JPL vs. UEFA: soloactie luidt gevaarlijk spelletje in

Foto: JPL vs. UEFA: soloactie luidt gevaarlijk spelletje in

De Jupiler Pro League staat dichter dan ooit bij een definitieve stopzetting, al moeten wel nog een aantal belangrijke details uitgeklaard worden. Onder meer de verdeling van de Europese tickets is onderwerp van discussie, tenminste: indien ons land die wel nog toegereikt krijgt. De UEFA dreigt er namelijk mee om de Belgische teams uit te sluiten van deelname aan de Champions en Europa League. Allicht een brug te ver, maar de soloactie luidt zo toch een gevaarlijk spelletje in.

Onze 24 profclubs worden nu vooral geloofd om hun onderlinge solidariteit, want samen kwamen ze dus verrassend snel tot een akkoord – zij het wel onder voorbehoud. Het valt immers nog af te wachten welke ongenoegens opborrelen eens onherroepelijk over degradatie en promotie is beslist. Toch wordt vandaag eindelijk eens door min of meer iedereen aan hetzelfde zeil getrokken, al ziet de UEFA dat net iets anders. Grote baas Aleksander Ceferin verwijt ons zelfs net een gebrek aan samenhorigheid.

MACHT AAN DE G5

Solidariteit met de grote competities in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk welteverstaan, die voor de rest kleintjes als onze pintjesliga liefst snel verwijderd zien van hun Europees toneel. Een beetje hypocriet dus, maar dat de groten het nu eenmaal voor het zeggen hebben is allang niks nieuws meer. Ook in ons land hebben de topteams per slot van rekening meer inspraak in zulke materies dan pakweg Waasland-Beveren of de clubs in 1B, die alleen met verenigde kracht wat kunnen betekenen.Net zoals in België wordt in Europa aan de mening van de G5 dus simpelweg meer belang gehecht. En laat hen nu net koste wat het kost de huidige campagne nog af willen werken. In tegenstelling tot de ambigue situatie rond het tv-contract van de JPL, waar niet helemaal zeker is of de rechthebbenden al dan niet een claim kunnen indienen, bestaat daar namelijk weinig twijfel over de economische impact van een eventuele stopzetting. Honderden miljoenen aan tv-gelden zouden in dat geval verloren gaan.

BELGISCHE SOLOACTIE

De UEFA ondernam daarom reeds stappen om ruimte vrij te maken op de kalender. Euro 2020 werd zo verschoven naar volgend jaar, net zoals de Olympische Spelen in Tokio trouwens. Vermits dat laatste tornooi pas eind juli gepland stond, lijkt het vreemd dat we al sneller weer aan voetballen zouden kunnen denken. Al is het garanderen van de veiligheid zelfs zonder publiek voor de atleten, die zich op het EK en de OS uit alle uithoeken van de wereld op één plek verzamelen, daar wel nog een pak lastiger.Versta ons niet verkeerd: ook wij zijn van mening dat de actie pas kan hervatten wanneer de crisis voldoende ingeperkt is. Hoewel geld ongetwijfeld voorop staat, houdt de UEFA dan ook eveneens rekening met diverse scenario's. De suggestie vanuit Nederland dat 3 augustus de uiterlijke deadline vormde om het seizoen af te ronden, werd alvast snel afgeschoten. De huidige jaargang mag allicht zelfs doorlopen tot in oktober, waarmee al snel duidelijk wordt hoe de Belgische soloactie een probleem kan worden.

IEDEREEN OP ÉÉN LIJN

Om in alle chaos nog een beetje orde te creëren, hoopt de UEFA immers één uniforme maatregel voor heel het continent door te voeren. Met, gedreven door de groteren, het heropstarten van de competities dus als voornaamste doelstelling. De al dan niet aanwezigheid van supporters in het stadion is daarbij van ondergeschikt belang en kan worden overgelaten aan de lokale instanties, maar belangrijk is wel dat iedereen op één lijn zit. Vooral met het oog op volgend seizoen én de nakende transfermarkt.Op dit moment heerst veel onzekerheid over de zomermercato, en is het zelfs nog maar de vraag of die wel in de gebruikelijke maanden plaats zal vinden. De FIFA speelt alvast met het idee om aflopende contracten automatisch tijdelijk te verlengen, een zoveelste manier om de deur open te houden voor een verderzetting in juli. Al bestaan wel nog heel wat vraagtekens over hoe dat precies in zijn werk zou gaan. Hoe dan ook lijkt het onwaarschijnlijk dat de transfermarkt dan simpelweg ingekort wordt.

