Ballast v/h BAS: waarom JPL-stemming een zware klus wordt

Foto: Ballast v/h BAS: waarom JPL-stemming een zware klus wordt

Hoeveel profclubs blijven over? Dat was de vraag op 8 april nadat de licentiecommissie maar liefst zeven van de 24 ploegen naar een tweede zit bij het BAS verwees. Die blijkt de slechte leerlingen echter een pak gunstiger gezind, want met uitzondering van het ter ziele gegane Lokeren lijkt iedereen zich te zullen redden. Vooral de zoveelste deliberatie van Moeskroen doet daarbij wel alom stevig de wenkbrauwen fronsen. En zorgt weer voor wat extra ballast in de zoektocht naar een correct besluit van het seizoen.

Standard, Moeskroen en Lommel kregen reeds groen licht van het BAS, KV Oostende hoopt snel te volgen. Ook in Roeselare en Virton hebben ze er een goed oog in dat alles wel in orde geraakt, wat betekent dat ieder van de zes probleemgevallen – Lokeren was zoals gezegd al uitgeteld – de dans wellicht ontspringt. Een zegen, zou je dan kunnen denken, want een maand geleden zaten we nog met de handen in het haar over de toekomst van het Belgisch voetbal. Hoewel uiteraard lang niet alle zorgen de wereld uit zijn, lijkt een hervorming vandaag dan al heel wat minder urgent. Al ziet het er tegelijkertijd net meer en meer naar uit dat zulk een ingreep onvermijdelijk is om de stopgezette campagne zonder kleerscheuren te voltooien.

80% MEERDERHEID

Om meteen ter zake te komen: zoals verwacht gaf Waasland-Beveren al aan stappen te ondernemen bij een eventuele degradatie na 29 speeldagen. Een discussie die ontweken werd mocht Moeskroen voor de bijl zijn gegaan, want dan namen de Waaslanders al zeker hun plaats in. Nu dat niet gebeurde, dreigt de huidige hekkensluiter – die zich mathematisch wel nog kon handhaven – alsnog de pineut te worden indien de stand van vandaag als definitief wordt beschouwd. In tegenstelling tot de stop op zich, na het verdict van de Nationale Veiligheidsraad slechts een formaliteit, is daarvoor wel een meerderheid van 80 procent nodig.Hetzelfde geldt voor een wijziging aan het format naar 18 teams, een oplossing die al vaak geopperd werd – en zich na de redding van Moeskroen en allicht ook Oostende nog meer opdringt. Behalve Waasland-Beveren volgen ook Beerschot en OH Leuven alle ontwikkelingen immers met argusogen op, net zoals Westerlo. Die laatste heeft wel minder in de pap te brokken, want een uitbreiding naar 20 ploegen lijkt al helemaal van tafel nu naast Deinze en RDWM ook Lierse Kempenzonen en Seraing een proflicentie kregen. Als straks Roeselare en Virton nog victorie kraaien, is er al geen sprake meer van een tekort aan clubs voor 1B.

18 CLUBS IN 1A?

Daarmee willen we niet zeggen dat de formule van tweede klasse geen fikse opknapbeurt verdient, maar indien alleen Lokeren verdwijnt blijft de gevreesde chaos wel ietwat achterwege. Desalniettemin begrijpen we dat Waasland-Beveren het vagevuur te allen tijde wil ontlopen, net zoals Beerschot en OH Leuven er zo snel mogelijk aan willen ontsnappen. Nu zij niet kunnen profiteren van een ander zijn ondergang, lijkt een terugkeer naar 18 teams op het hoogste niveau dan ook de enige manier om iedereen tevreden te houden. Enkel Westerlo blijft dan verweesd achter, maar nogmaals: daar hebben ze net iets minder recht tot klagen.Mochten ze in 't Kuipje écht gefrustreerd zijn, kunnen de Kemphanen wel altijd nog een stok in de wielen steken. Een competitie met 18 clubs betekent namelijk een al dan niet tijdelijke afschaffing van de play-offs, iets waar KRC Genk, AA Gent en Charleroi alvast fervent tegenstander van zijn. Als zij die positie ook tot uiting brengen in hun stemgedrag, tellen we dankzij het groter gewicht van de G5 al acht contra's op 44 mogelijke stemmen. Amper één medestander volstaat dan dus al om de benodigde meerderheid van 80 procent te doorbreken, een stem die ze in dat scenario wie weet wel bij een misnoegd Westerlo kunnen opscharrelen.

KRUIS ERDOOR?

