Lesjes uit Nederland: hoe JPL-stop in de soep dreigt te lopen

Lesjes uit Nederland: hoe JPL-stop in de soep dreigt te lopen

Ons land leek even voor een primeur te gaan zorgen, maar uiteindelijk gaat Nederland met die eer lopen. Nadat de politiek eerder een negatief advies had gegeven over voetbal achter gesloten deuren, werd de Eredivisie namelijk definitief stopgezet. Niet veel later hakten onze noorderburen reeds knopen door over heikele thema’s als promotie, degradatie en de verdeling van de Europese tickets. Iets waar ze in de Jupiler Pro League nog wat van kunnen leren, al geldt dat tevens voor de hele heisa die volgde.


Een complete stillegging van de competitie lijkt ook in België ondertussen al een tijdje onvermijdelijk, maar toch is het doek nog altijd niet gevallen. Maandag staat dat evenmin te gebeuren, vermits de Nationale Veiligheidsraad de clubs in het ongewisse liet over de mogelijke heropstart van sportevenementen zonder publiek. Inmiddels klinken vooral vanuit Antwerpen dan ook almaar meer geluiden om de deur op een kier te houden. Voorzitter Paul Gheysens neemt daarbij geen blad voor de mond en wil absoluut nog spelen, zijn manager Sven Jacques wil minstens wachten tot 10 mei – tenzij de overheid natuurlijk anders beslist.

ANTWERPSE ARGWAAN
Indien onze politici straks het voorbeeld van hun Nederlandse collega's volgen, mogen ze zelfs op de Bosuil immers onherroepelijk elk greintje hoop opbergen. Wedstrijden voor lege tribunes blijven dan tenslotte verboden, waarmee meteen ook aan het voornaamste UEFA-criterium om er de brui aan te geven wordt voldaan. Mocht dat verdict in de loop van volgende week vallen, zal het zoals Jacques opmerkt echter nog steeds te vroeg zijn om de stekker eruit te trekken. Tot het BAS op 10 mei een oordeel velt over de talrijke clubs in licentienood, is het namelijk onmogelijk om zinvolle uitspraken te doen over de gevolgen daarvan.



Het vizier is wat dat betreft vooral op Moeskroen gericht, hoewel er nu nog inspanningen worden gedaan om de Henegouwers te redden. Zo lang de toekomst daar onzeker is, bestaan er evenwel geen garanties over wie volgend seizoen al dan niet op het hoogste niveau mag aantreden. Beloftes die Club Brugge, de drijvende kracht achter het plan om er een streep door te trekken, volgens Antwerp wel maakte in haar zoektocht naar steun van andere teams. Hoe je het ook draait of keert, het blijft een vreemde insteek om eerst over iets te stemmen en pas later de details uit te werken. Wat dus wel al heel de tijd de intentie is.

KLUCHT IN NEDERLAND
In Nederland koos men voor een andere aanpak en werd de koe meteen bij de horens gevat. Al draaide de stemming daar na het lekken van een e-mailadres wel uit op een volstrekte klucht, en vielen er achteraf flink wat klachten te noteren over de uitkomst. Diverse benadeelde partijen kondigden zelfs al aan stappen te ondernemen, te beginnen met kandidaat-promovendi Cambuur en De Graafschap. Zij mogen immers niet stijgen, want de KNVB besloot promotie en degradatie simpelweg te schrappen. Een goed voorteken voor hekkensluiter Waasland-Beveren, maar Beerschot en OH Leuven kijken ongetwijfeld argwanend toe.



Daarnaast is er Utrecht, dat als zesde in de stand – met slechts drie punten achterstand op nummer vijf Willem II, een match minder én normaliter een bekerfinale in het vooruitzicht – naast een Europees ticket grijpt. Een fikse dosis pech die hier gelukkig niet voorvalt, al kunnen Genk en Anderlecht zich misschien wel identificeren met John van den Brom en co. Meer dan KV Mechelen hoopten zij nog op een mirakel, maar in vergelijking met Utrecht zien we vrij weinig reden tot klagen. Dan komt de situatie van Antwerp, dat wél Europa in mag maar eveneens een bekerfinale aan haar neus voorbij ziet gaan, dichter in de buurt.

VIJF KEER NEEN?
Lange tijd tastten we volledig in het duister over hoe een eventuele stop er uit zou zien, en ook vandaag lijkt een consensus in België nog lang niet nabij. Dankzij onze noorderburen beschikken we nu tenminste wel over een eerste voorbeeld, maar als precedent voorspelt de Nederlandse oplossing weinig goeds. Met Beerschot, OH Leuven, Genk, Anderlecht en Antwerp duiden we in ons land namelijk meteen al vijf partijen aan die het warm krijgen bij het idee van een gelijkaardige regeling. Dat laatste trio leek onder impuls van Gheysens en Marc Coucke, van meet af aan tegen het voorstel gekant, sowieso negatief te gaan stemmen.



De twee tweedeklassers – en/of Westerlo, dat ook nog promotiehoop koestert – overtuigen om hetzelfde te doen, volstaat dan al om het pleit te winnen. Per slot van rekening vereist elke wijziging aan het format, waaronder een vroegtijdige beëindiging ervan, een meerderheid van 80 procent. Op de Algemene Vergadering met alle 23 profclubs, zonder het failliete Lokeren dus, is vijf keer een ‘neen' dan ook reeds voldoende om de stillegging af te wenden. Tel daarbij de tv-rechtenhouders die alsnog een compensatie eisen, en het is nog maar de vraag of 19 teams achter hun oorspronkelijke standpunt van 2 april blijven staan.

