De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

Het tweede seizoen onder leiding van Michel Preud'homme beloofde stukken beter te zijn dan het vorige, maar dat cliché ging dit keer niet op. Standard presteerde als vanouds weer wisselvallig, en ook over de aankopen valt flink wat te vertellen. Het gros van de zomer –en winteraanwinsten stelde voorlopig immers teleur, al verdienen sommigen wel nog krediet. Hoewel de nieuwkomers met een groot rendement dun bezaaid zijn, oogt de algemene balans op die manier zelfs best nog wel snor.


Voor de onderstaande analyse baseren we ons op de toonaangevende website Transfermarkt, dat een inschatting maakt van elke speler zijn marktwaarde – en de Jupiler Pro League nog maar pas van een update voorzag. Op die manier kunnen we het huidige prijskaartje van de transfers in Sclessin afwegen tegenover het bedrag dat Alexandre Grosjean neertelde om hen in huis te halen. Een oefening die een virtuele winst van 6,15 miljoen oplevert, al gaan we hier wel van start met de mogelijke verliezen.

VELE DOCH KLEINE VERLIEZEN: - 2,45 MILJOEN

Vorig jaar werd Obbi Oulare (24) al gehuurd van Watford, dat na zijn succesvol debuut bij Club Brugge al snel meer dan acht miljoen voor hem veil had. Nadien ging het echter bergaf met de carrière van de bonkige spits, die wanneer hij fit is wel nog steeds tot de absolute top op de Belgische velden behoort. Helaas blijkt dat geen sinecure en blijven blessures hem intomen. Zijn marktwaarde bedraagt vandaag drie miljoen, 400 duizend euro minder dan zijn aankoopsom.



Mede door die blessures probeerden de Rouches meerdere opties in de punt uit, maar toch bleef Denis Dragus (20) steken op slechts vijf minuten. Nochtans maakte Grosjean vorige zomer 1,8 miljoen over aan FC Viitorul om hem naar Luik te halen. Na het vertrek van Renaud Emond naar Nantes werd de Roemeen getipt voor meer speelkansen, maar Dragus schippert nog steeds tussen bank en tribune. Zijn marktwaarde nam logischerwijze af met 300 duizend euro.

Dé pechvogel van Sclessin was dit jaar ongetwijfeld Noë Dussenne, die na een aarzelende start in augustus al voor lange tijd uitviel met een kruisbandletsel. Begin maart hervatte hij weer de trainingen, maar of de 27-jarige verdediger in de volgende jaargang mag rekenen op een basisplaats is een ander paar mouwen. Door zijn lange inactiviteit viel zijn geschatte prijskaartje alvast terug naar 650 duizend euro, terwijl Standard iets meer betaalde aan Moeskroen.



Bij KV Kortrijk legde Felipe Avenatti (26) vorig seizoen acht goals in het mandje, dus 3,5 miljoen leek een koopje. De Uruguayaanse targetman kwam door zijn wat houterige stijl evenwel al snel onder vuur te liggen bij de achterban, niet geholpen door zijn schaarse oogst van amper twee doelpunten. Veel te weinig voor de op een na duurste aanwinst van deze campagne, die zijn vertrouwen gaandeweg verloor. Net zoals een half miljoen van zijn marktwaarde.

Dan slaagde Aleksandar Boljevic er vaker in te tonen wat hij allemaal in zijn mars heeft, al acteerde hij net zoals het merendeel van zijn ploegmaats veel te wisselvallig. De 24-jarige winger kwam in de zomer voor 2,2 miljoen over van Waasland-Beveren, waar hij zo de vierde duurste uitgaande transfer ooit werd. Of hij voldoet aan het vereiste niveau bij de Rouches blijft vooralsnog echter een vraagteken. Zijn actuele waarde wordt alvast slechts op 1,7 miljoen geschat.



De laatste van zes (!) verliesposten is Eden Shamir (24), in januari pas toegevoegd aan de kern. De Israëliër moest het ijzersterke duo Samuel Bastien-Gojko Cimirot helpen ontlasten, een versterking in de breedte waar Standard 1,8 miljoen veil voor had. Nochtans werd zijn kostplaatje toen een miljoen lager geschat. Hoewel hij in Luik nog niet veel aan de bak kwam steeg dat etiket intussen naar 1,2 miljoen, nog steeds 600 duizend euro minder dan zijn aankoopbedrag.

