De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

Foto: De investeringen van Standard: kwantiteit boven kwaliteit

Het tweede seizoen onder leiding van Michel Preud'homme beloofde stukken beter te zijn dan het vorige, maar dat cliché ging dit keer niet op. Standard presteerde als vanouds weer wisselvallig, en ook over de aankopen valt flink wat te vertellen. Het gros van de zomer –en winteraanwinsten stelde voorlopig immers teleur, al verdienen sommigen wel nog krediet. Hoewel de nieuwkomers met een groot rendement dun bezaaid zijn, oogt de algemene balans op die manier zelfs best nog wel snor.

Voor de onderstaande analyse baseren we ons op de toonaangevende website Transfermarkt, dat een inschatting maakt van elke speler zijn marktwaarde – en de Jupiler Pro League nog maar pas van een update voorzag. Op die manier kunnen we het huidige prijskaartje van de transfers in Sclessin afwegen tegenover het bedrag dat Alexandre Grosjean neertelde om hen in huis te halen. Een oefening die een virtuele winst van 6,15 miljoen oplevert, al gaan we hier wel van start met de mogelijke verliezen.

VELE DOCH KLEINE VERLIEZEN: - 2,45 MILJOEN

Vorig jaar werd Obbi Oulare (24) al gehuurd van Watford, dat na zijn succesvol debuut bij Club Brugge al snel meer dan acht miljoen voor hem veil had. Nadien ging het echter bergaf met de carrière van de bonkige spits, die wanneer hij fit is wel nog steeds tot de absolute top op de Belgische velden behoort. Helaas blijkt dat geen sinecure en blijven blessures hem intomen. Zijn marktwaarde bedraagt vandaag drie miljoen, 400 duizend euro minder dan zijn aankoopsom.Mede door die blessures probeerden de Rouches meerdere opties in de punt uit, maar toch bleef Denis Dragus (20) steken op slechts vijf minuten. Nochtans maakte Grosjean vorige zomer 1,8 miljoen over aan FC Viitorul om hem naar Luik te halen. Na het vertrek van Renaud Emond naar Nantes werd de Roemeen getipt voor meer speelkansen, maar Dragus schippert nog steeds tussen bank en tribune. Zijn marktwaarde nam logischerwijze af met 300 duizend euro.

Dé pechvogel van Sclessin was dit jaar ongetwijfeld Noë Dussenne, die na een aarzelende start in augustus al voor lange tijd uitviel met een kruisbandletsel. Begin maart hervatte hij weer de trainingen, maar of de 27-jarige verdediger in de volgende jaargang mag rekenen op een basisplaats is een ander paar mouwen. Door zijn lange inactiviteit viel zijn geschatte prijskaartje alvast terug naar 650 duizend euro, terwijl Standard iets meer betaalde aan Moeskroen.Bij KV Kortrijk legde Felipe Avenatti (26) vorig seizoen acht goals in het mandje, dus 3,5 miljoen leek een koopje. De Uruguayaanse targetman kwam door zijn wat houterige stijl evenwel al snel onder vuur te liggen bij de achterban, niet geholpen door zijn schaarse oogst van amper twee doelpunten. Veel te weinig voor de op een na duurste aanwinst van deze campagne, die zijn vertrouwen gaandeweg verloor. Net zoals een half miljoen van zijn marktwaarde.

Dan slaagde Aleksandar Boljevic er vaker in te tonen wat hij allemaal in zijn mars heeft, al acteerde hij net zoals het merendeel van zijn ploegmaats veel te wisselvallig. De 24-jarige winger kwam in de zomer voor 2,2 miljoen over van Waasland-Beveren, waar hij zo de vierde duurste uitgaande transfer ooit werd. Of hij voldoet aan het vereiste niveau bij de Rouches blijft vooralsnog echter een vraagteken. Zijn actuele waarde wordt alvast slechts op 1,7 miljoen geschat.De laatste van zes (!) verliesposten is Eden Shamir (24), in januari pas toegevoegd aan de kern. De Israëliër moest het ijzersterke duo Samuel Bastien-Gojko Cimirot helpen ontlasten, een versterking in de breedte waar Standard 1,8 miljoen veil voor had. Nochtans werd zijn kostplaatje toen een miljoen lager geschat. Hoewel hij in Luik nog niet veel aan de bak kwam steeg dat etiket intussen naar 1,2 miljoen, nog steeds 600 duizend euro minder dan zijn aankoopbedrag.

