Brugs boerenverstand: de logica achter de 'Club-complotten'

Foto: Brugs boerenverstand: de logica achter de 'Club-complotten'

Club Brugge was dit seizoen al de dominantste ploeg op het veld, nu probeert Blauw-Zwart haar wil ook aan de onderhandeltafel door te drukken. Niet iedereen is daar echter mee opgezet, zo blijkt uit de reactie van AA Gent-manager Michel Louwagie op het Brugse voorstel over het competitieformat. Daarnaast ligt de toekomstige landskampioen dwars rond het delen van haar Europese inkomsten, wat dan weer tot verwijten over een gebrek aan solidariteit leidt. Al laten ze in Jan Breydel misschien wel gewoon hun gezond boerenverstand spreken.

Geheime agenda of niet: de formule met 18 teams in eerste klasse die Club voordraagt, lijkt alvast het enige antwoord om de heetste hangijzers rond de JPL-stop het hoofd te bieden. In dat geval hoeft Waasland-Beveren namelijk niet te zakken en krijgen zowel Beerschot áls OH Leuven hun verhoopte promotie toegereikt, wat betekent dat niemand zich geroepen zal voelen om een rechtszaak aan te spannen. De overgebleven benadeelde partijen hebben per slot van rekening heel wat minder om over te klagen dan die drie clubs bij elke andere uitkomst. Maar daar komen we later nog op terug.

STILLE WERKGROEP

Eerst de ontsteltenis van Louwagie. Als lid van de werkgroep die de lijnen na de stopzetting uit moest tekenen, voelt hij zich op snelheid gepakt door de individuele actie van de Brugse concurrent. Zonder te insinueren dat Louwagie en co de voorbije weken stil hebben gezeten, bleef het van die kant echter al lange tijd akelig stil. Intussen is het nochtans toch al meer dan een maand geleden dat de intentie werd uitgesproken om het seizoen vroegtijdig te beëindigen. Tijd genoeg dus om op z'n minst een paar inzichten te verschaffen over de potentiële scenario's, zelfs al moest er nog veel worden uitgeklaard.Toegegeven, concrete knopen konden niet worden doorgehakt. Daarvoor lagen nog teveel variabelen op tafel, precies de reden waarom het doek nog steeds officieel moet vallen. Pas nu het BAS besloot om Moeskroen en KV Oostende te delibereren, kan er immers uitsluitsel komen over de gevolgen van de stopzetting – en bijgevolg met een weloverwogen mening gestemd worden tijdens de Algemene Vergadering, die straks eindelijk effectief plaats kan vinden. Toch neemt het niet weg dat de werkgroep in de tussentijd meer van zich mocht laten horen. En ook nu zelf sneller met een statement kon komen.

ÉÉN STAP VOOR

Dat betekent daarom niet dat Club het heft in eigen handen moet nemen, maar ergens begrijpen we Blauw-Zwart wel. Hoewel ze er zelf akkoord mee gingen, blijft het tenslotte een vreemd gegeven dat de autoritaire leider zelf niet betrokken is in de werkgroep – en de facto dus niets in de pap te brokken heeft. Samen met Standard zijn de Bruggelingen zelfs als enige G5-ploeg niet vertegenwoordigd, allicht een bewuste keuze om zich zo afzijdig mogelijk te houden in de debatten. De indruk werd nu namelijk al genoeg gewekt dat Club zich vooral goedkoop van de titel en het bijhorend CL-ticket wou verzekeren.Uiteraard zijn ze op Jan Breydel niet vrij van eigenbelangen. Club streeft al langer naar een eerste klasse met 18 clubs, zonder play-offs, én zit natuurlijk in het winnende kamp. Twee vliegen in één klap dus, wat verklaart waarom achter de schermen naar verluidt flink gelobbyd wordt. Om de concurrentie een stap voor te zijn, trad de leider nu plots echter ook naar de voorgrond. Omdat ze, net omwille van hun afwezigheid in de werkgroep, vrijdag anders voor een voldongen feit kunnen komen te staan? Per slot van rekening wil Club vooral koste wat het kost een nietigverklaring van het huidige seizoen vermijden.

GENTSE KRITIEK

Vermits daarvoor een meerderheid van 80 procent nodig is, kunnen ze in Brugge dus elke bondgenoot gebruiken. En is het eenvoudig om hen straks met de rug tegen de muur te zetten. Akkoord gaan met alle voorwaarden, of afstand doen van de titel en de voordelen die daarmee gepaard gaan: het is een ultimatum dat Club wellicht hoopt te ontlopen door nu voor haar beurt te spreken. De sympathie van Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven hebben ze alvast gewonnen. Al valt tegelijkertijd te begrijpen dat anderen gepikeerd reageren op de sluwe, en volgens Louwagie niet bijster collegiale, zet.Niet toevallig klinkt die kritiek het felst vanuit Gentse hoek, waar ze de PO's – die in de Brugse plannen dus zouden verdwijnen – sterk genegen zijn. Toch wenste Louwagie zich niet uit te spreken over de inhoud van het voorstel, terwijl voorzitter Ivan De Witte zijn manager zelfs enigszins terugfloot. De preses van de Buffalo's kan zich gerust vinden in een terugkeer naar het vroegere format, zij het wel voor slechts één jaar. In de huidige crisis mag immers geen opportuniteit worden gezien om definitieve wijzigingen op te dringen, zo luidt het alom. Enkel een tijdelijke ingreep valt uitzonderlijk te bespreken.

