De investeringen van Louwagie: bijna 20 miljoen rendement in 19/20

Foto: De investeringen van Louwagie: bijna 20 miljoen rendement in 19/20

Wheelen en dealen op de transfermarkt: voor veel van onze Belgische clubs is het dé manier om een lucratieve handel op te zetten. Onder meer Club Brugge en KRC Genk toonden zich de laatste tijd uiterst bedreven in het aan –en verkopen van spelers, maar de pionier blijft toch Michel Louwagie. Al twee decennia lang voert de manager van AA Gent een gezond financieel beleid, waarmee hij intussen een schuldenberg van meer dan 23 miljoen euro wegwerkte. Ook tijdens de voorbije zomer- en wintermercato lijkt hij alweer uitstekende investeringen te hebben gedaan.

Daarvoor baseren we ons op de toonaangevende website Transfermarkt, dat een inschatting maakt van elke speler zijn marktwaarde – en vandaag zopas een update kreeg. Op die manier kunnen we de huidige projectie van de nieuwkomers in de huidige campagne afwegen tegenover de som die Louwagie neertelde om hen naar de Ghelamco Arena te halen. Een balans die overwegend positief uitslaat, al beginnen we eerst met de kleinere vissen.NULOPERATIES EN KLEINE WINSTMARGES

Gevestigde waarden binnenhalen aan een schappelijke prijs is één ding, maar het ontdekken van jonge goudklompen is vaak nog een ander paar mouwen. De Buffalo’s gaan alvast op zoek naar de volgende Jonathan David en telden aan het eind van de zomer 1,3 miljoen neer om de 17-jarige Dylan Mbayo weg te plukken bij Lokeren. Die toonde bijwijlen al vlagen van zijn talent, maar door de concurrentie voorin zijn de speelkansen schaars. Vandaag wordt zijn waarde op 800 duizend euro geschat.

Op papier een verlies van een half miljoen dus, al valt dat wel gemakkelijk te relativeren. De aanvaller heeft immers talent zat, waardoor het slechts een kwestie van tijd – en minuten – is vooraleer zijn waarde de lucht inschiet. Hetzelfde geldt voor Anderson Niangbo, die wel al vaker aan de bak kwam. De 20-jarige Ivoriaan staat dan ook verder in zijn ontwikkeling dan Mbayo en kostte al maar liefst vier miljoen om over te nemen van RB Salzburg. Vandaag is dat nog steeds zijn marktwaarde.Meer vraagtekens achter de naam van Jan Van den Bergh. Vorig seizoen tekende de voormalige sterkhouder van Beerschot op transfervrije basis bij de Gentenaars, maar mede door een zware hoofdblessure beleefden die nog maar weinig plezier aan zijn komst. Sinds januari wordt de 25-jarige verdediger uitgeleend aan OH Leuven, waar hij in vier optredens zelfs al twee keer raak wist te treffen. Zijn prijskaartje wordt op 800 duizend euro gezet, exact hetzelfde als Mbayo dus.

Over de aankoopsom van winteraanwinst Sulayman Marreh, die toen als versterking in de breedte overkwam van Eupen, werd niets bekend gemaakt. Voorlopig kwam de Gambiaanse middenvelder ook slechts sporadisch aan spelen toe bij zijn nieuwe werkgever, maar op 23-jarige leeftijd heeft hij wel nog steeds wat progressiemarge. Zijn marktwaarde wordt dan ook op 1,2 miljoen euro geschat.

KLEINE INVESTERINGEN LONEN

Door het al dan niet tijdelijk afscheid van Van den Bergh en Timothy Derijck (KV Kortrijk) moest AA Gent in januari dringend op zoek naar spelers met de Belgische nationaliteit. Enter Bruno Godeau, die precies om die reden weggehaald werd bij Moeskroen. Dankzij zijn aflopend contract was de 27-jarige verdediger dan ook een koopje. Louwagie betaalde 300 duizend euro, terwijl de huidige marktwaarde van Godeau meer dan een half miljoen hoger ligt.

