Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

Foto: Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

De kans dat er dit seizoen nog gespeeld wordt in de Jupiler Pro League lijkt hoe langer hoe kleiner. Het overgrote merendeel van de 24 profclubs is een volledige stopzetting van de competitie alvast niet ongenegen, waarbij zelfs het afronden van de slotspeeldag geen vereiste meer is. Zij willen op die manier zo snel mogelijk duidelijkheid, tevens met het oog op de volgende jaargang. Iets waar ook hun fans stilaan naar snakken, zo lang zij niet gedupeerd achterblijven tenminste.

De meerderheid van de Pro League wil niet langer het advies van bovenaf – zij het de overheid, UEFA dan wel FIFA – afwachten om een streep te trekken door de huidige campagne. Vooral financiële overwegingen, niet in het minst omtrent de kwestie van de spelerslonen, staan daarbij centraal. Door de actie onherroepelijk stil te leggen, kan namelijk werk gemaakt worden van een 'oplossing'. Lees: een manier om besparingen door te voeren tijdens de break. Al kan dat dan wel weer leiden tot onkosten naar de eigen supporters toe.

COMPASSIE MET COUCKE

Zelfs indien de play-offs toch nog afgewerkt worden, zal dit allicht zonder volk in de tribunes gebeuren. Sowieso een probleem voor clubs als Club Brugge, Anderlecht en Genk, waar de eindronde al van meet af aan mee inbegrepen zat in de kostprijs van de abonnementen. Die laatste twee mochten zich bij het eventueel mislopen van PO I sowieso dus al aan flink wat klachten van ontevreden fans verwachten, al kondigde de Paars-Witte aanhang reeds aan in dat geval geen terugbetaling te zullen eisen. Een geste die de Brusselaars gezien hun rode boekhouding maar al te goed konden gebruiken.Geen wonder dus dat Marc Coucke de handdoek niet zomaar in de ring wil werpen. Niet alleen zijn de belangen om voort te doen voor zijn team op sportief vlak wellicht nog het grootst, ook financieel kan Anderlecht zich al die maanden zonder inkomsten moeilijker veroorloven dan de concurrentie. Zelfs indien Vincent Kompany zijn ploegmaats kan overtuigen om nog meer aan salaris in te binden. En dat op een moment dat de recordkampioen elke cent moet tellen én versterking nodig heeft om weer mee te doen voor te prijzen. Uiterst ongelegen dus, zonder dan nog te spreken over het publiek.

GEEN PO'S = COMPENSATIE

Betalen voor PO II tot daaraan toe, maar voor een vijftal wedstrijden die nooit plaats zullen vinden? Dat lijkt ons toch nog een ander paar mouwen. Eens het doek definitief over de nacompetitie valt, dreigen ze in het Lotto Park dus alsnog over te moeten gaan tot compensaties. Net zoals in Brugge en Genk, een extra kost die ze zelfs daar vandaag kunnen missen als kiespijn. AA Gent en Standard, waar ze al waren gestart met de voorverkoop voor PO I maar die intussen uiteraard weer opschortten, lieten alvast reeds weten een correcte regeling uit te zullen werken mochten ze niet doorgaan.Waaruit die vergoeding dan precies zou bestaan, is voorlopig nog koffiedik kijken. Ploegen kunnen simpelweg de betaalde som terugstorten, korting geven bij een verlenging van de huidige seizoenkaart of krediet in de fanshop en/of op de consumptiekaart aanbieden – een zogenaamde cashback, sowieso in trek. Bij de drie vermelde teams waar abonnees op voorhand al voor de eindronde betaalden, bleef de communicatie tot dusver overigens zelfs nog beperkter. Al bestaat er weinig twijfel over dat zij bij een annulering van de resterende matchen soortgelijke stappen zullen ondernemen.

JUNI OF SEPTEMBER?