SOLIDAIRE SOLDEN

Die redenering wordt dan weer wel niet doorgetrokken naar de vraag om het Champions League-geld te verdelen, want daar oppert Anderlecht voor een driejarig plan. Terecht, want zulk een maatregel slechts één seizoen invoeren zou Club – en de andere teams in Europa – wel érg hard benadelen. Paars-Wit gaf zo trouwens te kennen in de toekomst ook zelf haar steentje bij te willen dragen. Niet dat we Anderlecht de komende drie jaar uittellen voor Europees voetbal, maar de echte vetpotten zitten wel in het kampioenenbal. Durft iemand voorspellen dat de recordkampioen dáár straks alweer meedoet?We merken overigens toch nog eens op dat het voorstel op zich misschien niet verkeerd is, maar wel uit uiterst ongelukkige hoek komt. Bovendien neemt iedereen zomaar aan dat Anderlecht en/of Genk wel een Europees ticket had bemachtigd, wat allesbehalve vastligt. Niet alleen staat KV Mechelen nog op de zesde plek, maar in PO II begint iedereen terug met gelijke kansen. De suggestie dat minstens een van beiden er sowieso in geslaagd was om via de ene of de andere weg de poorten naar Europa open te beuken, en zij dus meer recht hebben op compensatie dan pakweg STVV, gaat dus niet op.

LANGE DAGEN

Dat terzijde is het een vreemde kronkel dat hier ineens licht over één nacht ijs wordt gegaan om een ingrijpende verandering door te voeren, wat voor het competitieformat net absoluut vermeden moet worden. Ook wij zijn voorstander van meer solidariteit van de grote teams richting de kleintjes toe, maar dat het heil daarvoor louter in de Europese inkomsten moet worden gezocht is een ander paar mouwen. Veel beter zou namelijk zijn om de verdeelsleutel van het tv-contract eens onder de loep te nemen. We hebben een vermoeden dat ze in Anderlecht en Genk dan vrij snel van kamp zullen wisselen.Dat laatste is, indien het hoogste niveau werkelijk uitgebreid wordt naar 18 clubs, binnenkort trouwens mogelijk sowieso aan de orde. Wij zijn dus al benieuwd in welke mate er dan nog sprake zal zijn van solidariteit. Tot slot opperde Blauw-Zwart nog dat de KBVB zélf een bijdrage kon leveren met de steun die ze recent van UEFA en FIFA ontvingen, al is dat geld inmiddels blijkbaar al opgesoupeerd. De bond beroept zich daarvoor op foute communicatie van bovenaf, wast haar handen in onschuld en maakt zich er zo ook weer gemakkelijk vanaf. Of hoe het nog lange dagen, weken en maanden beloven te worden.

POLL: Heeft Club volgens u gelijk over het format en de verdeling van Europese inkomsten?

OVERZICHT: Dit is wanneer de topcompetities weer losbarsten!

Diagne: "Heb zoveel mogelijk bijgedragen aan titel Club"

Emotionele Messi: "Het is oneerlijk voor iedereen"

Vandaag 31 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het lijstje van Leko: de versterkingen die Antwerp nodig heeft

Antwerp staat voor een revolutie. De Great Old verving niet alleen Laszlo Bölöni door Ivan Leko ...

1317
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

69
{insert image alt}

OVERZICHT: Dit is wanneer de topcompetities weer losbarsten!

Het EK werd zoals alom geweten met een jaartje uitgesteld, toch zijn we op weg naar een erg drukke ...

6
{insert image alt}

Diagne: "Heb zoveel mogelijk bijgedragen aan titel Club"

Club Brugge mag terugblikken op een meer dan geslaagd seizoen, maar één element zal het bestuur zo ...

95
{insert image alt}

Emotionele Messi: "Het is oneerlijk voor iedereen"

Lionel Messi verwacht dat de (voetbal)wereld structureel gaat veranderen door de coronacrisis. Toch ...

59
{insert image alt}

Extra wapen voor Beerschot in 'wedstrijd van het jaar'

Beerschot VA en OH Leuven hebben deze week een akkoord gevonden over het afwerken van de ...

108
{insert image alt}

Louwagie fluit Antwerp terug: "Bayat deed niets unfair"

Antwerp FC dropte begin deze week een nieuw bommetje binnen het Belgische voetbal. De Great Old ...

211
{insert image alt}

'Liverpool vindt 'nieuwe Wijnaldum' voor 50 miljoen'

Liverpool FC wil zijn eerste landstitel in 30 jaar zo snel mogelijk veiligstellen als de Premier ...

118
{insert image alt}

Anderlecht en Genk slaan handen in mekaar: "Aantal scenario's op tafel"

Indien er in de komende weken geen tweede coronagolf opduikt, gaat het nieuwe seizoen in de Jupiler ...

