Wat na Martinez? 4 mogelijke opvolgers voor de bondscoach

Foto: Wat na Martinez? 4 mogelijke opvolgers voor de bondscoach

Met het uitstel van Euro 2020 naar volgende jaar staat de KBVB voor een probleem. Het contract van bondscoach Roberto Martinez loopt komende zomer in principe namelijk af, wat betekent dat de Rode Duivels wel eens zonder de Spanjaard op jacht zouden moeten gaan naar EK-glorie. Hoewel gesprekken over een verlengde verbintenis volop aan de gang zijn, houden wij dan ook graag nu al rekening met het slechtste scenario. En gaan we dus op zoek naar vier mogelijke opvolgers voor de nationale selectieheer.

Die strijkt momenteel jaarlijks ruim één miljoen euro op, een cijfer dat hij graag verdubbeld zou zien. Een eis die de voetbalbond naar verluidt bereid is om in te willigen, dus dat de lat hoog wordt gelegd mag duidelijk zijn. Logisch, want de piek van de Gouden Generatie is stilaan bereikt en moet nu dringend meer opbrengen dan de bronzen medaille op het WK 2018. Mocht Martinez vertrekken, wat uiteraard lang niet vaststaat, rekenen we dan ook op een opvolger van hetzelfde kaliber.

Daarnaast nemen we tevens de recente voorkeuren van de KBVB in acht. De kandidaat-bondscoach moet in de zomer vrij zijn van alle verplichtingen én mag niet te groen zien achter de oren. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd, had Martinez er per slot van rekening toch ook al ettelijke jaren als manager in de Premier League opzitten vooraleer richting Duivels te trekken. Met al deze criteria voor ogen, lijken de volgende vier namen ons het best geschikt voor de job.

HEIN VANHAEZEBROUCK

Beginnen doen we op eigen bodem, waar Hein Vanhaezebrouck sinds zijn ontslag bij Anderlecht als analist aan het werk is. Op die manier kan iedereen meegenieten van HVH zijn onmiskenbaar voetbalbrein, al hoort dat wat ons betreft toch ergens op een oefenveld thuis. De flamboyante coach geldt sinds hij met AA Gent in 2015 de titel pakte – en zich vervolgens als enige Belgische club in recente tijden plaatste voor de tweede ronde van de Champions League – als een van de beste trainers in ons land, ook al kreeg die reputatie in het Lotto Park een fikse deuk. Toch bestaat over zijn visie op het spelletje geen enkele twijfel.Geen wonder dus dat Vanhaezebrouck door de media reeds gepolst werd naar zijn interesse om Martinez op te volgen, al hield hij toen – zonder de deur te sluiten – de boot nog af. De functie van bondscoach zou dan ook een nieuw gegeven zijn voor de ex-verdediger, die het gewend is om dagelijks met zijn troepen aan de slag te gaan. Toch lijkt de taakomschrijving op zijn lijf geschreven, zeker gezien zijn oog voor talent. Het verwijt dat HVH tactisch te veeleisend is zou bij de nationale ploeg bovendien niet opgaan, want onze internationals zijn aan de Europese top wel het een en ander gewend. Qua looneisen tevens een haalbare kaart.

DICK ADVOCAAT

Dat het salaris een groot deel van de oefening uitmaakt, hoef je Dick Advocaat niet te vertellen. De notoire jobhopper wond er nooit doekjes om voor het geld te kiezen en liet de Rode Duivels in 2010 zo na een paar maanden al staan om op een rijkelijk aanbod vanuit Rusland in te gaan. Sindsdien flirtte de intussen 72-jarige Nederlander al enkele keren met zijn pensioen, maar tegenwoordig is hij toch weer bij Feyenoord aan de slag. Én scheert de Kleine Generaal er vooral ook hoge toppen, want sinds zijn komst schoten de Rotterdammers omhoog in de stand. Na de corona-crisis behoort zelfs de titel nog tot de mogelijkheden.Hoewel zijn periode als Belgisch bondscoach van korte duur was, wordt Advocaat nu nog altijd aanzien als een van de grondleggers van het huidige succes – al steekt Georges Leekens graag ook wat pluimen op zijn hoed. De ervaren rot stak bovendien nooit onder stoelen of banken het jammer te vinden dat hij niet wat langer met deze talentvolle groep aan de slag is geweest. In de Kuip is hij vandaag slechts ad-interim aan de slag is, dus wie weet ziet Advocaat het wel zitten om daarna ook de Rode Duivels nog een jaartje te helpen overbruggen. En misschien zelfs de ultieme goedmaker te bezorgen met een triomftocht op het EK 2021.

