De investeringen van Anderlecht: verrassend positieve balans

Foto: De investeringen van Anderlecht: verrassend positieve balans

Door het allicht definitief stopzetten van de competitie ziet Anderlecht haar laatste kans op een Europees ticket de mist ingaan. Daarmee komt voor Paars-Wit een einde aan een desastreus seizoen, dat zo mogelijk nog slechter verliep dan het vorige. Huiswerk niet goed gemaakt, zijn we dan geneigd te denken, al oogt het transferrapport van sportief directeur Michael Verschueren en co in de laatste twee mercato's toch verrassend positief.

Voor de onderstaande analyse baseren we ons op de toonaangevende website Transfermarkt, dat een inschatting maakt van elke speler zijn marktwaarde – en de Jupiler Pro League nog maar pas van een update voorzag. Op die manier kunnen we het huidige prijskaartje van de nieuwkomers in het Lotto Park afwegen tegenover het bedrag dat Anderlecht neertelde om hen in huis te halen. Hoewel hun bijdrage op het veld in de meeste gevallen vrij beperkt bleef, ziet het resultaat van die oefening er lang niet verkeerd uit. Al werd daarbij dus wel geen rekening gehouden met de soms al te gortige salarissen.

BUITEN BESCHOUWING: -/+ 0 MILJOEN

Verschueren greep in deze campagne terug naar tal van huurlingen, waarbij slechts in twee gevallen een aankoopoptie werd bedongen. Die van winteraanwinst Marko Pjaca (24) situeert zich naar verluidt rond zijn marktwaarde van 7,5 miljoen, hoewel de details van die deal nog steeds niet duidelijk zijn. Leeftijdsgenoot Derrick Luckassen (24) zou dan weer een zestal miljoen moeten kosten, het dubbele van de prijs die op zijn hoofd wordt gekleefd. Al wil Anderlecht toch een regeling zoeken met PSV. Net zoals het Nacer Chadli (30), wiens waarde op 10 miljoen wordt geschat, graag zou houden.Of deze dossiers ook werkelijk haalbaar zijn valt nog af te wachten, maar hier kunnen we ze alvast niet in overweging nemen. Ook Dejan Joveljic (20) en Philippe Sandler (23), van wie de toekomst in onze hoofdstad nog veel onzekerder is, laten we dus buiten beschouwing. Hetzelfde geldt voor Samir Nasri (32), in theorie goed voor een virtuele winst van twee miljoen. Per slot van rekening kwam de gewezen ster gratis de rangen versterken en is hij vandaag twee miljoen waard. In de praktijk leden de Brusselaars echter een verlies van ongeveer drie miljoen op de flop met het peperdure loon.

3 BEPERKTE VERLIEZEN: - 1,9 MILJOEN

Wanneer we ons beperken tot de definitieve transfers merken we drie geringe verliesposten op. Te beginnen met Aristote Nkaka (24), een erfenis van Marc Coucke zijn overgang vanuit Oostende die pas vorige zomer officieel werd gemaakt. Nog voor hij aankwam in het Lotto Park paste de controleur van één miljoen er evenwel al niet meer in de plannen, met een volledig seizoen op uitleenbeurt in Spanje tot gevolg. Daar vond hij evenmin zijn draai, waardoor zijn marktwaarde al zakte tot 600 duizend euro.

Een soortgelijk geval is dat van Landry Dimata, vorig jaar al gehuurd van Wolfsburg maar pas in juli voor vijf miljoen definitief overgenomen. De intussen 22-jarige spits is dan ook een goalgetter pur sang en had nog steeds een grote progressiemarge. Of zijn voorspelde toekomst aan de top er nog van zal komen is nu echter nog maar de vraag, want helaas blijft zijn knie hem maar blokkeren. De Jonge Duivel werd zo al gedegradeerd tot vier miljoen, waar wel nog altijd vertrouwen in zijn potentieel uit blijkt.Door de afwezigheid van Dimata begon Anderlecht zonder spits aan het seizoen, een euvel dat Kemar Roofe (27) moest komen verhelpen. De Engelsman had na zijn aankomst in augustus evenwel langer nodig dan voorzien om fit te geraken, toonde daarna even zijn killerinstinct om vervolgens een terugval te kennen en zich opnieuw te blesseren. Ondanks het aardige rapport van zes goals in 13 optredens liet hij dan ook slechts een matige indruk na. Met een virtueel verlies van een half miljoen tot gevolg.

3 MINIEME WINSTEN: + 1,1 MILJOEN

Over naar de winstkolom, waar Michel Vlap (22) de kleinste marge genereert. Slechts 100 duizend euro bonus ten opzichte van de 6,9 miljoen die Anderlecht voor hem neertelde, al mag dat uiteindelijk nog een groot succes worden genoemd. De Nederlander stevende immers lange tijd af op een status als absolute floptransfer, maar herpakte zich na nieuwjaar. Geen spelmaker die een ploeg eigenhandig kan doen draaien, maar wel iemand die in een draaiend elftal altijd zijn doelpunten mee zal pikken.We hadden hem misschien buiten beschouwing kunnen laten, maar Anthony Vanden Borre verdient respect voor zijn inspanningen om weer prof te worden. De 32-jarige rechtsback viel op het verkeerde moment uit en wacht nog op een kans die mogelijk nooit zal komen, maar is vandaag toch alweer 300 duizend euro waard. Tot slot kunnen we aan de overkant ook over Kemar Lawrence (27) geen oordeel vellen. Toch is de Jamaicaan nu al 700 duizend euro meer waard dan zijn aankoopsom van 1,3 miljoen.

