Ballast v/h BAS: waarom JPL-stemming een zware klus wordt

Foto: Ballast v/h BAS: waarom JPL-stemming een zware klus wordt

Hoeveel profclubs blijven over? Dat was de vraag op 8 april nadat de licentiecommissie maar liefst zeven van de 24 ploegen naar een tweede zit bij het BAS verwees. Die blijkt de slechte leerlingen echter een pak gunstiger gezind, want met uitzondering van het ter ziele gegane Lokeren lijkt iedereen zich te zullen redden. Vooral de zoveelste deliberatie van Moeskroen doet daarbij wel alom stevig de wenkbrauwen fronsen. En zorgt weer voor wat extra ballast in de zoektocht naar een correct besluit van het seizoen.

Standard, Moeskroen en Lommel kregen reeds groen licht van het BAS, KV Oostende hoopt snel te volgen. Ook in Roeselare en Virton hebben ze er een goed oog in dat alles wel in orde geraakt, wat betekent dat ieder van de zes probleemgevallen – Lokeren was zoals gezegd al uitgeteld – de dans wellicht ontspringt. Een zegen, zou je dan kunnen denken, want een maand geleden zaten we nog met de handen in het haar over de toekomst van het Belgisch voetbal. Hoewel uiteraard lang niet alle zorgen de wereld uit zijn, lijkt een hervorming vandaag dan al heel wat minder urgent. Al ziet het er tegelijkertijd net meer en meer naar uit dat zulk een ingreep onvermijdelijk is om de stopgezette campagne zonder kleerscheuren te voltooien.

80% MEERDERHEID

Om meteen ter zake te komen: zoals verwacht gaf Waasland-Beveren al aan stappen te ondernemen bij een eventuele degradatie na 29 speeldagen. Een discussie die ontweken werd mocht Moeskroen voor de bijl zijn gegaan, want dan namen de Waaslanders al zeker hun plaats in. Nu dat niet gebeurde, dreigt de huidige hekkensluiter – die zich mathematisch wel nog kon handhaven – alsnog de pineut te worden indien de stand van vandaag als definitief wordt beschouwd. In tegenstelling tot de stop op zich, na het verdict van de Nationale Veiligheidsraad slechts een formaliteit, is daarvoor wel een meerderheid van 80 procent nodig.Hetzelfde geldt voor een wijziging aan het format naar 18 teams, een oplossing die al vaak geopperd werd – en zich na de redding van Moeskroen en allicht ook Oostende nog meer opdringt. Behalve Waasland-Beveren volgen ook Beerschot en OH Leuven alle ontwikkelingen immers met argusogen op, net zoals Westerlo. Die laatste heeft wel minder in de pap te brokken, want een uitbreiding naar 20 ploegen lijkt al helemaal van tafel nu naast Deinze en RDWM ook Lierse Kempenzonen en Seraing een proflicentie kregen. Als straks Roeselare en Virton nog victorie kraaien, is er al geen sprake meer van een tekort aan clubs voor 1B.

18 CLUBS IN 1A?

Daarmee willen we niet zeggen dat de formule van tweede klasse geen fikse opknapbeurt verdient, maar indien alleen Lokeren verdwijnt blijft de gevreesde chaos wel ietwat achterwege. Desalniettemin begrijpen we dat Waasland-Beveren het vagevuur te allen tijde wil ontlopen, net zoals Beerschot en OH Leuven er zo snel mogelijk aan willen ontsnappen. Nu zij niet kunnen profiteren van een ander zijn ondergang, lijkt een terugkeer naar 18 teams op het hoogste niveau dan ook de enige manier om iedereen tevreden te houden. Enkel Westerlo blijft dan verweesd achter, maar nogmaals: daar hebben ze net iets minder recht tot klagen.Mochten ze in 't Kuipje écht gefrustreerd zijn, kunnen de Kemphanen wel altijd nog een stok in de wielen steken. Een competitie met 18 clubs betekent namelijk een al dan niet tijdelijke afschaffing van de play-offs, iets waar KRC Genk, AA Gent en Charleroi alvast fervent tegenstander van zijn. Als zij die positie ook tot uiting brengen in hun stemgedrag, tellen we dankzij het groter gewicht van de G5 al acht contra's op 44 mogelijke stemmen. Amper één medestander volstaat dan dus al om de benodigde meerderheid van 80 procent te doorbreken, een stem die ze in dat scenario wie weet wel bij een misnoegd Westerlo kunnen opscharrelen.

KRUIS ERDOOR?

