EXCLUSIEF Impact coronavirus op de mercato : "Lagere transfersommen en lonen"

Foto: EXCLUSIEF Impact coronavirus op de mercato :

Door de uitbraak van het coronavirus ligt het voetbal helemaal plat. De competities worden misschien niet meer hervat, of worden ze opgeschoven? Niemand kan het nu al zeggen. Dat is ook zo het geval voor de zomermercato. Wij polsten bij Tom Van den Abbeele, TD bij NAC Breda en ex-STVV, en enkele topmakelaars.

Voor veel ploegen is er onzekerheid. Promoveren ze, degraderen ze, plaatsen ze zich voor Europa…? Het zijn allemaal parameters die invloed hebben op een mercato, zo ook bij NAC Breda. De Nederlandse tweedeklasser strijdt voor promotie, maar kan momenteel niet aan transfers werken, dat laat Van den Abbeele weten.

"We merken nu al dat de crisis door het coronavirus een enorme impact heeft op de maatschappij en dus ook op het voetballandschap. Inkomsten van clubs komen rechtstreeks of onrechtstreeks in het gedrang: geen wedstrijden = geen inkomsten uit ticketing en horeca. Ik vermoed dat veel KMO's zwaar onder druk komen te staan. Dit zijn meestal sponsoren en zullen in eerste instantie besparen op sponsoring, alvorens ze in de personeelslijst gaan snoeien. Daar ligt dus mijn inziens een serieuze impact. Clubs die hiervan afhankelijk zijn zullen dus moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Hierdoor kunnen er veel vrije spelers op de markt komen, die nu al verzadigd is."

Door de huidige crisis geen transfers à la Mignolet in de Jupiler Pro League?

Transfers 'on hold’

Een topmakelaar, die in België en Europa actief is, denkt dat er in juli en augustus nog tijd genoeg is om transfers af te ronden. De crisis kan wél impact hebben op bepaalde clubs. "Eerlijk gezegd denk ik niet dat het veel invloed gaat hebben op de mercato. Voor clubs die financieel al niet sterk stonden, kan het wél gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat die kleinere clubs, dan spreek ik over ploegen buiten de top zes, de komende één à twee jaar misschien wel minder zullen spenderen aan transfersommen en spelerslonen. Ploegen die financieel stevig staan kennen dan misschien weer een voordeel. Zij kunnen hun targets wel nog halen en misschien zelfs aan een iets betere prijs."

"Maar ook dat blijft allemaal koffiedik kijken. Niemand weet wat er binnen enkele maanden zal gebeuren. Heel het voetbal: FIFA, UEFA, bondsinstanties, clubs, spelers, makelaars…. Allemaal moeten ze nu beseffen dat dit allemaal niet het belangrijkste is, dat is de gezondheid van de mensen. Pas als dat in orde is, kunnen we weer naar de orde van de dag gaan."

Een andere makelaar, ook regelmatig actief in binnen- en buitenland, gaat deels akkoord met zijn collega. "Enkel de kleine clubs als grote verliezer? Dat denk ik niet, ik denk dat het ook invloed gaat hebben op de grote clubs. Het is allemaal ook nog zeer onduidelijk wat de volledige impact gaat zijn, daarvoor moeten we toch nog enkele maanden wachten."

Van den Abbeele, ex-STVV en nu TD bij NAC, zet de transfers even 'on hold'

"Ik denk wel dat deze crisis globaal gezien invloed gaat hebben op de zomermercato. Zowel in het binnen- en buitenland. Volgens mij gaan we het vooral zien aan de transfersommen. Voor clubs die niks meer te winnen of verliezen hebben, verandert er op zich niet zo veel. Zij weten wat ze moeten hebben en die targets zijn al bepaald. Je merkt wel dat andere ploegen nu toch even alles ‘on hold’ zetten, omdat ze niet weten of ze gaan stijgen, zakken, Europees voetbal gaan spelen…"

John Sivebaek, Deense topmakelaar die als speler het EK 1992 won en voor Manchester United speelde, ziet het ook somber in voor bepaalde ploegen. "Het is weliswaar moeilijk te zeggen, maar als het zo blijft verder gaan de komende maanden, dan gaan er heel wat ploegen in de problemen komen. Uiteraard ga je dat voelen op de transfersmarkt. Je voelt dat nu al, want ploegen wachten nu toch af."

Van den Abbeele beaamt dat. Geen zekerheid = geen transfers. "We denken nu vooral in scenario's en zetten momenteel een heleboel dossiers ‘on hold’ tot er 100% zekerheid komt".

Wat met aankoopopties en spelers die einde contract zijn?

Er zijn ook bepaalde heikele punten. Spelers die uitgeleend werden, hebben vaak een aankoopoptie en die moet meestal voor 31 maart gelicht worden. Er zullen heel weinig opties gelicht worden… "Dat bepaalde aankoopopties voor 31 maart moeten gelicht worden, dat kan wel een probleem vormen. Want volgens de regels kan je dat niet zomaar een maand verlengen, zoals ik her en der las. Nu alles stilligt, is het ook daar inderdaad wat stil", aldus een Belgische makelaar.