KLEINE WINSTMARGES : + 1,7 MILJOEN

Flink wat dalers dus, al waren er toch ook enkele voltreffers. Op de backs bijvoorbeeld, te beginnen aan de linkerkant. Daar had Nicolas Gavory (25) geen probleem om zich aan te passen aan de JPL, want de Fransman vond na zijn overgang van Utrecht al snel zijn draai in ons land. Preud’homme stelde de linksachter op in élk competitieduel, waarmee hij zijn transfersom van 3,1 miljoen reeds ruimschoots rechtvaardigde. En zijn waarde zelfs met 400 duizend euro zag toenemen.Aan de overzijde maakte leeftijdsgenoot Mergim Vojvoda iets minder indruk. Een publiekslieveling op Sclessin kunnen we de Kosovaar alvast niet noemen, noch een echte topaankoop. Wegens een gebrek aan alternatieven hield de 22-voudig international desondanks toch het hele seizoen zijn basisplaats beet. Standard betaalde Moeskroen 1,2 miljoen voor de rechtsachter, die intussen iets meer dan het dubbele waard is. Al bij al toch een geslaagde transfer dus.

SERIEUZE WINSTMARGES: + 6,9 MILJOEN

Standard begon flitsend aan de zomer door de huur van Zinho Vanheusen meteen om te zetten in een definitieve komst. Grosjean trok daarbij alle registers open en maakte maar liefst 12,6 miljoen over aan Inter, waarmee de 20-jarige verdediger in één klap de duurste inkomende transfer ooit in de JPL werd. Dit jaar minder imposant, maar de klasbak in wording is vandaag toch 15 miljoen waard. Al zou de terugkoopoptie van Inter zelfs nog drie miljoen meer bedragen.Dé topaankoop van deze jaargang is echter Selim Amallah (23). De polyvalente en vooral ook complete middenvelder verteerde moeiteloos zijn overstap van Moeskroen en groeide zo uit tot een revelatie aan de boorden van de Samber en de Maas. Zelfs bondscoach Roberto Martinez zijn aandacht werd gewekt, al koos Amallah uiteindelijk toch voor Marokko. Qua waarde schoot hij intussen wel de lucht in, want zijn aankoopprijs van anderhalf miljoen werd al verviervoudigd.

CONCLUSIE

Als coach staan de capaciteiten van Michel Preud'homme buiten kijf, maar in Luik bekleedt hij tevens de functie van technisch directeur. Zijn inspraak in het transferbeleid is allicht dus groter dan die van Grosjean, al moet MPH zijn strepen op dat vlak duidelijk nog verdienen. Heel wat aanwinsten haalden dit seizoen per slot van rekening niet het beoogde niveau, te beginnen met de schaarse oogst van Avenatti en Oulare (opgeteld vier goals) voorin. De keuze om Emond zo gemakkelijk te laten gaan bleek dus een serieuze misvatting.

Op het middenveld zijn de twijfels rond Boljevic nog niet verdwenen en bleek Shamir voorlopig niet de gewenste versterking in de breedte. Ook Dussenne en Vojvoda lijken kantje boordje, terwijl Gavory en Amallah echte voltreffers waren. Samen met Vanheusden is het dan ook vooral aan die laatste te danken dat Standard alsnog pronkt met een virtuele winst van net iets meer dan zes miljoen. Al bij al een positieve balans dus, al mag kwaliteit boven kwantiteit voortaan toch iets meer het devies zijn.

POLL: Is Preud'homme een betere coach dan technisch directeur?