Ook om de huidige stand definitief te maken, is zoals gezegd eenzelfde overwicht vereist. Zo niet schrijven de reglementen voor dat het seizoen nietig wordt verklaard, een optie die Waasland-Beveren eveneens genegen is. Logisch ook, want dan zijn ze op de Freethiel sowieso gered in plaats van de dupe – al blijft het onduidelijk hoe zal worden bepaald wie in dat laatste geval hun plek inneemt. Vermits zowat iedereen Club Brugge de titel gunt, lijkt het wel weinig waarschijnlijk dat de Waaslanders genoeg steun vinden om het forfait af te dwingen. Toch is de kans niet geheel onbestaande, te beginnen met de reeds genoemde ploegen.Genk, Gent en Charleroi zijn er, alle sympathie voor de Brugse concurrent ten spijt, bij een annulering immers tenminste van verzekerd dat hun geliefde PO's intact blijven. Al koesteren die laatste twee wellicht net iets te zeer het Europese ticket dat ze momenteel in handen hebben om nu nog van koers te wijzigen. Een ander verhaal in Anderlecht en zelfs Antwerpen, ofwel de teams die het felst tegen de stopzetting gekant waren. Vooral Antwerp heeft enerzijds weinig baat bij een totale nietigverklaring van de voorbije campagne, maar misschien laat Paul Gheysens wel geen kans onbenut om Bart Verhaeghe een hak te zetten.

NEDERLAND VS. FRANKRIJK

Dit alles om de wirwar van eigenbelangen te schetsen, waarbij partijen die pre-stopzetting nog in het tegenovergestelde kamp stonden zich straks plots weer zij aan zij kunnen bevinden. En álles dus mogelijk blijft, zeker wanneer we de conflicterende voorbeelden uit Nederland en Frankrijk erbij nemen. Zo werd in de Eredivisie gekozen om geen kampioen en degradanten toe te wijzen, maar de Europese tickets wél op basis van het klassement te verdelen. In dat scenario zouden AA Gent en Charleroi zich dus alsnog kunnen verenigen met Genk en Waasland-Beveren om het format met 16 clubs – en daarmee ook het vel van die laatste – te redden.Kandidaat-promovendi Cambuur en De Graafschap, de Nederlandse equivalenten van Beerschot en OH Leuven, beloofden wel al het er niet bij te laten. Het omgekeerde verhaal in Frankrijk, waar wél gevolg werd gegeven aan de stand – en het gedupeerde Amiens bijgevolg dan weer een petitie opstartte. Het geeft perfect weer hoe altijd wel iemand aan het kortste eind trekt, en solidariteit een relatief begrip wordt wanneer het eigen hachje op het spel staat. Al het gebakkelei aan de top ten spijt, zijn de belangen onderin – en in tweede klasse – allicht dan ook het grootst. Benieuwd of de voorstanders van de PO's daar rekening mee houden.

KNOPEN DOORHAKKEN

Noch in Nederland, noch in Frankrijk werd namelijk geopteerd voor een uitbreiding van het aantal ploegen in eerste klasse. In België lijkt het na de beslissingen van het BAS echter de enige manier om rechtszaken te ontlopen, ook al kost dat dan de eindrondes. Anders mogen we er immers gerust prat op gaan dat de onvermijdelijke verliezers – Waasland-Beveren, Beerschot en/of OH Leuven – procedures zullen opstarten. Per slot van rekening gaan we begin augustus vast niet terug van start met speeldag 30 en het tweede luik van de promotiefinale, wat dit hele debat overbodig zou maken. Neen, stilaan moeten er eindelijk eens wat knopen doorgehakt worden. Jammer dat het BAS naliet om een handje te helpen door hetzelfde te doen.

POLL: Wat is volgens u de eerlijkste oplossing?

Eindelijk witte rook: JPL keert terug naar Telenet

Vertonghen heeft toptransfer beet: drie jaar Benfica

Edmilson start, schittert én sukkelt in Qatar

Vandaag 14 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

28
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

275
{insert image alt}

Vertonghen heeft toptransfer beet: drie jaar Benfica

Na het aflopen van zijn contract bij Tottenham wachtte Jan Vertonghen even zijn opties af, maar nu ...

45
{insert image alt}

Edmilson start, schittert én sukkelt in Qatar

Philippe Clement zette de deur donderdag al op een kier, nu lijkt er ook echt schot in de zaak te ...

39
{insert image alt}

De 11 namen: Vrancken stelt supersubs teleur, Bakic wél beloond

Speeldag twee wordt zo dadelijk in gang getrapt door Moeskroen en KV Mechelen, de eerste wedstrijd ...

37
{insert image alt}

Eindelijk witte rook: JPL keert terug naar Telenet

Het had enorm veel voeten in de aarde en kwam eigenlijk een week te laat, maar Telenet-klanten mogen ...

619
{insert image alt}

Benfica prikkelt met Vertonghen-teaser

Na het aflopen van zijn contract bij Tottenham wachtte Jan Vertonghen even zijn opties af, maar nu ...

102
{insert image alt}

Club Brugge maakt fans warm met hoopgevende beelden

Twee nederlagen, waarvan eentje de bekerfinale en de andere in eigen huis tegen Charleroi: Club ...

317
{insert image alt}

'Aziatische Messi' arriveert in Kortrijk

Na de 1-3 nederlaag in eigen huis tegen Waasland-Beveren sloot KV Kortrijk speeldag één af als ...

