Lesjes uit Nederland: hoe JPL-stop in de soep dreigt te lopen

Foto: Lesjes uit Nederland: hoe JPL-stop in de soep dreigt te lopen

Ons land leek even voor een primeur te gaan zorgen, maar uiteindelijk gaat Nederland met die eer lopen. Nadat de politiek eerder een negatief advies had gegeven over voetbal achter gesloten deuren, werd de Eredivisie namelijk definitief stopgezet. Niet veel later hakten onze noorderburen reeds knopen door over heikele thema’s als promotie, degradatie en de verdeling van de Europese tickets. Iets waar ze in de Jupiler Pro League nog wat van kunnen leren, al geldt dat tevens voor de hele heisa die volgde.

Een complete stillegging van de competitie lijkt ook in België ondertussen al een tijdje onvermijdelijk, maar toch is het doek nog altijd niet gevallen. Maandag staat dat evenmin te gebeuren, vermits de Nationale Veiligheidsraad de clubs in het ongewisse liet over de mogelijke heropstart van sportevenementen zonder publiek. Inmiddels klinken vooral vanuit Antwerpen dan ook almaar meer geluiden om de deur op een kier te houden. Voorzitter Paul Gheysens neemt daarbij geen blad voor de mond en wil absoluut nog spelen, zijn manager Sven Jacques wil minstens wachten tot 10 mei – tenzij de overheid natuurlijk anders beslist.

ANTWERPSE ARGWAAN

Indien onze politici straks het voorbeeld van hun Nederlandse collega's volgen, mogen ze zelfs op de Bosuil immers onherroepelijk elk greintje hoop opbergen. Wedstrijden voor lege tribunes blijven dan tenslotte verboden, waarmee meteen ook aan het voornaamste UEFA-criterium om er de brui aan te geven wordt voldaan. Mocht dat verdict in de loop van volgende week vallen, zal het zoals Jacques opmerkt echter nog steeds te vroeg zijn om de stekker eruit te trekken. Tot het BAS op 10 mei een oordeel velt over de talrijke clubs in licentienood, is het namelijk onmogelijk om zinvolle uitspraken te doen over de gevolgen daarvan.Het vizier is wat dat betreft vooral op Moeskroen gericht, hoewel er nu nog inspanningen worden gedaan om de Henegouwers te redden. Zo lang de toekomst daar onzeker is, bestaan er evenwel geen garanties over wie volgend seizoen al dan niet op het hoogste niveau mag aantreden. Beloftes die Club Brugge, de drijvende kracht achter het plan om er een streep door te trekken, volgens Antwerp wel maakte in haar zoektocht naar steun van andere teams. Hoe je het ook draait of keert, het blijft een vreemde insteek om eerst over iets te stemmen en pas later de details uit te werken. Wat dus wel al heel de tijd de intentie is.

KLUCHT IN NEDERLAND

In Nederland koos men voor een andere aanpak en werd de koe meteen bij de horens gevat. Al draaide de stemming daar na het lekken van een e-mailadres wel uit op een volstrekte klucht, en vielen er achteraf flink wat klachten te noteren over de uitkomst. Diverse benadeelde partijen kondigden zelfs al aan stappen te ondernemen, te beginnen met kandidaat-promovendi Cambuur en De Graafschap. Zij mogen immers niet stijgen, want de KNVB besloot promotie en degradatie simpelweg te schrappen. Een goed voorteken voor hekkensluiter Waasland-Beveren, maar Beerschot en OH Leuven kijken ongetwijfeld argwanend toe.Daarnaast is er Utrecht, dat als zesde in de stand – met slechts drie punten achterstand op nummer vijf Willem II, een match minder én normaliter een bekerfinale in het vooruitzicht – naast een Europees ticket grijpt. Een fikse dosis pech die hier gelukkig niet voorvalt, al kunnen Genk en Anderlecht zich misschien wel identificeren met John van den Brom en co. Meer dan KV Mechelen hoopten zij nog op een mirakel, maar in vergelijking met Utrecht zien we vrij weinig reden tot klagen. Dan komt de situatie van Antwerp, dat wél Europa in mag maar eveneens een bekerfinale aan haar neus voorbij ziet gaan, dichter in de buurt.

