De verhuis van Vanheusden: welke Belgische clubs maken kans?

Foto: De verhuis van Vanheusden: welke Belgische clubs maken kans?

Circa 12 miljoen. Het precieze bedrag blijft onduidelijk, maar hoe dan ook legde Standard een recordsom op tafel voor Zinho Vanheusden. Toch leek het risico vrij beperkt, want Inter zou de 20-jarige verdediger volgend jaar al voor 15 miljoen terug naar Milaan halen. Zo ver zal het naar verluidt echter niet meer komen. De financiële noodsituatie dwingt de Rouches immers om hun goudhaantje nu al van de hand te doen, waarbij zelfs twee onbekende PO I-concurrenten op de loer zouden liggen. Wellicht gaat het hier niet om Charleroi of KV Mechelen, maar de overige opties nemen we graag eens onder loep.

De eerste vraag die we ons daarbij stellen, is hoeveel de Luikenaars nog hopen te recupereren. Volgens Transfermarkt is Vanheusden vandaag 13,5 miljoen waard en zit er dus zelfs nog een lichte winst in, al durft niemand exact voorspellen hoezeer de coronacrisis de markt zal beïnvloeden. Indien het water in Sclessin werkelijk tot aan de lippen staat, zijn potentiële gegadigden bovendien sowieso op de hoogte van de haastige verkoop. Niet bepaald de beste onderhandelingspositie, wat maakt dat we de ondergrens 'slechts' op minstens een tiental miljoen zetten. Nog altijd een fiks bedrag naar Belgische normen, maar voor sommigen misschien net niet buiten bereik. Hoewel Standard in het buitenland wie weet wel meer kan vangen, wikken en wegen wij daarom graag de kansen van de concurrentie.

RSC ANDERLECHT

In het Lotto Park kunnen ze Vanheusden alvast wel gebruiken. Het vertrek van huurlingen Philippe Sandler en Derrick Luckassen dreigt Anderlecht namelijk met een gat in de defensie op te zadelen, zeker als Paars-Wit nog steeds Elias Cobbaut ten gelde wil maken. Om niet alle gewicht op de jonge schouders van Marco Kana te leggen, is een nieuwe partner voor Vincent Kompany dus best welkom. Vanheusden voldoet dan perfect aan het profiel waar de speler-inspirator van houdt – en werd zelfs al vaak met hem vergeleken.Samen zouden ze dan ook een droomduo vormen, maar daar blijft het ook bij. Anderlecht zit in even slechte papieren als Standard en kan zo onmogelijk met de nodige centen over de brug komen, dus op een opvolger voor flop Nicolae Stanciu als nieuwe 'man van 10 miljoen' hoeven we niet snel te rekenen. Op de koop toe is Vanheusden een rasechte Rouche, die eerder al eens liet weten hoe hij ooit een charmeoffensief vanuit Brussel resoluut afwees. Hun grootste nachtmerrie zullen de Luikse fans dus al zeker niet zien uitkomen.

ANTWERP

Over naar de Bosuil, waar Antwerp naar verluidt een jaar geleden reeds een oogje had op de Jonge Duivel. Toen werd echter al de vraag gesteld of de peperdure verdediger wel een realistische piste was voor de Great Old. Intussen werd daar nog eens geïnvesteerd in het stadion en uitgepakt op de transfermarkt, waar Manuel Benson voor drie miljoen in huis werd gehaald en Steven Defour en Kevin Mirallas een vet contract kregen voorgeschoteld. Net zoals de nieuwe cijfers voor Dieumerci Mbokani ongetwijfeld niet min waren.Bovendien ziet de nieuwbakken topclub uiteraard mee af tijdens de coronacrisis, al is de situatie naar eigen zeggen behoorlijk stabiel. Het spreekt allemaal boekdelen over de stralende ambitie in Antwerpen, waar behalve Benson vooralsnog trouwens weinig dure inkopen werden gedaan. Wie weet zitten Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio dus wel op een zak vol geld, die ze dan in één klap aan Vanheusden willen spenderen. Achterin mag er alleszins nog iets bij, hoewel de limiet zo in één klap wel érg veel verder zou worden gelegd.

AA GENT

Ook AA Gent moet haar huidige transferrecord, momenteel 4,5 miljoen voor Michael Ngadeu, minstens al verdubbelen om kans te maken op Vanheusden. Met alle  respect voor Igor Plastun, maar die zou de Kameroense krachtpatser alvast wel van een betere partner voorzien. Een extra kwaliteitsinjectie die misschien nog geen overbodige luxe is, want ondanks de progressie in het defensieve compartiment ten opzichte van vorig seizoen hadden de Buffalo's opnieuw de slechtste verdediging in de top vijf. Een duidelijk werkpunt dus.Vanheusden zou dan wel een dure oplossing zijn, al kunnen ze zich zulk een uitspatting in de Ghelamco Arena binnenkort allicht gerust veroorloven. Zelfs in het klimaat van vandaag moet goudhaantje Jonathan David per slot van rekening moeiteloos 20 tot 25 miljoen opleveren. Geld dat dan deels doorstroomt naar Sclessin? Het zou zomaar kunnen, want op de meeste andere posities zitten de troepen van Jess Thorup gebeiteld. Met Roman Bezus en Giorgi Chakvetadze staan zelfs voor David zélf al de nodige opvolgers klaar.

