De kalenderknoop: meer kopzorgen (en lobbywerk) op komst

Foto: De kalenderknoop: meer kopzorgen (en lobbywerk) op komst

Het zijn tegenwoordig lastige dagen voor Nils Van Brantegem. De licentiemanager zag al zijn harde werk tenietgedaan worden door het BAS, waar tot dusver alle gebuisden hun tweede zit overleefden. Toch moet de zwaarste klus in zijn takenpakket zelfs nog komen, want de arme man doet tevens dienst als kalendermaker. Een ondankbare taak waar hij zo dadelijk weer de eerste hand aan mag gaan leggen. En die hem in het post-coronatijdperk zo mogelijk nog een pak moeilijker wordt gemaakt.

15 mei. Na het nodige uitstel wordt dan ten langen leste een oordeel geveld over de concrete gevolgen van de JPL-stop. Dat betekent in principe dus ook dat over het competitieformat voor de volgende jaargang uitsluitsel volgt. Perfect op schema voor Van Brantegem, die eerder reeds aangaf hopelijk midden mei van start te kunnen gaan met zijn ingewikkelde puzzel. Pas wanneer alle stukjes én het kader waarin ze moeten passen definitief vastliggen, kan hij namelijk weer aan zijn jaarlijkse huzarenstukje beginnen. Na volgende week vrijdag zou het – onder voorbehoud van eventuele rechtszaken – eindelijk zover moeten zijn.

HOE MEER ZIELEN ...

Hoe dan ook belooft het wederom een breinbreker te worden. De Belgische voetbalkalender zit tenslotte sowieso al stampvol, laat staan wanneer het seizoen zich later op gang trekt. Op dit moment wordt immers 8 augustus naar voren geschoven als potentiële richtdatum om er met verse moed weer aan te beginnen, terwijl in diezelfde periode vorige zomer reeds speeldag drie werd afgerond. Op zich geen onoverkomelijke achterstand, ware het niet dat de marge voor onvoorziene omstandigheden zo wel al heel erg klein wordt. Zeker indien de huidige formule met 16 ploegen op het hoogste niveau gewoon overeind blijft.Bij een terugkeer naar het oude format met 18 teams in eerste klasse, waar vooral Waasland-Beveren, OH Leuven en Beerschot voor ijveren, zien we daarentegen meer mogelijkheden. Zonder play-offs gaat het aantal matchmomenten dan namelijk in één klap met maar liefst zes stuks omlaag: van 40 speeldagen, inclusief PO's, naar slechts 34. Zulk een ingreep zou dus niet alleen Van Brantegem iets meer ademruimte gunnen, maar er tevens voor zorgen dat we begin augustus zonder nog maar één keer te spelen plots al voor zitten op schema. Meer zelfs: speelronde zes stond dit seizoen gepland op ... 1 september.

FINANCIËLE PLAATJE

Waarom vermelden we dit nu? Tot op heden zijn wedstrijden met publiek verboden tot en met eind augustus. Uiteraard bestaat er een reële kans dat de maatregelen nadien verlengd worden, maar vandaag koestert iedereen in de voetballerij hoop dat de tribunes vanaf dan stilaan weer vol kunnen lopen. En dan zeker de clubs zelf, die vanzelfsprekend een gigantisch verlies aan inkomsten lijden telkens de bal zonder aanwezige fans aan het rollen gaat. Die duels blijven bij voorkeur dan ook tot het absolute minimum beperkt. Hoezeer we ook snakken naar het spelletje, in de optiek kan het dus gerust nog wat wachten.Laten we er echter even van uitgaan dat een paar matchen achter gesloten deuren onvermijdelijk zijn. Stel bijvoorbeeld dat de nieuwe jaargang werkelijk op 8 augustus van start gaat. In dat geval worden al zeker vier duels zonder fans afgehaspeld, gelukkig voor Van Brantegem een even getal. Dat helpt hem immers al wat vooruit in de zoektocht naar een zo eerlijk mogelijk schema, want per slot van rekening zijn lang niet alle thuismatchen evenwaardig. Dan hebben we het niet alleen over het sportieve voordeel dankzij de steun van het eigen volk, maar – hoe kan het ook anders – vooral over het financiële plaatje.