Bovenop de gemiste inkomsten en doorlopende salariskosten, kunnen dit soort tegemoetkomingen dus nog wat extra zout in de financiële wonde strooien. Geen prettig vooruitzicht voor onze clubs, al mogen de supporters allicht wel op beide oren slapen wat hun eigen centen betreft. Rest dan wel nog de vraag hoe het zit met volgend seizoen, schijnbaar de voornaamste bekommernis van KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns. Die is een fervent voorstander van het plan om de competitie nu al stop te zetten, onder meer omdat hij reeds werk wil maken van de voorbereidingen op de volgende campagne.Stellen dat het coronavirus in de zomer voldoende ingeperkt zal zijn om de normale gang van zaken op te pikken, is echter al bijna even onzinnig als poneren dat de actie in mei of juni weer kan hervatten – precies wat Coucke en co verweten wordt. Ook evenementen als de Olympische Spelen, in principe gepland eind juli, worden intussen immers gecanceld. Wie weet is het zelfs in september dan ook nog altijd te vroeg om een nieuwe jaargang af te trappen. Of zijn we straks tegen de huidige verwachtingen in toch opnieuw aan het voetballen, en blijkt al deze heisa alsnog een maat voor niets.

CONTRADICTIE BIJ CLUB

Enige voorzichtigheid lijkt dus toch nog geboden, zowel wat een annulering van dit seizoen als de start van het volgende betreft. Bij Club Brugge lijken ze zich over dat laatste evenwel weinig zorgen te baren. "Verleng nu je abonnement voor 2020-2021", lezen we op de officiële website. Meer zelfs, door de coronacrisis werd de voordelige voorrangsperiode voor fans die vandaag al over een zitje beschikken voor onbepaalde duur verlengd. Een duwtje in de rug om samen de beslissingen van de overheid af te wachten, zo luidt het. Woorden die niet langer volledig overeenstemmen met de daden.Club ijvert niet alleen voor een onmiddellijke stopzetting van de competitie, maar in één klap ook voor een wijziging aan het format. Blauw-Zwart wil namelijk een eerste klasse met 18 ploegen, zonder play-offs. Concreet betekent dat dus wel drie thuisduels minder, om nog maar te zwijgen van de vijf toppers voor eigen publiek die wegvallen. Toch blijven de tarieven, die gebaseerd zijn op de huidige opzet, vooralsnog ongewijzigd. Minder matchen en minder kleppers, maar wel dezelfde prijs? Indien de leider haar wil doorgedrukt krijgt, zal het ook hier toch nog een mouw aan moeten passen.

(GEEN) VERRASSINGEN

Tot hiertoe bleef het opvallend stil vanuit de diverse supportershoeken, wellicht gedragen door een collectief besef dat het voetbal – en de samenleving in het algemeen – op dit moment andere katten te geselen heeft. Knap, al kunnen vragen over compensaties niet lang uitblijven eens alle hoop op een heropstart vervlogen is. We gaan ervan uit dat de clubs hier rekening mee gehouden hebben tijdens hun besprekingen over het verdere verloop van de JPL. Zo niet kunnen ze wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan.

POLL: Wat is volgens u de beste compensatie?

'Anderlecht onderzoekt opties in transferdossier verdediger'

Experiment stadiongeluid groot succes: "Bijna als vanouds voetbal kijken"

'OHL wil zich wapenen voor Beerschot en start transfergesprekken'

Vandaag 27 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De eerste data-transfer van Anderlecht: “Cijfers spreken voor zich”

Na een erbarmelijke eerste seizoenshelft moest RSC Anderlecht ingrijpen tijdens de wintermercato in ...

1773
{insert image alt}

Zo win jij 640 euro met 10 euro inzet op midweekspeeldag Bundesliga!

Het coronavirus bracht de kalender danig in de war, en dus moeten de competities die wél nog ...

26
{insert image alt}

'OHL wil zich wapenen voor Beerschot en start transfergesprekken'

Beerschot VA en OH Leuven zijn maandag dan toch tot een akkoord gekomen over het afwerken van de ...

2
{insert image alt}

'Liverpool wil helemaal onklopbaar worden met transfer van 80 miljoen'

Liverpool hoopt uiteraard nog dat het seizoen in de Premier League wordt afgewerkt, de Reds willen ...

31
{insert image alt}

'Anderlecht onderzoekt opties in transferdossier verdediger'

RSC Anderlecht wil zich tijdens de zomermercato versterken met enkele gerichte aanwinsten. Maar de ...

73
{insert image alt}

Experiment stadiongeluid groot succes: "Bijna als vanouds voetbal kijken"

In Duitsland heeft Bayern München dinsdagavond een enorme stap richting zijn zoveelste landstitel ...

47
{insert image alt}

Tau seizoen langer bij Club Brugge? Makelaar reageert

Het bestuur van Club Brugge buigt zich momenteel over verschillende transferdossiers. De ...

