JPL vs. UEFA: soloactie luidt gevaarlijk spelletje in

Foto: JPL vs. UEFA: soloactie luidt gevaarlijk spelletje in

De Jupiler Pro League staat dichter dan ooit bij een definitieve stopzetting, al moeten wel nog een aantal belangrijke details uitgeklaard worden. Onder meer de verdeling van de Europese tickets is onderwerp van discussie, tenminste: indien ons land die wel nog toegereikt krijgt. De UEFA dreigt er namelijk mee om de Belgische teams uit te sluiten van deelname aan de Champions en Europa League. Allicht een brug te ver, maar de soloactie luidt zo toch een gevaarlijk spelletje in.

Onze 24 profclubs worden nu vooral geloofd om hun onderlinge solidariteit, want samen kwamen ze dus verrassend snel tot een akkoord – zij het wel onder voorbehoud. Het valt immers nog af te wachten welke ongenoegens opborrelen eens onherroepelijk over degradatie en promotie is beslist. Toch wordt vandaag eindelijk eens door min of meer iedereen aan hetzelfde zeil getrokken, al ziet de UEFA dat net iets anders. Grote baas Aleksander Ceferin verwijt ons zelfs net een gebrek aan samenhorigheid.

MACHT AAN DE G5

Solidariteit met de grote competities in Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk welteverstaan, die voor de rest kleintjes als onze pintjesliga liefst snel verwijderd zien van hun Europees toneel. Een beetje hypocriet dus, maar dat de groten het nu eenmaal voor het zeggen hebben is allang niks nieuws meer. Ook in ons land hebben de topteams per slot van rekening meer inspraak in zulke materies dan pakweg Waasland-Beveren of de clubs in 1B, die alleen met verenigde kracht wat kunnen betekenen.Net zoals in België wordt in Europa aan de mening van de G5 dus simpelweg meer belang gehecht. En laat hen nu net koste wat het kost de huidige campagne nog af willen werken. In tegenstelling tot de ambigue situatie rond het tv-contract van de JPL, waar niet helemaal zeker is of de rechthebbenden al dan niet een claim kunnen indienen, bestaat daar namelijk weinig twijfel over de economische impact van een eventuele stopzetting. Honderden miljoenen aan tv-gelden zouden in dat geval verloren gaan.

BELGISCHE SOLOACTIE

De UEFA ondernam daarom reeds stappen om ruimte vrij te maken op de kalender. Euro 2020 werd zo verschoven naar volgend jaar, net zoals de Olympische Spelen in Tokio trouwens. Vermits dat laatste tornooi pas eind juli gepland stond, lijkt het vreemd dat we al sneller weer aan voetballen zouden kunnen denken. Al is het garanderen van de veiligheid zelfs zonder publiek voor de atleten, die zich op het EK en de OS uit alle uithoeken van de wereld op één plek verzamelen, daar wel nog een pak lastiger.Versta ons niet verkeerd: ook wij zijn van mening dat de actie pas kan hervatten wanneer de crisis voldoende ingeperkt is. Hoewel geld ongetwijfeld voorop staat, houdt de UEFA dan ook eveneens rekening met diverse scenario's. De suggestie vanuit Nederland dat 3 augustus de uiterlijke deadline vormde om het seizoen af te ronden, werd alvast snel afgeschoten. De huidige jaargang mag allicht zelfs doorlopen tot in oktober, waarmee al snel duidelijk wordt hoe de Belgische soloactie een probleem kan worden.

IEDEREEN OP ÉÉN LIJN

Om in alle chaos nog een beetje orde te creëren, hoopt de UEFA immers één uniforme maatregel voor heel het continent door te voeren. Met, gedreven door de groteren, het heropstarten van de competities dus als voornaamste doelstelling. De al dan niet aanwezigheid van supporters in het stadion is daarbij van ondergeschikt belang en kan worden overgelaten aan de lokale instanties, maar belangrijk is wel dat iedereen op één lijn zit. Vooral met het oog op volgend seizoen én de nakende transfermarkt.Op dit moment heerst veel onzekerheid over de zomermercato, en is het zelfs nog maar de vraag of die wel in de gebruikelijke maanden plaats zal vinden. De FIFA speelt alvast met het idee om aflopende contracten automatisch tijdelijk te verlengen, een zoveelste manier om de deur open te houden voor een verderzetting in juli. Al bestaan wel nog heel wat vraagtekens over hoe dat precies in zijn werk zou gaan. Hoe dan ook lijkt het onwaarschijnlijk dat de transfermarkt dan simpelweg ingekort wordt.

NIET MEER SYNCHROON

In het klimaat van vandaag is het onmogelijk om voorspellingen te doen of al te ver vooruit te blikken. Laten we echter even van een rampscenario uitgaan waarin de overige competities doorgaan tot in september. Als de Pro League haar plannen doorzet, zijn we in België dan volop bezig aan het volgende seizoen. Na een zomer waarin de clubs geen transfers konden doen, want op de andere velden zitten ze op dat moment nog middenin de ontknopingsfase. Potentieel dodelijk voor de carrousel van de JPL.Als de transfermarkt dan ook nog eens uitzonderlijk in september opengaat, loopt ons land al helemaal niet meer synchroon met de rest van West-Europa. En volgen middenin de campagne twee onzekere, augustus-achtige maanden waarin sterkhouders alsnog kunnen vertrekken. Bovendien is het nog maar de vraag wat er bij ons gebeurt indien de FIFA effectief actie onderneemt wat aflopende contracten betreft. Zit Anderlecht dan bijvoorbeeld nog tot september met Samir Nasri en zijn salaris opgezadeld?

