16, 18 of 20? Het ideale format voor de JPL

Foto: 16, 18 of 20? Het ideale format voor de JPL

Het eventueel definitief stopzetten van de Jupiler Pro League doet de discussie over ons bijzondere competitieformat weer hevig oplaaien. Heel wat voorstellen liggen momenteel op tafel, waarbij zowel het aantal ploegen in eerste klasse als het al dan niet in leven houden van de play-offs de voornaamste twistpunten vormen. Wij namen alle opties onder de loep en gingen op zoek naar de ideale formule.

1. 16 TEAMS + PO'S

Beginnen doen we met de opzet van vandaag, die in 2009 werd ingevoerd en sindsdien al meer dan eens onder vuur kwam te liggen: 16 teams op het hoogste niveau, mét play-offs op het einde. Net zoals nu waren het altijd al vooral de kleinere clubs die zich tegen dat systeem kantten, gesteund door Club Brugge. Om diverse redenen zien zij meer heil in een van de constructies die we hieronder nog zullen behandelen, met onder meer de kwestie van degradatie en promotie die centraal staat. In het huidige format is er namelijk slechts ruimte voor één stijger en één zakker per seizoen.

Hoewel dat laatste in eerste instantie een gunstige regeling leek, werd de afgelopen jaren duidelijk dat het vagevuur van tweede klasse zo alleen maar nog meer als een doodsvonnis wordt beschouwd – zie Lokeren. Ook de formule met acht ploegen in 1B is verre van ideaal, zo zullen ze in Beerschot dan weer graag bevestigen, terwijl de jaarlijkse wanvertoningen in PO II eveneens welbekend zijn. Aan de top toont tot slot niet iedereen zich voorstander van het idee om de landskampioen pas na een eindronde te kronen, waarbij vooral Blauw-Zwart een traditionele strijd meer genegen is.Heel wat irritaties en ruimte voor verbetering dus, al brengt de unieke opzet van de JPL tevens een aantal fikse voordelen met zich mee. Zo is er het bijkomend zwaartepunt aan de meet van het reguliere seizoen. Het coronavirus dreigt ons hier nu dan wel van te beroven, maar met drie teams die zich nog bij de top zes konden scharen was de race richting PO I andermaal razend spannend. Daarnaast levert de nacompetitie zelf telkens 30 extra topmatchen op, met alle positieve invloed op het niveau en de instroom van tv-gelden van dien. Ondanks alle minpunten toch stevige troeven dus.

2. 18 TEAMS, GEEN PO'S

Om dat systeem na de crisis in hand te houden, moet wel nog een datum worden gevonden voor de terugmatch in de promotiefinale én de laatste speeldag. Anders gaat Waasland-Beveren vast niet akkoord met de gedwongen degradatie, terwijl OH Leuven en Beerschot beiden een plekje in 1A zullen claimen. De oplossing die vandaag het meest naar voren wordt geschoven om de definitieve stop te vrijwaren, is dan ook om elk van deze drie clubs volgend seizoen toe te laten tot het hoogste niveau. En dus minstens één jaargang weer met 18 ploegen in eerste klasse af te werken.

Het zou een terugkeer betekenen naar de JPL zoals we onze competitie vóór de hervorming in 2009 kenden, dus vergezocht kunnen we het voorstel alleszins niet noemen. Al gaat onze voorkeur toch nog altijd uit naar een hervatting van de actie – mits de gezondheidssituatie dat toelaat tenminste. Zo niet zorgt deze constructie op het eerste zicht alleen maar voor winnaars, want als ze hun licentie krijgen zou in het Waasland ook Lokeren de degradatie uit 1B zo vermijden. Alleen maar stijgers en geen dalers: geen wonder dat zoveel stemmen zich achter dit Salomonsoordeel scharen.Op korte termijn kent dit plan dan wel geen verliezers, de vraag is wat er achteraf staat te gebeuren. Om het huidige format te herstellen, zouden volgend jaar immers net uitzonderlijk véél teams een stap terug moeten zetten. Drie zakkers en slechts één promovendus: zij die de switch nu verdedigen, zullen ze vervloeken wanneer ze bij de ongelukkigen horen. De kans bestaat ook dat het format gehandhaafd blijft en we zoals vroeger weer twee vaste dalers en stijgers krijgen, eventueel met wijzigingen aan 1B. Twee promovendi op acht lijkt wat veel, al wordt tweede klasse zo wel minder dodelijk.