TOPPERS & DERBY'S

De inkomsten die modale clubs opstrijken wanneer een topteam op bezoek komt, vallen namelijk niet te vergelijken met de recettes bij pakweg Eupen tegen STVV. Iets wat Van Brantegem zelf ook begrijpt, want hij gaf al te kennen hier rekening mee te houden. Behalve een eerlijke verdeling van het aantal duels zonder publiek, allicht twee elk dus, zal zo tevens nagestreefd worden om de categorie van tegenstanders in die wedstrijden uit te balanceren. De opzet is dat elke ploeg "slechts één club uit de top vijf treft, al is dat wiskundig niet mogelijk voor alle teams". Minstens één iemand wordt wel weer de dupe dus.We nemen bovendien aan dat met 'de top vijf' de G5 wordt bedoeld, waarin Antwerp en Charleroi dan plaats ruimen voor Anderlecht en KRC Genk. Dat gezegd zijnde is voor de kleinere clubs de ene klepper de andere niet. Zo speelt Cercle Brugge bijvoorbeeld liever voor lege tribunes tegen AA Gent dan tegen Club. Hetzelfde geldt ook voor onder meer Charleroi tegen Standard en STVV tegen Genk, al is een derby achter gesloten deuren zeker in dat laatste geval misschien net een gepaste straf voor de onregelmatigheden van dit seizoen. Toch is het nog maar de vraag of deze wensen eveneens ingewilligd kunnen worden.

ELKE EURO TELT

Om dan nog te zwijgen van onderlinge confrontaties tussen de topteams, al staan die doorgaans sowieso pas iets later op het programma. Tot slot zijn natuurlijk ook niet alle matchen tussen twee zogenaamde 'kleintjes' van hetzelfde kaliber. We denken dan aan derby's als KV Kortrijk tegen Zulte Waregem of, mocht de stemming van vrijdag in hun voordeel uitdraaien, Beerschot tegen Antwerp. Indien de ene haar 'match van het jaar' verloren ziet gaan terwijl de andere later op het seizoen wél op haar supporters kan rekenen, zullen gevoelens van onrecht al snel de kop opsteken. Al gaat het, nogmaals, vooral om de centen.De afgelopen weken werd in aanloop naar de JPL-stop naar verluidt al duchtig gelobbyd, zowel tussen de clubs onderling als richting politiek en UEFA, om de eigen visie – lees: belangen – door te drukken. Straks staat ook Van Brantegem zijn telefoon allicht dus roodgloeiend. Niemand wil immers opgezadeld zitten met een ongunstige kalender, waarin een van de meest lucratieve duels alsnog in augustus gepland staat. Wat trouwens ook best te begrijpen valt, zeker nu elke euro meer dan ooit telt. Toch tellen wij nu al af tot de eerste misnoegden van zich laten horen. We zouden niet graag in Van Brantegem zijn schoenen staan.

POLL: Hoeveel speeldagen zullen volgens u zonder publiek worden afgewerkt?

AA Gent maakt deal bekend: "Meer dan 30 miljoen euro"

Cercle tevreden: "Zij maakten komst Didillon mogelijk"

Leko in de fout: duidelijke repliek van Lamkel Zé

Vandaag 11 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Leko in de fout: duidelijke repliek van Lamkel Zé

Antwerp FC zorgde in de bekerfinale tegen Club Brugge voor een stunt van formaat, maar The Great Old ...

66
{insert image alt}

Dromen zonder David: maakt AA Gent nog kans op de titel?

AA Gent speelde het hard door het onderste uit de kan te eisen, maar de kogel lijkt nu dan toch door ...

373
{insert image alt}

Hoogmoed bij Club (bis): de verwachte Brugse blunder

Twee officiële wedstrijden, twee nederlagen. Club Brugge had zich de start van het nieuwe ...

731
{insert image alt}

'Twee spelers van Anderlecht wellicht van basis naar bank tegen STVV'

RSC Anderlecht opende met een gelijkspel op het veld van KV Mechelen. RSCA speelde nit goed en twee ...

6
{insert image alt}

AA Gent maakt deal bekend: "Meer dan 30 miljoen euro"

Het zat er al weken en zelfs maanden aan te komen: Jonathan David heeft AA Gent verlaten. De ...

194
{insert image alt}

Tottenham en Southampton ronden twee onderlinge transfers af

Tottenham en Southampton hebben twee transfers afgerond. Beide ploegen nemen van elkaar een speler ...

37
{insert image alt}

Cercle tevreden: "Zij maakten komst Didillon mogelijk"

RSC Anderlecht heeft eindelijk eens een overbodige speler definitief van de hand gedaan. Met Thomas ...

198
{insert image alt}

Boskamp over Lukaku: "Beter dan Inzaghi"

Romelu Lukaku geeft al heel zijn loopbaan criticasters lik op stuk met zijn doelpunten. Dit seizoen ...

97
{insert image alt}

OHL komt met slecht nieuws over vier geblesseerde spelers

Oud-Heverlee Leuven vierde maandag zijn terugkeer in Eerste Klasse A en pakte een punt tegen KAS ...

87
{insert image alt}

'Belgische Eredivisie-sensatie kan fraaie transfer versieren'

Cyriel Dessers was vorig jaar niet de enige Belg die hoge ogen gooide in de Eredivisie, want bij ...

