Storm op komst: stopzetting JPL heeft gigantische gevolgen

Foto: Storm op komst: stopzetting JPL heeft gigantische gevolgen

De kogel is – zo goed als – door de kerk. Hoewel de UEFA nog alle ruimte overliet om de Jupiler Pro League na de coronastop weer te hervatten, besloten de profclubs in België er nu al een streep door te trekken. Een verdict waar ook de spelers zich in kunnen vinden, zo vernamen we eerder vandaag, al verleenden zij zo wel hun medewerking aan een mogelijk overhaaste beslissing. Die bovendien ook nog eens als een boemerang in hun gezicht terug kan keren.

Eerst de feiten nog eens op een rijtje. Club Brugge wordt vroegtijdig uitgeroepen tot landskampioen, gezien de riante voorsprong van Blauw-Zwart een niet meer dan logisch gevolg van de richting die nu wordt uitgeslagen. De strijd om de Europese tickets beloofde wél nog spannend te worden, al kunnen AA Gent, Charleroi en Standard zich vast vinden in de huidige verdeling. Antwerp hoopt haar plaatsje dan weer nog op te kunnen waarderen via de bekerfinale, iets waarover een werkgroep duidelijkheid moet brengen. Net zoals over het al dan niet afwerken van de terugwedstrijd in de promotiefinale.

SOLIDE SOLIDARITEIT?

Hier wringt het schoentje al meteen een eerste keer. Anderlecht en KRC Genk, benadeelde partijen in de oplossing die nu op tafel ligt, waren al bij al nog vrij snel bereid om te plooien en mee te stappen in het verhaal. Voorlopig doen ook Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven dat nog, al gaan zij er dan wel ongetwijfeld allen vanuit volgend jaar op het hoogste niveau aan te mogen treden. Een plan dat, afhankelijk van wat de werkgroep met onder meer Peter Croonen en Michel Louwagie het meest geschikt acht, nog in duigen kan vallen. Het genoemde tweetal is alvast voorstander van de play-offs.Indien dat systeem in stand wordt gehouden, trekken twee van die drie laatste teams aan het kortste eind. 1A blijft dan een competitie met 16 ploegen, waarin Beerschot óf OH Leuven de plaats van zakker Waasland-Beveren inneemt – hoewel ze zich op de Freethiel mathematisch nog konden redden. Wij houden ons hart nu dan ook al vast voor het gekibbel dat zal volgen wanneer hier uitsluitsel over komt, om dan nog maar te zwijgen over de onvermijdelijke licentieprocedures. Vandaag kozen onze clubs eindelijk voor solidariteit, maar de vraag is toch hoe lang dat stand zal houden onder druk van het eigenbelang.

NOG STEEDS VEEL VRAGEN

Het blijft per slot van rekening opmerkelijk dat, zelfs wanneer zowat iedereen aan hetzelfde zeil trekt, een échte beslissing nemen te moeilijk lijkt. Het merendeel van de Pro League stond te popelen om de boeken dicht te doen, maar een antwoord op de meest penibele vragen werd wel niet geformuleerd. Vreemd dus dat de Belgische competitie, die voor het overige bezwaarlijk een voorloper kan worden genoemd en zich in andere kwesties maar al te graag achter de regels van overheid en UEFA verstopt, hier plots zo snel tot zulk een drastische maatregel overgaat. Zonder alle aspecten ervan op te klaren.Hoewel de volksgezondheid uiteraard primeert en de duidelijkheid over wat te komen staat voor veel clubs deugd zal doen, neigt het dan ook nog steeds naar een overhaaste beslissing. Ingegeven door, laat ons wel wezen, economische motieven. Al kunnen de teams zichzelf wat dat betreft wel nog in de voet schieten indien de claim van de tv-rechtenhouders alsnog gegrond blijkt. Ook over onvermijdelijke compensaties naar de abonnees toe werd hopelijk al nagedacht. Vanuit de Pro League werden alvast geen richtlijnen gegeven, bij de meeste ploegen is het dan ook nog altijd wachten op communicatie.

SALARISSEN IN HET VIZIER

Als zulk een meerderheid het voorstel om er de brui aan te geven genegen is, beseffen ook wij echter dat hier weinig tegenin te brengen valt. Zeker omdat blijkbaar ook heel wat spelers er de voorkeur aan gaven. Opnieuw stellen we ons echter de vraag of zij alle gevolgen wel goed overdacht hebben. Vermits het vermijden van een financiële crisis centraal stond bij het besluit om de competitie op te schorten, komen voortaan tenslotte vooral hun salarissen in het vizier. Nu clubs met zekerheid weten dat ze hen de volgende maanden niet nodig hebben, klinkt technische werkloosheid immers eens zo aanlokkelijk.Hier gaf de Pro League wél al advies om de sociale zekerheid niet te belasten, zeker omdat de politiek de belastingvoordelen voor profvoetballers al langer aan wil pakken. Door de riant betaalde spelers tijdens de crisis ten laste van de overheid te plaatsen, komt die gunstige regeling voor de clubs namelijk nog meer onder vuur te staan. Toch besliste onder andere Waasland-Beveren reeds de stap te zetten, terwijl ook Anderlecht zonder de geste van Vincent Kompany en co in de problemen dreigde te komen. We durven er dan ook geld op te verwedden dat in de komende weken nóg teams in financiële nood zullen volgen.

