Comebacks in de JPL? Vijf oude bekenden voor de G5

Comebacks in de JPL? Vijf oude bekenden voor de G5

Lucas Biglia is straks einde contract bij AC Milan, terwijl Abdoulay Diaby mag beschikken in Lissabon. Mogelijke buitenkansjes voor Anderlecht en Club Brugge dus, die de rangen kunnen versterken met een paar oude bekenden. Al is van een terugkeer in beide gevallen wel nog lang geen sprake. Toch kunnen het uiteraard fikse versterkingen zijn, wat ons aan het denken zette. Welke andere spelers zouden, mits een comeback, nog een meerwaarde bieden bij de G5 van de Jupiler Pro League?


We hebben het dan niet over de welbekende (ex-)Rode Duivels die, na de golf aan internationals met heimwee van vorige zomer, in het kielzog van Vincent Kompany en Laurent Depoitre terug naar het oude nest kunnen keren. Geen Marouane Fellaini, Christian Benteke of Dries Mertens dus. Ook geen onhaalbare sterren die op dit moment nog veel te hoge toppen scheren, pas voor topbedragen werden verkocht of gewoonweg te duur zijn, genre Léon Bailey, Wesley Moraes of Aleksandar Mitrovic. Welke vijf namen we dan wél weerhielden, ontdekt u hieronder:

Club Brugge: Ryan DONK (Galatasaray)
Club Brugge zet in principe in op jong talent, al haalde het recent ook meer geroutineerde pionnen als Simon Mignolet in huis. Welke kaart Vincent Mannaert nu zal trekken om potentiële vertrekkers als Emmanuel Dennis, Krépin Diatta en Clinton Mata op te volgen is dus nog een vraagteken, maar wat wel vaststaat is dat de spoeling centraal op het middenveld hoe dan ook dunnetjes oogt. Net zoals achterin overigens, een euvel dat dankzij Mata, Brandon Mechele en Simon Deli dit seizoen minder opviel. Op Matej Mitrovic kan echter niet worden gerekend.



Met Ryan Donk zou Club dus twee vliegen in één klap slaan, want de inmiddels 33-jarige Nederlander trekt zich op beide posities uit de slag. Bij Galatasaray begon hij de campagne niet als titularis, maar sinds november was Donk toch weer steevast in de verdediging terug te vinden. Destijds vertrok hij wel niet in de beste verstandhouding op Jan Breydel, al ging zijn recente terugkeer met de Turken toch gepaard met een warm onthaal. Bovendien bleef Donk altijd zijn voorliefde voor Blauw-Zwart uiten én is hij binnekort einde contract. Philippe Clement is alvast fan.

AA Gent: Lovre KALINIC (Aston Villa)
AA Gent nam dit keer vrede met haar rol als nummer twee achter Club Brugge, maar laat er zeker geen misverstanden over verstaan: de ambities in de Ghelamco Arena branden als nooit tevoren. Met Sven Kums en Laurent Depoitre haalden de Buffalo's zelfs al twee helden van weleer terug, al is de gevierde titelploeg van 2015 daarmee wel stilaan uitgeput. Ex-sterkhouders als Moses Simon, Thomas Foket of Matz Sels zijn immers te hoog gegrepen, terwijl anderen weinig zouden toevoegen aan de huidige kern. Al kan Hannes Van der Bruggen, medio 2021 einde contract bij KV Kortrijk, mede dankzij zijn Belgische nationaliteit wel nog een versterking in de breedte vormen.



Na Sels en voor Thomas Kaminski, het niet altijd even betrouwbare sluitstuk van vandaag, stond Lovre Kalinic onder de Gentse lat. De Kroaat vertrok in januari 2019 voor zes miljoen naar Aston Villa, maar dat zou nu al blij zijn als het de helft van die som recupereert. Kalinic werd snel overbodig en verhuurd aan Toulouse, waar hij na een goed start opnieuw uitviel. Een exit is onvermijdelijk, en dus kan Michel Louwagie op de kar springen. Eervolle vermelding ook voor Peter Olayinka, die bij Slavia Praag – waar Michael Ngadeu al werd weggeplukt – helemaal ontbolsterde.

Standard: Junior EDMÍLSON (Al Duhail)
William Vainquer (31) is straks transfervrij, terwijl Ajax dan weer open zou staan voor een verhuur van Razvan Marin. Opties genoeg dus om het middenveld te stofferen indien Samuel Bastien deze zomer andere oorden opzoekt. Mocht de kans zich voordien zou Ishak Belfodil, ontevreden bij Hoffenheim, eveneens een heuse aanwinst zijn. Al lijkt de kassa op Sclessin zulk een transfer momenteel niet toe te laten. Wie reeds in januari wél al een optie was, is Junior Edmílson. Meer zelfs: de Rouches waren naar verluidt zo goed als rond met de Braziliaanse Belg van Al Duhail.



De details rond diens vertrek midden 2019 is vandaag nog altijd voer door de onderzoekers, maar als het van de 25-jarige winger afhing stond hij nu alweer terug in Luik. Helaas trokken de Qatarazen op het nippertje nog de stekker uit de onderhandelingen, want de deal van in totaal een tweetal miljoen euro was een potentieel koopje. De marktwaarde van Edmilson wordt per slot van rekening nog altijd op vierenhalf miljoen geschat. De dribbelkont moest wel vooral blijven omdat een van zijn concurrenten zich nog blesseerde, dus een nieuwe poging is zeker niet uitgesloten.

