Max. 2,5 miljoen: de juiste strategie voor Anderlecht?

door
Max. 2,5 miljoen: de juiste strategie voor Anderlecht?

Anderlecht ziet af in coronatijden. Niet alleen op sportief vlak, waar Paars-Wit haar waterkansje op PO I en/of Europees voetbal wellicht uit handen ziet glippen, maar uiteraard ook financieel. Om een complete crisis te voorkomen, ondernamen de Brusselaars daarom nu al verscheidene stappen met de lonen van spelers en staf. Ook over het toekomstig transferbeleid viel reeds een beslissing.


Naar verluidt is Anderlecht namelijk niet meer van plan om nog aanwinsten in huis te halen die meer dan 2,5 miljoen kosten, vanuit economisch perspectief alvast een logische zet. De recordkampioen kan het zich per slot van rekening niet langer veroorloven om nog boven haar stand te leven. Bovendien gaat een lagere aankoopprijs doorgaans in één klap gepaard met een schappelijker salaris. Ook gratis grootverdieners als Samir Nasri hoeven we deze zomer dus niet te verwachten in het Lotto Park, waar nieuwe sterke man op het transferfront Peter Verbeke wel meteen een lastig karwei te wachten staat.

AANZET GEGEVEN
Betaalbare nieuwkomers die toch al snel een meerwaarde kunnen bieden: dik bezaaid zijn ze immers niet. Al wist Michael Verschueren, allicht binnenkort helemaal op kant geschoven als sportief directeur, er afgelopen winter toch nog eentje te vinden. Michael Murillo (24), voor zelfs nog geen 700 duizend euro weggeplukt uit de MLS, is nu al een koopje en een absolute voltreffer op de rechtsback. De hoop is dan ook dat Kemar Lawrence, vier jaar ouder maar wel ongeveer een half miljoen duurder, aan de overkant even goed meevalt. De geluiden omtrent de Jamaicaanse linksachter zijn alvast veelbelovend.



Dé leidraad voor de nieuwe koerswijziging moet echter toch Hendrik Van Crombrugge zijn. De 26-jarige doelman werd vorige zomer voor amper 2,25 miljoen overgenomen van Eupen, groeide in mum van tijd uit tot een echte steunpilaar tussen de palen en verhuist straks misschien al voor een veelvoud van dat bedrag naar de Bundesliga. Een schoolvoorbeeld van goede zaakjes doen, in tegenstelling tot de talrijke (te dure) huurlingen die weer naar het Lotto Park afzakten. Voor het overige werd ook opnieuw met geld gesmeten naar prijzige aanwinsten als Michel Vlap en Kemar Roofe, allebei net niet gebuisd.

DURE FLOPS & EIGEN JEUGD
Hun fikse prijskaartje waarmaken lukte het wisselvallige duo evenmin, maar voorlopig gunnen we hen wel het voordeel van de twijfel. In de categorie van dure flops als Nicolae Stanciu, Bubacarr Sanneh, Sven Kums en in mindere mate Steven Defour, hun gezelschap in de top zes van duurste nieuwkomers, durven we ze alleszins nog niet plaatsen. Toch is nu alweer bewezen dat zulke transfers lang niet altijd resultaat opleveren, integendeel zelfs. Mbark Boussoufa en Aleksandar Mitrovic, met respectievelijk vier en vijf miljoen beiden ooit goed voor een record, vormen zowat de enige successen in de top 10.



Geen verrassing dus dat zij zich bijna als enigen tevens bij de duurste vertrekkers scharen, met nog een bijzondere vermelding voor Jan Koller, Lucas Biglia en Dieumerci Mbokani – allen ooit voor drie miljoen in huis gehaald. Voor de rest wordt de lijst aan meest lucratieve verkopen evenwel gedomineerd door producten van eigen kweek als Youri Tielemans, Romelu Lukaku, Leander Dendoncker enzovoort. Nog maar eens een mooi compliment voor Neerpede, al is het meteen ook tekenend voor het gebrek aan scouting en slagkracht op de mercato. Zeker wanneer we ons beperken tot het afgelopen decennium.

OP ZOEK NAAR MBEMBA
Slechts twee keer wist Paars-Wit daarin een goudklompje voor minder dan 2,5 miljoen los te peuteren, te beginnen met Sofiane Hanni. Die kwam in de zomer van 2016 voor 1,6 miljoen over van KV Mechelen en vertrok anderhalf jaar later voor acht miljoen naar Rusland, zij het zonder veel harten te winnen in het Lotto Park. Dan was Chancel Mbemba, die in juli 2011 als 17-jarig broekventje de overstap vanuit Congo maakte, heel wat populairder. De verdediger bracht Anderlecht na twee succesvolle seizoenen bij de A-kern dan ook maar liefst 12 miljoen op en wordt intussen al jaren gelinkt aan een terugkeer.