Voor Alessio Castro-Montes (22) werd aan Eupen in de zomer dan een pak meer betaald. Toen nog vrij onbekend en onbemind, maar de rechtsachter bewees intussen zijn aankoopprijs van 1,2 miljoen reeds ruimschoots waard te zijn. Soms nog iets te wisselvallig, al groeide hij vooral na nieuwjaar wel uit tot een onbetwiste titularis in de Ghelamco Arena. Conform met die prestaties werd zijn marktwaarde nu al meer dan verdubbeld.Castro-Montes won dus de concurrentiestrijd van de tien jaar oudere Mikael Lustig. Die kwam in de zomer gratis naar Gent, het is te zeggen: aan Celtic moest geen transfersom worden overgemaakt voor de Zweed. Als 82-voudig international waren diens voorwaarden echter vast niet min, en dus was ook Lustig een kleine investering. Niet altijd even secuur, inmiddels bankzitter en weinig kans op nog een doorverkoop, maar toch nog een miljoen waard.

GESLAAGDE GROTE INVESTERINGEN

Naast potentiële goudhaantjes met het oog op de toekomst, moet Louwagie uiteraard ook jaarlijks een competitief elftal op de been zien te brengen. Ook dit seizoen slaagt de manager daar wonderwel in, al moest hij daarvoor af en toe wel diep in de buidel tasten. Zo werd het Gentse clubrecord verbroken voor Michael Ngadeu, op 28-jarige leeftijd op de top van zijn kunnen. De Kameroense beer ontpopte zich dan ook in mum van tijd tot een van de beste verdediger in de Jupiler Pro League.Ngadeu zag zijn waarde zo lichtjes toenemen tot vijfenhalf miljoen, al werd hij vast niet gekocht met het oog op winstbejag. De defensieleider was immers een aanwinst voor het hier en nu, net zoals Sven Kums. Eerst geleend en intussen voor anderhalf miljoen overgenomen van Anderlecht, op zich een koopje voor iemand met zijn kwaliteiten. Al is het daaraan gekoppelde topsalaris een welbekend item. Toch bedraagt de 31-jarige middenvelder zijn marktwaarde nog altijd 3,2 miljoen.

DE TRANSFERKLEPPERS

De echte klepper hielden we echter voor het laatst. Drie zomertransfers waren absolute schoten in de roos, zowel wat hun sportieve meerwaarde als balans tussen aankoopprijs en huidige waarde betreft. Te beginnen met Elisha Owusu, de 21-jarige Fransman die voor amper één miljoen werd opgepikt bij Olympique Lyon. Daar had de controleur geen toekomst meer, maar in de JPL behoort hij tot het kruim van de middenvelders. Na nog geen volledig seizoen ziet hij zijn waarde al meer dan verzevenvoudigd.Voor Milad Mohammadi (26) moest AA Gent zelfs geen budget vrijmaken. De aanvallende linksachter kwam in de zomer transfervrij over van Akhmat Grozny en kende in het begin van het seizoen nog wat aanpassingsproblemen, na verloop van tijd wist hij Jess Thorup toch te overtuigen. Intussen is de Iraniër met de grote motor een vaste titularis, waarbij hij vooral na nieuwjaar volop zijn kans krijgt. Zijn actuele waarde bedraagt 3,5 miljoen, lang niet slecht voor een gratis opportuniteit.

Met Kums verwelkomde de Ghelamco Arena een van haar vroegere kampioenenmakers, al was de terugkeer van Laurent Depoitre een nog grotere stunt. Louwagie wist de 31-jarige spits na een mislukt avontuur in het buitenland weer naar Gent te halen, waar hij zijn oude vorm terugvond. Depoitre vindt vlot de weg naar doel, zo getuigen 15 treffers, en weegt als vanouds op de defensie. De eenmalige Rode Duivel voldoet zo ruimschoots en is op zijn oude dag nog altijd vier miljoen waard.DE BALANS

Deze laatste drie vondsten alleen zijn dus al goed voor een virtueel rendement van 14 miljoen. Tel daarbij de ‘winst’ op Kums, Ngadeu, Lustig, Castro-Montes, Godeau en Van den Bergh, min het ‘verlies’ op Mbayo, en we komen uit op een positieve balans van net geen twintig miljoen. Echt meedoen voor de titel zat er dit seizoen nog net niet in, maar dat Louwagie andermaal uitstekende inkopen deed mag dus toch wel duidelijk wezen. Aan de manager om de nakende inkomsten op Jonathan David binnenkort even goed te spenderen.