KRC Genk: Neeskens KEBANO (Fulham)
Het merendeel van de recente vertrekkers bij de uittredend landskampioen deed het in het buitenland ofwel te goed, ofwel onvoldoende om hier in aanmerking te komen. Neeskens Kebano liet bij Fulham echter nét genoeg zien om niet tot die laatste categorie te behoren. En blijkbaar ook om de Londenaars te overtuigen vorig jaar de optie in zijn contract te lichten, waardoor de Congolees pas deze zomer een vrije speler wordt. Nochtans leek hij na een nog vrij veelbelovende start eerder al gewogen en te licht bevonden in Engeland, waar Kebano sinds 2016 aan de slag is.



Op dat ogenblik een verrassende transfer trouwens, want Genk pakte zo na één jaar een half miljoen winst op een topaankoop die matig had uitgepakt. De polyvalente offensieve pion deed het zeker niet slecht in de Luminus Arena, maar kon niet zo hard zijn stempel drukken als in Charleroi – waar hij de Ebbenhouten Schoen won. Toch liet Kebano geen wrange indruk na, is hij nog steeds pas 28 én straks dus gratis op te pikken. Lang niet hetzelfde type, maar wel een potentiële opvolger voor Alejandro Pozuelo. Iets waar Genk toch naarstig naar op zoek blijft.

Anderlecht: Dieumerci MBOKANI (Antwerp)
We gingen op zoek naar avontuurlijkere opties, maar geraakten niet veel verder dan kwieke dertigers als Denis Odoi en Sacha Kljestan. Of risicovolle types als Jordan Lukaku, die teveel aan het tot dusver gefaalde experiment met Anthony Vanden Borre doet denken. Sofiane Hanni is gezien de beperkte financiën dan weer te duur, net zoals Chancel Mbemba blijkbaar. De 25-jarige verdediger ziet er op het eerste zicht uit als een prima kandidaat, maar dat eerdere pogingen om hem weer naar het Lotto Park te halen vruchteloos bleken is allicht een teken aan de wand.



Iemand die net als Biglia vrij komt, lijkt dus een betere piste. Zo belanden we toch terug bij Dieumerci Mbokani, die Anderlecht al twee zomers op rij links liet liggen. Hoewel de spits van Antwerp intussen alweer een jaartje ouder is, dient zich binnenkort wie weet een nieuwe kans aan. Mbokani bewees nog altijd een koele killer te zijn én ziet zijn contract op de Bosuil weldra aflopen. De ervaren rot zou in zijn derde periode bij Paars-Wit alvast het gedroomde speerpunt én een ideale leermeester voor Antoine Colassin vormen. Al zullen de voorwaarden van Dieu niet min zijn.

POLL: Welke comeback zou u het liefst zien gebeuren?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel. Blauw-zwart verloor nog geen enkele keer in de ...

9
9
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week

In de Champions' Play-Offs is opnieuw een belangrijke week aangebroken. Zo komen de zes deelnemers ...

25
25
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"

Lange tijd leek het erop dat Union SG bij zijn derde opeenvolgende poging dan toch met de landstitel ...

32
32
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'

Manchester City en Kevin De Bruyne willen deze week een nieuwe stap zetten richting een verlenging ...

71
71
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'

Club Brugge is momenteel bezig aan een sterke reeks en dat terwijl het toch een aantal belangrijke ...

318
318
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"

Nu de titelstrijd in de Champions' Play-Offs zijn climax nadert, lopen de emoties logischerwijs ...

117
117
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'

Liverpool FC bereidt zich momenteel voor op de derby van woensdagavond tegen Everton FC, wat opnieuw ...

51
51
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'

In de Europe Play-Offs krijgt Standard dinsdagavond het bezoek van KV Mechelen, maar voor de Rouches ...

164
164
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

146
146
<strong>Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren</strong>
Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren

Mark van Bommel overweegt zijn toekomst bij Antwerp FC vanwege financi&euml;le en sportieve ...

316
316
Mulder rekent zwaar af met Verhaeghe: "Hij praat als een kleuter"
Mulder rekent zwaar af met Verhaeghe: "Hij praat als een kleuter"

Sinds het afscheid van Ronny Deila als hoofdcoach, gaat het Club Brugge opnieuw voor de wind. Dat ...

568
568
Inter pakt tweede ster: titelmatch ontspoort in extra tijd
Inter pakt tweede ster: titelmatch ontspoort in extra tijd

Na Duitsland kent ook Itali&euml; zijn nieuwe landskampioen. Internazionale verzekerde zich ...

73
73
'Tweede steunpilaar op weg naar exit bij Anderlecht'
'Tweede steunpilaar op weg naar exit bij Anderlecht'

Met nog zes speeldagen te gaan blijft RSC Anderlecht aan de leiding staan in de Champions' ...

531
531
'Beslissing staat vast: Gent laat Vanhaezebrouck vertrekken'
'Beslissing staat vast: Gent laat Vanhaezebrouck vertrekken'

In de Europe Play-Offs wil AA Gent dinsdagavond zijn leidersplaats nog wat extra in de verf zetten ...

609
609
'Kassa rinkelt bij Club Brugge: leegloop in de maak?'
'Kassa rinkelt bij Club Brugge: leegloop in de maak?'

Een paar weken geleden hing Club Brugge nog in de touwen, intussen droomt men in Jan Breydel van een ...

749
749