Corona & de Jupiler Pro League: hoe moet het nu verder?

Foto: Corona & de Jupiler Pro League: hoe moet het nu verder?

We geven het toe: als voetbaljournalist leven we vaak in een soort van bubbel. Tenslotte hebben zaken uit de echte wereld – zoals bijvoorbeeld de moeizame regeringsvorming – doorgaans weinig invloed op onze natuurlijke habitat, die haast uitsluitend bestaat uit alles wat op en rond het veld gebeurt. Hoewel ook wij de ontwikkelingen rond het coronavirus de voorbije weken desondanks al aandachtig volgden, werden we donderdag dan ook hard met de neus op de feiten gedrukt. Géén voetbal in België tot minstens 3 april. Maar wat dan erna?

De laatste tijd kwam de epidemie steeds dichterbij. Van matchen zonder fans over een regen aan afgelaste duels, tot besmette spelers en zelfs volledige ploegen in quarantaine: dat de situatie niet langer houdbaar was, werd hoe langer hoe duidelijker. Na lang aarzelen was het ook in ons land tijd dus voor actie, zo waren de overheid en Pro League het erover eens. De bekerfinale werd meteen uitgesteld, voor de slotspeeldag en terugwedstrijd in de promotiefinale leken aanvankelijk lege tribunes nog te volstaan. Tot de regering ook daar een streep door trok. En het Belgische voetbal dus minstens drie weken stil besloot te leggen.

NOOD AAN SOLIDARITEIT

We geven burgemeesters Mohamed Ridouani (Leuven) en Marc van de Vijver (Beveren) geen ongelijk dat ze het organiseren van een belangrijke pot voetbal in hun respectievelijke gemeenten sowieso al wouden verbieden. Mocht ook de Genkse burgervader Wim Dries zich nog achter dat standpunt hebben geschaard, waren echter wel toevallig alle clubs die het meeste nadeel zouden ondervinden bij een match zonder publiek de revue gepasseerd. Zonder de zaken in deze onzekere tijden al té sceptisch te willen benaderen, want per slot van rekening is de huidige toestand voor iedereen onbekend terrein, toch opmerkelijk.We halen het maar aan om te illustreren dat solidariteit in het Belgisch voetbal, waar vooral eigenbelang primeert, nog altijd niet echt op punt staat. Zo getuige ook het gekibbel tussen Beerschot en OH Leuven over wanneer hun uitgestelde return precies plaats moet vinden. Het doet ons nu al een beetje vrezen voor de bereidwilligheid van de diverse teams om straks mee te werken aan een constructieve oplossing, want de Jupiler Pro League dreigt hoe dan ook met een immens probleem te zitten. Vermits de kalender sowieso al overvol zit, is het namelijk nog maar de vraag of die nog wel volledig afgehaspeld kan worden.

EINDE SEIZOEN 19/20?

"Elk nadeel heeft zijn voordeel", waren echter de profetische woorden van Johan Cruijff. Precies dankzij ons uniek format, dat aan de oorsprong ligt van het helse schema, staat België er in dat geval immers zelfs beter voor dan de andere landen waar het coronavirus het kampioenschap lamlegt. Ook elders wordt het tenslotte krap om alle uitgestelde wedstrijden nog tijdig in te halen, zelfs indien het EK naar volgend jaar wordt verplaatst. Dan nog ligt de uiterlijke deadline om het seizoen af te ronden op 30 juni, wanneer voor heel wat spelers hun contract afloopt. En daags nadien bovendien de transfermarkt dus alweer opengaat.Nu kunnen we wel speculeren over het moment waarop de crisis bezworen zal zijn, maar dat is eigenlijk een zinloze oefening. Niemand kan namelijk voorspellen wanneer het veilig zal worden geacht om het circus weer op gang te trekken, met of zonder supporters in de stadions. Hoewel we uiteraard nog altijd hopen op een scenario waarin de competities in binnen –en buitenland gewoon hervat kunnen worden, lijkt het dus lang niet uitgesloten dat men op zoek zal gaan naar manieren om de huidige jaargang zo snel mogelijk te beëindigen. Door de blik dan al op volgend seizoen te richten, wordt tenminste tijd gekocht.

DEGRADANT ZONDER DISCUSSIE

In de rest van Europa is dat evenwel simpeler gezegd dan gedaan. Mocht de volledige kalender niet worden afgewerkt, is het daar per slot van rekening niet evident om zomaar een kampioen te kronen – zelfs niet in Engeland, waar Liverpool mijlen voorsprong telt. Laat staan de degradanten, want zoals iedereen weet zijn de belangen onderin de stand zo mogelijk nog groter. Een probleem dat in de JPL daarentegen reeds opgelost is indien voor niet meer dan één wedstrijdmoment een gaatje wordt gevonden: de slotspeeldag van het regulier seizoen. Geen wonder dus dat de Pro League die per se zondag nog wou laten doorgaan.Play-offs of geen play-offs: eens speelronde 30 achter de rug is, wordt het lot van Waasland-Beveren of KV Oostende hoe dan ook definitief bezegeld. Beide clubs zouden in dat geval – de intussen obligatoire licentieprocedures buiten beschouwing gelaten – dus alvast geen claims tegen een onrechtmatig verloop van de competitie kunnen neerleggen. Een niet onbelangrijk gegeven in het, zoals eerder al gesteld, eerder egocentrische klimaat van het Belgisch voetbal, waar gezond verstand lang niet altijd de bovenhand neemt. En het beschermen van de algemene belangen vaak ondergeschikt is aan de eigen doelstellingen.