3. 20 TEAMS, GEEN PO'S

Mocht er gekozen worden voor de bovenstaande oplossing, mag behalve Deinze nog een extra ploeg uit Eerste Amateur opgaan om de Proximus League opnieuw van acht leden te voorzien. Al is het nog maar de vraag wie, want nummer twee Thes Sport vroeg voor het tweede jaar op rij geen proflicentie aan. De eer schuift dan wellicht door naar derde in de stand Seraing, een van de weinige teams op het amateurniveau die wél zulk een promotie ambieert. De rest deinst vooral terug voor de strengere licentievoorwaarden in de professionele reeksen, die jaarlijks slachtoffers eisen.

Van de 24 profclubs kregen alweer vier een negatief advies van de commissie: KV Oostende, Lokeren, Roeselare en Virton. Indien die eerste effectief mag fluiten naar haar licentie, kan Waasland-Beveren op beide oren slapen en is heel deze discussie een maat voor niets. Alhoewel: de twijfel rest of in België wel plaats is voor professioneel voetbal op 24 locaties, want in heel wat bestuurskamers begeven ze zich telkens opnieuw op het randje van de afgrond. Het is een van de voornaamste redenen waarom Club Brugge-voorzitter graag een compleet nieuwe formule naar voren blijft schuiven.Een eerste klasse met 20 teams, waarbij 1B in zijn huidige vorm verdwijnt en de JPL de enige profliga in ons land wordt. Een seizoen met 18 kan dan een tussenstap vormen, al hopen Westerlo en Virton – mits hun financiën op orde raken – ook nog te promoveren. Of de Pro League kan een handje helpen door clubs in nood te schrappen. In dit scenario wordt Deinze wel ietwat benadeeld, want zij krijgen geen extra beloning voor hun autoritaire titel. Een aantal andere derdeklassers vergezelt hen dan immers naar het nieuwe tweede niveau: een amateurliga met aangepaste licentievoorwaarden.

HET BESTE FORMAT?

De JPL zou zich zo spiegelen aan Europese topcompetities als de Premier League en consorten, waar elk jaar drie dalers en stijgers zijn en onderin dus een groter verloop plaatsvindt. Een beter vooruitzicht voor de ploegen in tweede klasse, die als gevolg hoger in het vaandel wordt gedragen. Of dat is althans de theorie, want of we dit principe zomaar mogen doortrekken naar het Belgische voetbal is een ander paar mouwen. Niet alleen is er hier veel minder draagvlak, de kloof tussen eerste en tweede klasse is zo mogelijk nog groter. En zou allicht verder uitbreiden door de soepelere licenties.

Voor veel clubs zouden die dan wel weer helpen om na degradatie het hoofd boven water te houden, al moeten toch vooral de veel te hoge spelerslonen omlaag. Of we gebaat zijn met nóg meer kneusjes in de JPL, is daarnaast ook nog maar de vraag. Dan voelen we meer voor de 18-koppige Eredivisie, waar de nummers 18 en 17 van plaats ruilen met de kampioen en vice-kampioen in de Keuken Kampioen Divisie. Het nummer 16 in eerste klasse speelt dan weer barragematchen tegen de winnaar van de eindronde tussen de nummers drie tot en met zes op het tweede niveau, dat daar uit 20 teams bestaat.Iets teveel naar onze smaak, maar voor het overige geen verkeerde formule. Al is hierin geen sprake van PO I, wat ons behalve veel controverse toch ook al tal van mooie momenten bracht. Bovendien lijken 16 clubs op het hoogste niveau in België echt wel genoeg, want nu al lopen er elk jaar toch zeker een drietal voor spek en bonen bij. Hoewel een normale competitie met 18 of 20 ploegen de kalender met respectievelijk zes of twee matchen zou verlichten, zullen de gevolgen voor het tv-geld tot slot allicht eveneens navenant zijn. Misschien moeten we het huidige format dus toch maar behouden, zij het dan met twee degradanten en promovendi in plaats van een. En mag wat ons betreft ook die artificiële halvering van de punten achterwege worden gelaten.