LAURENT BLANC

Onze ronde langs een aantal oude bekenden eindigen we in Frankrijk. Toen Marc Wilmots vier jaar geleden op straat werd gezet, circuleerde namelijk al eens de naam van Laurent Blanc in het bondsgebouw. De voormalige verdediger, die als speler een fenomenale carrière had gekend, was op dat moment net opzij geschoven door PSG en was al bij het nationale elftal van Frankrijk aan de slag geweest. Blanc voelde echter weinig voor een nieuwe uitdaging als selectieheer en verkoos op clubniveau te blijven werken. Al zal zijn vorstelijk salaris in Parijs, naar verluidt meer dan vijf miljoen per jaar, daar ook wel voor iets tussen zitten.Bij zijn ontslag kreeg de inmiddels 54-jarige Fransman op de koop toe een royale opstappremie van maar liefst 22 (!) miljoen uitbetaald. Geen wonder dus dat Blanc het zich kon permitteren om de afgelopen jaren naar de achtergrond te verdwijnen. Af en toe laat hij zijn licht eens schijnen op een aantal kwesties en hier en daar valt zijn naam bij een club in nood, maar concrete voorstellen bleven naar eigen zeggen uit. In vergelijking met 2016 zullen zijn eisen dus alvast gezakt zijn, want zelf meent Blanc dat hij te lang uit het publieke oog verwijderd bleef. Waar beter om de aandacht te trekken, dan met de Rode Duivels op het EK?

NIKO KOVAC

Trainers die recent opkrasten aan de absolute top als Ernesto Valverde (Barcelona), Mauricio Pochettino (Tottenham) of Massimiliano Allegri (Juventus) zijn allicht te hoog gemikt, maar indien Martinez vertrekt kan Mehdi Bayat wél eens aankloppen bij Niko Kovac. De 48-jarige Kroaat, in november na iets meer dan één seizoen al aan de deur gezet bij Bayern München, zou vanzelfsprekend wel nog altijd moeten inleveren op zijn vroegere jaarloon van ruim vijf miljoen. Een stap die weliswaar kleiner is dan voor dat andere trio én Kovac, gezien de sportieve kans, misschien wel durft zetten. Net zoals de huidige bondscoach dat ooit deed.Hun carrièreplanning vertoont alvast veel gelijkenissen, want ook Kovac beschikt op jonge leeftijd al over veel ervaring. Niet alleen bij Duitse subtopper Eintracht Frankfurt, waar hij voor zijn overstap naar Bayern knappe resultaten neerzette, maar zelfs als oefenmeester van Kroatië. Een extra pluspunt voor de ex-middenvelder, die ook het merendeel van zijn spelersloopbaan in de Bundesliga sleet. De Kroatische/Duitse variant van Martinez zou je dus kunnen zeggen, die als Spanjaard vooral in Engeland actief was. Ook qua stijl, filosofie, charisma en ambitie zien we heel wat parallellen tussen de twee. Misschien dan ook wel dé gedroomde opvolger.

POLL: Wie zou, mocht hij vertrekken, volgens u de beste opvolger voor Martinez zijn?

Club Brugge heeft eerste transfer voor volgend seizoen beet

'Barcelona laat zich niet doen in transferdossier Lautaro'

Steunpilaar Liverpool lacht met Mignolet: "Zelfs mijn opa kan beter"

Vandaag 30 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 475 euro met 10 euro inzet op de Bundesliga!

Ook in Engeland en Italië hopen ze er straks weer aan te beginnen, maar voorlopig blijft de ...

52
{insert image alt}

Club Brugge heeft eerste transfer voor volgend seizoen beet

Club Brugge was één van de Belgische clubs die nog het best om kon met de coronacrisis, aangezien ...

211
{insert image alt}

Sportief directeur Inter brengt uitsluitsel over toekomst Mertens

De voorbije maanden was de toekomst van Dries Mertens de grootste transfersoap in de Italiaanse ...

21
{insert image alt}

'Barcelona laat zich niet doen in transferdossier Lautaro'

Het clubbestuur van FC Barcelona kreeg donderdag van Internazionale te horen dat het 110 miljoen ...

63
{insert image alt}

'Standard mag hopen op hoofdprijs: ook Torino meldt zich op Sclessin'

Standard behaalde weliswaar zijn licentie voor het BAS, tijdens de perikelen werd duidelijk dat de ...

135
{insert image alt}

Steunpilaar Liverpool lacht met Mignolet: "Zelfs mijn opa kan beter"

Simon Mignolet zorgde eind vorige zomer voor een grote verrassing door bij Club Brugge aan de slag ...

241
{insert image alt}

'Coucke zette stap terug na zware clash met Kompany'

Vincent Kompany zal dan toch nog een tijdje bij RSC Anderlecht blijven. Deze week geraakte bekend ...

474
{insert image alt}

Liverpool op weg naar jarenlange dominantie: "Doet bij als United-fan"

De Premier League gaat half juni weer verder, waardoor het bijna zeker is dat Liverpool kampioen van ...

71
{insert image alt}

Het Pedro Elias-effect: Sonck wordt ereburger van Ninove

Het nieuwe coronavirus gooide ook het hele sportvoorjaar overhoop, maar in ons land werd een ...