129
{insert image alt}

Didillon spuit mist over transferdetails, Anderlecht neemt afscheid

Zijn overgang hing al een tijdje in de lucht, nu lijkt de transfer stilaan ook officieel rond: ...

203
{insert image alt}

Club Brugge stelt nieuw talent voor: "Al veel geleerd van Clement"

Vorig jaar maakten we bij Club Brugge reeds kennis met talenten als Charles De Ketelaere en Maxim De ...

386
{insert image alt}

Anderlecht en Cercle vinden akkoord, bonus voor Genk?

Zijn overgang hing al een tijdje in de lucht, nu lijkt de transfer stilaan ook officieel rond: ...

402
{insert image alt}

'Genk mag woensdag nieuwe aanwinst verwelkomen'

Als een van de weinige traditionele topclubs won KRC Genk afgelopen weekend haar openingsduel. ...

258
{insert image alt}

Reden bekend voor afwezigheid van Anderlecht-topaankoop

Anderlecht moest deze zomer met uiterst beperkte middelen op zoek naar versterking, maar toch ...

667
{insert image alt}

Bart De Wever pijnlijk de mist in bij bekerviering Antwerp

De omstandigheden waren niet ideaal, maar 10 dagen na de bekerwinst besloot Antwerp haar helden toch ...

536
{insert image alt}

'Club Brugge geeft geloof in eigen jeugd nog niet op'

Club Brugge probeerde de laatste jaren voor iets meer voor doorstroming vanuit de jeugd te zorgen, ...

296
{insert image alt}

'Twee zondebokken de pineut bij Anderlecht na late draw'

Anderlecht sloot in maart vlak voor de coronastop een historisch slecht seizoen nog af met enkele ...

597

Gisteren 10 Augustus 2020

{insert image alt}

Manchester United recht rug en plaatst zich voor halve finale

Manchester United nam het vanavond in Keulen op tegen FC Kopenhagen. In de kwartfinale van de Europa ...

329
{insert image alt}

Extra Time-panel duidt zondebok Club aan: "Veel te passief"

Club Brugge verslikte zich zaterdag in Sporting Charleroi. De landskampioen ging verrassend onderuit ...

993
{insert image alt}

Verheyen fileert Gent-verdediger: "Hij is gewoon niet goed genoeg"

KAA Gent verloor gisteren op het veld van Sint-Truiden met 2-1. Vooral de verdediging van de ...

570
{insert image alt}

Lukaku knalt Inter naar halve finale, United speelt verlengingen

Internazionale plaatste zich vanavond voor de halve finale van de Europa League. De Italianen waren ...

181
{insert image alt}

'Real Madrid neemt afscheid van 9 (!) grote namen'

Real Madrid beleefde een wisselvallig seizoen. De Koninklijke wist de Spaanse landstitel te ...

1127
{insert image alt}

'Recordtransfer Gent bijna rond, David tekent morgen voor vijf seizoenen'

De transfer van Jonathan David richting het Franse Lille lijkt eindelijk rond te zijn. Een echte ...

343
{insert image alt}

Losada duidt werkpunten aan ondanks winst Beerschot

Beerschot heeft zijn start in de Jupiler Pro League alvast niet gemist. Ondanks een sterke ...

324
{insert image alt}

'Spits uit La Liga nadert akkoord met Eupen'

KAS Eupen raakt zojuist niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen promovendus OHL. Tijd voor een ...

106
{insert image alt}

'Anderlecht raakt Vranjes niet kwijt, Griekse topclub trekt zich terug'

Ognjen Vranjes maakt dit seizoen (opnieuw) deel uit van de A-kern van RSC Anderlecht. Desondanks zal ...

616
{insert image alt}

Lukaku zet zichzelf op het scorebord tegen Leverkusen (🎥)

Internazionale neemt het op dit moment op tegen Bayer Leverkusen in de kwartfinale van de Europa ...

240
{insert image alt}

"Club en Gent zijn de grootste titelkandidaten, Charleroi dé outsider"

Club Brugge en KAA Gent werden voor de start van het seizoen nog als dé grootste titelkandidaten ...

365
{insert image alt}

Liverpool heeft beet en legt eerste zomertransfer vast

Liverpool won dit seizoen voor het eerst sinds 1990 de Premier League. De Reds kunnen zo na de ...

179
{insert image alt}

Promovendus OHL begint met gevleid gelijkspel tegen de Panda's

Marc Brys en OHL hebben één puntje overgehouden aan hun comeback in de Jupiler Pro League. Een fel ...

141
{insert image alt}

Beerschot verrast meteen en laat KVO puntenloos achter

Nadat het vorig week al een terugkeer langs de grote poort maakte, heeft Beerschot die comeback nu ...

330
{insert image alt}

Waasland-Beveren neemt definitief afscheid van middenvelder

Waasland-Beveren schoot gisteren uitstekend uit de startblokken tegen KV Kortrijk. In het ...

389