Corona & de Jupiler Pro League: hoe moet het nu verder?

Foto: Corona & de Jupiler Pro League: hoe moet het nu verder?

We geven het toe: als voetbaljournalist leven we vaak in een soort van bubbel. Tenslotte hebben zaken uit de echte wereld – zoals bijvoorbeeld de moeizame regeringsvorming – doorgaans weinig invloed op onze natuurlijke habitat, die haast uitsluitend bestaat uit alles wat op en rond het veld gebeurt. Hoewel ook wij de ontwikkelingen rond het coronavirus de voorbije weken desondanks al aandachtig volgden, werden we donderdag dan ook hard met de neus op de feiten gedrukt. Géén voetbal in België tot minstens 3 april. Maar wat dan erna?

De laatste tijd kwam de epidemie steeds dichterbij. Van matchen zonder fans over een regen aan afgelaste duels, tot besmette spelers en zelfs volledige ploegen in quarantaine: dat de situatie niet langer houdbaar was, werd hoe langer hoe duidelijker. Na lang aarzelen was het ook in ons land tijd dus voor actie, zo waren de overheid en Pro League het erover eens. De bekerfinale werd meteen uitgesteld, voor de slotspeeldag en terugwedstrijd in de promotiefinale leken aanvankelijk lege tribunes nog te volstaan. Tot de regering ook daar een streep door trok. En het Belgische voetbal dus minstens drie weken stil besloot te leggen.

NOOD AAN SOLIDARITEIT

We geven burgemeesters Mohamed Ridouani (Leuven) en Marc van de Vijver (Beveren) geen ongelijk dat ze het organiseren van een belangrijke pot voetbal in hun respectievelijke gemeenten sowieso al wouden verbieden. Mocht ook de Genkse burgervader Wim Dries zich nog achter dat standpunt hebben geschaard, waren echter wel toevallig alle clubs die het meeste nadeel zouden ondervinden bij een match zonder publiek de revue gepasseerd. Zonder de zaken in deze onzekere tijden al té sceptisch te willen benaderen, want per slot van rekening is de huidige toestand voor iedereen onbekend terrein, toch opmerkelijk.We halen het maar aan om te illustreren dat solidariteit in het Belgisch voetbal, waar vooral eigenbelang primeert, nog altijd niet echt op punt staat. Zo getuige ook het gekibbel tussen Beerschot en OH Leuven over wanneer hun uitgestelde return precies plaats moet vinden. Het doet ons nu al een beetje vrezen voor de bereidwilligheid van de diverse teams om straks mee te werken aan een constructieve oplossing, want de Jupiler Pro League dreigt hoe dan ook met een immens probleem te zitten. Vermits de kalender sowieso al overvol zit, is het namelijk nog maar de vraag of die nog wel volledig afgehaspeld kan worden.

EINDE SEIZOEN 19/20?

"Elk nadeel heeft zijn voordeel", waren echter de profetische woorden van Johan Cruijff. Precies dankzij ons uniek format, dat aan de oorsprong ligt van het helse schema, staat België er in dat geval immers zelfs beter voor dan de andere landen waar het coronavirus het kampioenschap lamlegt. Ook elders wordt het tenslotte krap om alle uitgestelde wedstrijden nog tijdig in te halen, zelfs indien het EK naar volgend jaar wordt verplaatst. Dan nog ligt de uiterlijke deadline om het seizoen af te ronden op 30 juni, wanneer voor heel wat spelers hun contract afloopt. En daags nadien bovendien de transfermarkt dus alweer opengaat.Nu kunnen we wel speculeren over het moment waarop de crisis bezworen zal zijn, maar dat is eigenlijk een zinloze oefening. Niemand kan namelijk voorspellen wanneer het veilig zal worden geacht om het circus weer op gang te trekken, met of zonder supporters in de stadions. Hoewel we uiteraard nog altijd hopen op een scenario waarin de competities in binnen –en buitenland gewoon hervat kunnen worden, lijkt het dus lang niet uitgesloten dat men op zoek zal gaan naar manieren om de huidige jaargang zo snel mogelijk te beëindigen. Door de blik dan al op volgend seizoen te richten, wordt tenminste tijd gekocht.

DEGRADANT ZONDER DISCUSSIE

In de rest van Europa is dat evenwel simpeler gezegd dan gedaan. Mocht de volledige kalender niet worden afgewerkt, is het daar per slot van rekening niet evident om zomaar een kampioen te kronen – zelfs niet in Engeland, waar Liverpool mijlen voorsprong telt. Laat staan de degradanten, want zoals iedereen weet zijn de belangen onderin de stand zo mogelijk nog groter. Een probleem dat in de JPL daarentegen reeds opgelost is indien voor niet meer dan één wedstrijdmoment een gaatje wordt gevonden: de slotspeeldag van het regulier seizoen. Geen wonder dus dat de Pro League die per se zondag nog wou laten doorgaan.Play-offs of geen play-offs: eens speelronde 30 achter de rug is, wordt het lot van Waasland-Beveren of KV Oostende hoe dan ook definitief bezegeld. Beide clubs zouden in dat geval – de intussen obligatoire licentieprocedures buiten beschouwing gelaten – dus alvast geen claims tegen een onrechtmatig verloop van de competitie kunnen neerleggen. Een niet onbelangrijk gegeven in het, zoals eerder al gesteld, eerder egocentrische klimaat van het Belgisch voetbal, waar gezond verstand lang niet altijd de bovenhand neemt. En het beschermen van de algemene belangen vaak ondergeschikt is aan de eigen doelstellingen.

