De zomer van AA Gent: 5 transfervragen voor Louwagie

De zomer van AA Gent: 5 transfervragen voor Louwagie

Het coronavirus legt de Jupiler Pro League nog minstens een paar weken plat. Nadien is het nog maar de vraag of er überhaupt weer gevoetbald wordt, en dus richten wij onze blik tijdens deze break voorzichtig al eens op komend seizoen. In de Ghelamco Arena is de doelstelling alvast duidelijk: het gat met Club Brugge dichten en meestrijden voor de titel. Michel Louwagie heeft daarvoor wel nog flink wat stappen te ondernemen. Wij sommen de vijf voornaamste kwesties voor de Gentse manager al eens op.

1. DAG TEGEN DAVID?

Dé hamvraag voor de Buffalo’s in de aankomende mercato: wordt er al gecasht op Jonathan David of niet? De 20-jarige Canadees heeft er nog maar pas zijn tweede volledige seizoen in Gent opzitten, maar lijkt nu stilaan al onhoudbaar. Zijn ster schoot dit jaar dan ook pas echt als een pijl omhoog, met goede prestaties in zowel de competitie als Europa. Wanneer de JPL zich weer op gang trekt kan David zelfs verder de jacht op de Gouden Stier inzetten, en dat terwijl hij ook het op twee na meeste assists op zijn naam heeft staan.



Geen wonder dus dat de buitenlandse topclubs nu al in de rij staan, al wil Louwagie wel boter bij de vis. En geen klein beetje, want volgens hem zal zelfs 25 miljoen niet volstaan om het goudhaantje los te weken. Wanneer een van de vele gegadigden werkelijk zulk een bod op tafel legt, zijn wij echter benieuwd of de manager kan weerstaan aan de verleiding. Hetzelfde geldt ondanks zijn blessure trouwens nog steeds voor Roman Yaremchuk. Als iemand bereid is om ver te gaan, zal de Gentse ambitie op de proef worden gesteld.

2. WIE MAG WEG?
David en Yaremchuk zullen dus alleen vertrekken bij aan topaanbieding, maar dat gaat niet voor iedereen op. Zo gaf zomerflop Eric Smith zelfs reeds aan alweer op een transfer te azen, iets waar de Buffalo’s naar verluidt aan willen meewerken. Ook een aantal andere spelers kunnen op weg zijn naar de exit. Zo gaan heel wat contracten straks hun voorlaatste jaar in, waaronder die van Giorgi Kvilitaia, Brecht Dejaegere en Roman Bezus. Jongens die stuk voor stuk betere en mindere momenten beleefden in de Ghelamco Arena.



Indien het de Gentenaren menens is om met de sterkhouders van de huidige selectie verder te gaan, lijkt dat trio evenwel op niet al te veel speelkansen meer te hoeven rekenen. Misschien moet het vertrek van een paar van zulke figuren dus toch maar eens overwogen worden, zeker als het nog wat geld in het laatje kan brengen. Komende zomer vallen er voor de rest toch niet echt knopen door te hakken, want niemand zijn verbintenis loopt ten einde en er zijn ook geen significante huurlingen om over te beslissen. Alhoewel.

3. KAPPEN MET KAMINSKI?
Thomas Kaminski wordt medio 2021 een vrije speler, tenzij Gent een optie voor twee extra seizoenen licht. De vraag is echter of het bestuur daar wel zo happig op is, want het 27-jarige sluitstuk liet lang niet altijd een even betrouwbare indruk na. Nog geen anderhalf jaar geleden kostte hij desondanks wel meer dan twee miljoen, dus hem gratis de deur laten uitwandelen lijkt alvast hoe dan ook uitgesloten. Een antwoord op het eeuwige vraagstuk of Kaminski voldoet als doelman aan de Belgische top, dringt zich dus stilaan op.



Intern zijn er alleszins twijfels, want naar verluidt hadden de Buffalo’s afgelopen winter zowel Jean Butez áls Davy Roef op het oog. Een eventuele tweeslag is zelfs niet uitgesloten, vermits huidige doublure Colin Coosemans eveneens zijn laatste contractjaar ingaat. Mogelijk vindt er tussen de Gentse palen weldra dus een wissel van de wacht plaats die financieel zelfs nog interessant kan zijn, want Roef is beschikbaar terwijl Butez ook nog maar tot midden 2021 vastligt bij Moeskroen. Louwagie ruikt wellicht nu al gouden zaakjes.

4. VERTROUWEN IN VADIS?
Minder fijn is dat aanvoerder Vadis Odjidja na volgend seizoen tevens vrij is om te gaan en te staan waar hij wil. De draaischijf op het middenveld zal tegen dan al 32 zijn, al lijkt hij wel nog enkele goede jaren voor de boeg te hebben. In de aanloop naar de huidige campagne verlengde Odjidja overigens ook al pas eind juni zijn op dat moment aflopende verbintenis met een extra jaar, dus reden om te panikeren is er nog niet. Het verkrijgen van zijn handtekening wordt gewoon opnieuw een van de voornaamste prioriteiten.



We verwachten namelijk niet meteen dat Gent nog een aanlokkelijk bod zal binnen krijgen op de ervaren rot, al weet je natuurlijk maar nooit. Hem overtuigen om de rest van zijn actieve carrière in de Ghelamco Arena door te brengen, is wat ons betreft evenwel een beter plan. Zijn voorganger met de band om de arm, Nana Asare, lijkt na zeven jaar trouwe dienst dan weer aan zijn laatste maanden bezig. De 33-jarige linksachter verloor de concurrentiestrijd van Milad Mohammadi en krijgt in 2021 allicht een mooi afscheid.

5. VERDEDIGING VERSTERKEN?
Om onze praat over contracten te beëindigen: dat van de Iraniër loopt eveneens af in 2022, net zoals dat van Igor Plastun. Twee titularissen achterin, zij het niet van het niveau van nieuwe steunpilaar Michael Ngadeu. Gent had vorige zomer een recordbedrag van 4,5 miljoen over voor de Kameroense beer en heeft zich dat nog niet beklaagd, want hij acteerde in zijn debuutseizoen direct als een echte rots in de branding. Toch moest Kaminski zich weer net iets te vaak omdraaien – en dat was zeker niet altijd zijn eigen schuld.



Die wankele defensie staat niet in verhouding tot de veelgeprezen as en voorlinie van de Buffalo’s, waar zelfs de eerste invallers op de meeste posities nog van een meer dan degelijke kwaliteit zijn. Dat is in de achterhoede zeker niet het geval, dus de vraag is of hier toch geen nood is aan bijkomende versterking. Vooral op de linkerkant en in het centrum dan, want Alessio Castro-Montes lijkt op rechts alvast uit het juiste hout gesneden. Belangrijk voor het aantal Belgen, want die heeft Jess Thorup niet op overschot. Toch nóg een aandachtspunt, dus.

POLL: AA Gent zal volgens mij na deze zomer ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen</strong>
Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen

Bij RSC Anderlecht gaan er in de zomer de nodige transfers plaatsvinden. Paars-Wit wil de nodige in- ...

17
17
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

240
240
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

203
203
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

475
475
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

83
83
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

165
165
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

505
505
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

157
157
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

405
405
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

263
263
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

141
141
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

185
185
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

102
102
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

348
348
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

138
138