Van Crombrugge out, Vanhamel in: slim plan van Anderlecht?

Van Crombrugge out, Vanhamel in: slim plan van Anderlecht?

Wie staat volgend seizoen onder de lat? Dat is een van de vele vragen in Anderlecht, al is het antwoord dat de algemene voorkeur wegdraagt eigenlijk welbekend. Toch lijkt het allesbehalve zeker dat Hendrik Van Crombrugge nog op post blijft, wat zou betekenen dat Paars-Wit op zoek moet naar een nieuwe nummer één. Blijkbaar gaan de Brusselaars daar nu zelfs reeds vanuit, want Beerschot-doelman Mike Vanhamel zou bovenaan het verlanglijstje van Peter Verbeke en co staan. Maar is dat wel de juiste zet?


Hoe dan ook begeeft Anderlecht zich straks op de markt voor een of meerdere keepers. Davy Roef en Frank Boeckx zijn immers einde contract – en in het geval van die laatste ook fin de carrière – terwijl Genk de optie op Thomas Didillon wellicht zal lichten. Mocht Van Crombrugge in het Lotto Park blijven, heeft hij sowieso dus nood aan minstens één nieuwe doublure. Zo niet, moet het kersvers sluitstuk in staat zijn om zélf van meet af aan de honneurs tussen de palen waar te nemen. In beide scenario’s lijkt Vanhamel een ietwat verrassende, doch uitstekende kandidaat.

GAPENDE LEEGTE
De reden dat Anderlecht zich mogelijk genoodzaakt ziet om Van Crombrugge van de hand te doen, spreekt voor zich. De recordkampioen heeft tal van financiële gaten te vullen, maar wil hiervoor geen goudhaantjes als Jérémy Doku of Sambi Lokonga onder hun potentiële prijs verliezen. Dan liever een snelle verkoop van de 26-jarige doelman dus, die pas vorige zomer voor dik twee miljoen overkwam en zo op korte termijn een fikse winst kan opleveren. Vandaag wordt zijn waarde dan wel op 'amper' 5,5 miljoen geschat, met onder andere Schalke 04, Ajax, FC Köln en Hertha Berlijn in de wachtrij valt er allicht nog meer uit te halen.



Om de gapende leegte, zowel onder de lat als op de bank, dan in te vullen keuze heeft Paars-Wit de keuze uit heel wat transfervrije keepers. Sinan Bolat zal het echter alleszins niet worden, terwijl niemand warm loopt van grijze muizen als Jens Teunckens, Sébastien Bruzzese of Laurent Henkinet. William Dutoit zou eventueel wel nog een optie kunnen zijn, vooral omdat de 31-jarige Fransman over prima voetjes beschikt – zoals geweten een belangrijke vereiste voor Vincent Kompany. Bovendien hoeft Anderlecht zich over het aantal Belgen in principe allerminst zorgen te maken, dus zijn nationaliteit vormt evenmin een hinderpaal.

EXACTE KOPIE
Wel oogt Dutoit met zijn één meter 82 nogal naar de kleine kant voor een moderne doelman, een enorm contrast met de maar liefst 14 centimeter grotere Jonathan De Bie. Het 19-jarig talent ziet zijn verbintenis bij Tottenham binnenkort aflopen en werd naar verluidt al aangeboden in het Lotto Park, waar hij gerust zou willen tekenen voor een rol als tweede viool. Een interessante piste dus, zij het niet om volgend jaar al meteen tussen de palen te droppen als opvolger voor Van Crombrugge. Nog eventjes rustig rijpen in de schaduw lijkt dan een beter idee, een plan waarbij Vanhamel het ideale tussentijds alternatief kan vormen.



Om dat aan te tonen, overlopen we eerst de voornaamste kwaliteiten van het 30-jarig sluitstuk. Die is om te beginnen groot (1m88) én kan meevoetballen, waarmee hij op het eerste zicht haast een exacte kopie lijkt van de precies even rijzige Van Crombrugge. Verder bewees Vanhamel dit seizoen duidelijk een echte puntenpakker te zijn, met slechts 28 tegentreffers in evenveel optredens. Een betere ratio zelfs dan Van Crombrugge, die met amper één wedstrijd extra achter de rug wel vier keer vaker de nul hield (12 clean sheets tegenover acht). Al bij al valt dus best te vatten waarom Paars-Wit haar oog op het Kiel liet vallen.

STRATEGISCHE ZET
Zeker omdat Vanhamel dan wel niet transfervrij mag zijn, maar toch uiterst betaalbaar blijft. Zijn actuele marktwaarde schommelt namelijk rond een half miljoen, waar Anderlecht ongetwijfeld zelfs nog wat vanaf kan pingelen mocht het een of meerdere van haar jonkies – al dan niet op uitleenbasis – de andere kant uitsturen. Qua prijskaartje past de aanvoerder van de Ratten dus prima in de nieuwe transferstrategie van Verbeke en co, die voortaan nog maximaal 2,5 miljoen willen spenderen aan nieuwe aanwinsten. Van Crombrugge verkopen en vervangen door Vanhamel en De Bie, levert minstens vijf miljoen pure winst op.



De potentiële doorverkoopwaarde van Vanhamel zou daarentegen wel vrij minimaal zijn, al is dat slechts bijzaak. De notoire jobhopper, met Beerschot toe aan zijn zevende werkgever in negen jaar tijd, zou zoals gezegd per slot van rekening vooral dienen als tijdelijke oplossing indien Van Crombrugge ten gelde wordt gemaakt. Door hem in huis te halen, koopt Anderlecht dan tijd om rustig op zoek te gaan naar haar échte doelman van de toekomst. Of om een jonge keeper zoals De Bie klaar te stomen. Eens die zover is, toont Vanhamel zich wie weet zelfs wel bereid om de rollen om te keren en zélf op de bank plaats te nemen.