In een verder verleden kunnen we nog verwijzen naar de transfervrije Cheikhou Kouyaté, terwijl onder andere de Argentijnen Nicolas Frutos en Nicolas Pareja zich in het marktsegment bevinden waar Paars-Wit voortaan in hoopt te shoppen. Al gaan we dan dus wel al erg ver terug. Dat de balans de voorbije jaren uiterst schaars oogt, niet alleen voor de topaankopen maar tevens wat goedkopere versterkingen betreft, hoeft dan ook geen betoog. Anderlecht wist erg veel te scoren met de eigen jeugd en verdient daar ook alle credits voor, maar buitenlands talent opsporen lijkt nu al een tijdje niet meer te lukken.

MEE MET DE REST
En dat terwijl de concurrentie wél tal van ruwe diamanten vond. Met Wesley Moraes, Sander Berge, Arnaut Danjuma, Sergej Milinkovic-Savic, Wilfred Ndidi en Moussa Djenepo staat de top tien van meest lucratieve vertrekkers alvast bol met spelers die voor een lage som naar ons land werden gehaald. Ook vandaag lopen in Gent, Genk en Brugge nog goudhaantjes als Jonathan David, Joakim Maehle, Krépin Diatta en Emmanuel Dennis rond, kwaliteit die in de hoofdstad haast uitsluitend uit Neerpede kwam. Net zoals dat vandaag weer het geval is met Jérémy Doku, Yari Verschaeren, Sambi Lokonga en de rest.



Nogmaals: lovenswaardig én lucratief, maar af en toe eens een geslaagde transfer om al dat geweld te vervoegen kan toch wonderen doen. De afgelopen jaren zocht Anderlecht dat geluk in zogenaamde topaanwinsten, die dat echter lang niet allemaal bleken te zijn – en de club bakken vol geld kostte, waarmee de inkomsten op Lukaku en co allang over de brug werden gezwierd. De financiële toestand dwingt Paars-Wit om de zaken vanaf nu anders aan te pakken, al kan die strategie ook ná de verkoop van de huidige generatie best gehandhaafd blijven. Al was het maar om nieuwe flops te voorkomen.

KAF VAN HET KOREN
Ook bij de concurrentie voldoen dure aankopen als David Okereke of Théo Bongonda immers vaak niet aan de hoge verwachtingen. Dé handelswijze bij uitstek in de Jupiler Pro League blijft dan ook het vroeg spotten van jong en goedkoop talent, waarop een serieuze meerwaarde kan worden gecreëerd. Iets wat Anderlecht al jaren niet meer wist te doen, een achterstand die het nu dus deels uit noodzaak goed wil maken. Allicht kan de aanstelling van Verbeke, veel meer dan Verschueren een talent-spotter, vooral in dat licht worden gezien. Met de data die moeten helpen om het kaf van het koren scheiden.



Natuurlijk betekent een plafond van 2,5 miljoen niet dat er exclusief op ruwe diamanten wordt gemikt. Zo haalde Club Brugge voor datzelfde bedrag vorige zomer Simon Deli naar Jan Breydel, 28 jaar en van meet af aan een gevestigde waarde. Net zoals Peter Zulj, eveneens pal op de limiet, dat intussen in het Lotto Park is geworden. Ook Ryota Morioka had voor 2,5 miljoen een voltreffer kunnen zijn, al draaide dat zoals geweten door omstandigheden anders uit. In het lagere marktsegment vallen dus ongetwijfeld koopjes te doen. Aan Verbeke en de rest van het transfercomité om ze vanaf nu beter op te speuren.

LEES OOK: 'Miljoenentransfer Club in gevaar: dealbraker op tafel'

Slimme strategiewijziging van Anderlecht?

Meest recent

Geweldig nieuws voor Club: pion keert na 10 maanden terug

Bij Club Brugge lijken ze nog veel werk te hebben om hun ploeg voor volgend seizoen samen te ...

16
16
'Lucas Stassin dropt stevig transferbommetje'

De voorbije maanden bleek dat er nog werk aan de winkel is bij de Rode Duivels, waar Rudi Garcia aan ...

29
29
Vakantie ontspoort voor Gert Verheyen: ‘Net op tijd gered’

Voor veel 'voetbaldieren' is eindelijk een periode van rust aangebroken. Zo ook voor Gert Verheyen. ...

