Tielemans vs Praet: broedermoord in Leicester (& Rode Duivels?)

Foto: Tielemans vs Praet: broedermoord in Leicester (& Rode Duivels?)

In 2014 won RSC Anderlecht haar voorlaatste titel in de Jupiler Pro League. De Paars-Witte motor draaide toen op volle toeren dankzij het zelfopgeleide wonderduo Youri Tielemans en Dennis Praet. In 2016 vertrok die laatste naar het buitenland, één jaar later volgde Tielemans zijn voorbeeld. Na een paar omwegen vonden beide middenvelders elkaar dit seizoen terug bij Leicester City. Maar daar is er voorlopig geen plaats om de twee briljanten van Neerpede samen te laten spelen.

HET SYSTEEM RODGERS

In februari 2019 nam Brendan Rodgers bij een zwalpend Leicester het roer over van Claude Puel. De Noord-Ierse manager kreeg met succes terug lijn in het spel van de voormalige Engelse landskampioen, waar de individuele kwaliteiten van het spelersmateriaal en het algemene niveau tegenwoordig zelfs het befaamde stuntelftal van 2016 overtreffen. Kenmerkend voor Rodgers is zijn 4-1-4-1 formatie, met fiks wat steunpilaren centraal op het middenveld. Ex-Genkie Wilfred Ndidi is er de controleur voor de defensie, spelmaker James Maddison zet aanvallend de lijnen uit.Tussen beiden in is nog ruimte voor één vacant plaatsje: de positie waar Praet en Tielemans met elkaar in balans liggen. Onze landgenoten stonden in de Premier League bijvoorbeeld slechts zes keer samen aan de aftrap en maakten nooit naast elkaar de 90 minuten rond. Het gebeurde vooral in toppers waar Rodgers meer defensieve zekerheid wou inbouwen, want Praet wordt immers in de eerste plaats als defensieve pion aanzien. In totaal stond het vroegere Anderlecht-duo zo in 13 competitieduels allebei op het veld, goed voor amper 606 minuten aan gedeelde actie.

WISSELVALLIGE TIELEMANS

Zoals we dat van hem gewend zijn uit zijn periode in het Lotto Park, had Tielemans in elke partij wel minstens één moment van genialiteit. De 28-voudige Rode Duivel werd daarom soms zelfs vergeleken met Riyad Mahrez, de Algerijnse publiekslieveling die de achterban van Leicester vaak tot verstomming sloeg – en vandaag bij Manchester City zijn kunsten vertoont. Hoewel hij een heel ander type is, was de start van Tielemans na zijn definitieve verhuis vanuit Monaco dan ook uiterst veelbelovend. Na 12 matchen telde de middenvelder al drie goals en evenveel assists.

Bij momenten oversteeg hij zelfs het niveau van James Maddison, de nieuwe onbetwiste vedette van The Foxes, maar die vorm bleef niet duren. Tielemans werd almaar meer naar de kant gehaald, tot hij in de laatste twee wedstrijden zelfs op de bank begon. Een begrijpelijke beslissing van Rodgers, want de onzichtbare non-prestaties overstegen steeds meer het aantal partijen waarin het 22-jarig toptalent wél beslissend was. De fans bleven zo wat op hun honger zitten, want zij erkennen wel degelijk de intrinsieke kwaliteiten van hun recordaanwinst van 45 miljoen.Voorlopig kwam het er dus nog niet volledig uit, al kan Tielemans al bij al terugblikken op een geslaagde campagne tijdens zijn eerste complete seizoen over Het Kanaal. Zo kwamen 82,7 procent van zijn passes aan en wist hij bij het ondernemen van een individuele actie in 58 procent van de gevallen zijn tegenstander effectief te passeren. Cijfers waarmee hij tot de top 30 en zelfs top 10 van alle centrale middenvelders in Engeland behoort. Een zuivere passing en goede dribbels, met af en toe een bom van lange afstand: het blijft Tielemans ten voeten uit. Nu alleen nog wat meer constante.

