Storm op komst: stopzetting JPL heeft gigantische gevolgen

Foto: Storm op komst: stopzetting JPL heeft gigantische gevolgen

De kogel is – zo goed als – door de kerk. Hoewel de UEFA nog alle ruimte overliet om de Jupiler Pro League na de coronastop weer te hervatten, besloten de profclubs in België er nu al een streep door te trekken. Een verdict waar ook de spelers zich in kunnen vinden, zo vernamen we eerder vandaag, al verleenden zij zo wel hun medewerking aan een mogelijk overhaaste beslissing. Die bovendien ook nog eens als een boemerang in hun gezicht terug kan keren.

Eerst de feiten nog eens op een rijtje. Club Brugge wordt vroegtijdig uitgeroepen tot landskampioen, gezien de riante voorsprong van Blauw-Zwart een niet meer dan logisch gevolg van de richting die nu wordt uitgeslagen. De strijd om de Europese tickets beloofde wél nog spannend te worden, al kunnen AA Gent, Charleroi en Standard zich vast vinden in de huidige verdeling. Antwerp hoopt haar plaatsje dan weer nog op te kunnen waarderen via de bekerfinale, iets waarover een werkgroep duidelijkheid moet brengen. Net zoals over het al dan niet afwerken van de terugwedstrijd in de promotiefinale.

SOLIDE SOLIDARITEIT?

Hier wringt het schoentje al meteen een eerste keer. Anderlecht en KRC Genk, benadeelde partijen in de oplossing die nu op tafel ligt, waren al bij al nog vrij snel bereid om te plooien en mee te stappen in het verhaal. Voorlopig doen ook Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven dat nog, al gaan zij er dan wel ongetwijfeld allen vanuit volgend jaar op het hoogste niveau aan te mogen treden. Een plan dat, afhankelijk van wat de werkgroep met onder meer Peter Croonen en Michel Louwagie het meest geschikt acht, nog in duigen kan vallen. Het genoemde tweetal is alvast voorstander van de play-offs.Indien dat systeem in stand wordt gehouden, trekken twee van die drie laatste teams aan het kortste eind. 1A blijft dan een competitie met 16 ploegen, waarin Beerschot óf OH Leuven de plaats van zakker Waasland-Beveren inneemt – hoewel ze zich op de Freethiel mathematisch nog konden redden. Wij houden ons hart nu dan ook al vast voor het gekibbel dat zal volgen wanneer hier uitsluitsel over komt, om dan nog maar te zwijgen over de onvermijdelijke licentieprocedures. Vandaag kozen onze clubs eindelijk voor solidariteit, maar de vraag is toch hoe lang dat stand zal houden onder druk van het eigenbelang.

NOG STEEDS VEEL VRAGEN

Het blijft per slot van rekening opmerkelijk dat, zelfs wanneer zowat iedereen aan hetzelfde zeil trekt, een échte beslissing nemen te moeilijk lijkt. Het merendeel van de Pro League stond te popelen om de boeken dicht te doen, maar een antwoord op de meest penibele vragen werd wel niet geformuleerd. Vreemd dus dat de Belgische competitie, die voor het overige bezwaarlijk een voorloper kan worden genoemd en zich in andere kwesties maar al te graag achter de regels van overheid en UEFA verstopt, hier plots zo snel tot zulk een drastische maatregel overgaat. Zonder alle aspecten ervan op te klaren.Hoewel de volksgezondheid uiteraard primeert en de duidelijkheid over wat te komen staat voor veel clubs deugd zal doen, neigt het dan ook nog steeds naar een overhaaste beslissing. Ingegeven door, laat ons wel wezen, economische motieven. Al kunnen de teams zichzelf wat dat betreft wel nog in de voet schieten indien de claim van de tv-rechtenhouders alsnog gegrond blijkt. Ook over onvermijdelijke compensaties naar de abonnees toe werd hopelijk al nagedacht. Vanuit de Pro League werden alvast geen richtlijnen gegeven, bij de meeste ploegen is het dan ook nog altijd wachten op communicatie.

SALARISSEN IN HET VIZIER

Als zulk een meerderheid het voorstel om er de brui aan te geven genegen is, beseffen ook wij echter dat hier weinig tegenin te brengen valt. Zeker omdat blijkbaar ook heel wat spelers er de voorkeur aan gaven. Opnieuw stellen we ons echter de vraag of zij alle gevolgen wel goed overdacht hebben. Vermits het vermijden van een financiële crisis centraal stond bij het besluit om de competitie op te schorten, komen voortaan tenslotte vooral hun salarissen in het vizier. Nu clubs met zekerheid weten dat ze hen de volgende maanden niet nodig hebben, klinkt technische werkloosheid immers eens zo aanlokkelijk.Hier gaf de Pro League wél al advies om de sociale zekerheid niet te belasten, zeker omdat de politiek de belastingvoordelen voor profvoetballers al langer aan wil pakken. Door de riant betaalde spelers tijdens de crisis ten laste van de overheid te plaatsen, komt die gunstige regeling voor de clubs namelijk nog meer onder vuur te staan. Toch besliste onder andere Waasland-Beveren reeds de stap te zetten, terwijl ook Anderlecht zonder de geste van Vincent Kompany en co in de problemen dreigde te komen. We durven er dan ook geld op te verwedden dat in de komende weken nóg teams in financiële nood zullen volgen.