79
{insert image alt}

Pech voor PSG: fikse handicap in halve finale CL?

Hun lot hing aan een zijden draadje, maar in een doldwaze slotfase rekende PSG in de Final 8 van de ...

174
{insert image alt}

'Dan toch geen Edmilson voor Club? "Qatar zegt neen"'

Philippe Clement zette de deur donderdag al op een kier, nu lijkt er ook echt schot in de zaak te ...

636
{insert image alt}

'KV Mechelen heeft fraaie versterking in het vizier'

KV Mechelen legde op speeldag één een hoopgevende prestatie op de mat tegen Anderlecht, maar ...

222
{insert image alt}

'Beerschot dicht bij nieuwe prestigetransfer, testen al gepland'

Beerschot zit in de goede flow. Afgelopen weekend namen de Ratten een prima start door te winnen op ...

461
{insert image alt}

Anderlecht bevestigt: "Wissels op komst"

Het gelijkspel in Mechelen was al bij al nog gevleid, maar toch overheerste bij Anderlecht vooral de ...

903
{insert image alt}

RTBF: 'Edmilson is bijna van Club Brugge'

Philippe Clement zette de deur donderdag al op een kier, nu lijkt er ook echt schot in de zaak te ...

2202
{insert image alt}

Toekomst van Genk lijkt verzekerd met twee nieuwe spelers

KRC Genk bracht in het verleden al enkele grote talenten voort en blijft verder inzetten op de ...

221
{insert image alt}

Zulte Waregem trekt zonder sterkhouder naar het Kiel

SV Zulte Waregem verloor op de openingspeeldag met 1-2 tegen KRC Genk en gaat dit weekend bij ...

255

Gisteren 13 Augustus 2020

{insert image alt}

Stunttransfer stoot Mignolet van zijn troon

KAS Eupen wist woensdag uit te pakken met een ware stunttransfer. Adriano Correia, voornamelijk ...

885
{insert image alt}

'Uitverkoop levert Anderlecht miljoenenbedrag op'

Het aantal overtollige spelers is zo hoog dat Anderlecht aan een grote schoonmaak bezig is. Deze ...

624
{insert image alt}

'Vertonghen trekt om duidelijke reden naar Benfica'

Jan Vertonghen gaat zijn carrière voortzetten in Lissabon. De 33-jarige Belg heeft de medische ...

451
{insert image alt}

RB Leipzig dankt CL-stunt aan één man: "Wordt de beste ter wereld"

RB Leipzig heeft voor een ware stunt gezorgd in de Champions League. Het wist namelijk het Atletico ...

411
{insert image alt}

RB Leipzig stunt en knikkert Atletico en Carrasco uit CL

Woensdag kregen we in de Champions League de eerste kwartfinale voorgeschoteld. Daarin boekte Paris ...

328
{insert image alt}

'Club wou ex-Anderlecht goudhaantje naar Brugge halen'

Standard en co mogen het dossier van Belgische goudhaantje en ex-Anderlecht goudhaantje Francesco ...

801
{insert image alt}

'FIFA 21 grijpt drastisch in bij Cristiano Ronaldo'

Cristiano Ronaldo rijgt de doelpunten aan elkaar en aarzelt ook niet om deze op een expressieve ...

1724
{insert image alt}

AA Gent tekent voor beschamende statistiek in JPL

AA Gent verloor afgelopen weekend zijn openingswedstrijd van het nieuwe Jupiler Pro League-seizoen ...

309
{insert image alt}

Eerste Club-aanwinsten op komst: "Werken er hard aan"

We zijn inmiddels half augustus en het nieuwe seizoen is weer van start gegaan, toch is het bij ...

915
{insert image alt}

Vertonghen-mania slaat toe: officiële presentatie gepland

Jan Vertonghen is intussen al enkele weken een vrije speler, en de recordinternational lijkt zijn ...

432
{insert image alt}

Wie wordt opvolger David? Depoitre duidelijk

AA Gent sloot deze week een financiële topdeal met de recordverkoop van Jonathan David aan Lille ...

348
{insert image alt}

'United klopt op Camp Nou aan voor plan-B'

Manchester United houdt er sterk rekening ermee dat Jadon Sancho deze zomer onhaalbaar is. Daarom ...

284
{insert image alt}

Pech voor Standard en co: transfer Antonucci helemaal rond

Standard heeft zich deze zomer tot dusver zeer rustig gehouden op de transfermarkt, in tegenstelling ...

107
{insert image alt}

'Anderlecht mag hopen op twee 'makkelijke' transfers'

Peter Verbeke heeft tot dusver al een behoorlijke drukke transferperiode achter de rug als sportief ...

1148
{insert image alt}

Waarschuwing voor beloften Club: "Ze gaan nog schrikken"

Volgende week trekt de eerste klasse B zich op gang met een primeur in het Belgisch voetbal. Voor ...

659