Nieuwe gezichten: de XI beste vondsten in de JPL

Foto: Nieuwe gezichten: de XI beste vondsten in de JPL

Hoop doet leven. In mei moet de Jupiler Pro League zich in principe weer op gang trekken, al dan niet met een normaal competitieslot. Wie weet lopen de play-offs zo wel door tot eind juni of zelfs begin juli, wat zou betekenen dat enkele nieuwkomers op onze velden intussen al bijna een volledig jaar in België vertoeven. Wie van hen maakte de afgelopen maanden het meeste indruk, en krijgt zo dus een plaatsje in de 11 beste vondsten van de JPL?

We hanteerden drie criteria voor dit elftal. Vermits we op zoek gingen naar de meest overtuigende nieuwe gezichten, werden spelers die ooit eerder al in ons land hadden gevoetbald automatisch geschrapt. Geen Simon Mignolet of Laurent Depoitre dus, noch binnenlandse transfers. Ook huurlingen als Nacer Chadli, Eduard Sobol of Wesley Hoedt lieten we links liggen, want zij versterkten (voorlopig) slechts op tijdelijke basis de rangen. Tot slot wordt ook met de overgemaakte transfersom rekening gehouden, wat dure aanwinsten die maar sporadisch imponeerden als David Okereke, Paul Onuachu en Michel Vlap elimineert. Nu dat allemaal duidelijk is, stellen wij u graag voor aan de ultieme XI van nieuwkomers in onze competitie!

GK: Daniel SCHMIDT (STVV)

Onze voorwaarden sluiten opties als Mignolet, Hendrik Van Crombrugge of de gehuurde Cercle-doelman Lennart Moser uit, en dus zijn er weinig alternatieven voorhanden. Clubs in de JPL lijken dan ook niet snel geneigd om een sluitstuk vast te leggen zonder op z’n minst eerst een proefperiode te doorstaan, maar STVV nam met Daniel Schmidt toch de gok. Hoewel de 28-jarige Japanner zijn mindere periodes kende, is de algemene balans overwegend positief. Schmidt hield in de 20 matchen tot zijn blessure vijf keer de nul en straalde vooral veel zekerheid uit. Een uitstekende vondst voor de Kanaries.RA: Amir MURILLO (RSC Anderlecht)

Amper acht duels heeft hij achter de kiezen, maar wintertransfer Amir Murillo geldt nu al als hét pronkstuk van Michael Verschueren. De 24-jarige Panamees maakte in Anderlecht komaf met het principe van de inverted wingback en bood direct een meerwaarde als klassieke rechtsback. Solide in defensief opzicht, al droeg Murillo met zijn overlaps, infiltraties en centers vooral bij aan de grotere punch in het Lotto Park na nieuwjaar. Eén goal en twee assists zijn het gevolg, en dat voor minder dan 700 duizend euro. Op de markt is hij intussen een veelvoud daarvan waard, dus ook financieel een voltreffer.

CV: Michael NGADEU (AA Gent)

Met zijn kostplaatje van 4,5 miljoen de duurste vogel in ons elftal, al maakte Michael Ngadeu zijn status als Gentse recordtransfer meteen waar. De 29-jarige Kameroener groeide in geen tijd uit tot dé defensieve steunpilaar van Jess Thorup, die op niemand vaker een beroep deed. De onverzettelijke krachtpatser drukt bovendien tevens in aanvallend aspect zijn stempel, met een belangrijke rol in de opbouw en veel presence op stilstaande fases – zo getuigen zijn drie doelpunten. Ngadeu kreeg op basis van die kwaliteiten reeds een plekje in ons Team v/h Jaar, dus hier mocht hij uiteraard niet ontbreken.CV: Simon DELI (Club Brugge)

Zowat al het bovenstaande gaat tevens op voor Simon Deli, die net als Ngadeu vorige zomer Slavia Praag inruilde voor de Belgische velden. De één jaar jongere en twee miljoen goedkopere Ivoriaan trok naar Club Brugge, waar hij vooral sterk aan het seizoen begon. Sindsdien nam zijn offensieve impact stelselmatig af, maar achterin blijft Deli nog altijd een lastig te passeren blok graniet. En een van de voornaamste redenen voor het uitmuntend rapport van de Blauw-Zwarte verdediging, waar de uitblinkers nochtans legio waren. Een leider op én naast het veld, zelfs al ging het licht in Manchester even uit.

