Het gelijk van Croonen & Coucke: waarom stopzetting JPL slecht idee is

Foto: Het gelijk van Croonen & Coucke: waarom stopzetting JPL slecht idee is

De clubs van de Jupiler Pro League doen hun egocentrische reputatie helaas ook in volle coronacrisis weer alle eer aan. In zowat alle voorstellen omtrent het verdere verloop van de competitie sijpelen namelijk eigenbelangen door, hoezeer er ook gepleit wordt voor solidariteit. Ook bij Marc Coucke en Peter Croonen is dat dus het geval, al moeten we hen voorlopig toch gelijk geven. Nu al een streep trekken door de hoop om nog te hervatten, lijkt inderdaad niet het beste idee.

Het plan om de editie 2019/20 simpelweg te beëindigen wordt vooral gedragen door Club Brugge, AA Gent en de kleinere clubs van de Pro League, potentiële degradanten en promovendi op kop. Zij opperen in dat scenario tenslotte niet voor een annulering van de afgelopen maanden, maar zien er meer heil in om de huidige stand als definitief te beschouwen. Blauw-Zwart kampioen en de Buffalo's naar de voorrondes van de Champions League dus, zij het dan wel zonder zakker. Zowel Beerschot als OH Leuven zouden daardoor mogen overgaan naar een nieuwe eerste klasse met 18 ploegen, waarin Waasland-Beveren gehandhaafd blijft. En de play-offs uiteraard worden afgeschaft.

2 BRUGSE VLIEGEN IN 1 KLAP

Vooral dat laatste is van essentieel belang voor de volgelingen van Bart Verhaeghe, de Brugse preses die zich al sinds jaar en dag tegen het systeem met eindrondes kant. In het amateurvoetbal kreeg hij nu alvast een precedent toegeworpen, want daar wordt de actie onherroepelijk stopgezet. Behalve in 1A en 1B zijn alle kampioenen dus gekend, net zoals de stijgers en zakkers in de lagere regionen. Daar wordt immers op basis van de huidige ranking over promotie en degradatie beslist, in tegenstelling tot het vergevingsgezindere voorstel dat momenteel door Verhaeghe en co naar voren wordt geschoven.Een geste die niet zomaar helpt om meer stemmen te scharen – anders zouden Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven vast stevig tegenkanting bieden – maar Club in één klap het gewenste format oplevert: een liga met 18 teams en zónder play-offs. Dat hierin niet alleen een poging tot duidelijkheid, maar tevens een manoeuvre om de eigen wil door te drukken wordt gezien is dan ook logisch. Per slot van rekening lijkt het een voorbarige conclusie om de drastische maatregelen in de lagere divisies nu al door te trekken naar het profvoetbal, waar de financiële belangen toch een flink pak hoger liggen.

NOOD AAN GEDULD

Zoals Croonen terecht opmerkt, kan een premature beslissing voor een economisch bloedbad zorgen. Zelf de stekker eruit trekken houdt namelijk meer risico's in dan wachten op een verdict van bovenaf, met name vanwege de overheid of UEFA. Een eventuele stopzetting kan in die laatste scenario's immers als overmacht worden gecategoriseerd, wat de clubs tegen een fikse devaluatie van het tv-contract zou verzekeren – in tegenstelling tot wanneer ze nu al op eigen houtje de handdoek in de ring besluiten te gooien. Een inkomstenverlies dat de ene ploeg al beter zou kunnen dragen dan de andere.Behalve het scheppen van meer zekerheid voor clubs, spelers, fans en sponsors over wat nog staat te gebeuren, houdt nu de brui eraan geven dus weinig voordelen in. Andere bedrijfstakken wachten net zo zeer met de handen en voeten gebonden verdere instructies van hogerhand af, en ook daar is de onzekere situatie lastig om dragen voor zowel werkgevers –als nemers. De coronacrisis viel nu eenmaal niet te voorspellen en vraagt vooral om collectieve stappen. Het is dus onzinnig dat de Pro League een talmende houding wordt verweten, want het blijft simpelweg het advies van de experten opvolgen.