Ook om de huidige stand definitief te maken, is zoals gezegd eenzelfde overwicht vereist. Zo niet schrijven de reglementen voor dat het seizoen nietig wordt verklaard, een optie die Waasland-Beveren eveneens genegen is. Logisch ook, want dan zijn ze op de Freethiel sowieso gered in plaats van de dupe – al blijft het onduidelijk hoe zal worden bepaald wie in dat laatste geval hun plek inneemt. Vermits zowat iedereen Club Brugge de titel gunt, lijkt het wel weinig waarschijnlijk dat de Waaslanders genoeg steun vinden om het forfait af te dwingen. Toch is de kans niet geheel onbestaande, te beginnen met de reeds genoemde ploegen.Genk, Gent en Charleroi zijn er, alle sympathie voor de Brugse concurrent ten spijt, bij een annulering immers tenminste van verzekerd dat hun geliefde PO's intact blijven. Al koesteren die laatste twee wellicht net iets te zeer het Europese ticket dat ze momenteel in handen hebben om nu nog van koers te wijzigen. Een ander verhaal in Anderlecht en zelfs Antwerpen, ofwel de teams die het felst tegen de stopzetting gekant waren. Vooral Antwerp heeft enerzijds weinig baat bij een totale nietigverklaring van de voorbije campagne, maar misschien laat Paul Gheysens wel geen kans onbenut om Bart Verhaeghe een hak te zetten.

NEDERLAND VS. FRANKRIJK

Dit alles om de wirwar van eigenbelangen te schetsen, waarbij partijen die pre-stopzetting nog in het tegenovergestelde kamp stonden zich straks plots weer zij aan zij kunnen bevinden. En álles dus mogelijk blijft, zeker wanneer we de conflicterende voorbeelden uit Nederland en Frankrijk erbij nemen. Zo werd in de Eredivisie gekozen om geen kampioen en degradanten toe te wijzen, maar de Europese tickets wél op basis van het klassement te verdelen. In dat scenario zouden AA Gent en Charleroi zich dus alsnog kunnen verenigen met Genk en Waasland-Beveren om het format met 16 clubs – en daarmee ook het vel van die laatste – te redden.Kandidaat-promovendi Cambuur en De Graafschap, de Nederlandse equivalenten van Beerschot en OH Leuven, beloofden wel al het er niet bij te laten. Het omgekeerde verhaal in Frankrijk, waar wél gevolg werd gegeven aan de stand – en het gedupeerde Amiens bijgevolg dan weer een petitie opstartte. Het geeft perfect weer hoe altijd wel iemand aan het kortste eind trekt, en solidariteit een relatief begrip wordt wanneer het eigen hachje op het spel staat. Al het gebakkelei aan de top ten spijt, zijn de belangen onderin – en in tweede klasse – allicht dan ook het grootst. Benieuwd of de voorstanders van de PO's daar rekening mee houden.

KNOPEN DOORHAKKEN

Noch in Nederland, noch in Frankrijk werd namelijk geopteerd voor een uitbreiding van het aantal ploegen in eerste klasse. In België lijkt het na de beslissingen van het BAS echter de enige manier om rechtszaken te ontlopen, ook al kost dat dan de eindrondes. Anders mogen we er immers gerust prat op gaan dat de onvermijdelijke verliezers – Waasland-Beveren, Beerschot en/of OH Leuven – procedures zullen opstarten. Per slot van rekening gaan we begin augustus vast niet terug van start met speeldag 30 en het tweede luik van de promotiefinale, wat dit hele debat overbodig zou maken. Neen, stilaan moeten er eindelijk eens wat knopen doorgehakt worden. Jammer dat het BAS naliet om een handje te helpen door hetzelfde te doen.

POLL: Wat is volgens u de eerlijkste oplossing?

Dromen van Dessers: gemikte gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

TRANSFERUURTJE: 'Club strijdt met PSG, Genk aast op Dessers'

'KRC Genk heeft eerste zomeraanwinst helemaal beet'

Vandaag 25 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1432
{insert image alt}

'KRC Genk heeft eerste zomeraanwinst helemaal beet'

KRC Genk heeft de voorbije weken al de nodige knopen doorgehakt met het oog op zijn kern voor ...

18
{insert image alt}

'Komst Leko zorgt voor onduidelijkheid over Antwerp-duo'

Antwerp pakte vorige week uit met de komst van Ivan Leko als nieuwe trainer voor volgend seizoen, ...

80
{insert image alt}

'Standard moet door coronacrisis stevig ingrijpen in voorbereiding'

De Pro League hakte na een maand getalm eindelijk de knoop door om dit seizoen niet meer te ...

53
{insert image alt}

AZ neemt afscheid van Belgische verdediger

In Nederland werd er bij het stopzetten van de competitie geen kampioen aangeduid, want de ...