POLL: De Jupiler Pro League zou volgens mij het best bestaan uit ...

Twijfels voor Thorup: 7 opties om David te vervangen

KMSK Deinze haalt ex-kleppers van Club en AA Gent in huis

KAS Eupen pakt uit met ex-topper van FC Barcelona

Vandaag 12 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Twijfels voor Thorup: 7 opties om David te vervangen

De buit is binnen. AA Gent wou Jonathan David alleen laten gaan voor een regelrecht recordbedrag en ...

76
{insert image alt}

SOS Diatta: vormdip met dramatische evolutie

Crisis is het niet op Jan Breydel, daarvoor hebben voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent ...

327
{insert image alt}

Dank aan David: hoe Club Brugge & co profiteren van Gents record

Een smaakmaker armer, maar een record – dat allicht een tijdje zal standhouden – rijker. Dat is ...

761
{insert image alt}

Wedtip: de vier topfavorieten in de CL Final 8

Het heeft een leuke bijklank, de 'Final 8'. De komende weken zijn de ogen van het internationale ...

145
{insert image alt}

Leko in de fout: duidelijke repliek van Lamkel Zé

Antwerp FC zorgde in de bekerfinale tegen Club Brugge voor een stunt van formaat, maar The Great Old ...

910
{insert image alt}

KAS Eupen pakt uit met ex-topper van FC Barcelona

Het lijkt erop dat KAS Eupen voor een sterk seizoen staat. Het liet zich deze transferzomer al danig ...

91
{insert image alt}

KMSK Deinze haalt ex-kleppers van Club en AA Gent in huis

KMSK Deinze heeft torenhoge ambities. Zoveel was al duidelijk nadat ze hun plaats boekten voor 1B ...

202
{insert image alt}

'FC Barcelona polste tevergeefs bij Wenger'

Bij FC Barcelona rommelde het de voorbije maanden stevig, want de resultaten vielen tegen. Trainer ...

57
{insert image alt}

Meunier debuteert meteen met assist bij Dortmund

Thomas Meunier bereidt zich niet met PSG voor op de kwartfinale van de Champions League tegen ...

90
{insert image alt}

Genk verwelkomt linksachter en neemt afscheid van een andere

KRC Genk heeft geen vlotte transferzomer gekend, waarbij het vaak lang moest wachten op zijn ...

124
{insert image alt}

Anderlecht kan ook snel van Saief verlost raken

Bij Anderlecht lijken ze min of meer klaar te zijn met hun transferhuiswerk op inkomend vlak na de ...

307
{insert image alt}

Real Madrid heeft eerste 'aanwinst' beet

Real Madrid veroverde dit seizoen de titel in La Liga, maar sloot het seizoen toch af met een valse ...

158
{insert image alt}

KV Oostende strikt ervaren ex-keeper van KV Mechelen

KV Oostende moest deze zomer bouwen aan een nieuwe selectie en haalde daarom al heel wat vers bloed ...

124
{insert image alt}

Antwerp kondigt komst Gerkens officieel aan

RSC Anderlecht wil nog een nieuwe spits aantrekken, maar zal in de komende weken van de ...

332
{insert image alt}

Aanvaller bevestigt zelf transfer naar Standard

Standard gaat een zeer interessante transfer afronden. La Dernière Heure maakt melding van de komst ...

166
{insert image alt}

OH Leuven en Club Brugge maken transferdeal bekend

Club Brugge probeerde de laatste jaren voor iets meer voor doorstroming vanuit de jeugd te zorgen, ...