PANIEKREACTIE(S)

Anderen werken naar verluidt een regeling rond loonsvermindering uit, waarmee dus opnieuw in de zakken van de spelers wordt gezeten. Een beter alternatief dan technisch werkloos thuiszitten, al blijft het de vraag hoeveel ploegen hiertoe hadden durven overgaan indien er nog uitzicht op een hervatting van de actie was geweest. Zelfs vandaag zijn we er niet helemaal van overtuigd dat bijvoorbeeld Anderlecht de maatregel werkelijk had durven invoeren, want per slot van rekening is de PR-schade in dat geval niet te overzien. Niet alleen naar de samenleving toe, maar ook voor potentiële aanwinsten in de toekomst.Wat de heren voetballers betreft kunnen we in zekere zin dan ook spreken van een licht overdreven paniekreactie, ingegeven door de twijfels over hun nabije toekomst. Iets wat trouwens ook voor het merendeel van de clubs opgaat. Bart Verhaeghe kan alvast niet met de vinger gewezen worden dat hij zijn stiekeme plannetje heeft doorgedrukt, want het format met 18 tot 20 ploegen waar de Club Brugge-preses voorstander van is kwam er voorlopig niet door. Marc Coucke, zijn tegenhanger bij Anderlecht die liever nog wou voetballen, beet eveneens in het zand. De meerderheid heeft duidelijk gesproken.

LOGISCH DOCH OVERHAAST

Wat dat betreft is de conclusie die vandaag uit de bus kwam vallen niet meer dan logisch. Indien 19 van de 24 profclubs aangeven de wapens liever definitief neer te leggen, heeft het immers weinig zin om te blijven opperen voor een nieuw startschot. Wie weet zet het coronavirus de komende maand zelfs nog andere landen aan om ons voorbeeld te volgen. Wanneer de crisis straks hopelijk toch voldoende ingedijkt is om de bal elders weer aan het rollen te laten gaan, kijken we met z'n allen echter ongetwijfeld terug op dit moment. En komen we allicht tot de consensus dat de JPL, waar beslissingen anders zó lang aanslepen, hier misschien net iets te overhaast te werk ging.

POLL: Wat vindt u van de beslissing om de JPL stop te zetten?

'Club Brugge wil uitpakken met 'nieuwe Berge'

TRANSFERUURTJE: 'Mata op weg naar uitgang bij Club, Bornauw grof wild'

'Barça schuift peperdure aankoop genadeloos aan de kant'

Vandaag 07 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wat na Mata: de 3 (of 4?) opties voor Club Brugge

Meester over Eden Hazard in Madrid, DJ bij de Blauw-Zwarte titelviering en zelfs Speler van het ...

538
{insert image alt}

Miljoenendeal verklapt visie: Genk moet kleur bekennen

KRC Genk wil het afgelopen teleurstellend voetbalseizoen zo snel mogelijk vergeten. Een zevende ...

1675
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 430 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Volgende week beginnen ze er allicht ook in Spanje opnieuw aan, maar voorlopig blijft de Bundesliga ...

75
{insert image alt}

'Barça schuift peperdure aankoop genadeloos aan de kant'

FC Barcelona wil deze zomer een pak spelers van de hand doen om de financiële verliezen te ...

3
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Mata op weg naar uitgang bij Club, Bornauw grof wild'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

57
{insert image alt}

'Club Brugge wil uitpakken met 'nieuwe Berge'

Heel veel tijd heeft Club Brugge niet om na te genieten van de recente titelwinst. De technische ...

303
{insert image alt}

'Anderlecht gaat vol voor derde zomeraanwinst'

Met Peter Verbeke heeft Anderlecht een nieuwe weg ingeslagen qua transfers. Met Ilias Takidine (KRC ...

353
{insert image alt}

"Toen is de klik tussen Leko en D'Onofrio gekomen"

Te ouderwets, te veel fysiek voetbal, te veeleisend. Laszlo Bölöni moet door een combinatie van ...

252
{insert image alt}

'Revelatie Traoré verrast met toptransfer in Premier League'

Weinig spelers maakten dit seizoen zo'n impact op de Premier League zoals Adama Traoré. De ...

364
{insert image alt}

'Club reageert mysterieus op transferbod Mata'

Niet Hans Vanaken of Simon Mignolet, maar wel Clinton Mata werd dit seizoen door de fans van Club ...

544
{insert image alt}

'Lazio wil transfer realiseren bij Anderlecht'

De Serie A is voor veel spelers weinig aantrekkelijk, maar het Calcio lijkt voor veel exponenten een ...

