Van Crombrugge out, Vanhamel in: slim plan van Anderlecht?

Foto: Van Crombrugge out, Vanhamel in: slim plan van Anderlecht?

Wie staat volgend seizoen onder de lat? Dat is een van de vele vragen in Anderlecht, al is het antwoord dat de algemene voorkeur wegdraagt eigenlijk welbekend. Toch lijkt het allesbehalve zeker dat Hendrik Van Crombrugge nog op post blijft, wat zou betekenen dat Paars-Wit op zoek moet naar een nieuwe nummer één. Blijkbaar gaan de Brusselaars daar nu zelfs reeds vanuit, want Beerschot-doelman Mike Vanhamel zou bovenaan het verlanglijstje van Peter Verbeke en co staan. Maar is dat wel de juiste zet?

Hoe dan ook begeeft Anderlecht zich straks op de markt voor een of meerdere keepers. Davy Roef en Frank Boeckx zijn immers einde contract – en in het geval van die laatste ook fin de carrière – terwijl Genk de optie op Thomas Didillon wellicht zal lichten. Mocht Van Crombrugge in het Lotto Park blijven, heeft hij sowieso dus nood aan minstens één nieuwe doublure. Zo niet, moet het kersvers sluitstuk in staat zijn om zélf van meet af aan de honneurs tussen de palen waar te nemen. In beide scenario’s lijkt Vanhamel een ietwat verrassende, doch uitstekende kandidaat.

GAPENDE LEEGTE

De reden dat Anderlecht zich mogelijk genoodzaakt ziet om Van Crombrugge van de hand te doen, spreekt voor zich. De recordkampioen heeft tal van financiële gaten te vullen, maar wil hiervoor geen goudhaantjes als Jérémy Doku of Sambi Lokonga onder hun potentiële prijs verliezen. Dan liever een snelle verkoop van de 26-jarige doelman dus, die pas vorige zomer voor dik twee miljoen overkwam en zo op korte termijn een fikse winst kan opleveren. Vandaag wordt zijn waarde dan wel op 'amper' 5,5 miljoen geschat, met onder andere Schalke 04, Ajax, FC Köln en Hertha Berlijn in de wachtrij valt er allicht nog meer uit te halen.Om de gapende leegte, zowel onder de lat als op de bank, dan in te vullen keuze heeft Paars-Wit de keuze uit heel wat transfervrije keepers. Sinan Bolat zal het echter alleszins niet worden, terwijl niemand warm loopt van grijze muizen als Jens Teunckens, Sébastien Bruzzese of Laurent Henkinet. William Dutoit zou eventueel wel nog een optie kunnen zijn, vooral omdat de 31-jarige Fransman over prima voetjes beschikt – zoals geweten een belangrijke vereiste voor Vincent Kompany. Bovendien hoeft Anderlecht zich over het aantal Belgen in principe allerminst zorgen te maken, dus zijn nationaliteit vormt evenmin een hinderpaal.

EXACTE KOPIE

Wel oogt Dutoit met zijn één meter 82 nogal naar de kleine kant voor een moderne doelman, een enorm contrast met de maar liefst 14 centimeter grotere Jonathan De Bie. Het 19-jarig talent ziet zijn verbintenis bij Tottenham binnenkort aflopen en werd naar verluidt al aangeboden in het Lotto Park, waar hij gerust zou willen tekenen voor een rol als tweede viool. Een interessante piste dus, zij het niet om volgend jaar al meteen tussen de palen te droppen als opvolger voor Van Crombrugge. Nog eventjes rustig rijpen in de schaduw lijkt dan een beter idee, een plan waarbij Vanhamel het ideale tussentijds alternatief kan vormen.Om dat aan te tonen, overlopen we eerst de voornaamste kwaliteiten van het 30-jarig sluitstuk. Die is om te beginnen groot (1m88) én kan meevoetballen, waarmee hij op het eerste zicht haast een exacte kopie lijkt van de precies even rijzige Van Crombrugge. Verder bewees Vanhamel dit seizoen duidelijk een echte puntenpakker te zijn, met slechts 28 tegentreffers in evenveel optredens. Een betere ratio zelfs dan Van Crombrugge, die met amper één wedstrijd extra achter de rug wel vier keer vaker de nul hield (12 clean sheets tegenover acht). Al bij al valt dus best te vatten waarom Paars-Wit haar oog op het Kiel liet vallen.