REGULIERE RANKING

In het verlengde daarvan weten we niet of iedereen er vrede mee zou nemen, maar op die manier hebben we meteen ook een klassement waarin iedereen het tweemaal tegen elkaar heeft opgenomen. Ofwel het eindstation voor zowat alle andere competities in Europa. Met een scenario waarin Club Brugge nu de titel al toegereikt zou krijgen, kan het merendeel van de concurrentie allicht leven. Tenslotte hadden zij toch al min of meer de handdoek geworpen. De droevigste gezichten kunnen dan zelfs wel eens in Jan Breydel rondlopen, want Philippe Clement en co willen die eer vast liever zónder asterisk op hun naam schrijven.Daarachter kan wel al wat meer discussie ontstaan, met heel wat teams die ongetwijfeld nog ambities koesteren om op te schuiven in PO I. Toch hebben zij, mocht het rampscenario werkelijk tot uiting komen, weinig reden tot protest als de reguliere ranking dan behouden blijft. Zeker omdat de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp, het tweede evenement dat zeker nog ingepland moet worden, ervoor zorgt dat de eerste vijf ploegen allen verzekerd zijn van een Europees ticket. Nog een plekje vinden voor het tweede luik van de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot, en het seizoen 2019/20 kan er al opzitten.

HETZELFDE ZEIL

We stellen de situatie hier nu misschien wel net iets te gemakkelijk voor, want financieel zou het afgelasten van de eindrondes natuurlijk nog altijd een drama voor onze clubs betekenen. We blijven dan ook vooral onze vingers kruisen dat de verdere verspreiding van het coronavirus snel kan worden tegengaan, en de normale gang van zaken spoedig weer hervat kan worden. Niet alleen in het voetbal, maar vooral ook in de echte wereld. Mocht het daarentegen echt niet anders mogelijk zijn, hoeft de JPL echter slechts drie wedstrijdmomenten in goede banen te leiden om alsnog tot een conclusie te komen waar weinig tegen in te brengen valt. Of toch tenminste als iedereen dan eindelijk eens aan hetzelfde zeil zou trekken.

POLL: Zou u akkoord gaan met een definitieve ranking na 30 speeldagen?

Broertjes Bayat onder vuur: "Cultuur van duistere zaakjes"

"Dacht niet dat Witsel dit niveau zou halen bij Dortmund"

'Standard zet zinnen op bekende naam als opvolger MPH'

Vandaag 26 Mei 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Dortmund vs. Bayern: de Ultieme XI

Als enige actieve topcompetitie in Europa zuigt de Bundesliga nu al anderhalve week de aandacht naar ...

132
{insert image alt}

De eerste data-transfer van Anderlecht: “Cijfers spreken voor zich”

Na een erbarmelijke eerste seizoenshelft moest RSC Anderlecht ingrijpen tijdens de wintermercato in ...

1125
{insert image alt}

Zo win jij 640 euro met 10 euro inzet op midweekspeeldag Bundesliga!

Het coronavirus bracht de kalender danig in de war, en dus moeten de competities die wél nog ...

23
{insert image alt}

Dromen van Dessers: gegronde gok of nodeloos risico voor KRC Genk?

Dan toch. Ondanks de wintertransfer van Ally Samatta had Dimitri de Condé deze zomer aanvankelijk ...

770
{insert image alt}

"Dacht niet dat Witsel dit niveau zou halen bij Dortmund"

Axel Witsel en Thorgan Hazard doen het zeer goed bij Borussia Dortmund. De twee zijn er basispion en ...

11
{insert image alt}

Broertjes Bayat onder vuur: "Cultuur van duistere zaakjes"

De aanvallen op de structuur van het Belgische voetbal stapelen zich alsmaar verder op. In een ...

66
{insert image alt}

Leko ziet het zitten: Antwerp straks Club Brugge 2.0?

Hij zal er nog even op moeten wachten, maar Ivan Leko is klaar om aan zijn taak bij Antwerp te ...

134
{insert image alt}

'Standard zet zinnen op bekende naam als opvolger MPH'

Michel Preud'homme moet eigenlijk nog beslissen of hij al dan niet verdergaat als coach van ...

239
{insert image alt}

De 11 namen: blessures aan beide kanten in Der Klassiker

Als enige topcompetitie laat de Bundesliga de bal nu al anderhalve week weer aan het rollen gaan, ...

149
{insert image alt}

'Kerngezond' KV Mechelen moet wachten op centen

Van de promotie over bekerwinst tot meteen een zesde plaats in het eerste jaar terug op het hoogste ...