307
{insert image alt}

'Real vreest opstand in kleedkamer: toptransfer van de baan'

In Spanje werd inmiddels het licht op groen gezet voor een hervatting van La Liga, in principe mogen ...

151
{insert image alt}

Roeselare ziet ervaren verdediger vertrekken

Nadat de club geen proflicentie kreeg, zal KSV Roeselare volgend seizoen zijn eer moeten verdedigen ...

68
{insert image alt}

"Anderlecht moet nog geen bang hebben van ons"

Bij RSC Anderlecht mogen ze komende jaren misschien wel weer dromen van een Brusselse derby op het ...

218
{insert image alt}

'Icardi maakt definitieve transfer van zeker 50 miljoen euro'

Paris Saint-Germain en Internazionale zijn het eens geworden over een definitieve transfer voor ...

63
{insert image alt}

Van Eetvelt: "700.000 euro van Club Brugge? Dat kan"

RSC Anderlecht deed ruim een maand geleden een oproep tot solidariteit en daar kreeg CEO Karel Van ...

1100
{insert image alt}

Olympique Lyon wil competitie uitspelen: "Misschien zelfs mét publiek"

Net als de Jupiler Pro League is de Ligue 1 definitief stopgezet: Paris Saint-Germain is zelfs al ...

32
{insert image alt}

'Standard doet bod van anderhalf miljoen op ex-speler'

Standard heeft de afgelopen jaren zijn eigen jeugd links laten liggen en daar betaalt het nu een ...

323

Gisteren 29 Mei 2020

{insert image alt}

'Balette technisch directeur met opvallend takenpakket'

Peter Balette wordt al jaren geprezen voor zijn werk als assistent-trainer, maar bij AA Gent moet ...

615
{insert image alt}

'Real Madrid legt toekomst Ödegaard in handen van Zidane'

Martin Ödegaard weet binnen enkele weken of Real Madrid hem deze zomer terughaalt. De Noor, in 2019 ...

179
{insert image alt}

Thelin spreekt zich uit over definitief vertrek bij Anderlecht

RSC Anderlecht verhuurt sinds januari Isaac Kiese Thelin aan de Zweedse club Malmö, maar door de ...

321
{insert image alt}

'AA Gent maakt werk van nog meer transfers'

AA Gent stelde Jordan Botaka en Davy Roef voor en zij komen over van STVV en RSC Anderlecht. Daar ...

474
{insert image alt}

Salzburg wint bekerfinale, Leverkusen pakt zege bij Freiburg

In Oostenrijk en Duitsland stonden vanavond twee wedstrijden op het porgramma. Red Bull Salzburg en ...

81
{insert image alt}

Van Eetvelt: "Wens Kompany toe dat hij ooit manager wordt van Manchester City"

Vincent Kompany kon terugkeren naar Manchester City, maar hij koos ervoor om bij RSC Anderlecht te ...

251
{insert image alt}

'Topclub krijgt Hoedt aangeboden en heeft interesse'

Royal Antwerp FC gaat afscheid nemen van Wesley Hoedt, wiens aankoopoptie van acht miljoen euro veel ...

714
{insert image alt}

'Vierde Italiaanse club in de running voor Vertonghen'

Jan Vertonghen kan de komende weken rustig bekijken waar hij volgend seizoen aan de slag gaat, want ...

144
{insert image alt}

"Met KV Oostende hebben we voorsprong op alle andere clubs"

KV Oostende gaat de komende maanden en jaren volop werken via data. Dat is het stokpaardje van de ...

634
{insert image alt}

Martinez laat zich uit over transferdossier van Chadli

Nacer Chadli kost zeker geen 8 miljoen euro, Turkse media spreken van 2 miljoen euro, en dat opent ...

612
{insert image alt}

Ruim jaar na de opstand: 'Coucke buiten' was het begin van het einde

CEO Karel Van Eetvelt liet bij zijn aanstelling in januari op de website van Anderlecht verstaan dat ...

206
{insert image alt}

'Absolute droomtransfer lonkt plots voor Marco Bizot'

Marco Bizot - in het verleden geen succesverhaal bij KRC Genk - kende een fenomenaal seizoen met AZ ...

333
{insert image alt}

'Steenrijke eigenaar van TP Mazembe stapt mogelijk in bij Anderlecht'

RSC Anderlecht zoekt naar extra kapitaal en naast Vincent Kompany, Marc Coucke en Wouter Vandenhaute ...

1536
{insert image alt}

EXCLUSIEF Genk strikt topper: "Zal snel interesse uit topcompetities lokken"

KRC Genk heeft weer een zeer interessante transfer afgerond. Het haalde Daniel Muñoz weg bij ...

600
{insert image alt}

Straf parcours van Kompany: van jeugdspeler naar grote baas

Vincent Kompany keerde in de zomer van 2019 terug bij RSC Anderlecht. Hij kreeg veel macht, maar een ...

114