'Club toont 'sterke interesse' in Chadli: AS Monaco aan zet'

'Genk moet geldbuidel stevig opentrekken voor Dessers'

'Anderlecht stelt transferplannen bij: nieuwe prioriteit duikt op'

Vandaag 25 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1175
{insert image alt}

'Barça laat Dembélé met gigantisch verlies vertrekken'

FC Barcelona wil komende mercato heel wat spelers van de hand doen, zodat het zelf de nodige ...

6
{insert image alt}

'Club toont 'sterke interesse' in Chadli: AS Monaco aan zet'

Bij Club Brugge is het voorlopig wachten op de eerste grote aanwinsten voor volgend seizoen. ...

141
{insert image alt}

'Ook Zidane in opspraak na overtreden corona-regels'

In Spanje zorgden een aantal spelers van Sevilla FC afgelopen weekend voor opschudding. Zo lieten ze ...

20
{insert image alt}

'Anderlecht stelt transferplannen bij: nieuwe prioriteit duikt op'

RSC Anderlecht wil zich tijdens de zomermercato versterken met enkele gerichte aanwinsten. Maar de ...

122
{insert image alt}

'Genk moet geldbuidel stevig opentrekken voor Dessers'

Nu de competitie definitief achter de rug is, begint het transfergeweld zich op gang te trekken op ...

103

Gisteren 24 Mei 2020

{insert image alt}

Voorzitter La Liga onthult bijzonder plan voor eerste match na hervatting

De Bundesliga was de eerste van de vijf grote Europese competities die weer op gang getrapt werd, ...

44
{insert image alt}

Martinez: "Natuurlijk zijn er mogelijkheden geweest om te vertrekken"

De KBVB kon woensdag met uitstekend nieuws komen, want het maakte bekend dat Roberto Martinez langer ...

53
{insert image alt}

'Juventus krijgt slecht nieuws van Barça-middenvelder'

Juventus wil ondanks de coronacrisis zich in de zomer stevig gaan versterken en de Oude Dame is al ...

84
{insert image alt}

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

Felice Mazzu heeft zo'n zeven maanden na zijn ontslag bij KRC Genk een nieuwe uitdaging gevonden, ...

116
{insert image alt}

STVV-spits lonkt naar MLS: "Wil graag in Miami spelen"

Sint-Truiden zal in de zomer nog werk hebben om zijn ploeg voor volgend seizoen vast te stellen. De ...

76
{insert image alt}

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

In Brazilië heeft de populaire krant O Globo details vrijgegeven over een onderzoek naar ...

385
{insert image alt}

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

In Spanje kwam er deze week uitstekend nieuws, want de regering zette het licht op groen om La Liga ...

162
{insert image alt}

Nieuwe eigenaars KVO beloven snel transfergeweld

Voor KV Oostende breekt een nieuw tijdperk aan, voor de zoveelste keer. 2,5 jaar na het vertrek van ...

206
{insert image alt}

Genk bevestigt interesse in Dessers: "Ideaal profiel"

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

346
{insert image alt}

'Vertonghen krijgt aanbieding uit La Liga binnen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

283
{insert image alt}

Xabi Alonso vol lof over jeugdproduct van Anderlecht

Xabi Alonso kende een prachtige carrière bij onder meer Liverpool, Real Madrid en Bayern München ...

283
{insert image alt}

'Spanje spreekt schande: CL-wedstrijd Liverpool leidde tot 41 doden'

Dat de wedstrijd Atalanta - Valencia in Milaan een broeinest voor het coronavirus was, is allang ...

0
{insert image alt}

Trekt Cyle Larin naar de Eredivisie?

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

192
{insert image alt}

'KRC Genk legt bod neer voor Dessers'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

1018
{insert image alt}

'Inter lijkt Vanheusden na één jaar al terug te kopen van Standard'

Standard heeft het financieel niet makkelijk, maar Internazionale lijkt redding te gaan brengen. De ...

453