405
{insert image alt}

'Standard aast op ex-Club-speler als hoofdcoach'

Voorlopig is het nog gissen wie volgend seizoen de hoofdtrainer wordt van Standard Liège. Momenteel ...

367
{insert image alt}

'Arsenal haalt extra grinta met toptransfer bij Juventus'

Juventus heeft op papier meer dan voldoende centrale verdedigers beschikking alle beschikbare ...

189
{insert image alt}

'PSV-transfer van 50 miljoen euro in de maak'

Volgens het Italiaanse medium Radio Kiss Kiss is er een kans dat Donyell Malen in de aanstaande ...

117
{insert image alt}

'Charleroi krijgt concurrentie van twee clubs voor aanvaller'

Sporting Charleroi wil dolgraag aanvaller Frank Tsadjout nog een jaar huren van AC Milan. De ...

58
{insert image alt}

Club Brugge neemt weldra beslissing over verdediger

Club Brugge moet de komende weken en maanden een aantal beslissingen gaan nemen over uitgeleende ...

269
{insert image alt}

Preud'homme spreekt over invloed van Mogi Bayat

Standard kreeg de afgelopen maanden kritiek vanwege de steeds grotere rol van Mogi Bayat binnen de ...

428
{insert image alt}

'Manchester United gaat aan de haal met smaakmaker van Ajax'

Ajax gaat alweer een smaakmaker de club zien verlaten. Real Madrid leek de beste papieren te hebben, ...

276

Gisteren 06 Juni 2020

{insert image alt}

'Bornauw is zeer gegeerd na sterk seizoen bij FC Köln'

Sebastiaan Bornauw vertrok vorige zomer ietwat verrassend bji Anderlecht, dat hem voor 6 miljoen ...

420
{insert image alt}

"Cercle komt met voorstel voor 20 clubs in 1A, annulering seizoen kan nog"

Op 15 mei leek er eindelijk duidelijkheid te komen over de afwikkeling van dit seizoen, toen de Pro ...

1238
{insert image alt}

Hazard lijkt helemaal klaar voor herstart La Liga op beelden Real (📸)

Op 11 juni beginnen ze er ook weer aan in La Liga, waar ze nog elf speeldagen moeten afwerken om het ...

242
{insert image alt}

Charleroi kijkt uit naar Europa League: "Een mooi parcours afleggen"

Charleroi was dit seizoen opnieuw één van de aangename verrassingen van de Jupiler Pro League. Het ...

107
{insert image alt}

'Juventus en Inter vechten bittere transferstrijd uit'

Op 20 juni gaat de Serie A weer van start en kan Internazionale opnieuw proberen om Juventus van de ...

180
{insert image alt}

'Reservedoelman Cercle kan verrassende transfer naar Ligue 1 maken'

Cercle Brugge had dit seizoen de nodige moeite met zijn doelmannen en stelde maar liefst vier ...

195
{insert image alt}

Mazzu krijgt stevige veeg uit de pan van Gheorghe Hagi

Nadat hij in januari al op huurbasis naar Rangers gestuurd werd, nam KRC Genk onlangs definitief ...

1010
{insert image alt}

'Batshuayi moet niet wanhopen: drie clubs al op de loer'

Chelsea heeft zich reeds versterkt met Ajax-ster Hakim Ziyech en hoopt deze zomer nog een paar grote ...

524
{insert image alt}

'Winger met verleden bij Standard kan terug naar de JPL'

Door het coronavirus beschikken de clubs dezer dagen over een pak minder geld om transfers te doen ...

259
{insert image alt}

KV Oostende kondigt nieuwe sportieve én extrasportieve baas aan

Het had heel wat voeten in de aarde, maar KV Oostende pakte dan toch zijn proflicentie voor volgend ...

218
{insert image alt}

'Standard kan stevig verrassen met opvolger Preud'homme'

Het is nog altijd wachten op duidelijkheid over de toekomst van Michel Preud'homme, maar iedereen ...

859
{insert image alt}

RTBF: "Club Brugge ziet Clinton Mata naar Bundesliga trekken"

Niet Hans Vanaken of Simon Mignolet, maar wel Clinton Mata werd dit seizoen door de fans van Club ...

2681
{insert image alt}

Dortmund verstevigt tweede plaats met zuinige zege in Belgisch duel

Borussia Dortmund heeft zijn tweede plaats in de Bundesliga weer wat verstevigd. Het profiteerde van ...

176
{insert image alt}

Cercle profiteert dubbel van faillissement Lokeren

Het Belgische voetbal verloor een tijdje terug alweer één van zijn traditieclubs met het ...

633
{insert image alt}

Marca: 'LaLiga gaat stap verder dan Bundesliga en komt met kunstmatig publiek'

In de Bundesliga kunnen we momenteel wennen aan de kunstmatige stadiongeluiden, La Liga zal echter ...

137