Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

Foto: Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

De kans dat er dit seizoen nog gespeeld wordt in de Jupiler Pro League lijkt hoe langer hoe kleiner. Het overgrote merendeel van de 24 profclubs is een volledige stopzetting van de competitie alvast niet ongenegen, waarbij zelfs het afronden van de slotspeeldag geen vereiste meer is. Zij willen op die manier zo snel mogelijk duidelijkheid, tevens met het oog op de volgende jaargang. Iets waar ook hun fans stilaan naar snakken, zo lang zij niet gedupeerd achterblijven tenminste.

De meerderheid van de Pro League wil niet langer het advies van bovenaf – zij het de overheid, UEFA dan wel FIFA – afwachten om een streep te trekken door de huidige campagne. Vooral financiële overwegingen, niet in het minst omtrent de kwestie van de spelerslonen, staan daarbij centraal. Door de actie onherroepelijk stil te leggen, kan namelijk werk gemaakt worden van een 'oplossing'. Lees: een manier om besparingen door te voeren tijdens de break. Al kan dat dan wel weer leiden tot onkosten naar de eigen supporters toe.

COMPASSIE MET COUCKE

Zelfs indien de play-offs toch nog afgewerkt worden, zal dit allicht zonder volk in de tribunes gebeuren. Sowieso een probleem voor clubs als Club Brugge, Anderlecht en Genk, waar de eindronde al van meet af aan mee inbegrepen zat in de kostprijs van de abonnementen. Die laatste twee mochten zich bij het eventueel mislopen van PO I sowieso dus al aan flink wat klachten van ontevreden fans verwachten, al kondigde de Paars-Witte aanhang reeds aan in dat geval geen terugbetaling te zullen eisen. Een geste die de Brusselaars gezien hun rode boekhouding maar al te goed konden gebruiken.Geen wonder dus dat Marc Coucke de handdoek niet zomaar in de ring wil werpen. Niet alleen zijn de belangen om voort te doen voor zijn team op sportief vlak wellicht nog het grootst, ook financieel kan Anderlecht zich al die maanden zonder inkomsten moeilijker veroorloven dan de concurrentie. Zelfs indien Vincent Kompany zijn ploegmaats kan overtuigen om nog meer aan salaris in te binden. En dat op een moment dat de recordkampioen elke cent moet tellen én versterking nodig heeft om weer mee te doen voor te prijzen. Uiterst ongelegen dus, zonder dan nog te spreken over het publiek.

GEEN PO'S = COMPENSATIE

Betalen voor PO II tot daaraan toe, maar voor een vijftal wedstrijden die nooit plaats zullen vinden? Dat lijkt ons toch nog een ander paar mouwen. Eens het doek definitief over de nacompetitie valt, dreigen ze in het Lotto Park dus alsnog over te moeten gaan tot compensaties. Net zoals in Brugge en Genk, een extra kost die ze zelfs daar vandaag kunnen missen als kiespijn. AA Gent en Standard, waar ze al waren gestart met de voorverkoop voor PO I maar die intussen uiteraard weer opschortten, lieten alvast reeds weten een correcte regeling uit te zullen werken mochten ze niet doorgaan.Waaruit die vergoeding dan precies zou bestaan, is voorlopig nog koffiedik kijken. Ploegen kunnen simpelweg de betaalde som terugstorten, korting geven bij een verlenging van de huidige seizoenkaart of krediet in de fanshop en/of op de consumptiekaart aanbieden – een zogenaamde cashback, sowieso in trek. Bij de drie vermelde teams waar abonnees op voorhand al voor de eindronde betaalden, bleef de communicatie tot dusver overigens zelfs nog beperkter. Al bestaat er weinig twijfel over dat zij bij een annulering van de resterende matchen soortgelijke stappen zullen ondernemen.

JUNI OF SEPTEMBER?

Bovenop de gemiste inkomsten en doorlopende salariskosten, kunnen dit soort tegemoetkomingen dus nog wat extra zout in de financiële wonde strooien. Geen prettig vooruitzicht voor onze clubs, al mogen de supporters allicht wel op beide oren slapen wat hun eigen centen betreft. Rest dan wel nog de vraag hoe het zit met volgend seizoen, schijnbaar de voornaamste bekommernis van KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns. Die is een fervent voorstander van het plan om de competitie nu al stop te zetten, onder meer omdat hij reeds werk wil maken van de voorbereidingen op de volgende campagne.Stellen dat het coronavirus in de zomer voldoende ingeperkt zal zijn om de normale gang van zaken op te pikken, is echter al bijna even onzinnig als poneren dat de actie in mei of juni weer kan hervatten – precies wat Coucke en co verweten wordt. Ook evenementen als de Olympische Spelen, in principe gepland eind juli, worden intussen immers gecanceld. Wie weet is het zelfs in september dan ook nog altijd te vroeg om een nieuwe jaargang af te trappen. Of zijn we straks tegen de huidige verwachtingen in toch opnieuw aan het voetballen, en blijkt al deze heisa alsnog een maat voor niets.

