RETRO Japan 2002: wat is er geworden van de toenmalige Rode Duivels?

RETRO Japan 2002: wat is er geworden van de toenmalige Rode Duivels?

Club Brugge zwaait een monument uit, want Timmy Simons zet zijn prille trainerscarrière straks verder als assistent van Francky Dury bij Zulte Waregem. De 44-jarige ex-middenvelder heeft echter niet alleen bij Blauw-Zwart, maar ook als Rode Duivel heel wat jaren trouwe dienst achter de rug. Toch maakte de 94-voudig international slechts één groot toernooi mee: het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Wat is er geworden van de rest van 23-koppige selectie die toen in de tweede ronde ten onder ging?


De troepen van de intussen overleden Robert Waseige werkten hun groep met Japan, Tunesië en Rusland volledig af in het land van de Rijzende Zon. Daarin volstond een vijf op negen voor een confrontatie met latere winnaar Brazilië, waar de heldenrol van Marc Wilmots – ook al dé grote man in de poulefase – teniet werd gedaan door Peter Prendergast. De beruchte Jamaicaanse ref ontnam ons land zo alle hoop op een stunt, waarna Rivaldo en Ronaldo de klus klaarden. Geen glorie dus voor een generatie die zich nadien nooit meer wist te plaatsen voor een EK of WK, want in 2014 was alleen Daniel Van Buyten er nog bij. Wij namen een kijkje hoe het dezer dagen nog met de tenoren van toen gesteld is.

1. Geert DE VLIEGER
Geert De Vlieger werd na het afzwaaien van Filip De Wilde in 2000 tot nummer één gepromoveerd, waarna de toen 30-jarige doelman van Willem II dus ook in Japan onder de lat stond. Twee jaar later was zijn rijk als titularis echter al uit. Tegenwoordig werkzaam als analist, presentator en commentator bij Play Sports.



2. Eric DEFLANDRE
Jarenlang was hij een vaste waarde rechts achterin, maar in Japan deed Eric Deflandre slechts één keer mee. De ex-speler van onder meer Club Brugge, Olympique Lyon en Standard stopte in 2012 na een lange loopbaan met voetballen, waarna hij terug naar Luik keerde. Daar nu assistent van Michel Preud’homme.

3. Glen DE BOECK
Wegens blessures stond ook Glen De Boeck maar in de helft van de duels aan de aftrap, drie jaar later hing de verdediger zijn schoenen reeds aan de haak. Nadien werd hij assistent in Anderlecht, om vervolgens als hoofdcoach een hele resem club te passeren. In november aan de kant gezet bij Lokeren en dus werkloos.

4. Eric VAN MEIR
Op 34-jarige leeftijd de op één na oudste speler, maar in de openingsmatch stond Eric Van Meir wel in de basis. De linkspoot stopte een jaar later, gevolgd door een knipperlichtrelatie als (assistent-)trainer bij 'zijn' Lierse. Daar steekt hij nog altijd een handje toe, gecombineerd met zijn werk als analist voor Play Sports.

5. Nico VAN KERCKHOVEN
Voor de eerste twee duels gaf hij geblesseerd verstek, daarna nam Nico Van Kerckhoven zijn plaats links achterin weer in. De toenmalige back van Schalke 04 speelde later nog vijf jaar voor Westerlo en keerde net als Van Meir na zijn pensioen terug naar oude liefde Lierse. Vandaag assistent bij Lierse Kempenzonen.



6. Timmy SIMONS
Een jaar na zijn debuut had Timmy Simons bij de start van het WK amper 12 caps op zijn naam. In Japan deed de dan al 25-jarige controleur er vier bij, om uiteindelijk af te klokken op 94 stuks. Hét toonbeeld van professionalisme stopte pas in 2018 bij Club Brugge, dat hij nu inruilt voor een job als assistent bij Essevee.

7. Marc WILMOTS
Drie goals in de poules en één afgekeurd exemplaar tegen Brazilië: aanvoerder Marc Wilmots was dé man in 2002. Twaalf jaar later loodste hij ons land als bondscoach naar het WK ín Brazilië, maar het vervolg is bekend. Sinds december niet langer bij Iran aan de bak, tegenwoordig gelinkt aan Antwerp en Fenerbahce.

8. Bart GOOR
Soms wat onderschat, want Bart Goor mag terugblikken op een formidabele loopbaan én speelde in Japan alles op zijn linkerflank. De 78-voudig Rode Duivel brak pas laat door, maar vergaarde een prima reputatie van in Genk en Anderlecht tot in Berlijn en Rotterdam. Na zijn carrière ging de focus naar het gezinsleven.

9. Wesley SONCK
Gouden Schoen, topschutter, Profvoetballer v/h Jaar én kampioen met Genk: de wereld lag in de zomer van 2002 aan Wesley Sonck zijn voeten. Op het WK scoorde hij één keer, een jaar later begon de spits aan zijn minder geslaagd buitenlands avontuur. Vandaag naast analist ook bondscoach van de nationale U19.



10. Johan WALEM
Die vacature kwam vrij nadat Johan Walem het bij de U21 voor bekeken hield. De Italo-Belg, gevormd bij Anderlecht maar toen al bij Standard aan de slag, beleefde zijn hoogtepunt in Japan met een knappe vrije trap tegen Rusland. Nam in januari afscheid van de Jonge Duivels voor een kans als selectieheer in Cyprus.