POLL: Is Louwagie verantwoordelijk voor het succes bij AA Gent?

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

Vandaag 25 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Adieu, Adrien: gratis vertrek Trebel precedent voor Anderlecht?

Hoe snel het kan verkeren. Vorige zomer hoopte Anderlecht nog tien miljoen uit de brand te slepen ...

1106

Gisteren 24 Mei 2020

{insert image alt}

Voorzitter La Liga onthult bijzonder plan voor eerste match na hervatting

De Bundesliga was de eerste van de vijf grote Europese competities die weer op gang getrapt werd, ...

3
{insert image alt}

Martinez: "Natuurlijk zijn er mogelijkheden geweest om te vertrekken"

De KBVB kon woensdag met uitstekend nieuws komen, want het maakte bekend dat Roberto Martinez langer ...

17
{insert image alt}

'Juventus krijgt slecht nieuws van Barça-middenvelder'

Juventus wil ondanks de coronacrisis zich in de zomer stevig gaan versterken en de Oude Dame is al ...

41
{insert image alt}

Meteen grote druk op Mazzu: "Tonen dat de plaats van Union in 1A is"

Felice Mazzu heeft zo'n zeven maanden na zijn ontslag bij KRC Genk een nieuwe uitdaging gevonden, ...

57
{insert image alt}

STVV-spits lonkt naar MLS: "Wil graag in Miami spelen"

Sint-Truiden zal in de zomer nog werk hebben om zijn ploeg voor volgend seizoen vast te stellen. De ...

34
{insert image alt}

'Cercle Brugge onrechtstreeks in verband gebracht met corruptie in Brazilië'

In Brazilië heeft de populaire krant O Globo details vrijgegeven over een onderzoek naar ...

232
{insert image alt}

Courtois komt met zeer goed nieuws over toestand Hazard

In Spanje kwam er deze week uitstekend nieuws, want de regering zette het licht op groen om La Liga ...

104
{insert image alt}

Nieuwe eigenaars KVO beloven snel transfergeweld

Voor KV Oostende breekt een nieuw tijdperk aan, voor de zoveelste keer. 2,5 jaar na het vertrek van ...

151
{insert image alt}

Genk bevestigt interesse in Dessers: "Ideaal profiel"

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

288
{insert image alt}

'Vertonghen krijgt aanbieding uit La Liga binnen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

238
{insert image alt}

Xabi Alonso vol lof over jeugdproduct van Anderlecht

Xabi Alonso kende een prachtige carrière bij onder meer Liverpool, Real Madrid en Bayern München ...

220
{insert image alt}

'Spanje spreekt schande: CL-wedstrijd Liverpool leidde tot 41 doden'

Dat de wedstrijd Atalanta - Valencia in Milaan een broeinest voor het coronavirus was, is allang ...

0
{insert image alt}

Trekt Cyle Larin naar de Eredivisie?

Cyle Larin liet een goede indruk achter bij Zulte Waregem, al waren zijn laatste maanden niet al te ...

149
{insert image alt}

'KRC Genk legt bod neer voor Dessers'

KRC Genk heeft geen overschot aan Belgen en de Dimitri De Condé kijkt dan ook uit naar Belgische ...

957
{insert image alt}

'Inter lijkt Vanheusden na één jaar al terug te kopen van Standard'

Standard heeft het financieel niet makkelijk, maar Internazionale lijkt redding te gaan brengen. De ...

406