LA: Milad MOHAMMADI (AA Gent)

De tweede Buffalo in onze elf hield maar net Nicolas Gavory af, die zijn goede start bij Standard niet echt door kon trekken – en een prijskaart van drie miljoen rond zijn nek heeft hangen. Het omgekeerde verhaal bij Milad Mohammadi, want de 26-jarige Iraniër dwong pas sinds december een vaste basisplaats af. Het aftakelen van Nana Asare maakte van de linksachter tot dan een pijnpunt in de Ghelamco Arena, al had de transfervrije zomeraanwinst blijkbaar gewoon een aanpassingsperiode nodig. Technisch niet de meest verfijnde voetballer, maar de motor van Mohammadi is niets minder dan indrukwekkend.CM: Elisha OWUSU (AA Gent)

Hoeft het nog gezegd dat Michel Louwagie terug mag blikken op een geslaagde zomermercato? Niet alleen Ngadeu en Mohammadi waren namelijk voltreffers, met Elisha Owusu haalde de Gentse manager nóg een goudmijn in huis. De 22-jarige Fransman met nauwelijks ervaring op het hoogste niveau werd voor amper één miljoen weggeplukt bij Olympique Lyon, maar is nu al gemakkelijk een veelvoud van dat bedrag waard. Owusu vormt dan ook de stabiliserende factor in de veelgeprezen ruit van de Buffalo’s, zij het soms nog met ups en downs. Toch is hij zonder twijfel een van dé revelaties van dit seizoen.

CM: Éder BALANTA (Club Brugge)

Iets duurder en door omstandigheden minder in actie, maar onze kennismaking met Éder Balanta was net zo imposant. De 27-jarige Colombiaan kwam na het afspringen van de Victor Wanyama-deal in allerijl toe op Jan Breydel en was dus pas tweede keuze, al zal Club Brugge zich dat nu niet beklagen. De polyvalente controleur, die ook hoger én lager uit de voeten kan, had immers weinig tijd nodig om zijn plek naast Ruud Vormer en Hans Vanaken af te dwingen – en dat met Mats Rits in de buurt. Snelheid, kracht, verticaliteit, zuivere passes én een goede balbehandeling: Balanta heeft het dan ook allemaal.CM: Kristian THORSTVEDT (KRC Genk)

De tweede winteraanwinst in ons elftal kwam net als Murillo slechts acht keer in actie. Wanneer de JPL zich weer op gang trekt zal het daar ook bij blijven voor Kristian Thorstvedt, die in Oostende zijn voet brak. Zonde, want van alle nieuwe draaischijven die Genk al uitprobeerde – van Ianis Hagi over Patrik Hrosovsky tot Mats Moller Daehli – liet hij de beste indruk na. Een straffe prestatie, zeker omdat de 21-jarige Noor met voorsprong de goedkoopste transfer uit dat lijstje was. Anderhalf miljoen kostte hij maar, het marktsegment waarin Dimitri de Condé zich dus toch nog altijd het meest thuis voelt.

RB: Saido BERAHINO (Zulte Waregem)

Voorin maakten het voorbije seizoen weinig nieuwe gezichten echt brokken. Bovenin de topschutterstand valt dan ook niet veel vers bloed te bespeuren, met Vlap, Okereke en Onuachu als hoogst gerangschikte nieuwkomers. Zij kostten zoals we in onze intro al vermeldden evenwel allen een flinke stuiver, terwijl Saido Berahino gratis en voor niets naar Zulte Waregem afzakte. Zijn prima start kon hij mede door een blessure niet helemaal doortrekken, maar de voormalige Premier League-ster blies zijn carrière wel met succes nieuw leven in. Nog steeds pas 26, dus allicht kan Essevee straks de kassa passeren.SP: Shamar NICHOLSON (Charleroi)

Wanneer we het lijstje van de Gouden Stier afspeuren naar nieuwe namen, is na het eerder vernoemde trio Shamar Nicholson de eerste die de revue passeert. De Jamaicaanse spits van Charleroi schipperde de afgelopen maanden tussen bank en basis op Mambourg, maar trapte toch maar mooi acht ballen tegen de netten. Behalve dat scorend vermogen heeft de 23-jarige ruwe diamant bovendien nog andere troeven achter de hand, zoals een fikse versnelling voor iemand van 1 meter 92. Een vat vol potentieel waar, indien hij de tijd krijgt om te rijpen, de Zebra’s nog flink wat plezier aan kunnen beleven.