STRATEGISCHE ZET

Zeker omdat Vanhamel dan wel niet transfervrij mag zijn, maar toch uiterst betaalbaar blijft. Zijn actuele marktwaarde schommelt namelijk rond een half miljoen, waar Anderlecht ongetwijfeld zelfs nog wat vanaf kan pingelen mocht het een of meerdere van haar jonkies – al dan niet op uitleenbasis – de andere kant uitsturen. Qua prijskaartje past de aanvoerder van de Ratten dus prima in de nieuwe transferstrategie van Verbeke en co, die voortaan nog maximaal 2,5 miljoen willen spenderen aan nieuwe aanwinsten. Van Crombrugge verkopen en vervangen door Vanhamel en De Bie, levert minstens vijf miljoen pure winst op.De potentiële doorverkoopwaarde van Vanhamel zou daarentegen wel vrij minimaal zijn, al is dat slechts bijzaak. De notoire jobhopper, met Beerschot toe aan zijn zevende werkgever in negen jaar tijd, zou zoals gezegd per slot van rekening vooral dienen als tijdelijke oplossing indien Van Crombrugge ten gelde wordt gemaakt. Door hem in huis te halen, koopt Anderlecht dan tijd om rustig op zoek te gaan naar haar échte doelman van de toekomst. Of om een jonge keeper zoals De Bie klaar te stomen. Eens die zover is, toont Vanhamel zich wie weet zelfs wel bereid om de rollen om te keren en zélf op de bank plaats te nemen.

WISSEL VAN DE WACHT

Als geboren Brusselaar, Elsene om precies te zijn, staat hij wellicht immers te springen om de kleuren van Anderlecht te verdedigen. Zelfs op dát vlak zou Vanhamel dus geen aanpassingsperiode nodig hebben. Alles bij elkaar geteld, kunnen we dan ook niet anders dan besluiten dat het in eerste instantie nochtans verrassende target toch een prima kandidaat vormt om Van Crombrugge op korte termijn op te volgen. Al blijft het daar dan wel bij, want veel groeimarge zien we niet. Het ideale scenario is dus nog altijd dat de steunpilaar gewoon op post blijft. Helaas laat de financiële toestand in het Lotto Park dat allicht niet toe.Vermits Vanhamel in zijn loopbaan eerder al op de bank zat, en hoe dan ook trots zou zijn om in Anderlecht aan de slag te gaan, lijkt hij wel sowieso een prima aanwinst om de zomer mee af te trappen. De goedkope doch betrouwbare doelman zal namelijk niet klagen indien hij het jaar als doublure voor Van Crombrugge begint, in wiens dossier Paars-Wit dan de kat uit de boom kan kijken en de vele gegadigden tegen elkaar uit kan spelen. Als hij vervolgens alsnog vertrekt, staat toch meteen een waardige opvolger klaar. Dé hoofdbetrachting voor de Brusselaars deze zomer wordt het genereren van extra fondsen, zonder al te veel kwaliteit in te boeten. De wissel Van Crombrugge-Vanhamel kan daarin een grote eerste stap vormen.

POLL: Is de wissel Van Crombrugge-Vanhamel volgens u een slim plan voor Anderlecht?

UEFA neemt ingrijpende beslissing over VAR

Man Utd stoomt richting CL met twee nieuwe Premier League-records

'Nieuw JPL-seizoen mogelijk uitgesteld door tijdgebrek'

Vandaag 09 Juli 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Miscasting van Roofe: zelfs geen miniatuurversie van Aguero

Vorige zomer legde speler-inspirator Vincent Kompany de basis voor het nieuwe RSC Anderlecht 2.0. De ...

203
{insert image alt}

Paniek in de Pro League: 2 kolossale fouten zorgen voor chaos

Woensdag omstreeks half twee was alles nog peis en vree binnen de Pro League. Uiteraard vond een dag ...

1702
{insert image alt}

'Oude bekende Ajax moet Vanaken in Brugge houden'

Ajax komt een van de komende dagen met een officieel bod bij Werder Bremen voor Davy Klaassen. ...

0
{insert image alt}

Man Utd stoomt richting CL met twee nieuwe Premier League-records

Manchester United is de laatste weken helemaal onder stoom. The Mancunians haalde al voor de ...

15
{insert image alt}

Belgische aanvaller trekt permanent naar Ligue 2

Ook in Frankrijk zijn er heel wat Belgen actief, sommigen vertoeven er zelfs al heel hun carrière. ...

16
{insert image alt}

Anderlecht doet opnieuw zaken met bevriende club

Anderlecht heeft vandaag opnieuw een transfer afgerond. De Brusselaars nemen namelijk voor minstens ...

95
{insert image alt}

UEFA neemt ingrijpende beslissing over VAR

Begin augustus worden ook de resterende wedstrijden in het huidige seizoen van de Champions- en ...

117
{insert image alt}

'Nieuw JPL-seizoen mogelijk uitgesteld door tijdgebrek'

Waasland-Beveren haalde dan toch zijn gelijk in zijn aanklacht bij het BAS voor onterechte ...

270
{insert image alt}

'Finale tussen Beerschot en OHL wordt sowieso gespeeld'

Het BAS liet de degradatie van Waasland-Beveren woensdag nietig verklaren en dus heerst er momenteel ...

141
{insert image alt}

"Nam Pro League dezelfde beslissing als Anderlecht laatste was?"

