Lotto Park.

GROEIEN IN DUITSLAND

Als we de vergelijking maken met het vorige seizoen in Anderlecht zien we op diverse vlakken een positieve evolutie. Zo gaat Bornauw in de Bundesliga meer duels aan, die hij bovendien ook regelmatiger in zijn voordeel beslecht. Wat dat laatste betreft schroefde hij zijn statistieken zelfs met maar liefst zes procent op, en dat in het veeleisende Duitse voetbal. “Bornauw is fysiek echt indrukwekkend. Hij is sterk met het hoofd én kan goed tackelen”, vervolgt Werner, die daarin volmondig bijgetreden wordt door Reinscheid. “Zijn defensieve sterkte ligt vooral in zijn lichamelijke capaciteiten. Bornauw is bijna onverslaanbaar in de duels, al durft hij ook wel een risicovolle tackle inzetten. Herbekijk nog maar eens die op Thorgan Hazard!”



Onverslaanbaar is misschien net een brug te ver, maar 62 procent aan geslaagde acties is een meer dan aardig gemiddelde. In de lucht is hij evenwel nog veel meer heer en meester, want met 68 procent aan gewonnen duels haalt de één meter 91 grote beer daar zelfs de top tien van Bundesliga-verdedigers – net zoals landgenoot Dedryck Boyata van Hertha Berlijn overigens. Een fikse stap vooruit, want ondanks zijn gestalte was dat in Anderlecht nog 'slechts' 57 procent. Qua intercepties en recuperaties wist Bornauw zijn niveau van in België dan weer simpelweg te handhaven, al is dat gezien de toch nog steeds aanzienlijke kloof tussen beide competities eigenlijk al een redelijk succes op zich. Hetzelfde geldt voor zijn balvastheid.

WERKPUNT: PASSING

Toch ligt daar het grootste werkpunt. Bornauw moest in Anderlecht vaak de opbouw verzorgen, maar zijn passing liet daarbij soms wat te wensen over. In Keulen ging zijn accuraatheid op dat gebied dan nog eens lichtjes achteruit, met vooral een matige score in de passes vooruit en over een langere afstand. Net zoals destijds bij Daniel Van Buyten, met wie hij het vaakst vergeleken wordt, lijkt hier dus nog heel wat ruimte voor verbetering te liggen. “Hij is sterk, snel en leert snel bij. Maar sta me toe om verder uit te weiden over zijn passing”, vertelt Reinscheid. “Akkoord, hij is geen Gerard Piqué of dergelijke. Maar onder ex-coach Achim Beierlorzer trapte Köln in de eerste elf weken wel de meeste lange ballen van de Bundesliga.”



“Om Bornauw wat uit de wind te zetten: het is dus lang niet alleen zijn schuld dat zijn passing-cijfers niet even top ogen als zijn overige statistieken”, luidt het. Ook Werner springt bij in dit onderwerp. “Hij heeft nog enkele zwaktes in zijn spel, vooral in het opbouwende gedeelte. Maar daar kan hij nog aan werken”, is hij van mening dat Bornauw gerust ook in dat aspect van het spelletje nog de nodige stappen kan zetten. Mogelijk vormt het wel een verklaring waarom Kompany het, ondanks zijn sympathie voor zijn jeugdige pupil, niet zag zitten om van hem zijn vaste defensiepartner te maken. In de filosofie van de Paars-Witte speler-inspirator zijn de kwaliteiten aan de bal tenslotte minstens net zo belangrijk centraal achterin.

PUBLIEKSLIEVELING EN LEIDER

Bovendien kon Anderlecht het geld goed gebruiken, al waren niet alle supporters even tevreden met het vroege vertrek van het kind van het huis. Dankzij zijn doelpunten en fysieke kracht sloot ook de Keulse achterban Bornauw snel in de harten. Met zijn leiderscapaciteiten wordt hij nu zelfs al getipt om volgend jaar de aanvoerdersband over te nemen van Jonas Hector, die gelinkt wordt aan een transfer richting Premier League. Straffe kost voor een 21-jarige nieuwkomer. “Ondanks zijn jonge leeftijd bewees Bornauw al dat hij een natuurlijke leider is”, bevestigt Reinscheid. “De aanwezigheid van jonge verdedigers als Katterbach en Jakobs dragen daar natuurlijk wel toe bij. Maar ook naast het veld is hij al een publiekslieveling.



“Hij had onder meer een rol in de clubdocumentaire 'FC 24/7' en kwam daarin over als een uiterst nuchtere persoon. Daarnaast speelt hij bijvoorbeeld ook vaak piano, iets wat de club al postte op haar Instagram stories”, klinkt het enthousiast over onze landgenoot zijn maturiteit. Opnieuw beaamt Werner de woorden van zijn collega. “Hij is erg volwassen voor zijn leeftijd. Zelfs in interviews toont hij zich erg zelfverzekerd”, is ook hij onder de indruk. Zeker geen overbodige kwaliteit in Duitsland, waar de roddelpers misschien wel nog meer dan de Britse tabloids op de loer liggen om elke misstap uit te buiten. Over Bornauw valt echter weinig slechts te rapen, integendeel: net zoals óp het veld houdt hij zich ook ernaast moeiteloos staande.

QUALITY PLAYER EN RISING STAR

In tegenstelling tot de Jupiler Pro League is het seizoen in Duitsland nog lang niet afgelopen. Alles kan in de komende weken dus nog gebeuren, maar hoe dan ook maakte Bornauw al stevig naam voor zichzelf bij onze oosterburen. “Seb is duidelijk een rising star in de Bundesliga. Ik zou zelfs zeggen dat hij tot de top vijf behoort van de jonge centrale verdedigers. En dat is een enorme verdienste iemand die 'maar' bij Köln speelt”, besluit Reinscheid. “Ondanks zijn hoge aankoopprijs was ik toch wel verrast dat hij zulk een groei doormaakte. Bornauw toonde al meermaals zijn grote klasse, en ik denk dat hij zelfs het potentieel heeft om nóg verder door te groeien. Tot nu toe blijkt hij alleszins een geweldige aankoop te zijn voor Köln!”



Werner kan die mening alleen maar kracht bijzetten. “Ik denk dat hij een geweldige toekomst voor zich heeft, want ook volgens mij beschikt Sebastiaan nog over een enorme progressiemarge. Misschien kan hij inderdaad dus wel uitgroeien tot een rising star, maar hij is nu al met zekerheid een quality player in de Bundesliga. Bovendien is hij ook nog erg jong, wat logischerwijs betekent dat hij zich de komende jaren nog flink kan verbeteren. Waarom zeiden jullie nu ook alweer dat Anderlecht hem voor die relatieve lage prijs liet gaan?”

POLL: Verdient Bornauw een selectie voor de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

3
3
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

172
172
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

390
390
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

111
111
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

777
777
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

188
188
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

208
208
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

688
688
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

262
262
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

105
105
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

94
94
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

602
602
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

493
493
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

149
149
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1793
1793