TACTISCHE PRAET

Het omgekeerde verhaal bij Praet, die tevens in de zomer voor ongeveer de helft van Tielemans zijn prijskaartje overkwam van Sampdoria. De ex-Gouden Schoen – een prijs die zijn maatje nooit won – kwam in de eerste maanden van het seizoen nauwelijks aan de bak, maar speelde zich vooral na nieuwjaar steeds nadrukkelijker in de kijker van Rodgers. Een positieve trend die dus wel ietwat ten koste van Tielemans ging, aangezien hij in diens systeem dezelfde positie bekleedt en dus een rechtstreekse concurrent vormt. Al vult Praet de rol wel lichtjes anders in.

De polyvalente middenvelder wordt in het King Power Stadium nu al aanzien als een 'quality signing', ofwel zijn investering van 21 miljoen meer dan waard. Hier en daar valt zelfs de vergelijking met Danny Drinkwater, een van de helden van 2016. Zijn statistieken ogen dan ook nog wat straffer dan die van Tielemans, met zelfs een zuiverder passpercentage. Niet louter een gevolg van minder risico, want hoewel het amper één goal en twee assists opbracht zorgt hij bovendien voor flink wat dreiging. Slechts vijf middenvelders trapten efficiëntere passes naar de final third.Ondanks die invloed in de gevarenzone van de tegenstander, is Praet zijn grootste troef toch vooral zijn enorme tactische discipline. Iets wat hij oppikte in Italië, waar het strategische Calcio hem op drie jaar tijd omvormde van een offensieve pion tot 'mezzala': een nummer acht lager op het veld. Ook in Leicester oefent de zesvoudig Rode Duivel die functie uit, al speelt hij soms zelfs nóg defensiever. Logisch ook, want na pure balveroveraars Ndidi en Hamza Choudhury recupereert onze landgenoot het vaakst het leer én wint hij het meeste defensieve duels. Een complete voetballer dus.

VOLGEND SEIZOEN & EK

De economische impact van het coronacrisis kondigt allicht een kalme zomermercato aan, dus extra concurrentie hoeven Tielemans en Praet normaal gezien niet te vrezen. Sterker nog, vermits Ndidi al jaren op de lijstjes van grotere clubs pronkt kan de rivaliteit in de as zelfs nog afnemen. Ook Maddison kan rekenen op flink wat interesse, waarbij vooral Manchester United al voor hem in de rij zou staan. Mochten deze twee absolute toppers werkelijk vertrekken, ligt de weg pas helemaal open voor een échte hereniging van de vroegere Anderlecht-tandem Tielemans-Praet.

Praet kan dan de rol van Ndidi invullen, zij het met minder fysieke kracht maar wel meer technisch vernuft dan de Nigeriaan. Tielemans kan dan weer de fakkel van Maddison als draaischijf overnemen, al moet hij dan toch nog altijd aan zijn statistieken werken. Hoe dan ook kan het tweetal op die manier volgend seizoen dus zomaar wel eens het hart van The Foxes gaan vormen. Tenminste, indien hun huidige concullega's op het middenveld binnenkort effectief andere oorden opzoeken. Zo niet, dreigt zich opnieuw dezelfde onderlinge concurrentieslag aan te zullen kondigen.Die strijd om suprematie in Leicester kan bovendien mogelijk ook een invloed hebben op beiden hun EK-kansen. Zij het elk op een ander niveau, want terwijl Tielemans volgend jaar nog meer dan deze zomer aanspraak wil maken op een basisplaats hoopt Praet zijn plaats in de selectie definitief af te dwingen. Ook Roberto Martinez volgt de situatie in het King Power Stadium dus ongetwijfeld uiterst nauwgezet op. En kruist de vingers dat het duo, die beiden in zijn bovenste schuif liggen, volgend seizoen wekelijk niet tégen maar náást elkaar de wapens opnemen.

POLL: Wie is volgens u een betere middenvelder?