53
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club strijdt met PSG, Genk aast op Dessers'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

88
{insert image alt}

Dromen van Dessers: gemikte gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dan toch. Ondanks de wintertransfer van Ally Samatta had Dimitri de Condé deze zomer aanvankelijk ...

161
{insert image alt}

'Real Madrid gaat voor Pogba, Ajax-speler is tweede keuze'

Nog niet eens zo heel lang geleden leek het zo klaar als een klontje: Donny van de Beek zou deze ...

101
{insert image alt}

Favre heeft goed nieuws over blessure van Witsel

Axel Witsel moest de laatste twee wedstrijden van Borussia Dortmund missen vanwege een blessure, ...

25
{insert image alt}

'Didillon zet transferdeal van Anderlecht 'on hold''

RSC Anderlecht wordt met een resem doelmannen in verband gebracht. Paars-Wit is vooral op zoek naar ...

271
{insert image alt}

'KRC Genk ziet ook tweede bod op Dessers geweigerd worden'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

388
{insert image alt}

'Higuain voor 'prikje' op te halen bij Juventus'

Gonzalo Higuain vluchtte na het uitbreken van het coronavirus weg uit Italië en het is nog maar de ...

78
{insert image alt}

'Geen Roda JC, wel andere opvallende buitenlandse club polst Vreven'

Stijn Vreven stapte enkele maanden geleden in bij Sporting Lokeren, maar de club ging failliet. ...

77
{insert image alt}

'Sterkhouder van Waasland-Beveren onderhandelt met Moeskroen'

Waasland-Beveren speelt voorlopig volgend seizoen in Eerste Klasse B, al gaat de club via de ...

219
{insert image alt}

Wuytens verlaat AZ, Belgische topclubs krijgen uitgelezen kans

AZ kende een topseizoen en zonder annulering van het seizoen maakte het zeker kans op de landstitel. ...

237
{insert image alt}

Club-held Mata maakt grote transferdroom bekend

Afgelopen zondag was Clinton Mata nog de grote sfeermaker op de virtuele kampioenenviering van Club ...

904

Gisteren 24 Mei 2020

{insert image alt}

Voorzitter La Liga onthult bijzonder plan voor eerste match na hervatting

De Bundesliga was de eerste van de vijf grote Europese competities die weer op gang getrapt werd, ...

78
{insert image alt}

Martinez: "Natuurlijk zijn er mogelijkheden geweest om te vertrekken"

De KBVB kon woensdag met uitstekend nieuws komen, want het maakte bekend dat Roberto Martinez langer ...

94
{insert image alt}

'Juventus krijgt slecht nieuws van Barça-middenvelder'

Juventus wil ondanks de coronacrisis zich in de zomer stevig gaan versterken en de Oude Dame is al ...

156
{insert image alt}

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

Felice Mazzu heeft zo'n zeven maanden na zijn ontslag bij KRC Genk een nieuwe uitdaging gevonden, ...

140
{insert image alt}

STVV-spits lonkt naar MLS: "Wil graag in Miami spelen"

Sint-Truiden zal in de zomer nog werk hebben om zijn ploeg voor volgend seizoen vast te stellen. De ...

153
{insert image alt}

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

In Brazilië heeft de populaire krant O Globo details vrijgegeven over een onderzoek naar ...

755
{insert image alt}

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

In Spanje kwam er deze week uitstekend nieuws, want de regering zette het licht op groen om La Liga ...

264
{insert image alt}

Nieuwe eigenaars KVO beloven snel transfergeweld

Voor KV Oostende breekt een nieuw tijdperk aan, voor de zoveelste keer. 2,5 jaar na het vertrek van ...

296
{insert image alt}

Genk bevestigt interesse in Dessers: "Ideaal profiel"

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

383
{insert image alt}

'Vertonghen krijgt aanbieding uit La Liga binnen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

388
{insert image alt}

Xabi Alonso vol lof over jeugdproduct van Anderlecht

Xabi Alonso kende een prachtige carrière bij onder meer Liverpool, Real Madrid en Bayern München ...

418
{insert image alt}

'Spanje spreekt schande: CL-wedstrijd Liverpool leidde tot 41 doden'

Dat de wedstrijd Atalanta - Valencia in Milaan een broeinest voor het coronavirus was, is allang ...

0
{insert image alt}

Trekt Cyle Larin naar de Eredivisie?

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

278
{insert image alt}

'KRC Genk legt bod neer voor Dessers'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

1081
{insert image alt}

'Inter lijkt Vanheusden na één jaar al terug te kopen van Standard'

Standard heeft het financieel niet makkelijk, maar Internazionale lijkt redding te gaan brengen. De ...

554