WISSEL VAN DE WACHT
Als geboren Brusselaar, Elsene om precies te zijn, staat hij wellicht immers te springen om de kleuren van Anderlecht te verdedigen. Zelfs op dát vlak zou Vanhamel dus geen aanpassingsperiode nodig hebben. Alles bij elkaar geteld, kunnen we dan ook niet anders dan besluiten dat het in eerste instantie nochtans verrassende target toch een prima kandidaat vormt om Van Crombrugge op korte termijn op te volgen. Al blijft het daar dan wel bij, want veel groeimarge zien we niet. Het ideale scenario is dus nog altijd dat de steunpilaar gewoon op post blijft. Helaas laat de financiële toestand in het Lotto Park dat allicht niet toe.



Vermits Vanhamel in zijn loopbaan eerder al op de bank zat, en hoe dan ook trots zou zijn om in Anderlecht aan de slag te gaan, lijkt hij wel sowieso een prima aanwinst om de zomer mee af te trappen. De goedkope doch betrouwbare doelman zal namelijk niet klagen indien hij het jaar als doublure voor Van Crombrugge begint, in wiens dossier Paars-Wit dan de kat uit de boom kan kijken en de vele gegadigden tegen elkaar uit kan spelen. Als hij vervolgens alsnog vertrekt, staat toch meteen een waardige opvolger klaar. Dé hoofdbetrachting voor de Brusselaars deze zomer wordt het genereren van extra fondsen, zonder al te veel kwaliteit in te boeten. De wissel Van Crombrugge-Vanhamel kan daarin een grote eerste stap vormen.

POLL: Is de wissel Van Crombrugge-Vanhamel volgens u een slim plan voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Schuldige(n) aangeduid na uitschakeling City: "Wat denkt hij nou?"
Schuldige(n) aangeduid na uitschakeling City: "Wat denkt hij nou?"

Het zal Manchester City dan toch niet lukken om voor het tweede jaar op rij de treble te pakken. ...

127
127
Drama voor City: Real naar halve finales na penaltythriller
Drama voor City: Real naar halve finales na penaltythriller

Manchester City zal de Champions League niet voor het tweede jaar op rij winnen. De Engelse kampioen ...

178
178
Fans Union luiden alarmbel: "Toekomst van club in gevaar"
Fans Union luiden alarmbel: "Toekomst van club in gevaar"

Union SG verspeelde afgelopen weekend de leidersplaats in de Champions' Play-Offs, desondanks kan ...

120
120
Bayern naar halve finales UCL, verlengingen in Manchester
Bayern naar halve finales UCL, verlengingen in Manchester

Bayern München heeft zich donderdagavond als derde ploeg geplaatst voor de halve finales van de ...

70
70
Koning De Bruyne! City-Belgen doen Real Madrid breken
Koning De Bruyne! City-Belgen doen Real Madrid breken

Titelverdediger Manchester City wou zich woensdag andermaal verzekeren van een plek in de halve ...

80
80
Herkansing bij Duivels? "Mechele is geweldig goed bezig"
Herkansing bij Duivels? "Mechele is geweldig goed bezig"

Club Brugge moet donderdag een 1-0-voorsprong van in de heenwedstrijd zien te verdedigen op het veld ...

101
101
Bellingham doet monden openvallen bij cruciale goal Real
Bellingham doet monden openvallen bij cruciale goal Real

In de Champions League was het woensdagavond reikhalzend uitkijken naar de kraker tussen Manchester ...

67
67
Selectie Club Brugge: dubbele opsteker voor Europese clash
Selectie Club Brugge: dubbele opsteker voor Europese clash

Donderdagavond is het zover: dan krijgt Club Brugge een uitgelezen kans om zich als eerste Belgische ...

446
446
Omstreden aanstelling bij Beerschot: "Zie veel kansen hier"
Omstreden aanstelling bij Beerschot: "Zie veel kansen hier"

Vrijdag wordt de slotspeeldag van de reguliere competitie in de Challenger Pro League afgewerkt. Er ...

107
107
Volgende club Xabi Alonso bekend? "Geen twijfel over"
Volgende club Xabi Alonso bekend? "Geen twijfel over"

Bayer Leverkusen kroonde zich afgelopen weekend voor het eerst tot Duitse landskampioen. Een knappe ...

138
138
UEFA zet opmerkelijke actie Vanaken in de verf
UEFA zet opmerkelijke actie Vanaken in de verf

In de Europese competities worden deze week de tickets voor de halve finales uitgedeeld. En met Club ...

472
472
<strong>Anderlecht smijt met geld: transferprijs gaat door het dak</strong>
Anderlecht smijt met geld: transferprijs gaat door het dak

Anderlecht wil de gehuurde linksback Ludwig Augustinsson houden en hoopt op een definitieve ...

427
427
Opstellingen CL: Slechts één Belg start in kwartfinales
Opstellingen CL: Slechts één Belg start in kwartfinales

Nadat Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund dinsdag al een ticket voor de halve finales van de ...

34
34
'Training Club Brugge: 3 sterkhouders haken af voor PAOK'
'Training Club Brugge: 3 sterkhouders haken af voor PAOK'

Club Brugge is in Griekenland bezig met zijn laatste voorbereidingen op de Europese kraker van ...

547
547
'Sels krijgt enorme opdoffer bij Nottingham Forest'
'Sels krijgt enorme opdoffer bij Nottingham Forest'

De komende maanden zal Domenico Tedesco nog enkele stevige knopen moeten doorhakken met het oog op ...

114
114