Lesjes uit Nederland: hoe JPL-stop in de soep dreigt te lopen

Foto: Lesjes uit Nederland: hoe JPL-stop in de soep dreigt te lopen

Ons land leek even voor een primeur te gaan zorgen, maar uiteindelijk gaat Nederland met die eer lopen. Nadat de politiek eerder een negatief advies had gegeven over voetbal achter gesloten deuren, werd de Eredivisie namelijk definitief stopgezet. Niet veel later hakten onze noorderburen reeds knopen door over heikele thema’s als promotie, degradatie en de verdeling van de Europese tickets. Iets waar ze in de Jupiler Pro League nog wat van kunnen leren, al geldt dat tevens voor de hele heisa die volgde.

Een complete stillegging van de competitie lijkt ook in België ondertussen al een tijdje onvermijdelijk, maar toch is het doek nog altijd niet gevallen. Maandag staat dat evenmin te gebeuren, vermits de Nationale Veiligheidsraad de clubs in het ongewisse liet over de mogelijke heropstart van sportevenementen zonder publiek. Inmiddels klinken vooral vanuit Antwerpen dan ook almaar meer geluiden om de deur op een kier te houden. Voorzitter Paul Gheysens neemt daarbij geen blad voor de mond en wil absoluut nog spelen, zijn manager Sven Jacques wil minstens wachten tot 10 mei – tenzij de overheid natuurlijk anders beslist.

ANTWERPSE ARGWAAN

Indien onze politici straks het voorbeeld van hun Nederlandse collega's volgen, mogen ze zelfs op de Bosuil immers onherroepelijk elk greintje hoop opbergen. Wedstrijden voor lege tribunes blijven dan tenslotte verboden, waarmee meteen ook aan het voornaamste UEFA-criterium om er de brui aan te geven wordt voldaan. Mocht dat verdict in de loop van volgende week vallen, zal het zoals Jacques opmerkt echter nog steeds te vroeg zijn om de stekker eruit te trekken. Tot het BAS op 10 mei een oordeel velt over de talrijke clubs in licentienood, is het namelijk onmogelijk om zinvolle uitspraken te doen over de gevolgen daarvan.Het vizier is wat dat betreft vooral op Moeskroen gericht, hoewel er nu nog inspanningen worden gedaan om de Henegouwers te redden. Zo lang de toekomst daar onzeker is, bestaan er evenwel geen garanties over wie volgend seizoen al dan niet op het hoogste niveau mag aantreden. Beloftes die Club Brugge, de drijvende kracht achter het plan om er een streep door te trekken, volgens Antwerp wel maakte in haar zoektocht naar steun van andere teams. Hoe je het ook draait of keert, het blijft een vreemde insteek om eerst over iets te stemmen en pas later de details uit te werken. Wat dus wel al heel de tijd de intentie is.

KLUCHT IN NEDERLAND

In Nederland koos men voor een andere aanpak en werd de koe meteen bij de horens gevat. Al draaide de stemming daar na het lekken van een e-mailadres wel uit op een volstrekte klucht, en vielen er achteraf flink wat klachten te noteren over de uitkomst. Diverse benadeelde partijen kondigden zelfs al aan stappen te ondernemen, te beginnen met kandidaat-promovendi Cambuur en De Graafschap. Zij mogen immers niet stijgen, want de KNVB besloot promotie en degradatie simpelweg te schrappen. Een goed voorteken voor hekkensluiter Waasland-Beveren, maar Beerschot en OH Leuven kijken ongetwijfeld argwanend toe.Daarnaast is er Utrecht, dat als zesde in de stand – met slechts drie punten achterstand op nummer vijf Willem II, een match minder én normaliter een bekerfinale in het vooruitzicht – naast een Europees ticket grijpt. Een fikse dosis pech die hier gelukkig niet voorvalt, al kunnen Genk en Anderlecht zich misschien wel identificeren met John van den Brom en co. Meer dan KV Mechelen hoopten zij nog op een mirakel, maar in vergelijking met Utrecht zien we vrij weinig reden tot klagen. Dan komt de situatie van Antwerp, dat wél Europa in mag maar eveneens een bekerfinale aan haar neus voorbij ziet gaan, dichter in de buurt.

VIJF KEER NEEN?