31
31
Heerenveen pakt uit met komst Antwerp-speler

Er heeft deze zomer bij Antwerp alweer een stevige leegloop plaatsgevonden. Negen spelers hebben ...

27
27
'Rode Duivel moet vertrek Wirtz bij Leverkusen opvangen'

Bij Bayer Leverkusen zagen ze deze zomer toch een beetje een einde aan een cyclus komen. Een jaar ...

49
49
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge gaat hard, domper voor Anderlecht en Antwerp'

De zomerse transfercarrousel draait op toerental, ploegen in binnen- en buitenland zijn druk in de ...

351
351
Zoveel verdient Aster Nzeyimana? Het is ronduit schokkend

Aster Nzeyimana maakte enkele jaren geleden de gewaagde overstap vanuit de openbare omroep richting ...

127
127
Bizar: Belgisch supertalent verlaat topclub voor Turkije

Er kloppen tal van talenten op de deur bij de Rode Duivels. Sommige grote beloften vliegen onder de ...

83
83
Sadiki wimpelde drie Europese clubs én Union SG af

Noah Sadiki maakte de overstap van Union SG naar Sunderland. De middenvelder werd kampioen met de ...

90
90
‘Verbazingwekkende transfer: miljoenenbod op Trossard’

Leandro Trossard staat nog tot 2026 onder contract bij Arsenal. De 30-jarige aanvaller wordt ...

139
139
‘Onwaarschijnlijk: flop AA Gent nu plots gewild’

Bij AA Gent zoeken ze naar geld om de kern nadien te versterken. De Buffalo's hopen een paar spelers ...

312
312
KRC Genk slaat toe: tweede zomeraanwinst is een feit

KRC Genk heeft na Daan Heymans zijn tweede zomeraanwinst beet. De Limburgers hebben een opvolger ...

164
164
'Beerschot beslist: vier spelers in beeld'

Beerschot zal nog heel wat versterking mogen halen als ze willen meedingen naar promotie. De Kielse ...

277
277
'Union SG speelt het hard: fenomenaal bod geweigerd'

Bij Union SG verloren ze met Koki Machida (Hoffenheim) en Noah Sadiki (Sunderland) al twee ...

186
186
'Westerlo gaat voor stuntdeal met Internazionale'

KVC Westerlo stelde gisteren met Nacho Ferri een nieuwe spits voor. Daar gaat het echter niet bij ...

139
139
Roda JC nog wat Belgischer met ex-speler Club Brugge

Roda JC is een club waar Belgen zich altijd zeer goed hebben thuisgevoeld. De Nederlandse ...

35
35
'Miljoenentransfer Club in gevaar: dealbraker op tafel'

Net zoals de spelers en trainersstaf, vertoeft ook de directie van Club Brugge momenteel in het ...

673
673
Fink bevestigt toptransfer Genk: "Kwestie van tijd"

De selectie en trainersstaf van KRC Genk vertoeven momenteel op Duitse bodem. In Marienfeld werken ...

405
405
'Real Madrid pakt uit met vierde grote Alonso-aanwinst'

Real Madrid strijdt woensdagavond tegen Paris Saint-Germain voor een plek in de finale van het WK ...

153
153
'Edozie naar Club Brugge: dossier in stroomversnelling'

Club Brugge staat op punt om Chemsdine Talbi voor de nodige miljoenen aan Sunderland FC te ...

1333
1333
'Miljoenenbom: RSCA flikkert publiekslieveling nu al buiten'

Ondanks zijn populariteit en groeipotentieel, staat het vertrek van een sterkhouder hoog op de ...

796
796
WK Clubs: emotioneel geladen droomdebuut bezorgt Chelsea finale

Chelsea FC heeft zich dinsdag als eerste ploeg geplaatst voor de finale van het WK voor clubs. Amper ...

68
68
Jupiler Pro League davert: Union legt officieel klacht neer

De komende jaargang van de Jupiler Pro League wordt normaal gezien de laatste met het ...

673
673
'Bliksemvertrek Tzolis: Club legt riante transfersom vast'

Met de verkoop van Maxim De Cuyper, Ferran Jutgla, Casper Nielsen en de nakende transfer van ...

1531
1531
'Nieuwste aanwinst pusht Anderlecht-speler naar uitgang'

In het Nederlandse Renesse houdt RSC Anderlecht momenteel een zomers oefenkamp. Coach Besnik Hasi ...

601
601

Meer sportnieuws