De spreidstand van Kompany: tussen spelers en bestuur

Foto: De spreidstand van Kompany: tussen spelers en bestuur

Zijn debuut als manager werd geen succes, maar de dubbele functie van Vincent Kompany als speler-inspirator van Anderlecht werpt eindelijk haar vruchten af. De iconische leider overtuigde eerst zijn troepen om een deel van hun salaris in te leveren, en lijkt nu vervolgens voor zij die zich niet langer kunnen vinden in de deal eigenhandig bij te zullen passen. Hoe dan ook een knappe geste die getuigt van een groot hart voor de club, al is er misschien toch een beetje sprake van een dubbele agenda.

Nu ja, dubbele agenda. Laat ons zeggen dat de korte lijnen die Vince the Prince ook met de nieuwe beleidsmakers in het Lotto Park onderhoudt in deze crisis handig van pas komen, zelfs al werden die voor het ontslag van Pär Zetterberg blijkbaar eventjes doorknipt. Vandaag kunnen Marc Coucke, Karel Van Eetvelt en de rest van de Brusselse zwaargewichten Kompany zijn spreidstand tussen kleed –en bestuurskamer evenwel maar al te goed gebruiken. De verdediger staat tussen de spelers en treedt, zeker wat de jongeren betreft, naar voren als spreekbuis van de selectie, maar heeft natuurlijk ook nog andere belangen te verdedigen. Met name die van Paars-Wit in het algemeen.

MESSI VAN ANDERLECHT

Niet omdat hij zelf (al) aandelen bezit in het bedrijf Anderlecht, dat gezien de financiële wanorde die er sowieso al heerste nu dreigt te kraken onder de coronastop. Al blijft de verwachting wel dat Kompany ooit nog een hogere functie in de hoofdstad zal bekleden. De 89-voudige Rode Duivel ademt immers Anderlecht en is dan ook ongetwijfeld bekommerd om de toekomst van zijn thuis, dus dat clubliefde hier een grote rol speelt staat absoluut buiten kijf. Zelf loon afstaan is één ding, maar ook nog eens opdraaien voor de kosten van een ander? Zelfs Lionel Messi zien we in Barcelona nog niet zó ver gaan.De Argentijn was in Camp Nou wel net zo instrumenteel om zijn ploegmaats tot beweging aan te zetten als Kompany hier. Hoewel hij geen dubbele pet draagt, is de invloed van Messi op het Catalaanse beleid dan ook minstens even groot. Net zoals zijn winnaarsmentaliteit overigens, want de superster laat er geen misverstand over bestaan vooral om het sportieve aspect te geven. Winnen en prijzen in de kast zetten dus, als het kan liefst de Champions League. Het is een van de voornaamste redenen waarom hij zo aandringt op de terugkeer van maatje Neymar, zelfs na de crisis vast een prijzige onderneming.

PASSANTEN & HUURLINGEN

Op die manier komen we opnieuw bij de financiële inspanningen die Kompany vandaag bereid is te doen. De speler-inspirator bleef naar de buitenwereld toe altijd met zijn pantser van zelfzekerheid schermen, maar inwendig knaagt het ongetwijfeld dat zijn comeback naar Anderlecht gepaard ging met de slechtste campagne in de recente geschiedenis. Hoewel in de beruchte Open Brief gemikt werd op 2022, moet het volgend seizoen dus een flink pak beter. Een doelstelling die voor Kompany dermate belangrijk is dat hij er vergaande toegevingen voor wil doen, zoals eerder al zijn eigen macht inperken.Nu staat het clubicoon er dus zelfs voor open om, ten dienste van het grotere goed, in zijn eigen zakken te tasten. Nogmaals: een erg nobele geste, al dient wel opgemerkt dat hij een waanzinnig maandsalaris van een half miljoen opstrijkt. Zes miljoen per jaar dus, het dubbele van andere grootverdieners als Samir Nasri, Nacer Chadli en Adrien Trebel. Tijdelijke passanten die, net zoals de vele huurlingen, er weinig baat bij hebben om Anderlecht een economisch hart onder de riem te steken. En allicht dus tot de groep behoren die niet akkoord zijn met een aantal voorwaarden van de voorgestelde besparingen.