OPTIES OPENHOUDEN

Bovenal staat de vraag of er dit jaar überhaupt zelfs nog gevoetbald kan worden centraal, vermits de publieke gezondheid uiteraard nog altijd de prioriteit geniet. Zelfs als de lockdown versoepeld wordt en duels – al dan niet met publiek – kunnen plaatsvinden, is het nog maar de vraag hoelang competities door kunnen gaan. De FIFA onderzoekt alvast de optie om contracten die eind juni aflopen met een maand te verlengen, maar dat dit alles nog een hele soep belooft te worden mag duidelijk zijn. Het lijkt dus niet aangewezen op de feiten vooruit te lopen, want wie weet wat er nog uit de bus komt vallen.Wel zou er al meer werk gemaakt kunnen worden van verschillende scripts om kort op de bal te kunnen spelen wanneer er zich nieuw evoluties aandienen. Welke alternatieven zijn haalbaar, en welke mogen al geschrapt worden? Naast het voorstel van Club en co hoorden we tenslotte ook al suggesties als enkel de slotspeeldag nog afwerken of volgend jaar zelfs 20 teams op het hoogste niveau. Een eerste schifting tussen die diverse mogelijkheden kan alvast een eerste stap zijn richting meer duidelijkheid, voor zover dat dus doenbaar is. Zonder daarom al resoluut voor de ene of de andere optie te kiezen.

TIKKELTJE EIGENBELANG

Samengevat weet niemand wanneer de huidige toestand opgeklaard zal zijn. Wie weet duurt het nog maanden en zal uiteindelijk alsnog het doek vallen over de JPL 2019/20, maar een oplossing voor het voetbal kan net zo goed dichterbij zijn dan we denken. Dat Croonen en Coucke vooral voor dat laatste scenario duimen spreekt voor zich, al ijveren de preses van KRC Genk en Anderlecht wel érg gretig om zelfs de play-offs nog niet uit te sluiten. Logisch ook, want de nacompetitie vormde een laatste uitweg voor beide topclubs om hun mislukte campagne toch nog enigszins te redden met een Europees ticket.Gezien hun andere hoedanigheden als voorzitter van de Pro League enerzijds en bekend figuur in de gezondheidssector anderzijds, is het normaal dat zij vaak het voorwoord nemen. In hun boodschap dat de JPL de boot best nog af kan houden wat een radicale stopzetting betreft, kunnen wij ons bovendien prima vinden. Dat lijkt op dit moment inderdaad te voorbarig, zeker omdat zelfs enkel het afwerken van de slotspeeldag en promotiefinale al veel zoden aan de dijk kunnen brengen. Of er daarna nog plaats is voor de PO's is dan weer een ander paar mouwen, al zijn Coucke en Croonen wat dat betreft vast een verschillende mening toegedaan. Dan toch weer een tikkeltje eigenbelang dus?

POLL: De JPL zelf al definitief stopzetten is volgens mij ...

HLN: "Wellicht dit weekend toch profvoetbal in Antwerpen"

'Man City pakt door en stelt binnen de 24 uur tweede aanwinst voor'

Jonkies stuwen AA Gent naar nipte oefenzege

Vandaag 05 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De voorspelling van VN: wie degradeert?

Tenzij het coronavirus of Westerlo alsnog roet in het eten gooit, is de laatste rechte lijn richting ...

495
{insert image alt}

Blunder van Kompany wordt topdeal: de vlucht van Roofe

Al wekenlang werd hij gelinkt aan een overstap naar Rangers FC, maar de transfer van Kemar Roofe ...

464
{insert image alt}

Zo win jij bijna 200 euro met 10 euro inzet op de Europa League!

In België beginnen we dit weekend aan het seizoen 2020/21, maar op de Europese velden worden straks ...

16
{insert image alt}

'KRC Genk vindt geen akkoord met CSKA Sofia'

Onlangs verscheen het bericht dat KRC Genk Renato Borges mogelijk van de hand wil doen. Er waren ...

2
{insert image alt}

'Moeskroen aast op verdediger van 700.000 euro'

Moeskroen haalde de voorbije week een karrenvracht spelers binnen, die vrijwel allemaal kwamen via ...

4
{insert image alt}

'Standard krijgt slecht nieuws in stadionproject'

Heel wat Belgische clubs willen graag een nieuw of vernieuwd stadion en ook bij Standard hebben ze ...

79
{insert image alt}

HLN: "Wellicht dit weekend toch profvoetbal in Antwerpen"

Binnen drie dagen moet de Jupiler Pro League van start gaan, maar over een aantal wedstrijden is er ...

200
{insert image alt}

'Man City pakt door en stelt binnen de 24 uur tweede aanwinst voor'

Manchester City trapte dinsdag zijn mercato op gang. Met Ferran Torres stelde het zijn eerste grote ...

60
{insert image alt}

'Eén speler weet zich in de kijker te spelen bij AA Gent'

AA Gent werkte vier dagen voor zijn eerste competitiewedstrijd nog een laatste oefenwedstrijd af. ...

101
{insert image alt}

'Meer informatie bekend over investeringen Witsel, Fellaini en MPH in Standard'

Standard ging de voorbije maanden door financieel zware tijden en moest zelfs in beroep gaan bij het ...

161
{insert image alt}

'James Rodriguez kan pikante transfer maken'

Real Madrid wil deze zomer van een pak spelers af. Het heeft te veel spelers onder contract staan en ...