CONTRADICTIE BIJ CLUB

Enige voorzichtigheid lijkt dus toch nog geboden, zowel wat een annulering van dit seizoen als de start van het volgende betreft. Bij Club Brugge lijken ze zich over dat laatste evenwel weinig zorgen te baren. "Verleng nu je abonnement voor 2020-2021", lezen we op de officiële website. Meer zelfs, door de coronacrisis werd de voordelige voorrangsperiode voor fans die vandaag al over een zitje beschikken voor onbepaalde duur verlengd. Een duwtje in de rug om samen de beslissingen van de overheid af te wachten, zo luidt het. Woorden die niet langer volledig overeenstemmen met de daden.Club ijvert niet alleen voor een onmiddellijke stopzetting van de competitie, maar in één klap ook voor een wijziging aan het format. Blauw-Zwart wil namelijk een eerste klasse met 18 ploegen, zonder play-offs. Concreet betekent dat dus wel drie thuisduels minder, om nog maar te zwijgen van de vijf toppers voor eigen publiek die wegvallen. Toch blijven de tarieven, die gebaseerd zijn op de huidige opzet, vooralsnog ongewijzigd. Minder matchen en minder kleppers, maar wel dezelfde prijs? Indien de leider haar wil doorgedrukt krijgt, zal het ook hier toch nog een mouw aan moeten passen.

(GEEN) VERRASSINGEN

Tot hiertoe bleef het opvallend stil vanuit de diverse supportershoeken, wellicht gedragen door een collectief besef dat het voetbal – en de samenleving in het algemeen – op dit moment andere katten te geselen heeft. Knap, al kunnen vragen over compensaties niet lang uitblijven eens alle hoop op een heropstart vervlogen is. We gaan ervan uit dat de clubs hier rekening mee gehouden hebben tijdens hun besprekingen over het verdere verloop van de JPL. Zo niet kunnen ze wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan.

POLL: Wat is volgens u de beste compensatie?

'Anderlecht wil nieuwe spits: gesprekken met City geopend'

Brys vreest voor drietal bij 'favoriet' Genk

Dury ziet voordeel voor Beerschot: "Wordt moeilijke match"

Vandaag 15 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Net zoals Club Brugge en RSC Anderlecht kampt ook Standard de Liège met een wederkerend probleem: ...

696
{insert image alt}

Zo win jij meer dan 250 euro met 10 euro inzet op speeldag 2!

Terwijl het epicentrum van het internationale voetbal in Lissabon en de Champions League Final 8 ...

46
{insert image alt}

Dury ziet voordeel voor Beerschot: "Wordt moeilijke match"

Zulte Waregem is met een tegenvaller aan het nieuwe seizoen begonnen en verloor op de ...

59
{insert image alt}

'Grote kuis Real: Zidane heeft laatste woord'

Real Madrid gaat de komende weken een grote schoonmaak houden binnen de selectie. Alles wordt in het ...

90
{insert image alt}

Brys vreest voor drietal bij 'favoriet' Genk

OH Leuven slaagde er niet in om te winnen tijdens zijn comeback in de Jupiler Pro League en bleef ...

119
{insert image alt}

'Anderlecht wil nieuwe spits: gesprekken met City geopend'

RSC Anderlecht beleefde tot dusver al een redelijk drukke mercato en rondde zowel inkomend als ...

496
{insert image alt}

'Messi neemt drastische beslissing na blamage Barcelona'

Lionel Messi zat er vrijdag nog tijdens de Champions League-afgang van FC Barcelona tegen Bayern ...

646
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club wil spectaculaire transfer, aardschok bij Barça'

De Jupiler Pro League is klaar om van start te gaan, maar de transfermarkt is nog geopend tot begin ...

803
{insert image alt}

Steun voor 'gek' Simeone: "Indicatie van een fantastische coach"

Geen titel in LaLiga dit seizoen voor Atlético Madrid, en ook in de Champions League ...

123
{insert image alt}

"Komst Didillon toont aan met welk project we bezig zijn"

Dramatisch was het niet meteen, maar veelbelovend ook zeker niet. Cercle Brugge liet vorig ...

200
{insert image alt}

“Denayer zou zijn plaats hebben bij Man City”

Op pas 25-jarige leeftijd heeft Jason Denayer er al een hele rist Europese clubs opzitten . De ...

