Club kamp16en: 16 sleutelmomenten in het Brugse titeljaar

Club kamp16en: 16 sleutelmomenten in het Brugse titeljaar

Het had veel voeten in de aarde, maar vrijdag kwam er eindelijk witte – of voor de gelegenheid Blauw-Zwarte – rook uit de nok van Jan Breydel. Club Brugge gaat voor altijd de geschiedenis in als de coronakampioen, al zullen Bart Verhaeghe en co daar niet om malen. Zij pakten hun derde titel in vijf jaar tijd, goed voor nummer 16 in het clubbestaan. Ter ere daarvan vatten wij het Brugse seizoen samen in 16 chronologisch gerangschikte sleutelmomenten.

24/05: AANSTELLING CLEMENT
Voor de basis van deze titel moeten we al bijna een volledig jaar terug in de tijd. Club heeft maar één naam in het vizier als opvolger voor Ivan Leko en weet die uiteindelijk ook te strikken. Philippe Clement keert na zijn succes met KRC Genk terug naar het oude nest, waar de voormalige assistent met verve zijn kunstje nog eens overdoet. En daarmee ook zijn status als dé Belgische trainer van het moment stevig cementeert.

02/08: PANDOERING STVV
Clement laat meteen zijn hand gelden door de rol van Hans Vanaken en Ruud Vormer aan te pakken. Die laatste neemt voortaan alle corners voor zijn rekening, waardoor de lange spelmaker in de box blijft. Het resultaat is een karrenvracht aan assists en goals, een combinatie die op speeldag twee al voor de tweede keer werkt. Al zijn in de 6-0 demonstratie tegen STVV vooral Percy Tau en David Okereke de smaakmakers.

04/08: TRANSFER MIGNOLET
Club casht op de mercato en weet waar het die miljoenen aan wil spenderen. Simon Mignolet moet het jarenlange keepersprobleem komen oplossen, een stunt die ze zich op Jan Breydel absoluut niet beklagen. Al verdienen ook andere zomeraanwinsten als Eduard Sobol, Éder Balanta en vooral Simon Deli credits voor de 17 clean sheets in 29 wedstrijden. Vincent Mannaert mag dus terugblikken op een prima zomer.



28/08: CL-KWALIFICATIE
Een paar dagen na zijn aankomst staat Mignolet al direct onder de lat tegen Dynamo Kyiv, de moeilijkste horde richting de Champions League. Na een beklijvende thriller in Oekraïne een week later weet Club die echter toch te nemen, waarna vervolgens ook LASK Linz opzij wordt gezet. Eind augustus kwalificeert Blauw-Zwart zich zo voor het kampioenenbal. En is het eerste succesje van de campagne reeds een feit.

14/09: LESSEN VAN LEKO
Ondanks de goede resultaten – en een 1-0 voorsprong aan de rust – grijpt Clement in de derby tegen Cercle in. De trainer trekt lessen uit het werk van zijn voorganger en keert terug naar een defensie met drie, waarin vooral Clinton Mata nóg beter uit de verf komt. Nadien zou hij af en toe nog wel eens goochelen met zijn opstelling, maar de formatie met een enkele bezetting op de flanken blijft doorgaans intact.

22/09: VERNEDERING RSCA
In datzelfde systeem wordt een week later de vloer aangeveegd met Anderlecht. Het scorebord gaf slechts 2-1 aan, maar de krachtsverhoudingen ten opzichte van de aartsrivaal werden duidelijk op de mat gelegd. Een dartelend Club laat Paars-Wit alle hoeken van Jan Breydel zien, tot jolijt van het thuispubliek. Het versterkt het geloof in eigen kunnen – en de notie dat er dit seizoen geen maat staat op de Bruggelingen.



01/10: STUNT IN MADRID
Een dag om nooit te vergeten voor iedereen die Blauw-Zwart een warm hart toedraagt. Club lijkt lang op weg naar een stuntzege op bezoek bij het grote Real Madrid, maar moet het uiteindelijk stellen met een net zo historisch punt. Emmanuel Dennis gaat alvast de geschiedenisboeken in als de held van Bernabéu en levert, ook dankzij zijn latere goal tegen Manchester United, daardoor straks allicht nog wat meer op.

22/10: ONTDEKKING CDK
Minder glorie in het volgende CL-duel, want thuis tegen PSG krijgt Club een pak voor de broek. Hoewel hij eerder al eens mocht starten in de beker tegen Francs Borains, maakt het grote publiek wel voor de eerste keer kennis met Charles De Ketelaere. De jonkie wordt door Clement verrassend voor de leeuwen gegooid en doet het lang niet onaardig, waarmee hij de basis legt voor zijn doorbraak als revelatie van het seizoen.

