San Siro lonkt: waarom AC Milan zich op Belgische markt stort

door
San Siro lonkt: waarom AC Milan zich op Belgische markt stort

Hij werd er de eerste Belg sinds Eric Gerets in 1984, maar Alexis Saelemaekers zou achteraf gezien wel eens een pionier kunnen worden. AC Milan mikt naar verluidt immers op nog tal van andere Jupiler Pro League-toppers om de rangen te versterken. Hoe komt het dat de gevallen Italiaanse grootmacht haar pijlen plots vol op onze competitie richt?


7 mei 2011. Na zeven jaar wachten en een brilscore in Rome verzekeren de Rossoneri zich van hun 18de en voorlopig laatste landstitel. Een week later steekt aanvoerder Massimo Ambrosini in een bruisend San Siro de Scudetto in de lucht, met onder andere topaanwinsten Zlatan Ibrahimovic en Robinho aan zijn zijde. Ook clublegendes als Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Clarence Seedorf en Andrea Pirlo zijn nog van de partij, zij het wel op hun laatste benen – al vindt die laatste later bij Juventus nog een tweede adem. Ronaldinho mocht in januari al beschikken, in zijn plaats kwam Mark van Bommel.

BEGIN VAN HET VERVAL
Aan het roer staat Massimiliano Allegri, die het jaar nadien op een triomf in de Champions League – geleden van 2007 – moet mikken. Intussen ex-voorzitter Silvio Berlusconi wordt in het bedrijfsleven echter veroordeeld tot een schadevergoeding van 560 miljoen, met als gevolg dat de vinger op de knip gaat. De huurdeals van Zlatan en Kevin-Prince Boateng worden omgezet in definitieve transfers en een piepjonge Stephan El Shaarawy komt voor 15 miljoen de troepen vervoegen, maar verder blijven de aanwinsten uiterst beperkt. Ook op het middenveld, waar nochtans dringend nood is aan vers bloed.



Pirlo vertrekt, terwijl Seedorf, Van Bommel, Gatusso en Ambrosini elk 33 jaar of ouder zijn – en behalve die laatste allen een seizoen later een stap terugzetten. Toch worden alleen spelers als Sulley Muntari, Alberto Aquilani en Nigel de Jong in huis gehaald, die lang niet aan de verwachten voldoen. Ook elders verloopt de wissel van de wacht niet naar behoren, maar vooral het daarvoor zo geloofde middenveld van de Milanezen komt op die manier symbool te staan voor het verval. En geldt tot op heden als dé waarschuwing voor teams om op tijd werk te maken van opvolging voor ouder wordende sterkhouders.

NEERWAARTSE SPIRAAL
Ook blijkt het de voorbode van een transferbeleid dat jaar na jaar in gebreke zou blijven, zij het hier en daar wel met de nodige tegenslag. In januari 2012 staan de Rossoneri bijvoorbeeld op het punt om Alexandre Pato voor flink wat miljoenen aan PSG te verkopen, maar last-minute trekt de Braziliaan zijn staart in. Milan loopt zo de centen mis om Carlos Tevez aan Zlatan te koppelen, die in de zomer net als Thiago Silva wél naar Parijs trekt. De Zweed neemt afscheid van de Serie A met de titel van topscorer op zak, maar voor de Scudetto schiet zijn team net vier puntjes tekort. Dichter zouden ze niet meer komen.



Met het vertrek van Zlatan en Silva naar PSG is de neerwaartse spiraal definitief ingezet. Voorin wordt met Mario Balotelli een halfjaar later wel een vervanger gevonden die Milan nog de derde plek bezorgt, maar Berlusconi lijkt niet meer bereid om te investeren in zijn ploeg. Op weg naar een achtste plaats in 2014 ontslaat de playboy-op-leeftijd Allegri en stelt hij met Seedorf en later Filippo Inzaghi iconen als opvolgers aan. Die laatste eindigt het jaar nadien pas tiende, en ook in 2016 blijft de traditieclub steken op de zevende plek. Een hogere ranking dan het nummer vijf van vorig seizoen wordt niet meer behaald.

CHINEES NEKSCHOT
De enige trofee die ondertussen in de prijzenkast wordt gezet, is de Supercup in 2016 – als verliezend bekerfinalist. Het al bij al magere resultaat van de eenmalige inspanning die Berlusconi een jaar eerder nog eens deed, toen hij Alessio Romagnoli, Andrea Bertolacci en ex-Club Brugge spits Carlos Bacca voor opgeteld 80 miljoen naar San Siro haalde. Voor de rest blijven inkomende transfers echter gelimiteerd tot bedragen die schommelen rond de tien miljoen, met meer missers dan voltreffers. Het veel duurdere trio brengt Milan dan wel iets dichter bij prijzengewin, de verhoopte successen levert het weer niet op.