Lange tijd tastten we volledig in het duister over hoe een eventuele stop er uit zou zien, en ook vandaag lijkt een consensus in België nog lang niet nabij. Dankzij onze noorderburen beschikken we nu tenminste wel over een eerste voorbeeld, maar als precedent voorspelt de Nederlandse oplossing weinig goeds. Met Beerschot, OH Leuven, Genk, Anderlecht en Antwerp duiden we in ons land namelijk meteen al vijf partijen aan die het warm krijgen bij het idee van een gelijkaardige regeling. Dat laatste trio leek onder impuls van Gheysens en Marc Coucke, van meet af aan tegen het voorstel gekant, sowieso negatief te gaan stemmen.De twee tweedeklassers – en/of Westerlo, dat ook nog promotiehoop koestert – overtuigen om hetzelfde te doen, volstaat dan al om het pleit te winnen. Per slot van rekening vereist elke wijziging aan het format, waaronder een vroegtijdige beëindiging ervan, een meerderheid van 80 procent. Op de Algemene Vergadering met alle 23 profclubs, zonder het failliete Lokeren dus, is vijf keer een ‘neen' dan ook reeds voldoende om de stillegging af te wenden. Tel daarbij de tv-rechtenhouders die alsnog een compensatie eisen, en het is nog maar de vraag of 19 teams achter hun oorspronkelijke standpunt van 2 april blijven staan.

TYPISCH BELGISCH

Helemaal bovenin de Eredivisie werd Ajax overigens níét uitgeroepen tot landskampioen, al hoeft dat voor Club Brugge daarom nog niks te betekenen. De Amsterdammers hadden immers niet dezelfde straatlengte voorsprong op hun eerste achtervolger, integendeel: AZ stond op gelijke hoogte. In Alkmaar zijn ze dan ook niet te spreken dat Ajax met het beste Europese ticket gaat lopen en lieten ze al weten het er niet bij te zullen laten. Op dat vlak komt de JPL goed weg, want zoals Gheysens graag opmerkt is de top drie best tevreden met hun respectievelijke posities. Ook AA Gent en Charleroi, tevens voorstander van de stop.Hoewel sommige thema's bij ons dus iets minder prangend zijn dan in Nederland, geldt de huidige heisa daar toch als een waarschuwing voor de Pro League. In typisch Belgische stijl worden de heetste hangijzers hier wel uitgesteld, al kan dat later zelfs net nog meer problemen opleveren. Wie na de deliberaties alsnog uit de boot valt, zal zich net als Cambuur, De Graafschap, Utrecht en AZ namelijk beroepen op juridische procedures. Een betere optie lijkt dan dus om toch te wachten tot tenminste een aantal zaken uitgeklaard worden, te beginnen met de licentievraagstukken. Pas dan kan een weloverwogen beslissing volgen.

DROOM VAN VERHAEGHE

Als het voorbeeld van Nederland één ding bewijst, is het echter wel dat er hoe dan ook iemand als verliezer achterblijft. En dat die benadeelde partij, alle solidariteit ten spijt, niet zomaar akkoord zal gaan met dat verdict. De enige manier om eindeloze discussies en rechtszaken te vermijden, is dus trachten om iedereen tevreden te stellen. Een schijnbaar onmogelijke opdracht, al vormt een eerste klasse met 18 of 20 teams dan misschien toch een potentiële uitweg. In dat geval hoeft immers niemand te zakken, en treden zowel OH Leuven áls Beerschot – en wie weet ook Westerlo – toe tot het hoogste niveau. Gezien de drukke kalender zijn play-offs dan wel uitgesloten, wat maakt dat Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe zijn natte droom volledig zou zien uitkomen. Helaas betwijfelen we dat zijn opponenten hem die overwinning zullen gunnen. En bereiden we ons dus al voor op de soep die de poging tot stopzetting nog met zich mee zal brengen.

POLL: Denkt u dat minstens 5 ploegen tégen de stopzetting zullen stemmen?

'Club Brugge werkt aan minstens drie toptransfers'

Verbeke kondigt extra versterking bij Anderlecht aan

Spaanse pers geeft Hazard volle lading na wanprestatie

Vandaag 08 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Vers bloed in de JPL: XI jonge Belgen om naar uit te kijken

Op de transfermarkt kan de komende weken uiteraard nog een pak gebeuren, maar hoe dan ook lijken ...