KLEINE WINSTMARGES : + 1,7 MILJOEN

Flink wat dalers dus, al waren er toch ook enkele voltreffers. Op de backs bijvoorbeeld, te beginnen aan de linkerkant. Daar had Nicolas Gavory (25) geen probleem om zich aan te passen aan de JPL, want de Fransman vond na zijn overgang van Utrecht al snel zijn draai in ons land. Preud’homme stelde de linksachter op in élk competitieduel, waarmee hij zijn transfersom van 3,1 miljoen reeds ruimschoots rechtvaardigde. En zijn waarde zelfs met 400 duizend euro zag toenemen.



Aan de overzijde maakte leeftijdsgenoot Mergim Vojvoda iets minder indruk. Een publiekslieveling op Sclessin kunnen we de Kosovaar alvast niet noemen, noch een echte topaankoop. Wegens een gebrek aan alternatieven hield de 22-voudig international desondanks toch het hele seizoen zijn basisplaats beet. Standard betaalde Moeskroen 1,2 miljoen voor de rechtsachter, die intussen iets meer dan het dubbele waard is. Al bij al toch een geslaagde transfer dus.

SERIEUZE WINSTMARGES: + 6,9 MILJOEN

Standard begon flitsend aan de zomer door de huur van Zinho Vanheusen meteen om te zetten in een definitieve komst. Grosjean trok daarbij alle registers open en maakte maar liefst 12,6 miljoen over aan Inter, waarmee de 20-jarige verdediger in één klap de duurste inkomende transfer ooit in de JPL werd. Dit jaar minder imposant, maar de klasbak in wording is vandaag toch 15 miljoen waard. Al zou de terugkoopoptie van Inter zelfs nog drie miljoen meer bedragen.



Dé topaankoop van deze jaargang is echter Selim Amallah (23). De polyvalente en vooral ook complete middenvelder verteerde moeiteloos zijn overstap van Moeskroen en groeide zo uit tot een revelatie aan de boorden van de Samber en de Maas. Zelfs bondscoach Roberto Martinez zijn aandacht werd gewekt, al koos Amallah uiteindelijk toch voor Marokko. Qua waarde schoot hij intussen wel de lucht in, want zijn aankoopprijs van anderhalf miljoen werd al verviervoudigd.

CONCLUSIE

Als coach staan de capaciteiten van Michel Preud'homme buiten kijf, maar in Luik bekleedt hij tevens de functie van technisch directeur. Zijn inspraak in het transferbeleid is allicht dus groter dan die van Grosjean, al moet MPH zijn strepen op dat vlak duidelijk nog verdienen. Heel wat aanwinsten haalden dit seizoen per slot van rekening niet het beoogde niveau, te beginnen met de schaarse oogst van Avenatti en Oulare (opgeteld vier goals) voorin. De keuze om Emond zo gemakkelijk te laten gaan bleek dus een serieuze misvatting.

Op het middenveld zijn de twijfels rond Boljevic nog niet verdwenen en bleek Shamir voorlopig niet de gewenste versterking in de breedte. Ook Dussenne en Vojvoda lijken kantje boordje, terwijl Gavory en Amallah echte voltreffers waren. Samen met Vanheusden is het dan ook vooral aan die laatste te danken dat Standard alsnog pronkt met een virtuele winst van net iets meer dan zes miljoen. Al bij al een positieve balans dus, al mag kwaliteit boven kwantiteit voortaan toch iets meer het devies zijn.

POLL: Is Preud'homme een betere coach dan technisch directeur?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

28
28
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'
'Gent trekt buidel open: nieuwe spits onderweg'

AA Gent voert de Europe Play-offs nog altijd aan, maar zag zijn voorsprong op de vorige speeldag wel ...

54
54
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

95
95
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

114
114
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

140
140
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

68
68
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

329
329
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

27
27
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

29
29
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

329
329
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

271
271
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

481
481
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

280
280
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

517
517
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

135
135