Zijn concullega gaat akkoord en ziet ook een probleem voor spelers die tot 30 juni ergens onder contract liggen én al bij een andere club tekenden. Zij zullen niet zomaar verder kunnen gaan voetballen, als de competities tot 30 juli zouden verderlopen. "Voor spelers die uitgeleend zijn, kan het misschien ook nog opletten zijn. Ik heb gehoord dat het misschien mogelijk is om hun contract te verlengen voor een maand. Dan heb je ook nog spelers die einde contract zijn en mogelijk al elders hebben getekend. Wat als zij na 30 juni nog moeten spelen en op 1 juli al van een andere club zijn? Daarvoor gaat dan ook een oplossing moeten worden gezocht."

Defour is einde contract op 30 juni: wat als hij elders tekent en toch moet verder spelen in juli?

Mercato in augustus én september?

Zou het een optie kunnen zijn om de mercato een maand op te schuiven: augustus en september? "Het EK is weggevallen en daardoor is er toch wat ademruimte voor de landelijke competities. Zo is er nog méér dan tijd genoeg om transfers af te ronden", luidt het. Ook hier: verschillende meningen. "Een maand opschuiven? Goh, we zijn nu eind maart en eigenlijk kunnen we pas binnen een aantal maanden zien wat de echte impact zal zijn. Het ziet er naar uit dat deze situatie toch nog even gaat aanhouden, maar volgens mijn gevoel gaat deze coronacrisis toch een impact hebben op de zomermercato", luidt het bij een andere makelaar.

Sivebaek is alvast een voorstander om de zomermercato een maand op te schuiven. "Ik kan mij voorstellen dat dit wel eens het gevolg zou kunnen zijn. Ik hoop het alvast, maar we moeten afwachten tot wanneer deze crisis gaat duren. Maar één zaak staat vast: het belangrijkste is nu het bestrijden van het virus, dat is véél belangrijker dan voetbal", slaat hij de nagel op de kop.

Het slotwoord is voor Van den Abbeele. “Ik denk dat we moeten openstaan voor allerlei oplossingen en bekijken wat uiteindelijk de beste is. Het is een unieke gebeurtenis en vereist dus unieke maatregelen. Er mogen uiteraard geen clubs zijn die hier nadelige effecten aan overhouden ten opzichte van andere clubs. Daar ligt dus wederom een uitdaging."

POLL: Zullen er door deze crisis geen transfers van 8-10 miljoen plaatsvinden in België?

Pro League bevestigt: promotiefinale (en bekerfinale?) kan worden vervroegd

'Miljoeneninvestering Coucke kan Anderlecht aan nieuw stadion helpen'

Ook Kompany in de wolken: "Ben hier supercontent mee"

Vandaag 04 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gemiste kans: waarom JPL te vroeg werd stopgezet

We steken niet graag pluimen op onze eigen hoed, maar dit keer was het toch moeilijk om niet even te ...

672
{insert image alt}

Leugenachtig Anderlecht bekent kleur met stoelendans in Lotto Park

Op het veld viel er, in tegenstelling tot wat Jonathan Legear mag beweren, dit seizoen vaak weinig ...

1278
{insert image alt}

'Miljoeneninvestering Coucke kan Anderlecht aan nieuw stadion helpen'

Concrete plannen zijn er uiteraard nog niet, maar onder het bewind van Vandenhaute lijkt Anderlecht ...

56
{insert image alt}

Dit monsterbedrag strijkt Cristiano Ronaldo op via Instagram

Cristiano Ronaldo mag dan op het veld wel een doelpuntenmachine zijn en er goed zijn kost mee ...

41
{insert image alt}

Pro League bevestigt: promotiefinale (en bekerfinale?) kan worden vervroegd

De terugwedstrijd van de promotiefinale in 1B en de bekerfinale staan momenteel gepland in het ...

162
{insert image alt}

Ook Kompany in de wolken: "Ben hier supercontent mee"

RSC Anderlecht wil tijdens de komende transferperiode zijn grootste talenten aan boord houden. Dat ...

143
{insert image alt}

Inter bijt in het stof: "Mertens was ideale partner voor Lukaku"

De naam van Dries Mertens was de voorbije weken niet weg te krijgen uit de verschillende ...

31
{insert image alt}

Flitsende Hazard laat monden openvallen op training Real (🎥)

Volgende week donderdag trekt ook de Spaanse Primera Division zich weer op gang. Het belooft nog een ...

274
{insert image alt}

Losada brandt van ambitie bij Beerschot: "Twee grote doelen"

Beerschot VA weet nog niet in welke competitie het volgend seizoen mag aantreden. Maar of de ...

84
{insert image alt}

Verbeke laat van zich horen: "Hij is de exponent van wat RSCA wil bereiken"

Nu Michael Verschueren officieel een stap terug heeft gezet, is het sportieve departement van RSC ...