KRC GENK

KRC Genk passeert straks mogelijk ook weer langs de kassa, met zowel Joakim Maehle als Jhon Lucumi die aan tal van buitenlandse clubs worden gelinkt. Vooral een vertrek van de Colombiaan zou de deur wagenwijd openzetten voor de komst van Vanheusden, die qua profiel alleszins perfect beantwoord aan de vereisten in de Luminus Arena. Jong, beloftevol en nog steeds met veel progressiemarge, maar vooral ook Belgisch. Kwaliteitsvolle landgenoten hebben ze tenslotte niet meer op overschot bij de uittredend landskampioen.Vanheusden is overigens niet zomaar een Belg, maar zelfs een rasechte Limburger die nu al op slechts enkele minuten van het stadion woont. Al was de Hasseltenaar met achtereenvolgens STVV en Standard wel telkens bij de vijand aan de slag. Daarnaast is hij uiteraard wat naar de dure kant, zij het misschien toch nog net niet té buitensporig. Genk incasseerde dit jaar bijna 80 miljoen aan transfers en gaf daar maar de helft van uit, dus budget is er op overschot. De stap omhoog van zeven miljoen voor Théo Bongonda lijkt dan ook doenbaar.

CLUB BRUGGE

Qua financiële slagkracht blijft de beste kanshebber evenwel Club Brugge, dat eerder al eens dicht bij zijn handtekening stond. Vanheusden kon bij zijn terugkeer naar België in januari 2018 namelijk kiezen tussen Blauw-Zwart en Standard, waarbij hij om sentimentele en praktische redenen voor het oude nest koos. Wel liet de verdediger zich toen lovend uit over de toekomstige titelhouder, al maakte hij zich in zijn laatste optreden in Jan Breydel minder populair door in een akkefietje met Michael Krmencik verzeild te geraken.Verder is het nog maar de vraag of Club zo diep in de buidel wil tasten voor een rechtstreekse concurrent van Brandon Mechele, die zopas zijn contract verlengde. Zeker als Philippe Clement met drie achterin wil blijven spelen. Mogelijk is het daarentegen wel, want Club verlegde vorige zomer reeds haar grenzen met Simon Mignolet en David Okereke en was in januari bereid om nóg verder te gaan voor Adolfo Gaich. Puur als statement om de status bovenin kracht bij te zetten, zou Vanheusden dus wel opnieuw kunnen tellen.

POLL: Waar ziet u Vanheusden misschien nog wel belanden?

Gladbach wint vlot, alle aandacht naar eerbetoon George Floyd

'Marin mogelijk toch op huurbasis weg bij Ajax'

'Barça vindt dé manier om Coutinho van de hand te doen'

Vandaag 31 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het lijstje van Leko: de versterkingen die Antwerp nodig heeft

Antwerp staat voor een revolutie. De Great Old verving niet alleen Laszlo Bölöni door Ivan Leko ...

1466
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

69
{insert image alt}

'Barça vindt dé manier om Coutinho van de hand te doen'

FC Barcelona hoopt deze zomer zijn selectie te renoveren met de hulp van ruildeals en inkomende ...

1
{insert image alt}

'Marin mogelijk toch op huurbasis weg bij Ajax'

Na enkele seizoen te hebben uitgeblonken bij Standard, versierde Razvan Marin vorige zomer een ...

37
{insert image alt}

Gladbach wint vlot, alle aandacht naar eerbetoon George Floyd

In de Bundesliga heeft Borussia Mönchengladbach een uitstekende zaak gedaan in de strijd om de ...

37
{insert image alt}

OVERZICHT: Dit is wanneer de topcompetities weer losbarsten!

Het EK werd zoals alom geweten met een jaartje uitgesteld, toch zijn we op weg naar een erg drukke ...

50
{insert image alt}

Diagne: "Heb zoveel mogelijk bijgedragen aan titel Club"

Club Brugge mag terugblikken op een meer dan geslaagd seizoen, maar één element zal het bestuur zo ...

197
{insert image alt}

Emotionele Messi: "Het is oneerlijk voor iedereen"

Lionel Messi verwacht dat de (voetbal)wereld structureel gaat veranderen door de coronacrisis. Toch ...

108
{insert image alt}

Extra wapen voor Beerschot in 'wedstrijd van het jaar'

Beerschot VA en OH Leuven hebben deze week een akkoord gevonden over het afwerken van de ...

181
{insert image alt}

Louwagie fluit Antwerp terug: "Bayat deed niets unfair"

Antwerp FC dropte begin deze week een nieuw bommetje binnen het Belgische voetbal. De Great Old ...

