De toekomst van Chadli: welke club hapt toe?

De toekomst van Chadli: welke club hapt toe?

"Ik wilde terug voetballen en daarom ben ik naar België gekomen. Om te spelen. De Rode Duivels en het EK 2020 zitten in mijn achterhoofd, maar dat is niet de hoofdreden. Ik wil vooral voor mezelf bewijzen dat ik een jaar kan presteren op hoog niveau, zonder blessures of andere ongemakken."


We schrijven 13 augustus 2019, Lotto Park. Aan het woord is Nacer Chadli, zopas voorgesteld als de nieuwste aanwinst van Anderlecht. "Het belangrijkste voor mij is om mentaal en fysiek fit te zijn. Aan het eind van het seizoen zullen we dan wel zien", voegt de polyvalente winger, die gehuurd wordt van AS Monaco, er nog aan toe wanneer gevraagd naar zijn toekomst. Indien de definitieve stop van de Jupiler Pro League maandag – of later, want een zoveelste wijziging aan de agenda dringt zich op – wordt bekrachtigd, is dat moment weldra aangebroken.

(NIET) THUIS IN ANDERLECHT
De beslissing lijkt evenwel al gemaakt: Chadli zal volgend seizoen niet terugkeren naar Paars-Wit. Wanneer hij beschikbaar was, deed de 59-voudige Rode Duivel het nochtans verre van slecht. Acht goals en vier assists in 17 optredens is tenslotte een uiterst mooie balans, al weegt toch net dat laatste cijfer het zwaarst door in de eindafrekening. Zijn eigen doelstellingen werden op die manier alvast niet bereikt, en ook wat het EK betreft haalde Chadli door de verplaatsing van het toernooi zijn slag nog niet thuis. Volgend jaar moet hij immers wederom in beeld bij Roberto Martinez zien te blijven.



Naar verluidt zou de Luikenaar daarom liefst terug kamp opslaan in België. Als het kan allicht in Anderlecht, want ondanks de sportieve perikelen voelde Chadli zich er dankzij de aanwezigheid van Vincent Kompany wel in mum van tijd thuis. Zelfs zonder blessureleed was de publieklieveling echter hoe dan ook geen spek voor de Brusselse bek, waar voortaan alleen nog maar aankopen met een prijskaartje van maximaal 2,5 miljoen welkom zouden zijn. Een bedrag dat uiteraard lang niet zal volstaan om Chadli los te wrikken bij zijn moederclub, zelfs al ligt hij daar nog maar één jaar onder contract.

VRAAG EN AANBOD
Volgende zomer is dus wel een transfervrije exit mogelijk. Het maakt dat de Monegasken nú over moeten gaan tot een definitieve verkoop, of toch als ze nog iets willen recupereren van de 12 miljoen die ze zelf amper twee jaar geleden betaalden aan West Bromwich. Een nieuwe uitleenbeurt aan Anderlecht lijkt dus uitgesloten, maar de vraag is wel hoe hoog er in het prinsdom nog wordt gemikt. In eerdere berichten was telkens sprake van een kostprijs van ongeveer acht miljoen, maar dat lijkt toch wat naar de hoge kant voor een 30-jarige, blessuregevoelige speler met een aflopende verbintenis.



In de komende maanden zal Chadli zijn waarde, volgens het gerenommeerde Transfermarkt vandaag wel nog pal op zijn genoemde prijskaartje geschat, per slot van rekening alleen maar afnemen. Bovendien is de potentiële marge bij een eventuele doorverkoop sowieso al gering, een factor waar Club Brugge en KRC Genk reeds op zouden kunnen afhaken. Beiden hanteren een duidelijke transferstrategie, waarbij de pijlen vooral gericht worden op beloftevolle talenten die ooit met een fikse winst kunnen worden doorverkocht. Bij een routinier als Chadli is dat vanzelfsprekend niet echt het geval.

DE MOEITE WAARD?
Wel zou het een investering zijn die ambitie uitstraalt en gericht is op resultaten in het heden, al houdt dat tevens in dat sportieve succes haast een must zijn. Club waagde vorige zomer die gok met Simon Mignolet en heeft zich dat zeker niet beklaagd, maar de doelman is wel iemand waar Philippe Clement wekelijks op kan rekenen. Chadli daarentegen stond in de voorbije campagne sinds zijn komst slechts 1.261 van een mogelijke 2.340 minuten op het veld, ofwel niet meer dan 54 procent van alle speeltijd. Niet meteen het soort transfers waar Blauw-Zwart in het algemeen naar op zoek gaat.