REGULIERE RANKING

In het verlengde daarvan weten we niet of iedereen er vrede mee zou nemen, maar op die manier hebben we meteen ook een klassement waarin iedereen het tweemaal tegen elkaar heeft opgenomen. Ofwel het eindstation voor zowat alle andere competities in Europa. Met een scenario waarin Club Brugge nu de titel al toegereikt zou krijgen, kan het merendeel van de concurrentie allicht leven. Tenslotte hadden zij toch al min of meer de handdoek geworpen. De droevigste gezichten kunnen dan zelfs wel eens in Jan Breydel rondlopen, want Philippe Clement en co willen die eer vast liever zónder asterisk op hun naam schrijven.Daarachter kan wel al wat meer discussie ontstaan, met heel wat teams die ongetwijfeld nog ambities koesteren om op te schuiven in PO I. Toch hebben zij, mocht het rampscenario werkelijk tot uiting komen, weinig reden tot protest als de reguliere ranking dan behouden blijft. Zeker omdat de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp, het tweede evenement dat zeker nog ingepland moet worden, ervoor zorgt dat de eerste vijf ploegen allen verzekerd zijn van een Europees ticket. Nog een plekje vinden voor het tweede luik van de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot, en het seizoen 2019/20 kan er al opzitten.

HETZELFDE ZEIL

We stellen de situatie hier nu misschien wel net iets te gemakkelijk voor, want financieel zou het afgelasten van de eindrondes natuurlijk nog altijd een drama voor onze clubs betekenen. We blijven dan ook vooral onze vingers kruisen dat de verdere verspreiding van het coronavirus snel kan worden tegengaan, en de normale gang van zaken spoedig weer hervat kan worden. Niet alleen in het voetbal, maar vooral ook in de echte wereld. Mocht het daarentegen echt niet anders mogelijk zijn, hoeft de JPL echter slechts drie wedstrijdmomenten in goede banen te leiden om alsnog tot een conclusie te komen waar weinig tegen in te brengen valt. Of toch tenminste als iedereen dan eindelijk eens aan hetzelfde zeil zou trekken.

POLL: Zou u akkoord gaan met een definitieve ranking na 30 speeldagen?

Hoogmoed bij Club (bis): de verwachte Brugse blunder

Nieuwe legendes in FIFA21: Geen Belgen, wél Xavi en Eto'o

'Osayi-Samuel liet Club Brugge om deze reden links liggen'

Vandaag 10 Augustus 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Hoogmoed bij Club (bis): de verwachte Brugse blunder

Twee officiële wedstrijden, twee nederlagen. Club Brugge had zich de start van het nieuwe ...

141
{insert image alt}

Anderlecht 2.0 hervalt: al ploeterend naar PO I?

Erewoord: op het moment dat we de eerste hand legden aan dit stuk, had Anderlecht een 0-2 voorsprong ...

495
{insert image alt}

Kampioenen worden knoeiers: plots paniek bij Club Brugge?

Van een valse start gesproken. Vorige week verloor Club Brugge de bekerfinale tegen Antwerp, nu ging ...

611
{insert image alt}

Club en Anderlecht strijden om 'nieuwe Havertz'

De moderne aanvallende middenvelder van vandaag wordt getypeerd door een vleugje creativiteit en een ...

1534
{insert image alt}

Sancho verrast vriend en vijand met transferbeslissing

Jadon Sancho wordt al enkele maanden nadrukkelijk in verband gebracht met Manchester United. De ...

26
{insert image alt}

'Osayi-Samuel liet Club Brugge om deze reden links liggen'

Het zag er enkele weken geleden nog naar uit dat Bright Osayi-Samuel de eerste zomertransfer van ...

154
{insert image alt}

Nieuwe legendes in FIFA21: Geen Belgen, wél Xavi en Eto'o

De miljoenen fans van het videospel FIFA bereiden zich voor op 9 oktober. Dan lanceert EA Sports het ...

49
{insert image alt}

Club Brugge heeft goed en slecht nieuws over blessure Deli

Club Brugge liep in de openingsmatch tegen Charleroi meteen tegen een eerste nederlaag aan, maar ...

148
{insert image alt}

'Anderlecht dreigt naast 'mini-Ronaldo' te grijpen'

Anderlecht trok zopas een drietal miljoen uit voor aanvaller Mustapha Bundu, maar gezien het ...

169
{insert image alt}

Beerschot neemt droomstart in 1A, nachtmerrie voor Hubert

Speeldag één van het nieuwe seizoen wordt momenteel afgerond door promovendi OH Leuven en ...

