RETRO Japan 2002: wat is er geworden van de toenmalige Rode Duivels?

Foto: RETRO Japan 2002: wat is er geworden van de toenmalige Rode Duivels?

Club Brugge zwaait een monument uit, want Timmy Simons zet zijn prille trainerscarrière straks verder als assistent van Francky Dury bij Zulte Waregem. De 44-jarige ex-middenvelder heeft echter niet alleen bij Blauw-Zwart, maar ook als Rode Duivel heel wat jaren trouwe dienst achter de rug. Toch maakte de 94-voudig international slechts één groot toernooi mee: het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Wat is er geworden van de rest van 23-koppige selectie die toen in de tweede ronde ten onder ging?

De troepen van de intussen overleden Robert Waseige werkten hun groep met Japan, Tunesië en Rusland volledig af in het land van de Rijzende Zon. Daarin volstond een vijf op negen voor een confrontatie met latere winnaar Brazilië, waar de heldenrol van Marc Wilmots – ook al dé grote man in de poulefase – teniet werd gedaan door Peter Prendergast. De beruchte Jamaicaanse ref ontnam ons land zo alle hoop op een stunt, waarna Rivaldo en Ronaldo de klus klaarden. Geen glorie dus voor een generatie die zich nadien nooit meer wist te plaatsen voor een EK of WK, want in 2014 was alleen Daniel Van Buyten er nog bij. Wij namen een kijkje hoe het dezer dagen nog met de tenoren van toen gesteld is.

1. Geert DE VLIEGER

Geert De Vlieger werd na het afzwaaien van Filip De Wilde in 2000 tot nummer één gepromoveerd, waarna de toen 30-jarige doelman van Willem II dus ook in Japan onder de lat stond. Twee jaar later was zijn rijk als titularis echter al uit. Tegenwoordig werkzaam als analist, presentator en commentator bij Play Sports.2. Eric DEFLANDRE

Jarenlang was hij een vaste waarde rechts achterin, maar in Japan deed Eric Deflandre slechts één keer mee. De ex-speler van onder meer Club Brugge, Olympique Lyon en Standard stopte in 2012 na een lange loopbaan met voetballen, waarna hij terug naar Luik keerde. Daar nu assistent van Michel Preud’homme.

3. Glen DE BOECK

Wegens blessures stond ook Glen De Boeck maar in de helft van de duels aan de aftrap, drie jaar later hing de verdediger zijn schoenen reeds aan de haak. Nadien werd hij assistent in Anderlecht, om vervolgens als hoofdcoach een hele resem club te passeren. In november aan de kant gezet bij Lokeren en dus werkloos.

4. Eric VAN MEIR

Op 34-jarige leeftijd de op één na oudste speler, maar in de openingsmatch stond Eric Van Meir wel in de basis. De linkspoot stopte een jaar later, gevolgd door een knipperlichtrelatie als (assistent-)trainer bij 'zijn' Lierse. Daar steekt hij nog altijd een handje toe, gecombineerd met zijn werk als analist voor Play Sports.

5. Nico VAN KERCKHOVEN

Voor de eerste twee duels gaf hij geblesseerd verstek, daarna nam Nico Van Kerckhoven zijn plaats links achterin weer in. De toenmalige back van Schalke 04 speelde later nog vijf jaar voor Westerlo en keerde net als Van Meir na zijn pensioen terug naar oude liefde Lierse. Vandaag assistent bij Lierse Kempenzonen.6. Timmy SIMONS

Een jaar na zijn debuut had Timmy Simons bij de start van het WK amper 12 caps op zijn naam. In Japan deed de dan al 25-jarige controleur er vier bij, om uiteindelijk af te klokken op 94 stuks. Hét toonbeeld van professionalisme stopte pas in 2018 bij Club Brugge, dat hij nu inruilt voor een job als assistent bij Essevee.

7. Marc WILMOTS

Drie goals in de poules en één afgekeurd exemplaar tegen Brazilië: aanvoerder Marc Wilmots was dé man in 2002. Twaalf jaar later loodste hij ons land als bondscoach naar het WK ín Brazilië, maar het vervolg is bekend. Sinds december niet langer bij Iran aan de bak, tegenwoordig gelinkt aan Antwerp en Fenerbahce.