Bundesliga: Bornauw anti-held bij Köln, Schalke 04 wéér ten onder

'Sevilla en Lyon melden zich voor Eupen-talent'

'Politie grijpt in tijdens wedstrijdje met Carcela, Mpoku en Edmilson'

Vandaag 28 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Garantie op doelpunten: Antwerp fantaseert van nieuw droomduo

Laszlo Bölöni, Kevin Mirallas en Sinan Bolat zullen volgend seizoen alvast niet meer te bewonderen ...

700
{insert image alt}

De eerste data-transfer van Anderlecht: “Cijfers spreken voor zich”

Na een erbarmelijke eerste seizoenshelft moest RSC Anderlecht ingrijpen tijdens de wintermercato in ...

2127

Gisteren 27 Mei 2020

{insert image alt}

Mourinho kan zich in de handen wrijven dankzij corona-break

De coronacrisis heeft ook het voetbal erg zwaar getroffen, maar voor een aantal ploegen kwam de ...

29
{insert image alt}

'Politie grijpt in tijdens wedstrijdje met Carcela, Mpoku en Edmilson'

De corona-cijfers in ons land geven al enkele dagen een erg positieve trend aan. Inmiddels werden ...

178
{insert image alt}

'Sevilla en Lyon melden zich voor Eupen-talent'

KAS Eupen heeft een redelijk grijs seizoen achter de rug. De Panda's konden zich relatief vlot van ...

67
{insert image alt}

'Pogba krijgt ijskoude douche op transfermarkt'

De voorbije weken klonken de geruchten omtrent een vertrek van Paul Pogba bij Manchester United weer ...

133
{insert image alt}

Bundesliga: Bornauw anti-held bij Köln, Schalke 04 wéér ten onder

In de Bundesliga heeft Sebastiaan Bornauw woensdagavond geen goede beurt gemaakt. De jonge Belg van ...

162
{insert image alt}

Club-toptarget Gaich reageert op transfergeruchten

Club Brugge neemt voorlopig een wat afwachtende houding aan op de mercato. De transferperiode duurt ...

338
{insert image alt}

'Anderlecht ziet toch af van definitieve transfer Luckassen'

RSC Anderlecht wil zich tijdens de zomermercato versterken met enkele gerichte aanwinsten. Maar de ...

241
{insert image alt}

Antwerp bevestigt strijd tegen Bayat: "Ontegensprekelijk in voordeel Charleroi"

De knopen omtrent de stopzetting van het seizoen zijn inmiddels doorgehakt, toch blijft er ...

304
{insert image alt}

VAR bezorgt Bornauw rood na smerige overtreding (🎥)

In de Bundesliga was het woensdagavond onder meer uitkijken naar hoe Sebastiaan Bornauw het met FC ...

270
{insert image alt}

'United offert Sanchez op voor zomerse toptransfer'

Alexis Sanchez speelde het voorbije seizoen op huurbasis voor Internazionale. De Chileen keert ...

151
{insert image alt}

'AA Gent moet hoop op miljoenentransfer nog even opbergen'

AA Gent was al actief op de transfermarkt door Davy Roef en Jordan Botaka naar de Ghelamco Arena te ...

176
{insert image alt}

Boyata en Lukebakio brengen Bayern stap dichter bij titel

Bayern Munchen lijkt zich straks opnieuw tot de sterkste te gaan kronen in de Bundesliga. Dinsdag ...

66
{insert image alt}

'Liverpool mengt zich in strijd om populaire Rode Duivel'

Mocht de Premier League straks hervatten, zal Liverpool zich meer dan waarschijnlijk ook voor de ...

318
{insert image alt}

KBVB past reglement aan voor beker- en promotiefinale

De kogel is (zo goed als) door de kerk: in het weekend van 1 en 2 augustus zullen de eerste ...

631
{insert image alt}

Aanvangsuur bekerfinale bevestigd, Brussel waarschuwt fans Club en Antwerp

De Jupiler Pro League wordt dit seizoen niet meer uitgespeeld, maar de Pro League besliste wel dat ...

483