EXCLUSIEF: Pozuelo en Murillo: de start van nieuw huwelijk tussen MLS en JPL

EXCLUSIEF: Pozuelo en Murillo: de start van nieuw huwelijk tussen MLS en JPL

De Major League Soccer is al jaren aan een opmars bezig. Twee jaar geleden was ondergetekende aanwezig bij Toronto FC tegen New York City FC. Sterren als Sebastian Giovinco, Andrea Pirlo en David Villa waren toen van de partij, maar in de VS zetten ze stappen. Ze kijken daarbij vooral naar België. Deze week kan u bij Voetbalnieuws dagelijks een exclusief artikel/interview vinden over het voetbal in Amerika en Canada, mét een zeer grote link met de JPL.


België is een zeer interessant voetballand vanwege zijn goede ligging – in de buurt van de grote Europese competities – en daardoor komen er bijzonder veel scouts naar ons land. Dat is zelfs in de Verenigde Staten niet onopgemerkt gebleven. Spelers uit de MLS zien de Belgische competitie immers steeds meer en meer als een ideale tussenstap naar een topcompetitie. De MLS is best uniek in de wereld van het voetbal, want het heeft zijn eigen regels en die helemaal anders zijn dan in Europa of de rest van de wereld. Er zijn salarisplafonds, ploegen kunnen er niet degraderen en de MLS onderhandelt mee over clubtransfers.

Murillo in duel met Vazuez in de Major League Soccer.

Ze hebben er de afgelopen jaren echter een ommezwaai gemaakt. Aan het hoofd van de clubs staan commerciële toppers, die inzake sportmanagement top zijn in het Amerikaanse baseball. Zij zagen in dat oude vedetten halen zoals vroeger het geval was (voor de naamsbekendheid), niet meer aan de orde is. Er gebeuren nog dergelijke transfers, denk maar aan Zlatan Ibrahimovic, maar de laatste jaren worden er steeds meer spelers gehaald die de competitie naar een hoger niveau tillen. Jonge spelers en ook veel uit Europa, in combinatie met trainers die in Europa werkten. Het voetbal is daarom ook veranderd en heeft een meer Europees toetje gekregen, waarbij pressing geen ‘onbekend woord’ meer is.

STVV lonkt naar Amerika

Binnen de MLS zagen ze ook hoe de Mexicaanse competitie uitgroeide tot een grootmacht in het wereldvoetbal. Financieel is het top in de wereld en om met hen te concurreren hebben de grootmachten in Amerika en Canada ook beslist om jonge Zuid-Amerikanen te halen. Zij moeten dan, zoals de jonge buitenlandse talenten in België, de MLS als doorgeefluik zien naar een grote transfer. Een verdienmodel. Dat is dan weer nefast voor de Amerikaanse talenten, zoals onder meer Chris Durkin.

De Amerikaan stond op zijn zeventiende bekend als een toptalent. Benfica, Internazionale, Bayer Leverkusen en anderen probeerden hem aan te trekken. De speler had echter geen trek om in de vergeethoek te geraken en besliste om te blijven, maar bij D.C. United stagneerde hij. Hij werd gedwarsboomd door andere buitenlandse talenten en daar kunnen Belgische profclubs van profiteren. STVV plukte hem er op huurbasis weg en haalde hem ondertussen voor 1 miljoen euro definitief binnen. Ook voor ‘gewone’ Belgische clubs liggen er dus kansen in de Verenigde Staten en Canada. Het is dan ook geen toeval dat de Kanaries volgens onze bronnen ook richting MLS kijken en er ondertussen vijf, zes spelers op de radar hebben staan. De kans is groot dat Durkin niet de enige Amerikaanse transfer van de zomermercato gaat zijn.

Durkin trok van D.C. United naar STVV.

Dat zelfs ‘kleinere’ clubs als STVV naar Amerika lonken, is geen toeval. De lonen in de MLS en de JPL zijn gelijkwaardig, enkel de Designated Players zijn geen spek voor Belgische bek. Anderlecht zag zijn kansen schoon de afgelopen maanden. In de MLS is er een salarisplafond en dat zorgt voor opportuniteiten. De dure lonen gaan naar de aanvallende spelers, zoal dat ook in Europa het geval is. Verdedigend ingestelde spelers verdienen er vaak een pak minder en zijn daardoor ook goedkoper inzake transferprijs. Daardoor verdienden spelers zoals Michael Murillo en Kemar Lawrence er geen grote sommen geld en was hun transferprijs (in totaal 1,6 miljoen euro) ook laag. Een betaalbare markt, dus. Nog een voorbeeld: Mark-Anthony Kaye speelt voor topclub Los Angeles FC en werd door meerdere topclubs in België bekeken (onder meer Club Brugge en KRC Genk) en zijn jaarsalaris tikt af op 163.000 euro. ‘Peanuts’ voor een Belgische topclub en zijn transferprijs ligt hierdoor ook aan de lage kant. Het zou geen toeval zijn als de defensieve middenvelder in de zomer in België zou belanden.