NIET MEER SYNCHROON

In het klimaat van vandaag is het onmogelijk om voorspellingen te doen of al te ver vooruit te blikken. Laten we echter even van een rampscenario uitgaan waarin de overige competities doorgaan tot in september. Als de Pro League haar plannen doorzet, zijn we in België dan volop bezig aan het volgende seizoen. Na een zomer waarin de clubs geen transfers konden doen, want op de andere velden zitten ze op dat moment nog middenin de ontknopingsfase. Potentieel dodelijk voor de carrousel van de JPL.Als de transfermarkt dan ook nog eens uitzonderlijk in september opengaat, loopt ons land al helemaal niet meer synchroon met de rest van West-Europa. En volgen middenin de campagne twee onzekere, augustus-achtige maanden waarin sterkhouders alsnog kunnen vertrekken. Bovendien is het nog maar de vraag wat er bij ons gebeurt indien de FIFA effectief actie onderneemt wat aflopende contracten betreft. Zit Anderlecht dan bijvoorbeeld nog tot september met Samir Nasri en zijn salaris opgezadeld?

EINZELGÄNGERS

Om nog maar te zwijgen van de afstemming tussen de Belgische en de Europese kalender, waar de volgende edities van de CL en EL allicht ook opschuiven. En we het gewicht van onze clubs niet mogen overschatten. Het kampioenenbal kan gerust zonder afgezant uit de JPL, net als de Europa League. Of er enige juridische grond bestaat om onze clubs te weren valt dan wel nog af te wachten, maar door de UEFA tegen de schenen te stampen speelt de Pro League dus toch een riskant spelletje. Einzelgängers zijn soms nodig om het goede voorbeeld te geven en de boel in beweging te brengen. Wanneer opgeroepen wordt tot solidariteit, vallen ze echter geregeld uit de boot.Marc Coucke, zowat de enige in België die publiekelijk voorstander was om verder te spelen, mocht het deze week ondervinden. Vanuit het tegenovergestelde standpunt lijkt de UEFA onze competitie, die er minder status geniet dan de Anderlecht-voorzitter in de Pro League, nu even scheef te bekijken. Eerder vreesden wij al dat deze beslissing voorbarig zou kunnen zijn. Benieuwd of ze, onder druk van de UEFA, nog voor het officialiseren ervan op 15 april bijgesteld zal worden. Zo niet houden we ons hart al vast voor de gevolgen. Niet langer alleen op nationaal niveau, waar nu al volop gedreigd wordt met rechtszaken, maar dus ook voor onze clubs in Europa.

POLL: Denkt u dat de JPL zal plooien voor de UEFA?

'Club Brugge werkt aan minstens drie toptransfers'

Verbeke kondigt extra versterking bij Anderlecht aan

Spaanse pers geeft Hazard volle lading na wanprestatie

Vandaag 08 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Vers bloed in de JPL: XI jonge Belgen om naar uit te kijken

Op de transfermarkt kan de komende weken uiteraard nog een pak gebeuren, maar hoe dan ook lijken ...

307
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend bijna 400 euro met 10 euro inzet op CL & JPL!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. Niet alleen wordt er dit weekend ...

42
{insert image alt}

De voorspelling van VN: wie wordt kampioen?

Nu alle obstakels eindelijk helemaal uit de weg zijn, is de laatste rechte lijn richting de ...

431
{insert image alt}

Club wil upgraden met duur alternatief voor Rits & Balanta

Voorlopig is het nog steeds wachten op een eerste zomertransfer bij Club Brugge, maar dat er nog ...