EINZELGÄNGERS

Om nog maar te zwijgen van de afstemming tussen de Belgische en de Europese kalender, waar de volgende edities van de CL en EL allicht ook opschuiven. En we het gewicht van onze clubs niet mogen overschatten. Het kampioenenbal kan gerust zonder afgezant uit de JPL, net als de Europa League. Of er enige juridische grond bestaat om onze clubs te weren valt dan wel nog af te wachten, maar door de UEFA tegen de schenen te stampen speelt de Pro League dus toch een riskant spelletje. Einzelgängers zijn soms nodig om het goede voorbeeld te geven en de boel in beweging te brengen. Wanneer opgeroepen wordt tot solidariteit, vallen ze echter geregeld uit de boot.Marc Coucke, zowat de enige in België die publiekelijk voorstander was om verder te spelen, mocht het deze week ondervinden. Vanuit het tegenovergestelde standpunt lijkt de UEFA onze competitie, die er minder status geniet dan de Anderlecht-voorzitter in de Pro League, nu even scheef te bekijken. Eerder vreesden wij al dat deze beslissing voorbarig zou kunnen zijn. Benieuwd of ze, onder druk van de UEFA, nog voor het officialiseren ervan op 15 april bijgesteld zal worden. Zo niet houden we ons hart al vast voor de gevolgen. Niet langer alleen op nationaal niveau, waar nu al volop gedreigd wordt met rechtszaken, maar dus ook voor onze clubs in Europa.

POLL: Denkt u dat de JPL zal plooien voor de UEFA?

Van Eetvelt: "Wens Kompany toe dat hij ooit manager wordt van Manchester City"

'Topclub krijgt Hoedt aangeboden en heeft interesse'

Salzburg wint bekerfinale, Leverkusen pakt zege bij Freiburg

Vandaag 30 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

38

Gisteren 29 Mei 2020

{insert image alt}

'Balette technisch directeur met opvallend takenpakket'

Peter Balette wordt al jaren geprezen voor zijn werk als assistent-trainer, maar bij AA Gent moet ...

157
{insert image alt}

'Real Madrid legt toekomst Ödegaard in handen van Zidane'

Martin Ödegaard weet binnen enkele weken of Real Madrid hem deze zomer terughaalt. De Noor, in 2019 ...

88
{insert image alt}

Thelin spreekt zich uit over definitief vertrek bij Anderlecht

RSC Anderlecht verhuurt sinds januari Isaac Kiese Thelin aan de Zweedse club Malmö, maar door de ...

122
{insert image alt}

'AA Gent maakt werk van nog meer transfers'

AA Gent stelde Jordan Botaka en Davy Roef voor en zij komen over van STVV en RSC Anderlecht. Daar ...

219
{insert image alt}

Salzburg wint bekerfinale, Leverkusen pakt zege bij Freiburg

In Oostenrijk en Duitsland stonden vanavond twee wedstrijden op het porgramma. Red Bull Salzburg en ...

45
{insert image alt}

Van Eetvelt: "Wens Kompany toe dat hij ooit manager wordt van Manchester City"

Vincent Kompany kon terugkeren naar Manchester City, maar hij koos ervoor om bij RSC Anderlecht te ...

182
{insert image alt}

'Topclub krijgt Hoedt aangeboden en heeft interesse'

Royal Antwerp FC gaat afscheid nemen van Wesley Hoedt, wiens aankoopoptie van acht miljoen euro veel ...

315
{insert image alt}

'Vierde Italiaanse club in de running voor Vertonghen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

75
{insert image alt}

"Met KV Oostende hebben we voorsprong op alle andere clubs"

KV Oostende gaat de komende maanden en jaren volop werken via data. Dat is het stokpaardje van de ...

259
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over transferdossier van Chadli

Nacer Chadli kost zeker geen 8 miljoen euro, Turkse media spreken van 2 miljoen euro, en dat opent ...

340
{insert image alt}

Ruim jaar na de opstand: 'Coucke buiten' was het begin van het einde

CEO Karel Van Eetvelt liet bij zijn aanstelling in januari op de website van Anderlecht verstaan dat ...

146
{insert image alt}

'Absolute droomtransfer lonkt plots voor Marco Bizot'

Marco Bizot - in het verleden geen succesverhaal bij KRC Genk - kende een fenomenaal seizoen met AZ ...

228
{insert image alt}

'Steenrijke eigenaar van TP Mazembe stapt mogelijk in bij Anderlecht'

RSC Anderlecht zoekt naar extra kapitaal en naast Vincent Kompany, Marc Coucke en Wouter Vandenhaute ...

1062
{insert image alt}

EXCLUSIEF Genk strikt topper: "Zal snel interesse uit topcompetities lokken"

KRC Genk heeft weer een zeer interessante transfer afgerond. Het haalde Daniel Muñoz weg bij ...

392
{insert image alt}

Straf parcours van Kompany: van jeugdspeler naar grote baas

Vincent Kompany keerde in de zomer van 2019 terug bij RSC Anderlecht. Hij kreeg veel macht, maar een ...

85