De Belgische clubs moeten wel niet gaan aankloppen bij de aanvallende sterkhouders van ploegen als pakweg Atlanta of Los Angeles FC, zij staan financieel nog een stuk sterker dan de Belgische topclubs. Zo verkocht Atlanta Miguel Almiron voor 24 miljoen euro aan Newcastle United. The Magpies hebben de VS ook ontdekt en zouden er ondertussen zelfs aan denken om te investeren in een club uit de Belgische Eerste Klasse B. Het ideale platform om jong talent, uit onder meer de MLS, te laten wennen aan Europa. Maar die contacten zijn nog verre van concreet.

Pozuelo verliet KRC Genk voor Toronto FC.

De Belgische ploegen kunnen nog meer zaken gaan doen inzake Amerikaanse talenten. Spelers die voor universiteiten spelen zijn er immers gratis op te pikken. Er is bovendien een toernooi van drie weken waar de beste universiteitsploegen van het land deelnemen en onder meer Duitse scouts hebben die al ontdekt. Zo kwam Borussia Dortmund ene Christian Pulisic op het spoor. Hij ging er twee maanden op proef en tekende gratis. Chelsea haalde hem voor 64 miljoen euro binnen. Een markt die nog niet is platgelopen.

MLS-teams willen 'partnership' met Belgische clubs

De Belgische clubs hebben de afgelopen jaren een zeer goede naam inzake doorgeefluik naar de Europese topcompetities. De cijfers van het CIES bevestigden dat met KRC Genk, Anderlecht en Club Brugge in de top vijftien inzake beste ploegen die spelers naar de 'Grote Vijf' competities loodsen. Dat weten ze ondertussen overal ter wereld, ook in de MLS. Ze willen daardoor graag strategische partnerships op poten zetten met Belgische clubs. Een speler, met doorverkooppercentage, kan zo een aardige cent opleveren. In dat opzicht is het niet uitgesloten dat Reggie Cannon, toch een groot Amerikaans talent, gehuurd kan worden. AA Gent wil hem graag en in Europa zou zijn waarde enkel stijgen. In dat opzicht heeft België landen als Denemarken, Zweden en Noorwegen voorbij gestoken. Zij waren jarenlang de ‘partners’ van de ploegen in de VS. Dat is stilaan voorbij.

Cannon is één van de spelers die mogelijk in België zal belanden.

België is hot in de Verenigde Staten en dat komt ook door het feit dat het in ons land vrij eenvoudig is om een Europees paspoort te bemachtigen en hier gelden (voorlopig?) nog geen strenge loonbarema’s voor spelers die niet uit de EU komen. Daarom is pakweg Nederland, waar dat wel is, geen interessante piste. De komende mercato’s gaan we ongetwijfeld nog tal van spelers de overstap van Amerika of Canada naar België zien zetten.

De grote clubs uit de MLS kijken echter ook naar België, want ze weten dat het Belgische voetbal alles heeft: kracht, techniek, snelheid… Wie in België een topper is, kan zeker mee in de Major League Soccer. Het is mede daardoor dat Toronto besliste om zonder probleem 10 miljoen euro op tafel te leggen voor Alejandro Pozuelo, die er zelfs een Designated Player is en een grootverdiener is. De Spanjaard is er een absolute smaakmaker en volgens onze bronnen mogen we nog van dergelijke transfers verwachten. In januari dachten een aantal ploegen bijvoorbeeld aan Yohan Boli, maar zij waren niet bereid om de 3 miljoen euro te betalen die Al Rayyan aan STVV betaalde. Who’s next?

POLL: Moeten de Belgische clubs nog meer gaan scouten in Amerika?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

6
6
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

47
47
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

232
232
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

17
17
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

60
60
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

22
22
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

90
90
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

102
102
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

161
161
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

282
282
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

71
71
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

91
91
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

33
33
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

123
123
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

71
71