167
{insert image alt}

Jonkies stuwen AA Gent naar nipte oefenzege

AA Gent werkte vier dagen voor zijn eerste competitiewedstrijd nog een laatste oefenwedstrijd af. ...

182
{insert image alt}

Moeskroen sluit voorbereiding af met stuntzege

Moeskroen lijkt komend seizoen één van de vraagtekens in de Jupiler Pro League te worden. Lange ...

152
{insert image alt}

Nog steeds geen duidelijkheid over matchen Antwerp en KV Mechelen

Binnen drie dagen moet de Jupiler Pro League van start gaan, maar over een aantal wedstrijden is er ...

125
{insert image alt}

De Condé ziet nog één probleempositie bij KRC Genk

KRC Genk presenteerde woensdag zijn derde aanwinst van de zomer. Na rechtsachter Daniel Muñoz en ...

245
{insert image alt}

'Kraker tegen Man City in gevaar voor Eden Hazard'

Deze week is er weer Champions League-voetbal en Real Madrid zal meteen stevig aan de bak moeten. De ...

185
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Drukte bij Anderlecht, Club vindt Argentijn'

De meeste competities zijn weer van start gegaan, maar voorts werd in verschillende landen beslist ...

688
{insert image alt}

'Goed nieuws voor Club: Hertha BSC strikt verdediger'

Deyovaisio Zeefuik laat het Hitachi Capital Mobility Stadion van FC Groningen achter zich en gaat ...

336

Gisteren 04 Augustus 2020

{insert image alt}

Club Brugge U23 in 1B slechts voorsmaakje voor toekomst?

De voorbije dagen was er veel te doen over het nieuwe competitieformat, waarbij er dan toch enkele ...

410
{insert image alt}

Martinez geeft toe: "Frankrijk verdiende zege tegen Rode Duivels"

De Rode Duivels droomden twee jaar geleden van de wereldtitel, maar uiteindelijk sneuvelden ze in de ...

344
{insert image alt}

Odoi en Fulham na verlengingen terug naar de Premier League

Fulham mag volgend seizoen opnieuw aan de slag in de Premier League, na één seizoen in het ...

335
{insert image alt}

'Verrassende wending lijkt in de maak rond Nainggolan'

Radja Nainggolan bloeide afgelopen seizoen weer helemaal open op huurbasis bij Cagliari. Waar de ...

756
{insert image alt}

KV Oostende mag komst Duitse jeugdinternational vergeten

KV Oostende haalde deze zomer met Alexander Blessin een Duitse trainer binnen en in de zoektocht ...

111
{insert image alt}

Telegraph: "Man Utd op het punt om megadeal Sancho op te blazen"

Het voorbije jaar werd er druk gespeculeerd dat Jadon Sancho deze zomer een toptransfer zou gaan ...

397
{insert image alt}

'Leeds United krijgt Rode Duivel aangeboden'

Leeds United veroverde dit seizoen de titel in de Engelse Championship en daardoor keert het voor ...

355
{insert image alt}

Waasland-Beveren lijdt pijnlijke nederlaag, extra probleem dreigt

Waasland-Beveren kreeg vorige week te horen dat het alsnog in 1A mag blijven en kreeg zo na een ...

851
{insert image alt}

Bayat geeft duiding over plannen met Osimhen-miljoenen

Vorige week kondigde Napoli aan dat het Victor Osimhen binnengehaald heeft en die transfer betekende ...

156
{insert image alt}

'KV Mechelen stuurt twee jonge Belgen naar nieuwe partnerclub'

KV Mechelen eindigde vorig seizoen op een knappe zesde plaats en wil komend seizoen weer stappen ...

274
{insert image alt}

Manchester City heeft vervanger voor Sané helemaal beet

Manchester City heeft zijn eerste grote aanwinst voor volgend seizoen te pakken. De Citizens namen ...

285
{insert image alt}

Van Gucht: "Als het van ons afhangt geen uitzondering voor Antwerp en co"

Er staat nog steeds een vraagteken achter de start van de Jupiler Pro League komend weekend, ...

350
{insert image alt}

'FC Barcelona schrapt zeker zes spelers van de loonlijst'

FC Barcelona heeft officieel gecommuniceerd dat het deze zomer geen grote transfers heeft gepland. ...

383
{insert image alt}

"KRC Genk is een grote club in België"

KRC Genk haalde met Daniel Muñoz een Colombiaans international in huis. Hij kan als rechtsachter ...

495
{insert image alt}

'Japans international mogelijk op weg naar Moeskroen'

Moeskroen mag Lille OSC bedanken, want bijna elke transfer komt er via hen. Les Hurlus krijgen er ...

98