8. Bart GOOR

Soms wat onderschat, want Bart Goor mag terugblikken op een formidabele loopbaan én speelde in Japan alles op zijn linkerflank. De 78-voudig Rode Duivel brak pas laat door, maar vergaarde een prima reputatie van in Genk en Anderlecht tot in Berlijn en Rotterdam. Na zijn carrière ging de focus naar het gezinsleven.

9. Wesley SONCK

Gouden Schoen, topschutter, Profvoetballer v/h Jaar én kampioen met Genk: de wereld lag in de zomer van 2002 aan Wesley Sonck zijn voeten. Op het WK scoorde hij één keer, een jaar later begon de spits aan zijn minder geslaagd buitenlands avontuur. Vandaag naast analist ook bondscoach van de nationale U19.10. Johan WALEM

Die vacature kwam vrij nadat Johan Walem het bij de U21 voor bekeken hield. De Italo-Belg, gevormd bij Anderlecht maar toen al bij Standard aan de slag, beleefde zijn hoogtepunt in Japan met een knappe vrije trap tegen Rusland. Nam in januari afscheid van de Jonge Duivels voor een kans als selectieheer in Cyprus.

11. Gert VERHEYEN

Nóg een titularis, al werd Gert Verheyen in de poules telkens gewisseld. In de volgende ronde maakte de winger wél de 90 minuten rond, wat hem er niet van weerhield om na de uitschakeling een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten. Lang bondscoach van de U19, dan mislukt in Oostende en nu weer analist.

12. Peter VAN DER HEYDEN

Zijn ploegmaat bij Club Brugge depanneerde in de eerste twee matchen voor Van Kerckhoven én scoorde tegen Japan. Toch verhuisde Peter Van der Heyden nadien naar de bank. Had nog enkele mooie jaren in Duitsland, alvorens via opnieuw Club en Beerschot na zijn pensioen wat in de anonimiteit te verdwijnen.

13. Franky VANDENDRIESSCHE

De derde keuze in 2002 stond later één keer zelf tussen de palen, maar aan die horrormatch tegen Kroatië wordt Francky Vandendriessche liever niet herinnerd. De voormalig goalie van Moeskroen ging daarna als keeperstrainer aan de slag, even zelfs bij de Rode Duivels. Dezer dagen vervult hij die functie bij AA Gent.14. Sven VERMANT

Sven Vermant doorliep in zijn actieve carrière een gelijkaardig pad, al geniet de middenvelder wel een nog iets grotere status in Brugge – én bij Schalke 04. Bij de Rode Duivels was hij echter zelden titularis, zo bleek ook in Japan. Daarna gebuisd als manager van Club en coach van Waasland-Beveren, nu op zoek naar werk.

15. Jacky PEETERS

Doorgaans verloor hij de concurrentiestrijd van Deflandre, maar in 2002 trok Jacky Peeters dus eens aan het langste eind. De Limburgse rechtsback, op dat moment in Gent aan de slag, verscheen op het WK drie keer aan de aftrap. Na een tijdje als trainer bij Patro Eisden en de jeugd van Genk uit het voetbal gestapt.

16. Daniel VAN BUYTEN

Zoals eerder gezegd de enige Rode Duivel die er 12 jaar later als speler nog altijd bij was, meer zelfs: Daniel Van Buyten was in beide campagnes een vaste waarde. Het WK in Brazilië betekende zo het einde van een prachtige loopbaan, waarna de verdediger de directie van Standard vervoegde. Tegenwoordig makelaar.