154
{insert image alt}

GVA: "Antwerp heeft Gerkens helemaal beet"

RSC Anderlecht wil nog een nieuwe spits aantrekken, maar zal in de komende weken van de ...

353
{insert image alt}

Valencia zet uitverkoop verder en dwingt aanvoerder tot tranen

Valencia gaat door moeilijke tijden. Een jaar geleden won het nog de Copa del Rey, maar dit seizoen ...

227
{insert image alt}

AA Gent legt jonge aanvaller onder contract

AA Gent was deze zomer al druk in de weer op de transfermarkt en gaf al zo'n 15 miljoen euro uit aan ...

230
{insert image alt}

Union legt ex-speler van Beerschot vast

Union wil komend seizoen absoluut de stap naar 1A zetten en de Brusselaars zetten hun ambities de ...

67

Gisteren 11 Augustus 2020

{insert image alt}

'Feestende Ronaldinho werkt zichzelf opnieuw in nesten'

Ronaldinho werkte zichzelf enkele maanden geleden serieus in nesten, toen hij probeerde om Paraguay ...

354
{insert image alt}

Uitslagen EL leveren Franse club ticket voor Champions League op

Sinds dinsdagavond zijn alle halve finalisten in de Europa League gekend. Nadat maandag Inter en ...

240
{insert image alt}

'Zidane heeft eerste aanwinst Real voor volgend seizoen bepaald'

Real Madrid veroverde dit seizoen de titel in La Liga, maar sloot het seizoen toch af met een valse ...

422
{insert image alt}

'OHL wil uitpakken met gewezen sterkhouder Beerschot'

OH Leuven kan zich eindelijk gaan versterken nu het zeker is van zijn plaats in 1A. Dinsdag werd al ...

242
{insert image alt}

Dendoncker in slotfase ten onder tegen Sevilla, ook Shakhtar naar laatste vier

Voor Leander Dendoncker is er in de kwartfinales een einde gekomen aan het avontuur in de Europa ...

236
{insert image alt}

Ook David reageert na transfer naar Lille

De transfer van Jonathan David ontaardde de voorbije weken in een lange soap met vele wendingen, ...

797
{insert image alt}

'Inter komt bij D'Onofrio aankloppen voor opvolger Conte'

Internazionale plaatste zich maandag voor de halve finales van de Europa League, maar desondanks ...

498
{insert image alt}

Orlando Sa komt met nieuws over toekomst na vertrek bij Standard

Standard beleeft een zeer rustige transferzomer, waarin het amper transfers deed. Het nam wel ...

263
{insert image alt}

'Bayat vertolkte zeer opmerkelijke rol in transfer David'

AA Gent haalde na een wekenlange soap zijn slag thuis en wist zelfs nog meer dan de verhoopte 30 ...

582
{insert image alt}

'David Silva hakt knoop door en trekt naar Serie A'

Manchester City is nog steeds in de running in de Champions League nadat het in de achtste finales ...

315
{insert image alt}

Club Brugge vindt nieuwe thuishaven voor zijn beloften

Club Brugge zal volgend seizoen ook in 1B te zien zijn. Door het feit dat zowel Waasland-Beveren, OH ...

560
{insert image alt}

De Witte na vertrek David: "Dit is een doorbraak voor alle Belgische clubs"

Het zat er de voorbije weken al aan te komen, maar dinsdagavond werd het eindelijk ook helemaal ...

511
{insert image alt}

Thuisvoordeel lijkt helemaal weg door afwezigheid van de fans

Paul Okon kaartte het al aan: het zou wel eens een heel speciaal seizoen kunnen worden in 1A. De ...

268
{insert image alt}

'Twee spelers van Anderlecht wellicht van basis naar bank tegen STVV'

RSC Anderlecht opende met een gelijkspel op het veld van KV Mechelen. RSCA speelde nit goed en twee ...

692
{insert image alt}

AA Gent maakt deal bekend: "Meer dan 30 miljoen euro"

Het zat er al weken en zelfs maanden aan te komen: Jonathan David heeft AA Gent verlaten. De ...

540