De verhuis van Vanheusden: welke Belgische clubs maken kans?

De verhuis van Vanheusden: welke Belgische clubs maken kans?

Circa 12 miljoen. Het precieze bedrag blijft onduidelijk, maar hoe dan ook legde Standard een recordsom op tafel voor Zinho Vanheusden. Toch leek het risico vrij beperkt, want Inter zou de 20-jarige verdediger volgend jaar al voor 15 miljoen terug naar Milaan halen. Zo ver zal het naar verluidt echter niet meer komen. De financiële noodsituatie dwingt de Rouches immers om hun goudhaantje nu al van de hand te doen, waarbij zelfs twee onbekende PO I-concurrenten op de loer zouden liggen. Wellicht gaat het hier niet om Charleroi of KV Mechelen, maar de overige opties nemen we graag eens onder loep.


De eerste vraag die we ons daarbij stellen, is hoeveel de Luikenaars nog hopen te recupereren. Volgens Transfermarkt is Vanheusden vandaag 13,5 miljoen waard en zit er dus zelfs nog een lichte winst in, al durft niemand exact voorspellen hoezeer de coronacrisis de markt zal beïnvloeden. Indien het water in Sclessin werkelijk tot aan de lippen staat, zijn potentiële gegadigden bovendien sowieso op de hoogte van de haastige verkoop. Niet bepaald de beste onderhandelingspositie, wat maakt dat we de ondergrens 'slechts' op minstens een tiental miljoen zetten. Nog altijd een fiks bedrag naar Belgische normen, maar voor sommigen misschien net niet buiten bereik. Hoewel Standard in het buitenland wie weet wel meer kan vangen, wikken en wegen wij daarom graag de kansen van de concurrentie.

RSC ANDERLECHT
In het Lotto Park kunnen ze Vanheusden alvast wel gebruiken. Het vertrek van huurlingen Philippe Sandler en Derrick Luckassen dreigt Anderlecht namelijk met een gat in de defensie op te zadelen, zeker als Paars-Wit nog steeds Elias Cobbaut ten gelde wil maken. Om niet alle gewicht op de jonge schouders van Marco Kana te leggen, is een nieuwe partner voor Vincent Kompany dus best welkom. Vanheusden voldoet dan perfect aan het profiel waar de speler-inspirator van houdt – en werd zelfs al vaak met hem vergeleken.



Samen zouden ze dan ook een droomduo vormen, maar daar blijft het ook bij. Anderlecht zit in even slechte papieren als Standard en kan zo onmogelijk met de nodige centen over de brug komen, dus op een opvolger voor flop Nicolae Stanciu als nieuwe 'man van 10 miljoen' hoeven we niet snel te rekenen. Op de koop toe is Vanheusden een rasechte Rouche, die eerder al eens liet weten hoe hij ooit een charmeoffensief vanuit Brussel resoluut afwees. Hun grootste nachtmerrie zullen de Luikse fans dus al zeker niet zien uitkomen.

ANTWERP
Over naar de Bosuil, waar Antwerp naar verluidt een jaar geleden reeds een oogje had op de Jonge Duivel. Toen werd echter al de vraag gesteld of de peperdure verdediger wel een realistische piste was voor de Great Old. Intussen werd daar nog eens geïnvesteerd in het stadion en uitgepakt op de transfermarkt, waar Manuel Benson voor drie miljoen in huis werd gehaald en Steven Defour en Kevin Mirallas een vet contract kregen voorgeschoteld. Net zoals de nieuwe cijfers voor Dieumerci Mbokani ongetwijfeld niet min waren.



Bovendien ziet de nieuwbakken topclub uiteraard mee af tijdens de coronacrisis, al is de situatie naar eigen zeggen behoorlijk stabiel. Het spreekt allemaal boekdelen over de stralende ambitie in Antwerpen, waar behalve Benson vooralsnog trouwens weinig dure inkopen werden gedaan. Wie weet zitten Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio dus wel op een zak vol geld, die ze dan in één klap aan Vanheusden willen spenderen. Achterin mag er alleszins nog iets bij, hoewel de limiet zo in één klap wel érg veel verder zou worden gelegd.