278
{insert image alt}

'Liverpool vindt 'nieuwe Wijnaldum' voor 50 miljoen'

Liverpool FC wil zijn eerste landstitel in 30 jaar zo snel mogelijk veiligstellen als de Premier ...

150
{insert image alt}

Anderlecht en Genk slaan handen in mekaar: "Aantal scenario's op tafel"

Indien er in de komende weken geen tweede coronagolf opduikt, gaat het nieuwe seizoen in de Jupiler ...

389
{insert image alt}

'Imposant plan Serie A: élke weekdag minstens één wedstrijd'

De Jupiler Pro League werd inmiddels definitief stopgezet, maar elders in Europa zal deze zomer wel ...

58
{insert image alt}

'Speciale constructie kan Genk nieuwe aanvaller opleveren'

De meeste eersteklassers zijn momenteel volop aan het speuren naar versterking voor het komende ...

295
{insert image alt}

Bouwwerken schieten op: vernieuwde Bosuil oogt indrukwekkend

Antwerp FC zal binnen enkele weken met een compleet ander gelaat aan de start van het nieuwe seizoen ...

644
{insert image alt}

Trainingsbeest Mignolet maakt indruk: "Een ongelofelijke prof"

Simon Mignolet heeft een uitstekend eerste seizoen bij Club Brugge achter de rug. Op het Gala van de ...

394
{insert image alt}

'Barcelona vindt plan-B van 60 miljoen euro'

FC Barcelona zou zijn selectie ondanks de coronacrisis toch willen versterken. En daarvoor werd de ...

170

Gisteren 30 Mei 2020

{insert image alt}

Argentijnse doelman pakt uit met speciale 'Messi-clausule'

Lionel Messi begeestert al zestien jaar de voetbalwereld bij FC Barcelona en ook op zijn 32ste doet ...

213
{insert image alt}

Makelaar Osimhen speelt open kaart: "Enkel zij willen hem 100 procent"

Het lijkt er alsmaar meer op dat Victor Osimhen deze zomer opnieuw een lucratieve transfer zal ...

196
{insert image alt}

'Diagne krijgt er nog een optie in Turkije bij'

Bij Club Brugge zullen ze maar al te blij zijn om straks Mbaye Diagne te zien vertrekken, nadat de ...

295
{insert image alt}

Bestuurslid Bayern lijkt eerste grote aanwinst aan te kondigen

Door het coronavirus zullen we straks wellicht een bijzondere zomermercato beleven, waarin clubs ...

199
{insert image alt}

'Barça geeft Juventus nul op het rekest voor transfer'

Het lijkt erop dat FC Barcelona en Juventus deze zomer zaken gaan doen. De twee clubs onderhandelen ...

277
{insert image alt}

Martinez had graag één hervorming in 1B gezien

Roberto Martinez liet zien dat hij zeer begaan blijft met het Belgische voetbal door zijn aflopende ...

416
{insert image alt}

Makelaar Gaich lijkt goed en slecht nieuws te hebben voor Club

Club Brugge probeerde in januari lange tijd om Adolfo Gaich naar het Jan Breydelstadion te halen, ...

1185
{insert image alt}

"Hazard verveelde zich op training onder Sarri"

Hoewel hij bij Real Madrid dit seizoen door blessures nog niet de verhoopte potten kon breken, ...

356
{insert image alt}

Premier League krijgt uitstekend nieuws met oog op herstart

De voetbalwereld komt alsmaar meer weer op gang nadat het coronavirus zowat alle competities voor ...

70
{insert image alt}

'Newcastle en Leicester strijden om speler die bij Cercle weg moest'

Cercle Brugge zag de voorbije seizoenen heel wat spelers passeren, want het kreeg heel wat spelers ...

403
{insert image alt}

De Decker: "Ik zal in het stadion zitten voor de bekerfinale"

Antwerp nam twee weken geleden al afscheid van Laszlo Bölöni en in zijn slipstream is nu ook Wim ...

416
{insert image alt}

Bayern haalt de voorhamer boven en is weer stap dichter bij titel

Bayern München staat weer een stap dichter bij de landstitel. De Rekordmeister haalde de voorhamer ...

237
{insert image alt}

'Charleroi stuurt belangrijk signaal in gesprekken met Club en Gillet'

Charleroi verraste dit seizoen vriend en vijand door een knappe derde plaats te pakken. Daardoor ...

487
{insert image alt}

Leko heeft extra motivatie bij Antwerp: "Ga me niet verstoppen"

Na een mislukt avontuur bij Al-Ain en enkele maanden zonder werkgever, heeft Ivan Leko zijn comeback ...

373
{insert image alt}

Lewandowski zet Bayern op rozen met historische treffer (🎥)

In de Bundesliga lijkt Bayern München recht op de titel af te stevenen, dat werd zaterdagavond ...

111