VIJF KEER NEEN?

Lange tijd tastten we volledig in het duister over hoe een eventuele stop er uit zou zien, en ook vandaag lijkt een consensus in België nog lang niet nabij. Dankzij onze noorderburen beschikken we nu tenminste wel over een eerste voorbeeld, maar als precedent voorspelt de Nederlandse oplossing weinig goeds. Met Beerschot, OH Leuven, Genk, Anderlecht en Antwerp duiden we in ons land namelijk meteen al vijf partijen aan die het warm krijgen bij het idee van een gelijkaardige regeling. Dat laatste trio leek onder impuls van Gheysens en Marc Coucke, van meet af aan tegen het voorstel gekant, sowieso negatief te gaan stemmen.De twee tweedeklassers – en/of Westerlo, dat ook nog promotiehoop koestert – overtuigen om hetzelfde te doen, volstaat dan al om het pleit te winnen. Per slot van rekening vereist elke wijziging aan het format, waaronder een vroegtijdige beëindiging ervan, een meerderheid van 80 procent. Op de Algemene Vergadering met alle 23 profclubs, zonder het failliete Lokeren dus, is vijf keer een ‘neen' dan ook reeds voldoende om de stillegging af te wenden. Tel daarbij de tv-rechtenhouders die alsnog een compensatie eisen, en het is nog maar de vraag of 19 teams achter hun oorspronkelijke standpunt van 2 april blijven staan.

TYPISCH BELGISCH

Helemaal bovenin de Eredivisie werd Ajax overigens níét uitgeroepen tot landskampioen, al hoeft dat voor Club Brugge daarom nog niks te betekenen. De Amsterdammers hadden immers niet dezelfde straatlengte voorsprong op hun eerste achtervolger, integendeel: AZ stond op gelijke hoogte. In Alkmaar zijn ze dan ook niet te spreken dat Ajax met het beste Europese ticket gaat lopen en lieten ze al weten het er niet bij te zullen laten. Op dat vlak komt de JPL goed weg, want zoals Gheysens graag opmerkt is de top drie best tevreden met hun respectievelijke posities. Ook AA Gent en Charleroi, tevens voorstander van de stop.Hoewel sommige thema's bij ons dus iets minder prangend zijn dan in Nederland, geldt de huidige heisa daar toch als een waarschuwing voor de Pro League. In typisch Belgische stijl worden de heetste hangijzers hier wel uitgesteld, al kan dat later zelfs net nog meer problemen opleveren. Wie na de deliberaties alsnog uit de boot valt, zal zich net als Cambuur, De Graafschap, Utrecht en AZ namelijk beroepen op juridische procedures. Een betere optie lijkt dan dus om toch te wachten tot tenminste een aantal zaken uitgeklaard worden, te beginnen met de licentievraagstukken. Pas dan kan een weloverwogen beslissing volgen.

DROOM VAN VERHAEGHE

Als het voorbeeld van Nederland één ding bewijst, is het echter wel dat er hoe dan ook iemand als verliezer achterblijft. En dat die benadeelde partij, alle solidariteit ten spijt, niet zomaar akkoord zal gaan met dat verdict. De enige manier om eindeloze discussies en rechtszaken te vermijden, is dus trachten om iedereen tevreden te stellen. Een schijnbaar onmogelijke opdracht, al vormt een eerste klasse met 18 of 20 teams dan misschien toch een potentiële uitweg. In dat geval hoeft immers niemand te zakken, en treden zowel OH Leuven áls Beerschot – en wie weet ook Westerlo – toe tot het hoogste niveau. Gezien de drukke kalender zijn play-offs dan wel uitgesloten, wat maakt dat Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zijn natte droom volledig zou zien uitkomen. Helaas betwijfelen we dat zijn opponenten hem die overwinning zullen gunnen. En bereiden we ons dus al voor op de soep die de poging tot stopzetting nog met zich mee zal brengen.