230
{insert image alt}

Goud bij KVM en Moeskroen: “Kunnen sowieso een trapje hogerop”

De partij tussen KV Mechelen en Moeskroen was weinig attractief, maar na de wedstrijd tellen alleen ...

220
{insert image alt}

'Batshuayi zorgt voor grote ergernis bij Lampard'

Op dit moment bevindt Michy Batshuayi zich nog steeds in een onmogelijke positie bij Chelsea. Coach ...

545
{insert image alt}

Tegenvallende Balanta reageert op buitenlandse interesse

De hoop - én de verwachtingen - bij Club Brugge lagen ongetwijfeld hoog aan de start van het nieuwe ...

594
{insert image alt}

Moeskroen-aanwinst oogst lof: "Een attractie”

Vrijdagavond won KV Mechelen op het veld van Moeskroen, waardoor de troepen van Wouter Vrancken ...

136
{insert image alt}

Onheil voor Vanderhaeghe: 5 weetjes over Gent-KVK

Zowel AA Gent en KV Kortrijk kenden een moeizame start van het nieuwe voetbalseizoen. In hun ...

335
{insert image alt}

'Manchester United ziet Barcelona-speler als alternatief voor Sancho'

Manchester United probeerde deze zomer Jadon Sancho naar Engeland te halen, maar ving bot bij ...

189

Gisteren 14 Augustus 2020

{insert image alt}

'Revolutie bij Barça: Setién moet vertrekken, preses op de wip'

De Spaanse sportkrant Marca verwacht dat FC Barcelona hard ingrijpt na de afgang van vrijdagavond. ...

458
{insert image alt}

Trainersontslag hangt in de lucht: Bartomeu kondigt actie aan

Voor FC Barcelona is het seizoen geworden om zo snel mogelijk te vergeten. Voor het eerst sinds 2008 ...

250
{insert image alt}

Piqué snoeihard: "Als het moet, dan vertrek ik"

In de kwartfinale van de Champions League werd FC Barcelona vrijdagavond volledig voor schut gezet. ...

2009
{insert image alt}

De historische cijfers: Messi lijdt zwaarste nederlaag ooit

We hebben er lang op moeten wachten, maar de kwartfinales van de Champions League hebben tot dusver ...

238
{insert image alt}

2-8!! Bayern dient Barça onwaarschijnlijke vernedering toe

In de Champions League heeft Bayern München vrijdagavond voor een onvergetelijke overwinning ...

591
{insert image alt}

Fans duiden grote schuldige aan na afgang Barça

Bayern München toonde vrijdagavond nog maar eens waarom het bestempeld wordt als dé topfavoriet ...

1812
{insert image alt}

Davies vernedert Barcelona-defensie met héérlijke actie (🎥)

In de Champions League veegde Bayern München vrijdagavond de vloer aan met FC Barcelona. In de ...

263
{insert image alt}

Moeskroen woedend: "Ref doet de match kantelen"

KV Mechelen heeft de tweede speeldag van de Jupiler Pro League op gang getrapt met een overwinning. ...

509
{insert image alt}

"Bod van 10 miljoen op Moffi kunnen we niet weigeren"

KV Kortrijk gaat komend weekend op bezoek bij AA Gent en heeft dan meteen één en ander recht te ...

734
{insert image alt}

Bayern vreet Barça volledig op: "Dat worden dubbele cijfers"

Bayern München werd op voorhand getipt als favoriet in de Champions League-kraker tegen FC ...

289
{insert image alt}

'Ronaldo weet bij welke club hij volgend seizoen speelt'

Cristiano Ronaldo werd de voorbij dagen nadrukkelijk aan een vetrek bij Juventus gelinkt. Zo kwam ...

908
{insert image alt}

Spektakel: twee goals in zeven minuten bij Barça-Bayern (🎥)

Er werd vrijdagavond spektakel verwacht in de Champions League-clash tussen FC Barcelona en Bayern ...

102
{insert image alt}

Straffe Koffi weerhoudt KVM niet van zege bij Moeskroen

Met een kleine zege bij een zwak Moeskroen heeft KV Mechelen wederom zijn start niet gemist in de ...

264
{insert image alt}

'Club heeft drie grote troeven in dossier-Edmilson'

Club Brugge is nog steeds in afwachting van de eerste zomerse aanwinsten, maar het bestuur is achter ...

1078
{insert image alt}

Cercle Brugge verrast vriend en vijand met nieuwe TD

Cercle Brugge onderging een pak veranderingen in het tussenseizoen, één cruciale positie was bij ...

472