PANIEKREACTIE(S)

Anderen werken naar verluidt een regeling rond loonsvermindering uit, waarmee dus opnieuw in de zakken van de spelers wordt gezeten. Een beter alternatief dan technisch werkloos thuiszitten, al blijft het de vraag hoeveel ploegen hiertoe hadden durven overgaan indien er nog uitzicht op een hervatting van de actie was geweest. Zelfs vandaag zijn we er niet helemaal van overtuigd dat bijvoorbeeld Anderlecht de maatregel werkelijk had durven invoeren, want per slot van rekening is de PR-schade in dat geval niet te overzien. Niet alleen naar de samenleving toe, maar ook voor potentiële aanwinsten in de toekomst.Wat de heren voetballers betreft kunnen we in zekere zin dan ook spreken van een licht overdreven paniekreactie, ingegeven door de twijfels over hun nabije toekomst. Iets wat trouwens ook voor het merendeel van de clubs opgaat. Bart Verhaeghe kan alvast niet met de vinger gewezen worden dat hij zijn stiekeme plannetje heeft doorgedrukt, want het format met 18 tot 20 ploegen waar de Club Brugge-preses voorstander van is kwam er voorlopig niet door. Marc Coucke, zijn tegenhanger bij Anderlecht die liever nog wou voetballen, beet eveneens in het zand. De meerderheid heeft duidelijk gesproken.

LOGISCH DOCH OVERHAAST

Wat dat betreft is de conclusie die vandaag uit de bus kwam vallen niet meer dan logisch. Indien 19 van de 24 profclubs aangeven de wapens liever definitief neer te leggen, heeft het immers weinig zin om te blijven opperen voor een nieuw startschot. Wie weet zet het coronavirus de komende maand zelfs nog andere landen aan om ons voorbeeld te volgen. Wanneer de crisis straks hopelijk toch voldoende ingedijkt is om de bal elders weer aan het rollen te laten gaan, kijken we met z'n allen echter ongetwijfeld terug op dit moment. En komen we allicht tot de consensus dat de JPL, waar beslissingen anders zó lang aanslepen, hier misschien net iets te overhaast te werk ging.

POLL: Wat vindt u van de beslissing om de JPL stop te zetten?

'Newcastle klopt aan voor transfer bij Anderlecht'

'Real identificeert klepper als opvolger van Courtois'

'Custovic niet langer hoofdcoach van KV Oostende'

Vandaag 06 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Tienersensatie De Ketelaere: aan de top van Europa

Scoren deed hij nog maar twee keer, maar het talent van Charles De Ketelaere kan niet worden ...

2244
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 430 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Volgende week beginnen ze er allicht ook in Spanje opnieuw aan, maar voorlopig blijft de Bundesliga ...

51
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Nieuwe prioriteit RSCA, witte rook rond Mertens'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

1
{insert image alt}

"Wellenreuther wordt nummer één, Van Crombrugge verkocht"

Na Ilias Takidine pakte Anderlecht uit met hun tweede zomeraanwinst. Doelman Timon ...

56
{insert image alt}

'Cercle talmt niet en zet in op nieuwe aanvaller'

Cercle Brugge is reeds begonnen met de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen. En daar gaat de ...

91
{insert image alt}

'Custovic niet langer hoofdcoach van KV Oostende'

Bij KV Oostende staat er nog bijzonder veel te gebeuren. De club moet op zoek gaan naar ongeveer ...

92
{insert image alt}

'Newcastle klopt aan voor transfer bij Anderlecht'

Jérémy Doku veroverde de harten van de Paars-Witte achterban door zijn snelle dribbels en ...

463
{insert image alt}

'Real identificeert klepper als opvolger van Courtois'

Met Thibaut Courtois zit Real Madrid nog meerdere jaren opgezadeld met een doelman van topniveau, ...

220
{insert image alt}

Yoni Buyens gaat aan de slag in de provinciale reeksen

De profcarrière van Yoni Buyens zit er op 32-jarige leeftijd op. De verdedigende middenvelder heeft ...

81
{insert image alt}

Defour: "Geen akkoord met Antwerp? Dan is dat maar zo"

Vorige zomer haalde Antwerp FC uit met enkele knaltransfers. Zo werden (ex-)Rode Duivels Kevin ...