Berlusconi geeft op en doet zijn club in april 2017 na 31 jaar van de hand. Nieuwe bazen nieuwe wetten, want de Chinese overnemers leggen zonder aarzelen 181 miljoen neer voor Leonardo Bonucci, André Silva, Andrea Conti, Hakan Calhanoglu, Mateo Musacchio, Ricardo Rodriguez en ex-RSCA'er Lucas Biglia. Een hoop verspild geld dat wegens inbreuken op de Financial Fair Play-regels even zelfs Europees voetbal dreigt te kosten, al gaat die straf uiteindelijk niet door. Toch krijgen de korte termijnambities hier het nekschot, zeker wanneer het jaar nadien nog eens een soortgelijk bedrag over de brug wordt gegooid.

NIEUW TIJDPERK
Intussen komt de traditieclub in Amerikaanse handen, wat uiteraard gepaard gaat met de obligatoire belofte van een koerswijziging. Aangekondigd in een stuk getiteld 'Dawn of a new era at AC Milan', dat wat doet denken aan de Open Brief van Anderlecht. Achteraf blijken het echter loze woorden. Ook dit seizoen gaven de Rossoneri weer ruim 100 miljoen uit, zonder daarvan iets in de prestaties terug te zien. Trainer Marco Giampaolo mocht beschikken en werd vervangen door Stefano Pioli, die straks alweer plaats kan ruimen voor Ralf Rangnick. Al staan de gesprekken daaromtrent naar verluidt momenteel wel on hold.



Mocht de Duitser alsnog naar San Siro trekken, zou hij naast de eventuele rol van trainer vooral ook die van technisch directeur op zich nemen. Aangezien de ex-manager van RB Leipzig graag samenwerkt met jonge toptalenten, komt een verhuis voor de toppers op onze velden naar Milaan dan weer iets dichterbij. Al is de aanwezigheid van Rangnick zeker geen vereiste voor Jonathan David, Krépin Diatta, Yari Verschaeren en/of Jérémy Doku om een telefoontje vanuit de modestad te krijgen. Per slot van rekening zette de nieuwe wind sowieso al meer in op jong talent dan ervaren rotten in hun prijsklasse.

VEROVERING VAN ITALIË
Hoewel het merendeel van die transfers tot dusver faalden, is de verhoopte weg terug naar de top dus duidelijk. Milan viste hiervoor echter vooral in dezelfde vijver, met name het binnenland aangevuld met sporadische nieuwkomers uit een van de andere topliga's. De echte kleppers zijn daar evenwel te duur, waardoor die aanwinsten slechts zelden een meerwaarde bieden. Ook de grootste talenten uit de Eredivisie zijn niet langer spek voor de Milanese bek, maar trekken eerder naar Turijn of een van de grootmachten in Spanje of Engeland. Enter de JPL, die nu pas op de Italiaanse radar lijkt te zijn beland.



In de Premier League ligt onze competitie al jaren goed in de markt, maar na Frankrijk beginnen we nu ook Duitsland en Italië stulaan te veroveren. Kalidou Koulibaly gaf eerder al het goede voorbeeld en kreeg de laatste tijd navolging van onder andere Omar Colley, Timothy Castagne, Dennis Praet, Stefano Denswil, Ruslan Malinovskyi, Sofyan Amrabat en Takehiro Tomiyasu. Stuk voor stuk voltreffers in de Serie A. Vooral wat David en Diatta betreft, toch al twee jaar absolute top in onze competitie, zou het de Milanezen wel eens dat beslissende duwtje in de rug kunnen geven om diep in de buidel te tasten.

BELGISCH GETINTE COMEBACK?
Doku en Verschaeren houden nog iets meer risico in, maar mocht hun prijskaartje beperkt blijven tot een 15-tal miljoen zouden de Rossoneri ook die gok wel eens kunnen wagen. Per slot van rekening staan ze in San Siro nog altijd open voor een mogelijke buitenkans, zo getuige de overgang van Saelemaekers – al valt het wel nog af te wachten of die nog definitief wordt gemaakt. In dat licht kunnen we tevens de interesse in KV Mechelen-goudhaantje Aster Vranckx kaderen, na Diatta, David, Doku en Verschaeren het vijfde toptalent op onze velden die naar verluidt op het lijstje staat bij de traditieclub van weleer.



Om die status in ere te herstellen, lonkt AC Milan dus stevig naar de JPL. Logisch ook, gezien de al bij al betaalbare prijzen en het kwaliteitslabel waar hun voorgangers voor zorgden. Of het voor elk van die sterkhouders zelf de juiste stap zou zijn, laten we in het midden. Wel geldt zeker in het geval van David en Diatta dat een basisplaats er niet te hoog gegrepen zou zijn, want de concurrentie is op dit moment allesbehalve oogverblindend. Wie weet kijken we volgend seizoen dus wel met extra veel aandacht naar de ontwikkelingen in Milaan. En worden een aantal toppers uit het Belgisch voetbal er ooit geëerd als spelers die mee de comeback wisten in te luiden.

LEES OOK: 'Respectloze' Jashari krijgt serieuze veeg om de oren

🔥 Populair bij onze lezers

Geheim uit kleedkamer Oranje Leeuwinnen komt aan het licht
Geheim uit kleedkamer Oranje Leeuwinnen komt aan het licht

Wie maakt volgens u het meeste kans om deze zomer naar Milan te trekken?