17. Gaëtan ENGLEBERT

De eerste veldspeler die geen enkele keer in actie kwam. Gaëtan Englebert zat toen nochtans midden in zijn beste jaren bij Club Brugge, waar hij gewaardeerd werd als stofzuiger op het middenveld. Vandaag vervult de Luikenaar de dubbele functie van sportief directeur bij FC Luik én assistent bij de nationale U15.18. Yves VANDERHAEGHE

Waseige zag in Englebert eerder een flankspeler, en gaf in de as zo de voorkeur aan Anderlecht-laatbloeier Yves Vanderhaeghe. Geboren in Roeselare, een periode bij Moeskroen achter de rug en nu coach van KV Kortrijk: de ideale man voor de fusie dus. De enige in deze selectie die werkzaam is als T1 in eerste klasse.

19. Bernd THIJS

De landstitel van Genk leverde behalve Sonck ook Bernd Thijs een plaats in de kern op. De middenvelder kwam er wel niet van de bank, nadien werd hij wat afgeremd door blessures. Desondanks ook in Gent een geliefd figuur, als speler én als assistent. Op heden rechterhand van Besnik Hasi bij Al-Raed in Saudi-Arabië.

20. Branko STRUPAR

De Rode Duivels trokken in 2002 met flink wat blessurezorgen naar het WK, want ook Branko Strupar was niet topfit. De genaturaliseerde Kroaat en cultspits in Genk was toen bovendien al 32 jaar oud en had zijn beste jaren dus al achter de rug. Woont sinds zijn pensioen weer in Zagreb, waar hij talent blijft spotten.

21. Danny BOFFIN

Hét ouderdomsdeken van Waseige in Japan was Danny Boffin, die hij nog kende van bij Club Luik. De dan 37-jarige middenvelder was wel de laatste van drie spelers die niet in actie kwam en speelde toen al terug in heimat Sint-Truiden. Daar kwam zijn trainerscarrière evenwel nooit van de grond. Momenteel werkloos.22. Mbo MPENZA

Zijn broer was er niet bij, maar Mbo Mpenza zijn prestaties op het WK gingen crescendo. Twee jaar later ruilde hij Moeskroen in voor Anderlecht, waar hij na zijn loopbaan nog even als scout aan het werk was. Daarna vervulde de ex-aanvaller diezelfde taak voor de KBVB, sinds kort zetelt hij er in de Algemene Vergadering.

23. Frédéric HERPOEL

Als doublure voor De Vlieger lag Frédéric Herpoel, tussen 1997 en 2007 tien jaar lang het sluitstuk van AA Gent, in polepositie. Op het eind van zijn actieve carrière zette de zevenvoudig international terug koers richting geboortestreek Bergen, waar hij op heden jonge keepers begeleidt in de plaatselijke sportschool.

POLL: Wie van deze generatie had, op zijn hoogtepunt, in dit tijdperk het meest een basisplaats kunnen claimen?

'Deze twee Belgische clubs zijn de grootste trainerskerkhoven'

'Zulte Waregem greep door coronavirus naast lucratieve transfer'

'KRC Genk heeft eerste zomeraanwinst helemaal beet'

Vandaag 25 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1471
{insert image alt}

'Anderlecht plukt jonge doelman weg bij Union'

Anderlecht is al volop bezig met de voorbereiding op volgend seizoen en dat zal ook heel wat ...

3
{insert image alt}

Samatta krijgt toch nog opvolger als Ebbenhouten Schoen

De uitbraak van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het einde van het Belgische voetbalseizoen ...

32
{insert image alt}

'Zulte Waregem greep door coronavirus naast lucratieve transfer'

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

37
{insert image alt}

'Deze twee Belgische clubs zijn de grootste trainerskerkhoven'

De voorbije jaren groeide de voorbije jaren toch bij heel wat analisten en coaches de bezorgdheid ...

92
{insert image alt}

'KRC Genk heeft eerste zomeraanwinst helemaal beet'

KRC Genk heeft de voorbije weken al de nodige knopen doorgehakt met het oog op zijn kern voor ...

123
{insert image alt}

'Komst Leko zorgt voor onduidelijkheid over Antwerp-duo'

Antwerp pakte vorige week uit met de komst van Ivan Leko als nieuwe trainer voor volgend seizoen, ...

202
{insert image alt}

'Standard moet door coronacrisis stevig ingrijpen in voorbereiding'

De Pro League hakte na een maand getalm eindelijk de knoop door om dit seizoen niet meer te ...