3 VOLTREFFERS: + 12,55 MILJOEN

Anderlecht hoopt alvast dat de linksachter straks net zo goed uitdraait als Michael Murillo, eveneens weggeplukt bij NY Redbulls. De 24-jarige Panamees ontpopte zich na de winterstop in geen tijd tot een absolute meerwaarde op de rechterflank, zowel in offensief áls defensief opzicht, en lijkt voor amper 700 duizend euro nu al een koopje. Vandaag wordt zijn marktwaarde reeds op 3,5 miljoen geschat, een projectie waar zelfs nog flink wat rek op zit. Wellicht voor altijd hét pronkstuk van Verschueren.

Toch was de beste transfer van dit seizoen ongetwijfeld Hendrik Van Crombrugge (26), al werd Thomas Didillon mogelijk iets te snel opgegeven. Toch heeft Paars-Wit niet te klagen dat het de doelman voor 2,25 miljoen oppikte in Eupen, want een heel jaar lang was hij een van de weinige steunpilaren. Vooral vanuit Duitsland neemt de interesse dan ook toe, maar zelf gaf de Rode Duivel aan gerust te willen blijven. Mocht hij toch vertrekken, is zijn actuele waarde van zeven miljoen wel een aardige winst.Zowel op als naast het veld lagen de verwachtingen misschien iets hoger, maar wie anders dan Vincent Kompany voert hier de lijst aan. Blessures hielden de speler-inspirator helaas veel te vaak aan de kant, al weerhield dat hem er niet van om te tonen dat hij op 33-jarige leeftijd nog moeiteloos meekan in de JPL. Gratis teruggekeerd van Manchester City en nog altijd vijf miljoen waard, hoewel een vertrek niet meer aan de orde zal zijn. Hoe dan ook een meerwaarde met zijn leiderschap, uitstraling en commercieel nut.

DE BALANS: + 11,75 MILJOEN

Op die manier komt een toprendement van 11,75 miljoen uit de bus, al dient dat wel met een korreltje zout te worden genomen. Om te beginnen werden de zware salarissen niet in rekening gebracht, wat niet alleen de balans voor Kompany verschuift maar tevens een ander licht werpt op de passages van Nasri en Chadli. Daarnaast zou ook het verlies op Dimata wel eens heel wat erger kunnen uitdraaien, al kruisen we uiteraard mee onze vingers voor zijn revalidatie. Tot slot kwamen in de competitie van alle geslaagde aankopen alleen Vlap en Van Crombrugge meer dan 15 keer in actie.Het blijft hier dus opletten voor een vertekend beeld, zowel langs positieve als negatieve zijde. Hoewel beschikbaarheid een probleem was, zit het met het potentieel van heel wat nieuwkomers per slot van rekening best wel snor. Van Crombrugge en Murillo zijn voltreffers, Vlap kwam erdoor, Lawrence lijkt op papier een mogelijke topper terwijl Roofe, Dimata en zelfs Vanden Borre nog voor een verrassing kunnen zorgen. Zeker niet al slecht nieuws wat de klok slaat dus, al faalde Verschueren wel in het samenstellen van een evenwichtige kern. Aan Peter Verbeke om nu de juiste toevoegingen te vinden.

POLL: Wie was volgens u de beste aanwinst bij Anderlecht dit seizoen?

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

Vandaag 25 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1147

Gisteren 24 Mei 2020

{insert image alt}

Voorzitter La Liga onthult bijzonder plan voor eerste match na hervatting

De Bundesliga was de eerste van de vijf grote Europese competities die weer op gang getrapt werd, ...

33
{insert image alt}

Martinez: "Natuurlijk zijn er mogelijkheden geweest om te vertrekken"

De KBVB kon woensdag met uitstekend nieuws komen, want het maakte bekend dat Roberto Martinez langer ...

40
{insert image alt}

'Juventus krijgt slecht nieuws van Barça-middenvelder'

Juventus wil ondanks de coronacrisis zich in de zomer stevig gaan versterken en de Oude Dame is al ...

71
{insert image alt}

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

Felice Mazzu heeft zo'n zeven maanden na zijn ontslag bij KRC Genk een nieuwe uitdaging gevonden, ...

98
{insert image alt}

STVV-spits lonkt naar MLS: "Wil graag in Miami spelen"

Sint-Truiden zal in de zomer nog werk hebben om zijn ploeg voor volgend seizoen vast te stellen. De ...

67
{insert image alt}

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

In Brazilië heeft de populaire krant O Globo details vrijgegeven over een onderzoek naar ...

310
{insert image alt}

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

In Spanje kwam er deze week uitstekend nieuws, want de regering zette het licht op groen om La Liga ...

142
{insert image alt}

Nieuwe eigenaars KVO beloven snel transfergeweld

Voor KV Oostende breekt een nieuw tijdperk aan, voor de zoveelste keer. 2,5 jaar na het vertrek van ...

188
{insert image alt}

Genk bevestigt interesse in Dessers: "Ideaal profiel"

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

332
{insert image alt}

'Vertonghen krijgt aanbieding uit La Liga binnen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

271
{insert image alt}

Xabi Alonso vol lof over jeugdproduct van Anderlecht

Xabi Alonso kende een prachtige carrière bij onder meer Liverpool, Real Madrid en Bayern München ...

262
{insert image alt}

'Spanje spreekt schande: CL-wedstrijd Liverpool leidde tot 41 doden'

Dat de wedstrijd Atalanta - Valencia in Milaan een broeinest voor het coronavirus was, is allang ...

0
{insert image alt}

Trekt Cyle Larin naar de Eredivisie?

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

173
{insert image alt}

'KRC Genk legt bod neer voor Dessers'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

1008
{insert image alt}

'Inter lijkt Vanheusden na één jaar al terug te kopen van Standard'

Standard heeft het financieel niet makkelijk, maar Internazionale lijkt redding te gaan brengen. De ...

438