10/11: VERLIES IN ANTWERP
Een paar dagen na het Diagne-debacle in Parijs lijkt het Brugse pantser plots gebroken, want op de Bosuil lijdt Club haar eerste competitienederlaag. Hoewel het bij dat ene verlies zou blijven, was de autoritaire leider zo toch gewaarschuwd dat ze de titel nog niet in hun schoot geworpen zouden krijgen – tot de coronacrisis daar enigszins anders over besliste. Antwerp keek alvast uit naar een nieuw bezoek in de PO's.



26/11: DANK AAN DIATTA
De memorabele CL-campagne dreigt in Istanboel te eindigen in mineur, tot Krépin Diatta zich in extremis tot de redder van de Blauw-Zwarte natie ontpopt. De Senegalees knalt Club voorbij Galatasaray naar de Europa League, waarmee hij zich net als Dennis nog wat meer in de kijker zet. Bovenal brengt het nog twee extra gala-avonden tegen Manchester United met zich mee. Al gaat daar Deli dan wel pijnlijk de mist in.

04/12: PENALTY'S AAN ZEE
De bekerfinale tegen Antwerp wordt mogelijk nog gespeeld, en dus blijft de dubbel een optie. Nochtans kan het begin december al over en uit zijn, want KV Oostende dwingt Club tot penalty's. Daarin is het aan Mignolet om de heldenrol op zich te nemen, waarna in de halve finale tegen Zulte Waregem een zeldzame blunder van de doelman onbestraft blijft. Tussendoor wordt in het Lotto Park afgerekend met Anderlecht.

15/01: GOUDEN VANAKEN
De Brugse dominantie wordt wederom kracht bijgezet op het Gala van de Gouden Schoen, waar Club met nagenoeg alle individuele prijzen gaat lopen. In de hoofdverkiezing troeft Vanaken ook nipt Dieumerci Mbokani af om voor de tweede opeenvolgende keer de eer in ontvangst te mogen nemen. Het kleinood blijft op die manier al voor het vierde jaar op rij in Jan Breydel, een nooit eerder vertoonde hegemonie.



19/01: WINST IN ANDERLECHT
Vanaken talmt niet om zijn schoen fel te laten blinken, want met twee fabelachtige treffers bezorgt hij zijn team op bezoek bij Anderlecht – dat meer weerstand biedt dan in de heenronde – de zege. De spelmaker dient zo meteen zijn kandidatuur in voor Goal v/h Jaar, maar bovenal overwint Club opnieuw een mentale hindernis. De fiere koploper kan zo met goede moed aan het lastige programma na nieuwjaar beginnen.

02/02: MILLIMETERS VS. ANTWERP
Een paar weken later is het wéér Vanaken die de Bruggelingen over de streep trekt, al weet tot op vandaag niemand of zijn doelpunt tegen Antwerp werkelijk de lijn overschreed. Hoe dan ook is de controversiële treffer tevens een belangrijke, want Club stevent op dat moment nog af op een één op negen – en een geslonken bonus van 'amper' zeven punten op AA Gent. In plaats daarvan wordt de kloof alsmaar groter.

07/03: BRUGS VOLKSFEEST
Mindere vorm of niet: nadien lopen de troepen van Clement dan ook weinig kleerscheuren op, met onder meer een moeizame maar deugddoende zege in Genk. De laatste match voor eigen volk van het regulier seizoen is vervolgens de derby tegen Cercle, dat zich ondanks de nederlaag handhaaft in eerste klasse. Een Brugs volksfeest is het resultaat, hoewel dan uiteraard nog niemand weet dat het seizoen er eigenlijk opzit.



15/05: OFFICIEEL KAMPIOEN
Na meer dan een maand zonder voetbal dienen de profclubs op 2 april het voorstel tot stopzetting van de competitie in, een viertal keren uitstel later wordt die beslissing op 15 mei ook bekrachtigd. Met een voorsprong van 15 punten op eerste achtervolger AA Gent en een puntentotaal van 70 op 87, ofwel meer dan 80 procent van de punten, kroont Club Brugge zich officieel voor de 16de keer tot landskampioen van België. Asterisk of niet: onverdiend kunnen we het alleszins niet noemen.

POLL: Wat zal u het meest herinneren van de Brugse titelcampagne?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

13
13
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

57
57
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

28
28
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

205
205
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

44
44
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard

Anderlecht pakte vorige week eindelijk de scalp van Union. Nochtans zaten de omstandigheden niet ...

82
82
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"

Na de zeven op negen in de Champions' Play-Offs kwalificeerde Club Brugge zich donderdag voor de ...

67
67
<strong>Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer</strong>
Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer

KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekra&iuml;ense ...

176
176
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg

Anderlecht kan de concurrentie zaterdag stevig onder druk zetten, want mits een zege in Genk loopt ...

337
337
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

253
253
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

248
248
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'

Sneller dan verwacht strijdt Anderlecht plots weer volop mee om de landstitel. Om die herworven plek ...

568
568
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'

Club Brugge schreef donderdag geschiedenis door zich te plaatsen voor de halve finale van de ...

506
506
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

1548
1548