272
{insert image alt}

'Genk vangt veel minder dan verwacht bij transfer Hagi'

Racing Genk opteerde er voor om de aankoopoptie van Thomas Didillon niet te lichten. De doelman ...

200
{insert image alt}

'Zulte Waregem mag weer hopen op lucratieve transfer'

De kans is zeer klein dat Zulte Waregem voor het einde van deze maand de aankoopoptie van 2,5 ...

72
{insert image alt}

Plan Coucke: supporters straks om de beurt naar het stadion?

In het beste geval trekt de Jupiler Pro League zich in het weekend van 7 augustus weer op gang. De ...

128
{insert image alt}

'Piraterij zet spraakmakende overname Newcastle op de helling'

Newcastle United werd de voorbije weken getipt als de nieuwe grootmacht in het Engelse voetbal. De ...

127
{insert image alt}

'Club wil transferrecord evenaren: deal van minstens 25 miljoen'

Club Brugge hield het tot dusver behoorlijk rustig op de transfermarkt, het echte offensief op Jan ...

804
{insert image alt}

'Twee volgende vertrekkers zijn bekend bij Antwerp'

Ondanks de meer dan behoorlijke prestaties van de voorbije maanden, besloot Antwerp FC het naar ...

480

Gisteren 26 Mei 2020

{insert image alt}

Trainerswissel op komst bij Dortmund?

Borussia Dortmund lijkt alweer zijn meerdere te moeten erkennen in Bayern München in de Duitse ...

186
{insert image alt}

'Real Madrid gaat voor verrassing om middenveld te versterken'

Zinedine Zidane moest dit seizoen bijsturen op het middenveld, waar de jonge Fede Valverde een ...

150
{insert image alt}

Mulder doet Anderlecht suggestie: "Ze moeten hem nemen"

Voor Anderlecht zijn het drukke tijden, want de club is volop bezig zich voor te bereiden op volgend ...

544
{insert image alt}

'Osimhen geeft jawoord voor fraaie transfer'

Victor Osimhen maakte vorige zomer voor 12 miljoen euro de overstap van Charleroi naar Lille, maar ...

219
{insert image alt}

Coucke komt met opmerkelijk voorstel: "Beperkt aantal toeschouwers toelaten"

Nadat de regering besliste dat er zeker tot en met 31 juli geen voetbal georganiseerd mag worden in ...

562
{insert image alt}

Casteels en co vernederen Leverkusen en doen zaakje in strijd om Europees ticket

In de Bundesliga heeft het Wolfsburg van Koen Casteels een goede zaak gedaan in de strijd om een ...

122
{insert image alt}

Caraïbisch eiland stelt zich kandidaat voor Nederlandse bekerfinale

In Nederland werd enkele weken beslist om het huidge seizoen te annuleren, waardoor er geen kampioen ...

94
{insert image alt}

Hoop voor Waasland-Beveren: "Klacht maakt kans"

Waasland-Beveren is bereid om alle middelen in te zetten om toch maar niet naar 1B te degraderen. Op ...

901
{insert image alt}

Virton haalt zwaar uit: "Mogi Bayat heeft de touwtjes in handen bij Charleroi"

Sporting Charleroi heeft een uitstekend seizoen achter de rug en pronkte zelfs op de derde plaats op ...

244
{insert image alt}

'Manchester City heeft boodschap voor Anderlecht'

RSC Anderlecht wist vorige zomer Philippe Sandler voor een jaar te huren van Manchester City en die ...

1071
{insert image alt}

Bayern München wint topper en telt Dortmund wellicht uit voor de landstitel

In de Bundesliga stond er met Borussia Dortmund-Bayern München een absolute topwedstrijd op het ...

227
{insert image alt}

"Leko was niet de keuze van D'Onofrio"

Ivan Leko werd door Royal Antwerp FC aangesteld als de opvolger van Laszlo Bölöni. Volgens analist ...

628
{insert image alt}

RWDM vindt eerste grote versterking met ex-speler van Lokeren

RWDM speelt komend seizoen weer in Eerste Klasse B en de club kan de nodige versterking dus ...

197
{insert image alt}

Perbet en Milicevic op weg naar Union SG?

Felice Mazzu werd aangesteld als trainer van Union SG en gaat de transfermarkt op. De coach liet ...

423
{insert image alt}

'Nederlandse club wil Rigo weghalen bij PSV'

Dante Rigo is nog steeds eigendom van PSV en afgelopen seizoen speelde hij voor Sparta Rotterdam. ...

88