11. Gert VERHEYEN
Nóg een titularis, al werd Gert Verheyen in de poules telkens gewisseld. In de volgende ronde maakte de winger wél de 90 minuten rond, wat hem er niet van weerhield om na de uitschakeling een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten. Lang bondscoach van de U19, dan mislukt in Oostende en nu weer analist.

12. Peter VAN DER HEYDEN
Zijn ploegmaat bij Club Brugge depanneerde in de eerste twee matchen voor Van Kerckhoven én scoorde tegen Japan. Toch verhuisde Peter Van der Heyden nadien naar de bank. Had nog enkele mooie jaren in Duitsland, alvorens via opnieuw Club en Beerschot na zijn pensioen wat in de anonimiteit te verdwijnen.

13. Franky VANDENDRIESSCHE
De derde keuze in 2002 stond later één keer zelf tussen de palen, maar aan die horrormatch tegen Kroatië wordt Francky Vandendriessche liever niet herinnerd. De voormalig goalie van Moeskroen ging daarna als keeperstrainer aan de slag, even zelfs bij de Rode Duivels. Dezer dagen vervult hij die functie bij AA Gent.



14. Sven VERMANT
Sven Vermant doorliep in zijn actieve carrière een gelijkaardig pad, al geniet de middenvelder wel een nog iets grotere status in Brugge – én bij Schalke 04. Bij de Rode Duivels was hij echter zelden titularis, zo bleek ook in Japan. Daarna gebuisd als manager van Club en coach van Waasland-Beveren, nu op zoek naar werk.

15. Jacky PEETERS
Doorgaans verloor hij de concurrentiestrijd van Deflandre, maar in 2002 trok Jacky Peeters dus eens aan het langste eind. De Limburgse rechtsback, op dat moment in Gent aan de slag, verscheen op het WK drie keer aan de aftrap. Na een tijdje als trainer bij Patro Eisden en de jeugd van Genk uit het voetbal gestapt.

16. Daniel VAN BUYTEN
Zoals eerder gezegd de enige Rode Duivel die er 12 jaar later als speler nog altijd bij was, meer zelfs: Daniel Van Buyten was in beide campagnes een vaste waarde. Het WK in Brazilië betekende zo het einde van een prachtige loopbaan, waarna de verdediger de directie van Standard vervoegde. Tegenwoordig makelaar.

17. Gaëtan ENGLEBERT
De eerste veldspeler die geen enkele keer in actie kwam. Gaëtan Englebert zat toen nochtans midden in zijn beste jaren bij Club Brugge, waar hij gewaardeerd werd als stofzuiger op het middenveld. Vandaag vervult de Luikenaar de dubbele functie van sportief directeur bij FC Luik én assistent bij de nationale U15.



18. Yves VANDERHAEGHE
Waseige zag in Englebert eerder een flankspeler, en gaf in de as zo de voorkeur aan Anderlecht-laatbloeier Yves Vanderhaeghe. Geboren in Roeselare, een periode bij Moeskroen achter de rug en nu coach van KV Kortrijk: de ideale man voor de fusie dus. De enige in deze selectie die werkzaam is als T1 in eerste klasse.

19. Bernd THIJS
De landstitel van Genk leverde behalve Sonck ook Bernd Thijs een plaats in de kern op. De middenvelder kwam er wel niet van de bank, nadien werd hij wat afgeremd door blessures. Desondanks ook in Gent een geliefd figuur, als speler én als assistent. Op heden rechterhand van Besnik Hasi bij Al-Raed in Saudi-Arabië.

20. Branko STRUPAR
De Rode Duivels trokken in 2002 met flink wat blessurezorgen naar het WK, want ook Branko Strupar was niet topfit. De genaturaliseerde Kroaat en cultspits in Genk was toen bovendien al 32 jaar oud en had zijn beste jaren dus al achter de rug. Woont sinds zijn pensioen weer in Zagreb, waar hij talent blijft spotten.

21. Danny BOFFIN
Hét ouderdomsdeken van Waseige in Japan was Danny Boffin, die hij nog kende van bij Club Luik. De dan 37-jarige middenvelder was wel de laatste van drie spelers die niet in actie kwam en speelde toen al terug in heimat Sint-Truiden. Daar kwam zijn trainerscarrière evenwel nooit van de grond. Momenteel werkloos.



22. Mbo MPENZA
Zijn broer was er niet bij, maar Mbo Mpenza zijn prestaties op het WK gingen crescendo. Twee jaar later ruilde hij Moeskroen in voor Anderlecht, waar hij na zijn loopbaan nog even als scout aan het werk was. Daarna vervulde de ex-aanvaller diezelfde taak voor de KBVB, sinds kort zetelt hij er in de Algemene Vergadering.

23. Frédéric HERPOEL
Als doublure voor De Vlieger lag Frédéric Herpoel, tussen 1997 en 2007 tien jaar lang het sluitstuk van AA Gent, in polepositie. Op het eind van zijn actieve carrière zette de zevenvoudig international terug koers richting geboortestreek Bergen, waar hij op heden jonge keepers begeleidt in de plaatselijke sportschool.

POLL: Wie van deze generatie had, op zijn hoogtepunt, in dit tijdperk het meest een basisplaats kunnen claimen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

129
129
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

119
119
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

426
426
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

54
54
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

155
155
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

428
428
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

138
138
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

378
378
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

254
254
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

130
130
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

151
151
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

94
94
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

306
306
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

121
121
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

70
70