196
{insert image alt}

"Club Brugge was het meest concreet, in Anderlecht ben ik ontgoocheld"

Hij was zonder twijfel een van de meest talentvolle spitsen die ons land ooit voortbracht, maar ...

459
{insert image alt}

De 11 namen: OHL zonder enige 'aanwinst', Eupen vernieuwt

Als afsluiter van de eerste speeldag krijgen we voor het eerst de twee promovendi aan het werk te ...

34
{insert image alt}

De 11 namen: één nieuwkomer bij Beerschot, KVO kiest voor eigen jeugd

Het had heel wat voeten in de aarde, maar vandaag starten Beerschot en OH Leuven eindelijk aan hun ...

153
{insert image alt}

'Staflid Club Brugge versterkt scheidsrechterskorps'

Van de spelersbus tot de kleedkamer: niet alleen op het veld, maar ook op zowat alle vlakken ernaast ...

270
{insert image alt}

Roeselare weigert opvallend voorstel van Club Brugge

KSV Roeselare is woedend dat Club Brugge zijn beloften in 1B mag laten spelen. Er is een bijkomend ...

617
{insert image alt}

AA Gent moet Nurio lange tijd missen

Landskampioen Club Brugge begon aan het seizoen met een valse noot, maar gelukkig voor de ...

180
{insert image alt}

'Götze en Matuidi op weg naar de MLS'

De Major League Soccer is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Het niveau is een stuk hoger en ...

92
{insert image alt}

Anderlecht heeft nood aan het snelle denken en handelen van Kompany en Kana

RSC Anderlecht speelde matig op het veld van KV Mechelen. Het gaf een 0-2-voorsprong uit handen en ...

401
{insert image alt}

'Stanciu kan droomtransfer richting Premier League maken'

Nicolae Stanciu werd vier jaar geleden door RSC Anderlecht voor 7,8 miljoen euro weggehaald bij ...

267

Gisteren 09 Augustus 2020

{insert image alt}

Jonge Belg breekt door bij Hamburg: "Hij verrast"

De voorbije jaren wisten een aantal jonge Belgen in Duitsland hun doorbraak te forceren. Benito ...

213
{insert image alt}

Vanderhaeghe scherp voor zijn spelers: "Niet scherp genoeg"

KV Kortrijk is ontgoochelend aan het seizoen begonnen, want het ging meteen in eigen huis onderuit ...

220
{insert image alt}

Heymans benoemt oorzaak voor verrassende zege Waasland-Beveren

Waasland-Beveren is op zondagavond de verrassende leider in 1A. Het ging met 1-3 winnen op het veld ...

444
{insert image alt}

Lukaku boezemt geen angst in: "Hij is geen Messi"

Er wordt deze maand in sneltempo gevoetbald om de Europese competities nog afgewerkt te krijgen. ...

551
{insert image alt}

Waasland-Beveren verrassend leider: "Geen betere illustratie van 2020"

De eerste speeldag in de Jupiler Pro League heeft tot dusver meteen de nodige verrassingen ...

338
{insert image alt}

Waasland-Beveren pakt meteen gouden driepunter bij KV Kortrijk

Tot een dikke week geleden stond Waasland-Beveren nog met anderhalf been in 1B, vanavond wonnen de ...

371
{insert image alt}

Vercauteren spreekt zich uit over terugkeer Kompany

Anderlecht blonk vorig seizoen uit door wisselvalligheid en dat euvel lijkt nog steeds niet helemaal ...

532
{insert image alt}

'Real Madrid verrast en dient bod in voor Dybala'

De Champions League bracht de voorbije dagen enkele verrassingen. Zo sneuvelde Juventus tegen ...

529
{insert image alt}

La Voix du Nord: "David legt maandag medische testen af bij Lille"

De kogel lijkt door de kerk: Jonathan David zou op punt staan om AA Gent te verlaten. De Canadese ...

178
{insert image alt}

Dimata eindelijk terug: "Nooit gevreesd voor het einde van mijn carrière"

Anderlecht begon niet aan het seizoen met een zege, want op het veld van KV Mechelen gaf het een ...

313
{insert image alt}

KV Mechelen baalt: "Kregen niet wat we verdienen"

KV Mechelen kende een bijzonder matige voorbereiding en tegen Anderlecht leek het ook op weg naar ...

255
{insert image alt}

Atletico moet afreis voor Champions League uitstellen na positieve coronatesten

De Champions League werd de voorbije dagen weer op gang getrapt en de komende dagen worden in ...

227
{insert image alt}

Vercauteren: "Offensief bleef het onder de verwachtingen"

Anderlecht begon met veel optimisme aan het seizoen, maar het is er toch weer niet in geslaagd om ...

573
{insert image alt}

Vanzeir: "Premier League is niet realistisch"

KRC Genk stuurde Dante Vanzeir door en Union SG haalde hem in huis. De talentvolle aanvaller is ...

314
{insert image alt}

De 11 namen: Hayen geeft aanwinsten de kans, Kortrijk start met jong talent

Waasland-Beveren neemt het vanavond op tegen KV Kortrijk. Nicky Hayen en Yves Vanderhaeghe gaven hun ...

156