209
{insert image alt}

'Essevee ruikt geld: Berahino gewild in Engeland en Frankrijk'

Zulte Waregem beleefde vorig seizoen een jaargang met hoogtes en laagtes. Essevee miste haar start ...

122
{insert image alt}

Stijlbreuk bij Anderlecht: doelpunten boven esthetiek?

Als gevolg van een doorgevoerde kapitaalsverhoging kan een financieel getergd Anderlecht straks ...

508
{insert image alt}

"PSG verkoopt geen sterspelers, we kopen ze juist"

Ánder Herrera maakt zich geen zorgen over de sportieve toekomst van Paris Saint-Germain. De Franse ...

63
{insert image alt}

'STVV hoopt zaken te doen met Norwich City en Inter'

STVV gaat naast Chris Durkin nog een aantal spelers moeten aantrekken. Technisch directeur André ...

92
{insert image alt}

Van Eetvelt geeft de transferplannen van Anderlecht prijs

Michael Verschueren is niet langer de spreekbuis van RSC Anderlecht, dat is nu aan CEO Karel Van ...

632
{insert image alt}

'Cercle Brugge denkt aan oude bekende als technisch directeur'

Cercle Brugge wil eerst een technisch directeur vastleggen en nadien komt de coach. De Bruggelingen ...

153
{insert image alt}

'MPH blijft zwijgen, beslissing lijkt vast te staan'

Het gonst al weken van de geruchten omtrent de toekomst van Michel Preud’homme bij Standard. De ...

155

Gisteren 05 Juni 2020

{insert image alt}

'Beerschot greep naast Colombiaanse transfer'

Beerschot V.A. werkt door toedoen van ex-speler Daniel Cruz samen met de Colombiaanse topclub ...

348
{insert image alt}

'Oude bekende mogelijk in beeld bij KV Oostende'

Bij KV Oostende hebben ze bijzonder veel werk voor de boeg, maar de club kan ondanks de overname ...

284
{insert image alt}

'KV Kortrijk laat Moffi op slechts één voorwaarde vertrekken'

Bij KV Kortrijk heeft men geen financiële problemen, maar de club kan uiteraard geen gekke dingen ...

509
{insert image alt}

De Jong verdedigt Didillon: "Ik beoordeel een doelman anders dan Kompany"

Max de Jong verliet na acht jaar RSC Anderlecht en de keeperstrainer werkte de afgelopen jaren samen ...

399
{insert image alt}

'Manchester Derby heeft 37 mensenlevens gekost'

De clash tussen Manchester United en Manchester City op 8 maart heeft mogelijk tientallen doden ...

0
{insert image alt}

"Zij willen mij kopen en Mehdi Bayat weet dat"

Sporting Charleroi verhuurt Omid Noorafkan aan de Iraanse eersteklasser Sepahan. Krijgt hij komend ...

113
{insert image alt}

Klucht compleet: BAS oordeelt dat Virton-Beerschot herspeeld moet worden

Het Belgische voetbal heeft een bedenkelijke reputatie opgebouwd de laatste jaren en het BAS ...

1025
{insert image alt}

BAS geeft amateurclubs ongelijk, slecht nieuws voor Waasland-Beveren?

Zestien amateurclubs hebben slecht nieuws gekregen van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport ...

400
{insert image alt}

'Club Brugge wil drie doelmannen van de hand doen'

Club Brugge heeft met Simon Mignolet de beste doelman uit de Jupiler Pro League in zijn rangen. Voor ...

1316
{insert image alt}

Martinez: "Dan zal De Bruyne vertrek bij Manchester City overwegen"

Roberto Martinez heeft zich niet populair gemaakt bij Manchester City. De bondscoach van de Rode ...

444
{insert image alt}

Preud'homme: "Fantastisch van Witsel en Fellaini, ikzelf investeerde ook"

Standard kreeg maar op de valreep zijn licentie en de club mag daarvoor Axel Witsel en Marouane ...

300
{insert image alt}

'Engelse grootmacht zet David hoog op zijn verlanglijstje'

Arsenal zou bereid zijn om Pierrick-Emerick Aubameyang van de hand te doen, aangezien hij nog maar ...

407
{insert image alt}

STVV schept duidelijkheid over transferplannen

STVV gaat naast Chris Durkin nog een aantal spelers moeten aantrekken. Technisch directeur André ...

118
{insert image alt}

Preud'homme zwijgt over toekomst: "Bepaalde pers had belang bij chaos Standard"

Het gonst al weken van de geruchten omtrent de toekomst van Michel Preud’homme bij Standard. De ...

248
{insert image alt}

'Alexandre Van Damme had andere voorzitter in gedachten bij Anderlecht'

Wouter Vandenhaute is de nieuwe voorzitter van RSC Anderlecht, maar achter de schermen waren er ook ...

1100