BLOEDRODE BOEKHOUDING

In tegenstelling tot Kompany zelf, die volgend jaar mee wil doen voor de prijzen maar vast beseft dat Paars-Wit dan op zoek moet naar versterking. Aangezien het budget sowieso al beperkt was, komt de huidige crisis dan ook uiterst ongelegen in het Lotto Park. Indien de Brusselaars en bij uitbreiding Kompany zelf nieuw gezichtsverlies willen vermijden, zit er dus niks anders op dan op zoveel mogelijk manieren geld bij elkaar te sprokkelen. Besparen op de spelerslonen, met voorsprong de grootste kost, is dan de snelste weg. Tenslotte kan op amper een maand tijd al bijna drie miljoen opzij worden gezet.Om dan nog maar te zwijgen van het rampscenario waarin Anderlecht zelfs helemaal kopje onder zou gaan, want de bloedrode boekhouding wordt er momenteel natuurlijk niet beter op. De recordkampioen sleepte recent wel haar licentie in de wacht en lijkt haar zaakjes dus nog op orde te hebben, al stelden maar liefst drie clubs die toekenning reeds aan de kaak. Een verzet dat meer te maken heeft met de ambigue rollen van Coucke en Wouter Vandenhaute bij KV Oostende en Let's Play, al nam Van Eetvelt het woord 'failliet' toch al in de mond. Toch maar opletten indien de huidige crisis te lang blijft aanhouden dus.

RESPECT VOOR DE REST

Niet voor het eerst dit seizoen wordt daarom de hulp van Kompany, die al vaak de fans moest bedaren, als reddende engel ingeroepen. Die bewijst andermaal zijn immens hart voor Paars-Wit, al is het met zijn functie en salaris indachtig nu ook weer niet zó bijzonder dat hij het voortouw neemt. Of anders gezegd: de rest van de spelers mag niet té hard verweten worden minder solidariteit aan de dag te leggen. Per slot van rekening zijn zij (terecht) in de eerste plaats bekommerd om hun eigen bedrijf, met name zichzelf. In tegenstelling tot Kompany, die veel meer betrokken is bij het RSCA-instituut op zich.Laat er geen misverstand over bestaan: ook wij hebben ontzag de speler-inspirator zijn initiatief. Net zoals voor de toegevingen die voor zijn maats op het programma stonden. Nu kunnen we wel opperen dat de heren voetballers er op die manier beter vanaf komen dan wanneer ze, net als Frank Vercauteren en zijn staf, technisch werkloos zouden worden. Al betwijfelen we dat Anderlecht het aan zou durven om als eerste Belgische topclub dergelijke stappen te ondernemen. Niet alleen omwille van de slechte PR, maar ook omdat de juridische gevolgen rond het statuut van die spelers nog onduidelijk is.

LIEFDEVOLLE SPREIDSTAND

Over Kompany zijn precieze rol in het Lotto Park hing de voorbije maanden altijd een waas van onzekerheid, maar vandaag komen zijn inspirerende kwaliteiten meer dan ooit uit de verf. Dat hij ter bescherming van de club zelfs in de bres springt voor de spelers die niet meestappen in het verhaal – en allicht dus al uit mogen kijken naar een andere werkgever – getuigt dan weer van zijn grote sociale betrokkenheid en liefde voor Anderlecht. Zij het dus wel met een tikkeltje eigenbelang, want ook de spreidstand tussen kleed –en bestuurskamer duikt nu weer stevig op. Kompany heeft er alle baat bij om uit te kijken voor zijn club, of toch als hij zijn project daar ooit nog wil doen slagen. Als we de Rode Duivel een beetje mogen pretenderen te kennen, ligt dat hem alvast nauwer aan het hart dan een paar extra centen op de bankrekening.