Meest recent

'Club Brugge krijgt cruciaal nieuws over vertrek Rigaux'

De goede prestaties van Club Brugge in binnen- en buitenland, hebben niet alleen de spelers in ...

174
174
'Monden bij City vallen open: ridicuul bod op Ederson'

Manchester City FC haalde deze zomer heel wat verse krachten in huis, maar liet daartegenover ook ...

96
96
Na onverwacht Antwerp-vertrek: nieuwe JPL-club Odoi?

De transfercarrousel draait op volle toeren, maar momenteel zijn ook heel wat transfervrije spelers ...

271
271
'Transferakkoord gevonden: bod van 9 miljoen voor Genk'

In navolging van Christopher Bonsu Baah, die voor de nodige miljoenen naar Saudi-Arabië trok, ...

290
290
'Respectloze' Jashari krijgt serieuze veeg om de oren

De vete tussen Ardon Jashari en Club Brugge KV blijft maar verder escaleren. De middenvelder wil ...

729
729
'Kompany drukt zelf op knop voor monstertransfer Bayern'

Vincent Kompany heeft een meer dan behoorlijk eerste seizoen als hoofdcoach van Bayern München ...

132
132
Anderlecht krijgt flinke opsteker voor eerste Europese clash

Het aftellen bij RSC Anderlecht is nu ook echt begonnen. Aanstaande donderdag beginnen de ...

522
522
Essevee strikt middenvelder, ook versterking Lommel en Lokeren

Zondag start het nieuwe Belgische voetbalseizoen met de supercup en ook de competities zitten ...

87
87
Nottingham Forest pakt groots uit met Matz Sels-nieuws

Binnen een kleine maand trekt de nieuwe jaargang in de Premier League zich op gang, de Engelse clubs ...

61
61
'Genk gaat vol voor tweede Jupiler Pro League-aanwinst'

Op Christopher Bonsu Baah en Mike Penders na, slaagde KRC Genk er tot dusver in zijn selectie intact ...

275
275
Jashari-ellende breidt uit: Club Brugge zwaar geraakt

Ardon Jashari zet zijn transfer naar AC Milan met alle middelen onder druk, maar Club Brugge houdt ...

1732
1732
Vlietinck tekent tot 2028, opvallende rentree Antwerp

Nog een dikke week voor de start van de competitie, zijn de clubs uit de Jupiler Pro League nog druk ...

139
139
Charleroi klaar voor Europa, vijfde zomeraanwinst Cercle

Nog exact één week en het seizoen 2025-2026 gaat van start in de Jupiler Pro League. ...

98
98
‘De Bruyne zet Serie A op stelten: dit is ongezien’

Het grote avontuur van Kevin De Bruyne bij SSC Napoli is sinds deze week officieel van start gegaan. ...

236
236
'Club Brugge loopt blauwtje bij peperdure flankaanvaller'

Club Brugge heeft met Carlos Forbs al een opvolger voor Chemsdine Talbi te pakken, maar naar ...

524
524
'Anderlecht all-in: Renard stunt met oude bekende'

Besnik Hasi mocht al zes nieuwkomers verwelkomen, maar daarmee is de honger van RSC Anderlecht nog ...

1199
1199
'Overmars op dreef: goalgetter geeft jawoord aan Antwerp'

Antwerp schakelt plots een stevige versnelling hoger op de transfermarkt, waar de teller op inkomend ...

787
787
Hasi incasseert al volgende mokerslag uit ziekenboeg RSCA

Om beter te doen dan vorig seizoen rekent RSC Anderlecht dit keer ook op minder tegenslag uit de ...

296
296
'Plottwist bij Club Brugge: transfer opnieuw op tafel'

Club Brugge neemt het zondag in de Supercup op tegen Union, maar in de laatste rechte lijn richting ...

1194
1194
Courtois verkoopt villa van 4,5 miljoen: hij wil nóg zottere luxe

Thibaut Courtois zette op het voorbije WK voor clubs weer een paar prima prestaties neer. De Rode ...

453
453
'De Condé draait overuren: Genk op zucht van toptransfer'

Dimitri de Condé windt er geen doekjes om dat KRC Genk met Zakaria El Ouahdi en Tolu ...

465
465
'Alarm in Anderlecht: Renard opnieuw transfermarkt op?'

Nadat het al zes nieuwkomers in huis haalde leken louter nog een winger en vooral een of meerdere ...

525
525
Kat Kerkhofs ontredderd: "Herstel hier nooit meer van"

Kat Kerkhofs is al lang niet meer 'alleen' de vriendin/vrouw van Dries Mertens. De blondine bouwde ...

131
131
KBVB zet ontslagronde verder: twee pionnen bij grof huisvuil

De Koninklijke Belgische Voetbalbond is een nieuwe weg ingeslagen. Een weg onder Vincent Mannaert en ...

167
167
Juventus slaat grote slag met Belgisch supertalent

Juventus en Belgische talenten, het blijft een vreemde combinatie. De afgelopen jaren haalde de Oude ...

117
117

Meer sportnieuws