302
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend bijna 400 euro met 10 euro inzet op CL & JPL!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Niet alleen wordt er dit weekend ...

42
{insert image alt}

De voorspelling van VN: wie wordt kampioen?

Nu alle obstakels eindelijk helemaal uit de weg zijn, is de laatste rechte lijn richting de ...

430
{insert image alt}

Club wil upgraden met duur alternatief voor Rits & Balanta

Voorlopig is het nog steeds wachten op een eerste zomertransfer bij Club Brugge, maar dat er nog ...

927
{insert image alt}

Spaanse pers geeft Hazard volle lading na wanprestatie

In de Champions League plaatste Manchester City zich vrijdagavond voor de 'Final 8' door met 2-1 te ...

27
{insert image alt}

'Club Brugge werkt aan minstens drie toptransfers'

Voor Club Brugge zitten het wachten erop, de queeste om zijn landstitel te verlengen kan eindelijk ...

216
{insert image alt}

Verbeke kondigt extra versterking bij Anderlecht aan

RSC Anderlecht toonde zich daags voor de competitie op gang wordt getrokken nog erg actief op de ...

252

Gisteren 07 Augustus 2020

{insert image alt}

'Publiekslieveling vecht voor toekomst bij Standard'

Bij Standard is Mehdi Carcela een absolute grootverdiener, maar hij heeft een zwak seizoen achter de ...

282
{insert image alt}

'Ronaldo bereikte na WK 2006 akkoord met opvallende club'

Cristiano Ronaldo had in 2006 bijna de overstap gemaakt naar Valencia. Na een confrontatie met ...

216
{insert image alt}

'Man City was Club te snel af voor smaakmaker Belgische competitie'

Manchester City heeft een zeer uitgebreid scoutingsnetwerk en ze vissen regelmatig in dezelfde ...

402
{insert image alt}

'Standard laat ervaren speler van AA Gent links liggen'

Standard kan nog wat versterking gebruiken, want met deze kern is Play-Off I (met vier ploegen dit ...

268
{insert image alt}

Positieve coronatest bij KV Mechelen, partij tegen Anderlecht gaat door

Cercle Brugge communiceerde vandaag dat er een positieve coronatest was en dat is ook het geval bij ...

0
{insert image alt}

Man City door na blunders van Varane, Lyon stunt bij Juventus

Vanavond stonden met Manchester City-Real Madrid en Juventus-Lyon twee terugwedstrijden van de ...

461
{insert image alt}

Mister Champions League! Ronaldo pakt uit met weergaloze treffer 🎥

Cristiano Ronaldo behoort op zijn 35ste nog altijd bij de twee beste voetballers ter wereld. Dat ...

210
{insert image alt}

"Anderlecht had Bundu al lang op de radar staan"

RSC Anderlecht betaalde 2,8 miljoen euro voor Mustapha Bundu, en dat kan nog lopen tot 3,3 miljoen ...

356
{insert image alt}

"Okereke is stilaan toch een probleem"

Club Brugge heeft aanvallend toch een probleem. Een echte goalgetter zit er niet in de ploeg en voor ...

530
{insert image alt}

"Hazard oogt scherp, epische strijd tussen Kroos en De Bruyne"

Een mooie dag voor het Belgische voetbal. Tijdens Manchester City-Real Madrid staan er met Eden ...

162
{insert image alt}

Onwaarschijnlijke blunder van Varane brengt City op 1-0 🎥

Manchester City en Real Madrid geven elkaar partij en in de heenmatch werd ht 1-2. Real onder druk ...

195
{insert image alt}

Vercauteren begrijpt ophef omtrent Kompany niet: "Dat is bizar"

RSC Anderlecht heeft met Vincent Kompany een grote naam in de rangen. Alles wat de ...

338
{insert image alt}

Charleroi stelt vervanger van Nurio voor

Charleroi legde vorig seizoen een zeer knap parcours af en veroverde uiteindelijk de derde plaats in ...

50
{insert image alt}

Van STVV tot KV Oostende: "Tot mooie dingen in staat"

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en tijd om elke ploeg uit Eerste Klasse A kort door te ...

130
{insert image alt}

Peersman (ex-Antwerp) maakt overstap van Israël naar Griekenland

Marvin Peersman heeft een nieuwe uitdaging gevonden. De Belgische verdediger trekt van Hapoel Tel ...

64