95
{insert image alt}

AZ neemt afscheid van Belgische verdediger

In Nederland werd er bij het stopzetten van de competitie geen kampioen aangeduid, want de ...

76
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club strijdt met PSG, Genk aast op Dessers'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

124
{insert image alt}

Dromen van Dessers: gemikte gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dan toch. Ondanks de wintertransfer van Ally Samatta had Dimitri de Condé deze zomer aanvankelijk ...

244
{insert image alt}

'Real Madrid gaat voor Pogba, Ajax-speler is tweede keuze'

Nog niet eens zo heel lang geleden leek het zo klaar als een klontje: Donny van de Beek zou deze ...

136
{insert image alt}

Favre heeft goed nieuws over blessure van Witsel

Axel Witsel moest de laatste twee wedstrijden van Borussia Dortmund missen vanwege een blessure, ...

30
{insert image alt}

'Didillon zet transferdeal van Anderlecht 'on hold''

RSC Anderlecht wordt met een resem doelmannen in verband gebracht. Paars-Wit is vooral op zoek naar ...

335
{insert image alt}

'KRC Genk ziet ook tweede bod op Dessers geweigerd worden'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

423
{insert image alt}

'Higuain voor 'prikje' op te halen bij Juventus'

Gonzalo Higuain vluchtte na het uitbreken van het coronavirus weg uit Italië en het is nog maar de ...

94

Gisteren 24 Mei 2020

{insert image alt}

Voorzitter La Liga onthult bijzonder plan voor eerste match na hervatting

De Bundesliga was de eerste van de vijf grote Europese competities die weer op gang getrapt werd, ...

81
{insert image alt}

Martinez: "Natuurlijk zijn er mogelijkheden geweest om te vertrekken"

De KBVB kon woensdag met uitstekend nieuws komen, want het maakte bekend dat Roberto Martinez langer ...

98
{insert image alt}

'Juventus krijgt slecht nieuws van Barça-middenvelder'

Juventus wil ondanks de coronacrisis zich in de zomer stevig gaan versterken en de Oude Dame is al ...

160
{insert image alt}

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

Felice Mazzu heeft zo'n zeven maanden na zijn ontslag bij KRC Genk een nieuwe uitdaging gevonden, ...

142
{insert image alt}

STVV-spits lonkt naar MLS: "Wil graag in Miami spelen"

Sint-Truiden zal in de zomer nog werk hebben om zijn ploeg voor volgend seizoen vast te stellen. De ...

154
{insert image alt}

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

In Brazilië heeft de populaire krant O Globo details vrijgegeven over een onderzoek naar ...

773
{insert image alt}

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

In Spanje kwam er deze week uitstekend nieuws, want de regering zette het licht op groen om La Liga ...

274
{insert image alt}

Nieuwe eigenaars KVO beloven snel transfergeweld

Voor KV Oostende breekt een nieuw tijdperk aan, voor de zoveelste keer. 2,5 jaar na het vertrek van ...

301
{insert image alt}

Genk bevestigt interesse in Dessers: "Ideaal profiel"

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

385
{insert image alt}

'Vertonghen krijgt aanbieding uit La Liga binnen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

396
{insert image alt}

Xabi Alonso vol lof over jeugdproduct van Anderlecht

Xabi Alonso kende een prachtige carrière bij onder meer Liverpool, Real Madrid en Bayern München ...

424
{insert image alt}

'Spanje spreekt schande: CL-wedstrijd Liverpool leidde tot 41 doden'

Dat de wedstrijd Atalanta - Valencia in Milaan een broeinest voor het coronavirus was, is allang ...

0
{insert image alt}

Trekt Cyle Larin naar de Eredivisie?

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

283
{insert image alt}

'KRC Genk legt bod neer voor Dessers'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

1084
{insert image alt}

'Inter lijkt Vanheusden na één jaar al terug te kopen van Standard'

Standard heeft het financieel niet makkelijk, maar Internazionale lijkt redding te gaan brengen. De ...

564