LB: Terem MOFFI (KV Kortrijk)

Van dromen gesproken. Terem Moffi stond in de JPL nog maar 424 minuten op het veld, maar daarin trof de laatste wintertransfer die hier zijn opwachting maakt wel al vier keer raak. Een efficiëntie waar niemand met minstens zoveel tijd op de teller aan kan tippen. KV Kortrijk lijkt dan ook nu al verzekerd te zijn van de jackpot, want de Kerels betaalden amper 150 duizend euro voor de 20-jarige Nigeriaan. Na zeven matchen heeft die iedereen al overtuigd van zijn kunnen. De enige vraag die nog rest, is dan ook hoeveel stuks er nog bij zullen komen vooraleer een vertrek uit het Guldensporenstadion zich al opdringt.

POLL: Welke veldspeler was volgens u de beste nieuwkomer in de JPL?

'Ook Servische succescoach in beeld als opvolger Preud'homme'

'Leko wil vergeten zomertransfer helemaal lanceren bij Antwerp'

'Kalender Premier League stilaan bekend, primeur voor de BBC'

Vandaag 03 Juni 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anciens aan zet: waar belanden Chadli & Mbokani?

De Jupiler Pro League staat in het algemeen gekend als een opleidingscompetitie, waar jonge talenten ...

450
{insert image alt}

De stijl van het Anderlecht-huis: Sandler of Tuta?

Wat als? RSC Anderlecht won zijn laatste drie competitiewedstrijden én scoorde daarin maar liefst ...

893
{insert image alt}

'Juventus geeft niet af bij titularis Barcelona'

Deze zomer zullen clubs creatief moeten zijn met transfers, want door het coronavirus zullen ze heel ...

3
{insert image alt}

Michel Verschueren: "Michael besliste zelf uit het management te stappen"

Dinsdag raakte bekend dat de raad van bestuur van Anderlecht de aanstelling van Wouter Vandenhaute ...

51
{insert image alt}

Cercle strikt gewezen scheidsrechter uit 1A

Het is hoogst ongewoon dat scheidsrechters na hun actieve carrière het clubvoetbal inrollen, maar ...

65
{insert image alt}

Jeugdproduct Anderlecht moet vrezen voor transfer naar Eredivisie

Dezer dagen is 'In youth we trust' het absolute devies van Anderlecht, maar dat was de voorbije ...

49
{insert image alt}

'Ook Servische succescoach in beeld als opvolger Preud'homme'

Het is nog steeds wachten op officiële communicatie van Standard en Michel Preud'homme, maar ...

123
{insert image alt}

'Kalender Premier League stilaan bekend, primeur voor de BBC'

Voorlopig is Duitsland nog steeds het enige grote voetballand waar alweer gevoetbald wordt, maar ...

69
{insert image alt}

'Leko wil vergeten zomertransfer helemaal lanceren bij Antwerp'

Het wordt voor Antwerp weer een drukke zomer, want de club moet alweer bouwen. Met Ivan Leko is er ...

380
{insert image alt}

Cercle-talent speelt zich in de kijker: "Clubs vragen naar hem"

Cercle Brugge kende een zeer tumultueus seizoen, waarin het lange tijd op weg leek om te degraderen ...

133
{insert image alt}

Conflict tussen KV Oostende en Versluys escaleert

Bij KV Oostende breken nieuwe tijden aan, want na enkele woelige jaren sinds het vertrek van Marc ...

266
{insert image alt}

Zorgwekkende cijfers: "Belgische clubs lijden meer dan 90 miljoen euro verlies"

De voorbije maanden kwamen regelmatig zorgwekkende cijfers naar boven over de financiële toestand ...

191
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Club wil Anderlecht aftroeven, Mbokani mag optie schrappen'

De Bundesliga is weer van start gegaan, maar voorts liggen de meeste competities nog steeds plat of ...