Wanneer we louter kijken naar de financiële slagkracht, zijn Genk en Club Brugge op het eerste zicht wel de twee beste kandidaten voor zijn diensten. Hoewel Monaco haar prijs wellicht zal laten zakken, blijft de vermoedelijke som om Chadli binnen te rijven namelijk toch minstens vijf of zes miljoen. Een bedrag dat we zijn oorspronkelijke heimat Standard gezien de huidige situatie op Sclessin alvast niet zien ophoesten, zeker niet omdat de looneisen ook nog steeds navenant zullen zijn. Antwerp en AA Gent tastten in hun verleden dan weer nog nooit zo diep in de buidel voor een aanwinst.

SPIERBALLENGEROL
Vorige zomer werd wel reeds de aanzet gegeven. De Buffalo's reikten 4,5 miljoen uit voor Michael Ngadeu, Antwerp dokte op zijn beurt drie miljoen voor Manuel Benson – én haalde Steven Defour en Kevin Mirallas in huis. Spierballengerol waarmee de Great Old duidelijk definitief haar kar aan wilde haken bij de G5, al draaide het allemaal net iets anders uit. Misschien houden die flops de immer ambitieuze Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio tegen om een nieuwe sprong in het diepe te wagen, maar qua statement zou Chadli wel kunnen tellen. En laten ze daar op de Bosuil nu net gek van zijn.



In de Ghelamco Arena beperkte Michel Louwagie zich dan weer niet alleen tot krachtpatser Ngadeu, maar kwamen ook verloren zonen Sven Kums en Laurent Depoitre de rangen opnieuw versterken. Stuk voor stuk transfers die erop gericht waren om nú resultaten te oogsten, al is er blijkbaar toch meer nodig om de kloof met Club Brugge te dichten. Gent is hongerig naar succes en staat te popelen om Blauw-Zwart, net zoals vijf jaar geleden, het vuur weer aan de schenen te leggen. Indien er straks stevig gecasht wordt op Jonathan David, durft het wie weet dus wel een gokje ondernemen.

MBOKANI 2.0?
Wanneer hij fit is, vormt Chadli in de JPL altijd een meerwaarde. Dat bewees hij de voorbije maanden in Anderlecht. Wat dat betreft zijn de risico's beperkt, maar laat die fysieke paraatheid nu net het probleem blijven. We betwijfelen daarom dat Club Brugge of Genk, in theorie de voornaamste kanshebbers, zullen toehappen. Per slot van rekening blijft het een dure transfer, wat daar in de afgelopen mercato's ook niet altijd het gewenste resultaat opleverde. Bovendien zullen zelfs kapitaalkrachtige clubs na de coronacrisis niet gooien met geld, maar eerder op zoek gaan naar buitenkansjes.



Als Monaco een fikse korting geeft, kan ook Chadli zulk een opportuniteit zijn. Al blijft hij zelfs dan te duur voor Anderlecht of Standard, en zouden ze ook in Antwerpen of Gent nog steeds hun clubrecord moeten verbreken. Samen met eventueel Club Brugge, dat iets minder dan Genk de nadruk legt op de jeugd, lijken zij wel de aannemelijkste bestemmingen. Zelf zetten wij ons geld dan in op Antwerp, dat vandaag over de meest ervaren kern in eerste klasse beschikt en dus niet terugdeinst van oude rotten. Gheysens brandt bovendien van ambitie om zo snel mogelijk prijzen naar de gerenoveerde Bosuil brengen en hield zo eerder al Dieumerci Mbokani uit handen van Paars-Wit. Herhaalt hij straks dat kunstje ook met Chadli?

POLL: Waar ziet u Chadli volgend seizoen spelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

52
52
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

33
33
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

37
37
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

124
124
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

68
68
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

251
251
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

92
92
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

86
86
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

117
117
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

231
231
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

303
303
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

294
294
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

96
96
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

293
293
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

193
193