POLL: Denkt u dat minstens 5 ploegen tégen de stopzetting zullen stemmen?

Van Eetvelt: "Wens Kompany toe dat hij ooit manager wordt van Manchester City"

'Topclub krijgt Hoedt aangeboden en heeft interesse'

Salzburg wint bekerfinale, Leverkusen pakt zege bij Freiburg

Vandaag 30 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

38

Gisteren 29 Mei 2020

{insert image alt}

'Balette technisch directeur met opvallend takenpakket'

Peter Balette wordt al jaren geprezen voor zijn werk als assistent-trainer, maar bij AA Gent moet ...

152
{insert image alt}

'Real Madrid legt toekomst Ödegaard in handen van Zidane'

Martin Ödegaard weet binnen enkele weken of Real Madrid hem deze zomer terughaalt. De Noor, in 2019 ...

84
{insert image alt}

Thelin spreekt zich uit over definitief vertrek bij Anderlecht

RSC Anderlecht verhuurt sinds januari Isaac Kiese Thelin aan de Zweedse club Malmö, maar door de ...

121
{insert image alt}

'AA Gent maakt werk van nog meer transfers'

AA Gent stelde Jordan Botaka en Davy Roef voor en zij komen over van STVV en RSC Anderlecht. Daar ...

219
{insert image alt}

Salzburg wint bekerfinale, Leverkusen pakt zege bij Freiburg

In Oostenrijk en Duitsland stonden vanavond twee wedstrijden op het porgramma. Red Bull Salzburg en ...

45
{insert image alt}

Van Eetvelt: "Wens Kompany toe dat hij ooit manager wordt van Manchester City"

Vincent Kompany kon terugkeren naar Manchester City, maar hij koos ervoor om bij RSC Anderlecht te ...

178
{insert image alt}

'Topclub krijgt Hoedt aangeboden en heeft interesse'

Royal Antwerp FC gaat afscheid nemen van Wesley Hoedt, wiens aankoopoptie van acht miljoen euro veel ...

309
{insert image alt}

'Vierde Italiaanse club in de running voor Vertonghen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

75
{insert image alt}

"Met KV Oostende hebben we voorsprong op alle andere clubs"

KV Oostende gaat de komende maanden en jaren volop werken via data. Dat is het stokpaardje van de ...

259
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over transferdossier van Chadli

Nacer Chadli kost zeker geen 8 miljoen euro, Turkse media spreken van 2 miljoen euro, en dat opent ...

339
{insert image alt}

Ruim jaar na de opstand: 'Coucke buiten' was het begin van het einde

CEO Karel Van Eetvelt liet bij zijn aanstelling in januari op de website van Anderlecht verstaan dat ...

144
{insert image alt}

'Absolute droomtransfer lonkt plots voor Marco Bizot'

Marco Bizot - in het verleden geen succesverhaal bij KRC Genk - kende een fenomenaal seizoen met AZ ...

227
{insert image alt}

'Steenrijke eigenaar van TP Mazembe stapt mogelijk in bij Anderlecht'

RSC Anderlecht zoekt naar extra kapitaal en naast Vincent Kompany, Marc Coucke en Wouter Vandenhaute ...

1059
{insert image alt}

EXCLUSIEF Genk strikt topper: "Zal snel interesse uit topcompetities lokken"

KRC Genk heeft weer een zeer interessante transfer afgerond. Het haalde Daniel Muñoz weg bij ...

389
{insert image alt}

Straf parcours van Kompany: van jeugdspeler naar grote baas

Vincent Kompany keerde in de zomer van 2019 terug bij RSC Anderlecht. Hij kreeg veel macht, maar een ...

85