POLL: Logisch dat Kompany op deze manier het voortouw neemt?

'Club toont 'sterke interesse' in Chadli: AS Monaco aan zet'

'Genk moet geldbuidel stevig opentrekken voor Dessers'

'Anderlecht stelt transferplannen bij: nieuwe prioriteit duikt op'

Vandaag 25 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1171
{insert image alt}

'Club toont 'sterke interesse' in Chadli: AS Monaco aan zet'

Bij Club Brugge is het voorlopig wachten op de eerste grote aanwinsten voor volgend seizoen. ...

54
{insert image alt}

'Ook Zidane in opspraak na overtreden corona-regels'

In Spanje zorgden een aantal spelers van Sevilla FC afgelopen weekend voor opschudding. Zo lieten ze ...

9
{insert image alt}

'Anderlecht stelt transferplannen bij: nieuwe prioriteit duikt op'

RSC Anderlecht wil zich tijdens de zomermercato versterken met enkele gerichte aanwinsten. Maar de ...

88
{insert image alt}

'Genk moet geldbuidel stevig opentrekken voor Dessers'

Nu de competitie definitief achter de rug is, begint het transfergeweld zich op gang te trekken op ...

78

Gisteren 24 Mei 2020

{insert image alt}

Voorzitter La Liga onthult bijzonder plan voor eerste match na hervatting

De Bundesliga was de eerste van de vijf grote Europese competities die weer op gang getrapt werd, ...

42
{insert image alt}

Martinez: "Natuurlijk zijn er mogelijkheden geweest om te vertrekken"

De KBVB kon woensdag met uitstekend nieuws komen, want het maakte bekend dat Roberto Martinez langer ...

48
{insert image alt}

'Juventus krijgt slecht nieuws van Barça-middenvelder'

Juventus wil ondanks de coronacrisis zich in de zomer stevig gaan versterken en de Oude Dame is al ...

82
{insert image alt}

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

Felice Mazzu heeft zo'n zeven maanden na zijn ontslag bij KRC Genk een nieuwe uitdaging gevonden, ...

116
{insert image alt}

STVV-spits lonkt naar MLS: "Wil graag in Miami spelen"

Sint-Truiden zal in de zomer nog werk hebben om zijn ploeg voor volgend seizoen vast te stellen. De ...

73
{insert image alt}

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

In Brazilië heeft de populaire krant O Globo details vrijgegeven over een onderzoek naar ...

374
{insert image alt}

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

In Spanje kwam er deze week uitstekend nieuws, want de regering zette het licht op groen om La Liga ...

156
{insert image alt}

Nieuwe eigenaars KVO beloven snel transfergeweld

Voor KV Oostende breekt een nieuw tijdperk aan, voor de zoveelste keer. 2,5 jaar na het vertrek van ...

203
{insert image alt}

Genk bevestigt interesse in Dessers: "Ideaal profiel"

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

345
{insert image alt}

'Vertonghen krijgt aanbieding uit La Liga binnen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

280
{insert image alt}

Xabi Alonso vol lof over jeugdproduct van Anderlecht

Xabi Alonso kende een prachtige carrière bij onder meer Liverpool, Real Madrid en Bayern München ...

280
{insert image alt}

'Spanje spreekt schande: CL-wedstrijd Liverpool leidde tot 41 doden'

Dat de wedstrijd Atalanta - Valencia in Milaan een broeinest voor het coronavirus was, is allang ...

0
{insert image alt}

Trekt Cyle Larin naar de Eredivisie?

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

186
{insert image alt}

'KRC Genk legt bod neer voor Dessers'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

1013
{insert image alt}

'Inter lijkt Vanheusden na één jaar al terug te kopen van Standard'

Standard heeft het financieel niet makkelijk, maar Internazionale lijkt redding te gaan brengen. De ...

450