TYPISCH BELGISCH
Helemaal bovenin de Eredivisie werd Ajax overigens níét uitgeroepen tot landskampioen, al hoeft dat voor Club Brugge daarom nog niks te betekenen. De Amsterdammers hadden immers niet dezelfde straatlengte voorsprong op hun eerste achtervolger, integendeel: AZ stond op gelijke hoogte. In Alkmaar zijn ze dan ook niet te spreken dat Ajax met het beste Europese ticket gaat lopen en lieten ze al weten het er niet bij te zullen laten. Op dat vlak komt de JPL goed weg, want zoals Gheysens graag opmerkt is de top drie best tevreden met hun respectievelijke posities. Ook AA Gent en Charleroi, tevens voorstander van de stop.



Hoewel sommige thema's bij ons dus iets minder prangend zijn dan in Nederland, geldt de huidige heisa daar toch als een waarschuwing voor de Pro League. In typisch Belgische stijl worden de heetste hangijzers hier wel uitgesteld, al kan dat later zelfs net nog meer problemen opleveren. Wie na de deliberaties alsnog uit de boot valt, zal zich net als Cambuur, De Graafschap, Utrecht en AZ namelijk beroepen op juridische procedures. Een betere optie lijkt dan dus om toch te wachten tot tenminste een aantal zaken uitgeklaard worden, te beginnen met de licentievraagstukken. Pas dan kan een weloverwogen beslissing volgen.

DROOM VAN VERHAEGHE
Als het voorbeeld van Nederland één ding bewijst, is het echter wel dat er hoe dan ook iemand als verliezer achterblijft. En dat die benadeelde partij, alle solidariteit ten spijt, niet zomaar akkoord zal gaan met dat verdict. De enige manier om eindeloze discussies en rechtszaken te vermijden, is dus trachten om iedereen tevreden te stellen. Een schijnbaar onmogelijke opdracht, al vormt een eerste klasse met 18 of 20 teams dan misschien toch een potentiële uitweg. In dat geval hoeft immers niemand te zakken, en treden zowel OH Leuven áls Beerschot – en wie weet ook Westerlo – toe tot het hoogste niveau. Gezien de drukke kalender zijn play-offs dan wel uitgesloten, wat maakt dat Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zijn natte droom volledig zou zien uitkomen. Helaas betwijfelen we dat zijn opponenten hem die overwinning zullen gunnen. En bereiden we ons dus al voor op de soep die de poging tot stopzetting nog met zich mee zal brengen.

POLL: Denkt u dat minstens 5 ploegen tégen de stopzetting zullen stemmen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

80
80
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

55
55
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

95
95
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

45
45
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss
Genk-selectie geniet na opvallende weddenschap El Khannouss

KRC Genk verspeelde afgelopen weekend weliswaar twee punten tegen Cercle Brugge, met 7 op 9 mag de ...

115
115
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct
Hommeles bij Club: Skov Olsen verlaat selectie per direct

Club Brugge heeft donderdagavond een uitgelezen kans om geschiedenis te schrijven. Blauw-Zwart kan ...

759
759
'Gentse kassa rinkelt: David geeft jawoord voor toptransfer'
'Gentse kassa rinkelt: David geeft jawoord voor toptransfer'

De Jupiler Pro League wist in de voorbije seizoenen heel wat spelers te lanceren richting de grote ...

249
249
<strong>Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat</strong>
Club Brugge bibbert: Hayen begaat blunder van formaat

In de Hel van Thessaloniki hoopt Club Brugge donderdagavond een ticket voor de halve finale van de ...

780
780
Play-Offs op de wip: Pro League overweegt nieuw format
Play-Offs op de wip: Pro League overweegt nieuw format

Ook dit seizoen staan de play-offs weer garant voor spanning en spektakel. Toch ligt het format meer ...

700
700
Mannaert onthult toekomstplannen na exit bij Club Brugge
Mannaert onthult toekomstplannen na exit bij Club Brugge

Met het vertrek van Vincent Mannaert komt er straks ook officieel een einde aan een tijdperk bij ...

137
137
'AA Gent dumpt onfortuinlijke doelman bij grof huisvuil'
'AA Gent dumpt onfortuinlijke doelman bij grof huisvuil'

Met de komst van Sam Baro waait er een nieuwe wind bij AA Gent, waar CEO Michel Louwagie straks ...

272
272
Genk-flop stuurt boodschap naar Vrancken & De Condé
Genk-flop stuurt boodschap naar Vrancken & De Condé

Na een fraaie zeven op negen krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Het ideale moment ...

271
271
'Crisis compleet bij Antwerp: licentie in gevaar?'
'Crisis compleet bij Antwerp: licentie in gevaar?'

Meer nog dan de huidige sportieve malaise eisen de financi&euml;le perikelen tegenwoordig weer een ...

577
577
'Anderlecht all-in: Fredberg krijgt carte blanche'
'Anderlecht all-in: Fredberg krijgt carte blanche'

Jesper Fredberg ging afgelopen zomer met de grove borstel door de selectie van Anderlecht. Met ...

573
573
De verwachte 11: Hayen hakt knoop door bij Club Brugge
De verwachte 11: Hayen hakt knoop door bij Club Brugge

Club Brugge heeft donderdag een afspraak met de geschiedenis in Griekenland, waar het tegen PAOK een ...

590
590