416
{insert image alt}

Ronaldo imponeert bij fysieke testen dankzij 'geheim wapen'

Cristiano Ronaldo is inmiddels alweer 35 jaar, maar zelfs de corona-break lijkt geen vat te hebben ...

149
{insert image alt}

'Antwerp wil Leko van serieuze versterking voorzien'

Antwerp FC heeft een meer dan behoorlijk seizoen achter de rug en mag zich in de komende jaargang ...

766
{insert image alt}

'Doelpuntenmachine Werner dicht bij nieuwe club: contract van vijf jaar'

Timo Werner is bezig aan een uitstekend seizoen bij RB Leipzig, over alle competities heen zit hij ...

213
{insert image alt}

Anderlecht zet 'Plan 20-25' kracht bij: Sardella verlengt contract

De Raad van Bestuur van RSC Anderlecht gaf dinsdagavond zijn goedkeuring voor het zogenaamde 'Plan ...

314
{insert image alt}

Beerschot wil 1B-finale vervroegen: "Onredelijk en onfatsoenlijk"

Beerschot VA is niet te spreken over de manier waarop de promotiefinale tegen OH Leuven moet worden ...

391
{insert image alt}

Huurling streng voor Kompany: "Hij beloofde dat ik mijn kans zou krijgen"

Het sportieve departement bij Anderlecht zal zijn handen meer dan vol hebben tijdens de komende ...

372
{insert image alt}

'PSG doet Barça en co van stoel vallen met Neymar-eisen'

De terugkeer van Neymar naar FC Barcelona lijkt ver weg. Paris Saint-Germain heeft de eisen voor een ...

290

Gisteren 03 Juni 2020

{insert image alt}

'Barça wil Dembélé lozen, Juventus steekt handje toe'

FC Barcelona betaalde een drietal seizoen geleden meer dan 100 miljoen euro om Ousmane Dembélé ...

238
{insert image alt}

Krijgt middenvelder weldra nieuwe kans bij Club Brugge?

Club Brugge werkt met de nodige ambities naar het komende seizoen toe. In eigen land wil Blauw-Zwart ...

943
{insert image alt}

Bundesliga: Werder moet degradatie vrezen na duidelijke nederlaag

In de Bundesliga vertoeft Werder Bremen in steeds acuter wordend degradatiegevaar. Woensdagavond ...

98
{insert image alt}

'Standard en Cercle gaan strijd aan om nieuwe trainer'

Nu het seizoen in de Jupiler Pro League er definitief opzit, zijn de eersteklassers druk in de weer ...

605
{insert image alt}

'Guardiola neemt persoonlijk contact op met doelwit van 50 miljoen'

Hoewel het seizoen in de Premier League weldra terug van start gaat, is Manchester City ook al bezig ...

232
{insert image alt}

Fans WB ondernemen actie: "Laten onze club niet zomaar slachtofferen"

Waasland-Beveren zal komend seizoen in de Proximus League moeten aantreden. Op de Algemene ...

231
{insert image alt}

Nieuwe shirts Real gelekt: "Is dit Tiger King misschien?"

La Liga gaat later deze maand weer van start en Real Madrid hoopt FC Barcelona dan alsnog van de ...

495
{insert image alt}

'Huurling Club ziet contract met maandje verlengd worden'

Het bestuur van Club Brugge is momenteel al druk in de weer op de transfermarkt. Blauw-Zwart wil ook ...

338
{insert image alt}

Versterking op komst: Anderlecht met nieuwe middelen mercato op

Marc Coucke zet een stap terug als voorzitter van RSC Anderlecht, maar blijft er wel actief als ...

1145
{insert image alt}

'United ziet monsterbod van 80 miljoen geweigerd worden'

Manchester United mikt op defensieve versterking en zou daarbij het vizier op Kalidou Koulibaly ...

290
{insert image alt}

Van Ranst doet Belgische voetbalfans hopen: "Dat is haalbaar"

Vanmiddag werd er opnieuw een persconferentie gehouden na de Nationale Veiligheidsraad, en daarin ...

759
{insert image alt}

Van Eetvelt had duidelijke boodschap voor Verschueren na exit

Dinsdag werd de overdracht van het voorzitterschap van Marc Coucke aan Wouter Vandenhaute officieel ...

625
{insert image alt}

Club flink gewaarschuwd: 'Steeds meer dé grote rivaal'

Club Brugge was dit seizoen (alweer) heer en meester in de Belgische hoogste klasse. Blauw-Zwart ...

1776
{insert image alt}

JPL-clubs krijgen bijzonder goed nieuws van Veiligheidsraad

Vandaag vond er opnieuw een Nationale Veiligheidsraad plaats, waarin de genomen beslissingen in de ...

644
{insert image alt}

"Als de kans komt om terug te keren naar OHL, zal Mertens daarover nadenken"

Officieel is er nog steeds geen uitsluitsel over de toekomst van Dries Mertens, maar het heeft er ...

323