198
{insert image alt}

Pro League verdedigt Bayat en schiet met scherp op Antwerp

Mehdi Bayat ligt onder vuur. De sterke man van Charleroi nam als bondsvoorzitter mee het voortouw in ...

280
{insert image alt}

Leko kiest meteen voor andere aanpak bij Antwerp dan in Brugge

Ivan Leko is nu ook écht terug in ons land. De Kroaat, opvolger van Laszlo Bölöni als coach van ...

566
{insert image alt}

'Engelse topclub aast op Leon Bailey'

Leon Bailey is al een aantal jaren actief bij Bayer Leverkusen en de kans bestaat dat hij in de ...

97
{insert image alt}

'Sparta Praag meldt zich ook bij Waasland-Beveren'

Waasland-Beveren speelt voorlopig volgend seizoen in Eerste Klasse B, al gaat de club via de ...

140
{insert image alt}

'Gesprekken tussen Anderlecht en Eupen verlopen goed'

RSC Anderlecht wil een pak spelers van de hand doen en één van die spelers is Knowledge Musona. ...

254
{insert image alt}

'Standard zoekt in buitenland naar opvolger voor Preud'homme'

Tegen 13 juni zal Michel Preud'homme beslissen of hij verder zal doen als coach van Standard. De ...

342
{insert image alt}

'FC Barcelona moet snel 70 miljoen euro vinden'

FC Barcelona staat de komende weken voor een loodzware opgave. De Catalaanse topclub moet voor eind ...

189
{insert image alt}

Dutoit: "Contacten met clubs uit 1A, 1B en uit Frankrijk"

Er zijn heel wat spelers einde contract in de Jupiler Pro League. Eén van hen is William Dutoit, ...

171
{insert image alt}

'Volendam wil speler weghalen bij Zulte Waregem'

Bij Zulte Waregem gaan ze op zoek naar een nieuwe spits, maar Robert Mühren keert (wellicht) niet ...

137

Gisteren 25 Mei 2020

{insert image alt}

'Anderlecht pikt jeugdtalenten op bij Genk, KVM en RWDM'

Bij RSC Anderlecht stroomden de voorbije jaren heel wat jeugdspelers door naar het eerste elftal. De ...

811
{insert image alt}

Concurrentie voor Courtois: "Wil eerste doelman van Real worden"

Thibaut Courtois maakt zich klaar voor de herstart van La Liga op 12 juni. De Rode Duivel is bij ...

513
{insert image alt}

Canadese analisten duiden ideale bestemmingen voor David aan

Jonathan David maakte afgelopen seizoen furore in onze Jupiler Pro League. Het Canadese toptalent ...

388
{insert image alt}

OHL wapent zich voor clash met Beerschot: "Willen spelerscontracten verlengen"

Vandaag raakte (eindelijk) bekend wanneer OHL en Beerschot het beslissende promotieduel zullen ...

273
{insert image alt}

'Overbodige KVM-spits heeft aanbiedingen uit 1B en Nederland op zak'

KV Mechelen kan terugkijken op een meer dan geslaagd seizoen als nieuwkomer in de Jupiler Pro ...

366
{insert image alt}

KNVB verwijst Champions League-plan van AZ richting prullenbak

Niet alleen in België doet de competitiestop veel stof opwaaien, ook in de andere landen waar de ...

111
{insert image alt}

Moeskroen-spelers tonen goed hart en schenken boetepot weg

Het is bij veel prof- en amateurclubs een bekend fenomeen: 'De boetepot'. Een pot die gebruikt wordt ...

49
{insert image alt}

Nainggolan en co treuren om overleden ex-ploeggenoot

Vandaag maakte AS Roma bekend dat oud-speler Joseph Bouasse het leven heeft gelaten na een ...

0
{insert image alt}

Heracles geeft Genk weinig hoop: "Bod was te laag"

Gisteren raakte bekend dat KRC Genk interesse vertoont in Cyriel Dessers. De aanvaller van Heracles ...

481
{insert image alt}

Charleroi-veteraan doet er nog jaartje bij: "99,9% zeker dat ik blijf"

Sporting Charleroi kan terugkijken op een uitstekend seizoen. De Carolo's eindigden op een ...

128
{insert image alt}

Zorgt 'Japanse Messi' voor vertrek Januzaj bij Sociedad?

Adnan Januzaj werd in januari nadrukkelijk in verband gebracht met een vertrek bij Real Sociedad. De ...

193
{insert image alt}

Dennis Praet sprint zichzelf naar knappe tijd in Container Cup

Dennis Praet was vanavond de derde voetballer die in actie kwam in de Container Cup. Na Hans Vanaken ...

637
{insert image alt}

Standard stelt gedragscode voor makelaars op

Voor de fans van Standard blijft het voorlopig bang afwachten wat Michel Preud'homme op 1 juni zal ...

193
{insert image alt}

Belg verovert plaats in prestigieus FIFA-team

Voor vele liefhebbers van de FIFA-videogames is het ondertussen al wachten geblazen op de nieuwe ...

219
{insert image alt}

Voormalig Roma-speler overleden na hartaanval

Twee weken geleden werd het Italiaans voetbal nog opgeschrikt door de dood van Atalanta-speler ...

0