Het Belgische voetbal verkeert andermaal in een staat van complete chaos. Woensdag liet het Belgisch ...

240
{insert image alt}

UEFA maakt definitieve plannen Champions League bekend

De Champions League gaat definitief worden uitgespeeld in de Portugese hoofdstad Lissabon. Ondanks ...

84
{insert image alt}

KDB-mania: Engelse topanalisten gaan helemaal los over De Bruyne

In de Engelse Premier League wordt eerstdaags de trofee voor 'Speler van het Jaar' uitgedeeld. Na ...

557
{insert image alt}

Spurs-Belgen lijden pijnlijk puntenverlies tegen staartploeg

In de Engelse strijd om een Europees ticket, heeft Tottenham Hotspur donderdag duur puntenverlies ...

52
{insert image alt}

'Club Brugge overweegt verrassende contractverlenging'

Club Brugge maakte donderdag bekend dat het contract van Eder Balanta is opengebroken. De ...

496
{insert image alt}

Suarez maakt opmerkelijk statement bij Barça

Luis Suarez heeft naar de 1-0 overwinning van FC Barcelona op Espanyol gereageerd op de situatie ...

124
{insert image alt}

AS: 'Club Brugge blijft kans maken op Gaich'

Terwijl de oefencampagne inmiddels op volle toeren draait, is het bij Club Brugge nog steeds wachten ...

551
{insert image alt}

Ambitieus Deinze pakt opnieuw uit met ervaren 1A-kracht

Door de recente ontwikkelingen rond Waasland-Beveren is het momenteel niet duidelijk hoe 1B er ...

156

Gisteren 08 Juli 2020

{insert image alt}

Barça blijft Real in de nek hijgen na nipte zege

De Spaanse titelstrijd is dan toch nog niet gestreden. FC Barcelona kon woensdagavond immers opnieuw ...

284
{insert image alt}

'Speelkalender kan vuilbak in, competitiestart in gevaar'

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport heeft woensdagavond opnieuw een bom gelegd onder het ...

531
{insert image alt}

Vanaken duidt grootste werkpunt Club Brugge aan

Club Brugge heeft woensdagnamiddag niet kunnen winnen in de oefenwedstrijd tegen Beerschot VA. De ...

873
{insert image alt}

Knappe goal Trossard kan Liverpool niet van zege houden

Liverpool FC heeft nu ook zijn eerste uitzege als kampioen te pakken. De Reds legden tegen Brighton ...

94
{insert image alt}

'Anderlecht doet inspanning: transfer zo goed als rond'

RSC Anderlecht werkt aanstaande zaterdag zijn tweede oefenwedstrijd van de voorbereiding af, STVV ...

777
{insert image alt}

Trossard maakt indruk met lekkere volley tegen Liverpool (🎥)

Leandro Trossard schonk Brighton and Hove Albion afgelopen zaterdag al de drie punten tegen Norwich ...

475
{insert image alt}

Soap zonder einde: hadden we speeldag 30 maar afgewerkt

Vincent Mannaert slaakt ongetwijfeld een diepe zucht. De algemeen manager van Club Brugge deed nog ...

1512
{insert image alt}

Piqué scheurt Camp Nou binnen ... op de fiets (🎥)

Waar de vedettes zich doorgaans in het stadion melden in peperdure bolides, pakt Gerard Piqué het ...

292
{insert image alt}

'Gent haalt portefeuille weer boven: nieuwe middenvelder op komst'

AA Gent toonde zich al bijzonder gretig op de transfermarkt en haalde verschillende interessante ...

578
{insert image alt}

'Barça eist compensatie Nike na blunder met nieuwe shirt'

FC Barcelona stelde eerder deze week zijn nieuwe truitjes voor komend seizoen voor. Maar daar komt ...

313
{insert image alt}

Mertens zet Napoli op weg naar zege met nummer 124

In de Serie A is SSC Napoli voorlopig weer naar de vijfde plaats geklommen. Woensdagavond werd ...

137
{insert image alt}

Antwerp onderuit tegen Eupen, KVM niet voorbij RWDM

Hoewel er opnieuw veel onduidelijkheid heerst naar komend seizoen toe, draait de voorbereiding van ...

558
{insert image alt}

Paniek slaat toe: Pro League organiseert crisisberaad

Na de Algemene Vergadering van dinsdag en de kalendervoorstelling woensdagmiddag, leek de laatste ...

1378
{insert image alt}

City tekent voor nieuwe afslachting, De Bruyne op recordkoers

Over Het Kanaal zijn ze volop bezig om de huidige voetbaljaargang af te werken, en dat houdt meteen ...

409
{insert image alt}

Mertens maakt werk van standbeeld met nieuw pareltje (🎥)

Dries Mertens is God in Napels, zoveel was al duidelijk. Enkele weken geleden kroonde hij zich tot ...

731