De zomer van Club Brugge: 5 transfervragen voor Mannaert & co

De zomer van Club Brugge: 5 transfervragen voor Mannaert & co

Het coronavirus legt de JPL nog minstens een paar weken plat. Nadien is het nog maar de vraag of er überhaupt nog gevoetbald wordt, en dus richten wij onze blik tijdens deze break voorzichtig al eens op volgend seizoen. Club Brugge zal dan wellicht haar landstitel proberen te verdedigen, al dan niet nog op het veld – en na play-offs? – behaald. Met het oog op de vele ambities hebben Vincent Mannaert en co deze zomer dan ook een paar knopen door te hakken. Wij leggen de vijf meest prangende thema’s voor.


1. DOOR MET SOBOL?
Blauw-Zwart telt momenteel drie huurlingen in de rangen. Over het lot van Mbaye Diagne bestaat echter weinig twijfel, terwijl ook Percy Tau zijn toekomst in Jan Breydel hoogst onzeker oogt. Eduard Sobol lijkt op het eerste zicht dan weer wél te mogen rekenen op een definitieve transfer, want hij liet een prima indruk na op zijn linkerkant. De Oekraïner stormde daar 90 minuten lang vlotjes de zijlijn af, is technisch meer dan voldoende onderlegd en ook defensief solide genoeg om zijn concurrent Federico Ricca af te houden.



Omdat Philippe Clement toen nog met vier achterin dacht te spelen, werd de Uruguayaan wel vorige zomer al onder contract gelegd. Met de switch naar een driemansdefensie én de opkomst van jonkie Maxim De Cuyper, dreigt zich dus een overtal te creëren op de linksback. Sobol is beter geschikt dan Ricca om de hele flank af te draven, heeft op 24-jarige leeftijd nog progressiemarge en is zijn aankoopoptie van vier miljoen in principe dus ruimschoots waard. Toch zou Club wel eens kunnen overwegen om hem links te laten liggen.

2. IN YOUTH WE TRUST?
Het zou alvast een blijk van vertrouwen richting De Cuyper zijn. De 19-jarige linksachter was al het derde product van eigen kweek dat dit seizoen door Clement werd gebracht, na eerder Ignace Van der Brempt (17) en Charles De Ketelaere (19). Die eerste zijn speelkansen op rechts bleven tot dusver weliswaar uiterst beperkt, maar De Ketelaere is zonder twijfel dé revelatie van 2020. En dat na eerder al een vuurdoop tegen PSG, net zoals De Cuyper zijn enige twee optredens uitgerekend tegen Manchester United mocht maken.



Na het recente succes op de transfermarkt wil Club nu dus duidelijk tevens de kaart van de jeugd trekken, een aspect waarin het een jarenlange achterstand op de concurrentie goed te maken heeft. De grote vraag is dan ook of die politiek in de komende mercato vol wordt doorgetrokken, of Mannaert toch weer over de grens op zoek gaat naar groeibriljanten. Wat dat betreft is de situatie van Loïs Openda, die wegens een gebrek aan minuten denkt aan een vertrek, interessant om volgen. Iets waar we later nog op terugkomen.

3. CASHEN OF WACHTEN?
Eerst werpen we onze blik op de vele sterkhouders die de afgelopen maanden in de kijker liepen. Aan een transfer voor Emmanuel Dennis wil de leider allicht nog meewerken, zeker indien de verhoopte miljoenen op tafel worden gelegd. Moeilijker wordt het al wanneer er een topaanbieding binnenkomt voor Krépin Diatta, het echte goudhaantje op Jan Breydel. Enerzijds kan Club de kassa al horen rinkelen, maar aan de andere kant wil het de dribbelkont vast nog een jaartje houden. Vergelijkbaar met AA Gent en Jonathan David.



Diatta ligt wel nog tot 2024 onder contract, net zoals Hans Vanaken. Indien de 27-jarige draaischijf ooit de sprong naar het buitenland nog denkt te wagen, lijkt het stilaan echter nu of nooit. Hetzelfde geldt voor leeftijdsgenoot Clinton Mata, rijp voor de Premier League en net als Dennis nog maar voor twee seizoenen verbonden aan Blauw-Zwart. Vorige zomer deden de Bruggelingen gouden zaakjes op de mercato zónder aan kwaliteit in te boeten, integendeel. Afwachten hoe die evenwichtsoefening dit keer wordt aangepakt.

4. MEER OP HET MIDDENVELD?
Om in de as geen volk te verliezen ging Club alvast proactief te werk door Mats Rits een nieuwe verbintenis onder de neus te schuiven. De man-in-vorm is geen onbetwiste titularis, maar maakt wel een cruciaal deel uit van de vierkoppige rotatie op het middenveld De opties blijven daar verder immers beperkt tot Vanaken, Ruud Vormer en Éder Balanta, want De Ketelaere mag onderhand toch als aanvaller worden beschouwd. Een bijzonder dunne spoeling voor een ploeg die zo lang mogelijk op drie fronten actief wil zijn.



Vanaken stond gelukkig naar goede gewoonte weer telkens paraat, maar de afwezigheid van Vormer en/of Balanta brak Club in de voorbije campagne meermaals zuur op. In welke mate Blauw-Zwart erop mag blijven rekenen dat die eerste twee elke week present tekenen, is dus nog maar de vraag. Dat lijken Mannaert en co ook te beseffen, want naar verluidt zullen de pijlen weer op Razvan Marin worden gericht. Na het afspringen van de Victor Wanyama-deal dan toch een nieuwe toptransfer in plaats van een jonkie?

5. GEZOCHT: GOALGETTER?
Dat brengt ons bij de meest besproken positie in Jan Breydel dit seizoen: de diepe spits. Daar lijkt alvast heel wat volk te zullen vertrekken, want over Diagne, Tau en Dennis hebben we het al gehad. Ook Openda zou dus andere oorden kunnen opzoeken, al kan Club de jonge aanvaller allicht met een nieuwe motie van vertrouwen doen blijven. Eerder spraken de Bruggelingen hun geloof in Openda namelijk al uit door Jelle Vossen en Kaveh Rezaei op kant te schuiven. Nu zou het al volstaan om geen versterking in huis te halen.



Hoewel Clement drie opties dreigt te verliezen, heeft hij tenslotte nog altijd genoeg alternatieven achter de hand. Naast Openda en De Ketelaere zijn er zo niet alleen Siebe Schrijvers en project Youssouph Badji, maar ook dure aanwinsten als David Okereke en Michael Krmencik. Zij krijgen bovendien naar verluidt het gezelschap van nóg een jong talent in de vorm van Manfred Ugalde. Is de offensieve honger daarmee gestild, of gaat Club toch opnieuw op zoek naar een echte killer om de problemen van deze jaargang te vermijden?

POLL: Als Club Brugge slechts één iemand kan houden, zou ik kiezen voor ...

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

37
37
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

61
61
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

393
393
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

38
38
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

142
142
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

377
377
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

126
126
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

362
362
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

237
237
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

121
121
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

137
137
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

87
87
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

287
287
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

111
111
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

67
67