AA GENT
Ook AA Gent moet haar huidige transferrecord, momenteel 4,5 miljoen voor Michael Ngadeu, minstens al verdubbelen om kans te maken op Vanheusden. Met alle  respect voor Igor Plastun, maar die zou de Kameroense krachtpatser alvast wel van een betere partner voorzien. Een extra kwaliteitsinjectie die misschien nog geen overbodige luxe is, want ondanks de progressie in het defensieve compartiment ten opzichte van vorig seizoen hadden de Buffalo's opnieuw de slechtste verdediging in de top vijf. Een duidelijk werkpunt dus.



Vanheusden zou dan wel een dure oplossing zijn, al kunnen ze zich zulk een uitspatting in de Ghelamco Arena binnenkort allicht gerust veroorloven. Zelfs in het klimaat van vandaag moet goudhaantje Jonathan David per slot van rekening moeiteloos 20 tot 25 miljoen opleveren. Geld dat dan deels doorstroomt naar Sclessin? Het zou zomaar kunnen, want op de meeste andere posities zitten de troepen van Jess Thorup gebeiteld. Met Roman Bezus en Giorgi Chakvetadze staan zelfs voor David zélf al de nodige opvolgers klaar.

KRC GENK
KRC Genk passeert straks mogelijk ook weer langs de kassa, met zowel Joakim Maehle als Jhon Lucumi die aan tal van buitenlandse clubs worden gelinkt. Vooral een vertrek van de Colombiaan zou de deur wagenwijd openzetten voor de komst van Vanheusden, die qua profiel alleszins perfect beantwoord aan de vereisten in de Luminus Arena. Jong, beloftevol en nog steeds met veel progressiemarge, maar vooral ook Belgisch. Kwaliteitsvolle landgenoten hebben ze tenslotte niet meer op overschot bij de uittredend landskampioen.



Vanheusden is overigens niet zomaar een Belg, maar zelfs een rasechte Limburger die nu al op slechts enkele minuten van het stadion woont. Al was de Hasseltenaar met achtereenvolgens STVV en Standard wel telkens bij de vijand aan de slag. Daarnaast is hij uiteraard wat naar de dure kant, zij het misschien toch nog net niet té buitensporig. Genk incasseerde dit jaar bijna 80 miljoen aan transfers en gaf daar maar de helft van uit, dus budget is er op overschot. De stap omhoog van zeven miljoen voor Théo Bongonda lijkt dan ook doenbaar.

CLUB BRUGGE
Qua financiële slagkracht blijft de beste kanshebber evenwel Club Brugge, dat eerder al eens dicht bij zijn handtekening stond. Vanheusden kon bij zijn terugkeer naar België in januari 2018 namelijk kiezen tussen Blauw-Zwart en Standard, waarbij hij om sentimentele en praktische redenen voor het oude nest koos. Wel liet de verdediger zich toen lovend uit over de toekomstige titelhouder, al maakte hij zich in zijn laatste optreden in Jan Breydel minder populair door in een akkefietje met Michael Krmencik verzeild te geraken.



Verder is het nog maar de vraag of Club zo diep in de buidel wil tasten voor een rechtstreekse concurrent van Brandon Mechele, die zopas zijn contract verlengde. Zeker als Philippe Clement met drie achterin wil blijven spelen. Mogelijk is het daarentegen wel, want Club verlegde vorige zomer reeds haar grenzen met Simon Mignolet en David Okereke en was in januari bereid om nóg verder te gaan voor Adolfo Gaich. Puur als statement om de status bovenin kracht bij te zetten, zou Vanheusden dus wel opnieuw kunnen tellen.

POLL: Waar ziet u Vanheusden misschien nog wel belanden?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

48
48
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

47
47
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

142
142
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

17
17
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

103
103
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

195
195
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

71
71
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

35
35
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

423
423
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

137
137
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

549
549
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

739
739
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

457
457
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

523
523
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"

RSC Anderlecht won makkelijk met 3-0 van Cercle Brugge. De score had zelfs hoger kunnen oplopen, ...

279
279