446
{insert image alt}

'Cercle Brugge denkt aan ex-technisch directeur van STVV'

Cercle Brugge wil eerst een technisch directeur vastleggen en nadien komt de coach. De Bruggelingen ...

128
{insert image alt}

Beerschot plukt talent weg bij Antwerp

Beerschot V.A. heeft een nieuw talent aan zijn jeugdopleiding toegevoegd. De Kielse Ratten gingen ...

491
{insert image alt}

'Ajax betaalt 5 miljoen euro voor tweede zomertransfer'

Antony wordt binnenkort officieel gepresenteerd door Ajax. De buitenspeler komt voor maximaal 21,75 ...

107
{insert image alt}

"Fans van Club en Standard willen dat ik naar hun club kom"

Standard en Club Brugge missen een absolute topspits. Iemand die goed is voor 15-20 doelpunten per ...

1272

Gisteren 02 Juni 2020

{insert image alt}

'Aan Club gelinkte middenvelder kan opmerkelijke transfer maken'

Club Brugge heeft al een sterke as staan voor volgend seizoen, maar bij Blauw-Zwart speuren ze nog ...

473
{insert image alt}

'Investeringen Kompany en Vandenhaute in Anderlecht bekend'

Dinsdag werd door de raad van bestuur van Anderlecht het nieuwe 'Plan 2020-2025' helemaal bezegeld. ...

774
{insert image alt}

'Club Brugge en Antwerp drukken door voor Chadli'

Bij RSC Anderlecht staat dinsdag een belangrijke Raad van Bestuur op het programma, zo wordt er ...

1081
{insert image alt}

'Zidane wil topper persoonlijk overtuigen om voor Real te kiezen'

Het coronavirus zal er wellicht voor zorgen dat we een mercato tegemoet gaan die rustiger is dan ...

249
{insert image alt}

'Club en Anderlecht krijgen stevige concurrentie voor transferdoelwit'

Anderlecht maakt werk van extra middelen om zo snel mogelijk weer een competitief elftal op de been ...

290
{insert image alt}

Michel Verschueren reageert na vertrek zoon Michael

Bij Anderlecht vond vorige week alweer een paleisrevolutie plaats. Daarbij werd aangekondigd dat ...

1300
{insert image alt}

Twee Belgen in elftal met buitenlandse PL-legendes, géén De Bruyne

De Premier League werd opgericht in 1992 en in de voorbije 28 jaar passeerden heel wat absolute ...

558
{insert image alt}

Deinze neemt twee 'sleutelspelers' mee naar 1B

Volgend seizoen zal 1B een stevige facelift krijgen, want de helft van de reeks zal uit nieuwe ...

190
{insert image alt}

Vlap: "Iedereen binnen Anderlecht is hongerig naar 35ste titel"

De spelers van Anderlecht mochten enkele dagen geleden eindelijk op vakantie, al moeten ze zich ...

254
{insert image alt}

'KV Mechelen houdt spits uit de handen van Twente'

KV Mechelen kan terugkijken op een meer dan geslaagd seizoen als nieuwkomer in de Jupiler Pro ...

357
{insert image alt}

"De komst van Kompany was een zeer goede zaak voor Anderlecht"

Jonathan Legear brak als speler door bij RSC Anderlecht en hij is vol lof over Vincent Kompany. De ...

243
{insert image alt}

Start KV Oostende samenwerking met Duitse topclub?

KV Oostende gaat een zeer drukke zomermercato tegemoet en de club hoopt via het netwerk van PMG de ...

530
{insert image alt}

Bailly duidelijk over transfer naar Malta of Roemenië

De carrière van Logan Bailly gaat niet bijster goed. De voormalige Rode Duivel staat onder contract ...

147
{insert image alt}

'Verschueren betaalt gelag voor mislukte mercato van Coucke en Devroe'

Michael Verschueren heeft een tweede degradatie in 2020 gekregen. De voormalige sportdirecteur, die ...

649
{insert image alt}

Beerschot zeer duidelijk over nieuw contract voor Losada

Beerschot V.A. brak al heel wat contracten open, zo ligt de technische staf al zo goed als vast voor ...

530