937
{insert image alt}

'Genk moet nog even wachten op nieuwste aanwinst'

KRC Genk toonde zich al erg hongerig op de transfermarkt. De Limburgers lichtten de aankoopopties in ...

24
{insert image alt}

Spaanse pers geeft Hazard volle lading na wanprestatie

In de Champions League plaatste Manchester City zich vrijdagavond voor de 'Final 8' door met 2-1 te ...

103
{insert image alt}

'Club Brugge werkt aan minstens drie toptransfers'

Voor Club Brugge zitten het wachten erop, de queeste om zijn landstitel te verlengen kan eindelijk ...

350
{insert image alt}

Verbeke kondigt extra versterking bij Anderlecht aan

RSC Anderlecht toonde zich daags voor de competitie op gang wordt getrokken nog erg actief op de ...

372

Gisteren 07 Augustus 2020

{insert image alt}

'Publiekslieveling vecht voor toekomst bij Standard'

Bij Standard is Mehdi Carcela een absolute grootverdiener, maar hij heeft een zwak seizoen achter de ...

297
{insert image alt}

'Ronaldo bereikte na WK 2006 akkoord met opvallende club'

Cristiano Ronaldo had in 2006 bijna de overstap gemaakt naar Valencia. Na een confrontatie met ...

229
{insert image alt}

'Man City was Club te snel af voor smaakmaker Belgische competitie'

Manchester City heeft een zeer uitgebreid scoutingsnetwerk en ze vissen regelmatig in dezelfde ...

415
{insert image alt}

'Standard laat ervaren speler van AA Gent links liggen'

Standard kan nog wat versterking gebruiken, want met deze kern is Play-Off I (met vier ploegen dit ...

281
{insert image alt}

Positieve coronatest bij KV Mechelen, partij tegen Anderlecht gaat door

Cercle Brugge communiceerde vandaag dat er een positieve coronatest was en dat is ook het geval bij ...

0
{insert image alt}

Man City door na blunders van Varane, Lyon stunt bij Juventus

Vanavond stonden met Manchester City-Real Madrid en Juventus-Lyon twee terugwedstrijden van de ...

469
{insert image alt}

Mister Champions League! Ronaldo pakt uit met weergaloze treffer 🎥

Cristiano Ronaldo behoort op zijn 35ste nog altijd bij de twee beste voetballers ter wereld. Dat ...

214
{insert image alt}

"Anderlecht had Bundu al lang op de radar staan"

RSC Anderlecht betaalde 2,8 miljoen euro voor Mustapha Bundu, en dat kan nog lopen tot 3,3 miljoen ...

364
{insert image alt}

"Okereke is stilaan toch een probleem"

Club Brugge heeft aanvallend toch een probleem. Een echte goalgetter zit er niet in de ploeg en voor ...

554
{insert image alt}

"Hazard oogt scherp, epische strijd tussen Kroos en De Bruyne"

Een mooie dag voor het Belgische voetbal. Tijdens Manchester City-Real Madrid staan er met Eden ...

166
{insert image alt}

Onwaarschijnlijke blunder van Varane brengt City op 1-0 🎥

Manchester City en Real Madrid geven elkaar partij en in de heenmatch werd ht 1-2. Real onder druk ...

196
{insert image alt}

Vercauteren begrijpt ophef omtrent Kompany niet: "Dat is bizar"

RSC Anderlecht heeft met Vincent Kompany een grote naam in de rangen. Alles wat de ...

346
{insert image alt}

Charleroi stelt vervanger van Nurio voor

Charleroi legde vorig seizoen een zeer knap parcours af en veroverde uiteindelijk de derde plaats in ...

50
{insert image alt}

Van STVV tot KV Oostende: "Tot mooie dingen in staat"

Het nieuwe seizoen staat voor de deur en tijd om elke ploeg uit Eerste Klasse A kort door te ...

137
{insert image alt}

Peersman (ex-Antwerp) maakt overstap van Israël naar Griekenland

Marvin Peersman heeft een nieuwe uitdaging gevonden. De Belgische verdediger trekt van Hapoel Tel ...

64