311
{insert image alt}

'Imposant plan Serie A: élke weekdag minstens één wedstrijd'

De Jupiler Pro League werd inmiddels definitief stopgezet, maar elders in Europa zal deze zomer wel ...

51
{insert image alt}

'Speciale constructie kan Genk nieuwe aanvaller opleveren'

De meeste eersteklassers zijn momenteel volop aan het speuren naar versterking voor het komende ...

255
{insert image alt}

Bouwwerken schieten op: vernieuwde Bosuil oogt indrukwekkend

Antwerp FC zal binnen enkele weken met een compleet ander gelaat aan de start van het nieuwe seizoen ...

575
{insert image alt}

Trainingsbeest Mignolet maakt indruk: "Een ongelofelijke prof"

Simon Mignolet heeft een uitstekend eerste seizoen bij Club Brugge achter de rug. Op het Gala van de ...

362
{insert image alt}

'Barcelona vindt plan-B van 60 miljoen euro'

FC Barcelona zou zijn selectie ondanks de coronacrisis toch willen versterken. En daarvoor werd de ...

155
{insert image alt}

Eerste toptransfer sinds coronacrisis: PSG betaalt miljoenen voor Icardi

Paris Saint-Germain en Internazionale zijn het eens geworden over een definitieve transfer voor ...

217
{insert image alt}

'Anderlecht kan profiteren van maatregel Pro League'

RSC Anderlecht maakte afgelopen week zijn plan 20'-25' bekend, waarmee men de club weer wil doen ...

595
{insert image alt}

'Fenerbahce richt vizier op aanvaller Club Brugge'

Club Brugge wil komend seizoen opnieuw een gooi doen naar de dubbel in eigen land en mikt daarnaast ...

505

Gisteren 30 Mei 2020

{insert image alt}

Argentijnse doelman pakt uit met speciale 'Messi-clausule'

Lionel Messi begeestert al zestien jaar de voetbalwereld bij FC Barcelona en ook op zijn 32ste doet ...

204
{insert image alt}

Makelaar Osimhen speelt open kaart: "Enkel zij willen hem 100 procent"

Het lijkt er alsmaar meer op dat Victor Osimhen deze zomer opnieuw een lucratieve transfer zal ...

191
{insert image alt}

'Diagne krijgt er nog een optie in Turkije bij'

Bij Club Brugge zullen ze maar al te blij zijn om straks Mbaye Diagne te zien vertrekken, nadat de ...

289
{insert image alt}

Bestuurslid Bayern lijkt eerste grote aanwinst aan te kondigen

Door het coronavirus zullen we straks wellicht een bijzondere zomermercato beleven, waarin clubs ...

196
{insert image alt}

'Barça geeft Juventus nul op het rekest voor transfer'

Het lijkt erop dat FC Barcelona en Juventus deze zomer zaken gaan doen. De twee clubs onderhandelen ...

268
{insert image alt}

Martinez had graag één hervorming in 1B gezien

Roberto Martinez liet zien dat hij zeer begaan blijft met het Belgische voetbal door zijn aflopende ...

404
{insert image alt}

Makelaar Gaich lijkt goed en slecht nieuws te hebben voor Club

Club Brugge probeerde in januari lange tijd om Adolfo Gaich naar het Jan Breydelstadion te halen, ...

1172
{insert image alt}

"Hazard verveelde zich op training onder Sarri"

Hoewel hij bij Real Madrid dit seizoen door blessures nog niet de verhoopte potten kon breken, ...

351
{insert image alt}

Premier League krijgt uitstekend nieuws met oog op herstart

De voetbalwereld komt alsmaar meer weer op gang nadat het coronavirus zowat alle competities voor ...

68
{insert image alt}

'Newcastle en Leicester strijden om speler die bij Cercle weg moest'

Cercle Brugge zag de voorbije seizoenen heel wat spelers passeren, want het kreeg heel wat spelers ...

398
{insert image alt}

De Decker: "Ik zal in het stadion zitten voor de bekerfinale"

Antwerp nam twee weken geleden al afscheid van Laszlo Bölöni en in zijn slipstream is nu ook Wim ...

409
{insert image alt}

Bayern haalt de voorhamer boven en is weer stap dichter bij titel

Bayern München staat weer een stap dichter bij de landstitel. De Rekordmeister haalde de voorhamer ...

236
{insert image alt}

'Charleroi stuurt belangrijk signaal in gesprekken met Club en Gillet'

Charleroi verraste dit seizoen vriend en vijand door een knappe derde plaats te pakken. Daardoor ...

484
{insert image alt}

Leko heeft extra motivatie bij Antwerp: "Ga me niet verstoppen"

Na een mislukt avontuur bij Al-Ain en enkele maanden zonder werkgever, heeft Ivan Leko zijn comeback ...

370
{insert image alt}

Lewandowski zet Bayern op rozen met historische treffer (🎥)

In de Bundesliga lijkt Bayern München recht op de titel af te stevenen, dat werd zaterdagavond ...

111